Thuis honingzwammen kweken: technologie en advies

Niet alle soorten van deze paddenstoelen kunnen thuis in kelders of op het balkon worden gekweekt. Voor dergelijke doeleinden wordt alleen een bepaalde variëteit aan honingzwammen gekozen – winterhoningzwam, die erg populair is in Aziatische landen vanwege de aanwezigheid in de samenstelling van een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen die de ontwikkeling van oncologische ziekten voorkomen. Jonge doppen van dergelijke honingpaddestoelen kunnen rauw worden gegeten, toegevoegd aan koude snacks zonder vooraf te koken. Wat de poten van “wilde” paddenstoelen betreft, deze worden vanwege hun stijfheid praktisch niet voor voedsel gebruikt. Honingpaddestoelen gekweekt in een kunstmatige omgeving, waar bepaalde parameters van vochtigheid en temperatuur strikt in acht werden genomen, blijken veel lekkerder te zijn..

Beschrijving van paddenstoelen honingzwammen

Winterhoningzwam is zelfs in de late herfst in bossen te vinden. Deze paddenstoelen groeien goed bij lage temperaturen, dus ervaren paddenstoelenplukkers kunnen ze gemakkelijk vinden tot aan de eerste sneeuw. Dit type honingzwam heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken. De dop is geel of lichtbruin gekleurd en heeft een diameter van niet meer dan 8 cm. Het oppervlak van de dop is licht vochtig en plakkerig, glanzend in de zon.

De poot van de paddenstoel voelt fluweelzacht aan en ziet er langwerpig uit. De stengelkleur is meestal oranje of donkerbruin. Het vruchtvlees van de paddenstoel is geel of wit van kleur. Oude champignons smaken taai en moeilijk te verteren.

Zelfgekweekte paddenstoelen kunnen bleek van kleur zijn als ze tijdens de groei niet genoeg licht krijgen. De voedingsstoffen erin blijven echter goed bewaard, zelfs na het koken. Honingzwammen die in hoge containers groeiden, worden gekenmerkt door lange langwerpige poten..

Technologie voor het kweken van honingzwammen

Technologie voor het kweken van honingzwammen

Huiszwammen kunnen worden gekweekt in kassen of kelders, zelfs bij weinig licht. Als substraatblok kun je gekochte containers uit een winkel gebruiken of ze zelf maken.

Om een ​​blok van twee liter te maken, heb je ongeveer 200 gram zaagsel van welke boomsoort dan ook nodig. Het schaafsel van een schaafmachine is perfect, waarin u zonnebloemschillen kunt toevoegen, evenals kleine stukjes takken. Aan dit mengsel wordt vervolgens gerst of Alkmaarse gort toegevoegd. Soms wordt graan toegevoegd. Het resulterende substraat wordt gemengd met een kleine hoeveelheid limoenmeel of krijt.

Het afgewerkte mengsel laat men ongeveer een paar minuten in water zwellen, waarna het ongeveer een uur wordt gekookt. Dit proces creëert een antibacteriële omgeving waarin alle schimmelsporen worden gedood. Overtollig water wordt afgevoerd en de papperige massa wordt in de oven gedroogd, terwijl ongeveer 1/5 van het totale volume van het oorspronkelijke substraat verloren gaat. Soms wordt koken vervangen door sterilisatie, die wordt uitgevoerd bij een temperatuur van minimaal 90 graden.

Het verwerkte mengsel is verpakt in gewone glazen potten of kleine plastic zakjes. Het omwikkelde substraat wordt afgekoeld tot kamertemperatuur.

Verpletterd mycelium wordt in voorbereide verpakkingen met een substraat gegoten. Ze worden vastgebonden met een touw en in een katoenen kurk van 3 cm dik geplaatst Maatregelen voor het planten van graanmycelium moeten strikt in een steriele omgeving worden uitgevoerd. Het is ook noodzakelijk om een ​​opening in de glazen container te laten om het wattenstaafje te kunnen plaatsen.

Na het zaaien worden de containers waarin het mycelium zich bevindt bewaard bij een temperatuur van 12 tot 20 graden. Het substraat zal geleidelijk van kleur veranderen, de dichtheid zal toenemen. Het duurt ongeveer een maand voordat de eerste knobbeltjes van de vruchtlichamen zijn gevormd. Vervolgens worden de zakken met mycelium voorzichtig verplaatst naar een plaats die bedoeld is voor toekomstige vruchtvorming..

Winterchampignons worden gekweekt bij een temperatuur van 8 tot 12 graden, terwijl de luchtvochtigheid in de kamer ongeveer 80% moet zijn. Als er een verhoogde luchttemperatuur is, moeten de containers met champignons onmiddellijk worden gekoeld. Ze worden enkele dagen in de koelkast bewaard. Shock chilling is soms toegestaan, waarbij containers drie uur in de vriezer worden bewaard.

Om de paddenstoelen actief te laten groeien, worden de deksels van de blikken verwijderd en worden de kurken van de watten verwijderd. In de regel hangt de groeirichting van vruchtlichamen af ​​​​van de bron van frisse lucht. Waar het vandaan komt, zullen paddenstoelen in die richting groeien. In het substraat wordt een bosje paddenstoelen gevormd. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid wordt een plastic folie van het blok verwijderd, waardoor paddenstoelen alle kanten op kunnen groeien. Na verloop van tijd begint zo’n container met gezaaid mycelium te lijken op een cactus met naalden in vorm..

Honingzwammen met lange poten zijn veel gemakkelijker en sneller te verzamelen. Hun lengte kan tijdens de vruchtvorming worden aangepast. Om dit te doen, worden speciale papieren kragen aan de blokken bevestigd, die gemakkelijk uit de resterende verpakking van het winkelsubstraat kunnen worden gesneden. Honingzwammen met korte poten worden gekweekt onder intens licht zonder kragen.

Winterchampignons voelen zich op elk moment van het jaar geweldig op glazen balkons of loggia’s, terwijl ze hun hoge opbrengst behouden. In de zomermaanden heeft u echter nog wel extra luchtbevochtiging nodig..

Uit al het bovenstaande concluderen we dat het kweken van winterchampignons zonder veel moeite thuis gedaan kan worden. De vruchtlichamen van de paddenstoelen mogen echter niet in de fruitbomen terechtkomen. Honingpaddestoelen hebben een uniek vermogen om niet alleen op dood hout te groeien, maar ook op de schors van levende bomen, wat een ernstige bedreiging kan vormen voor uw tuinperceel.

Honingzwammen kweken in een bank (video)

Honingzwammen kweken in een bankexperimentHoningzwammen kweken in een bankexperiment

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org