Arundinaria

Az arundinaria a gabonafélék családjába tartozó évelő dísznövény. Az évelő Japánból és Kínából származik. Ma ennek a vadon növekvő kultúrának a terjesztési területe érinti a nyugat-európai országokat és az Egyesült Államokat. A hagyományos tudományos meghatározás mellett beltéri bambusznak és nádnak nevezik..

Összesen körülbelül 20 különböző formája van a nemzetségnek. Bizonyos típusok nagyon népszerűek a virágtermesztők körében, és tökéletesen díszítik a belső teret. A közös rizóma által összekötött szárbokrok magassága 0,5-8 m-en belül ingadozhat. Otthon kizárólag alacsonyan növő arundinaria fajták tenyésztésével foglalkoznak, amelyek hossza körülbelül 0,4-3 m, és kerti ültetés, magasabb fajták keskeny övszerű levelekkel.

Az arundinaria leírása

A bokor keretét egyenes hajtások alkotják, kemény és szorosan illeszkedő levelekkel. Ahogy öregszenek, a levelek hajlamosak hajlítani és leengedni a végeiket. A levelek kis átmérőjűek, nem tartalmaznak levélnyél -folyamatokat. A lemezek felületét külön mintával vágják, hasonlóan a finom erek hálójához..

A lombozat és a szárak színsémája minden faj esetében egyedi, teljesen a következő árnyalatok vannak: lila, smaragd és krém. A lecsüngő hajtások közvetlenül a rizómából kilógnak, amelyek egész bokrot alkotnak, vagy bozótba fonódnak.

Vannak olyan példányok is, amelyek kúszó hajtásokkal és az internódusok jellegzetes gumóival rendelkeznek. A szár belseje üreges, míg a külső részét kemény fás réteg borítja. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően az arundináriákat játékok előállítására használják, vagy sövényként ültetik a helyszínre.

A pánikszerű vagy racemózus virágzatot apró, laza virágok képezik, amelyek hosszú tüskékké nyúlnak, mint a gabonafélék.

Arundinaria otthoni ápolása

Arundinaria otthoni ápolása

Emlékeztetni kell arra, hogy az Arundinaria trópusi szélességi körökből származik, ezért a ház tartásának körülményeinek a lehető legközelebb kell lenniük a természetes mikroklímához. Általában a virágtermesztőknek nehéz télen gondoskodni a bokrokról, mivel a helytelenül szervezett telelés megzavarja a kultúra növekedését és fejlődését. A helyiség levegő hőmérsékletét ez idő alatt 6-8 ° C között kell tartani.

Helyszín és világítás

Az Arundinaria inkább hűvös levegővel rendelkező helyiségekben nő. A melegben a hajtások elveszítik vonzerejüket. Az optimális hely az üvegházak, verandák vagy tágas előcsarnokok az épületekben..

Az évelő növény vegetatív részein a közvetlen napsugárzás nem kívánatos. A helyiséget szórt fénnyel kell megvilágítani. Az edényeket megengedett részleges árnyékban elhelyezni, vagy az ablakpárkányra helyezni az északi vagy keleti oldalra szerelt ablakok közelében. Amikor virágcserepet helyeznek el a nyugati vagy déli ablakokra, függönyöket húznak, hogy délben árnyékolják a bokrokat, és megvédjék a perzselő sugaraktól.

Hőfok

A nyári szezonban az optimális beltéri hőmérséklet 18-20 ° C, télen pedig nem haladja meg a 10 ° C -ot. Ha a hőmérséklet meghaladja a 15 ° C -ot, az arundinaria szeszélyes lesz és gyengén nő. A meleg telelés a növény kimerüléséhez vezet, vagy a teljes kihalással fenyeget. Amikor a napsütéses nyári időjárás beköszönt az ablakon, a bokrokkal ellátott virágcserepeket átviszik a friss levegőbe. Rendszeresen szellőztesse ki azt a helyiséget, amelyben az arundinaria áll.

