Calla növény

A calla növény (Calla) egy lágyszárú évelő növény az Aroid családból. A virágot zantedeschia -nak, calla -nak vagy arumnak is nevezik. Ennek a gyönyörű növénynek a hazája Dél -Afrika, ahol a mocsarak között kalla nő. A nagy levelek hosszú levélnyéllel eléri a másfél métert, a fül alakú virágzatot fehér takaró keretezi. Meleg, száraz időben a virágok könnyű gyümölcsös illatot árasztanak..

A Callas a menyasszony virágai és a kifinomult kifinomultság, amelyek hosszú virágzással és szerény hajlammal örülnek. Nem mindenki tudja, hogy a kalát nemcsak otthon lehet termeszteni, mint egy beltéri virágot, hanem személyes parcellán, udvaron is. Természetesen nyílt terepen fokozott figyelmet igényel, de egy ilyen ritka szépség számára megbocsátható..

Calla családi bájnak és a házassági boldogság szimbólumának tekinthető. A szokásos fehér kalla szokatlan rügy alakja miatt dicséretes, amely széles zsúfolt sziromból és egy nagy csövéből áll, amely középre néz. A virág egzotikus megjelenése senkit sem hagy közömbösen, ezért sokan úgy döntenek, hogy kultúrát kezdenek az ablakpárkányukon.

A növény eredetének története tele van titokzatos legendákkal és babonákkal. Az európaiaknak például az a szokásuk, hogy kallaliliomot visznek a temetésre, ezért gyakran a halál virágainak nevezik őket a hátuk mögött. Azonban elhinni vagy sem egy elavult hitben mindenki dolga. A legtöbb kertész számára az igénytelen, hosszú virágú és sokszínű kalla liliomok csak örömet és csodálatot okoznak..

Calla liliom leírása

Calla liliom leírása

A növény alapját meztelen virágszárak és nagy bazális levéllemezek alkotják. A levelek alakja eltérő lehet. A külső szerkezet eltérése a fajok hovatartozásától függ. A tenyészidőszak csúcsán a nyíl alakú lemezeket fényes természetes tónusokkal festik: smaragd, malachit, mustár vagy sötétzöld. Sok hibrid fajta lombja fehér foltokat tartalmaz. A felnőtt bokrok magassága körülbelül 1-2,5 m.

A calla liliomok szinte az év bármely szakában virágoznak, és mindenhol megtalálhatók. A szirom, amelyből a csésze születik, csak egy. Többszínű vagy hófehér ágytakaróra hasonlít, 20 cm átmérőjű csőbe csavarva.A csőszerű ágytakarót a közepén elhelyezkedő sárga fül kíséri, amely kis virágokkal virágzik. Virágzás közben a kalla liliomok finom vanília aromát árasztanak.

KALLA otthon. A KALLA eredetének legendája. Ültetés és távozás.KALLA otthon. A KALLA eredetének legendája. Ültetés és távozás.

A házi calla liliom termesztésének rövid szabályai

A táblázat bemutatja a kalla liliomok otthoni gondozásának rövid szabályait..

Világítási szint A növény a jól megvilágított helyeket, sőt a részleges árnyékot részesíti előnyben..
Tartalom hőmérséklete A szobahőmérséklet optimális a növény normális növekedéséhez. Télen, pihenés közben – 14-18 fokon belül.
Öntözési mód A növény nedvességkedvelő, és bőséges öntözést igényel, különösen a virágzási időszakban..
Levegő páratartalma A magas páratartalom alkalmas az optimális virágfejlődésre.
A talaj Az optimális talaj tőzeg, kerti talaj, homok és humusz (vagy rothadt trágya) keveréke.
Felső öltözködés A vegetációs időszakban a talajt nitrogén műtrágyákkal dúsítják. A rügyek kialakulásának idején megkezdődik a trágyázás foszfor-kálium vegyületekkel.
Átruházás A növényhagymák évente történő átültetése szükséges.
Metszés A levelek végső szárítására várva a növényeket a nyilakkal együtt a gyökérben vágják le.
Virágzás Beltéri körülmények között évente kétszer virágzik, a virágok megjelenési ideje május és október..
Nyugalmi időszak A virágnak kifejezett nyugalmi időszaka van, amely késő ősszel kezdődik..
Reprodukció Gumók, magvak, hajtások.
Kártevők Levéltetvek, pók atkák.
Betegségek Szürke és bakteriális rothadás, késői folt, antracosis.

