Tsikas

Tsikas (Cycas) is een palmachtige plant die behoort tot de familie Cycovnikov. Als belangrijkste vertegenwoordiger wordt deze inwoner van warme landen ook vaak de palmvaren of sagopalm genoemd. Volgens verschillende classificaties zijn tot tweehonderd verschillende soorten opgenomen in het geslacht. De meesten van hen leven op de eilanden van de Stille Oceaan, maar ook in Aziatische landen en Madagaskar..

Tsikas wordt beschouwd als een zeer oude plant: sporen ervan werden gevonden in lagen die behoren tot het Mesozoïcum. Elk van zijn kopieën kan meer dan honderd jaar bestaan. Veel soorten cica’s komen niet meer voor in de natuur, maar in de sierteelt is er veel vraag naar deze plant vanwege zijn mooie kroon en pretentieloosheid, ondanks de hoge kosten.

Cycad-stengels zijn, net als de zaden, zeer rijk aan zetmeel. Deze delen van de plant worden gebruikt om eetbare sagogrutten te produceren. Maar voordat ze worden gegeten, moeten ze een speciale verwerking ondergaan om het toekomstige product van het gif te ontdoen..

Beschrijving van cicas

Beschrijving van cicas

De naam van de bloem komt van het oude Griekse “palm”. Tsikas vertoont een significante gelijkenis met palmbomen, maar het is niet hun familielid. Dit is een grote dikstammige plant, soms wel 15 meter hoog. Zelfs met een compacter formaat (ongeveer 3 m hoog) kan de stamomtrek van een cicassus gelijk zijn aan één meter. Soms kan het worden gevorkt. Het oppervlak van de stam wordt omlijst door een soort schild dat is gemaakt door de overblijfselen van dode bladstelen van het cycad-blad. De bladbladen hebben een gevederde structuur, verschijnen aan de bovenkant van de kroon en zien eruit als varenblad.

Binnenlandse exemplaren van cica’s verschillen niet in gigantische afmetingen: meestal bereiken dergelijke planten geen hoogte van 1 meter. De jaarlijkse groei is slechts 2-3 cm, terwijl slechts één rij nieuwe bladeren op de kroon wordt gevormd. Het verse blad is heldergroen en licht behaard. Het voelt zacht aan, maar na verloop van tijd begint het uit te harden, donkerder te worden en een glanzende glans te krijgen. De bladeren in elk blad hebben een langwerpige vorm en één ontwikkelde nerf. Vanwege hun compactere vormen lijken huiskica’s meer op struiken dan op bomen..

In de regel bloeien cica’s niet als kamerplant, je kunt alleen in een kas wachten op de bloei. Deze plant is tweehuizig. Tijdens de bloeiperiode vormen vrouwelijke exemplaren van de cycad kegels, waarin later vrij grote oranje zaden zullen verschijnen. Maar hun toekomstige ontkieming kan alleen worden gegarandeerd door een specialist.

Vanwege hun langzame groeisnelheid worden cicata’s vaak als bonsai gekweekt. Maar over het algemeen is deze plant meer geschikt voor ervaren bloemenkwekers die in staat zijn om optimale omstandigheden voor de cycad te creëren. Vanwege de hoge kosten van een bloem, is het voor de aankoop noodzakelijk om het uiterlijk zorgvuldig te evalueren. Een gezonde plant moet minimaal 3 volle bladeren hebben en een gezonde, sterke stam..

Cica’s thuiszorg / BinnenpalmCica's thuiszorg / Binnenpalm

Korte regels voor het kweken van cica’s

De tabel toont korte regels voor het verzorgen van cica’s thuis..

