Beltéri hibiszkusz - otthoni ápolás. Metszés és újratelepítés. Reprodukció. Trágyázás és öntözés

Azok számára, akik otthon szeretnének egy gyönyörű növényt, de még mindig nem tudják, hogyan kell megtapasztalni a beltéri virágok gondozását, a hibiszkusz ideális. Szépsége ellenére ez a növény nagyon szerény. Könnyen ellenáll a gyenge fénynek, a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak és az alattomos huzatoknak. Akkor sem veszik el, ha elmulasztja az öntözési időt. Ennek az igénytelenségének köszönhető, hogy a hibiszkuszt gyakran irodákba, nappalikba, különböző intézmények folyosóira és folyosóira helyezik..

A hibiszkuszt “kínai rózsának” nevezik, és ez a név a lehető legpontosabban közvetíti ennek a növénynek a szépségét. Ahhoz azonban, hogy a hibiszkusz ne csak éljen, hanem örömét lelje fényes virágzásában, emlékeznie kell néhány tippre.

A beltéri hibiszkusz gondozása otthon

A beltéri hibiszkusz gondozása otthon

Helyszín és világítás

Az első dolog, amit egy kezdő virágüzletnek meg kell tanulnia, a fénykedvelő hibiszkusz. Helyezze az ablakhoz vagy más jól megvilágított helyre. Ne felejtsük el, hogy a hibiszkusz nagyon gyorsan nő és meglehetősen nagyra nő. Egy kis helyiségben problémák adódhatnak az elhelyezésével: ez a virág nem szereti a szűkösséget. Fontos szerepet játszik az edény is, amelyben a hibiszkusz fog lakni: minél szorosabb az edény, annál lassabban nő..

Hőfok

A kínai rózsa optimális hőmérséklete nyáron 20-22 fok. Télen a hőmérsékletet 14-16 fokra kell csökkenteni. A téli hőmérsékletcsökkentés pozitív hatással lesz a hibiszkusz jövőbeni virágzására. Ha nincs lehetősége a virágot alacsony hőmérsékleten tartani, ne csüggedjen – a kínai rózsa télen és szobahőmérsékleten is nőhet..

Levegő páratartalma

A hibiszkusz gyakori permetezést igényel, mivel a virág szereti a magas páratartalmat.

A hibiszkusz gyakori permetezést igényel, mivel a virág szereti a magas páratartalmat. Ha a hibiszkuszt száraz levegővel rendelkező szobában tartja, akkor nagy a valószínűsége, hogy a virágok nem tudnak teljesen kinyílni. A permetezést a lehető legóvatosabban kell elvégezni – a víz ne essen a virágokra, különben a rügyek foltokkal vannak borítva és leesnek.

A páratartalom növeléséhez használhat egy raklapot expandált agyaggal vagy vízzel töltött kavicsokkal. De ne feledje, az edény alja nem érintheti a vizet.!

Locsolás

A hibiszkusz szereti a nedvességet. Öntözze bőségesen, hogy az edény talaja teljesen telítődjön vízzel. De nem érdemes túl gyakran öntözni a kínai rózsát – a föld felső rétegének időt kell hagynia a kiszáradásra. Ősszel és télen az öntözésnek mérsékeltnek kell lennie, körülbelül 2-3 nap múlva, a fele a felső réteg kiszáradása után. Az öntözéshez jobb állandó, lágy vizet használni szobahőmérsékleten..

A talaj

A hibiszkusz termesztésének talajának táplálónak és könnyűnek kell lennie, közel a semlegeshez (pH -értéke körülbelül 6).

A hibiszkusz termesztésének talajának táplálónak és könnyűnek kell lennie, közel a semlegeshez (pH -értéke körülbelül 6). Az ideális talajösszetétel gyep, leveles, humuszos talaj és homok keveréke lenne 4: 3: 1: 1 arányban. Széndarabok adhatók a föld összetételéhez. Egyszerűsített talajösszetétel is alkalmas: gyep, humuszos talaj és homok 2: 1: 1 arányban.

Ne felejtse el gondoskodni a jó vízelvezetésről, a virág nem tolerálja az állóvizet egy edényben!

Felső öltözködés és műtrágya

A felső öltözködés fontos szerepet játszik a beltéri hibiszkusz gondozásában. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba műtrágyákkal. Tavasszal, amikor a hibiszkusz a növekedés megkezdésére készül, érdemes kálium-foszfor műtrágyával etetni. A többi műtrágya esetében az optimális idő a nyár lesz, amikor a virág a legaktívabban nő. De jobb elutasítani a nitrogéntartalmú műtrágyákat – a hibiszkusz nem szereti őket túlságosan.

Átruházás

A fiatal növényeket minden évben újratelepíteni kell.

A fiatal növényeket minden évben újratelepíteni kell. Ehhez keverje össze egy előre elkészített edényben vagy kádban 2 rész kerti talajt, 1 rész homokot és 1 rész tőzeget. Ha nagy növényt ültet át, akkor a keveréket nehezebben kell elkészíteni..