Calla liliomápolás otthon

Calla liliomápolás otthon

A kalla liliom otthoni termesztése pillanatok alatt megtörténik, ha betartja az egyszerű gondozási irányelveket. Még egy tapasztalatlan termelő is képes megbirkózni a kalla liliomok cserépben való termesztésével, de fontos, hogy egyértelműen megkülönböztessük a fogva tartás körülményeit.

Az aktív tenyészidőszakba lépő otthoni kalla liliomok gondozása és gondozása a nyugalmi időszakban jelentősen eltér egymástól. A virág rothadásának és halálának megelőzése, valamint a rügyek frissességének megőrzése érdekében be kell tartani a gumós növények termesztésének általános szabályait..

Világítás

A calla liliomok inkább a jól megvilágított helyeket, sőt a részleges árnyékot részesítik előnyben, így a termesztőnek nem kell aggódnia emiatt. Lakásokban célszerűbb az edényt a nyugatra vagy keletre irányított ablakpárkányra helyezni. A déli oldalon az ablakot átlátszó függöny árnyékolja, vagy az edényt a járdaszegélyre mozgatják, hogy megvédjék a naptól. A számítás azonban nem veszi figyelembe az északi oldalt, ahol a nappali órák sokkal rövidebbek. Nyáron a növényt ki lehet vinni, miközben meg kell védeni a tűző naptól.

Hőfok

Beltéri kalla

A beltéri kalla liliomok optimális hőmérséklete 20-25 fok. Ha a hőmérő 8 fokra csökken, akkor a virág nem valószínű, hogy meghal, de a virágzás megzavarodik. A tarka fajták termesztésekor más hőmérsékleti rendszer figyelhető meg:

 • 18-20 fok a megfelelő hőmérséklet a lombok aktív növekedéséhez és a nyilak felszabadításához;
 • 25-27 fok – hőmérséklet a rügyek kialakulásához és kinyitásához.

A kifakult növényeket egy hétig melegen tartják. Ezt követően a virágot elő lehet készíteni a telelésre. Minden fajta kalla liliom fél a huzattól, ezért jobb, ha az edényeket zárt ablakoknál tartják..

Locsolás

Tavasszal és nyáron, amikor a bokrok lombozatot növesztenek és rügyeket képeznek, a növény körüli talajt bőségesen megnedvesítik. A következő öntözést jól szárított talajréteg tetején végezzük. A rizómafajtákat az alsó módon öntözik – a raklapon keresztül, vagy hagyományos módon – a talajt felülről a gyökérig nedvesítve. A gumókból termesztett fajták nem reagálnak jól a nedvességre. A raklapon keresztül öntözéssel vannak ellátva.

A bevezetett víz mennyiségét a talaj állapota határozza meg. Ha a felső réteg száraz, akkor felnőtt bokronként körülbelül 0,5 liter vizet fogyasztanak. Napsütéses időben legalább hetente kétszer öntözze.

Az öntözéshez szükséges vizet legalább egy napig védeni kell, és a csapból vett vizet leszűrjük. Minél lágyabb a víz, annál jobb. A Zantedeschia inkább nedves helyiségben nő. Száraz éghajlaton a növények letargikusnak és unalmasnak tűnnek. A fehér kalla liliomoknak különösen nedvességre van szükségük.

Páratartalom

Nedvességviszonyok a kalla liliomok számára

A kalla liliomok elfogadható nedvességviszonyainak megteremtése érdekében többféle módszert alkalmaznak:

 • egy edény vízzel van felszerelve az edény közelében;
 • a virágcserép tálcára kerül, ahol nedves kavicsokat öntenek;
 • permetezzen a levegő körül;
 • vagy vásárolhat speciális légnedvesítőt.

