Sinningia

Sinningia (Sinningia) is een meerjarige bloem uit de familie Gesneriev. In de natuur leeft het in Zuid-Amerika en geeft de voorkeur aan natte rotsachtige hoeken. Er zijn meer dan 70 vormen van zo’n bloem, die verschillen in uiterlijk. In de regel staat deze specifieke plant in de thuisbloementeelt bekend onder de naam “gloxinia” – dit is hoe het eerste type synningia dat in de cultuur werd geïntroduceerd, werd genoemd.

Beschrijving van sinningia

Beschrijving van sinningia

In tegenstelling tot ondergrondse scheuten – wortelstokken van echte gloxinia, zijn de wortels van synningia een grote knol, die elk jaar in omvang groeit. Vrij dikke stelen, groen of rood geverfd, vertakken ervan. Op hen zijn rijke groene ovale bladeren met fluweelachtig behaard. Sinningia-bloemen kunnen de vorm hebben van een bel, pijp of kom. Elk van hen bevindt zich op een vrij lange steel. De kleur van de bloemen kan behoorlijk rijk zijn en verschillende tonen en kleurencombinaties bevatten..

De groeisnelheid van de plant is behoorlijk intens. Zelfs in zaad gekweekte sinningia kan in hetzelfde seizoen bloeien. De bloeiperiode duurt meestal van het late voorjaar tot het vroege najaar. Het thuis kweken van synningia is niet bijzonder moeilijk, maar vereist nog steeds naleving van bepaalde regels..

Gloxinia, sinningia, mininningiaGloxinia, sinningia, mininningia

Korte regels voor het kweken van sinningia

De tabel toont beknopte regels voor het thuis verzorgen van synning..

Verlichtingsniveau Gedeeltelijke schaduw of diffuus licht wordt als optimaal beschouwd..
Inhoud temperatuur In de zomer kan het ruim zijn, in de winter is het beter om de container met de plant koel te houden – niet hoger dan 12-15 graden. sinningia moet bij warm weer worden geventileerd of in de frisse lucht worden gebracht.
Bewateringsmodus Eens in de 3 dagen in het warme seizoen, proberen te voorkomen dat er druppels op gebladerte of bloemen vallen. Vanaf de herfst wordt de hoeveelheid vocht geleidelijk verminderd, in de winter worden ze helemaal niet bewaterd.
Lucht vochtigheid De luchtvochtigheid kan gemiddeld of hoog zijn. Door het blad van het blad kan de bloem niet worden besproeid, dus is het makkelijker om hem op een pallet met vochtige kiezels te houden.
De grond Elk licht en voldoende voedzaam substraat wordt als de optimale grond beschouwd. Je kunt bladaarde, turf en perliet mengen in verhoudingen 3: 3: 2.
Topdressing Tijdens het groeiseizoen tot 3 keer per maand. Gebruikt vloeibare formuleringen voor thuisplanten.
Overdracht Kleine synningia worden tot 3 keer per jaar getransplanteerd, één is genoeg voor volwassenen, in het voorjaar.
Snoeien De vorm van de Sinningia-struik hoeft niet te worden gesnoeid.
Bloeien Bloei begint in het late voorjaar en eindigt dichter bij de herfst..
Slapende periode Elke herfst begint ze aan een rustperiode en het bovengrondse deel van de plant droogt op..
Reproductie Door zaden, bladeren of het verdelen van grote knollen.
Ongedierte Mijten, wittevlieg, wolluis, trips
Ziekten Sommige zorgfouten kunnen leiden tot verschillende ziekten..

Synningia zorg aan huis

Synningia zorg aan huis

Verlichting

Sinningia houdt van licht, maar is bang voor de brandende zon. Voor de plaatsing zijn oost- of westramen of licht beschaduwde zuidramen geschikt. Vooral heldere verlichting is meestal vereist voor zaailingen of zaailingen die alleen een wortelstelsel vormen.

Temperatuur

In de zomer zal thermofiele synningia tevreden zijn met een temperatuur van ongeveer 22-25 graden. Maar na het begin van de rustperiode moet de pot met de knol worden overgebracht naar een donkere en koele kamer, waar deze niet meer dan 12-15 graden wordt bewaard. Alleen onder dergelijke omstandigheden kan de bloem volledig rusten en sterker worden voor het nieuwe seizoen..

