Nephrolepis - thuiszorg. Teelt, transplantatie en reproductie van nephrolepis. Beschrijving en soorten varens, foto

Nephrolepis is een huisvaren die vanuit tropische en subtropische streken naar ons toe is gekomen. Aanvankelijk was het erg populair in Zuidoost-Azië, maar ook in Afrikaanse en Amerikaanse landen. Nephrolepis behoort tot het geslacht van varens.

Naast het uiterlijk trekt deze plant ook de aandacht met eigenschappen als luchtzuivering. Nephrolepis is in staat om stoffen als formaldehyde en tolueen gemakkelijk op te nemen. Bovendien doodt deze plant ziektekiemen die zieke mensen in de lucht laten komen. Daarom is nephrolepis vaak te vinden op vensterbanken in ziekenhuizen en medische instellingen..

Om de schoonheid van deze varen te maximaliseren, is het raadzaam om hangende plantenbakken te gebruiken, omdat nephrolepis in gewone potten minder sierlijk lijkt..

Populaire soorten en variëteiten van nephrolepis

Populaire soorten en variëteiten van nephrolepis

Nephrolepis heeft veel variëteiten, maar slechts twee van zijn soorten kunnen thuis worden gekweekt – sublieme nephrolepis en cordifolia nephrolepis.

De meest voorkomende zijn de volgende soorten van deze plant:

Nephrolepis subliem

Dit type van deze plant komt het meest voor en is het gemakkelijkst om thuis te kweken. Het heeft een hoge wortel die loodrecht staat, het blad is groot, ooit gevederd. Dit type bloem reageert bijna niet op veranderingen in de luchtvochtigheid..

Nephrolepis Boston

Zoals de naam al aangeeft, is dit type bloem gefokt in de Verenigde Staten, namelijk in Boston. Maar dit hield fokkers uit andere landen niet tegen, en na korte tijd verscheen Boston nephrolepis in de wereld met dubbelgepinde, drievoudig gepinde en zelfs een klein aantal met viergepinde bladeren.

Nephrolepis cordifolia

Dit type nephrolepis wint snel aan populariteit onder liefhebbers van kamerplanten. Aanzienlijk verschillend van andere soorten nephrolepis. De belangrijkste verschillen zijn dat er op de ondergrondse scheuten uitstulpingen zijn in de vorm van knollen en dat de groei van de bladeren recht omhoog is gericht.

Nephrolepis xiphoid

Het werd voor het eerst gekweekt in Midden-Amerika. Het verschilt van andere soorten in zijn ongelooflijk lange blad; met de juiste plantenverzorging kunnen ze wel twee meter lang worden.

Nephrolepis Groene Dame

Dit type nephrolepis heeft zeer weelderige bladeren die de wortelstok bekronen. Het is een van de mooiste soorten van deze plant..

Nephrolepis – thuis groeien en verzorgen

Nephrolepis - thuis groeien en verzorgen

Ondanks het feit dat er maar twee soorten nephrolepis thuis kunnen worden gekweekt, is het absoluut niet moeilijk. Zelfs een beginnende bloemist kan dit aan. Het belangrijkste is om niet willekeurig te handelen en de basistips voor de zorg voor nephrolepis te lezen..

Locatie en verlichting

De primaire taak bij het verzorgen van een varen is het vinden van het juiste lichtregime. Zoals je weet, geeft deze plant de voorkeur aan verduisterde plaatsen, dus het is ten strengste verboden om hem in de open zon te plaatsen. Maar dit betekent helemaal niet dat je nephrolepis in de donkerste hoek van het huis moet plaatsen. Plaats het gewoon waar er een lichte schaduw is en de zonnestralen diffuus zijn.

Als het niet mogelijk is om nephrolepis onder een natuurlijke lichtbron te plaatsen, dan kunt u deze vervangen door een speciale lamp. Onder kunstlicht moet nephrolepis minimaal enkele uren per dag onder een lamp worden geplaatst..

