Hegymászó növények az erkélyre: gyorsan növekvő, évelő és egynyári virágok

A hangulatos és harmonikus légkör megteremtése, valamint az erkély vagy a loggia díszítése érdekében nem nélkülözheti a virágokat. A virágok és más dísznövények megvédik a szoba belsejét a túlzott napfénytől, tisztítják a levegőt és elnyelik az utcai zajt. Az erkélyen való termesztéshez kiváló lehetőség a mászónövények, amelyek sűrű lombjukkal és hosszú szárukkal természetes zöld falat hoznak létre. E fajok többségét gyönyörű és hosszú virágzás jellemzi, amelyek a szerkezetek leírhatatlan falait díszítik..

Hogyan válasszuk ki a hegymászó növényeket

Sok tényezőt kell figyelembe venni, amikor a hegymászó növényeket az erkélyen történő otthoni termesztéshez választja. Némelyikük a napos oldalt részesíti előnyben, mások csak üvegezett erkélyeken virágozhatnak és fejlődhetnek..

Nyílt loggiák esetén az olyan fajok, mint a klematisz nem alkalmasak. Hajtásaik nagyon törékenyek, ezért erős szélben gyorsan törnek. Annak érdekében, hogy a növények harmonikusan nézzenek ki a fal hátterében, azokat a fal színével ellentétben kell kiválasztani. A világos fehér vagy sárga virágok jól néznek ki tégla felületen.

A nem üvegezett erkélyeken csak hőálló és válogatós egynyári vagy évelő fajták termeszthetők.

Ha az erkély az épület napos oldalán található, akkor jobb, ha a nasturtium, a dicsőség, az aktinidia, a lonc vagy a kínai magnólia szőlő javára dönt..

Azokon a helyeken, ahol árnyék van, borostyánt ültetnek, amely nyugodtan ellenáll az erős széllökéseknek. Fagyállósága azonban meglehetősen gyenge, ezért a növényt télre kell betakarítani. A lányos szőlő például szívósabb, mint a borostyán. Kiváló dekoráció lesz minden erkélyhez. Ha az erkély az északi oldalra néz, akkor a növényt úgy kell megjelölni, hogy ne zavarja a napfény behatolását a helyiségbe..

A meleg vidékeken a hegymászó rózsa, a wisteria alkalmas termesztésre. A szélességi körök közepén azonban az ilyen növények nem fognak sokáig élni..

Mászó növények ültetése

A hegymászó növényeket mély fadobozokba ültetik, amelyek hossza legalább 1 méter. Az ilyen tartályokat bármely kerti boltban megvásárolhatja vagy kézzel készítheti. Ültetési talajként laza és termékeny talajt használnak, amely gyepből, leveles földből és homokból áll. A doboz alját expandált agyag vagy kerámia szilánkok borítják a jobb vízelvezető tulajdonságok biztosítása érdekében.

A klematiszokat dobozokba ültetik, amelyek magassága körülbelül 65 cm legyen. Az ültetési intézkedések végrehajtása után a tartályokat az erkély vagy a loggia padlójára kell felszerelni. A stabilitás és a támogatás biztosítása érdekében további fa vagy fém rácsot kell felszerelni..

A legnépszerűbb hegymászó növények az erkélyen

A legnépszerűbb hegymászó növények az erkélyen

Klemátisz

A legnépszerűbb virágzó hegymászó növények egyike a klematisz, amely üvegezett erkélyeken és szabadtéri területeken virágzik. A virágokkal ellátott dobozok optimális elrendezését délnek vagy keletnek tekintik. A dobozokat raklapokra helyezzük, hogy a felesleges víz szabadon kifolyhasson a tartályból a leeresztő lyukakon keresztül. Ezután az erkély oldal- vagy hátsó fala mentén vannak felszerelve..

A klematiszok közül a következő fajták a leggyakoribbak: Zhakmana, Integrifolia, Florida és Viticella. Bőséges öntözést és rendszeres talajlazítást igényelnek. A szárakat időben fel kell kötni.

Késő ősszel a hajtásokat eltávolítják a rácsról, és a dobozok tetejére helyezik, majd fűrészporral borítják. Télen a klematisz tárolható az erkélyen, de ügyeljen arra, hogy a hőmérséklet ne csökkenjen 12 fok alá. Súlyos fagyok esetén a konténereket át kell vinni a lakásba..

Hajnalka

Ez egy éves hegymászó növény, amely gyorsan növekszik és hosszú ideig virágzik. A virágok akár 12 cm átmérőjűek is lehetnek. Az Ipomoea konténereket a legjobban az épület napos oldalára lehet helyezni, és nyomon követik az öntözés gyakoriságát..

Cukorborsó

A növény az éves fajták közé tartozik. A virágok szédítő illatot árasztanak. Rövid idő alatt a növény eléri a körülbelül 3 méter magasságot, fagyállóság jellemzi.

Ezt a két fajt április elején ültetik. Ahhoz, hogy egészséges magokat termeljen, jobb a palánta módszer használata. A nagy virágú fajok gyakran üreges magokat hoznak létre..

Leány szőlő

A hegymászó évelő növények fő képviselője. Az ültetési dobozoknak terjedelmeseknek kell lenniük, és az alját vízelvezető anyaggal kell bélelni. A teljes fejlődés érdekében különösen fontos a termékeny és laza talaj használata, valamint a rendszeres etetés komplex műtrágyákkal.

Hegymászó növények az erkélyre (videó)

Adblock
detector