A növényt rendszeresen le kell törölni a portól nedves szivaccsal, mivel a széles levelek kiváló porgyűjtők. A szilárd fehér rügyekkel rendelkező fajtákat permetező palackból permetezzük.

Kapacitásválasztás

A házi kalla liliomokat legfeljebb 20 cm falátmérőjű edényekbe ültetik. Gyermekek számára 10 cm széles kompakt virágcserepek megfelelőek. Az etióp fajok edényének magassága legalább 60 cm legyen, hogy a rizóma szabad hely legyen növekedés.

A talaj

Vásárolhat házi calla liliomot egy szaküzletből, vagy saját maga készítheti el. A kalla liliomok cserépben való termesztésének optimális talaja tőzeg, kerti talaj, homok és humusz (vagy rothadt trágya) keveréke. A felsorolt ​​összetevőket egyenlő mennyiségben veszik fel.

Felső öltözködés

Calla liliomok

Az alkalmazás intenzitása és az öltözködés típusa attól függ, hogy melyik fázisban található a kalla. Például a vegetációs időszakban a talajt nitrogén műtrágyákkal dúsítják, amelyek növelik a lombhullató tömeget. A rügyek kialakulásának idején megkezdődik a trágyázás foszfor-kálium vegyületekkel. Hála nekik, a virágzás időtartama megnő..

A kiegészítő élelmiszereket fokozatosan, körülbelül 20-25 nappal az ültetés után vezetik be. A nitrogénkeverékeket kéthetente táplálják. Kálium-foszfor granulátumot adnak hozzá havonta háromszor.

Az etióp calla liliomok inkább az orchideatermesztőknél értékesített táplálkozási keverékeket részesítik előnyben. A hagymás kalla liliomokat csak a tenyészidőszak kezdetétől számított első trimeszterben biztosítják kiegészítő ételekkel..

Átruházás

Transzplantáció és gondozás, kalla növények.Transzplantáció és gondozás, kalla növények.

A hagymás és rizómás calla liliomok átültetése jelentősen eltér. Az etióp fajokat meghatározott módon ültetik át. A cserjéket általában júliusban ültetik át. Az új virágcserépben a gyökereket ugyanolyan szinten helyezzük el, mint a régi cserépben. Ezenkívül csak egy bokor gyökerezik egy tartályban. A rizómát talaj borítja, így a gyökereket kettős réteg borítja. Az átültetés öntözése.

A gumós kalla liliomok más módon kerülnek új helyre. Az ültetési anyagot nap alatt szárítják. Megengedett 2-3 hagyma ültetése egy virágcserépbe. Az aljzatnak 1 cm -rel kell lefednie a hagymákat, Az átültetett virágokat az ültetés pillanatától számított 2. vagy 3. héten öntözni kell. A transzplantációt legjobb márciusban elvégezni..

Nyugalmi időszak

A hazai kalla liliomok pihenőideje

A hazai calla kifejezett pihenőidővel rendelkezik. Ezért a gondozáshoz való hozzáállásnak alapvetően ellentétesnek kell lennie, hogy a növény, ahogy kell, megpihent és erőt nyerjen. Ha elrontja ezt az időszakot öntettel vagy bőséges öntözéssel, megzavarhatja a rügyek további fejlődését és a bokrok virágzásának időtartamát..

A sokszínű kalla liliomokban (vagy Mix) késő ősszel nyugalmi állapot lép fel. Csak tavasszal ébrednek fel a hibernációból. Annak megértése, hogy egy virág nyaralásra készül, meglehetősen egyszerű:

 • a szirmok színét színről zöldre változtatják;
 • a levéllemezek leesnek;
 • a növény elveszíti dekoratív értékét.

Miután megvárta a levelek végső száradását, a calla liliomot a gyökérben a nyilakkal együtt levágják. A talajból kivont gumókat lerázzák az aljzatról, és fűrészporos papírzacskókba helyezik. Így a gumókat sikeresen tárolják tavaszig. Fontos, hogy a szobahőmérséklet 5 fokra stabilizálódjon. Nem kell öntözni és megtermékenyíteni a jövőbeli ültetési anyagot.

