A növények nyugalmi időszaka

A pihenőidő egyfajta pihenés a növények számára, minimális aktivitás. A beltéri virágok megállnak a növekedésben és a fejlődésben, de tovább élnek. Fontos helyesen meghatározni, hogy mikor kezdődik a nyugalmi időszak a növényekben, és milyen gondozásra van szükség ebben az időben. További fejlődésük a helyesen elvégzett tevékenységektől függ..

A beltéri növények fejlődési ciklusai eltérőek lehetnek egy adott faj és élőhelyének jellemzőitől függően. Ezért egyes virágok ősszel leállítják az aktív növekedést, és hibernálnak, míg mások télen is képesek növekedni és rügyeket képezni. Ez gyakran a nappali órák hosszának köszönhető: egyes növények télen tovább növekedhetnek, feltéve, hogy elegendő fény van. Mások szigorúan elalszanak egy bizonyos időben, néha ledobják az összes lombozatot, és néhány hónap múlva újra felébrednek. A kezdő virágtermesztőknek óvatosnak kell lenniük az ilyen ültetésekkel kapcsolatban: a lombozat szezonális hervadása után ne dobja ki az ilyen bokrokat.

Mi a nyugalmi időszak a növényekben?

Mi a nyugalmi időszak a növényekben?

Nyugalmi állapotban a növények növekedése lelassul, és a legtöbb belső folyamat felfüggeszkedik, néha teljesen leáll. A pihenő virágok nem teremnek friss szárak vagy levelek, és nem képeznek rügyeket. Ez az állapot lehetővé teszi a növények számára, hogy elegendő erőt gyűjtsenek a fejlődéshez a következő szezonban, vagy kivárják a kedvezőtlen időszakot a növekedésre..

A nyugalmi időszak a növényekben különböző időpontokban következik be, és a kezdeti jelek eltérőek. Néha nem könnyű megállapítani, hogy egy növény nem betegség miatt csökkent aktivitását, hanem azért, mert nyugalmi időszak következett. Néhány beltéri virágnak egyáltalán nincs szüksége ilyen szünetre a fejlődésben..

A nyugalom egyik jele a lombhullatás. Ez előfordul virágokban, például tulipánokban, nárciszokban és minden gumós és hagymás növényben. Az olyan növényekben, mint a caladiumok és a begóniák, ez az időszak a virágzás befejezése után kezdődik, miközben növekedésük is leáll. Ebben az időszakban létre kell hoznia az őszi-téli éghajlat utánzatát a virágok számára, és hűvös, sötét szobában kell tartani. Ugyanakkor az öntözést még el kell végezni, de minimális mennyiségben és sokkal ritkábban, mint a tavaszi-nyári szezonban..

Miért nem vonul vissza minden üzem?

Miért nem vonul vissza minden üzem?

A fejlődési ciklusok jellemzőit a vad természet ülteti virágokba. Még ha a világ másik sarkában is tartózkodik, egy adott növény továbbra is ugyanazok a szabályok szerint élhet, elalszik, amikor a szülőföldön kedvezőtlen időszak kezdődik a növekedéshez. A szubtrópusi vagy mérsékelt éghajlatú növények esetében ez lehet a tél, amikor a hőmérséklet csökken, és nem teszi lehetővé az aktív növekedést. Tavasszal az ilyen növények újraindítják a fejlődést, új lombozatot és hajtásokat építenek fel, és felkészülnek a virágzásra és a termésre. A trópusokon, ahol nincs hideg tél, a növények egész évben folyamatosan fejlődhetnek. Bár a forró országokban is vannak aszályos időszakok vagy esők, amelyek sajátosságaihoz a virágoknak alkalmazkodniuk kell.

Általában a trópusi dzsungel őslakóinak, akiknek állandóan magas a páratartalma és hőmérséklete, enyhe nyugalmi időszakuk van. Az ilyen növények közé tartozik a monstera, a bromeliads, a tradescantia, a dieffenbachia stb. A fény hiánya miatt az ilyen bokrok csak kissé lelassíthatják növekedésüket vagy elveszíthetnek néhány levelet.

A szubtrópusi fajok pihenés közben is csak lassíthatják a növekedést a lombozat elvesztése nélkül. Ilyen növények közé tartoznak a citrusfélék és néhány pálma, valamint a mirtusz, a hibiszkusz és a fukszia. De sok ilyen növénynek szüksége van a természetes telelés utánzására a hűvösben (kb. 14-18 fok) a normális fejlődéshez. Csak ilyen körülmények között virágrügyek képződhetnek rajtuk. A rügyképződés folyamatának aktiválásához az ilyen fajok öntözését ritkábban végzik, és az etetést tavaszig megszakítják.

Nyugalmi időszak a kaktuszok számára

Néhány növény számára rendkívül fontos az időben történő pihenés. Ellenkező esetben gyorsan energiát fecsérelnek, és élettartamuk jelentősen csökken. Leggyakrabban ezeknek a fajoknak vastag rizómái vagy gumói vannak, amelyekben tápanyagokat tárolhatnak. A kedvező időszak kezdetével gyorsan megnövelik a légi részt, virágoznak és magokat képeznek, majd száraik és leveleik teljesen elpusztulnak – minden étel tőlük a gyökerekhez vagy a gumókhoz megy vissza. Így viselkednek bizonyos típusú orchideák, caladiumok, gumós begóniák, achimenes és gloxinia, valamint ciklámen. A gumók vagy hagymák szinte minden tulajdonosa szintén mély nyugalomba merül – például az amaryllis család képviselői. Miután a lombozat megszáradt, föld alatti részét bizonyos körülmények között tárolni kell. Csak így képezhetnek rügyeket a későbbi virágzáshoz..

