Mérgező beltéri növények

A beltéri növények választéka hihetetlenül változatos, és folyamatosan növekszik az új fajokkal és fajtákkal. A zöld bokrok lakásokat és házakat díszítenek, és segítenek a levegő tisztításában is. De a dekorativitás mellett az otthoni virágok más tulajdonságokkal is felruházhatók. Tehát néhány közülük gyógyászati ​​célokra használható. Másokat éppen ellenkezőleg, mérgező növényeknek tartanak, és néhányuk különösen veszélyes. Bizonyos kockázatok ellenére az ilyen növényeket továbbra is használják az otthoni virágkertészetben. De az ilyen növényekről különleges módon kell gondoskodnia, és feltétlenül be kell tartania az óvintézkedéseket is..

A mérgező virágok jellemzői

A mérgező virágok jellemzői

Ismerve az ellátás szabályait, az egyes virágok jellemzőit és követelményeit, biztonságosan termeszthet otthon közönséges és mérgező növényeket. Úgy tartják, hogy az evolúció során önvédelemként szereztek bizonyos veszélyes tulajdonságokat. E virágok közül sokan természetesen trópusi erdőkben vagy más, a növény- és állatvilág sokszínűségéről híres helyeken éltek. Az éghajlat és a növekedési feltételek sajátosságai fokozatosan képesek voltak különböző védő tulajdonságokat kifejleszteni a virágokban. Ugyanezek a tényezők befolyásolták az ilyen kultúrák megjelenését, időnként nagyon egzotikus megjelenéssel ruházták fel őket. Nagy és fényes lombozat vagy szokatlan illatos virágok vonzzák a virágtermesztők különleges figyelmét az ilyen bokrokra..

De lehetetlen megítélni egy adott kultúra toxicitását csak külső jellemzői alapján. A fényes és vonzó növény nem feltétlenül mérgező, és fordítva. Néha még a leggyakoribb és legnépszerűbb házi virágok is veszélyben vannak. Ezért a vásárlás előtt tanulmányozni kell a kedvelt növény tulajdonságait. Így biztosíthatja magát a túlzottan mérgező bokor megszerzésének kockázatától, vagy figyelembe veheti az előzetes gondozás bonyolultságát. Leggyakrabban megpróbálják elhagyni a mérgező növényeket azokban a házakban, ahol kisgyermekek vagy háziállatok vannak – ebben az esetben a legbiztonságosabb virágokat és növényeket választják ki a lakáshoz. Néha az allergia akadályt jelent bizonyos fajok termesztésében..

Milyen veszélyesek a mérgező beltéri növények

Milyen veszélyesek a mérgező beltéri növények

A leggyakoribb mérgező anyagok a házi növények nedvében találhatók. Az ilyen bokrok önmagukban biztonságosnak tekinthetők. De ha a bőrre vagy a nyálkahártyára kerül, az ilyen lé irritációt vagy akár égési sérülést okozhat. Egyes növények csak a virágzási időszakban lehetnek veszélyesek. Ebben az időben erős aromát és pollent terjesztenek, ami súlyosbíthatja az allergiát. Még egy látszólag ártalmatlan liliomot is az egyik legerősebb allergénnek tartanak, ezért ezekből a virágokból készült csokrokat nem ajánlott a házban tartani..

Leggyakrabban az otthoni virágmérgezést a következő intézkedések okozzák:

 • Véletlenül megeszik a növény egy részét. A felnőttek csak gyógyászati ​​célokra használhatnak levelet vagy virágot, de a kisgyermekek vagy háziállatok néha gondtalanul a szájukba küldik a bokor egy részét. Leggyakrabban az ilyen növények keserű ízűek, így sok ilyen levél elfogyasztása nem fog működni, de néha még egy kis adag is mérgezéshez vezethet. Néhány gyógynövény feltételesen mérgező is, és összetevőik adagjának be nem tartása mérgezést, nem pedig gyógyulást eredményezhet. Nem szabad ilyen gyógyszerekkel kezelni anélkül, hogy orvosával konzultálna..
 • Talajjal való érintkezés. A talaj, amelyben mérgező növények nőnek, szintén telített a bennük lévő anyagokkal, így a vele való érintkezés mérgezést vagy bőrirritációt is okozhat..
 • Ugyanez vonatkozik az öntözés után a tartályban maradó vízre is. Mérgező anyagokat tartalmazhat, ezért kutyáknak vagy macskáknak tilos inniuk ezekből a tálcákból..
 • Egyes virágok erős illata migrént, néha hallucinációkat vagy ájulást is okozhat..
 • Égési sérülések érhetők el a szokásos növényápolási eljárások során is – metszés vagy átültetés során, ha először nem védi a kezét kesztyűvel.