A rizómafajták a nyári hónapokban szunnyadnak, amikor a levelek sárgulnak. A virágcserepeket kint mozgatják, távol a naptól és az esőtől. Nyáron a kalla liliomot közvetlenül a fák alá lehet ültetni. A friss levegő csak jót tesz nekik. Az őszi hideg idő beköszöntével azonban visszaültetik őket a virágcserépbe..

A teleléshez a kalla liliomokat fűtött helyiségekben rendezik át, ahol a hőmérséklet-mutatókat 14-18 fokon belül tartják. Annak érdekében, hogy az izzó télen túlélje és nyáron bőségesen virágozzon, az anyagot gondosan tárolják és védik a nedvességtől és a penésztől..

Virágzás

Calla liliom egy edényben

Beltéri körülmények között a kalla virágok évente kétszer virágoznak, a virágok megjelenési ideje május és október. A virágok vágásra alkalmasak. A virágzás időszakában a növény jó öntözést igényel. Virágzás után a kalla liliomot hetente egyszer kell öntözni. Egyes virágtermesztők a következő technológiát alkalmazzák: augusztus elejétől az öntözést leállítják, másfél hónap múlva folytatják..

A kalla liliomok sikeres virágzása otthon a következő feltételektől függ:

 • Megfelelő gondozás a növekedési időszakban.
 • A növény teljes pihenése az őszi-téli időszakban.
 • Trágyázás ásványi műtrágyákkal a rügyek érése és kinyitása során.
 • Időben történő átültetés.
 • A nappali órák hossza (a rossz megvilágítás sárga lombokhoz vezet).

Otthoni kalla liliomok tenyésztési módszerei

Otthoni kalla liliomok tenyésztési módszerei

Az edényben lévő calla liliomokat gumók, utódok és magvak segítségével szaporítják. Az első két módszert leggyakrabban a virágtermesztők használják..

Gumó szaporítása

Ezek a földalatti szervek jelen vannak a színes fajtákban. Először is, a leányhagymákat elválasztják a közös gyökérzettől. A gyerekek legfeljebb 0,5 cm vastagságot választanak. Nem kell külön erőfeszítéseket tennie, az izzók könnyen lepattannak. A szeleteket zúzott szénnel megszórják, hogy ne okozzanak fertőzést.

A gumós tenyésztési módszer a legkényelmesebb, mivel sok gyermek halmozódik fel az év során.

A kis fiatal hagymákat tőzeg-homokos szubsztrátumban termesztik. A gumókat dobozokban vagy edényekben tartják meleg szobában. Az 1,5–2 cm átmérőjű gyermekeket előzetes előkészítés nélkül lehet a talajba ültetni.

A calla liliom gumóosztály reprodukciójaA calla liliom gumóosztály reprodukciója

Magvakból termesztve

A vetőmag -szaporítási módszer fáradságos, és nem biztosítja a száz százalékos csírázást. Ez a módszer népszerű a tenyésztők körében, akik kereskedelmi célokra calla liliomot termesztenek..

Fontolja meg a vetőmag szaporítási eljárását:

 1. Vetés előtt az anyagot 6 órán át áztatják egy speciális növekedést stimuláló eszközben.
 2. Az áztatott magokat nedves ruhára öntik, és az ablakpárkányon tárolják, amíg kikelnek. Ne felejtse el újra nedvesíteni a szalvétát vízzel.
 3. A hajtásokat tartalmazó magokat tőzeg és homok keverékébe vetik, legfeljebb 1 cm mélységig. Itt maradnak, amíg megerősödnek.
 4. Annak érdekében, hogy a növények ne rothadjanak, raklapon öntözik..

Szaporodás hajtások segítségével

A hajtásszaporítás alkalmas fehér calla liliomokra. Ezeknek a virágoknak a rizómája sok kis utódot tartalmaz. Vannak, akiknek van idejük saját csíráikat szerezni. Az utódokat óvatosan levágjuk egy tiszta, éles késsel, fertőtlenítve a vágási területet. Elég függetlenek, gyorsan alkalmazkodnak egy új helyre, és szerények az ellátásban..