In de regel zijn er geen problemen met het plaatsen van nephrolepis in een appartement, omdat het door zijn uiterlijk perfect past in verschillende interieurstijlen.

De beste optie zou zijn om nephrolepis op de vensterbanken van de oost- en westramen te plaatsen. Als uw appartement geen ramen op het oosten of westen heeft en de ramen het hele jaar door door de zon worden verlicht, wanhoop dan niet, u kunt nephrolepis eenvoudig op korte afstand (minimaal 1 meter) van de ramen plaatsen. Je kunt een mooie standaard of een vaas voor bloemen gebruiken – het lijkt erop dat het oorspronkelijk bedoeld was..

In de zomer kan nephrolepis naar het balkon worden verplaatst. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat de plant op een verduisterde plek moet staan. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen regen op de nephrolepis valt – dit zal de verdere groei van de plant negatief beïnvloeden..

In de herfst en winter moet nephrolepis in een warme kamer worden bewaard, dus het moet van het balkon worden gehaald. Nephrolepis zal perfect aanvoelen als in de koude seizoenen van het jaar kunstmatige verlichting wordt georganiseerd met behulp van een lamp; de plant moet minimaal 6-7 uur per dag worden verlicht..

Temperatuur

Ongeacht het seizoen is de optimale temperatuur voor het kweken van deze varensoort 20-22 graden.

Ongeacht het seizoen is de optimale temperatuur voor het kweken van deze varensoort 20-22 graden. Het is vermeldenswaard dat nephrolepis een temperatuurdaling van 12 graden kan overleven, maar dit kan ernstige stress voor de plant worden en leiden tot het optreden van verschillende ziekten of plagen..

Lucht vochtigheid

Naast verlichting wordt de groei van nephrolepis aanzienlijk beïnvloed door de luchtvochtigheid. Voor een plant heeft het de voorkeur om in een ruimte te staan ​​waar de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Dit komt door waar deze varen vandaan komt – in tropische klimaten is er altijd een hoge luchtvochtigheid..

Als nephrolepis in een appartement of kantoor wordt gekweekt, moet het dagelijks met water worden besproeid. Volgens sommige professionele bloemisten kun je het beste niet één keer, maar twee of drie keer per dag sproeien..

Alleen door dagelijks met water te sproeien kan nephrolepis het nodige vochtgehalte krijgen. In het geval dat het niet mogelijk is om de plant elke dag met water te besproeien (bijvoorbeeld een reis naar de zee of een zakenreis), kunt u een bak gevuld met water naast de varen plaatsen – dit zal de lucht bevochtigen naast de nephrolepis.

Water geven

Het is dagelijks nodig om nephrolepis water te geven, en vergeet tegelijkertijd niet te sproeien met water, wat ook twee of drie keer per dag moet worden gedaan. Als je in het winterseizoen de plant een tijdje kunt vergeten, dan moet je in de zomer de varen overvloedig water geven. Als de herfst komt, kun je na een dag overschakelen naar de bewateringsmodus, maar je moet de plant in dezelfde modus blijven besproeien als in de zomer.

Topdressing en meststoffen

Vooral nephrolepis heeft voeding nodig in de herfst en het voorjaar.

Dit type varen vereist regelmatige en frequente voeding. Vooral nephrolepis heeft voeding nodig in de herfst en het voorjaar. Voor het voeren is het het beste om minerale en organische meststoffen te gebruiken (in volgorde).

Het is ten strengste verboden om de plant van het midden van de herfst tot het einde van de winter te bemesten, omdat de impact op de bodem tijdens deze periode kan leiden tot het verschijnen van ongedierte. Meststoffen mogen nooit worden geconcentreerd..

Overdracht

Om ervoor te zorgen dat nephrolepis elk jaar gezonder wordt en geen ziekten heeft, is het noodzakelijk om elk jaar een varentransplantatie uit te voeren. Het is het beste om de plant in het voorjaar opnieuw te planten. Planten die meer dan drie jaar oud zijn, moeten om de 2-3 jaar worden getransplanteerd..