A különböző növények különböző mérgeket tartalmaznak, ezért az expozíció mértéke és a tünetek eltérőek lehetnek. Emiatt a toxin károsodása különböző módon nyilvánul meg. Ez okozhatja:

 • evészavar;
 • a puffadás megjelenése;
 • légzési gondok;
 • a vérkeringés és a szívritmus megsértése;
 • a vérnyomás csökkentése;
 • bőrirritáció, kiütés vagy égési sérülések;
 • a szem vörössége vagy égési sérülései;
 • hallucinációk stb..

Véletlen mérgezés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Minél gyorsabban távolítják el a mérget a szervezetből, annál könnyebb lesz az ilyen óvatlanság következménye..

A leggyakoribb mérgező beltéri növények

Vannak legendák egyes virágok mérgezéséről, míg néhány kertész más mérgező növényeket ártalmatlannak tart, és nem is gondol a lehetséges kockázatokra. Például olyan gyakori szobanövények, mint:

Adenium

Adenium

Ez a Kutrov családból származó pozsgás növény afrikai országokban, valamint az Arab -félszigeten él. A növényt sivatagi rózsának is nevezik. A természetben bokrai akár 3,5 m -re is megnőhetnek, bár az otthoni adeniumok inkább miniatűrök. Gyönyörű virágaikkal vonzanak, amelyek skarlátvörös, rózsaszín, fehér, sárga vagy fekete és piros színűek. Az adénium veszélye a levében rejlik – mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek mérgezést okozhatnak az emberekben, és kis állatok esetében akár a halált is.

Csíkos aloe

Csíkos aloe

Ez a fajta aloe az afrikai trópusokon él. Elegáns zöld levelei vannak, látványos fehér kinövésekkel, kontrasztos csíkokkal. De egy ilyen virág nem használható gyógyszerként. Ellentétben az aloe verával, amely figyelemre méltó gyógyító tulajdonságai miatt, ezt a növényt nem használják népi gyógymódokban. Leve lenyelés esetén vérzéshez vezethet, és különösen veszélyes a terhes nőkre..

Amaryllis Belladonna

Amaryllis Belladonna

Az Amaryllis és a hozzájuk kapcsolódó hippeastrum nagy és gyönyörű virágokat képez, amelyek liliomokra emlékeztetnek. Különböző színekben kaphatók, beleértve a fehér, piros, rózsaszín és lila árnyalatokat. Ezek a dél -afrikai növények hagymákból fejlődnek. Különleges anyagot tartalmaznak nagy koncentrációban – likorint. A növény többi részét kevésbé veszélyesnek tekintik, de a transzplantációt továbbra is kesztyűben kell elvégezni, és ha a levéllemez véletlenül eltörik, alaposan meg kell mosni a kezét. Az ilyen növények nedve nem kerülhet a bőrre, és a hagyma harapása gyorsan mérgezési tünetekhez vezet, néha pedig a nyomás és a rohamok csökkenéséhez. Figyelemre méltó, hogy a likorint a gyógyszeriparban köptető gyógyszerek összetevőjeként használják, de rendkívül kis adagokban..

Anthurium

Anthurium

Az antúriumok nevét a virágzat jellegzetes alakjáról kapta – a “virág” és a “farok” szavakból áll. Az Aroid család képviselője a dél -amerikai trópusokon él. Toxicitása az oxálsav sóinak köszönhető, amelyek a növény nedvében találhatók. Ha a nyálkahártyára kerül, a lé irritációt okoz, és égési sérüléseket okozhat. Csak az a személy tud ellenállni a hatásának, aki különösen ellenálló a különböző allergénekkel szemben..

