Hoe oesterzwammen te kweken. Thuis oesterzwammen kweken

Champignonliefhebbers kunnen de laatste tijd niet altijd bogen op grote voorraden van deze lekkernij. Ofwel is het weer ongunstig, dan is er de angst om giftige paddenstoelen te verzamelen, omdat ze verzadigd zijn met schadelijke stoffen vanwege de nabijheid van spoorwegen of snelwegen. Maar velen zijn dol op paddenstoelen in verschillende vormen – gezouten, gebeitst, gedroogd en gebakken. Er zijn natuurlijk ambachtslieden die hebben geleerd hoe ze thuis paddenstoelen kunnen kweken. Champignons geven bijvoorbeeld, met goede zorg en goed onderhoud, goede opbrengsten. Alleen kost dit proces veel tijd, geduld en energie en is het winstgevender om op industriële schaal paddenstoelen te kweken..

Oesterzwammen zijn bospaddenstoelen die gedurende een lange periode (van het vroege voorjaar tot bijna het late najaar) in natuurlijke omstandigheden groeien. Paddenstoelenplukkers zijn er dol op vanwege hun smaak, voedingswaarde en oogstgemak, aangezien oesterzwammen in grote groepen groeien op stronken die overblijven van wilg, espen, populier en linde. Paddenstoelen zijn te vinden in bijna alle bosgebieden..

Het uiterlijk van oesterzwammen, of liever hun kleur, verandert afhankelijk van de leeftijd. De donkere gladde hoeden van jonge paddenstoelen krijgen geleidelijk een grijsachtige tint en worden later bijna helemaal wit. De gemiddelde diameter van de doppen is van 5 tot 15 cm. Qua smaak lijken oesterzwammen op eekhoorntjesbrood en kunnen ze een uitstekend alternatief zijn voor champignons.

Nuttige eigenschappen van oesterzwammen

  • Bevat bijna alle B-vitamines.
  • Ze bevatten provitamine A, nicotinezuur, ascorbinezuur.
  • Helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen.
  • Normaliseren bloeddruk.
  • Verhoogt de immuniteit en weerstand van het lichaam tegen het verschijnen van verschillende soorten tumoren.
  • Bevorderen van de eliminatie van schadelijke radionucliden uit het lichaam.

Hoe oesterzwammen thuis te kweken?

Hoe oesterzwammen thuis te kweken?

Oplettende paddenstoelenplukkers hebben lang de omstandigheden voor het kweken van paddenstoelen in het bos bestudeerd en deze kennis in de praktijk gebracht door hun percelen in de achtertuin aan te passen voor het kweken van oesterzwammen. De zorg voor hen is eenvoudig en vereist geen grote materiële investeringen..

Verwerving en opslag van mycelium

Het mycelium is de basis voor de champignonteelt, dus de kwaliteit moet van hoog niveau zijn. Het is erg belangrijk dat het mycelium geen onzuiverheden van andere soorten schimmels bevat en dat er geen spoor is van de aanwezigheid van ziekteverwekkers. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de aankoop en alleen gebruik maken van de diensten van gespecialiseerde winkels. De hoeveelheid mycelium hangt af van het gebied waarop oesterzwammen worden gekweekt. Bewaarcondities – koele ruimte of onderste plank van de koelkast. Maximale opslagtijd – 90 dagen.

Terrein- en grondvoorbereiding

Een perceel voor het kweken van oesterzwammen kan zich in een gewone moestuin bevinden

Een perceel voor het kweken van oesterzwammen kan in een gewone moestuin worden geplaatst en fruitbomen in de buurt zullen niet storen, omdat diffuus licht perfect is voor paddenstoelen. U hoeft alleen het benodigde substraat voor te bereiden. Om dit te doen, moet je dood hout of takken van dode bomen (linde, wilg, berk of esp) uit het bos halen. Je kunt ook de stronken van deze bomen gebruiken, alleen in kleine stukjes gehakt. In het vroege voorjaar moeten al deze houten plano’s (in natte staat) in een ruimte met een positieve temperatuur worden geplaatst (bijvoorbeeld in een kelder of kelder) en overvloedig verzadigd met mycelium. Verlichting is optioneel voor deze procedure. Wanneer het mycelium wortel schiet op de werkstukken, en dit zal blijken uit een groot aantal witte draden erop, kunt u beginnen met de voorbereidingen voor het planten.

Landen

Eerst moet je gaten maken in het geselecteerde gebied en er vervolgens houten spaties in leggen. Het wordt aanbevolen om de bodem van de gaten te bedekken met een goede laag humus en een mengsel van aarde en zaagsel. De belangrijkste zorg voor champignonbedden is tijdig en regelmatig vocht.

Water geven

De hoeveelheid gietwater per vierkante meter oppervlakte is minimaal 5 liter (in de zomer). Verplichte watergift is minimaal één keer per 7-10 dagen vereist. De bedden moeten te allen tijde vochtig worden gehouden..

oogsten

Ervaren tuinders en tuinders adviseren om niet te haasten om te oogsten

Wanneer u in de lente begint met het kweken van paddenstoelen en met de juiste zorg en onderhoud van de bedden, kan de eerste paddenstoelenpluk de eigenaars aan het einde van de zomer – aan het begin van de herfst – plezieren. Ervaren tuinders en tuinders adviseren om niet te haastig te oogsten om de meeste paddenstoelen te laten groeien en hun uiterlijke kenmerken te vergelijken. Dit is nodig om onbedoelde opname van oneetbare exemplaren te voorkomen. Het is beter om de grootste paddenstoelen met een grote dopdiameter te snijden..

Er zijn verschillende manieren om oesterzwammen te kweken. U kunt bijvoorbeeld hele champignonplantages organiseren in grote kamers met kunstlicht of ze in een gewone pot op een vensterbank laten groeien. Maar de bovenstaande methode is nog steeds het meest optimaal voor liefhebbers van zomerhuisjes en tuinen. Nadat u zelf oesterzwammen hebt gekweekt, kunt u zich opnieuw overtuigen van hun voedingswaarde en grote voordelen. Oesterzwammen zijn een waardige vervanger voor champignons.

Hoe oesterzwammen in de tuin te kweken (video)

Kweek oesterzwammen op boomstronken. Het resultaat is te zien op de foto voor de video !!!Kweek oesterzwammen op boomstronken. Het resultaat is zichtbaar op de foto voor de video!!!