Strongylodon-plant

De Strongylodon-plant is een wijnstok uit de peulvruchtenfamilie. Dit geslacht omvat ongeveer 14 soorten. Het thuisland van deze exotische plant is de Filippijnen, hoewel sommige soorten groeien in Afrika, op het eiland Madagaskar en in Oost-Aziatische landen. Vanwege de ongebruikelijke kleur van de bloeiwijzen is Strongylodon ook bekend als “jadebloem”, “smaragdgroene (of turquoise) wijnstok”.

Strongylodon Beschrijving:

Strongylodon Beschrijving:

Sommige soorten strongylodon hebben de vorm van struiken, maar meestal zijn het wijnstokken van indrukwekkende grootte – ongeveer 20 m lang. Strongylodon-blad is drievoudig en glanzend, maar vooral de bloemen zijn opmerkelijk. Ze zijn geschilderd in een zeldzame tint turkoois en vormen grote (tot 2 m) clusterbloeiwijzen. Strongylodon begint in de lente te bloeien en eindigt aan het einde van de zomer..

Liana heeft een snelle groei. In ideale omstandigheden, in slechts 10 dagen, kan de lengte met bijna 6 meter toenemen. Maar thuis een strongylodon kweken zal niet eenvoudig zijn. Meestal slagen alleen ervaren bloemenkwekers hierin. De bloei van de klimplant kan niet eerder dan het tweede jaar na het planten worden bewonderd..

Interessante feiten

  • Strongylodon wordt in zijn thuisland als een zeer zeldzame plant beschouwd. In warme klimaten wordt liaan geplant om tuinen te versieren als verticale tuinders, maar de actieve groei van strongylodon vereist een zeer sterke en betrouwbare ondersteuning. De eenvoudigste manier is om de ontwikkelingssnelheid van een wijnstok in een kas te volgen..
  • In het eerste levensjaar op een dag kan een jonge wijnstok een halve meter of zelfs meer groeien..
  • In natuurlijke omstandigheden zijn vleermuizen die zich voeden met nectar, wespen en vlinders bestuivers van spectaculaire liaanbloemen..
  • Ondanks de verbazingwekkende kleur en vorm van de bloeiwijzen, wordt de wijnstok niet als giftig beschouwd..
  • Strongylodon-bloemen zijn niet alleen overdag mooi, maar ook ‘s nachts. Door de aanwezigheid van lichtgevende deeltjes kunnen ze in het donker licht gloeien. Tegelijkertijd gaan bloemen overdag vaak verloren tegen de achtergrond van grote lianen die door de zon worden verlicht..
  • Strongylodon-bloemen veranderen van kleur van groenachtig blauw naar blauw of paars als ze verwelken..

Korte regels voor het kweken van strongylodont

Strongylodon kweken

De tabel toont korte regels voor de verzorging van strongylodon thuis..

Verlichtingsniveau Planten geven de voorkeur aan overvloedige heldere verlichting..
Inhoud temperatuur De meest comfortabele omstandigheden voor het kweken van een struik worden het hele jaar door als 20-28 graden beschouwd. In de winter mag het niet kouder zijn dan 20 graden.
Bewateringsmodus De plant vereist overvloedige watergift als de bovenkant van de grond droogt..
Lucht vochtigheid Exotische wijnstokken houden van vochtige lucht en moeten regelmatig worden besproeid..
De grond Voor de teelt is een vruchtbaar veensubstraat geschikt..
Topdressing Van de lente tot de late zomer worden om de paar weken meststoffen aangebracht..
Overdracht In de eerste levensjaren wordt de plant jaarlijks getransplanteerd, daarna – indien nodig.
Bloeien Bloei vindt plaats in het voorjaar en eindigt aan het einde van de zomer..
Slapende periode Er is geen uitgesproken rustperiode.
Reproductie Stamstekken, zaden.
Ongedierte Wormen, bladluizen of spintmijten.
Ziekten Schimmelinfecties door onjuiste zorg.

Strongylodon thuiszorg

Strongylodon thuiszorg

Strongylodon reageert scherp op negatieve veranderingen in omstandigheden, daarom moet het voldoen aan de plantvereisten nauwlettend worden gecontroleerd. De belangrijkste voorwaarde voor de teelt ervan wordt beschouwd als het handhaven van een bepaalde luchtvochtigheid. Het zwakke punt van Strongylodon – gevoeligheid voor schimmelinfecties.