Három éves kortól megszűnik az éves átültetés igénye: egy felnőtt növényt 2-3 évente kell átültetni.

Metszés

Erre a kérdésre kategorikus válasz van – igen, mi! A formáló metszést évente kell elvégezni, csak ilyen feltételek mellett a kínai rózsa örömét leli virágzásában. A virágzás után minden alkalommal meg kell metszeni a hajtások hegyét, majd az oldalsó hajtások nőnek, amelyeken viszont rügyek képződnek. Ne feledje, hogy a hibiszkuszvirágok csak a fiatal hajtásokon jelennek meg, így minden hajtás, amelyet nem vágnak le időben, egy újabb virág, amelyet jövőre nem számít..

Kora tavasszal nagyon hasznos az összes hajtás csípése – beleértve a fiatalokat is. Bár a beltéri hibiszkusz metszése egész évben elvégezhető, egyáltalán nem károsítja..

A fő törzzsel párhuzamosan növő hajtásokat (ezeket “csúcsoknak” nevezik) le kell vágni. Akárcsak azok az ágak, amelyek a korona belsejében nőnek. Ne aggódjon a virág miatt, a rendszeres metszés jót tesz neki, biztosítva az egészséges növekedést és a bőséges virágzást..

Beltéri hibiszkusz reprodukciója

Beltéri hibiszkusz reprodukciója

A beltéri hibiszkusz magvakkal és dugványokkal egyaránt szaporodik. Azonban egy kezdő termelőnek túl sok baja van a magvakkal – ez a módszer meglehetősen fáradságos, és jobban megfelel azoknak, akik részt vesznek a beltéri hibiszkusz kiválasztásában. A dugványokkal történő szaporításnak pedig számos vitathatatlan előnye van. Először is, ez a módszer megtartja az anyanövényben rejlő összes fajtajellemzőt. Másodszor (ami különösen fontos egy amatőr termelő számára), ezzel a módszerrel a növény az első évben virágozni kezd.

Magvak szaporítása

A magokat legjobb január végétől március közepéig vetni. Mielőtt magokat ültetne a talajba, 12 órán át kell áztatni őket Epinben. Magokat kell vetni tőzeg és homok keverékébe. Az ültetés után az edényt üveggel vagy fóliával borítják, hogy üvegházi körülményeket teremtsenek. Szükséges, hogy a hőmérsékletet folyamatosan 25-27 fokon belül tartsuk. Ezenkívül ne felejtse el rendszeresen szellőztetni az edényt és permetezni a talajt magvakkal..

Amikor a fiatal hajtásoknak 2-3 levele van, külön edénybe ültethetők. A magból termesztett hibiszkusz csak 2-3 évig virágzik.

Szaporítás dugványokkal

A fiatal dugványok alkalmasak a szaporításra. Helyezze őket vízbe vagy talajba gyökerezni. Az első esetben szükség lesz egy edényre, lehetőleg sötét üvegből, vízzel töltve. Helyezzen bele egy szárot, és fedje le egy “kupakkal” – például egy üvegedénnyel. Ez szükséges a nedvességtartalom növeléséhez. A dugványok körülbelül 25-30 nap alatt gyökeret eresztenek. Amikor a gyökerek megjelennek, a vágást át kell ültetni egy földi keverékbe, amely nagy mennyiségű tőzeget tartalmaz. Célszerű sphagnum mohát hozzáadni – ez különösen hasznos egy fiatal növény számára.

Amikor közvetlenül a talajba gyökerezik, durva homok és tőzeg keverékére van szüksége. De ne felejtsük el, hogy ezt megelőzően el kell távolítani az összes levelet a vágásból, kivéve a két felsőt..

Növekvő nehézségek

Növekvő nehézségek

  • A rügyek megjelennek, de nem nyílnak meg és hamar leesnek – elégtelen öntözés; a talaj kiszáradása; tápanyagok hiánya a talajban; alacsony szobahőmérséklet.
  • Az alsó levelek lehullanak, az új levelek sárgulnak – megnövekedett kalcium- és klórtartalom a talajban; vas és nitrogén hiánya; túl száraz beltéri levegő; bőséges öntözés hideg vízzel; alacsony hőmérséklet.
  • A virágok hiánya túl buja koronával – nitrogént tartalmazó műtrágya feleslege; a virágnak nincs elég fénye, télen túl magas a hőmérséklet.
  • Rózsaszínű foltok jelennek meg a leveleken – a fény hiánya; felesleges műtrágya.
  • A levelek összezsugorodtak és letargikussá válnak – nedvességhiány.
  • A gyökerek kiszáradnak – a talaj hőmérséklete túl alacsony.
  • A levelek kiszáradnak – a szoba levegője túl száraz; magas hőmérséklet télen.

Betegségek és kártevők

A beltéri hibiszkuszra a legnagyobb veszélyt a pikkelyes rovar és a pókatka jelenti. Ahhoz, hogy megszabaduljon e kártevőktől, először mossa le a leveleket szappanos vízzel, majd permetezze actellik oldattal..

Beltéri hibiszkusz. Szaporodás és gondozásBeltéri hibiszkusz. Szaporodás és gondozás