Ciklamen virág

A ciklámen a Primrose család virágja. Ez a nemzetség körülbelül 20 különböző fajt tartalmaz. A ciklámen természetes élőhelyei – a Földközi -tenger, Közép -Európa, Afrika egyes régiói, valamint Kis -Ázsia.

A virág tudományos neve a “kerek” szóból származik, és a csomók alakjához kapcsolódik. Ezenkívül a ciklámeneket néha “alpesi ibolyának” is nevezik.

A ciklamen otthoni termesztése meglehetősen egyszerű; ha a megfelelő körülmények megteremtődnek, a virág nem igényel gondos gondozást. Manapság számos fajta létezik, amelyeket kifejezetten otthoni termesztésre terveztek. Ezenkívül egy növény több évig is örömet okozhat a szemnek..

A ciklamen leírása

A ciklamen leírása

A ciklámen lágyszárú évelő növény. A növények gyökere nagy, gumó alakú. Levelek távoznak tőle, amelyek mindegyike egy hosszú levélnyélben található. A lombozat zöld, néha ezüstös foltokkal. A magas kocsányokon egyetlen bimbó képződik. A virág szabályos alakú, és öt szirmot hátrafelé hajlított. Általában a virágok színe fehér, lila vagy rózsaszín lehet. A virágzás télen vagy tavasszal fordulhat elő. A természetben a virágok olyan aromát árasztanak, amely hasonlít a gyöngyvirág, az ibolya vagy a méz illatára. Néhány fajtának jó illata is lehet..

Ciklamen gondozási titkok – Minden kedves leszCiklamen gondozási titkok - Minden kedves lesz

A ciklamen termesztésének rövid szabályai

A táblázat bemutatja a ciklamen otthoni gondozásának rövid feltételeit.

Világítási szint Előnyös a szórt, de elég világos fény.
Tartalom hőmérséklete Nyáron nem több, mint 20-25 fok, télen körülbelül 10-14 fok.
Öntözési mód Próbálják enyhén nedves állapotban tartani a talajt. A tálca öntözése előnyös. A virágzás befejezése után az öntözés mennyisége csökken. Amikor a bokor lombjai megszáradnak, a talajt csak enyhén megnedvesítik, nehogy kiszáradjon..
Levegő páratartalma Növelni kell a páratartalmat. Bimbózás előtt a bokrot rendszeresen permetezik. A virágzás során más módszereket használnak a levegő párásítására, például egy virág nedves kavicsos raklapra helyezésére..
A talaj Az optimális talaj a humusz, homok és tőzeg keveréke, valamint 2 vagy 3 rész leveles talaj..
Felső öltözködés A levelek kialakulásának időszakában havonta készítenek készítményeket dekoratív lombozatú fajokra. A rügyek kialakulásának kezdetétől a virágzás végéig virágzó fajok kompozícióival helyettesítik őket.
Átruházás Az átültetést minden évben elvégezzük, a gumók leveleinek kialakulása után..
Virágzás A virágzás ősz közepétől kora tavaszig tart..
Nyugalmi időszak A nyugalmi időszak nyár elején következik be..
Reprodukció Magvak, gumók.
Kártevők Ciklamen atka, szőlőzsák.
Betegségek A növény bomlása és gyengülése az ápolási feltételek be nem tartása miatt.

A virággumók mérget tartalmaznak, amely mérgezést és rohamokat okozhat..

Ciklamen ellátás otthon

Ciklamen ellátás otthon

Világítás

A ciklámennek jó megvilágításra van szüksége, de a túl erős közvetlen fény károsíthatja a növényt. Ennek elkerülése érdekében a bokrot leggyakrabban a nyugati vagy keleti ablakokon tartják. A déli oldalon a virágcserepet eltávolítják az ablaktól. Északi irányban a ciklámennek nincs fénye.

Hőfok

Az otthoni ciklamen sikeres termesztésének egyik kulcsa a megfelelő hőmérséklet. A természetben a növény aktívan fejlődni kezd az őszi-téli időszakban, amikor a hő visszahúzódik, és az időjárás hűvös és esős lesz. Nyáron, különösen intenzív meleg idején a legtöbb faj pár hónapig hibernál, és felhalmozódott tápanyagokat fogyaszt. Pontosan így tartják fenn a kedvezőbb körülmények között növekvő hazai példányok rezsimjét..