Verlichting

Adequate verlichting wordt als een belangrijke voorwaarde beschouwd. Strongilodon geeft de voorkeur aan intens licht, maar ‘s middags moet het worden beschut tegen de brandende zon. Om wijnstokken te laten groeien, heb je een sterke ondersteuning nodig die zowel de scheuten als de zware bloeiwijzen kan ondersteunen. Tijdige voeding beïnvloedt ook de pracht van de bloei van de struik. De reden voor de problemen met de vorming van knoppen kan een kamer zijn die te krap is voor een wijnstok. In ongepaste omstandigheden zullen de takken beginnen uit te rekken en zal het gebladerte dunner worden..

Temperatuur

Strongylodon heeft geen merkbare rustperiode, dus de wijnstok wordt het hele jaar door warm gehouden – 22-28 graden of iets minder. Maar de temperatuur mag niet onder de 20 graden komen, anders neemt het risico op het ontwikkelen van schimmelziekten of schade aan de wortels toe..

Water geven

Strongylodont water geven

Strongylodon vereist systematisch overvloedig water geven, maar het wordt alleen uitgevoerd als de grond droogt. Vochtstagnatie kan van cruciaal belang worden voor de plant en eindigen in de ontwikkeling van ziekten..

Voor irrigatie is zacht bezonken water geschikt, evenals gedestilleerd, verwarmd bronwater, regen- of smeltwater. Het belangrijkste is dat het water niet koud is, idealiter zou de temperatuur iets hoger moeten zijn dan kamertemperatuur. Omdat de wijnstok in de winter niet in een ruststadium gaat, hoeft het irrigatieschema voor deze tijd niet te worden gewijzigd..

Vochtigheidsniveau

Strongylodon heeft de gebruikelijke tropische vochtigheid nodig om binnen te groeien. De wijnstok kan op een dienblad worden geplaatst dat gevuld is met nat veenmos of kiezelstenen. Als dergelijke maatregelen niet helpen, moeten de bladeren dagelijks worden besproeid met matig warm en goed bezonken water. Sommige moderne plantensoorten worden als beter bestand tegen droge lucht beschouwd..

Capaciteit selectie

Het indrukwekkende bovengrondse deel van de wijnstok vereist evenredige wortels. Strongilodon groeit snel sterk genoeg wortels, dus het moet in een brede en stevige pot worden gekweekt. Het kan worden gemaakt van hoogwaardig duurzaam plastic of keramiek. Het belangrijkste is dat er drainagegaten in de container moeten zijn om te planten..

De grond

Grond voor het planten van strongylodon

Voor het planten van strongylodon is een voedingsrijk substraat geschikt. Je kunt een mengsel van humus met turf en zand gebruiken. Op de bodem moet een drainagelaag worden gelegd, bijvoorbeeld geëxpandeerde klei, scherven of baksteenpuin.

Topdressing

Bemesting van de wijnstok is vereist tijdens de periode van zijn meest actieve ontwikkeling – in de lente en de zomer. Topdressing wordt twee keer per maand uitgevoerd. U kunt een universele minerale samenstelling gebruiken voor bloeiende soorten, maar de dosering moet met ongeveer de helft worden verminderd. De mestoplossing mag pas op de grond worden aangebracht nadat er water is gegeven..

Overdracht

Totdat de strongylodon groene massa heeft gekregen, kan deze jaarlijks worden herplant – in het voorjaar. Het is onhandig en nogal riskant om grote overgroeide exemplaren naar een nieuwe pot te verplaatsen, dus transplantaties worden alleen uitgevoerd als dat nodig is. Oude planten worden niet meer aangeraakt, maar probeer gewoon elk jaar de bovenste laag van het substraat in de pot ermee te vervangen.

Tijdens het verplanten moet een sterke ondersteuning in de pot worden geïnstalleerd. De bloeiwijzen van de wijnstok hangen naar beneden, dus voor de juiste locatie moeten de stelen bovenaan staan.

Snoeien

Strongylodon snoeien

Het snoeien van wijnstokken wordt in het voorjaar uitgevoerd. Tijdens deze periode kun je de scheuten iets inkorten, maar je moet niet ijverig zijn: bloeiwijzen kunnen op zowel jonge als oude takken verschijnen..

