Mandeville of Dipladenia - thuiszorg. Mandeville teelt, transplantatie en reproductie. Beschrijving, soorten. Foto

Mandevilla (Mandevilla) werd door wetenschappers toegeschreven aan groenblijvende struiken uit de familie Kutrovy. Het thuisland van Mandeville zijn de tropen op het grondgebied van Noord- en Zuid-Amerika. De bloem kreeg zijn naam ter ere van de beroemde Britse diplomaat en tuinman G. Mandeville.

De allereerste soort die door botanici in Midden- en Zuid-Amerika werd gevonden, kreeg een andere naam: diplodenia. Maar even later ontdekten Britse wetenschappers een andere soort van dezelfde plant. En hij is al Mandeville genoemd. Maar na een tijdje waren wetenschappers het erover eens dat deze twee planten met verschillende namen vertegenwoordigers zijn van hetzelfde geslacht. En er werd besloten om ze niet te veranderen, maar hun eigen voor elk te laten.

De bladeren van de struik zijn meer eivormig, glanzend, groen of donkergroen, van 3 tot 9 cm lang.De bloemen hebben een bijzonder uniek aroma, roze, rood of wit. Hij bloeit rijkelijk, elke bloem kan een diameter bereiken van ongeveer 10 cm.

Thuis voor Mandeville zorgen

Thuis voor Mandeville zorgen

Locatie en verlichting

Het thuisland van de oorsprong van Mandeville suggereert heldere verlichting voor de plant. De bloem verdraagt ​​​​direct zonlicht goed, maar om verbrandingen in de open zon te voorkomen, is het beter om lange tijd niet weg te gaan of in de schaduw te staan.

Temperatuur

De optimale temperatuur in de kamer voor het kweken van mandeville in de lente en zomer moet in het bereik van 23 tot 25 graden liggen, en in de winter met het begin van een rustperiode – op het niveau van 12-15 graden.

Lucht vochtigheid

Mandeville kweekt het liefst in ruimtes met een hoge (ongeveer 70%) luchtvochtigheid

Mandeville teelt het liefst in kamers met een hoge (ongeveer 70%) luchtvochtigheid, dus het moet de hele dag door regelmatig worden besproeid. In de winter moet de plant ook worden gespoten, vooral als deze in de buurt van verwarmingstoestellen staat..

Water geven

In het voorjaar en de zomer heeft Mandeville overvloedig water nodig. Zodra de bovenste laag van het substraat in de container opdroogt, moet er opnieuw water worden gegeven. Met het begin van het koude herfst-winterseizoen is het praktisch niet nodig om de plant water te geven. In de winter wordt de grond alleen bevochtigd als het potsubstraat volledig droog is. Water voor irrigatie moet zacht zijn bij kamertemperatuur of iets hoger. Voor 1 liter water kun je een beetje citroenzuur toevoegen (ongeveer de punt van een mes).

De grond

De grond voor een Mandeville moet voedzaam zijn. De optimale samenstelling van de bodem: klei-zode land, bladgrond, humus en zand in een verhouding bij het samenstellen van 2: 1: 1: 1. Op de bodem van de pot wordt een royale drainagelaag gelegd.

Topdressing en meststoffen

Het bemesten van de grond moet frequent zijn - ongeveer 3 keer per maand

Het bemesten van de grond moet frequent zijn – ongeveer 3 keer per maand van maart tot september. Voor bloeiende kamerplanten kunt u een universele meststof gebruiken. De rest van de tijd stoppen ze met het voeren van de bloem.

Overdracht

Als de plant jong is, moet deze elk jaar in de lente worden getransplanteerd. Een volwassen plant wordt alleen getransplanteerd als het wortelstelsel al krap in de pot zit..

Snoeien

Omdat in Mandeville alleen jonge scheuten van bovenaf bloeien, is het noodzakelijk om de plant eind oktober-begin november te snoeien. Onvertakte scheuten worden ongeveer 2/3 van hun lengte ingekort. Met snoei volgend seizoen zal Mandeville u verrassen met weelderige bloemen..