Als je merkt dat de pot waarin de nephrolepis groeit al te klein is, dan hoef je niet alles zo te laten – het is beter om de plant in een grotere container te transplanteren. Dit zal de groei van de bloem versnellen. Het is het beste om een ​​plant te planten in een grondmengsel van veen- en naaldgrond..

De pot voor het kweken van nephrolepis moet breed en ondiep zijn. Dit komt door het feit dat het wortelstelsel van nephrolepis oppervlakkig is. Op de bodem van de pot moeten kiezelstenen of geëxpandeerde klei worden gegoten – dit zorgt voor een goede afvoer en afvalwater. Als dit niet gebeurt, kan wateroverlast en verzuring van de grond optreden, wat op zijn beurt leidt tot de dood van de plant..

Reproductie van nephrolepis

Reproductie van de nephrolepis-varen is op twee manieren mogelijk: door scheuten en deling.

Reproductie van de nephrolepis-varen is op twee manieren mogelijk: door scheuten en deling.

Door bijvoorbeeld jaarlijks een plant te verplanten, kan een grote nephrolepis-struik worden verdeeld. Als je nephrolepis door scheuten vermeerdert, moet je een kleine pot naast een volwassen struik plaatsen en de toppen van een jonge plant bestrooien met een eerder bereid grondmengsel. In de nieuwe pot vormen zich al snel blad en wortels. Nadat 3-4 bladeren zijn gegroeid, kan een jonge plant worden geplant van een volwassen bloem.

De wortelstok kan pas worden verdeeld nadat jonge bladeren aan de zijkanten verschijnen. Het zijn deze zijkanten met wortelstokken die in een nieuwe pot worden getransplanteerd..

Problemen met het kweken van nephrolepis

Bij het thuis kweken van nephrolepis kunnen er bepaalde tekenen zijn dat de plant zich ongemakkelijk voelt. Als er bijvoorbeeld donkere vlekken op een varen verschijnen, wordt deze hoogstwaarschijnlijk blootgesteld aan overmatige blootstelling aan de zon. Om dit probleem op te lossen, is het noodzakelijk om de plant in de schaduw te herschikken en vergeet niet te sproeien en te sproeien met water..

Als er rot op de nephrolepis verschijnt, is de reden hoogstwaarschijnlijk dat er stagnatie van water in de pot is. Met andere woorden, je hebt te veel water in de bloem gegoten. Om dit probleem op te lossen, is het noodzakelijk om alle grond te drogen en daarna de plant water te geven (het is erg belangrijk om het niet opnieuw te overdrijven).

Als nephrolepis begint uit te drogen, moet u de oorzaak zoeken in de bewateringsmodus (de plant krijgt niet genoeg water) of in de verlichting (de plant heeft niet genoeg licht). In dit geval wordt aanbevolen om de varen naar een andere, meer verlichte plaats te verplaatsen en de grond te bevochtigen..

Als de varen lange tijd geen groei meer heeft gezien, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan ruimte in de pot. Je hoeft de bloem alleen maar over te planten in een grotere pot.

Ziekten en plagen

Bij onjuiste verzorging van nephrolepis kunnen verschillende ziekten of plagen het treffen. Als nephrolepis bijvoorbeeld geen vocht in de lucht heeft, kan er een spint op verschijnen. Af en toe wordt het uiterlijk van een korst waargenomen. Het uiterlijk van een wolluis wordt gekenmerkt door een verslechtering van de toestand van de bladeren, er wordt externe schade aan waargenomen.

Met de juiste zorg zal nephrolepis u niet alleen verrassen met een ongelooflijk mooi uiterlijk, maar ook uw gezondheid verbeteren door de lucht te zuiveren van schadelijke stoffen en microben..

nephrolepsis kamerplanten van varens A. Panarin # plantkunde # varen # planten # bloemennephrolepsis kamerplanten van varens A. Panarin # plantkunde # varen # planten # bloemen