Hortenzia

Hortenzia

A hortenzia népszerű virágzó cserje őshonos ázsiai országokban. Innen érkezett a virág több évszázaddal ezelőtt az európaiakhoz. A hortenzia Észak -Amerikában is megtalálható. E növények virágai nagy virágzatot alkotnak, különböző színekben, fehér, rózsaszín és kék árnyalatokkal. A virágzási időszakban nehéz eltekinteni a hortenzia bokroktól. Virágaik vagy leveleik megérintése nem veszélyes, de a növény levét nem szabad beengedni a szervezetbe. Hányáshoz, fokozott izzadáshoz és kiszáradáshoz, valamint gyengeséghez, viszketéshez és keringési problémákhoz vezethet..

Dieffenbachia

Dieffenbachia

Egy közönséges szobanövény az Aroid családhoz tartozik. A Dieffenbachia nagy, gyönyörű levelekkel rendelkezik, tarka színű. Ezen bokrok hazája Dél -Amerika. A vonzó megjelenés és a gyors növekedési ütem miatt az ilyen növény ideális dekoráció a tágas szobákban. De a dieffenbachia juice speciális éles kristályokat tartalmaz, amelyek nem eshetnek a nyálkahártyára. Ez égési sérülésekhez és duzzanatokhoz, görcsökhöz és akár bénuláshoz is vezethet. Ha a lé a kezére kerül, nem mossák le, hanem egyszerűen próbálják gyorsan leöblíteni erős víznyomás alatt. Ellenkező esetben bőrgyulladást kaphat. A kockázat elkerülése érdekében a virággal végzett munkát kesztyűben kell elvégezni..

Zamioculcas zamielistny

Zamioculcas zamielistny

A zamiokulkas népszerűsége nemcsak vonzó zöld leveleivel függ össze, hanem azzal a hittel is, hogy a növény képes pénzt vonzani a házba. Ezért a virágot “dollárfának” is nevezik. A fülledt Afrikában őshonos zamioculcas tárolja a nedvességet vastag hajtásaiban és gumós gyökereiben. De a levét mérgezőnek tekintik. Ez jelenti a legnagyobb veszélyt a kisgyermekekre és az alacsony súlyú háziállatokra – a mérgezés tünetei meglehetősen súlyosak lehetnek. Bár otthon a zamioculcas nem virágzik gyakran, néha a pollenük allergiát okozhat. Bőrrel érintkezve irritáló lehet, és belélegezve megfázáshoz hasonló tüneteket okozhat..

Liliom

Liliom

A liliom jól ismert kerti virág. Ez a nemzetség több mint száz különböző fajt tartalmaz, amelyek a világ különböző részein élnek. Ezek a virágok különböző formájúak és színűek lehetnek, és dekoratív fajtáik száma meghaladja a 11 ezret. Mindegyik olyan anyagot tartalmaz, amely súlyos allergiát okozhat, és lenyelés esetén mérgezéshez vezethet. A virágokat a legveszélyesebbnek tartják a háziállatok számára. A lé- vagy pollenmérgezés első jelei – például súlyos letargia – esetén el kell vinni az állatorvoshoz. Az allergiában szenvedőknek is távol kell lenniük e növényektől. Ezenkívül erős szagú fajtákat nem ajánlott bevinni a házba. Fejfájást, szédülést és akár ájulást is okozhat..

Caladium

Caladium

Az Aroids másik képviselője – a Caladium – szokatlanul szép sokszínű lombozattal különbözik. Ennek a trópusi növénynek a részeit sem emberek, sem állatok nem fogyaszthatják. Ez a szájrész duzzanatához vezethet, ami különösen súlyos esetekben halálos..

Kutyatej

Kutyatej

A Molochaev nemzetség nagyon kiterjedt – legfeljebb 2000 különböző fajt tartalmaz, amelyek közül körülbelül 160 Oroszországban található. Az ilyen növények megjelenése jelentősen változhat, de szinte mindegyikük nagyon szerény, ezért otthon különféle tejfűféléket termesztenek – a virágzó cserjékről a dekoratív lombhullató és kaktuszszerű növényekre. Nevükhöz speciális tejes nedv kapcsolódik, amely néha meghatározza a fajok egy adott nemzetséghez való tartozását..

Ez a lé ehető és mérgező. A bőrrel érintkezve vörösséget és égési sérülést okoz, és vízzel vagy étellel lenyelve súlyos mérgezést okoz, migrénnel, hasi fájdalommal, puffadással, valamint megnövekedett pulzusszámmal és csökkent vérnyomással.

