Pelargonium royal: otthoni ápolás, transzplantáció és reprodukció

Pelargonium royal (Regal Pelargonium)-nagy méretű virágai vannak, nagyvirágú pelargoniumnak is nevezik. Látva ezt a virágot, azonnal beleszerethet, és külső jelei alapján lehetetlen azonnal megállapítani, hogy muskátli. Végtére is, a növény sok tekintetben jelentősen különbözik a többi ilyen jellegű képviselőtől. A Pelargonium royal Dél -Amerikában nő. A 18. században hozták Európába, azóta sok új fajtát tenyésztettek a tenyésztők..

A királyi pelargonium leírása

A növény egyáltalán nem olyan, mint egy szokásos muskátli. Széles bokra van, és a kocsányok a hajtások szintjén helyezkednek el. A virágok átmérője 12-15 cm, külsőleg némileg hasonlítanak az árvácskákhoz. Ugyanazok a sötét foltok vannak a nagy szirmokon..

Amikor a növény virágzik, teljesen le van fedve nagy nyitott virágrügyekkel. A bokor élénk színű golyónak tűnik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a királyi pelargonium gondozásának alapvető szabályait.

A királyi pelargonium gondozása otthon

A királyi pelargonium gondozása otthon

Helyszín és világítás

Ha például virágzó állapotban szerezte be ezt a gyönyörű növényt, és nem akarja azonnal átültetni egy másik edénybe annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig csodálja a fényes, nagy virágokat, akkor ezt most nem teheti meg. Vegyen egy növényt egy ideiglenes virágcserépbe, és egyszerűen helyezze egy nagy, gyönyörű ültetvénybe. Ez kiegészíti a virág szépségét. Megfelelő hely lenne az ablak melletti állvány. Itt a pelargonium szórt fényben lesz, és elég meleg lesz.

Tavasszal ez a virág akár nyílt talajra is ültethető. Ha éjszaka hűvös, akkor csak a növény javára válik. Jobban fog virágozni. De a növény fél a széltől és az esőtől. Fontos emlékezni a hatékonyságára. Ezért a legjobb, ha a virágot teraszra vagy erkélyre helyezi a hőség kezdetével, ahol sem az eső, sem a szél nem fél tőle..

Hőfok

Sajnos ezek a virágok nem sokáig virágoznak. Tavasz közepétől nyár végéig csodálhatja őket. Ugyanakkor néha nem könnyű biztosítani, hogy ez a virág örüljön a virágzásnak. Sok amatőr virágtermesztőnek van ezzel problémája. Ennek eléréséhez ismernie kell egy titkot. Ezt a növényt több hónapig hűvösen kell tartani a sikeres virágzás érdekében. A nyugalmi időszakban ez a növény meglehetősen hűvös hőmérsékletet igényel. Ősszel és télen ajánlatos ezt a virágot olyan helyen tartani, ahol a hőmérséklet körülbelül 10-15 fok.

Nyáron, amikor a királyi pelargonium nem virágzik, meleget igényel. De a virág is rosszul reagál a melegre. Ha a királyi pelargonium ebben az időszakban nagyon forró, levelei kiszáradni kezdenek. Ilyen körülmények között előfordulhat, hogy a rügyek nem nyílnak meg..

Locsolás

A királyi pelargonium jól reagál a virágzás alatti bőséges öntözésre

A Royal Pelargonium jól reagál a virágzás alatti bőséges öntözésre. A növényt közvetlenül a talajba öntözheti. Fontos, hogy a víz ne stagnáljon. Ugyanilyen fontos, hogy az edényben lévő talaj ne száradjon ki. Ez ahhoz vezethet, hogy a levelek és virágok azonnal elhalványulnak, és hamarosan leesnek..

A folyamatosan stagnáló nedvesség bősége a gyökérzet rothadásához vezet. Ezért ajánlott a királyi pelargoniumot apránként öntözni, fontos, hogy a talaj ne száradjon ki.

Felső öltözködés és műtrágya

Mint minden más muskátli, ez a virág időben történő etetést igényel a jó virágzás érdekében. Csak a virágzási időszakban kerül bevezetésre. A pihenőidő alatt erre nincs szükség. A legjobb megoldás a folyékony műtrágyák a virágokhoz, amelyek magas kálium- és más fontos nyomelemeket tartalmaznak..

Átruházás

Amikor a királyi pelargonium teljesen elhalványult, megkezdhető az átültetés. Ehhez elő kell készítenie a talajt, amelyet általában minden más muskátli típushoz használunk. A virágos növények földje, amely jól lecsapolt. Könnyűnek és enyhén savasnak kell lennie..

Feltöltés

Annak érdekében, hogy a növény bokorba kerüljön, tavasszal meg kell csípni a felső hajtásait..

A királyi pelargonium reprodukciója

A királyi pelargonium reprodukciója

Mindenki, aki otthon élvezi a királyi pelargonium szépségét, szeretné reprodukálni. Például, hogy odaadja rokonainak vagy barátainak, vagy tegyen még néhány edényt a lakásába.

Ez elég nehézkes, de nagyon kivitelezhető. Ennél a virágnál a dugvány a legjobb megoldás. A legkedvezőbb időszak az ősz eleje. Szükség van egy apikális szárra, amely több internódust tartalmaz. Egy órán belül száradnia kell, majd azonnal homok és tőzeg keverékébe ültetik. A tapasztalt virágtermesztők szerint a szár vízbe helyezése haszontalan gyakorlat. Egyszerűen eltűnik, és soha nem fog gyökeret verni. A hajtás csak mérsékelt öntözést igényel. Amikor meggyökerezik, ültethető egy cserépbe, amelyet az alsó részben a vízelvezető keverékkel, a felső részt pedig az aljzattal töltünk meg. Az első évben a növény intenzíven növekszik és fejleszti a gyökereit. A következő évben a növény már örülni fog virágzásának..

Betegségek és kártevők

A királyi pelargonium termesztése során kártevőfertőzéssel találkozhat. Általában fehér legyek vagy levéltetvek jelennek meg a leveleken. A leégés foltokat okozhat a leveleken.

A királyi pelargonium fajtái és fajtái

A királyi pelargonium fajtái és fajtái

A Pelargonium királyi faj “arisztokrata” az összes többi faj között. A fő különbség a többi beltéri muskátlihoz képest a virágok nagy mérete. Ezenkívül nincs olyan kifejezett jellegzetes szaga, mint más fajtáknak. De a fő megkülönböztető jellemző az, hogy a királyi pelargonium különleges gondosságot igényel, ellentétben szerény rokonaival.

Az elmúlt évtizedekben ennek a virágnak számos fajtáját tenyésztették, amelyek különböző formájúak és színes virágokban virágoznak. A Pink Mikado fajta pelargoniumának halvány rózsaszín árnyalatú szirmai vannak. Vannak változatos, halványvörös és fehér-rózsaszín szirmú fajták is..

Mindenki saját ízlése szerint választhat árnyékot magának. A virágok gyakran frottírok, maguk a szirmok hullámosak és néha hullámosak. A növény nagy, érdes, fogazott levelekkel rendelkezik. De néhány újonnan tenyésztett fajta kis levelekkel és virágokkal rendelkezik. Ebben az esetben a levelek azonos alakúak.

Pelargonium Royal: gondozási tippek (videó)

PELARGONIA ROYAL – ÁPOLÁSI TIPPEKPELARGONIA ROYAL - ÁPOLÁSI TIPPEK