Bloeien

De eerste bloei van strongylodon kan in het tweede teeltjaar genoten worden, maar hiervoor moet de plant een zekere groene massa krijgen. In dit geval moet de diameter van de stam minimaal 2 cm zijn.De borstels van de bloeiwijzen zijn indrukwekkend groot – hun gemiddelde lengte is ongeveer 90 cm.Elk kan tot honderd turquoise bloemen bevatten. Elke bloem bereikt 7-10 cm.In het geval van bestuiving zullen zich op hun plaats peulen vormen. Alleen een liaan kan uitbundig bloeien, daar wordt goed voor gezorgd.

Slapende periode

Door het ontbreken van een uitgesproken rustperiode zal de zorg voor strongylodon in de herfst-wintertijd niet verschillen van de gebruikelijke.

Strongylodon kweekmethoden

Strongylodon kweekmethoden

Groeien uit zaden

Strongylodon-zaden worden gevormd na bestuiving van bloemen. Maar ze moeten direct na de oogst worden gezaaid, anders verliest het zaad heel snel zijn kiemkracht. Voor het zaaien worden de zaden verticuterd, waarbij de schil van elk zaad licht wordt gebroken en vervolgens worden ze een beetje bewaard in een groeistimulerende oplossing. Tegelijkertijd moet het water een beetje warm zijn..

Het zaaien wordt uitgevoerd in een container gevuld met een mengsel van veenmos en turf en vervolgens in een kas geplaatst. Als aan alle voorwaarden is voldaan, verschijnen zaailingen in ongeveer 10 dagen. Het gebladerte op de spruiten verschijnt niet meteen.

Stekken

In de lente kan strongylodon vegetatief worden vermeerderd – met behulp van stengelstekken. Voor het planten moeten de verkregen segmenten worden verwerkt: hun onderste delen worden bestrooid met een wortelvormingsstimulator. Om het percentage wortelvorming in geplante stekken te verhogen, moet u de bodemverwarming gebruiken en proberen het vochtgehalte te verhogen..

Stekken worden, net als zaden, in een mengsel van turf en veenmos geplaatst. Ze moeten in kasomstandigheden, licht en warm worden gehouden. In de regel schieten dergelijke zaailingen binnen 1,5 maand wortel..

Mogelijke moeilijkheden

Onjuiste verzorging van strongylodon kan leiden tot de volgende problemen:

  • Wijnbladeren worden donkerder door gebrek aan vocht. Dit gebeurt als de plant niet vaak genoeg water krijgt..
  • De bladeren zijn bedekt met bruine vlekken als gevolg van de schimmel die ontstaat door de stagnatie van vloeistof in de grond. Een goede drainagelaag en de aanwezigheid van gaten in de bodem van de pot helpen overlopen te voorkomen. Zieke struiken worden behandeld met fungiciden en vervolgens overgeplant in verse grond.
  • Ongedierte kan verzwakte planten aanvallen. Meestal kunnen dit wormen, bladluizen of spintmijten zijn. Ze moeten worden behandeld met insecticiden.

Strongylodon-soorten met foto’s en namen

Strongylodon macrobotrys

Strongylodon grote haren

In zijn natuurlijke omgeving leeft deze soort in de buurt van waterlichamen, in laaggelegen gebieden en in andere hoeken met een hoge luchtvochtigheid. Strongylodon macrobotrys wordt vaak als kamerplant gekweekt. De lengte van de scheuten kan ook 20 m bedragen en de maximale lengte van de bloeiwijzen is 3 m.

Deze soort heeft een drievoudig blad met een rijke groene kleur. De bloemen lijken op de gebogen snavel of gevouwen vleugels van vlinders, maar verschijnen alleen op volwassen planten. Bonen vormen zich na de bloei, inclusief maximaal een dozijn zaden.

Strongylodon rood (Strongylodon ruber)

Strongilodon rood

Een tropische soort, het wordt als endemisch beschouwd in de Filippijnen. De stengels van Strongylodon ruber zijn ongeveer 15 m. Met behulp van de aangrenzende bomen als ondersteuning kan deze wijnstok tot grote hoogte klimmen. De eigenaardigheid van deze soort is de rode kleur van de bloemen..