Miltonia - thuiszorg. Miltonia orchidee teelt, transplantatie en reproductie. Beschrijving, soorten. Foto

Miltonia (Miltonia) is een vaste plant die behoort tot de orchideeënfamilie. Miltonia komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Brazilië. De geschiedenis van de oorsprong van de naam van de plant is interessant. In de 19e eeuw woonde burggraaf Edligen Milton in Engeland, die ook beroemd werd om zijn hobby – het verzamelen en kweken van orchideeën.

Miltonia is een sympodiale orchidee, die bestaat uit pseudobollen van ongeveer 7-8 cm lang en niet meer dan 4-5 cm breed.Bladeren zijn groen met een grijsachtige tint, riemvormig. De lengte van elk blad varieert van 35 tot 40 cm.De bloemen staan ​​op lange steeltjes die vanuit de bladoksels groeien. De verscheidenheid aan tinten en hun combinaties die de bloei kleuren is verbazingwekkend. Vrij grote bloemen met een diameter van ongeveer 10-12 cm kunnen wit, roze, paars zijn.

Miltonia zorg aan huis

Miltonia zorg aan huis

Locatie en verlichting

Miltonia kan zowel in helder diffuus licht als op een schaduwrijke plek met succes worden gekweekt. Maar de bloem is nog steeds de moeite waard om de plant te beschermen tegen direct zonlicht. Om dit te doen, moet miltonia worden afgeschermd van de directe zonnestralen. Als het verlichtingsniveau voor miltonia correct is geselecteerd, krijgen de bladeren een roze tint..

Temperatuur

Miltonia is graag in warme kamers. In de zomer – bij een temperatuur van niet meer dan 16-20 graden, in de winter voelt het comfortabel bij 15-18 graden. Een groot verschil in schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen mag niet worden toegestaan. De maximale waarde is 3-4 graden. Anders zal de plant niet bloeien en kan afsterven. Miltonia moet worden beschermd tegen tocht, maar het is noodzakelijk om de kamer elke dag te ventileren..

Lucht vochtigheid

Miltonia zal goed groeien en tevreden zijn met zijn bloei bij een voldoende hoge luchtvochtigheid - ongeveer 60-80%.

Miltonia zal goed groeien en tevreden zijn met zijn bloei bij een voldoende hoge luchtvochtigheid – ongeveer 60-80%. Bij een lage luchtvochtigheid beginnen de bloemen te drogen en vallen ze af. De luchtvochtigheid dient evenredig met de temperatuur te stijgen. Om de vereiste luchtvochtigheid te handhaven, kunt u een luchtbevochtiger of containers met water in de buurt van de plant gebruiken. Het is belangrijk om te onthouden dat stilstaande vochtige lucht in een ruimte zonder ventilatie leidt tot de ontwikkeling van schimmelziekten op de plant..

Water geven

In de lente en de zomer bevindt miltonia zich in een fase van actieve groei en bloei, dus water moet overvloedig zijn als de grond uitdroogt. Het mag niet helemaal uitdrogen, omdat de plant in zo’n stressvolle situatie zijn knoppen en bloemen zal laten vallen. Voor een bloem is stagnatie van water in een pot ook nadelig, omdat dit zal leiden tot rotting van het wortelstelsel..

Water geven wordt uitgevoerd met een warme douche, vergelijkbaar met tropische regen. De watertemperatuur voor irrigatie ligt in het bereik van 30 tot 45 graden. Omdat water tijdens het irrigeren zeker in de oksels van de bladeren zal vallen, waar ze aan de stam zijn bevestigd, moet het daar worden verwijderd om bederf te voorkomen.

In de winter en de herfst is de plant slapend, dus het water geven wordt aanzienlijk verminderd, maar helemaal niet gestopt..

De grond

Miltonia plantmedium koop je het beste bij een gespecialiseerde bloemenwinkel.

Miltonia plantmedium koop je het beste bij een gespecialiseerde bloemenwinkel. De optimale bodemsamenstelling bestaat uit een mengsel van naaldschors met turf en kleine stukjes houtskool.

Topdressing en meststoffen

Miltonia heeft in het voorjaar en de zomer eens in de twee weken voeding nodig. Gebruik voor het voeren een universele meststof voor orchideeën, verdund in water met de helft van de aanbevolen concentratie. Bemesting kan zowel wortel zijn – bij het water geven als blad – door de bladeren te besproeien. U kunt ook wortel- en bladvoeding afwisselen..

Slapende periode

Een rustperiode is nodig om de bloei van miltonia te stimuleren.

Om de bloei van miltonia te stimuleren, is een rustperiode vereist, die begint onmiddellijk na de rijping van nieuwe bollen, wanneer de jonge scheuten even groot worden als de oude. Tijdens de rustperiode worden watergift en temperatuur verlaagd tot 15-16 graden en nemen ze alleen toe met het verschijnen van nieuwe steeltjes.

Overdracht

Miltonia wordt eens in de 1-2 jaar getransplanteerd, omdat het substraat gedurende deze tijd zijn voedingseigenschappen verliest. Het wordt aanbevolen om onmiddellijk na de bloei te transplanteren, wanneer de rustperiode begint. De hals van de plant mag niet bedekt worden met substraat om bederf te voorkomen..

Het wortelstelsel van miltonia is klein, de wortels zijn zwak en gevoelig voor overtollig vocht in de grond, daarom is het aan te raden om kleine potten te gebruiken met een goede drainagelaag aan de onderkant.

Reproductie van miltonia

Miltonia kan worden vermeerderd door een grote struik in kleine delen te verdelen.

Miltonia kan worden vermeerderd door een grote struik in kleine delen te verdelen. Een nieuwe plant moet minimaal drie pseudobollen bevatten voor een betere beworteling en verdere groei..

Ziekten en plagen

Onjuiste omstandigheden voor het houden van miltonia leiden ertoe dat de plant besmet is met ongedierte. De meest voorkomende zijn bladluizen, schildluizen, witte vlieg en trips..

Als de omgevingstemperatuur te hoog is en de luchtvochtigheid laag is, verschijnen trips op miltonia. Op het onderste deel van het blad reproduceren trips actief en het bovenste deel wordt bedekt met grijze stippen. Bladeren beginnen na verloop van tijd te vallen.

De schede bedekt de stengels en bladeren van de plant met bruine vlekken. Later verschijnen er plakkerige afscheidingen op hun plaats..

Een witte vlieg, die een plant infecteert, laat witte of gele vlekken achter op de onderkant van het blad. Ernstig aangetaste plant laat bladeren vallen en sterft.

U kunt ongedierte bestrijden met een warme douche en het gebruik van een insecticide-oplossing die in verhouding wordt verdund volgens de instructies voor het medicijn.

Populaire soorten miltonia

Populaire soorten miltonia

Miltonia is sneeuwwit – produceert bloemstengels van ongeveer 40 cm lang Op elke steel bloeien ongeveer 3-5 bloemen, geurig, met een diameter van ongeveer 10 cm. Bloemen zijn geel, versierd met vlekken van rood en bruin. De lip van de bloem is wit, afgerond met een golvende rand.

Miltonia Renelli verwijst naar de sympodiale orchidee met glanzende bladeren. De cups van de bloem zijn wit, de lip is lichtroze. Elke steel heeft 3-7 bloemen met een heerlijk aroma.

Miltonia orchideeënverzorging (video)

Miltonia orchidee verzorgingMiltonia orchidee verzorging