Nyáron a szoba ne legyen 20-25 fok körül, télen pedig a virágzás idején 10-14 fok körül kell maradnia. Csak ilyen körülmények között képződik a maximális számú virág a bokron. Ha a hőmérséklet folyamatosan nagyon magas a házban, a bokor lehullhatja a lombozatot..

Öntözési mód

Ciklámen

A ciklamen öntözéséhez használjon jól leülepedett lágy vizet. Kicsit hűvösebbnek kell lennie, mint a szobahőmérséklet. A virágzás teljes ideje alatt a bokrokat elég bőségesen öntözik, de nem szabad megengedni a folyadék stagnálását az aljzatban. A legjobb, ha a ciklameneket az edény szélei körül vagy csepegtető tálcán keresztül öntözzük. Ez az alsó öntözés biztosítja, hogy a víz ne essen a növény lombjaira, virágaira vagy gumóira. Pár órával azután, hogy vizet öntött a serpenyőbe, a felesleges folyadékot kiöntik belőle.

Amint a növény elhalványul, az öntözés mennyisége csökken. Miután a lombozat megszáradt és a gumó kitett, az öntözés gyakorlatilag leáll, csak nedvesítse meg a talajt, hogy egyáltalán ne száradjon ki. Visszatérnek az előző nedvességtartalomhoz, amikor a növény pihen, és újra növekedni kezd..

Páratartalom

A ciklámennek magas páratartalomra van szüksége. Ennek a feltételnek való megfelelés érdekében a növényt rendszeresen permetezni kell. De ezt csak virágzás előtt teszik. A rügyek megjelenésével más módszereket kell igénybe venni a nedvesség növelésére. Például egy edényt növényekkel tehet egy nedves kavicsokkal, tőzeggel vagy mohával töltött raklapra. Az edény alja nem érintheti a vizet..

Télen a ciklameneket távol kell elhelyezni az elemektől és a fűtőberendezésektől..

A talaj

Talaj a ciklámen számára

Nagyon fontos a ciklamen gyökérzet levegőztetésének megteremtése. Kívánatos a lélegző durva tőzeg hordozó használata. Az optimális talajösszetételhez egyenlő mennyiségű homok, humusz és tőzeg szükséges, valamint három rész leveles talaj..

Felső öltözködés

A ciklamenok táplálkozni kezdenek, amint hibernáció után friss levelek jelennek meg gumóin. Ehhez szerves és teljes ásványi összetételt is használhat. Az alkalmazás gyakorisága körülbelül 2 hetente egyszer. Használhat speciális műtrágyákat is a ciklamenokhoz..

Fontos, hogy ne táplálja túl a növényt nitrogénnel. Túlbősége miatt rothadás alakulhat ki a ciklamen gumóján..

A ciklámen palánták csak hat hónappal a vetés után kezdenek etetni. Számukra a virágzó fajok készítményeit használják a legkisebb koncentrációban. A felnőtt gumókat az átültetés után körülbelül egy hónapig nem táplálják.

Átruházás

Ciklamen transzplantáció

A ciklámeneket a nyugalmi időszak vége után ültetik át, amint új levelek kezdenek kialakulni a gumón. Általában ez az idő a nyár legvégére esik. Széles, de nem túl tágas edény alkalmas ciklámen ültetésére. Kis virágzáskor túl korai és gyenge lesz, és nagy virágokban egyáltalán nem jelenik meg. A kiválasztott tartályt laza, enyhén savas talajjal töltik fel (pH -értéke legfeljebb 6). A kevésbé savas talaj gombás betegségek kialakulásához vezethet. A talaj összetétele tartalmazhat humuszt, kétszeres részt leveles talajból és felét homokból. A humusz homok és tőzeg keveréke, valamint 2-3 rész leveles föld is megfelelő. A tartály aljára jó vízelvezető réteget kell fektetni..

A régi edényből kivett ciklameneket alaposan megvizsgálják. A rothadt vagy szárított gyökereket el kell távolítani. Próbálnak nem nyúlni az egészséges gyökerekhez. A gumó csak félig merül a talajba. A többinek a talajszint fölé kell emelkednie. Ez elősegíti a bokor bőségesebb virágzását. Az egyetlen kivétel azok a fajok, amelyekben a gyökerek a gumó teljes felületén nőnek, és nem csak annak alsó részén. Ide tartozik a borostyán és az európai ciklamen.

