Cserje rózsák: ültetés és gondozás nyílt terepen, termesztés a kertben

A rózsa szokatlanul szép és finom virág a csipkebogyó családból. Ennek a növénynek több mint 250 faja és több mint 200 000 fajtája van. A rózsák nagyon népszerűek a kertészek és virágüzletek körében a hihetetlen szépség és a könnyű termesztés kombinációja miatt. Minden termesztett rózsafajtát kertre és parkra osztanak. A kerti rózsák közül népszerűbbek a bokor típusú rózsák, a hibrid tea, a hegymászó és a polyanthus rózsa, a floriunda és a gandiflora, a miniatűr rózsa és a talajtakaró. Ez a cikk részletesen elmondja, hogyan kell bokorrózsákat ültetni, hogyan kell termeszteni és gondozni őket nyílt terepen..

A bokorózsa leírása

A cserje rózsák bokrosak lehetnek keskeny piramis alakú és terjedő alakúak. A cserje magassága a fajtól függ. Az egyik lehet huszonöt centimétertől három méterig, és néha még magasabb is. A bokroknak fő ágai és fiatal hajtásai vannak. A növény levelei páratlan-hegyesek, tojásdadok vagy elliptikusak. A széle fűrészes, van még két levélszerű csípő. A virágok különböző formájúak és színűek lehetnek, meglehetősen nagyok. A kocsány 10 cm -ről 80 cm -re nőhet.A rózsa neve a virág alakjától is függ. Például pion alakú, kúp alakú, csészés, pom alakú, lapos, gömb alakú, csészealj alakú és mások. Ami a bokorrózsák színeit illeti, ezek különböző árnyalatok lehetnek, és ezek kombinációi abszolút minden színűek, kivéve az élénk kéket. Az ilyen színű virágokkal rendelkező rózsákat még nem tenyésztették ki. Vannak rózsák is, amelyek színe a szezon során változik. A különböző formák és színek mellett a rózsák hihetetlen illatokkal rendelkeznek..

A bokorrózsa termesztésének jellemzői

A bokorrózsa termesztésének jellemzői

Nem csoda, hogy a rózsát a virágok királynőjének nevezik, mert megfelelő kezelést igényel. Annak érdekében, hogy buja és egészséges bokrot neveljen, tudnia kell, hogy a növény milyen körülményeket és gondozást részesít előnyben..

A rózsa előnyei és tulajdonságai:

  • A cserje rózsák meglehetősen hidegállóak, de a téli hidegben még mindig menedéket kell találni. Lefedni őket nem könnyű, mivel a bokor elég nagy.
  • A rózsák nem olyan szeszélyesek, mint amilyennek látszanak. De szükségük van az éves kötelező egészségügyi és formáló metszésre..
  • Ősszel meg kell metszeni az újra virágzó permetező rózsákat.
  • A bokorrózsáknak tövisük van.
  • A permetező rózsák segítségével díszítheti a kertet, és eredeti tájképet készíthet. A buja bokrok hihetetlenül szépek, mind más virágokkal kombinálva, mind önmagukban.

Rózsa ültetése nyílt talajra

A rózsák ültetésének megfelelő időpontját szeptember első évtizedétől a következő hónap közepéig tartják. Érdemes ősszel is bokorrózsa palántákat vásárolni, mivel tavasszal olyan palántákat árulnak, amelyeket tavaly ősszel ástak ki, de nem fogytak el. Az ilyen palánták gyengébbek, mivel a téli időszakban nagy stressznek voltak kitéve, rosszabbul gyökereznek és nem bokrosodnak jól. A vásárlás során gondosan meg kell vizsgálni a palántákat, és egészségeseket és erősebbeket kell választani..

Bokorrózsát kell ültetnie egy jól megvilágított helyre, ahol délben részleges árnyék van. A talajvíz nem lehet túl közel, jobb, ha ültetési helyet választ egy kis dombon, és biztosan nem ott, ahol a rózsa már régóta nőtt. A rózsák ültetéséhez szükséges talajnak termékenynek, lecsapoltnak és savasnak kell lennie. Ha figyelembe vesszük a bokorrózsa összes preferenciáját, akkor bőségesen és hosszú ideig virágzik..

