Takka - thuiszorg. Teelt, transplantatie en reproductie van takki. Beschrijving, soorten, foto's

Takka (Tassa) is een overblijvend kruid dat naar ons is gekomen uit Zuidoost-Azië en de westelijke regio’s van Afrika. Deze mysterieuze plant kan onder verschillende omstandigheden groeien en zich ontwikkelen. Hij is niet bang voor zowel open gebieden voor groei als voor schaduw: savannes, struikgewas, bossen. Takku is zowel in de bergen als aan de kust van de zeeën te vinden..

De kruipende wortelstokken van de bloem worden vertegenwoordigd door een knolvormig ontwikkelingssysteem. Het bovengrondse deel van de plant wordt weergegeven door grote glanzende bladeren op langwerpige bladstelen met een geribbelde vorm. Dit is een vrij groot type bloem, waarvan de hoogte kan variëren van 40 tot 100 cm. Maar er zijn soorten taccoid die tot 3 m groeien. Op de jonge delen van de takka kun je de harige rand zien, die verdwijnt geleidelijk met de rijping van de plant.

De originaliteit van de plant wordt gegeven door een interessante kleur en structuur van de bloem. Van onder de grote bladeren strekken zich pijlen uit, die aan de uiteinden parasols hebben met 6-10 bloemen. Sommige soorten hebben lange schutbladen. Dergelijke planten geven fruit – bessen. Misschien is de vrucht een doos, maar dit is een kenmerk van de weegbree-tacca. Er zijn veel zaden voor reproductie van deze plant..

Takka zorg aan huis

Takka zorg aan huis

Locatie en verlichting

Takku moet op schaduwrijke plaatsen in het appartement worden bewaard, beschermd tegen direct zonlicht. Om dit te doen, is het beter om ramen op het oosten en westen te kiezen..

Temperatuur

Aangezien takka nog steeds een tropische plant is, moet het temperatuurregime dienovereenkomstig worden gehandhaafd. In de zomer mag de temperatuur bij + 18-30 graden niet afwijken van de indicatoren. Met het begin van de herfst en gedurende de hele winter-lenteperiode moet de temperatuur worden verlaagd tot +20 graden en binnen deze limiet worden gehouden. Het belangrijkste is om te voorkomen dat het onder de +18 graden komt. De bloem houdt van frisse lucht, maar verdraagt ​​tegelijkertijd de effecten van tocht niet.

Lucht vochtigheid

Takka is in dit opzicht kieskeurig. Onderhoud van een droge ruimte kan de plant schaden, dus deze moet op verschillende manieren constant worden bevochtigd. Systematisch spuiten moet worden aangevuld met luchtbevochtigers. Daarnaast kun je een bloempot op een brede pallet met bevochtigd mos of geëxpandeerde klei plaatsen. Het is ook mogelijk voor de plant om nachtstoombaden te plaatsen en deze te sluiten in een ruimte gevuld met stoom.

Water geven

In het hete seizoen vereist takka overvloedige watergift.

In het hete seizoen vereist takka overvloedige watergift. U moet de bovenste laag van de grond in de gaten houden, die tijdens het drogen moet worden bevochtigd. Met de komst van de herfst de plant gematigder water geven. In de winter mag de grond in de pot 1/3 van het volume uitdrogen. In dit geval mag de grond niet uitdrogen of drassig worden. Voor het besproeien is het gebruikelijk om zacht, beter bezonken water te gebruiken, geen koud water.

De grond

Om deze plant te laten groeien, moet een ademend en los substraat worden gebruikt. Voor orchideeën kunt u kant-en-klare gemengde grond gebruiken. Of combineer het mengsel in deze verhouding: bladaarde en turf in 1 deel, turfgrond en zand in 0,5 delen.

Kunstmest

Het is noodzakelijk om de takka eens in de twee weken van het vroege voorjaar tot het midden van de herfst te voeren.