Ha a gumó mérete lehetővé teszi, hogy elférjen egy régi edényben, a kapacitás nem változtatható meg, csak a talaj egy részét cserélje ki egy frissebbre..

Gumó formájában ciklamen vásárlásakor értékelni kell azok megjelenését. A jó ültetvénynek sima és nehéznek kell lennie. Ezenkívül látható növekedési pontoknak kell lenniük a gumón. Ültetéskor különös gonddal kell kezelni őket. A túlzott transzplantáció gyengíti a növény immunitását, ezért azonnal ki kell választania a gumóhoz megfelelő tartályt és talajt. Ültetés előtt feltétlenül áztassa a gumót mangán oldatban körülbelül fél órán keresztül..

Ciklamen: hogyan kell megfelelően gondozni és átültetniCiklamen: hogyan kell megfelelően gondozni és átültetni

Virágzás

Az otthoni ciklámenek akár 15 évig is gyönyörködhetnek finom virágaikban. A virágzási időszak a fajtától függ. Minden növény körülbelül 70 virágot képes kialakítani. Finom illatuk lehet..

Virágzás után a virágokat eltávolítják a kocsányokkal együtt, óvatosan lecsavarva vagy lecsavarva (nem levágva!) A lehető legközelebb a gumóhoz. A szünet helyét szénporral megszórjuk.

Nyugalmi időszak

A ciklámen pihenőideje

A bokor a virágzás után egy idő után nyugvó állapotba kezd. Ebben az időszakban a lombozat teljesen elhal. Szárításának kezdetével az öntözések száma fokozatosan csökken. Miután a felszíni rész teljesen megszáradt, az öntözést minimálisra csökkentjük, hogy megakadályozzuk a talaj kiszáradását az edényben. Általában az edényben lévő talajt 1-2 hetente egyszer enyhén megnedvesítik..

Néha a növény nem hullik le teljesen leveleiről, és számos egészséges lemez marad a gumón. Ebben az esetben ne távolítsa el őket, az ilyen műveletek csak károsíthatják a bokrot.

A ciklámennek szellőző és hűvös helyiségben kell pihennie (kb. 15-20 fok). Az edényt magával viheti az erkélyre, ha sötét, kivilágítatlan sarkot választ. Közelebb az ősz elejéhez, az edény visszatérhet a fényre. Ettől a pillanattól kezdve a szokásos öntözési rendszer fokozatosan folytatódik..

Egy másik tárolási módszer az, hogy a lombozat elhalása után az edényt a gumóval oldalra fektetik. Ebben a helyzetben körülbelül nyár végéig tárolják. Ha nincs megfelelő hely egy virágcserép számára, óvatosan húzza ki a gumót a földből, enyhén szórja meg vízzel, tegye egy műanyag zacskóba és tegye a hűtőszekrénybe. A gumó a zöldségrekeszben tárolható.

Amint a gumó megpihent, friss levelek kezdenek megjelenni rajta. Ekkor visszakerül egy jobban megvilágított (de nem túl napos) helyre. Ebben az időszakban transzplantációt végezhet. A permetezés ebben az időszakban nem történik.

A boltban nemrégiben vásárolt ciklamenek belső ciklusa megszakadhat, és nem megfelelő időben vonulhatnak vissza. Az ilyen bokrokat megfelelően gondozni kell. Lehetetlen mesterségesen megpróbálni meghosszabbítani a tenyészidőt, vagy erőszakkal elküldeni az ilyen növények gumóját pihenni. Ez csak gyengíti a növényt, és akár halálához is vezethet. A virágzási rendszer fokozatosan normalizálódik, további eljárások nélkül.

A ciklamen mérgező?

A ciklamen tulajdonságai

A ciklamen gumók, valamint perzsa fajainak teljes légi része mérget tartalmaz. Ezen anyagok lenyelése mérgezést vagy görcsöket okozhat. A virággal végzett munkát kesztyűben kell elvégezni, és tartsa távol gyermekektől vagy háziállatoktól..

A ciklamen hasznos tulajdonságai

A ciklamen részei a mérgező elemeken kívül sok hasznos anyagot tartalmaznak. Ennek a növénynek a kivonatát az orvostudományban használják a sinusitis elleni gyógyszerek összetételében. A ciklamen tinktúrát emésztési problémákra, valamint reuma és neuralgia ellen használják.

