Katarantus: thuiszorg, groeien in de tuin

Catharanthus is een groenblijvende vaste plant, eenjarige en minder vaak een struik uit de familie Kutrov. Er zijn ongeveer 8 soorten van deze plant. Onder natuurlijke omstandigheden groeit het in Indochina, Madagaskar, de Filippijnen, Cuba en op de eilanden St. Mauritius. De meest populaire van alle soorten is roze catharanthus of roze maagdenpalm. De bloem wordt ook Madagascar-wijn, lochner, cayenne-jasmijn, “oude meid” genoemd.

Als vaste plant kan de catharanthus alleen thuis of in een koele kas groeien en in het open veld wordt de catharanthus als eenjarige plant gekweekt..

Beschrijving van de plant catharanthus

Het is een tropische dwergstruik die tot 60 cm hoog wordt. De wortels hebben de vorm van een staaf, ze hebben een heel specifiek aroma. De hoofdwortel groeit tot 30 cm en een groot aantal zijwortels, die een lichtgele kleur hebben, vertrekken ervan. De stengels zijn rechtopstaand, sterk vertakkend in het bovenste deel van de struik. De bladeren zijn langwerpig-lancetvormig, glanzend met stevige randen, donkergroen van kleur in het midden met een witte nerf. Bladeren worden tot 8 cm lang. De bloemen zijn oksel, vijfledig in diameter tot drie centimeter, hebben een wielvormige bloemkroon, kunnen rozerood of wit zijn.

Katarantus wordt gebruikt voor de vervaardiging van verschillende medicijnen, maar ook in de volksgeneeskunde..

Katarantus – groeien, verzorgen.Katarantus - groeien, verzorgen.

Een catharanthus kweken uit zaden

Onmiddellijk worden catharanthuszaden zeer zelden in de volle grond geplant, meestal worden eerst zaailingen gekweekt. De meest geschikte tijd voor het planten van zaden is de tweede helft van februari en de eerste helft van maart. Om zaden van een plant voor zaailingen te planten, is het noodzakelijk om de grond voor te bereiden. Meng hiervoor peper in gelijke hoeveelheden met turf, graszoden en bladaarde. Vervolgens moet het resulterende substraat worden gesteriliseerd met een sterke mangaanoplossing. Daarna moet je kleine groeven in de grond maken, de zaden gelijkmatig verdelen en met aarde bestrooien. Besproei het substraat met water en dek de geplante zaden af ​​met plasticfolie. Verwijder containers met zaden op een plaats waar de temperatuur minimaal 23-25 ​​graden is.

Zaailing catharanthus

Een catharanthus kweken uit zaden

Als u comfortabele omstandigheden creëert, kunnen zaailingen binnen zeven dagen verschijnen. Nadat de zaden door de afgrond zijn verwijderd, moet de plasticfolie worden verwijderd en moeten de containers worden overgebracht naar een goed verlichte, maar koelere plaats, waar de temperatuur 18-20 graden is. Het verzorgen van de zaailingen van de catharanthus is vrij eenvoudig, het is noodzakelijk om de grond regelmatig te bevochtigen en voorzichtig te gieten na het water geven. 2 weken nadat de zaailingen verschijnen, is het noodzakelijk om meststoffen met een hoog fosforgehalte toe te passen. Wanneer de zaailingen vier echte bladeren krijgen, moeten ze in aparte potten worden geplant (voor in de tuin) of in geselecteerde potten voor thuiskweek.

De catharanthus in de volle grond planten

Het planten van de catharanthus in de volle grond moet eind mei of de eerste helft van juni worden uitgevoerd. Op dit moment is er al mooi weer, zal de grond voldoende opwarmen en zal de nachtvorst zeker niet terugkeren. Om ervoor te zorgen dat de zaailingen de transplantatie goed verdragen, moet deze worden uitgehard. Om dit te doen, moet u 2 weken voor de beoogde transplantatie beginnen met het in de frisse lucht brengen van de zaailingen, eerst gedurende 10 minuten en vervolgens geleidelijk de tijd verlengen. Tegen de tijd dat zaailingen in de volle grond worden getransplanteerd, moet deze de klok rond buiten zijn.

Voor het planten van een catharanthus is het het beste om een ​​open gedeelte van de tuin te kiezen, maar zo dat het wordt beschermd tegen koude wind en tocht. De plant geeft de voorkeur aan vruchtbare, losse, vochtige, vochtdoorlatende en niet-zoute grond met neutrale zuurgraad. Voor het planten is het noodzakelijk om de grond op te graven en turf, blad en graszoden toe te voegen. Een uitstekend kant-en-klaar substraat voor tuinbloemen. Tijdens het graven moet je zand toevoegen en een drainagelaag van geëxpandeerde klei maken. Tijdens het planten is het noodzakelijk om de vereiste afstand te bewaren, zodat volwassen planten in de toekomst elkaars groei en ontwikkeling niet verstoren. De afstand tussen de zaailingen moet minimaal 30 cm . zijn.

Catharanthus kweken in de tuin

Catharanthus kweken in de tuin

In de tuin wordt de catharanthus gekweekt als ampel- of bodemplant. Om een ​​mooie en gezonde bloem te laten groeien, moet je er regelmatig voor zorgen. Het verzorgen van de catharanthus is vrij eenvoudig en niet ingewikkeld. De plant moet regelmatig water krijgen, de grond losmaken, het opvanggras verwijderen en de nodige meststoffen aanbrengen. De strijd tegen onkruid zal niet lang duren, de bloem zal snel groeien en het onkruidgras zal simpelweg geen vrije ruimte hebben. Het is belangrijk om gedroogde bladeren regelmatig te snoeien, waardoor de plant overvloedig zal groeien en goed zal groeien..

