Dracaena unbent - thuiszorg. Teelt van een gebogen dracaena, transplantatie en reproductie. Beschrijving, soorten. Foto

Dracaena reflexa (Dracaena reflexa) is een groenblijvende plant die behoort tot de Asparagus-familie, wiens thuisland het eiland Madagaskar is. Deze kleine boom behoort, net als alle soorten van deze plant, tot valse palmen, omdat het hun belangrijkste uiterlijke kenmerken heeft: een kale stam en scheuten met bladeren in de vorm van trossen aan de uiteinden. Dit type dracaena verschilt enigszins van andere doordat het takken vanaf de basis van de stam loslaat en wanneer het gebladerte verschijnt, lijkt het op een weelderige struik.

Onder verschillende soorten dracaena onderscheiden onbuigzame bloemisten twee van de meest populaire – de “Song of Jamaica” en “Song of India”. Deze twee soorten verschillen van de andere door hun ongewone bladkleuring. Bij de eerste soort hebben groene bladeren bijvoorbeeld een witte rand rond de rand en een donkergroene strook in het midden. Bij de tweede soort worden de bladeren omzoomd door twee lichtgele strepen..

Dracaena ontvouwd bestaat uit een kale stengel, die stevig is bedekt (alsof hij in diameter is gewikkeld) aan de basis van boogvormige licht gebogen leerachtige groene bladeren. De grootte van de bladeren is 2,5 cm breed en ongeveer 16 cm lang. De kamerplant bloeit met kleine witte bloemen, verzameld in pluimvormige bloeiwijzen. De bloeiperiode in binnenomstandigheden is zeer zeldzaam..

Omdat dracaena van deze soort thuis als een moeilijk te kweken plant wordt beschouwd, is deze het vaakst te vinden in kassen. Deze grillige plant moet geschikte klimatologische omstandigheden creëren, wat veel moeilijker is in een gewone kamer. Voor degenen die dit exotische exemplaar nog steeds in hun appartement willen zien, moet u zich strikt houden aan de basisregels van zorg en onderhoud..

Thuis opgevouwen dracaena verzorgen

Thuis opgevouwen dracaena verzorgen

Locatie en verlichting

Het hele jaar door, met uitzondering van de rustperiode van planten, moeten de daglichturen minstens 12-14 uur per dag duren. In de zomermaanden moet de bloem worden beschermd tegen direct zonlicht, maar de groeiplaats moet licht zijn, halfschaduw zal een slecht effect hebben op de ontwikkeling van de plant. In die maanden dat de daglichturen kort zijn, is het noodzakelijk om fluorescentielampen te gebruiken voor extra verlichting..

Temperatuur

Comfortabele temperatuur voor dracaena ongebogen in de zomer is van 18 tot 25 graden Celsius. Op bijzonder warme dagen, wanneer de luchttemperatuur deze norm overschrijdt, moet u de plant naar een koelere plaats verplaatsen met een instroom van frisse lucht (bijvoorbeeld op een balkon, veranda of buiten). In de herfst-winterperiode is het aan te raden de kamerbloem op een temperatuur van 13 tot 18 graden Celsius te houden..

Water geven

Dracaena water geven in de zomer wordt regelmatig en overvloedig aanbevolen.

Irrigatiewater moet een dag kunnen bezinken, de temperatuur mag niet lager zijn dan kamertemperatuur. Het wordt aanbevolen om de dracaena in de zomer regelmatig en overvloedig water te geven, maar zodat het water niet stagneert in de bloembak. Gebrek aan en teveel vocht in de grond zal evenzeer een negatief effect hebben op de plant. In de winter moet de watergift worden verminderd en alleen worden bewaterd als dat nodig is, wanneer de bovengrond begint uit te drogen.

Lucht vochtigheid

Tijdens het stookseizoen wordt de lucht in de kamers droog en gevaarlijk voor kamerplanten. U kunt de luchtvochtigheid verhogen met dagelijkse sprays (ochtend en avond) en een warme douche (twee- of driemaal per week). In de zomer is het beter om de kamerbloem over te brengen naar de open lucht en dan is sproeien niet nodig. Het is erg belangrijk dat er geen water in de bladoksels achterblijft tijdens waterbehandelingen, omdat dit zal leiden tot bederf..

De grond

De samenstelling van de grond maakt voor dracaena niet veel uit

De samenstelling van de grond maakt voor dracaena niet zoveel uit. Het is wenselijk dat het lucht- en vochtdoorlatend is. Je kunt een kant-en-klare potmix kopen die wordt aanbevolen voor het kweken van palmbomen en er een beetje perliet aan toevoegen. De zuurgraad van de grond mag niet hoger zijn dan 6,0..

U kunt het grondmengsel voor dracaena zelf bereiden. De samenstelling: blad en graszoden – in drie delen, zand en turf – in één deel, plus eventueel bakpoeder. Bij het planten van een jonge plant moeten alle componenten van het grondmengsel in dezelfde verhoudingen zijn..

Topdressing en meststoffen

Meststoffen zijn nodig voor de gevouwen dracaena tijdens de periode van actieve groei en ontwikkeling. Complexe voeding (bijvoorbeeld “Ideal” of “Rainbow”) wordt aanbevolen om 2 keer per maand toe te passen.

Snoeien en vormgeven van de kroon

Om een ​​weelderige en mooie kroon aan de boom te vormen, is het noodzakelijk om een ​​kleine snoeibeurt te maken

Om een ​​weelderige en mooie kroon aan de boom te vormen, is het noodzakelijk om een ​​​​kleine snoeibeurt te maken. Je moet de toppen van de scheuten afsnijden, die zich boven de zichtbare knoppen bevinden. Om de slapende zijknoppen te wekken, moet je een gewone plastic zak nemen en deze op de snijplaatsen plaatsen. Dit geeft de plant een gunstig kasklimaat en stimuleert het ontstaan ​​van nieuwe scheuten. Na hun verschijning wordt aanbevolen om het pakket te verwijderen.

Overdracht

Alleen jonge planten hoeven elk jaar te worden getransplanteerd en voor volwassenen is eens in de 3 jaar voldoende. Bij het transplanteren van een gebogen dracaena is het niet nodig om de integriteit van het aarden coma te schenden. In plaats van opnieuw te planten, kunt u de bovengrond vervangen. De bloempot of kuip moet hoog zijn maar niet breed.

Reproductie van een gebogen dracaena

Reproductie van een gebogen dracaena

Reproductie door tops

De top wordt drie maanden in een bak met water geroot en vervolgens in een pot getransplanteerd.

Voortplanting door luchtlagen

De stekken van de gevouwen dracaena kunnen worden geroot in het zaailinggrondmengsel, waardoor de grond regelmatig wordt bevochtigd.

Voortplanting door stengelstekken

De grootte van de voorbereide snede is van 7 tot 10 centimeter lang. Wortelen vindt plaats in vochtige grond. Om kasomstandigheden te creëren, moeten de stekken worden afgedekt met een pot of zak van transparant materiaal..

Ziekten en plagen

ongedierte – spintmijten, trips, wolluizen, schaalinsecten, bladluizen. Dringende maatregelen om de plant te redden zijn onder meer een grondige warme douche en sproeien met insecticiden.

Dracaena is alleen ziek door verkeerde zorg. Overmatig of gebrek aan vocht, droge lucht, hard water leiden tot vergeling en verlies van gebladerte, evenals het verschijnen van vlekken en uitdroging.