Verlichtingsniveau Afhankelijk van het type – halfschaduw of strooistralen.
Inhoud temperatuur Tijdens de groeiperiode – binnen, in de winter – iets boven +15 graden.
Bewateringsmodus Mager in de winter en gematigd in de lente en zomer.
Lucht vochtigheid Hoog heeft de voorkeur. Het gebladerte wordt bevochtigd uit een spuitfles en afgeveegd met een vochtige doek, en de stam is gewikkeld in bevochtigd veenmos.
De grond Neutrale of lichtzure grond is geschikt voor het kweken van cica’s..
Topdressing Voor cica’s worden alleen organische meststoffen gebruikt, die geen kalium en magnesium bevatten. Tijdens de groeiperiode wordt maandelijks gevoerd. Minerale composities worden niet gebruikt.
Overdracht Jongere planten worden om de 2-3 jaar getransplanteerd. Volwassenen vertrekken in dezelfde container en veranderen alleen de bovenste laag van de aarde van ongeveer 5 cm dik.
Bloeien Thuis wordt het bijna niet waargenomen. Cica’s worden gekweekt voor gebladerte.
Slapende periode In de winter vertraagt ​​​​de plant zijn groeisnelheid enigszins. Rust duurt van de late herfst tot de vroege lente.
Reproductie Indien beschikbaar, laterale nakomelingen. De zaadmethode is meer geschikt voor gespecialiseerde tuinders.
Ongedierte Bladluizen, schildluizen, wolluizen en spintmijten.
Ziekten Rottende wortel en stam, chlorose.

Thuis voor cicade zorgen

Thuis voor cicade zorgen

Verlichting

Voordat u een cicas koopt, moet u ervoor zorgen dat u de meest geschikte plaats voor een bloem vindt. Volwassen exemplaren hebben behoorlijk wat vrije ruimte nodig. Tsika’s worden beschouwd als lichtminnende planten, maar in direct zonlicht beginnen hun bladeren iets sneller te verwelken en verliezen ze hun visuele aantrekkingskracht. Als u de pot in halfschaduw plaatst, wordt de groeisnelheid van verse bladeren aanzienlijk verminderd..

In de zomer kunt u de container met de cicas mee naar buiten nemen – in de tuin of op het balkon. Voor hem proberen ze een plek te vinden met diffuus en uniform licht, en ook betrouwbaar beschut tegen harde wind. Als de plant naar een ruimte met een andere lichtintensiteit wordt verplaatst, is het raadzaam om deze geleidelijk aan te wennen aan dergelijk licht..

Temperatuur

Tsikas gedijt goed bij kamertemperatuur, maar het is het beste om hem in de winter in een koelere kamer te bewaren. In dit geval wordt de onderste drempel beschouwd als +15 graden, maar de exacte indicatoren zijn afhankelijk van het type cicas. Zonder koele overwintering kan de plant een deel van zijn gebladerte afschudden..

Bewateringsmodus

Tsikas

Voor de juiste en volledige ontwikkeling van de cicassa is een bepaalde hoeveelheid vocht vereist, maar deze mag niet te overvloedig worden bewaterd. In de zomer wordt de aarde matig bevochtigd, in de winter wordt deze snelheid verlaagd, waarbij de nadruk ligt op de temperatuur in de kamer waar de pot staat. Bij koeler weer kunnen de cica’s praktisch niet worden bewaterd, maar als het huis warm is, is meer water nodig. Gebruik voor irrigatie alleen zacht water, kamer- of iets hogere temperatuur. Tegelijkertijd mogen er geen druppels vocht op de plantenkegel vallen – het binnendringen van water op de bladknoppen kan leiden tot de ontwikkeling van rot.

Lucht vochtigheid

Een voldoende hoge luchtvochtigheid (tot 80%) heeft de voorkeur voor de teelt van cica’s. Om het niveau te optimaliseren, wordt aanbevolen om de plant te besproeien met bezonken water. Je kunt ook vochtig mos rond de stam van de cica’s wikkelen en de bladeren regelmatig afvegen met een zachte, vochtige doek..

De grond

Voor het planten van cica’s is neutrale of lichtzure grond geschikt, die geen water vasthoudt. Hiervoor worden allerlei soorten bakpoeder ingebracht: perliet, puimsteen, grof zand. Een plantmix kan humus, blad- en veengrond, zand en een dubbele plak kleigras bevatten. Het plantsubstraat is voorgesteriliseerd, er wordt een snufje houtskool aan toegevoegd en vervolgens aangevuld met een drainagelaag.