Ciklamen termesztése magvakból

Ciklamen termesztése magvakból

A maggyűjtés szabályai

Ez a vetőmag -reprodukció, amely lehetővé teszi, hogy egy növényt egy adott helyen való növekedéshez igazítson. A ciklamen magjait megvásárolhatja a boltban, vagy betakaríthatja felnőtt növényből. A második esetben csírázásuk százalékos aránya sokkal magasabb lesz..

A házi ciklamen önmagában nem képez magot; a petefészek kialakításához önállóan kell beporzani. Lágy kefével az egyik bokor virágának pollenjét átviszik egy másik virágba. Ugyanazon növény különböző virágai használhatók, de a keresztporzás megbízhatóbbnak tekinthető. Az ilyen beporzás legjobb ideje a napsütéses nap reggele. Az eljárást többször meg kell ismételni. A termés ösztönzése érdekében a ciklamen bokrot etetheti speciális műtrágyával (0,5 g kálium -szulfát és 1 g szuperfoszfát 1 liter vízhez). A magvak érésekor a lábszár kissé göndörödik, és közelebb engedi a kapszulát a talajhoz. Ne szárítsa meg a magokat érésük és összegyűjtésük után – ez rossz hatással lesz csírázásukra.

Ha ciklamen magokat vásárol a boltban, akkor a lehető legfrissebb magot kell választania..

Vetés és palánták gondozása

A nyár legvégén kezdik el a vetést. A csírázás ellenőrzéséhez 5% -os cukoroldatba merítik. Az úszott példányokat el kell dobni, csak azokat kell ültetni, amelyek az aljára mentek. Ezeket a magokat ezenkívül egy ideig stimuláló oldatban is tárolják. A magokat meleg vízben is áztathatja körülbelül egy napig..

A vetőedény nedves, könnyű talajjal van feltöltve. Ehhez használhat tőzeg és homok vagy vermikulit keverékét. Az alján vízelvezető réteget helyeznek el. A magokat felhordják a felületre, és meghintik legfeljebb 1 cm vastag szubsztrátréteggel. Ezután a tartályt átlátszatlan fóliával borítják. Az üvegházban a hőmérsékletnek 18-20 fok körül kell lennie. Időnként a menedéket eltávolítják a növények öntözésére vagy szellőztetésére.

Az első hajtásoknak körülbelül 1,5 hónappal a vetés után kell megjelenniük. Minél melegebb van a szobában, annál tovább kelnek ki a magok. A csírák megjelenése után a velük ellátott tartályt már nem fedik le. Mérsékelten hűvös (kb. 15-17 fokos) helyen kell tartani, jó, de nem túl világos megvilágítással. Amikor a hajtások csomókat kezdenek kifejleszteni és több valódi levél jelenik meg, azokat le kell vágni. Ehhez használjon edényeket, amelyek tele vannak tőzeg, kettős levélterület és homok fele keverékével..

A felnőtt ciklamenekkel ellentétben az átültetett palántacsomókat talajjal lehet megszórni. Egy héttel a költözés után a palántákat a virágzó fajok műtrágya adagjának felével kell etetni. A tavasz legvégén a palántákat állandó cserépbe ültetik, és nem mélyítik túl a gumót. Körülbelül egy év és néhány hónap múlva kezdenek virágozni a vetés után. Egyes fajok csak akkor virágoznak, ha gumójuk eléri egy bizonyos méretet..

Ciklamen magvakból. Vetés. Lő. Valentina ZemskovaCiklamen magvakból. Vetés. Lő. Valentina Zemskova

Ciklamen gumó szaporodása

A ciklamen szaporodásának másik módja a gumó felosztása. Ez akkor lehetséges, ha a virág gyökérzete nagyon megnőtt, és egyszerre több hajtás képződött rajta. A delenkát éles, fertőtlenített szerszámmal levágják, majd külön edénybe ültetik. De a gumó ilyen részének túlélési aránya nem garantálható, ezért a módszert ritkán gyakorolják..

Betegségek és kártevők

A ciklamen betegségei és kártevői

Szürke rothadás – azokat a növényeket érinti, amelyeket hideg és nedves, de nem szellőző helyiségben tartanak. Szürkés virágzás jelenik meg a leveleken, és a gumó megpuhul. Az ilyen bokrokat el kell különíteni más ültetvényektől. A korai szakaszban a gombaölő kezelés segít.