Egyes növények alkalmazkodtak ahhoz, hogy száraz helyeken éljenek, és sokáig képesek víz nélkül is, beleértve a nyugalmi időszakot is. Szinte lehetetlen kitalálni ennek az időszaknak az időtartamát kaktuszokban és pozsgás növényekben, de fel lehet rá készülni. Az olyan növényeknél, mint az aloe, a kolanchoe, az echeveria, a vadrózsa, az eonium, a stapelia és más pozsgás növények, mesterséges trópusi esőt rendezhet az egyik őszi hónapban (tetszés szerint). A hónap folyamán szükség van az ilyen típusú beltéri növények bőséges és napi öntözésére. A nedvesség nagy mennyiségben halmozódik fel leveleiben és szárában. Ez a természetes csapadék utánzás segít a virágoknak túlélni a nyugalmi időszakot, és lehetővé teszi számukra, hogy jobban növekedjenek a vége után. Pontosan egy hónappal később az öntözést leállítják, és a virágokat világítás nélküli és hűvös hőmérsékletű helyiségbe viszik át. Ez a karbantartási rendszer tavaszig tart, majd a beltéri növényeket visszaviszi a napfényre, és a szokásos módon öntözik..

Növényápolás nyugalmi állapotban

Növényápolás nyugalmi állapotban

A megfelelő gondozás elősegíti a virág felkészülését a nyugalmi időszakra. A téli hónapokban pihenő fajok esetében az öntözés és etetés térfogata ősszel fokozatosan csökken. Ha szükséges, helyezze a virágcserépet egy hűvösebb sarokba. Télen az öntözést csak szükség esetén hajtják végre, a növényt műtrágyázás vagy permetezés nélkül hagyják el. De ha a növénynek nincs szüksége kötelező pihenésre, és meleg szobában kell telelnie, akkor a gondozási rend ugyanaz maradhat.

Ha a növény mély nyugalmi állapotba kerül, tavaszig nem kell öntözni. Az izzókkal vagy gumókkal ellátott edényeket sötét és hűvös, mérsékelt páratartalmú helyen tárolják. A magas hőmérséklet száraz levegővel kombinálva kis izzókat száríthat.

A lombhullató növényeknek nyugalmi időszakra is szükségük van, még akkor is, ha ősszel és télen tovább nőnek. Javasoljuk, hogy segítsen nekik ebben az öntözés és a megvilágítás csökkentésével, a hajtások és levelek metszésével. Ebben az időszakban a beltéri dekoratív lombhullató növényeket sötétebb helyen és hűvösebb helyiségben kell elhelyezni. Még akkor is, ha nincsenek jelei a nyugalmi időszak kezdetének az őszi hideg idő beköszöntével, meg kell változtatni a beltéri növények tartásának módját..

Minden fajnak van egy nyugalmi időszaka, saját jellemzőivel. Ezért nem szabad megszabadulni egy beltéri virágtól, ha hirtelen leesett a levelekről és abbahagyta a virágzást. Talán csak úgy döntött, hogy pihen egy kicsit..

Hogyan távolítsuk el a növényt a nyugalmi időszakból

Hogyan távolítsuk el a növényt a nyugalmi időszakból

Néhány hét vagy hónap pihenés után, ahogy a nappali órák nőnek, a növények gyakran elkezdenek növekedni. Fiatal hajtások jelennek meg a bokrokon, és cserepekben hagyott gumók vagy hagyma sarjadnak. Ezt követően a növényeket visszaállítják eredeti helyükre – fény és hő nélkül elsorvadhatnak. Szükség esetén egyidejűleg friss táptalajba ültetheti át..

A hőmérséklet, a megvilágítás és a páratartalom növekedése elősegíti a szunnyadó növény fejlődését a tavasz beköszöntével: az öntözés mennyiségét fokozatosan növelik, és a bokrokat meleg és világos helyre helyezik. Néha meleg vízzel öntözés vagy meleg zuhany alatt való fürdés segít felébreszteni a virágot. Általában orchideákhoz vagy néhány pálmafához illik.

Szobanövények májusban ✔️ Szobanövények gondozása &# 127802; Tippek a Hitsad TV -tőlSzobanövények májusban ✔️ Szobanövények gondozása �� Tippek a Hitsad TV -től

Lehetséges a pihenőidő szabályozása?

Néha a virágok tartásának feltételeit speciálisan úgy állítják be, hogy egybeesjenek a virágzási időszakukkal egy adott szezonban – például téli ünnepekkor. Ezt a technikát különösen gyakran használják a beltéri növényeket árusító vállalatok. A karácsonyra virágzó bokrokat sokkal könnyebben vásárolják fel, mint tavasszal vagy nyáron, ezért a tenyésztési ciklus végén megjelenő mikulásvirág vagy azálea virág kialakulása megpróbál egybeesni ezzel az időszakkal.

Ahhoz, hogy a bokor december végéig vagy más kiválasztott dátumig felébredjen, a szunnyadó időszaknak a megfelelő időben kell eljönnie. Az ápolás a pihenés időtartamát is befolyásolhatja: öntözési rendszer, hőmérséklet és megvilágítás.

Sok hagymás növény télen is képes virágozni. Ilyen például a hippeastrum. A nyár végére az ilyen fajok öntözése csökken, ami csökkenti a virág hőmérsékletét a szobában. Télen az öntözés folytatásával és a háttérvilágítás használatával az izzókat a szokásosnál korábban hozzák ki a nyugalmi állapotból, ami lehetővé teszi a kocsányképződés felgyorsítását.

iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org