Azisztázia: otthoni ápolás, transzplantáció és reprodukció

Az Asystasia (Asystasia) egy virágzó szobanövény, amely az Acanthus családhoz tartozik, mintegy 20-70 fajt számlálva. A vadonban a virág Dél -Afrikában vagy Ázsia meleg trópusi régióiban található. Csak két típus alkalmas termesztésre.

Az azisztázia növény leírása

Éghajlatunkban az azisztázia képes teljes mértékben növekedni és fejlődni, kizárólag szobanövényként. A virág úgy néz ki, mint egy örökzöld cserje. A hajtások egyenesek, majdnem egy méter magasak. A levéllemezek fogazott élekkel és levélnyéllel rendelkeznek az alap közelében. A koronánál a levelek kisebbek és hegyesebbek. A növény minden évben elveszíti a hajtások egy részét, azonban a szárhoz rögzített rügyekből új szárak születnek. A felnőtt évelő cserjékben van egy félig lignified törzs, amely végül valódi fatörzsvé alakul. Az azisztázia vonzó megjelenését apró hónaljvirágzatok adják, formájukban harangokhoz hasonlítanak. Nyílt, hajlított szirmokból vannak kialakítva, fehér, lila vagy lila tónusokkal festve. A szirmok héját kontrasztos erekkel vágják ki. A virágzat hossza 12-20 cm.

Azázsia otthoni ápolása

Azázsia otthoni ápolása

Helyszín és világítás

Eddig a tenyésztőknek kevés információt sikerült összegyűjteniük e virág eredetéről és preferenciáiról. Azonban, mint a gyakorlat azt mutatja, az azisztázia nem tolerálja az alacsony hőmérsékletet és a huzatot, ezért csak otthoni termesztésre alkalmas. Sok trópusi egzotikum mellett erős, szórt világításra van szüksége. A mérsékelt napsugarak szintén nem károsítják a bokrot..

Hőfok

Az azisztázia termesztésének legkedvezőbb hőmérséklete nyáron 20-25 fok, télen 12-18 fok. Fontos, hogy az edényeket távolítsa el a huzattól, mivel a hirtelen hőmérséklet- és hidegváltozások a lombozat elvesztéséhez vezethetnek. A növény nyugalmi állapotban van, általában szeptemberben. Ez az időszak több hónapig tart..

Locsolás

Amikor az azisztázia aktívan virágzik, a bokrokat sokkal gyakrabban kell öntözni. Nem ajánlott a termőtalaj túlszárítása virágos edényben. A nyugalmi időszak kezdete után az öntözést csökkenteni kell. A vizet állandó és szobahőmérsékleten veszik. A beltéri dísznövényekhez szánt ásványi műtrágyák összetételét használják öntetként. A felső öltözködést tavasszal végzik a növekedési időszak javítása érdekében, és havonta megismétlik a szezon végéig..

A talaj

Amikor az azisztázia aktívan virágzik, a bokrokat sokkal gyakrabban kell öntözni.

A következő talajszubsztrátum ideális olyan növény számára, amelyben két rész gyep, két rész leveles talaj és egy rész homok van kombinálva. A tartály alját vastag vízelvezető réteg borítja.

Átruházás

A felnőtt példányokat átültetik, ha a gyökérzet szűk lesz az edényben. Az ültetéshez jobb kezdetben széles és mély tartályt választani. Az új edénynek néhány centiméterrel szélesebbnek kell lennie, mint a régi. Javasolt az azisztia átültetése az átrakási módszerrel..

Metszés és csípés

A bokrokat rendszeresen metszeni és csípni kell, hogy vonzó körvonalat és kompakt sziluettet kapjanak. A növekvő hajtások levágásakor fontos, hogy ne károsítsa a virágrügyeket. A teteje meg van csípve a nagyobb bokrosodás érdekében. Ezen egyszerű lépések nélkül a növény elveszíti vonzerejét és ápolatlanul néz ki..

Az azisztia reprodukciója

Az azisztia reprodukciója

Az azisztázia apikális szárvágással szaporítható. Gyakran a vágás után maradt szárak kivágásait használják. A dugványokat tőzeg, homok és sphagnum keverésével vízbe vagy nedves talajba mártják. A gyökérképződés elég gyors. A gyökérhajtások csírázásának felgyorsítása érdekében a dugványokat meleg helyen tárolják további menedék nélkül, majd átültetik egy külön edénybe, tele termékeny szubsztráttal.

Betegségek és kártevők

Az azisztáziát ritkán érintik betegségek és kártevők, azonban a magas talajnedvesség mellett pók atkák kezdenek növekedni, amelyek a sejtnedvből táplálkoznak és kimerítik a szárakat. A kullancsok megjelenésének jelei a fehér pöttyök képződése a levéllemezek és a pókhálók felületén. A kártevők nagyon gyorsan szaporodnak. Megszabadulni tőlük sok erőfeszítést igényel. Megelőző intézkedésként naponta ellenőrizni kell a bokrokat, és meg kell őrizni a levegő páratartalmát. A leveleket rendszeresen mossuk vagy nedves ruhával töröljük. Ha ezen szoptató pókok nyomai észrevehetők lesznek a bokrokon, akkor a vegetatív részeket azonnal vegyszerekkel kell feldolgozni, például Aktellik, Fitoverm vagy Aktara.

A víz stagnálása a gyökérrendszerben a rothadás kialakulását idézi elő. A tulajdonos hibái vagy felügyelete miatt a növény meghalhat. A problémát a következőképpen oldják meg. A virágot kivesszük az edényből, a rothadt gyökereket levágjuk, és a fennmaradó egészséges gyökereket fungicid oldattal kezeljük. A bokrokat új talajba ültetik át, és szabályozzák az öntözés gyakoriságát.

Azázsia típusai és fajtái

Azázsia típusai és fajtái

Annak a ténynek köszönhetően, hogy az azisztázia csak a közelmúltban szerzett hírnevet éghajlati szélességeinken, sok kertész gyakran elgondolkodik azon, mi a különbség e talajtakaró fajai, fajtái vagy formái között. A termesztett fajok közül e virágzó törpe cserjék közül csak két fajt különböztetnek meg..

Azisztázia gyönyörű – örökzöld dél -afrikai növénynek nevezik, hosszúkás és levéllevelekkel jellemezve. A levéllemezek szélei fogazottak, a felület lila, fehér vagy rózsaszín erekkel van kivágva. Ebbe a fajba tartozik a retikuláris azisztázia is, amelynek levelei egyedi hálóval és sajátos típusú venációval rendelkeznek..

Azisztázia Gangesz – leginkább Ázsiában vagy Dél -Afrikában nő. A virágok színe túlnyomórészt fehér vagy krémszínű, esetenként vannak olyan beltéri növények, amelyek világos lila virágzatúak. A szirmokon sötét csíkok vannak, amelyek ellentétben állnak a fő színnel. Ezt a fajt a kis virágú és tarka azisztázia tulajdonítja, amelynek tarka növényzete van. A zöld levelek szélei fehér szegéllyel vannak szegélyezve, a lemez közepén fehér csík is található.

Adblock
detector