Aspidistra

Aspidistra (Aspidistra) is een vaste plant uit tropische breedtegraden, behorend tot de Asperge-familie. Het thuisland van de plant is Oost-Azië.

Aspidistra bestaan ​​al sinds de oudheid op aarde. Ze hebben een ontwikkeld kruipend wortelstelsel en gladde lange bladeren met een diepgroene kleur. In dit geval zijn de stengels van planten volledig afwezig. Elk blad bevindt zich op een lange bladsteel, bedekt met een soort schubben – een beschermende laag kleine bladeren. Het bladblad zelf is vaak naar buiten gebogen..

Aspidistra bloeit zelden als huisplant. Meestal gebeurt dit alleen in de zomer, terwijl de soms onmerkbare leerachtige bloem slechts een dag duurt..

Kenmerken van aspidistra

Kenmerken van aspidistra

Aspidistra is pretentieloos en winterhard. Het kan zelfs op schaduwrijke en koele plaatsen groeien, en is ook niet veeleisend voor de zuiverheid van de lucht: rook en roet zullen de bloem niet verwarren. Tegelijkertijd kan deze plant geen miniatuur worden genoemd. De gemiddelde lengte van aspidistra-bladeren bereikt een halve meter. Ondanks zijn langzame groei, kan aspidistra, met de juiste zorg, vele decennia meegaan en geleidelijk in omvang groeien. Bovendien kunnen de sierlijke bladeren van de plant worden gebruikt om te snijden. Ze kunnen ongeveer een week decoratief blijven..

Sinds het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw is deze bloem een ​​vast onderdeel van het interieur in halfdonkere zalen en woonkamers. Tegenwoordig gebruiken veel ontwerpers aspidistra ook bij het ontwerp van het interieur van kamers in retrostijl, evenals kantoorgebouwen. De bloem is ook te zien op plaatsen van rookgelegenheden. Het is daar koel genoeg, de lucht is vol rook, maar niets voor hem – een echte “gietijzeren bloem”, zoals het ook wordt genoemd.

Naast het feit dat de bloem uniek is in termen van vitaliteit en pretentie, is het ook een nogal curieuze plant. Het verwijst tenslotte naar planten van oude oorsprong, zoals chlorophytums en varens, in de wildernis waarvan sabeltandtijgers en majestueuze mammoeten ronddwaalden..

De plant heeft nog een andere interessante eigenschap: hij trekt slangen aan. In landen met struikgewas van aspidistra, kun je door het roeren en ritselen van hun bladeren van ver de giftige reptielen opmerken. Aan hen dankt de plant zijn naam. Letterlijk betekent het “slangaanwijzer”. Bovendien lijkt de lange wortelstok van de bloem op een slang..

Thuiszorg voor aspidistra

Thuiszorg voor aspidistra

De populariteit van de plant in de binnencultuur is te danken aan zijn pretentie en decoratieve uitstraling. Het vinden van een kamerplant die ook pretentieloos is om voor te zorgen, is erg moeilijk. Zelfs een beginner of een te drukke bloemist kan een aspidistra kweken. Bovendien hoeft deze plant vanwege de trage groeisnelheid niet jaarlijks te worden getransplanteerd..

Verlichting

De belangrijkste variëteiten van aspidistra kunnen normaal groeien, zelfs in een slecht verlichte ruimte. Noordelijke ramen en andere plaatsen met onvoldoende heldere verlichting zijn geschikt voor hen, hoewel het niet wordt aanbevolen om een ​​bloem in diepe schaduw te zetten.

Tegelijkertijd hebben bonte vormen meer licht nodig, anders kunnen ze hun mooie kleur verliezen: deze kan vervagen of helemaal verdwijnen. Voor dergelijke planten is een lichte plaats geschikt, maar niet te open voor de zon. Vooral in de zomer moeten de planten worden beschermd tegen directe stralen..

Het enige waar u op moet letten, is de grootte van de bloem. In principe groeit aspidistra langzaam, maar zelfs een jonge plant kan behoorlijk indrukwekkend zijn en neemt veel ruimte in beslag in een appartement met een kleine oppervlakte.

Temperatuur

Aspidistra voelt goed in normale kameromstandigheden. De optimale zomertemperatuur is ongeveer +22 graden. In het warme seizoen kan het naar een open plaats worden verplaatst: een balkon, een veranda of zelfs een tuin, door een matig schaduwrijke hoek te kiezen, beschermd tegen de wind, voor plaatsing. In de subtropen kan de plant in het open veld overwinteren..