Az utódokat, amelyeken a növekedési pont és a gyökerek megőrződnek, elválasztják a fő bokortól. Még egy utód levágásához a virágot teljesen megszabadítják minden gyermektől, különben a növény virágokat szerez.

Betegségek és kártevők

A hazai kalla liliomok betegségei és kártevői

A hazai kalla liliomok gyakori betegségei közé tartozik:

 • Szürke rothadás – sárgás fájdalmas foltok a lombokon és a virágokon, amelyek a nedvesség hatására megbarnulnak és szürkés bolyhos gyomokkal benőttek.
 • Bakteriális rothadás – amikor először a virág talajszerveinek rothadása következik be, majd a fertőzés áthalad a rizómára.
 • Késői folt – a levelek és a lábak éles sárgulása formájában nyilvánul meg. Színét megváltoztatva a bokor hamar kiszárad.
 • Az antracózis egy másik betegség, amely a levelek felületén barna csíkok megjelenésével jár. Idővel a gócok megnagyobbodnak, a lemezek megrepednek és elhalnak..

A bakteriális rothadás által érintett bokrok szinte ellenállnak a kezelésnek. A virágokat a helyszínen kívül ásják ki és pusztítják el. A szürke rothadás, a késői folt és az antracosis fertőzésének korai szakaszában történő megállítása lehetséges..

A rovaroktól a calla liliomok vonzzák a levéltetveket és a takácsatkákat. A levéltetvek könnyen észrevehetők a levelek ragadós foltjai alapján. A takácsatka alig észrevehető pókhálót hagy a földi részeken. A növény rovaroktól való megmentése érdekében rovarölő készítményeket használnak, amelyekkel a leveleket és a kocsányokat kezelik..

Miért nem virágzik a calla liliom?

Miért nem virágzik a calla liliom??Miért nem virágzik a calla liliom?

Az otthoni kalla liliomok aktív növekedés során történő hibái azt eredményezik, hogy a bokrok gyengén virágoznak, és a rügyek vonzónak tűnnek.

A virágzás sok energiát igényel a kalla liliomoktól. A tápanyag-utánpótlás érdekében a bokrokat nitrogén- és foszfor-kálium műtrágyákkal megtermékenyítik. A kiegészítő etetésnek rendszeresnek kell lennie.

A fehér calla liliomok nem virágoznak, ha levágják az utódokat. A színes fajták kevésbé szeszélyesek, azonban a gyermekek felhalmozódása rügyek hiányához vezethet. Emlékezzen a kötelező éves átültetésre is. A tápanyag nélküli talaj gátolja a bimbózási folyamatot.

A megfelelő világítást a bőséges virágzás garanciájának tekintik. Természetesen részleges árnyékban a növény nem pusztul el, de nem is virágzik gazdagon..

Gyakori kérdések a kalla liliomok cserépben való termesztésével kapcsolatban

 • Lehet -e a gumókat áttelelni a rosszul árnyékolt területeken? Az izzók tárolása alatti megvilágítási szint semmilyen módon nem befolyásolja az ültetési anyag csírázását vagy biztonságát. Egyes termelők papírral csomagolják a gumókat, és a hűtőszekrény vagy a pince zöldségrekeszében tárolják..
 • Megfagynak a beltéri calla liliomok, ha nyáron kiveszik az edényt? A friss levegő nem károsítja a rizómafajtákat, és a gumós fajokat biztonságosan át lehet ültetni a kertbe.
 • Miért törik a calla liliomok a leveleket levelekkel? Néha a levélnyél nem bírja a nehéz leveleket és eltörik. Ez akkor is megtörténhet, ha a növénynek nincs elég fénye, és nyúlik, vagy ha nincs elég öntözés. A sérülések csökkentése érdekében keretet szerelnek a persely köré, vagy a csomagtartót felkötik..

