Dwergficus - thuiszorg. Groeiende dwergficus, verplanten en reproductie. Beschrijving. Foto

Dwergficus (Ficus pumila) is een meerjarige kruidachtige bodembedekker die behoort tot de familie Mulberry. In het wild gedijt hij op de bosbodems van Japan, Vietnam, China en Taiwan. Het heeft houtachtige, dunne stengels waarop veel luchtwortels worden gevormd. Met hun hulp klampt een sterk vertakkende plant zich vast aan boomstammen, ontkiemt direct in de schors, of verspreidt zich in een dik tapijt over de grond. De plant groeit zeer snel en kan in korte tijd een oppervlakte van ongeveer vier vierkante meter volledig bedekken..

Beschrijving van dwergficus

Onder natuurlijke omstandigheden heeft dwergficus kleine ovale bladeren (ongeveer 3 cm) met een dicht leerachtig oppervlak, dat met de leeftijd 5-7 cm lang wordt.Een vaste plant bloeit met bloeiwijzen van een lichtgroene tint, vergelijkbaar met bessen, die na verloop van tijd oranje kleur krijgen. Bij het thuis kweken van een dwergficus vindt er geen bloei plaats.

De meest populaire soorten dwergficus die kwekers het liefst binnen kweken zijn Sunny (met een roomwitte rand rond de randen van de bladeren), White Sunny (met een stevige witte rand rond de randen van het blad) en Dort (met een beetje roomwitte vlekken op het bladoppervlak). Deze kleine kruidachtige soorten kunnen worden gekweekt in hangende plantenbakken, op vensterbanken en zelfs in verticale kolommen..

Thuis een dwergficus verzorgen

Thuis een dwergficus verzorgen

Locatie en verlichting

Dwergficus neemt normaal direct zonlicht, lichte schaduw of diffuus licht waar. De bloempot kan op ramen op het oosten, westen, noorden en zelfs in het midden van de kamer worden geplaatst, weg van het raam. Als er niet genoeg licht is voor de plant, dan is dit te merken aan de langwerpige scheuten en een afname van de grootte van jonge bladeren. Groene ficussoorten hebben minder licht nodig dan bonte soorten.

Temperatuur

In de zomer is een temperatuurbereik van 18 tot 25 graden geschikt en in de koude winter kan dwergficus zelfs groeien als de temperatuur daalt tot 8 graden. Toegegeven, in de winter zal de ficus alleen goed verdragen met een lage luchtvochtigheid en minimale watergift..

Water geven

Ficus behoort tot vochtminnende planten, dus het heeft overvloedig en regelmatig water nodig.

Ficus behoort tot vochtminnende planten, dus het heeft overvloedig en regelmatig water nodig. Het is noodzakelijk om de optimale balans te vinden, zodat de grond altijd licht vochtig is, maar zonder stilstaand water. Water geven moet tijdig worden uitgevoerd, de aarden klomp mag niet uitdrogen. Gebrek aan en teveel vocht zijn even gevaarlijk voor het leven van een vaste plant.

Het wordt aanbevolen om het water voor irrigatie binnen één tot twee dagen te laten bezinken. De temperatuur moet minimaal 20-22 graden zijn.

Lucht vochtigheid

Bij het verzorgen van een dwergficus is het noodzakelijk om het hele jaar door dagelijks te sproeien, omdat de plant erg van een hoge luchtvochtigheid houdt. Het bevordert de vorming en ontwikkeling van luchtwortels, die nodig zijn om de drager vast te houden. Als de plant in hangende potten wordt gekweekt, kunnen waterprocedures niet in de vorm van sproeien en niet elke dag worden uitgevoerd. Een overvloedige warme douche per week is voldoende, die al het stof dat zich op de bladeren heeft verzameld wegspoelt en de hele plant verfrist..

De grond

De grond moet neutraal van samenstelling zijn met alle voedingsstoffen die kamerbloemen nodig hebben

De grond moet neutraal van samenstelling zijn met alle voedingsstoffen die kamerbloemen nodig hebben. U kunt het grondmengsel thuis zelf bereiden door gelijke delen turf, graszoden en bladaarde te combineren, evenals grof rivierzand.

Topdressing en meststoffen

Het wordt aanbevolen om 2 keer per maand meststoffen aan te brengen, van het vroege voorjaar tot het late najaar. De ideale optie is een kant-en-klare vloeibare topdressing voor bladverliezende kamerplanten..

Overdracht

Verplichte jaarlijkse transplantatie is alleen nodig voor jonge planten jonger dan 4-5 jaar. Volwassen ficusen worden om de 3 jaar getransplanteerd. Een bloempot voor een bloem moet ondiep worden gekozen, maar met een grote diameter.

Voortplanting van dwergficus

Voortplanting van dwergficus

Voortplanting door apicale stekken is het meest effectief, omdat ze gemakkelijk wortelen onder alle omstandigheden – in water, in de grond, in nat vermiculiet.

Reproductie door gelaagdheid zal iets meer tijd in beslag nemen. De onderste scheut moet met een draadnietje in een nabijgelegen bloembak aan de grond worden bevestigd en wachten tot er sterke wortels verschijnen. Vervolgens wordt de bewortelde scheut gescheiden van de hoofdplant en op een nieuwe plaats achtergelaten voor verdere ontwikkeling..

Ziekten en plagen

Van de vele plagen voor dwergficus is alleen de spint gevaarlijk, en dan nog alleen in een kamer met droge hete lucht. Lage luchtvochtigheid en hoge luchttemperatuur zijn ideale omstandigheden voor het uiterlijk en de levensduur van deze plaag. Het is noodzakelijk om ermee om te gaan met gewoon water dat is verwarmd tot een temperatuur van 40-45 graden. Deze warme douche voor bladeren en scheuten is het beste middel tegen spint. Je moet het meerdere keren herhalen totdat het ongedierte volledig is verdwenen..

Groeiende moeilijkheden

Dwergficus is vooral ziek door onjuiste verzorging ervan

Dwergficus is vooral ziek door onjuiste zorg:

  • Bladeren vallen – van lage temperatuur, slechte verlichting, overtollig vocht in de grond.
  • Bladeren worden geel – van zure grond, door wortelrot, door een gebrek aan meststoffen.
  • Bladeren drogen uit – door droge lucht, gebrek aan vocht in de grond, door direct zonlicht.

In het geval van significante schendingen van de detentievoorwaarden, reageert de dwergficus onmiddellijk door bladeren te laten vallen.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org