Mimóza virág

Mimóza virág – trópusi és szubtrópusi övezetekben nő, egyszerre három kontinensen található: Afrikában, Ázsiában és Amerikában. A növény a Mimosa családhoz tartozik. A nemzetség több száz különböző fajt tartalmaz..

A mimóza leírása

A Mimosa nemzetséghez fák és cserjék, valamint lágyszárú növények tartoznak. Ugyanakkor a mimóza fajtáknak csak egy kis részét használják a kertészetben. A virágtermesztők legkedveltebb faja a mimóza. Apró virágai virágzatba-tüskékbe vagy fejekbe hajtogathatók. A szárakon kéttűs levéllemezek találhatók.

A mimóza egyedileg termeszthető edényben, vagy felhasználható az előtérben virágkötészetben. A fényes, gazdag zöld leveleknek és a más növények között szokatlan virágoknak köszönhetően nem kevésbé lenyűgözőnek tűnik, mint maga.

A mimóza termesztésének alapvető szabályai

A mimóza termesztésének alapvető szabályai

A táblázat rövid szabályokat tartalmaz a mimóza otthoni gondozására..

Világítási szint Előnyös a világos szórt fény.
Tartalom hőmérséklete Mérsékelt márciustól szeptemberig (+24 fokig), télen egy kicsit alacsonyabban – +18 fokig.
Öntözési mód Tavasszal és nyáron gyakran kell öntözni a növényt, a hideg évszakban az arány csökken.
Levegő páratartalma A páratartalomnak magasnak kell lennie. Ajánlott minden nap permetezni a virágot mérsékelten meleg vízzel, vagy nedves expandált agyaggal raklapon tartani.
A talaj A talaj egyenlő arányban tartalmaz tőzeget, gyepet, homokot és humuszt.
Felső öltözködés Havonta kétszer hajtják végre, de csak a növekedési időszakban. Az ásványi műtrágyák adagjának a csomagoláson feltüntetett mennyiség felének kell lennie.
Átruházás Ezt csak szükség esetén hajtják végre, mivel a mimózát általában évente termesztik. A legjobb újratelepíteni tavasszal, a növekedési szakasz elején..
Metszés A virágnak nincs szüksége rendszeres levélmetszésre.
Virágzás A virágzási időszak tavasztól augusztus végéig tart..
Nyugalmi időszak A nyugalmi időszak feltételes, télen csak kissé lassítja a növekedési ütemet.
Reprodukció Mag. Sok faj dugványokkal is szaporodhat, ezt a módszert általában üvegházi termesztésben használják..
Kártevők Levéltetvek és pók atkák.
Betegségek A lombok húzódása vagy sárgulása, általában a karbantartás hiánya vagy a kedvezőtlen környezeti tényezők miatt.

Tudnia kell! A mimóza pollenjét erős allergénnek tekintik.

A mimóza otthoni ápolása

A mimóza otthoni ápolása

Világítás

A cserepes mimóza növények sok napfényt igényelnek. Ugyanakkor a növény közvetlen sugarai nem szörnyűek; csak különösen fülledt órákban kell árnyékolni, vagy szórószitát kell használni. Ez lehetővé teszi a mimóza edény tartását a déli ablakokon, de a nyugati és a keleti irány is alkalmas rá. Ugyanakkor a helyzet éles megváltoztatása naposra károsíthatja a felkészületlen mimózát. Ha egy virágot árnyékos helyről a fényre mozgat, vagy hosszú felhős idő után, egy ideig árnyékba kerül, hogy elkerülje a leégést, fokozatosan hozzászoktatva az intenzívebb megvilágításhoz.

Az árnyékban a mimóza elveszíti dekoratív hatását, levelei halványodni és öregedni kezdenek, és egyáltalán nem várhat a virágzásra. Ugyanakkor a növény nem szereti a mesterséges világítást..

Hőfok

Márciustól az őszi hideg időjárás kezdetéig a mimózát legfeljebb +25 fokos helyiségben tartják. A növény nem szereti a meleget. Télen a relatív hűvösség optimális lesz – +15 és +18 fok között.

Öntözési mód

A mimózát csak jól ülepített vízzel öntözheti. Ez akkor történik, amikor a felső talajréteg kiszárad. Nyáron a virágot nagyon bőségesen öntözik, míg télen az öntözés mennyisége csökken. A víz stagnálása a gyökereknél a hűvös szobában betegségek kialakulásához vezethet. De a földi kóma túlszárítása nem kevésbé káros. Meg kell próbálnia egy kicsit nedvesen tartani a talajt..

Páratartalom

Mimóza

A teljes növekedéshez a mimóza magas páratartalmat igényel. Minden nap kellően meleg, leülepedett vízzel kell permetezni, vagy permetezési eljárást kell végrehajtani. Ezenkívül egy nedves kavicsokkal (expandált agyag) töltött raklap segít nedvesíteni a növény körül a levegőt. Nedves tőzeg használható. Ebben az esetben az edény aljának száraznak kell maradnia, hogy ne nedvesítse túl a talajcsomót..