Reproductie van Mandeville

Reproductie van Mandeville

Het is gebruikelijk om Mandeville te vermeerderen door stekken – scheuten van ongeveer 8-10 cm lang. Stekken worden in turf geplant en bedekt met een transparante film en op een temperatuur van 25 graden gehouden. Stekken wortelen ongeveer 1-1,5 maanden in een kas. Nadat de eerste wortels verschijnen, moet de film worden verwijderd. Na ongeveer 3 maanden wordt de jonge plant overgeplant in een aparte pot..

Ziekten en plagen

Zelden, maar bladplagen zijn te vinden op Mandeville. Vaker heeft de plant last van schade aan het wortelstelsel. Nematoden of wortelwolluizen kunnen haar schaden. Deze parasieten worden tijdens de transplantatie met het substraat overgedragen. Daarom moet de grond vóór het planten van een plant worden gecalcineerd..

Wortelrot is een van de bacteriële ziekten die Mandeville treffen. Het uiterlijk is het resultaat van onjuiste zorg en te vochtige grond..

Groeiende moeilijkheden

  • Als de bladeren van de Mandeville geel worden en eraf vallen, geeft dit aan dat de omgevingstemperatuur ongeschikt voor haar is..
  • Bij weinig licht zal de bloei van de plant kortstondig en laagbloemig zijn..
  • Bij droge binnenlucht zullen de bladeren bleek en sloom zijn en snel afbrokkelen.
  • Bij onvoldoende toepassing van mineralen en sporenelementen in de bodem zal Mandeville zich slecht ontwikkelen en langzaam groeien.

Populaire soorten Mandeville

Populaire soorten Mandeville

Mandeville Boliviaans – is een groenblijvende plant met gekrulde takken die glad aanvoelen. De bladeren zijn glad en klein, langwerpig, niet meer dan 5-8 cm lang. Witte bloemen bereiken een diameter van ongeveer 5 cm, met een geel centrum, lijken op een trechter in vorm.

Mandeville is geweldig – een liaan met takken die glad aanvoelen met een licht rode tint, een groenblijvende plant. De bladeren zijn glad en puntig aan de uiteinden, de lengte is zelden meer dan 4 cm De bloemen zijn rood, zijn in kwastjes van 6-8 stuks. De diameter van elke bloem is 6-8 cm, de lengte is ongeveer 5 cm, buisvormig.

Mandeville Sandera – groenblijvende liaan met takken die glad aanvoelen. De bladeren zijn ovaal, met een glad oppervlak, hebben puntige uiteinden, de lengte bereikt 5 cm en bloeit in de vorm van kwasten. Elke borstel bevat 3-5 bloemen waarvan de diameter varieert van 6 tot 7 cm. De kleur is intens roze, het midden is geel.

Mandeville briljant – groeit als struik met gekrulde groenblijvende scheuten. Grote elliptische bladeren met puntige uiteinden, uitgesproken pezig, tot 20 cm lang Bloemen, zoals bij eerdere soorten, zijn in een borstel van elk 5-6 stuks. De grootte van de bloem is ongeveer 10 cm in diameter, de kleur is wit, delicaat of rijk roze.

Mandeville los – klimplant, gekenmerkt door snelle groei en bladval. De takken zijn dicht, ongeveer 5 m hoog. De bladeren zijn hartvormig, langwerpig, de punt is puntig, bovenop een felgroene kleur, in het onderste deel – groen met een grijze tint. Hij bloeit in de vorm van borstels met elk 5 tot 15 bloemen. De bloemen zijn wit met een crème tint, grote diameter (ongeveer 10 cm). Deze variëteit wordt gekenmerkt door de golving van de bloembladen van de bloemen..

Diplomatie of Mandeville – zorg en functies (video)

diploma’s "Mandeville" – verzorgingstipsdiploma's