Geef de plant water met warm water. Sproeibewatering kan in droge tijden worden uitgevoerd. De grond bij de catharanthus moet altijd vochtig zijn. Het gebrek aan vocht kan worden begrepen door de bladeren: ze krullen in een buis met onvoldoende grond en keren letterlijk een half uur na het water geven terug naar hun normale vorm. Na elke watergift is het noodzakelijk om de grond heel voorzichtig los te maken om het wortelstelsel niet te beschadigen. Catharanthus houdt niet van koel en regenachtig weer, hierdoor kan het bladeren en knoppen afgeven. Om dit te voorkomen tijdens de regen, moet je de plant afdekken met een speciale luifel bedekt met plasticfolie.

Tijdens de teelt van de catharanthus in het open veld is het noodzakelijk om meststoffen toe te passen. Met een interval van 2-3 weken moeten speciale complexe meststoffen of een oplossing met toevoeging van houtas op de grond worden aangebracht. U kunt binnen een week of dagen na het planten met dergelijke bemesting beginnen. Ook reageert de plant positief op bladvoeding. Het is absoluut noodzakelijk om alle meststoffen in een exacte dosering toe te passen, omdat niet-naleving kan leiden tot verbranding van het wortelstelsel en de volledige dood van de bloem.

Thuis voor de catharanthus zorgen

Thuis voor de catharanthus zorgen

Locatie en verlichting

Thuis zorgen voor een catharanthus is net zo eenvoudig als buiten kweken. De plant heeft binnen goed verlichting nodig, net als in de tuin. Alleen moet er bescherming zijn tegen directe ultraviolette stralen. Catharanthus groeit het beste op ramen in het zuiden, westen of oosten van het huis. Als je een plant in het noordelijke deel laat groeien, zal deze door een gebrek aan verlichting erger worden en helemaal niet bloeien.

Water geven

In het warme seizoen wordt ‘s avonds regelmatig katarntus besproeid. Water geven en het aanbrengen van de nodige meststoffen is absoluut hetzelfde als bij het kweken in de volle grond. Na het besproeien moet het overtollige water uit de opvangbak worden weggegoten. Maar er is één kenmerk, het water geven van de indoor catharanthus moet geleidelijk worden verminderd, te beginnen in oktober. Stop ook half april met bemesten. Hierdoor kan de plant een winterrust regelen, waarin hij kracht krijgt voor een nieuwe bloei..

Overdracht

U moet de catharanthus eens in de 2-3 jaar transplanteren. De nieuwe pot moet een paar centimeter groter zijn dan de oude en er moet een drainagelaag op de bodem worden geplaatst. Verteerd vervolgens voorzichtig de plant samen met de aardse kluit en vul de lege ruimtes met het voorbereide substraat. Het substraat wordt op precies dezelfde manier voorbereid als voor het planten van zaailingen. Als u niet alle ingrediënten wilt mengen, kunt u de kant-en-klare primer gebruiken. Na het verplanten, moet u overvloedig water geven..

Belangrijk! Er moet aan worden herinnerd dat de catharanthus een giftige plant is, daarom moeten alle werkzaamheden ermee uitsluitend met handschoenen worden uitgevoerd..

Snoeien

Snoeien zal de struik er mooier en weelderiger uit laten zien. Het is noodzakelijk om in het voorjaar te snoeien, omdat de plant dit op dit moment het beste verdraagt ​​​​en sneller zal herstellen..

Meerjarige catharanthus in de winter

Meerjarige catharanthus in de winter

De catharanthus overwintert niet in de tuin. Vóór het begin moet het zorgvuldig worden uitgegraven en zonder van de grond te schudden in een grote container. Bewaren in een ruimte waar de temperatuur 15-17 graden is. De grond in de container moet soms worden bevochtigd. In het voorjaar wordt de plant weer in de tuin geplant.

Wat de kamerplant betreft, deze moet in de winter naar een koele plaats worden verwijderd, de bemesting moet worden gestopt en de watergift moet tot een minimum worden beperkt..

Ziekten en plagen

Thuis kan de catharanthus worden aangevallen door bladluizen en wormen. U kunt een kleine hoeveelheid van dergelijke schadelijke insecten verwijderen met een zeepoplossing. Maar als de zaak is gestart, moet u deze behandelen met speciale chemische oplossingen..

Door onjuiste zorg kan de catharanthus verschillende bacteriële ziekten infecteren. Om een ​​​​plant te genezen, is het noodzakelijk om de zorg te herzien en fouten te corrigeren, en deze te behandelen met speciale fungiciden..

Soorten en variëteiten van catharanthus met een foto

Soorten en variëteiten van catharanthus met een foto

Katarantus heeft veel verschillende soorten en hybriden. De meest populaire zijn:

Druivenkoeler – de bloemen van deze variëteit zijn lavendelroze, hebben een roze oog.

Pepermuntkoeler, Ocellatus – de bloemen zijn sneeuwwit en het oog is felrood.

Parasol – de bloemen zijn groot genoeg, wit, en het midden is rood.

Albus – dit is een variëteit met volledig sneeuwwitte bloemen.

Eerste zoen Is een hele serie planten met verschillende kleuren. Ze worden tot 40 cm hoog. De bloemen zijn groot genoeg, tot 5 cm in diameter.