A bokor fő kártevője a ciklamen atka. Jelenléte meghatározható a lombok zsugorodásával vagy a levéllemezek és virágok alakváltozásával. Ha ilyen tüneteket észlel, azonnal megfelelő kezelést kell végezni. Egy másik rovar, amely károsíthatja az ültetvényeket, a szőlőzsák. Ez a bokor hajtásainak letöréséhez vezet. Valószínűleg az érintett bokrot el kell pusztítani..

Lehetséges nehézségek a ciklamen termesztésében

  • A lomb sárgára vált – az öntözéshez szükséges túl kemény víz miatt. A levélnyél színe változatlan marad. A megvilágítás hiánya is lehet az oka..
  • Lombok repülnek – a helyiség túl magas hőmérséklete miatt. A forró és száraz levegőt különösen károsnak tartják a ciklamen számára. A virággal ellátott helyiséget rendszeresen szellőztetni kell, de ne tegye az edényt huzatba.
  • A lomb csavarása – okozhatja a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom kombinációja, valamint a kártevők jelenléte.
  • A ciklámen levelei sárgulni és hervadni kezdtek – a virág valószínűleg nyugalmi állapotba kerül. De a lombozat hervadását nyugalom előtt fokozatosan, és nem hirtelen és tömegesen kell elvégezni. Ezenkívül a növény gumójának feszesnek és egyenletes színűnek kell maradnia. Ha a gumó puha lett vagy foltokkal borított, a ciklamen beteg, és gyorsan kezelni kell. A gumót kivesszük az edényből, az érintett területeket levágjuk, a szeleteket levegőn szárítjuk, majd szénporral kezeljük. Ezt követően a gumót át kell ültetni egy kis edénybe (+1 cm -re a gumó átmérőjéhez), meg kell tölteni perlit és kaktusz talaj keverékével. A gyökereket növekedést stimuláló szerrel kezelik, és a metszeteket, ha lehetséges, megpróbálják a felszínen hagyni. Az edényt szórt fénybe helyezzük, és körülbelül 15 fokos hőmérsékleten tartjuk. Az ilyen növény öntözésének különösen óvatosnak kell lennie..
  • A rothadás megjelenése – a gyenge vízelvezető réteg vagy a növény gyakori vizelése miatt kezdődik. A nedvesség állandó stagnálása a talajban gyakran a rothadás megjelenéséhez vezet a ciklamen gumóján. A túl gyakori vagy bőséges fejes öntözés bomláshoz és a bokor légi részéhez: levélnyélhez és kocsányhoz vezethet. Ha nem módosítja időben a növényápolási rendszert, elveszítheti azt..

A ciklamen típusai és fajtái fotókkal és nevekkel

Perzsa ciklámen (Cyclamen persicum)

Cyclamen perzsa

Elég gyakori növényfaj. A Cyclamen persicum jól növekszik az éghajlaton, hűvös telekkel és virágokkal ebben a szezonban. Elég sokáig tart – szinte a teljes növekedési időszakban. Az ilyen ciklamen egyes alfajai nyáron hullathatják leveleiket. A növények évente csak néhány hónapig maradnak aktívak, az idő többi részében pedig pihennek. A növekedési időszak alatt gumóik elegendő mennyiségű tápanyagot halmoznak fel hosszú nyugalmi időszakban..

Ezt a fajta ciklament már régóta számos betegség kezelésére használják, beleértve a reumát, az arcüreggyulladást és az idegrendszeri betegségeket. A ciklámen még a kígyómarás ellenszereként is szolgált.

A perzsa ciklamennek szív alakú lombja van. Sötétzöld színét világos márvány minta egészíti ki. A színpaletta fehér, lila, rózsaszín és piros árnyalatokat tartalmaz. Ennek a fajnak számos holland hibridje létezik ma. Megkülönböztetik őket a hosszabb virágzási időszakok és a virágok széles választéka. Ezenkívül a hibrid bokrok gyakran nagyobbak, mint fajtársaik..