Monstera

Monstera

A nagy sötétzöld levéllemezű Aroids nagy képviselője Dél -Amerikából származik, ahonnan a Délkelet -Ázsia országaiba került a 19. században. A szörny faragott lombjai és igénytelensége miatt a növény népszerű házi virág. Az egyes lapok mérete otthon elérheti a 30 cm -t vagy többet. A Monstera a lianákhoz tartozik, ezért általában megbízható támaszokon erősítik. Ez a növény jól tisztítja a levegőt, de leve is mérgező anyagokat tartalmaz, ami a nyálkahártya égéséhez és a gyomor -bélrendszer gyulladásához vezet. Otthon a monstera szinte soha nem virágzik, és nem termel gyümölcsöt. Érettnek tekintik ehetőnek, de a zöld gyümölcsök égési sérüléseket és emésztési problémákat is okozhatnak..

Leander

Leander

Ez a virágzó cserje a Kutrov családhoz tartozik. Oleanderek a szubtrópusi területeken élnek. A meglehetősen meleg vidékeken vonzó növények találhatók a kertekben, de a Krímtől vagy a Kaukázustól északra az oleandereket csak otthon vagy üvegházakban termesztik. Az oleander levet a farmakológiában használják – olyan anyagokat tartalmaz, amelyek javítják a szívműködést. De rossz adagolás esetén súlyos következményekhez vezethetnek, beleértve a halált is – néha elegendő csak egy levelet enni. A növényben található erős méreg megköveteli az óvintézkedések gondos betartását a bokorral végzett munka során. Ezenkívül nem ajánlott hálószobákban tartani – az erős virágillat fejfájást okozhat..

Alapvető óvintézkedések

Óvintézkedések a mérgező növényekre

Miután megtanulta a kedvelt növény toxicitását, előzetesen fel kell mérnie a vásárlással és a további tenyésztéssel kapcsolatos összes kockázatot. A kisgyermekes házakban megpróbálják teljesen elutasítani az ilyen virágokat, vagy olyan helyre helyezni, ahol a gyermek nem tudja elérni őket – külön helyiségekben vagy elérhetetlen helyen, például egy magas polcon. Ha a ház helyzete továbbra is lehetővé teszi, hogy egy ilyen virágot ott tartson, és a háztartások egyike sem allergiás rá, akkor jól emlékezzen az ilyen virágok gondozásának szabályaira:

 • Ki kell deríteni, hogy a növény mely részei tartalmazzák a mérget. Például lehet lé a bokor minden részében, rizómájában vagy hagymájában. Mindig viseljen kesztyűt a kezelés során. Azokat a területeket, ahol a méreg nem található, védelem nélkül meg lehet érinteni;
 • A mérgező nedvű növényeket levágják és átültetik, jól védve a kezeket a cseppek leesésétől;
 • Annak érdekében, hogy a mérgező anyagok ne kerüljenek át a test más részeire, munka közben ne érintse meg kezével az arcát és különösen a szemét;
 • Az eljárás befejezése után alaposan mosson kezet szappannal és vízzel, különösen akkor, ha még mindig kesztyű nélkül dolgozott a virággal..

E szabályok megsértése és az ilyen növények gondozásának gondatlansága néha még mindig nemkívánatos következményekhez vezet. Ha a mérgezést nem lehet elkerülni, tudnia kell, mit kell tennie, mielőtt orvoshoz fordul:

 • Ha mérgező lé kerül a bőrre, hideg vízzel és szappannal le kell mosni;
 • Ha a lé a szembe kerül, azokat a csap alatt mossák;
 • Ha a méreganyagok a szájon keresztül jutnak a szervezetbe, akkor hányást kell kiváltani, vagy ki kell mosni a gyomrot, majd szorbenseket kell venni;
 • A tej és az alkoholos italok felgyorsíthatják a növényi méreg terjedését a szervezetben, ezért mérgezés esetén nem szabad inni őket.

Ha ezek az intézkedések nem segítenek, hívjon orvost. Ez különösen akkor fontos, ha allergiás. Sürgősségi ellátás nélkül ebben az esetben fulladás alakulhat ki, vagy problémák léphetnek fel a belső szervek munkájával, ami néha a legszomorúbb következményekhez vezet..

Az alapvető óvintézkedések betartásával a mérgező növény lakásban tartása nem okoz problémát, és egy gyönyörű (bár néha veszélyes) virág az ablakpárkányon a ház igazi dísze lehet.