Thuja-vermeerdering door stekken, zaden

Thuja-vermeerdering wordt op verschillende manieren uitgevoerd – zaad, wortelverdeling, horizontale gelaagdheid en stekken. Elke methode heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, maar vegetatieve vermeerdering is nog steeds populairder bij tuinders..

Thuja-vermeerdering door zaden

Omdat de zaden na 10-12 maanden hun kiemkracht verliezen, mag alleen vers geoogst zaadmateriaal worden gebruikt voor het zaaien. Het zaaien van zaden begint in december. Plantbakken of bloembakken moeten worden gevuld met een voorbereid grondmengsel van verrotte aarde (drie delen), fijn zand en turf (deel voor deel) en de zaden worden gezaaid. Onmiddellijk daarna worden alle containers overgebracht naar een koele kelder of in een koelkast met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 5 graden Celsius geplaatst en 2-3 maanden bewaard. Na deze tijd worden de dozen in een warme en lichte ruimte met een temperatuur van 18 tot 23 graden Celsius geplaatst voor het kweken van zaailingen. Zorg voor jonge planten bestaat uit matig water geven, bescherming tegen direct zonlicht en tijdig duiken van zaailingen.

Thuja is een pretentieloze plant en de zaailingen ontwikkelen zich snel. Het wordt aanbevolen om de groeiende gewassen geleidelijk aan te laten wennen aan fel zonlicht en open lucht. Het planten van zaailingen moet begin juni worden uitgevoerd. Het is erg belangrijk dat op dit moment het wortelstelsel volledig is gevormd en klaar is om in de volle grond te worden getransplanteerd. Een sterke, gezonde en sterke zaailing wordt pas na ongeveer 3-4 jaar met goede zorg.

Voortplanting door de wortel te delen

Voortplanting door de wortel te delen

Deze vermeerderingsmethode wordt aanbevolen voor jonge planten, omdat het veel gemakkelijker is om het wortelgedeelte te scheiden. Om ervoor te zorgen dat het wortelstelsel de nodige schaal krijgt, moet de plant in het zomerseizoen worden geplant tot een diepte van ongeveer 15 cm of moet er worden geharkt. Aan het begin van de herfst groeien de wortels tot de vereiste grootte en nadat je een jonge struik hebt uitgegraven, kun je ze in afzonderlijke zaailingen verdelen en planten voor verdere onafhankelijke ontwikkeling..

Voortplanting door horizontale lagen

Bij het gebruik van deze methode moet er rekening mee worden gehouden dat deze methode geen garantie is voor herhaling van de typische kroonvorm. Dit is een van de belangrijkste nadelen van deze methode. Gewortelde lagere takken kunnen meerdere zaailingen tegelijk geven, maar hun uiterlijke kenmerken zullen niet op een hoog niveau zijn. De resulterende scheve zaailingen zullen gedurende meerdere jaren goed worden onderhouden om een ​​goede vorm te krijgen..

Een van de onderste takken van een volwassen plant moet naar het oppervlak van de grond worden gebogen, met een draad worden vastgezet en met aarde worden besprenkeld. Volledige wortels verschijnen in ongeveer een jaar..

Thuja-vermeerdering door stekken

Thuja-vermeerdering door stekken

Snijden wordt gebruikt om thuja te verspreiden met naaldnaalden, evenals met een bolvormige kroon. Deze methode is vooral effectief voor jonge exemplaren van thuja. In het vroege voorjaar (voordat de knoppen ontwaken), is het noodzakelijk om stekken te snijden van twee of drie jaar oude laterale verhoute scheuten van 30-40 cm lang, de snijplaatsen te verwerken met heteroauxine en ze in een speciaal substraat te rooten tot een diepte van ongeveer 2-3 cm.De samenstelling: perliet, schoon fijn rivierzand, vermiculiet en turf met een hoge zuurgraad. De ondergrond moet licht en los zijn, met een goede luchtdoorlatendheid..

Bij het enten in het voorjaar is de luchttemperatuur gunstig – 15-18 graden Celsius en in de zomer van 20 tot 23 graden. Het vochtgehalte van de grond tijdens de bewortelingsperiode van stekken moet matig zijn. Water geven wordt niet aanbevolen, het is beter om ze te vervangen door regelmatig sproeien. Om de wortelvorming te verbeteren, kunt u speciale stimulerende oplossingen gebruiken. Na de lentestekken zijn de zaailingen klaar voor de winterkou en hebben ze geen extra dekking nodig. Maar de “zomer” stekken hebben geen tijd om sterker te worden voor de winter, dus het is de moeite waard om ze over te brengen voor opslag (voor alle wintermaanden) in een lichte kamer met een temperatuur van 10 tot 15 graden.

Hoe thuja te verspreiden en te laten groeien (video)

Hoe thuja te verspreiden en te laten groeienHoe thuja te verspreiden en te laten groeien