Meststoffen

Tsikas

Topdressing wordt alleen uitgevoerd tijdens de groei van cica’s, maandelijks bemesten met organische verbindingen die geen magnesium- en kaliumzouten bevatten. U kunt toorts of paardenmest gebruiken, terwijl minerale mengsels niet worden aanbevolen om in de grond te worden gebracht, maar meststoffen voor palmen zijn nog steeds acceptabel.

Overdracht

Totdat de cicasus een grote omvang heeft bereikt, wordt deze om de 2 of 3 jaar opnieuw geplant. Oudere planten worden pas verplaatst als de grootte van de pot dit toelaat. De optimale capaciteit voor een struik moet een paar centimeter groter zijn dan de grootte van de stam. De diepte wordt ook berekend op basis van de dikte: meestal is deze 2 (of 2,5) keer groter dan deze. Te grote potten kunnen vaak leiden tot verzuring van de bodem en plantenziektes..

Transplantaties kunnen op elk moment worden uitgevoerd, maar de lente wordt nog steeds als de optimale tijd beschouwd. Een cicassusbeginner zal beter wortel schieten in een nieuwe pot. Anders kunt u het jonge gebladerte dat op de kruin verschijnt verwonden. Voor het verplanten zal een deel van de bladplaten (ongeveer een derde) verwijderd moeten worden. Hiervoor proberen ze de oudste bladeren te kiezen. De struik moet heel voorzichtig worden verplaatst, in een poging de wortels niet te beschadigen – hun verwonding of vervorming leidt meestal tot het optreden van rot en plantenziekten. Bij het verplanten proberen ze de stengelkegel van de plant niet te verdiepen..

Cycas kweekmethoden

Cycas kweekmethoden

Cica’s kweken uit zaden

Zaadvoortplanting van cicassa wordt als te moeilijk beschouwd voor thuiskweek. Het is erg moeilijk om in dergelijke omstandigheden op de bloei te wachten, en alleen een professionele tuinman kan de bloemen meestal correct bestuiven. De ontkieming van de verkregen zaden duurt drie jaar. Als de zaden van cica’s nog steeds werden verkregen, moeten ze een dag in warm water worden bewaard voordat ze worden gezaaid..

Het wordt aanbevolen om dergelijke zaden in perliet te planten. Ze zijn verdeeld over het oppervlak en drukken een beetje in de grond. Op een warme plaats, waar het rond de +25 blijft, zouden de ingangen binnen een paar maanden moeten verschijnen. Na dezelfde periode zou zich een volwaardig blad moeten vormen. Daarna worden de zaailingen in aparte potten geplant, met dezelfde grond als voor volwassen planten..

Scheiding van processen

In de regel vormen de volwassen cycas soms de stengelprocessen – kinderen, die qua uiterlijk lijken op kleine uien. Kortom, het zijn nieren die zich in de sinussen ontwikkelen. Geleidelijk aan verandert zo’n knop in een luchtbol en begint dan zijn eigen blad te vormen, en soms zelfs wortels. Soms proberen tuinders het uiterlijk van kinderen kunstmatig te veroorzaken, waardoor de stam op bepaalde plaatsen enigszins wordt beschadigd. Dezelfde methode wordt gebruikt om de cicasa een dwergvorm aan te laten nemen en meerdere hoedjes met bladeren te vormen..

Dergelijke baby’s kunnen worden gebruikt voor reproductie door ze voorzichtig van de stam te scheiden met een scherp instrument en de snede op de moederplant te verwerken met gemalen steenkool. Het gebladerte van een dergelijk nageslacht wordt verwijderd, gedroogd en de secties worden behandeld met fungicide preparaten en stimulerende middelen voor wortelvorming. Voor het planten wordt grof zand of perliet gebruikt en een zand-turfmengsel is ook toegestaan. Nadat het nageslacht is geplant, wordt het bewaterd en op een zeer warme (tot +30 graden) schaduwrijke plaats geplaatst, in een poging constant bodemvocht te behouden. Het rooten kan tot een jaar duren. Daarna wordt de jonge plant voorzichtig in de grond bewogen voor volwassen exemplaren..

