Allamanda - thuiszorg. Allamand teelt, transplantatie en reproductie. Beschrijving, soorten. Foto

Allamanda (Allamanda) wordt door wetenschappers toegeschreven aan de familie Kutrov en is een groenblijvende liaan of struik. Het leefgebied van deze plant zijn de tropische regenwouden van Midden-, Noord- of Zuid-Amerika..

Allamanda bloeit zeer zelden in kunstmatig gecreëerde omstandigheden, daarom zijn alleen kasomstandigheden het meest geschikt om het te laten groeien. Alleen daarin kan de plant worden voorzien van een voldoende niveau van temperatuur en vochtigheid van de omringende lucht. Allamanda wordt gewaardeerd om zijn buitengewone schoonheid bloemen die 8-12 cm in diameter groeien en zijn geschilderd in de helderste kleuren.

Thuis voor allamanda zorgen

Thuis voor allamanda zorgen

Locatie en verlichting

Voor het kweken van allamands is het belangrijk om een ​​goed verlichte plaats te kiezen, maar zodat er geen directe stralen op de bladeren vallen – ze kan ze een korte tijd verdragen.

Temperatuur

In het voorjaar en de zomer is de gebruikelijke kamertemperatuur voor Allamanda optimaal, maar in de winter, wanneer de rustperiode begint, moet de temperatuur worden verlaagd tot 15-18 graden. Bovendien verdraagt ​​de plant geen tocht..

Lucht vochtigheid

Luchtvochtigheid is een sleutelfactor bij het kweken van allamanda.

Luchtvochtigheid is een sleutelfactor bij het kweken van allamanda. Het moet minimaal 60-70% zijn. Om dit te doen, wordt de plant meerdere keren per dag besproeid met warm water uit het grondwater en wordt de pot zelf in een pan met natte geëxpandeerde klei of zand geplaatst, maar op voorwaarde dat de pot het water niet raakt, anders wordt de wortels van de plant zullen rotten en afsterven. De plant mag niet worden ingeslagen naast verwarmingstoestellen..

Water geven

In het voorjaar en de zomer heeft allamanda een goede watergift nodig, maar de grond mag niet te nat zijn. In de winter wordt de watergift verminderd. Zodra de bovenste laag van de aarden coma uitdroogt, wordt er weer water gegeven.

De grond

Voor een optimale bodemsamenstelling wordt een mengsel van graszoden, bladaarde, humus, turf, zand genomen in een verhouding van 1: 2: 1: 2: 0,5.

Topdressing en meststoffen

Een universele meststof voor kamerplanten is geschikt voor het voeren van allamanda.

Voor het voeren van allamanda is een universele meststof voor kamerplanten geschikt, die bij elke bloemenwinkel kan worden gekocht. Van maart tot september moet u eenmaal per maand een topdressing op de grond aanbrengen..

Overdracht

Elke 2-3 jaar wordt een volwassen plant getransplanteerd in een bredere pot en een jonge – eenmaal per jaar. Allamanda verdraagt ​​transplantatie het best in het voorjaar..

Snoeien

Nadat de allamanda is vervaagd, kan deze worden bijgesneden door hem de helft van de lengte te maken. Tijdens het seizoen, vóór de volgende bloei, wordt het snoeien van zwakke of stervende scheuten uitgevoerd..

Reproductie van allamanda

Reproductie van allamanda

Allamanda plant zich op twee manieren voort: stekken of zaden. Zaden worden vóór het planten behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat. Ze worden gezaaid in een vochtig substraat, bedekt met een film erop en in deze vorm 3-6 weken op een temperatuur van 22-25 graden gelaten totdat de eerste scheuten verschijnen. De kas wordt regelmatig geventileerd en de grond wordt bevochtigd.

Om allamanda door stekken te vermeerderen, is het belangrijk om de scheuten hiervoor correct te kiezen. Ze moeten bedekt zijn met verhoute schors. De lengte van de snede blijft ongeveer 8-10 cm over, de snede wordt behandeld met zirkoon of barnsteenzuur. De stengel wordt in een kas geplant om te bewortelen..

Ziekten en plagen

Allamanda wordt vaak aangetast door spint, bladluis of witte vlieg. Omdat de plant zich in de lucht bevindt met een hoge luchtvochtigheid, is het optreden van een schimmelziekte (zwarte poot) mogelijk..

Bij weinig licht of mineralen en sporenelementen in de grond worden de scheuten dun, langwerpig, de bladeren kunnen lichtgroen zijn. Allamanda kan bladeren van tocht of te natte grond..

Populaire soorten allamanda

Populaire soorten allamanda

Allamanda laxeermiddel – een groenblijvende klimplant die een lengte kan bereiken van 5-6 m. De bladeren zijn eivormig, tegenover elkaar, glad, licht behaard alleen aan de basis van de aanhechting aan de stengel. Grote gele bloemen bevinden zich aan de bovenkant van de scheuten, buisvormig.

  • Als een onafhankelijke eenheid wordt een nobele ammalanda onderscheiden, die licht rode scheuten heeft, groeiend in de vorm van een liaan met gladde langwerpige bladeren. Bloemen met een gele tint met een wit centrum in een diameter van 11-12 cm hebben een uniek aroma.
  • Allamanda Henderson heeft dikke bladeren, groeit snel en ontwikkelt zich in de vorm van een wijnstok. De diameter van de bloemen is ongeveer 12 cm, de kleur is oranjegeel met witte vlekjes op de bloembladen.
  • De grootbloemige allamanda is een langzaam groeiende groenblijvende plant met dunne, gekrulde scheuten. Bladeren zijn langwerpig, eivormig, klein. De diameter van de bloemen bereikt 10 cm, de bloei is sterk. De schaduw van de bloemen is citroengeel, helder en rijk.
  • Allamanda Shota is een snelgroeiende groenblijvende klimplant met behaarde scheuten. Brede bladeren worden verzameld in 3-4 stukken. Grote donkergele bloemen hebben bruine strepen.

Allamanda hertenblad – groeit in de vorm van een groenblijvende struik, klimmende stengels, hangend. In lengte kan de shoot 1 meter bereiken. De bladeren zijn puntig, 10-12 cm lang, donkergroen van boven en lichtgroen van onder. De bloemen groeien op lange poten, geel, de diameter ten opzichte van andere soorten is klein – ongeveer 4-5 cm.

Allamanda paars – is een langzaam groeiende wintergroene liaan met ovale bladeren die in 4 stukken zijn gerangschikt. Bloei wordt alleen opgemerkt op de toppen van de stengels, bloemen zijn lichtpaars, 2-3 stuks.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org