Bewateringsmodus

In de zomer moet de synningia twee keer per week worden bewaterd. De grond wordt voorzichtig bevochtigd en zorg ervoor dat er geen water op de bloemen en het gebladerte van de plant komt. Voor het gemak kun je een gieter gebruiken met een dunne tuit. Een andere bewateringsmethode is bodem. In dit geval wordt de container met de bloem ongeveer 10 minuten ondergedompeld in water. Vocht wordt geabsorbeerd door de afvoergaten.

Vanaf de herfst wordt de watergift geleidelijk verminderd. De knol moet overwinteren in droge grond, turf of zaagsel.

Vochtigheidsniveau

Sinningia bloem

Sinningia-bloem geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid, maar mag niet op de gebruikelijke manier worden gespoten. Vocht op de pluizige bladeren en knoppen van de plant kan vlekken veroorzaken. In plaats van een spray is het beter om open containers met water te gebruiken of de bloem op een dienblad met vochtige kiezels te zetten. Je kunt de pot dicht bij het aquarium houden.

Capaciteit selectie

De grootte van de sinningia-pot is direct gerelateerd aan de grootte van het wortelstelsel. Kleine knollen kunnen worden geplant in kleine potten met een diameter van ongeveer 10 cm. Grotere hebben ook een geschikte pot nodig. Maar je moet een kleine plant niet meteen in een ruime container planten. In dit geval gaat alle kracht van de knol naar de vorming van bladeren en niet naar bloei..

De grond

Sinningia is geschikt voor elke lichte grond waar het water niet stagneert. Neem voor zelfbereiding bladaarde, turf, evenals grof zand of perliet. Ze worden gemengd in een verhouding van 3: 3: 2.

Topdressing

Topdressing sinningia

Het is noodzakelijk om synningia alleen te bemesten tijdens actieve groei – van april tot oktober. Voor topdressing moet u vloeibare formuleringen gebruiken die meer kalium en fosfor en minder stikstof bevatten. Ze worden eens in de 15-20 dagen binnengebracht..

Overdracht

Kleine synningia die uit zaad of bladstekken worden gekweekt, hebben meerdere herplantingen per jaar nodig. Dit komt door de actieve snelheden van hun groei en knolvorming. Gevormde planten worden minder vaak naar verse grond verplaatst – elk voorjaar.

Bij het verplanten is het belangrijk om de knol niet volledig in de grond te begraven. Het moet minimaal een derde boven het maaiveld uitsteken..

Snoeien

De vorm van de synningiastruik hoeft niet gesnoeid te worden. Van tijd tot tijd worden planten eenvoudig ontdaan van verwelkte bladeren of bloemen. In de herfst, wanneer het groene deel van de struik opdroogt, wordt het afgesneden, waardoor er slechts een kleine stronk overblijft die niet groter is dan 2 cm.

Bloeien

thuis sinningia

Synningia voor volwassenen begint in de late lente te bloeien en eindigt dichter bij de herfst. Tijdens deze periode worden lange, meestal licht hangende steeltjes op de struik gevormd. Ze hebben grote enkele bloemen met bloemblaadjes van de meest uiteenlopende kleuren. Het breedste scala aan tinten wordt gepresenteerd in hybride vormen. Het omvat wit, geel, roze, rood, lila en enkele andere kleuren..

Sommige van deze planten die in winkels worden verkocht, zijn hybriden die alleen zijn gekweekt voor een weelderige seizoensbloei. Dergelijke struiken overleven een rustperiode niet, maar er zijn ook veel hybride synningia die zich kunnen aanpassen aan de huisomstandigheden en hun groei elk jaar kunnen hervatten, zoals het hoort. Veel hybride variëteiten zijn gegroepeerd op basis van de vorm of kleur van de bloemen..

Slapende periode

De rust van Sinningia begint in de herfst en duurt maximaal 4 maanden. Wanneer de plant vervaagt, beginnen de scheuten uit te drogen en een deel van de wortels droogt ook op – alle voedingsstoffen gaan naar de knol. Voor de overwinteringsperiode wordt het in een pot gelaten of overgebracht naar een zak met zand of zaagsel. Gedurende deze periode heeft de plant duisternis en koelte nodig. Sinningia zal rusten tot het vroege voorjaar. Op dit moment beginnen verse knoppen op de knol te ontwaken..

Als de plant is vervaagd, maar het gebladerte niet uitdroogt, stoppen ze met water geven en brengen ze het over naar de koelte. Dit zou de rustmodus moeten activeren. Als de knollen tijdens de opslag opdrogen, kunnen ze licht worden besproeid met water om het evenwicht te herstellen. Gedroogde knollen kunnen in het voorjaar in een vochtige doek worden gewikkeld. Over een paar dagen zou hun vorm hersteld moeten zijn..