Ziekten en plagen

Ziekten en plagen

Grote plagen

Schedes zijn het gevaarlijkst voor de cicade. Deze insecten zijn bedekt met een speciale coating die hen beschermt tegen insectendodende behandelingen. Hierdoor moeten insecten op volwassen schaal handmatig worden verwijderd en worden de larven bestreden met pyrethroïde medicijnen. De verwerking vindt alleen ‘s avonds plaats op koele dagen, wanneer de temperatuur in de kamer met de bloem niet hoger is dan +30 graden. Indien nodig kan de behandeling na 5 of 10 dagen worden herhaald..

Een andere mogelijke plaag is de wolluis. Dergelijke insecten kunnen het hele groene deel van de plant bewonen. Ze moeten ook met de hand worden verzameld en vervolgens de struik verwerken en de grond in de pot bevochtigen met producten die cypermethrin bevatten. Behandeling herhalen, indien nodig herhalen na 5 dagen, maar niet vaker dan 4 keer.

Als de struik is geïnfecteerd met mijten, zal behandeling met acariciden helpen. Het wordt drie keer uitgevoerd, met tussenpozen van een week. Fosforhoudende preparaten zullen helpen tegen de invasie van bladluizen. In dit geval worden ze 2 of 3 keer gebruikt, met behoud van een wekelijkse pauze..

Cycas-ziekte

De belangrijkste ziekte van cica’s wordt beschouwd als rot, die de wortels en het wortelgebied van de stam aantast – caudex. In dit geval begint het jonge gebladerte geel te worden en stopt de vorming van nieuwe bladeren. Als de plant begint te rotten, moet deze uit de pot worden gehaald en moet de grond voorzichtig van de wortels worden verwijderd. Vervolgens worden met een scherp en steriel instrument alle rotte en donkere delen van de wortels op gezonde plaatsen gesneden. Daarna worden de wortelstokken een half uur in een fungicide-oplossing bewaard, de sneden worden besprenkeld met gemalen steenkool en enkele uren aan de lucht gedroogd. Na deze procedures kunnen de cica’s in verse grond worden getransplanteerd. Hiervoor kunt u lichtere en beter geleidende ondergronden gebruiken: zand of perliet. De te planten grond wordt vooraf ontsmet. Voor het verplanten kunnen de wortels van cica’s worden ondergedompeld in een oplossing van een groeistimulerend medicijn. Topdressing van een dergelijke plant wordt alleen uitgevoerd met een bladmethode en ze proberen deze met mate water te geven. Herstel van zwaar snoeien kan tot zes maanden duren.

Na zo’n transplantatie kan de cicassus het gebladerte afwerpen, maar je moet hier niet bang voor zijn – zo probeert de plant al zijn energie om te buigen naar herstel en beworteling. De procedure zal niet alleen helpen als de rot de binnenkant van de stam heeft bereikt..

Geel blad

BEWAAR GELE CICA’S VAN DE DOOD!RED GELE CICA'S VAN DE DOOD!

Massale vergeling van cicassabladeren is een ander veelvoorkomend probleem bij de teelt ervan. Het blad van een gezonde plant kan door veroudering geel worden, maar dit gebeurt meestal alleen bij losse bladbladen. Om de normale kleur van het gebladerte te herstellen, volstaat het in de regel om de oorzaak van een dergelijke verandering te identificeren en te elimineren. Meestal begint het gebladerte van de cicassa een gele tint te krijgen als gevolg van:

