Ficus heilig

De heilige ficus (Ficus religiosa) of de religieuze ficus is een groenblijvende boom van de moerbeiboomfamilie (Moraceae) van het geslacht ficus, waarbij soms een deel van het blad wordt afgestoten. Gevonden in India, Zuidwest-China, Vietnam, Sri Lanka, Nepal en Indochina.

Beschrijving van heilige ficus

In zijn natuurlijke omgeving kan deze sterke boom tot dertig meter hoog worden. Het heeft sterke dikke takken, een weelderige kroon en grote leerachtige bladeren. De rand van de bladplaat is recht of licht gegolfd en de lengte van de bladeren kan variëren van 8 tot 20 cm.Hun onderscheidend kenmerk is de aanwezigheid van een dunne langwerpige staart aan de punt van het hartvormige blad. Het blauwgroene oppervlak van de bladeren is duidelijk bekleed met lichte nerven met een gele of crèmekleurige tint. De lengte van de bladstelen kan gelijk zijn aan de lengte van het gehele blad..

De heilige ficus kan het hele jaar door bloeien. Bolvormige syconia – gepaarde pseudo-vruchten, rijpen, worden donkerpaars. Dankzij hen wordt de boom de heilige vijg genoemd, maar deze vruchten zijn niet geschikt voor mensen, vleermuizen, insecten en vogels voeden zich ermee..

De levenscyclus van een plant begint als een epifyt, in een bladafval in een holte, in een spleet, op boomtakken. Vanaf daar begint het luchtwortels te laten zakken die naar de grond rennen. Door te rooten worden ze een vrij sterke stam, creëren ze een sterk frame voor de plant en krijgen ze de vorm van een banyanboom..

Ficus religieuze heeft een verbazingwekkende kwaliteit. Als het zich in een zeer vochtige omgeving bevindt, zijn de toppen van de bladeren bedekt met waterdruppels, het lijkt erop dat de ficus “huilt”. Dit proces wordt guttatie genoemd – de plant brengt overtollig vocht naar de oppervlakte..

De heilige ficus wordt ook wel de Bodhi-boom of gewoon Bo genoemd, evenals de boom van verlichting, Pipal. In landen waar het boeddhisme wordt beleden, wordt het heilig genoemd en aanbeden. Volgens de legende beoefende prins Siddhartha Gautama vele jaren geleden meditatie onder zo’n boom en was hij in staat de hoogste verlichting te bereiken – hij werd een Boeddha. Boeddhisten beschouwen deze boom als een symbool van geluk, hij is vastgebonden met zijden linten van verschillende kleuren en zal zeker worden geplant in de buurt van een boeddhistische tempel..

Thuis voor heilige ficus zorgen

Thuis voor heilige ficus zorgen

Thuis zorgen voor heilige ficus kost niet veel moeite. Het is pretentieloos, ziet er netjes uit, vaak te vinden bij amateurbloementelers. Om een ​​sterke en gezonde plant te krijgen, moet je je concentreren op eenvoudige regels..

Locatie en verlichting

Heeft dringend verlichting nodig, groeit goed in intens maar diffuus licht. Kan goed groeien op licht beschaduwde plekken. Bij gebrek aan licht worden de bladeren lusteloos en kunnen ze eraf vallen. De beste locatie voor ficus is een raam dat op het westen of oosten is gericht. Op warme dagen kun je hem in direct zonlicht zetten..

Temperatuur

De plant is erg thermofiel. Als in een appartement de lucht in de winter tot meer dan 15 graden opwarmt en in de zomer tot 25 graden, kan de ficus comfortabel aanvoelen. Een sterke temperatuurdaling en tocht kunnen schadelijk zijn voor de plant. Laat het bij koud weer niet in de buurt van verwarmingen en batterijen, ter bescherming tegen hete luchtstromen.

Water geven

Ficus religieus

Het is noodzakelijk om de ficus overvloedig en systematisch water te geven, omdat deze snel vocht verbruikt. Wateroverlast of stagnatie van de vloeistof mag niet worden toegestaan ​​om wortelrot te voorkomen. De grond mag niet volledig uitdrogen, alleen de bovenste laag is licht gedroogd. Voldoende zacht water voor irrigatie (kamertemperatuur) wordt zeker verdedigd. Het is belangrijk dat ficusbladeren regelmatig worden afgeveegd met een vochtige spons of spray.