In de herfst en winter, wanneer aspidistra in rust is, kan hij op een koele (ongeveer + 15 graden) plaats worden bewaard. Dergelijke omstandigheden dragen bij aan een actievere groei van bladeren in het volgende seizoen. De plant kan een grotere temperatuurdaling overleven, maar vorst kan er destructief voor zijn..

Als je geen koele ruimte voor de bloem kunt bieden, heeft dit geen grote invloed op de gezondheid. Maar een te warme ruimte, waar het boven de +20 graden wordt gehouden, vraagt ​​om een ​​verhoging van de luchtvochtigheid. Om dit te doen, moet de plant periodiek worden besproeid. Als het huis niet warm is, is sproeien niet nodig: in dit geval speelt de luchtvochtigheid geen grote rol bij het kweken.

Bewateringsmodus

Aspidistra

Voor aspidistra wordt goed bezonken water gebruikt zonder overtollige kalk en chloor. Watergift wordt uitgevoerd als dat nodig is, wachtend tot de bovengrond uitdroogt. In het voorjaar en de zomer is 2-3 gietbeurten per week voldoende voor de bloem. In de winter moet het vochtvolume worden verminderd, gedurende deze periode wordt de aspidistra slechts één keer per 7 dagen bewaterd, in een poging een paar dagen te wachten nadat de bovenste laag begint uit te drogen. Maar als de kamer warm is, moet je de plant wat vaker water geven. Hoewel de bloem een ​​klein gebrek aan water beter verdraagt ​​dan overloop, kan volledige uitdroging van het bodemcoma er niet minder gevaarlijk voor worden..

Aspidistra-bladeren, die stof aantrekken, worden aanbevolen om periodiek af te vegen of te wassen. Doe dit met gewoon water – kunstmatige bladreinigers kunnen ervoor zorgen dat het blad geel wordt. De veegprocedure helpt onzuiverheden te verwijderen en de gezondheid van de bloem te verbeteren..

Lucht vochtigheid

De toestand van de lucht heeft geen invloed op de aspidistra en het is onverschillig voor sproeien. Maar toch, een keer per week is het de moeite waard om de bladeren af ​​​​te vegen met een vochtige doek en de plant te besproeien, zodat deze beter groeit en zich ontwikkelt. Alleen geen chemie, de bloem houdt er niet van.

De grond

Voor aspidistra is gewone tuingrond of universele stikstofrijke bewaargrond geschikt. Je kunt zelf een mengsel voor een plant maken. Aspidistra zal gedijen in grond met graszoden, humus en bladgrond met de helft van het zand. De zuurgraad van dergelijke grond mag niet hoger zijn dan 7,5.

Topdressing

Meststoffen voor aspidistra

Aspidistra kan alleen in het voorjaar en de zomer worden bevrucht. Het aantal verbanden hangt af van de verlichting van de plaats waar de plant zich bevindt. Hoe meer licht er op valt, hoe vaker je kunstmest moet aanbrengen. Dus voor een plant in een schaduwrijke hoek zijn slechts twee dressings per warm seizoen voldoende: eens in de 3 maanden. Een exemplaar dat in de zon groeit, moet maandelijks worden bemest..

Voor aspidistra zijn universeel oplosbare formuleringen die stikstof bevatten geschikt. Voor planten met mooie bladeren kun je kant-en-klare mengsels gebruiken. In dit geval moet de door de fabrikant aanbevolen dosering met 2 keer worden verlaagd. Fluorhoudende samenstellingen worden niet aanbevolen: de plant is gevoelig voor een teveel aan fluoriden.

Bij het water geven is het belangrijk om te proberen zodat er geen druppels oplossing op het onontwikkelde jonge gebladerte vallen dat aan de wortels verschijnt..

Belangrijk! Gestreepte en bonte variëteiten hebben geen voeding nodig. Door bemesting kunnen hun bladeren een gewone groene kleur krijgen. Indien nodig worden ze niet vaker dan één keer per maand gevoerd..

Transplantatiefuncties

Vanwege de kwetsbaarheid van het wortelstelsel wordt aspidistra niet aanbevolen om onnodig te worden getransplanteerd. Dit wordt gedaan wanneer de wortels van de plant de hele pot vullen en door de drainagegaten beginnen te kijken. De aanbevolen transplantatiefrequentie is elke 3 jaar. De lente is het beste voor de procedure..