  • Gebrek aan voedingsstoffen. Dit gebeurt als de plant te weinig wordt gevoed. De meest voorkomende oorzaak van vergeling van de bladeren is een gebrek aan stikstof. Na het aanbrengen van de nodige toevoegingen moet het nieuwe blad een normale kleur krijgen, maar het oude blijft vergeeld. De opname van de toegepaste meststoffen kan ook worden belemmerd door een te lage temperatuur in de kamer of veelvuldig water geven met te hard water. In dit geval kan de wortelontwikkeling tijdelijk stoppen. Om de situatie te corrigeren, zullen de voorwaarden voor het houden van de bloem moeten worden aangepast.
  • Gebrek aan (overtollig) licht. Verschillende soorten cica’s kunnen verschillende eisen stellen aan het verlichtingsniveau. Soms kan de oorzaak van vergeling een scherpe verandering in omstandigheden zijn, bijvoorbeeld wanneer een plant zonder voorafgaande verharding in de lucht wordt gebracht of van een donkere plaats naar een lichte wordt overgebracht..
  • Een ongelijkmatig bewateringsschema wanneer de struik overstroomt of opdroogt. Tussen de gietbeurten door kunt u wachten tot ongeveer de helft van de grondkluit is opgedroogd. Je kunt de plant in twee stappen water geven: eerst wordt de grond bevochtigd om te bevochtigen en vervolgens – om deze extra te verzadigen met vocht. De hoeveelheid kan worden aangepast door overtollig water uit de pan te gieten. Als de klomp volledig droog bleek te zijn, moet u proberen het gebrek aan vocht te corrigeren door vaker te sproeien. De plant krijgt dus sneller het ontbrekende water. Totdat het bewateringsschema is hersteld, wordt het niet aanbevolen om zo’n bloem te voeren..

Daarnaast kan vergeling van gebladerte ook worden veroorzaakt door:

  • wortelbeschadigingen als gevolg van transplantatie. Misschien komt de plant na enige tijd vanzelf tot zichzelf. Het duurt meestal ongeveer 2 maanden om te herstellen. Water geven tijdens deze periode wordt bijzonder voorzichtig uitgevoerd, u kunt stimulerende middelen voor de wortelontwikkeling aan het water toevoegen. Topdressing kan het beste worden gedaan door alleen gebladerte nat te maken met een voedingsoplossing. De getransplanteerde cicassus heeft vooral behoefte aan goede verlichting en frequent sproeien..
  • te lage bodemtemperatuur als de pot op een koude plaats staat. In dit geval proberen ze een warmere hoek van de plant te vinden..
  • te geconcentreerd verband. Witte plaque op het aardoppervlak kan hierop wijzen. In dit geval moet de grond overvloedig worden gemorst om overtollige meststoffen eruit te verwijderen. De procedure wordt tot 3 keer herhaald..

Geel gebladerte duidt op ongunstige detentieomstandigheden, daarom moet u, om de bloem niet in gevaar te brengen, proberen de verzorging ervan zo snel mogelijk aan te passen..

Gebladerte drogen

De vergeling en uitdrogende onderste bladeren van cica’s zijn een normaal proces voor de groei. Gemiddeld verliest een plant ongeveer een paar bladeren per jaar. Hun verdwijning moet gepaard gaan met het verschijnen van verse bladscheuten. Maar de toppen van jonger blad kunnen uitdrogen door een te laag vochtgehalte en door een te hoge dosering van voedingssupplementen..

Andere bladproblemen kunnen ook te wijten zijn aan onjuiste verzorging van de cicade. Dus te lang, langwerpig en onderontwikkeld blad geeft aan dat de plant in een te donkere kamer staat. Het ontbreken van jonge groei is een gevolg van een te lage temperatuur in de kamer, problemen met verlichting of watergift. Als het volwassen blad van de cycad begint te krullen, betekent dit dat de plant te heet is en de luchtvochtigheid niet hoog genoeg is..