Az ültetés előtt le kell vágni a csemete gyökereit, eltávolítani a szárazakat és lerövidíteni a szárakat 25 cm -re, majd néhány órára engedni a palántát vízbe. A csemete ültetésének gödrének kissé nagyobbnak kell lennie, mint a növény gyökérzete, földes tövével együtt. A gödör alján lévő talajt meg kell lazítani, a belőle kiásott talajt pedig komposzttal és fahamuval kell összekeverni, ez jelentősen megnöveli termékenységi szintjét. Ezután a palántát az előkészített lyukba kell helyezni, és fokozatosan le kell fedni termékeny talajjal, rendszeresen összetörni. Ezután a rózsát jól öntözni kell, és barázdákat kell készíteni a bokor körül, hogy öntözéskor ne szivárogjon ki a víz. Az öntözést néhány nappal az ültetés után kell elvégezni. A sorok és a bokrok közötti távolságnak legalább 1,5 méternek kell lennie.

Rózsák gondozása a kertben

Rózsák gondozása a kertben

Az ültetés utáni első évben a füvesnek csípnie kell a hajtások hegyét, valamint a nyár elején kialakuló rügyeket. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy nagyobb erőt és erőt nyerjen egy egészséges és erős bokorral. A nyár közepén csak akkor kell eltávolítani, ha már kialakultak. Ezután a bokorrózsa nagyon erős és szerény lesz. A rózsa gondozása nem olyan nehéz, elegendő rendszeresen öntözni és metszeni, eltávolítani a gyomokat és lazítani a talajt, elvégezni a szükséges trágyázást.

Locsolás

Az ültetés utáni első évben a bokrokat kétnaponta egyszer kell öntözni. Ezután az öntözést vissza kell vágni, és a növényt csak akkor kell öntözni, ha szükséges, amikor a talaj száraz. Az öntözésnek mérsékeltnek, de bőségesnek kell lennie. Az öntözéshez használt víz nem lehet hideg. Az öntözést óvatosan kell elvégezni, nehogy kiüsse a gyökereket a talajból. A virágzás befejezése után az öntözést le kell állítani. Jobb reggel vagy este öntözni a rózsákat a meleg kezdete előtt.

Felső öltözködés és műtrágya

Az ültetés után az első évben nem kell trágyázni. De a másodiktól ezt feltétlenül meg kell tenni. A permetező rózsákat szezonban négyszer kell etetni. Tavasszal; a rügyek kialakulása során; a virágzási időszak vége után; lignifikáció előtt. Tavaszi metszés után adjunk hozzá 20 g ammónium -szulfátot. 2 hét elteltével meg kell ismételni a műtrágya kijuttatását. Amikor a rügyek meg vannak kötve, etetni kell a rózsát ammónium -nitráttal és szuperfoszfáttal (egyenként 30 g) és káliumsóval (10 g). A virágzási időszak vége után a rózsabokrokat a virágzó kerti növények ásványi műtrágya kiegyensúlyozott komplexével kell etetni. A rózsákat ásványi műtrágyákkal és szerves anyagokkal egyaránt meg lehet trágyázni. A fahamu, hígtrágya és csirkeürülék kiváló szerves trágya..

Átruházás

A rózsákat tavasszal és ősszel lehet átültetni. De a legjobb az egészben, hogy a bokrok tolerálják az áprilisi transzplantációt. Az átültetés előtt húsz centiméterrel le kell vágni az összes ágat, el kell távolítani a száraz és sérült hajtásokat, valamint az összes levelet. Ezután ki kell ásnia a rózsát a földi csomóval együtt, figyelembe véve a gyökérzet sajátosságait. A bokrotranszplantációs lyukat bőségesen kell öntözni. A rózsát átültetem ugyanúgy, mint a palánták ültetését.