De nieuwe aspidistra-container moet iets groter zijn dan de vorige. Drainage wordt op de bodem gelegd en besprenkeld met een kleine hoeveelheid aarde. De plant wordt voorzichtig uit de oude pot gehaald en probeert deze samen met de aardse kluit te verplaatsen. Nadat de klomp in een nieuwe container is geplaatst, worden de holtes gevuld met verse aarde en een beetje verdicht en vervolgens bewaterd. Tegelijkertijd wordt het niet aanbevolen om het bovenste deel van de basale nek te verdiepen..

Als de grootte van de plant je toestaat om hem in een oude container te laten, vervangen ze gewoon de bovenste laag aarde erin en proberen ze de wortels niet te beschadigen..

De nieuwe aspidistra die uit de winkel komt, wordt enkele dagen onder speciale omstandigheden bewaard. Zo’n plant wordt niet gevoed, maar ook niet overgedroogd, zodat hij zich snel aanpast aan de nieuwe omgeving. Na het passeren van de acclimatisatieperiode kan de struik worden verplaatst naar een nieuwe container, die 4-5 cm hoger is dan de oude..

Snoeien

Aspidistra

Naarmate de aspidistra zich ontwikkelt, kan het zijn elegante uiterlijk beginnen te verliezen. Dit komt meestal door het uitdrogen van oude bladeren of onopzettelijke beschadiging van de bloem. Als de plant niet tijdig van oud gebladerte wordt ontdaan, kan dit leiden tot het optreden van schimmelinfecties of de reproductie van ongedierte..

Gedroogd, lekkend of ongezond gebladerte moet regelmatig en zorgvuldig bij de wortel worden bijgesneden. Het is handig om dit te doen door het te verwijderen vel iets naar buiten te trekken. Dankzij dergelijke procedures wordt de groei van verse bladeren gestimuleerd en wordt de gezondheid van de plant zelf verbeterd..

Bloeien

Aspidistra bloeit in de regel alleen in de natuurlijke omgeving. Deze periode valt in het regenseizoen – de eerste maanden van het jaar. Thuis kunt u de bloei alleen observeren als de ideale omstandigheden van detentie worden nageleefd. In dit geval verschijnen bloemen in de lente of zomer..

De bloei van aspidistra heeft interessante eigenschappen. De knoppen bevinden zich op de wortels. De openende bloemen zijn stervormig en bordeaux of paars van kleur. Een dag later wordt in plaats van de bloem een ​​grote fruitbes gevormd met één korrel erin. Je kunt het krijgen met behulp van kunstmatige bestuiving door stuifmeel van de bloem van de ene plant naar de andere over te brengen..

Bovendien wordt de zaadvoortplantingsmethode van een dergelijke plant als het meest onpraktisch beschouwd. In dit geval kan de ontwikkeling van een volwaardige aspidistra tientallen jaren duren. Deze methode wordt alleen gebruikt door ervaren plantenliefhebbers die op zoek zijn naar nieuwe variëteiten. Zaden worden in het voorjaar gezaaid in een bak met warme en vochtige grond, zorg ervoor dat ze niet te diep worden ingegraven. Opkomende zaailingen duiken.

Plantenverzorging in de winter

Hoewel aspidistra zich zelfs aan koud weer kan aanpassen, moet het worden beschermd tegen vorst. Bovendien moet de plant in een hoek worden geplaatst die geen koude tocht krijgt. Voor de winterplaatsing van aspidistra moet u een matig verlichte plaats kiezen. Overmatige schaduw tijdens deze periode kan leiden tot een vertraging van de ontwikkeling en een verslechtering van de decoratieve kwaliteiten van de bloem..

In het vroege voorjaar wordt de aspidistra die uit de winterslaap komt gevoerd om de plant kracht te geven voor het nieuwe seizoen.

Kweekmethoden voor aspidistra

Kweekmethoden voor aspidistra

De struik verdelen

Een gemakkelijke en snelle manier om aspidistra te verspreiden, is door de struik te verdelen. Een volwassen plant die zijn pot volledig heeft gevuld, is geschikt om te delen. De procedure wordt meestal in het voorjaar uitgevoerd en wordt vaak gecombineerd met een transplantatie. De plant wordt uit de pot gehaald, waarna de wortelstok in delen wordt verdeeld. Elke snede moet een wortelstoksegment en minimaal 3-5 vellen hebben: hoe groter het deel, hoe sneller het wortel zal schieten.