Felső öltözködés

A mimóza megtermékenyítése csak tavasszal és nyáron megengedett. Ehhez havonta kétszer egy virágzó növények számára szánt univerzális ásványi oldatot vezetnek be a talajba. De a csomagoláson feltüntetett adagot felére kell csökkenteni, különben fennáll a virág gyökereinek égésének veszélye. Ősszel és télen, amikor a mimóza pihen, nem kell felöntést alkalmazni.

A transzplantáció jellemzői

A mimóza transzplantáció jellemzői

Az éves mimóza általában nem igényel transzplantációt, de az évelőket is a lehető legritkábban próbálják átültetni. Szükség esetén ezt az eljárást tavasszal, a növekedési időszak kezdete után hajtják végre, a teljes földdarabot új tartályba helyezve. Méretei nem térhetnek el jelentősen a régitől. A vízelvezetést az edény aljára fektetik, és talajként tőzeg, homok, gyep és leveles talaj keverékét használják. Ebben az esetben ajánlott eltávolítani és megváltoztatni csak a régi talaj felső rétegét, próbálva nem érinteni a gyökereket. A mimóza földalatti része nem szereti az érintkezéseket, ezért lehetőség szerint megpróbálják nem megérinteni a gyökérzetet, és ráadásul nem is vágják le.

Metszés

Még akkor is, ha otthon termesztik, a mimózát általában évesnek tekintik. Őszre hajtásai erőteljesen nyúlni kezdenek, és elveszítik dekoratív hatásukat. Annak érdekében, hogy a virág tovább örüljön a szemnek, évente meg kell vágnia a hosszúkás szárakat. Ha az edényt fényben tartja, a növény gyorsan friss hajtásokat növeszt..

A metszést a virágzás végén lehet elvégezni, de legjobb tavasszal. Ez a módszer lehetővé teszi a régi szárak növekedési fokának felmérését és a bokor kialakításának legjobb módját. A fiatal hajtások finom csípése egész évben elvégezhető.

Időnként az évelő mimóza esetében érdemes nemcsak formáló, hanem egészségügyi metszést is végezni. A szárított gallyakat és a törött leveleket gyorsan le kell vágni, hogy szárításuk ne eredményezze a szomszédosak kidobását..

Virulencia

A mimóza pollenje nagyon erős allergén. Éppen ezért a pollenallergiásoknak nem ajánlott ilyen virágot tartani a házban. A mimóza edényét azonnal meg kell tisztítani a lehullott virágzattól vagy levelektől..

Mimóza termesztése magvakból

Mimóza termesztése magvakból

A mimóza bokor magjai gyorsan megjelennek – már a fejlődés első évében, a virágzás végén – augusztusra vagy szeptemberre. Ahhoz, hogy megérjenek, szükség van a virág megfelelő szintű megvilágítására. Ez lehetővé teszi a növény évente történő szaporítását. A mimóza magvak csírázási sebessége nagyon magas, csak a nem megfelelő tárolás miatt nem tudnak kihajtani. Az összegyűjtött magokat kálium -permanganát -oldatban kell tartani fertőtlenítés céljából, alaposan megszárítani és sötét helyre eltávolítani..

A vetést tavasz közepéig végzik. Az ültetési anyagot előzetesen vízbe lehet áztatni. A magokat 0,5 cm -re a tőzeg és a homok talajába temetik, vagy csak enyhén nyomja a felszínre. Az ültetési tartályt minden nap fóliával borítják, röviden eltávolítva a szellőzéshez. Ez megmenti a termést a fekete lábtól. Csírázásuk optimális hőmérséklete körülbelül +25 fok. Az első hajtások egy héten belül megjelenhetnek. Amikor a csírák pár valódi levelet szereznek, körülbelül 7 cm átmérőjű külön edényekbe merülnek. Ebben az esetben 2-3 csíra lehet minden tartályhoz. A talaj homok, leveles föld és gyep keveréke. Amikor a csírák megerősödnek, és megtöltik a tartályt gyökerekkel, áthelyezik őket egy új edénybe, amely 4 cm -rel nagyobb lehet, mint az előző. A fiatal mimózákat óvatosan és fokozatosan kell megtanítani az erős fényre..

Ha a mimózát nem otthon, hanem a kertben termesztik, az ilyen palántákat 2-3 hónapos korban, amikor a fagyveszély teljesen elmúlt, nyílt talajra viszik át. De a kertészeti mimóza jobban megfelel a déli régiók lakóinak..