De belangrijkste soorten cica’s met een foto

Een van de meest voorkomende soorten cicassa in cultuur:

Cica’s hangend, of gerolde cica’s, of cicas revoluta (Cycas revoluta)

Tsika's hangend

De Zuid-Japanse soort wordt beschouwd als de meest populaire onder amateurbloemkwekers. Het heeft een grote kolomachtige stam. In de hoogte kan het 3 m bereiken, en in de breedte – tot 1 m. Het blad is geveerd, tot 2 m lang, bestaat uit veel smalle, licht gebogen bladeren. Het blad voelt leerachtig aan. Jonge bladeren hebben een kleine pluis. Als ze opgroeien, worden ze naakt, donkerder en krijgen ze een glanzende glans..

Mannelijke planten vormen smalle toppen tot 80 cm lang en 15 cm in diameter. Vrouwelijke kegels hebben een lossere structuur en licht roodachtig behaard, en vormen dan grote (tot 5 cm lang) oranje zaden.

Deze cycas wordt gekweekt als huis- of kasplant. In regio’s met koude winters worden planten in de zomer vaak aan de lucht blootgesteld en gebruiken ze als basis voor plantsamenstellingen. Als de cicassus tevreden is met de groeiomstandigheden, vormt hij jaarlijks tot 15 bladeren, die een bijna verticale opstelling hebben. Na verloop van tijd wijken de bladeren iets naar de zijkanten af. Het jonge blad lijkt iets naar binnen gekruld, waardoor het nog meer op een varen lijkt. Elk blad kan tot 5 jaar meegaan.

Gekrulde cica’s of cochlea cica’s (Cycas circinalis = Cycas neocaledonica)

Gekrulde cica's of cochlea-cicas

Verspreid in Zuid-India, bewoont de eilanden van deze regio, maar komt ook voor op het Australische continent. Het heeft een zuilvormige stam tot 3 m hoog. Sommige exemplaren kunnen oplopen tot 10 m. Het blad is gerangschikt in trossen, de lengte van elke plaat bereikt tegelijkertijd 2 m. Jonge bladeren zijn verticaal, maar zinken uiteindelijk. Het blad bevat tot 60 paar kleine, smalle, langwerpige bladeren. Hun lengte kan oplopen tot 25 cm met een breedte van 1,5 cm. De bladsteel heeft korte stekels die beginnen tegen het einde van het blad.

Deze cicassasoort is wijdverbreid als sierplant in veel warme en zonnige streken, en is vooral geliefd in de staat Florida. Zo’n cicasus reproduceert met behulp van zaden en stengelprocessen. Het blad van de plant kan het hele jaar door vormen, afhankelijk van het seizoen verschilt alleen het aantal bladeren in een jonge bos..

Cica’s medium (Cycas media)

Cica's medium

Sterk palmachtige boom tot 7 m hoog. Het heeft gevederde bladeren tot 2 m groot. Het vormt rozetten aan de bovenkant van de stam.

De mannelijke kegels van zo’n cicas zijn klein (tot 25 cm lang), terwijl de vrouwelijke kegels op aartjes lijken. In de 19e eeuw werden de zaden die door deze plant werden gevormd, na speciale verwerking, door Australiërs gebruikt voor voedsel..

Cycas rumphii

Tsikas Rumfa

Cycad uitzicht vanuit Sri Lanka. Het groeit het liefst in laagland of kustgebieden. Het verschilt in een van de grootste maten – de hoogte van de stam bereikt 15 m. Het gevederde blad groeit in trossen, de lengte bereikt 2 meter. Kleine bladeren in zijn samenstelling zijn lancetvormig, 2 cm breed en ongeveer 30 cm lang. Ze bevinden zich zeer dicht.

Siamese cicas (Cycas siamensis)

Siamese cicas

Groeit in de boszone van de Indo-Chinese savanne. Het vormt een struik die bijna 2 m hoog wordt.De stam van de plant heeft alleen een verdikking in het onderste deel – naarmate hij de top nadert, wordt hij dunner. Het gevederde blad is meer dan een meter lang, elke plaat wordt gevormd door dunne blauwachtig-zilverachtige bladeren van ongeveer 0,5 cm breed en tot 10 cm lang. Aan het einde is elk blad iets puntig.