Aucuba - thuiszorg. Aucuba teelt, transplantatie en reproductie. Beschrijving. Foto

Aucuba werd voor het eerst naar Europa gebracht in 1783. Ze behoort tot de kornoeljefamilie. De plant, die een hoog decoratief effect heeft en zich gemakkelijk kan vermeerderen, zowel door zaden als door stekken, heeft zich snel en uitgebreid over de wereld verspreid..

De bloem heeft zijn toepassing gevonden als een cultuur die in het open veld wordt gekweekt, en een cultuur die groeit als sierplant in binnenomstandigheden. Bovendien wordt het op grotere schaal gebruikt in de vorm van een kas en binnencultuur. De originele bladeren zien er bijzonder aantrekkelijk uit met gelige vlekken van verschillende groottes erop, waardoor ze eruitzien als een goudhoudend rotsmonster of een worstplakje. Van hieruit heeft de plant blijkbaar zijn naam gekregen, die populair is onder de mensen, als “worstboom” en “gouden boom”.

Aucuba zorg aan huis

Aucuba zorg aan huis

Locatie en verlichting

Voor aucuba verdient helder diffuus zonlicht de voorkeur. Binnenbloem, om bladverbranding te voorkomen, mag niet in direct zonlicht worden geplaatst. Het kan goed groeien in lichte halfschaduw, maar in de winter is kunstmatige verlichting vereist..

Temperatuur

In de zomer is de temperatuur van ongeveer 20 graden het meest geschikt voor de aucuba. Hogere temperaturen veroorzaken snelle veroudering en bladverlies. In de zomer kan de aucuba naar buiten, maar deze moet zo worden geplaatst dat de plant niet onder invloed van verzengend zonlicht, regen en wind valt..

In de winter is de gewenste luchttemperatuur 8-14 graden. Binnen mag het niet lager zijn dan 5 graden. Als het onmogelijk is om een ​​bloem koel te laten overwinteren, moet deze vaak worden besproeid en van extra verlichting worden voorzien. Als in de winter de luchttemperatuur in de kamer hoger is dan de aangegeven waarden, beginnen de bladeren van de plant te vallen..

Lucht vochtigheid

In de zomer verdraagt ​​​​de aucuba rustig droge lucht en kan naar believen worden gespoten.

In de zomer verdraagt ​​​​de aucuba rustig droge lucht en kan naar believen worden gespoten. Sproeien met zacht en verwarmd water in de herfst – winterperiode is gewoon noodzakelijk. Als de plant wordt bewaard in een ruimte waarin de temperatuur van 6 tot 12 graden wordt gehouden, moet deze uiterst voorzichtig worden besproeid om het optreden van schimmelziekten te voorkomen..

Water geven

In de zomer wordt de aucuba overvloedig bewaterd na elke droging van de bovenste laag van het substraat. En in de herfst en winter heeft de plant matige watergift nodig. Opgemerkt moet worden dat de bloem relatief gemakkelijk de toestand verdraagt ​​​​wanneer de aarden kluit overgedroogd is, maar overmatige wateroverlast van de grond veroorzaakt zwarte vlekken op de bladeren..

De grond

Trouwens, hydrocultuur is zeer geschikt voor het kweken van aucuba.

De meest geschikte grond voor het kweken van aucuba is een substraat dat blad, kleizoden, veengrond en zand in verhoudingen (2: 6: 2: 1) of de aangegeven componenten in gelijke mate omvat. Trouwens, hydrocultuur werkt goed voor het kweken van aucuba..

Topdressing en meststoffen

Tijdens het lente-zomerseizoen moet de aucuba wekelijks worden gevoed met organische en minerale meststoffen, waarbij ze worden afgewisseld.

Overdracht

Aucuba worden in het voorjaar getransplanteerd. Jonge planten vereisen jaarlijkse herbeplanting. En volwassenen worden getransplanteerd als de hele bloempot is gevuld met wortels. Dit gebeurt meestal om de twee tot drie jaar..