De secties worden behandeld met houtskool, waarna de stekken in aparte containers worden gezet. Ze kunnen klein zijn. Vervolgens worden de zaailingen bedekt met transparante doppen en op een matig schaduwrijke plaats geplaatst, waar ze ongeveer +18 houden. In dergelijke omstandigheden worden de zaailingen gelaten totdat er verse bladmessen verschijnen – dit betekent dat de planten met succes konden wortelen. Dergelijke aspidistra kunnen slechts een maand na het planten worden bemest..

Het wordt aanbevolen om de aspidistra niet vaker dan eens in de 5 jaar op deze manier te verdelen..

Reproductie door een bladplaat

Je kunt proberen een uit een struik gesneden blad te rooten. Deze reproductiemethode duurt iets langer, maar wordt als effectiever beschouwd en stelt u ook in staat om alle raskenmerken van de plant te behouden..

Om een ​​nieuwe aspidistra te krijgen, wordt een gezond volwassen blad met een lange (ongeveer 7 cm) bladsteel uit de moederstruik gesneden. Er zijn ook opties om een ​​blad zonder bladsteel te rooten – in dit geval wordt het blad gesneden om het vlezige gebied aan de basis te behouden. Na het drogen van de snede wordt het vel in een hoge bak met water geplaatst. In dit geval moet de nek worden afgesloten met een film zodat er geen lucht naar binnen kan komen. De container wordt op een warme en lichte plaats geplaatst. Het vel wordt in dergelijke omstandigheden bewaard totdat de wortels zijn gevormd. Ze vormen zich meestal binnen twee weken. Om de wortels sneller te laten verschijnen, kunt u eerst groeistimulerende middelen aan het water toevoegen. Als het blad begint te rotten, worden de aangetaste gebieden afgesneden en teruggezet in zoet water..

De afgewerkte stek met wortels wordt geplant in een individuele pot met zachte vruchtbare grond en overvloedig bewaterd. Totdat de zaailing wortel schiet op een nieuwe plek en nieuwe bladeren begint af te geven, kun je hem onder een doorzichtige zak of pot bewaren om het effect van een broeikas te creëren.

Aspidistra hoge, schaduwtolerante plant, hit van de vorige eeuw.Aspidistra is een hoge, schaduwtolerante plant, een hit van de vorige eeuw.

Mogelijke groeiproblemen

Fouten in de verzorging van aspidistra kunnen tot onaangename gevolgen leiden. Onder hen:

  • Geel blad. Onder normale omstandigheden wordt het geassocieerd met veroudering, maar het kan ook wijzen op rottingsprocessen bij de wortel. Een lichte aantasting van de plant kan worden verholpen door een tijdje te stoppen met water geven en de bladeren van aspidistra te behandelen met fungiciden en de grond met een oplossing van kaliumpermanganaat. Voor profylaxe mag de bloem alleen worden geplant in gesteriliseerde grond met een goede drainagelaag en probeer deze niet te bevochtigen door overtollig water uit de pan te gieten. Als het blad kleur verliest, maar zijn elasticiteit behoudt, kan het zijn dat er onvoldoende schoon water wordt gebruikt voor de irrigatie..
  • Verwelkende bladeren. Meestal ligt de reden in het uitdrogen van de grond of, integendeel, in de stagnatie van water aan de wortels. Aanpassing van het irrigatieregime is vereist.
  • Bladeren drogen. Warm weer en een lage luchtvochtigheid drogen het gebladerte van de plant uit. Om dit te voorkomen, moet het vaker worden bewaterd en besproeid met een spuitfles..
  • Bladeren vervagen door gebrek aan licht. De pot met de plant wordt geleidelijk naar het licht verplaatst of de lampen worden daarvoor aangezet.
  • Verandering van bladkleur komt ook voor door gebrek aan verlichting of door een teveel aan meststoffen. Om de situatie te verhelpen, wordt het voeren gestopt en wordt de pot naar het licht overgebracht..
  • Langzame bladgroei wijst op een gebrek aan stikstof. Om het snelste effect te bereiken, wordt de plant bewaterd met een ureumoplossing (1 g per 1 l water)
  • Donkere vlekken op gebladerte – een teken van onderkoeling of een gevolg van koude tocht. In combinatie met lethargie is het een teken van overloop. Als de stam donker begint te worden, kunnen de wortels van de bloem zijn gaan rotten..
  • Bruine vlekken op de bladeren kan zowel op de plaat zelf als langs de randen verschijnen. Als de bloem in de felle zon staat, ziet zonnebrand er zo uit. In dit geval moet u de positie van de plant wijzigen en deze uit direct licht verwijderen. Roodbruine watervlekken op jong blad kunnen worden veroorzaakt door schimmelinfecties. Om dit te voorkomen, bevochtig het groene deel van de plant niet bij koud weer. Te langzame droging van water dat op de bladeren is gevallen, kan tot ziekten leiden. Behandeling bestaat uit behandeling met medicijnen voor fusarium.
  • De plant werd geel, en zelfs de bloembladen van bloemen begonnen een onnatuurlijke kleur te krijgen, waarschijnlijk wordt het aangetast door infectieuze chlorose. Zo’n aspidistra zal moeten worden vernietigd om andere planten niet te infecteren..