Cyclamen purpurascens

Ciklamen lila

Vagy európai, vagy elpirul. Természetes környezetében egy ilyen növény Európa közepén él. Örökzöldnek tekintik: pihenés közben a virág nem hullatja lombját. Kezdetben csak egy növekedési pont képződik a Cyclamen purpurascens gumóján. Később a kissé lapított gumó elkezd változni, nagy hajtásokat képezve saját növekedési pontjaikkal. A szív alakú lombozat zöld, ezüstös mintákkal. Minden levélnek van egy éles hegye a tetején és kis fogak a szélek mentén. A faj megkülönböztető jellemzője a levéllemezek alsó oldalának színe. Kifejezett lila árnyalatúak. A virágzási időszak alatt illatos virágú, hosszú bokrok képződnek a bokron. Ovális szirmaik kissé spirálisan csavarodnak. A színpaletta rózsaszín, lila és bíbor árnyalatokat tartalmaz.

A faj virágzása a növekedés teljes időtartama alatt folytatódhat: tavasztól őszig, amikor a többi ciklámen pihen..

Az “európai ciklámen” név alatt a boltokban egyszerre többféle növény található, köztük rovátkolt és borostyánlevelű. A lila ciklámennek számos természetes formája van, amelyek a virágok színében különböznek..

  • purpurascens – a szín magában foglalja a lila és rózsaszín tónusokat;
  • carmineolineatum – fehér szirmok kármin színű kis csíkkal;
  • flake garda – olasz alfaj rózsaszín virágokkal;
  • album – tiszta fehér virágok.

Cyclamen africanum

Afrikai ciklamen

Az afrikai kontinens északi részén él. A Cyclamen africanum gyakran megtalálható a beltéri virágkertészetben. A természetben a cserjék között található..

Ennek a ciklamennek két fő formája van: tetraploid (kétszeres számú kromoszómával) és diploid. Úgy gondolják, hogy az utóbbi kisebb lombozatú, különböző levélnyél -formákkal, és virágait hangsúlyosabb illat jellemzi. Ezt a formát általában otthon termesztik..

Az ilyen ciklamének szív alakú lombozatúak, amelyek zöld-ezüst és gazdag zöld tónusokat ötvöznek. A levelek magán a gumón képződnek, hossza akár 15 cm is lehet, friss levelek csak az őszi hónapokban kezdenek megjelenni a gumón. A virágzó bokrok tavasztól őszig folytatódnak. A virágok színezése a rózsaszín különböző árnyalatait tartalmazza.

Az afrikai ciklamen nem termeszthető a szabadban, még egy meglehetősen meleg vidéken sem: nem ellenáll a hidegnek. Az ültetést védeni kell a tűző naptól. Ezenkívül egy ilyen növény gyors növekedési ütemű..

A lombozat elejtése után a gumókat száraz, sötét sarokba helyezzük, ahol nem tartják 15 foknál magasabb értéket. De fontos, hogy az ilyen szobanövényeket távol tartsuk a háziállatoktól: olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek mérgezést okozhatnak..

Alpesi ciklámen (Cyclamen alpinum)

Alpesi ciklamen

Ezt a fajta ciklament, felfedezése után, évekig kihaltnak tekintették, de a 20. század közepén újra felfedezték. Emiatt Cyclamen alpinum néven sokáig létezett egy másik ciklamen – az intaminatium. A zűrzavar feloldása érdekében az alpesi ciklamen fajt trochoterápiának kezdték nevezni. A természetben való létezésének bizonyítására számos expedíciót küldtek a virág élőhelyére..

Ennek a ciklamennek különleges megkülönböztető jellemzője van. Virágainak szirmai nem függőlegesen, hanem derékszögben helyezkednek el a kocsányon. Rózsaszín vagy kármin színűek, az alap közelében lila folt egészíti ki. Virágzás közben a bokor finom mézaromát áraszt. Lombja ovális, szürke-zöld.

Colchis cyclamen (Cyclamen colchicum) vagy Pontic cyclamen (Cyclamen ponticum)

Colchis ciklamen

800 m tengerszint feletti magasságban lakja a Kaukázust, árnyékos és párás helyeken, nagy fák gyökerében rejtőzik. A Cyclamen colchicum (ponticum) lombot és virágot képez egyszerre. A természetes környezetben virágzása ősszel következik be, de otthon a nyár közepén kezdődik. A faj szirmai enyhén íveltek. Mély rózsaszínűek, sötétebb szegéllyel. A szirom körülbelül 1,5 cm hosszú.A virágok kellemes illatot árasztanak. Gyakran használják vágásra. A hatalmas csokorgyűjtemény és gyógyászati ​​készítmények miatt ez a faj bekerült a Vörös Könyvbe. Napjainkban a Colchis ciklamen sokkal ritkábban fordul elő a természetben, mint korábban..