Het verplanten moet met uiterste zorg gebeuren om de zeer kwetsbare en kwetsbare bloemwortels niet te beschadigen. De meest optimale optie is wanneer de plant met een aarden kluit wordt omgerold in een grotere pot. Aucuba groeit het beste in brede potten. Na het verplanten van de plant wordt aanbevolen om deze onmiddellijk af te snijden of bij het knijpen van de bovenste delen van de scheuten.

Reproductie van aucuba

Reproductie van aucuba

Voor reproductie van aucuba worden zaden of de apicale stekken ervan gebruikt..

Zaadvoortplanting

Met kunstmatige bestuiving van twee heteroseksuele planten worden zaden gevormd, die vervolgens worden gebruikt voor reproductie. Vanwege het snelle verlies van kiemkracht mag reproductie alleen worden uitgevoerd met vers geoogste zaden. Opgemerkt moet echter worden dat bij dit type reproductie raskenmerken niet mogen worden overgedragen op een nieuwe plant..

Het zaaien van zaden wordt uitgevoerd in een container gevuld met een vochtig substraat van zand en turf, dat moet worden afgedekt met glas of een transparante plastic zak. Voordat scheuten verschijnen, is het noodzakelijk om een ​​luchttemperatuur van ongeveer 21 graden te handhaven. Het is noodzakelijk om constant te ventileren en regelmatig te spuiten. Na enige tijd moeten de zaailingen met de verschenen bladeren in aparte potten worden gesneden..

Voortplanting door stekken

Aukuba is Japans. Reproductie. [Hoop en vrede]Aukuba is Japans. Reproductie. [Hoop en vrede]

Stekken die worden gebruikt om een ​​kamerplant te vermeerderen, worden gesneden van maart tot april, of van augustus tot september. Dit moet zo worden gedaan dat elk van hen ten minste twee of drie bladeren heeft. Daarna moeten de stekken in nat zand of een mengsel daarvan met turf worden geplaatst en worden afgedekt met een plastic zak. De temperatuur moet op 22 graden worden gehouden met constant sproeien en regelmatige ventilatie.

Na het rooten worden de stekken in aparte potten geplant met aarde, die humus, graszoden en zand in verhoudingen bevat (1: 1: 0,5).

Belangrijk! Er moet aan worden herinnerd dat het bij het werken met een aucuba absoluut noodzakelijk is om voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, omdat de plant giftig is, inclusief de bessen. Vergiftiging manifesteert zich door ontsteking van het maagdarmkanaal, diarree en bloed in de urine..

Ziekten en plagen

Ziekten en plagen

  • Door de afwezigheid of slecht geregelde drainage treedt wateroverlast van de grond op, waardoor zwarte vlekken op de bladeren en rotting van de plant ontstaan. Daarom is het erg belangrijk om de grond niet in een staat van wateroverlast te brengen..
  • Aucuba is vaak vatbaar voor ongedierte zoals wormen. Om ze kwijt te raken, worden anti-coccid medicijnen gebruikt..
  • Een afname van het aantal gele kleurvlekken op de bladeren geeft aan dat de plant te weinig licht en voeding heeft..
  • Bladverbleking wordt waargenomen wanneer het licht te fel is.
  • Als er niet genoeg kunstmest is, worden de bladeren erg ondiep..
  • Wanneer de kamer erg warm is en de lucht te droog is, beginnen de bladeren van de plant te vallen..
  • Bij onregelmatige watergift en sterke schommelingen in de luchttemperatuur treedt vergeling van de bladeren in het onderste deel van de plant op, gevolgd door hun val.
  • Bij een teveel aan licht drogen de toppen van de bladeren uit en worden geel..
  • Bladeren drogen aan de randen uit bij onvoldoende water in de zomer en bij aanwezigheid van droge lucht in de winter.
  • Bij extreem warme en droge overwintering verschijnen er donkere vlekken op de bladeren.

Aucuba – thuis groeien (video)

Aukuba is Japans. [Hoop en vrede]Aukuba is Japans. [Hoop en vrede]