Beltéri páratartalom

A leírt faj vadon élő természetes ültetvényei a folyók és tavak partjain élnek, és a mocsarak alföldjein is elbújnak. A természetes ültetvényekkel ellentétben azonban az arundinaria termesztett fajtái inkább a mérsékelt levegő páratartalmat részesítik előnyben. A bokor stabil fejlődéséhez szükséges nedvességindexet empirikusan határozzák meg. Például, ha a növény normálisnak érzi magát magas páratartalom mellett, a lombozat permetezése időnként történik. Ezzel szemben, ha a bokrok egészségesnek tűnnek alacsony páratartalom mellett, a föld feletti részeket a lehető leggyakrabban vízzel kell leönteni. A spray -palackot csak lágy vízzel töltse fel..

Locsolás

arundinaria termesztése

Tavasztól nyár végéig a talajt hetente 2-3 alkalommal öntözik. Az aljzatot folyamatosan nedvesen tartják. A földi kóma kiszáradása elfogadhatatlan a növény számára. A téli hónapokban az arundinaria öntözését ritkábban végzik. Annak érdekében, hogy ne árasztja el a gyökereket, jobb várni, amíg a talaj felső rétege kiszárad..

A talaj

Földi keverékként vásárolt szubsztrátumokat használnak pálmafákhoz, dracaena, yucca és egyéb dekoratív lombhullató növényekhez, ahol a savassági szint 6,8 pH. Az aljzat otthoni elkészítéséhez keverje össze a komposztot, a gyepes talajt homokkal, és adjon hozzá egy kis leveles talajt.

Felső öltözködés

Míg a növény aktívan növeszteti a lombozatot, havonta 1-2 alkalommal ásványi készítményekkel táplálják. A fiatal bokrok hatékony fejlődése érdekében ajánlott foszfor -műtrágyákat használni. A levelek gyorsabban nőnek, ha a termést nitrogén komplexekkel táplálják. Az arundinaria évelő példányai nem igényelnek gyakori etetést, ezért csak akkor alkalmazzák, ha a növény tápanyaghiányos. Az őszi-téli időszakban nincs szükség az aljzat trágyázására..

Referenciaként! Az arundinaria csak egyszer virágzik. Általában egy ilyen esemény az élet 33. évére esik. A kifakult bokor sok erőt veszít, és ennek következtében meghal.

Hogyan kell helyesen átültetni

Az arundinaria transzplantációt tavaszi hónapokban szervezik, és az eljárást 2-3 évente megismétlik. A növény új edénybe való áthelyezésének oka a szabad hely hiánya a tartályban és a gyökerek összenyomódása. A virágot átrakodási módon szállítják át, próbálva nem károsítani a földdarabot. Vegyen fel egy alacsony, de tágas virágcserepet.

Gondozási tippek

Tippek az arundinaria gondozásához

  • szisztematikusan lazítsa meg az aljzatot, de ne merítse mélyen a szerszámot a talajba;
  • törölje le a levelek felületét, amikor piszkos lesz a porrészecskékből;
  • ültetéskor csak széles és alacsony edényt használjon;
  • előnyös beltéri nádat termeszteni nagy területen.

Referenciaként! Jelenleg az Egyesült Államok keleti részén vadon élő arundinaria fajok árasztották el az egész partvidéket, ami komoly aggodalomra ad okot a helyi lakosok számára..

Arundinaria ArundinariaArundinaria Arundinaria

Potenciális növekedési problémák

  • a levelek sárgulása, a hajtások nyújtása, a szín elhalványul – a fény hiánya;
  • gyenge szín, sárga foltok, a lemezek csavarodása – a gyökérzet nem kapja meg a szükséges mennyiségű nedvességet;
  • a növényzet hervadása, a növény lelógó levelei – a víz pangott az edényben;
  • a rothadás kialakulása a gyökereken – bőséges öntözés a nyugalmi időszakban;
  • a levelek hegyének sárgulása és kiszáradása – elégtelen levegő páratartalom a szobában;
  • a növény szárazföldi részének fertőzése fehér legyekkel és takácsatkákkal.

Az arundinaria tenyésztési módszerei

Az Arundinaria a rizóma felosztásával szaporodik, és az eljárás a transzplantációval egyidejűleg történik. Vagy a bokrok metszéséből származó dugványok gyökereznek. Nem szabad azonban célirányosan levágni a hajtásokat..

A zöld dugványokat június-augusztusban vagy kora tavasszal vágják le, majd a talajba engedik, és az ültetőedényt alulról felmelegítik. A gyökérzet kialakulásához a dugványokat melegen és magas páratartalom mellett kell tartani..