Betegségek és kártevők

A nem megfelelő gondozás vagy a kedvezőtlen körülmények a következő problémákat okozhatják a mimózával:

  • A levelek sárgulása. Általában a víz túlcsordulásával és a gyökereknél való stagnálással jár.
  • Repülő levelek. A leggyakoribb ok a rendszertelen öntözés, de a túl szennyezett levegő is hozzájárulhat..
  • A színek hiánya. A mimóza nem virágzik, ha nincs megvilágítás vagy a hideg beltéri levegő.
  • Letargia és a szárak nyújtása. A fényhiány gyakori jele.

A pók atkákat és levéltetveket a mimóza kártevőinek tekintik. A kullancs felismerhető a leveleken megjelenő vékony pókháló megjelenéséről, valamint azok leeséséről. A levéltetvek viszont ragacsos virágzással borítják a szárakat és a lombozatot. Ezeket megfelelő rovarirtó készítmények segítségével kell kezelni, a kezelést egy hét múlva meg kell ismételni. A harc mechanikai módszerei itt nem megfelelőek..

A mimóza típusai fotóval

Ezüst akác (Acacia dealbata)

Ezüst akác

Általában ezt a növényt jelöli a “mimosa” szó. Az Acacia dealbata egy alfaja, gyakran használják tavaszi csokrokban. Az a tény, hogy ennek a fajnak a virágzása télen történik, és a tavasz elejéig tart..

Az akác örökzöld fa, amely képes alkalmazkodni a kedvezőtlen természeti feltételekhez. Ez lehetővé teszi, hogy déli irányban növekedjen a hidegebb éghajlatú, de meglehetősen enyhe telekkel rendelkező országokban. Az ezüst akác átlagos magassága 10 m, de vannak még lenyűgöző példányok, amelyek akár 40 m-t is elérhetnek. Egy ilyen fa törzsmérete 60 cm. A kéreg szürkésbarna színű, és az „ezüstös” név. a fiatal lombozat árnyékára utal. Az akácnak akár 20 pár kis levele is lehet egy zöld levágott levél tányéron..

Az ezüst akác virágzata bolyhos, illatos sárga pánik, kis gömb alakú virágokból. A virágzás befejezése után helyükön több centiméter hosszú gyümölcshüvelyek képződnek. Kisebb, körülbelül 0,5 cm méretű sötét magvakkal töltik meg..

Mimosa bashful (Mimosa pudica)

Mimóza rémes

Dél -afrikai évelő, amelyet hazájában gyomnak tartanak, de világszerte dísznövényként értékelik. A bokor maximális magassága akár 1,5 m is lehet, de általában kisebb, szerényebb méretűek (35-50 cm). A Mimosa pudica nevezetes virágairól: bolyhos lila vagy rózsaszín golyók hosszú kocsányokon. Minden virág mérete eléri a 2 cm -t, ez a mimóza szinte egész nyáron virágzik. A virágzás tavasz végétől kezdődik és egészen az ősz elejéig tart. Befejezése után nagy magszámú hüvelyeket kötnek a növényre..

A gonosz mimóza megkülönböztető jellemzője, hogy levelei képesek reagálni a külső ingerekre. Ha megrázza a bokrétáját, mérgező anyagokat bocsátanak ki, különösen veszélyesek az állatokra. Egyszerű érintésre a levelek azonnal feltekerednek. Egy idő után (20-30 perc) visszaállnak. De a kertészek nem javasolják, hogy túl gyakran végezzenek ilyen kísérleteket egy virágon. Az állandó veszélyérzet gyengíti a növény immunitását. A Mimosa is tudja, hogyan kell reagálni a napszakra, és néha nemcsak éjszaka hajtja össze a leveleket, hanem sötét, felhős napon is..

Mimosa lusta (Mimosa pigra)

Mimosa lusta

Örökzöld évelő növény. Az ilyen mimóza függőleges hajtásait világoszöld árnyalat jellemzi. A szaggatott lombú páfránynak tűnik. A Mimosa pigra akár 50 cm -re is megnőhet, a virágzás bőséges és buja. A fehér gömb alakú virágzat a bokor felső részében koncentrálódik. Ezt a fajtát a kertben és otthon is termesztheti..

Durva mimóza (Mimosa scabrella)

Durva mimóza

Ez a faj nemcsak bokrokat, hanem fákat is tartalmaz. Ezenkívül az egyes növények mérete közvetlenül függ a növekedés helyétől. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a Mimosa scabrella termesztése a szabadban, valamint házakban és üvegházakban történik. A növényt termofilitás jellemzi: a durva mimóza szülőföldje az amerikai kontinens középső és déli régiója. Hideg huzat vagy hirtelen hideg csattanás tönkreteheti a növényt. Azt is védeni kell a közvetlen, erős napsugárzástól..

A hajtások barna árnyalatúak, a lombozat kicsi. A virágzat gömb alakú virágok sárga pikkelye. A virágzási időszak végén gyümölcsök jelennek meg a cserjén, tele sűrű magvakkal..

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org