Vochtigheid

Het is wenselijk dat de luchtvochtigheid in de kamers iets hoger is dan normaal, maar dit is helemaal niet nodig. Dergelijke omstandigheden zijn het meest geschikt voor het welzijn van de heilige ficus. Als de plant groot is, werken eenvoudige manieren om de luchtvochtigheid te verhogen niet. In een ruimte met te droge lucht is het goed om een ​​apparaat als een “kunstmatige mistgenerator” te plaatsen. En in een huis met een kunstmatig reservoir is het beter om de plant in de buurt van het water te plaatsen. Gebladerte kan ook wijzen op een onvoldoende vochtigheid – het zal eraf beginnen te vallen.

De grond

In een bloemenwinkel vind je gemakkelijk een kant-en-klaar grondmengsel voor deze planten. Indien mogelijk is het niet moeilijk om het zelf te bereiden. De grond moet los zijn, met toevoeging van voedingsstoffen met een pH van 6-6,5. Hiervoor worden turf en grofkorrelig zand, graszoden en bladaarde in dezelfde hoeveelheid gemengd. De pot dient ruim gekozen te worden, uiteraard met een gat in de bodem, zodat er geen stagnatie van overtollig vocht is. U kunt uzelf beschermen tegen verzuring met een betrouwbare drainagelaag..

Topdressing

Topdressing van heilige ficus

Voor bemesting wordt de toepassing van minerale en organische stoffen afgewisseld. Het belangrijkste criterium voor het kiezen van een topdressing is een grote hoeveelheid stikstof en kalium. Meestal wordt de plant twee keer per maand bemest. Vaker in het voorjaar, minder vaak in de winter. Universele meststoffen helpen de visuele aantrekkingskracht te verbeteren en de groei van ficus te versnellen.

Overdracht

De heilige ficus behoort tot snelgroeiende planten; in slechts een jaar kan een jonge zaailing uitgroeien tot een boom van twee meter lang. Daarom worden jonge planten vaak 1-2 keer het hele jaar door getransplanteerd, meestal in mei of juni. Als de boom te groot is geworden, wordt deze niet meer getransplanteerd, maar worden alleen de bovenste lagen van het grondmengsel elk jaar vervangen.

Snoeien en vormgeven van de kroon

Om een ​​nette plantenkroon te vormen, is het noodzakelijk om regelmatig en vaak te snoeien. Ficus wordt aan het begin van het groeiseizoen afgesneden, totdat de intensieve groei begint. Knijp in de toppen van jonge scheuten.

Er is een andere manier om een ​​​​ongewone originele kroon te vormen. Jonge ficusen hebben voldoende flexibiliteit en elasticiteit. Door een speciaal frame te plaatsen, krijgen de scheuten van de plant de gewenste richting.

Een bekende variant van de vorming van stammen is de plexus van jonge scheuten in een staartje. Hiervoor worden meerdere exemplaren tegelijk in één pot geplant..

Reproductiemethoden van heilige ficus

Reproductiemethoden van heilige ficus

De religieuze ficus reproduceert vrij eenvoudig en succesvol met behulp van zaden. Deze methode wordt het meest gebruikt door bloementelers. Het is belangrijk om zaden strikt volgens de instructies op de verpakking te zaaien. De eerste zaailingen komen meestal na een week uit..

Voortplanting door stekken is ook geschikt, maar meestal kunnen de stekken geen wortel schieten..

Ziekten en plagen

Vaak lijdt de plant aan het verschijnen van schaalinsecten, bladluizen, trips, een gewone wolluis. Zodra het ongedierte is geïdentificeerd, moet de plant dringend worden behandeld met speciale chemicaliën. Bij het uitvoeren van de verwerking is het belangrijk om uiterst voorzichtig te zijn om niet vergiftigd te raken..

Ficusziekten verschijnen als gevolg van onjuiste zorg. Als er iets verkeerd is gedaan, kan de plant al het blad verliezen. Houd er rekening mee dat de ficusbladeren vanzelf afvallen als ze drie jaar oud zijn. Dit betekent dat dergelijk bladverlies als een natuurlijke gang van zaken kan worden beschouwd..