Ennek a ciklamennek a gumóit minden oldalról gyökerek borítják. A bokornak nincs gyors növekedési üteme. A növény magjai egy év alatt érnek..

Cyclamen görög (Cyclamen graecum)

Görög ciklamen

Lakja a görög szigeteket, de előfordul Törökország tengerparti régióiban is. A Cyclamen graecum nagyon nagy tengerszint feletti magasságban nőhet – több mint 1 km -rel a tengerszint felett. A fő feltétel az, hogy a növekedés helye kellően árnyékos és nedves legyen. Az ilyen ciklamen levelei alakja változhat: lehet szív alakú és ovális. A levéllemezek színe különböző zöld árnyalatokat tartalmaz. Ugyanakkor világos foltok vagy csíkok is jelen vannak a lap felületén. A kocsányok a levelekkel egy időben, vagy akár előttük is megjelennek. A virágokat különböző rózsaszín vagy kármin virágokkal lehet festeni. Minden szirom alján lila foltok vannak..

Ennek a virágnak egy nagyon ritka fehér alfaja él a Peloponnészoszon. A Vörös Könyvben szerepel.

Cyclamen coum

Cyclamen kosky

A fajt az Égei -tenger egyik szigetéről nevezték el. De Cyclamen coum nemcsak ott él. A természetben Kelet -Európa és a Közel -Kelet egyes országaiban, hegyvidéki vagy tengerparti területeken látható. A ciklámen a tél végén vagy kora tavasszal virágzik. Ugyanakkor levelei az ősz legvégén vagy akár télen kezdenek megjelenni. A levéllemezek színe az adott fajtától függhet. Általában zöld és ezüst tónusokat tartalmaz. A virágszínek palettája is elég széles. Ez magában foglalja a rózsaszín, lila, valamint a fehér és a vörös árnyalatait. Az alaphoz közeledve a szirmok színe telítettebb lesz.

E faj gumóinak gyökerei csak alulról alakulnak ki, és maguk bársonyos felületűek. Ezenkívül a virágnak van egy érdekes tulajdonsága. Képviselőinek megjelenése kissé változik a növekedés helyétől függően. A Közel -Keleten élő ciklámen rózsaszín szirmokkal és lekerekített ovális levelekkel rendelkezik. Törökországban a növények levelei hosszabbak és a virágok világosabbak. Ahogy kelet felé halad, a virágok mérete nagyobb lesz, és a levelek szív alakot öltenek..

Cyclamen cyprium

Ciprusi ciklamen

A faj Ciprus magas hegyvidéki régióiban él, 100–1 km vagy annál magasabb tengerszint feletti magasságban. A növényt a sziget szimbólumának tekintik. A Cyclamen cyprium sziklás talajon nő, és leggyakrabban bokrok vagy fák közelében található. A bokor magassága akár 16 cm is lehet. A faj virágai rózsaszín vagy fehér színűek és kellemes aromájúak. A szirmok alján sötétlila vagy lila foltok találhatók. A lombozat szív alakú, és számos zöld árnyalatot tartalmaz, beleértve az olajbogyót.

A virágzási időszak ősz közepétől a tél végéig tart. A ciprusi ciklámen gyakran megtalálható az otthoni virágtermesztőkben..

Cyclamen borostyán (Cyclamen hederifolium) vagy neopolita (Cyclamen neapolitanum)

Ciklamen borostyán

A faj hazája a Földközi -tenger partja. A Cyclamen hederifoliumot (neapolitanum; linearifolium) gyakran használják az európai parkok díszítésére. De még a növény magas hidegállósága sem teszi lehetővé, hogy a szélességi kör közepén teleljen. Ott csak otthon termeszthető..

Ez a ciklamen a nevét a levéllemezek és a borostyánlevelek hasonlóságáról kapta. Színük és méretük sokféle lehet. A boltokban az ilyen növényeket gyakran összetévesztik az európai fajokkal. Virágaik valóban jelentős hasonlóságot mutatnak az alakjukban, de e ciklamen szirmának alján lila folt található az V. betű alakjában. Leggyakrabban színük csak rózsaszín árnyalatokat tartalmaz, bár vannak fehér virágú tenyésztések fajták. A bokrok felületes gyökérzettel rendelkeznek. A föld feletti részük mérete a fajtától függően változhat. A virágok meglehetősen kellemes, bár néha csípős aromájúak..