Epiphyllum. Reprodukció. Fénykép

Az Epiphyllum egy szobanövény, amely a kaktuszfélék családjába tartozik. Hazája trópusi és szubtrópusi Amerika és Mexikó. A növénynek nincsenek a szokásos megjelenésű levelei, helyettük az epiphyllum levélszerű szára sötétzöld színű, fogakkal vagy tűkkel a széleken.

Az Epiphyllum korábban ébred, mint más virágok, a tavasz legelején kezd virágozni. Ez a tulajdonság és néhány más előnye az epiphyllumnak, mint szobanövénynek, az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb növényvé tette a virágtermesztők körében. Azonban nem mindenki tudja pontosan, hogyan kell reprodukálni ezt a virágot. De minden olyan egyszerűnek bizonyul, mint a körte héja.

A növény ültetését és átültetését kora tavasszal végzik. De a dugványokat előre elő kell készíteni, ősszel levágni és vízbe tenni, éppen a tavasz idején készen állnak a talajba ültetésre.

Miért jobb dugványokat főzni ősszel? A helyzet az, hogy ajánlott rendszeresen levágni az epiphyllumot, nevezetesen évente egyszer, a nyugalmi időszak előtt, vagyis a virágzás teljes befejezése után, ami ősszel történik. A metszést kozmetikai és feszesítő célokra végzik. Ez segít a növény gyönyörű, buja bokorának kialakításában, eltávolítja a felesleges fiatal hajtásokat, amelyek megakadályozzák az epiphyllum virágzását, elveszik erejét. Jelenleg egyedülálló lehetőség nyílik egészséges életképes dugványok beszerzésére a további szaporításhoz. Még mindig metszenie kell őket, és annak érdekében, hogy ne dobja el őket, vigyázhat és új növényt szerezhet. Még akkor is, ha a következő virág otthon nyilvánvalóan felesleges, odaadhatja szomszédjának, ismerőseinek vagy másnak, aligha fogja valaki visszautasítani egy ilyen csodálatos ajándékot.

Tippek és trükkök, hogyan lehet megfelelően szaporítani az epiphyllumot a dugványokból

És most többet az epiphyllum reprodukciójáról. A kivágott dugványokat először árnyékban kell szárítani egy -két napig. Amikor egy vékony kéreg jelenik meg a vágási helyen, tegye egy vízzel ellátott edénybe, és próbáljon helyet biztosítani. Víznek elegendőnek kell lennie, a felesleges nedvesség nem fenyegeti. Egy idő után gyökerek jelennek meg a fogantyún, de nem lehet őket azonnal átültetni, de várja meg a tavasz kezdetét, a gyökerek ekkorra megerősödnek, és könnyebben tudnak alkalmazkodni a talajhoz.

Most néhány szó az epiphyllum ültetéséről. Ennek a virágnak az edénye nem túl nagy, 10 cm magas lesz. Mivel egy év múlva szükség lesz transzplantációra, akkor egy ilyen kapacitás elegendő lesz erre az időre. De még a későbbi transzplantáció esetén sem szükséges nagyon nagy edény az epiphyllum számára, és a transzplantációra nagyobb mértékben van szükség a talaj megváltoztatásához.

A növény első ültetéséhez, azaz vízről talajra, egyenlő arányban vihet fel talajt a kaktuszok talajkeverékéből. Ez lesz a legjobb megoldás a gyökérfejlődéshez. És már egy évvel később, a másodlagos ültetés során cserélje ki a talajt tiszta keverékkel a kaktuszok számára. Egyébként a fiatal epiphyllum nem fog azonnal virágozni, hanem csak két év múlva. De a virág nagyon nagy és fényes – a rózsaszíntől a vörösig. Ezenkívül az epiphyllum sokáig képes örülni másoknak virágzásával..