A kalla liliom típusai és fajtái fényképekkel és nevekkel

Többféle kalla liliom létezik: etióp, Elliot és Remann. Az interspecifikus hibridek is a közös nevező alá tartoznak. A régi botanikai irodalomban azonban a közelmúltig csak 2 fajt írtak le: etióp és mocsári. A közelmúltban a tudósok úgy döntöttek, hogy az összes virágzó calla liliomot egyetlen nemzetségbe egyesítik. A fent említett virágneveket számos országban kifejezetten eladásra tenyésztik, majd kivágott csokrokhoz exportálják. A virágipar terminológiájának egyszerűsítése érdekében a calla liliomot egy név alatt egyesítették..

Calla etióp (Calla aethiopica)

Calla etióp

Hasonlóan jól ismert fajta, amely a gyökérrendszer típusában különbözik. Ha a család többi tagja izzók (gumók), mint a fő földalatti szerv, akkor az etióp kalla nő ki a rizómából. A gyökér nagyszámú utódot vesz körül. Ez a meglehetősen nagy faj eléri a métert. Hűvös éghajlaton sokáig nyugalomban van.

A kultúra nedvességkedvelő, nyíl alakú levelekkel díszített, gyakran szívhez hasonlító. A levél textúrája sűrű és húsos. A legnagyobb lemezek hossza legfeljebb 0,5 m, szélessége pedig 0,25 m. Ezt a fajt élénkzöld szín jellemzi. Egyes fajtáknál a lombozat nem monokromatikus, hanem fehér foltokkal..

Fehér, tölcsér alakú virágok állnak egy egyenes, egyenletes kocsányon. A szirmok kitágulnak a végén, és elrejtik a sárgás csutkát.

Az etióp fajok gyakori fajtái:

 • Zöld istennő – virág egzotikus kétszínű fátyollal. A rügy fő hangja fehér, de közelebb a szárhoz világoszöld lesz.
 • Childsiana – rövid bokor, amelyre jellemző a hosszan tartó virágzás, feltéve, hogy betartják az ápolási utasításokat.

Az etióp kalla liliomokat évente kétszer virágzik. A növény először májusban nyitja ki rügyeit. Június közepéig tartják a nyilakat. Az újravirágzás szeptemberben következik be, és október első hideg időjáig tart..

Calla elliottiana

Calla Elliott

A faj képviselői közé tartoznak a nagy gumós kalla liliomok, széles szívű vagy ovális levelekkel. A lemezek felületét apró, fehér pöttyök borítják, amelyek feltűnőek a sötétzöld növényzet hátterében.

A szirom belső része, mint a kukoricacsutka, citrom színű, külső része zöld. A tömeges hibridizáció eredményeként sok különböző színű Elliot fajta kerül forgalomba:

 • Vermeer – fogazott hullámos levelekkel és szokatlan tölcsérrel díszített virág. A fehér ágytakaró belsejében egy lila folt látható..
 • Fekete szemű szépség – krémvirágokban különbözik sötét lila központtal.
 • Sárga sarok – a kerti telkek hagyományos lakója.

Calla rehmannii

Calla Remann

A törpe hagymás virágokat Remanna -nak hívják. Száruk alig éri el a fél métert. Ebből a fajból tarka rózsaszín, lila, lila és még fekete hibrid fajtákat is készítettek..

A következő fajták különösen érdekesek:

 • Este – sötét lila virágok.
 • Indián nyár – gránát árnyékú tölcsérrel rendelkezik.
 • Kaméleon – őszibarack-arany hibrid.

Calla Mix

Calla Mix

A modern virágkertészeti enciklopédiák oldalain olyan fajták találhatók, mint a Calla liliom keverék – masszív bokrok színes, színes virágokkal, ülőkön vagy alpesi csúszdákon. A “Mix” elnevezés azonban csak a különböző fajták keverékére utal, amelyeket ugyanabban a virágcserépben termesztenek. Az ilyen kísérletekhez csak a Remann vagy Elliot hibridjei alkalmasak földalatti szervekkel gumók formájában. A rizómás növények nem szeretnek senkivel együtt élni és cserépben cserélni.

Adblock
detector