A rizómát kiszabadítják a beragadt földből, és éles késsel több részre osztják. A kész dugványokat különböző tartályokba ültetik, amelyeket vízzel megnedvesített talajjal töltenek meg. Felülről a tartályt fóliával borítják, és a szára világos helyre kerül, ahol meleg és kényelmes lesz. A menedéket 2-3 nap múlva eltávolítják.

Népszerű arundinaria típusok fotókkal

Arundinaria appalachian (Arundinaria appalachiana)

Arundinaria Appalachian

A faj nem olyan régen szerzett hírnevet. A természetes élőhelyek Észak -Amerika hegyvidékein találhatók. A kultúrát botanikai neve mellett hegyi nádnak is nevezik. A bokor nem magas, de különböző irányokban nőhet. Bokrosodása miatt a növényt talajtakaróként termesztik. Az Arundinaria Appalachian olyan kertlakók közelében nő a legjobban, amelyek árnyékot vetnek. A kultúrát ritkán tartják a lakásokban.

Arundinaria fargesii

Arundinaria farge

A dekoratív évelő növény eredete Kínában kezdődött. A kertészek régóta ültetnek növényt a parcellájukba, de kevésbé népszerű a virágtermesztők körében. A sűrűség magassága természetes körülmények között nem haladja meg a 10 m-t. Otthon 80-100 cm hosszú példányokat termesztenek. Az övszerű levelek felülete sima tapintású. Az utcai fajták fehér virágzással rendelkeznek a pengéken vagy ezüstös foltokban, kaotikus módon. A bokor keretét buja, szétterülő ágak alkotják, ami megjelenést kölcsönöz a növénynek. Pirosbarna árnyalatú fiatal hajtások színezése.

Arundinaria simoni (Arundinaria simonii)

Arundinaria Simoni

Ennek az évelőnek a rizóma mélyen a földbe van temetve. Álló hajtások, kívülről viaszréteggel borítva, és akár 6 m -re is meghosszabbodhatnak. A nagy levéllemezeket gazdag zöld színnel festették. A lombozat túlnyomórészt lándzsás. A virágok pánikszerűek vagy lelógó ecseteknek néznek ki. Mindegyik virágzat laza szerkezetű, egyvirágú hosszúkás füleket tartalmaz.

Arundinaria zöld csíkos (Arundinaria viridistriata)

Arundinaria zöld csíkos

Más fajok háttérével kiemelkedik a hajtások élénk lila-zöld színével. A levelek hossza nem haladja meg a 18 cm -t, a lombhüvelyen sárga csíkok vannak. A leírt fajta magassága körülbelül 1,5 m.

Ragyogó Arundinaria (Arundinaria nitida)

Az Arundinaria ragyogó

A keskeny lemezek hossza nem haladja meg a 10 cm -t, a szárak lila színűek, felnőtt palántákban akár 3 m magasak is.

Arundinaria tarka (Arundinaria variegata)

Az Arundinaria tarka

Lakásviszonyok között jól gyökerezik. A levelek hossza körülbelül 100 cm.

Arundinaria murielae

Arundinaria Muriel

Külső szerkezetében ragyogó arundináriákra hasonlít, de ellentétben sárga hajtásokkal.

Arundinaria óriás (Arundinaria gigantea)

Arundinaria óriás

A faj az Egyesült Államok délkeleti régióiból terjedt el. A vadon termő bozót hengeres szárainak átmérője eléri a 7 cm-t, a bokrok magassága 10 m. Először a talajrész lignifikációja gyenge. Évről évre a felület keményedik és megkeményedik, aminek köszönhetően a korral a növény hasonlóságot szerez a bambuszhoz. A szárak belseje üreges. A bokrokat erős elágazás jellemzi, ezért egy idő után sűrű bozótba fordulnak. A levéllemezek mérete 10-30 cm, a levelek lekerekítettek, hegyesek. Az Arundinaria óriás nem fél a hidegtől. Még a fagyos telek, amikor a hőmérséklet -30 ° C -ra csökken, nem károsítják a tenyészetet. Télen a levelek nem hullanak le, hanem a szárakon maradnak.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org