Spray rózsák metszése

A rózsák metszése és borítása télen. Webhely"Kerti világ"A rózsák metszése és borítása télen. Webhely

Az elkerülés legnehezebb része a bokrok metszése. A metszés tavasszal, nyáron és ősszel szükséges. Tavasszal formáló metszést kell végezni, és el kell távolítani a felesleges és sérült ágakat. Nyáron egészségügyi metszést kell végezni, és el kell távolítani a szárított rügyeket, és kissé vékonyítani kell őket. Ősszel ki kell vágnia az összes száraz és sérült ágat, amelyek akadályozzák a bokor megfelelő növekedését és fejlődését..

Mielőtt a rügyek megduzzadnának, metszeni kell a rózsákat. Szükséges eltávolítani az összes száraz és sérült ágat, valamint azokat, amelyek rossz irányba nőnek és zavarják a növény növekedését. Ezenkívül a metszés során meg kell alakítania a korona alakját. A metszést csak éles és sterilizált eszközökkel szabad elvégezni. Ezzel elkerülhető a különböző baktériumok bejutása a bokorba, ami különféle betegségeket válthat ki. A vágást követően a vágásokat kerti lakkal kell kezelni..

Cserje rózsa virágzás után

Amikor a virágzási időszak véget ér, fokozatosan le kell állítani a bokor öntözését. Nyár végén a növényt magas foszfor- és káliumtartalmú műtrágyával kell etetni. A legjobb a fiatal hajtások eltávolítása, mivel valószínűleg nem lesz idejük megerősödni a fagy kezdete előtt. Szükséges rendszeresen eltávolítani a gyomokat a növény körül és lazítani a talajt. Szeptember második évtizedében a bokrot termékeny talaj, homok és tőzeg előkészített keverékével kell leönteni. A fedett területet műanyag fóliával kell lefedni..

Felkészülés a télre

Minden sérült, száraz és felesleges ágat el kell távolítani, a vágásokat kerti lakkal kell kezelni. Feltétlenül el kell távolítani a leveleket az ágakról, és el kell égetni a helyszínen kívül. Annak érdekében, hogy a kártevők ne teleljenek át a talajban és a növényen, bordeaux -i folyadékkal kell kezelni. Az első fagy kezdetével a rózsákat egészséges növények vagy lucfenyő ágak száraz lombozatával kell lefedni. A rágcsálókra vonatkozó mérgezést a bokor mellé kell teríteni, hogy télen ne károsítsák a növényt. Nagy mennyiségű havat kell önteni a lucfenyő ágaira vagy a száraz levelekre, ezáltal a rózsák jobban bírják a téli fagyokat.

Betegségek és kártevők

A rózsa ültetésének helytelenül kiválasztott helye és helytelen gondozása miatt a bokrok megfertőzhetnek olyan betegségeket, mint a lisztharmat, a pernonosporosis, a fekete folt, a rozsda és a klorózis. A gombás betegségek gyógyíthatók, ha a bokrot speciális készítményekkel permetezzük. De klorózis esetén küzdeni kell a hiányzó műtrágyák bevezetésével, mivel ez a betegség a tápanyagok és nyomelemek hiánya miatt fordul elő.

A cserje rózsák mind a szívó, mind a rágcsáló kártevőkre hatnak. A balekok közé tartoznak: fehér legyek, levéltetvek, kullancsok, pikkelyes rovarok, levélszemek. A rágcsálók közé tartoznak: bogarak, fűrészlepke lárvák és hernyók. Ezen káros rovarok támadása miatt a bokor elveszíti dekoratív hatását, gyengül, csökken a virágzás időtartama és bősége. Annak érdekében, hogy megszabaduljon e kártevőktől, a növényeket speciális készítményekkel kell kezelni. Továbbá a megelőzés érdekében permetezze a bokrokat Actellik vagy Karbofos oldattal. Az őszi metszés után össze kell gyűjteni a bokor és a levelek összes vágott részét, és el kell távolítani a kertből.

Rózsák – a termesztés titkai (videó)

Rózsák – a termesztés minden titka..A rózsa a növekedés titka.