De belangrijkste plagen van aspidistra zijn de spintmijt en de palmschubben. De mijt is te herkennen aan de talrijke lichte vlekjes op de bladschijf. Van binnenuit kunnen ze worden bedekt met spinnenwebben. Aangetaste bladeren kunnen met zeepsop worden behandeld en onder de douche worden afgespoeld. De geschubde palm voedt zich met het sap van de plant, hun aanwezigheid manifesteert zich in het vergelen en afsterven van aspidistra-bladeren. De schaalinsecten kunnen met de hand uit de struik worden verzameld en vervolgens het gebladerte grondig worden afgespoeld met gewoon water. Voor ernstige laesies moet een geschikt insecticide worden gebruikt. Dit gebeurt meestal twee keer, een keer per week..

De belangrijkste variëteiten van aspidistra

Aspidistra hoog of Elatior (Aspidistra elatior)

Aspidistra hoog of Elatior

Het meest populaire type voor thuiskweek. De naam komt van zijn grootte. In de natuur kan zo’n aspidistra tot 80 cm hoog worden. Binnenexemplaren bereiken een hoogte van 70 cm en hebben langwerpige bladeren tot een halve meter lang. Glanzende bladeren zijn groen gekleurd en iets naar boven gericht. Ondanks de trage groeisnelheden (tot 5 nieuwe bladeren per jaar), groeit en verdikt de struik van zo’n aspidistra na verloop van tijd.

Bloeitijd voor binnenexemplaren is zeer zeldzaam. Het valt meestal in de zomer. Tijdens deze periode worden kleine (tot 3 cm in diameter) achtlobbige bloemen van roodviolette of geelachtig bruine kleur gevormd op de aspidistra.

Aspidistra Melkweg

Aspidistra Melkweg

Het donkergroene blad van deze variëteit van aspidistra is bedekt met veel lichte stippen, die doen denken aan sterafzettingen. Het is deze eigenschap die de variëteit de naam Milky Way (“Milky Way”) heeft gegeven. De hoogte van de “stellaire” aspidistra kan 60 cm bereiken, maar groeit, net als andere soorten, vrij langzaam. Bloeiperiodes zijn zeer zeldzaam. Thuis vallen ze helemaal eind februari of begin maart. De bloemen zijn paars van kleur en hebben puntige bloembladen..

Het ras onderscheidt zich door droogtetolerantie en is in staat om korte perioden van koudegolf te overleven..

Aspidistra variegata (Aspidistra variegata)

Aspidistra bont

Struik tot een halve meter hoog. Het wordt beschouwd als een van de meest grillige soorten aspidistra. De plant vereist speciale zorg met inachtneming van bepaalde verlichtings- en vochtigheidsniveaus. Tijdigheid van verbanden speelt ook een belangrijke rol. Het werk aan het kweken van bonte aspidistra wordt gecompenseerd door zijn aantrekkelijke uiterlijk. Het gebladerte van dergelijke planten heeft verticale lichte strepen van een crèmekleurige tint. Als de bloem niet goed wordt onderhouden, verdwijnen ze. Dit wordt meestal veroorzaakt door overloop of overmatige bemesting..

Aspidistra blume (Aspidistra blume)

Aspidistra Blume

De bladeren van deze soort lijken op het vergrote blad van een lelietje-van-dalen. Ze hebben een vergelijkbare vorm en zijn diepgroen gekleurd. De lengte van elk vel kan een halve meter bereiken en de breedte bereikt 15 cm.

Deze aspidistra bloeit zeer zelden. De bloem wordt, net als andere soorten, gevormd aan de wortels, maar heeft een gele of karmozijnrode kleur. Elke bloem heeft 8 bloemblaadjes.