Synningia kweekmethoden

Synningia kweekmethoden

Groeien uit zaden

Sinningia reproduceert op verschillende manieren. De eerste is zaad. Kleine zaadjes van de plant kun je zelf verzamelen door de bloemen af ​​te stoffen, of kopen in de winkel. In het voorjaar worden ze op het oppervlak van natte grond gezaaid en bedekt met folie om kasomstandigheden te creëren. In een warme (ongeveer +21) verschijnen zaailingen in een paar weken. Wanneer de zaailingen opgroeien, kunnen ze in kleine potten worden gesneden. Soms duiken dergelijke planten meerdere keren van tevoren in een gemeenschappelijke bak om de wortelontwikkeling te stimuleren..

Voortplanting door bladstekken

Een andere eenvoudige en veel voorkomende kweekmethode is bladstekken. In de zomer wordt een gezond blad van een volwassen plant gesneden, in water gezet of in vochtige grond geplant. Met een goede scheiding kunnen meerdere planten uit één groot blad worden gehaald. Elk van deze zaailingen vormt een kleine knol en wortels in een maand, waarna het in zijn eigen container kan worden verplaatst..

Knol divisie

De grote volwassen synningia-knollen kunnen worden onderverdeeld. Bovendien worden er soms gemakkelijk afneembare baby’s op gevormd. De verdeling begint helemaal aan het einde van de rustperiode, voordat spruiten op de knollen verschijnen. De procedure kan worden gecombineerd met een transplantatie. Elk van de gespleten delen moet zijn eigen knop hebben, waaruit de scheut zich zal ontwikkelen. Alle secties moeten worden verwerkt met steenkool. Delenki zitten in hun eigen potten en worden enkele dagen zonder water gelaten. Daarna worden ze verzorgd volgens het algemene principe..

EEN BLAD EN VELE SCHAAREN! Hoe haal je veel uit ÉÉN blad?…EEN BLAD EN VELE SCHAAREN! Hoe je veel uit ÉÉN blad kunt halen...

Ziekten en plagen

Sinningia wordt beschouwd als een vrij weinig veeleisende bloem, maar sommige fouten bij het verzorgen ervan kunnen de plant vernietigen. Een van de meest voorkomende problemen:

  • Vallende knoppen – meestal veroorzaakt door plantstress als gevolg van een sterke daling van de luchtvochtigheid of temperatuurveranderingen. Bij het luchten van de kamer moet zondigen worden beschermd tegen koude tocht en, indien nodig, verder van het raam worden verwijderd. Het vochtgehalte wordt bewaakt met natte kiezels op een brede pallet.
  • Stengels trekken en gebladerte krimpen – praten over een gebrek aan licht. Sinningia moet naar een lichtere hoek worden verplaatst.
  • bleek gebladerte – meestal geassocieerd met een gebrek aan voedingsstoffen. De struik moet worden gevoed.
  • Het gebladerte draaien – een teken van overmatige verlichting. Sinningia moet in de schaduw staan ​​van de directe zon.
  • Bruine vlekken op de bladeren – verschijnen nadat de bloem is bewaterd met te koud water of in de tocht stond. Voor irrigatie moet u water op kamertemperatuur gebruiken.
  • Vergeling van bladeren – spreekt vaak van overtollig vocht in de bodem. Dit kan leiden tot rotting van de stengels en knol, dus het bewateringsschema moet worden gecorrigeerd en indien nodig moet de plant naar verse grond worden verplaatst..
  • Rottende stengels of bloemen – veroorzaakt door een combinatie van lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Als deze omstandigheden niet worden gecorrigeerd, kan de bloem afsterven. Vanwege de gevoeligheid van de plant voor rottingsprocessen, is het erg belangrijk om de regels voor water geven te volgen en de kwaliteit van de grond waarin synningia groeit te bewaken.
  • Bloemblaadjes – een gevolg van het binnendringen van waterdruppels erop tijdens het sproeien of besproeien. Om dit te voorkomen, moet de plant voorzichtiger worden bewaterd en moet het sproeien alleen in de buurt van de plant worden uitgevoerd, zonder de stroom naar het gebladerte te leiden..

Soms kunnen plagen op synningia verschijnen – mijten, witte vlieg, wolluis of trips. Om ze te bestrijden, worden insecticiden gebruikt..