Het is noodzakelijk om de takka eens in de twee weken van het vroege voorjaar tot het midden van de herfst te voeren. In de winter heeft deze bloem geen bemesting nodig. Voor het voeren kunt u een gehalveerde concentratie bloemenmest gebruiken..

Overdracht

Takka wordt alleen getransplanteerd als daar behoefte aan is. Het is beter om dit in de lente te doen, wanneer het wortelstelsel volledig is versterkt. De capaciteit van de nieuwe pot mag niet veel groter zijn dan de vorige, anders kan de bloem eenvoudig worden “gevuld”. Het is noodzakelijk om te zorgen voor de organisatie van de drainagelaag.

Reproductie van de takki-bloem

Reproductie van de takki-bloem

De belangrijkste reproductiemethoden van takki zijn vermeerdering door zaden en deling van wortelstokken.

Voortplanting door de wortelstok te delen

Voor reproductie door wortelstok, moet je eerst het bovengrondse deel van de bloem afsnijden. Vervolgens moet je de wortelstok zelf met een scherp mes in het vereiste aantal delen verdelen. Vervolgens worden de uitgesneden delen bedekt met houtskool en 24 uur gedroogd. Daarna wordt het planten uitgevoerd in lichte grond in potten die overeenkomen met de grootte van de divisie.

Zaadvoortplanting

Bij het planten van zaden moeten ze eerst worden voorbereid. Om dit te doen, worden de zaden 24 uur geweekt in warm water dat tot 50 graden is verwarmd. Zaden worden gezaaid in losse grond tot een centimeter diepte. Om vocht van bovenaf vast te houden, moeten de gewassen worden afgedekt met transparant polyethyleen of plastic. De temperatuur van de grond waarin de zaden ontkiemen, moet minimaal 30 graden zijn. Zaailingen kunnen verschijnen in de periode van 1 tot 9 maanden.

Ziekten en plagen

De belangrijkste vijand van takki is de spint. U kunt door deze mijt van schade worden gered als u acariciden gebruikt om de plant te behandelen. Bij regelmatig water geven kan de plant rotten.

Populaire soorten takki

Populaire soorten takki

Tacca leontopetaloides

De hoogste groenblijvende takkov-soort. Op een hoogte van 3 meter heeft het enorme geveerd gesneden bladeren, waarvan de breedte 60 cm bereikt en de lengte varieert binnen 70 cm.De groenachtig-paarse bloemen zijn verborgen onder twee grote lichtgroene spreien. De schutbladen van deze soort takki groeien tot 60 cm, hebben een lange, scherpe vorm. De bes is de vrucht van de bloem.

Tacca heelbladige of witte vleermuis (Tacca integrifolia)

Deze groenblijvende bloem migreerde uit India. Het is te herkennen aan zijn brede, spiegelgladde bladeren van ongeveer 70 cm lang en tot 35 cm breed.Onder twee grote witte spreien van 20 cm zijn bloemen verborgen, die verschillende kleuren kunnen hebben: zwart, donkerpaars, paars. De schutbladen van de sneeuwwitte takka, zoals hij ook wel wordt genoemd, zijn dun. Snoerachtig en vrij lang (tot 60 cm). De bes werkt als een vrucht.

Tacca chantrieri of zwarte vleermuis (Tacca chantrieri)

Deze groenblijvende plant uit de tropen is een naaste verwant van de tacca bladplant. Maar zelfs met het ongetrainde oog kun je de verschillen tussen deze soorten zien. De hoogte van dit type takka varieert tussen 90 en 120 cm.De bladeren van Chantrye zijn breed en gevouwen aan de basis, gelegen op lange bladstelen. Deze plant kan tot 20 bloemen hebben. Ze hebben een glanzende roodbruine kleur en zijn omzoomd met donkere bordeauxrode schutbladen in de vorm van vlinder- of vleermuisvleugels..