Aspidistra verzwakking

Aspidistra verzwakking

De bladplaten onderscheiden zich door lange bladstelen van 30 cm, de afmetingen van de bladeren zelf reiken tot een halve meter. De bladbladen zijn bedekt met een verstrooiing van lichtvlekken. De soort valt op door zijn pretentieloosheid, zijn vertegenwoordigers kunnen zelfs in koele hoeken goed groeien. Ze zullen niet verward worden door gebieden met vuile lucht. Na verloop van tijd kunnen meerjarige struiken aanzienlijk groeien..

Bloei vindt eenmaal per jaar plaats, in de vroege zomer. Aspidistra vormt een kleine (ongeveer 3 cm in diameter) basale bloem van paarse kleur.

Aspidistra grandiflora (Aspidistra grandiflora)

Aspidistra grandiflorum

Een recent ontdekte soort die steeds populairder wordt onder bloemisten. Het thuisland van deze aspidistra is Vietnam. Het ras valt op door ovaal blad tot 80 cm lang met contrasterende vlekken. Het is ook interessant om zijn grote (tot 5 cm) bloemen. Ze lijken qua vorm niet op compacte bloemen van andere soorten en hebben zeer dunne en lange bloembladen van roze-paarse kleur. Zeldzame bloeiperiodes van gedomesticeerde exemplaren komen voor in het midden van de zomer. Op dit moment zijn maximaal 5 knoppen aan de hoofdwortel gebonden en vormen ze knoppen.

In tegenstelling tot andere soorten groeit de struik niet te veel in de loop van de tijd..

Sichuan aspidistra (Aspidistra sichuanensis)

Sichuan aspidistra

De bloem dankt zijn naam aan de groeiplaats – de hooggelegen open gebieden van het bamboestruikgewas van China. Daar kan deze soort aspidistra groeien en echte plantages vormen. Een in pot gekweekt exemplaar verandert in de loop der jaren in een dichte struik. De lengte van de bladeren van deze soort bereikt 30 cm en de breedte is ongeveer 8 cm.Het blad is groen met lichte lengtestrepen met een boogvorm, maar er zijn exemplaren met een uniforme donkergroene kleur.

De bloeiperiode is in de late winter of het vroege voorjaar. Knoppen vormen zich op de wortels en veranderen in kleine dieppaarse bloemen met zes bloembladen.

EENspeedistra oblancefolia (Aspidistra oblanceifolia)

Aspidistra oblantsefolia

Nog een Chinees ras met smal (tot 3 cm breed) donkergroen blad. Er zijn variëteiten met bont blad, versierd met gelige stippen. De struik groeit tot een hoogte van 60 cm en bloeit in het vroege voorjaar. Kleine felrode bloemen-sterren verschijnen op de plant.

Aspidistra guangxiensis (Aspidistra guangxiensis)

Aspidistra Guanjou

De soort onderscheidt zich door brede, relatief kleine (tot 20 cm) bladeren op lange bladstelen tot 40 cm lang. Dichte bladmessen zijn bedekt met kleine geelachtige vlekken. De wortels van deze plant zijn bijzonder dun. De bloei van zo’n aspidistra vindt plaats in mei, op dit moment verschijnen paren knoppen op de wortels, waaruit zich grote paarse of violette bloemen met dunne draadachtige bloembladen ontwikkelen.

De helende eigenschappen van aspidistra

In Aziatische landen wordt aspidistra veel gebruikt als medicinale plant. Vanwege de speciale samenstelling is het vaak te vinden in de alternatieve geneeskunde. De bloem bevat stoffen die een desinfecterend en hemostatisch effect hebben. Ze kunnen ook tumoren verwijderen. Aspidistra wordt ook gebruikt als anticonvulsivum. Tegelijkertijd hebben alle delen van de plant bepaalde geneeskrachtige eigenschappen..

Verse bladeren van de plant kunnen worden aangebracht op kneuzingen of schaafwonden, zoals weegbree gebladerte. Bij bloedend tandvlees of parodontitis kan zo’n blad periodiek worden gekauwd. Afkooksels van aspidistra-bladeren worden gebruikt om maag- of darmaandoeningen te behandelen, ze helpen bij diarree, blaasontsteking en zelfs angina. Aspidistra wordt ook preventief gebruikt, bijvoorbeeld voor de bereiding van tonische infusies. Hiervoor wordt het geplette blad van de plant toegevoegd aan een glas lauw water en minimaal een uur aangedrukt. Het resulterende product wordt ingenomen in 2 el. lepels voor ontbijt en lunch voor drie dagen.