Siderasis - otthoni ápolás. Siderazis tenyésztése, átültetése és reprodukciója. Leírás, fotó

Siderase (Siderasis) a comelline család (Commelinaceae) évelő lágyszárú növényeinek egyik képviselője. Hazája Dél -Amerika trópusai. E név eredete görög, “sideros”, amelyet oroszra fordítanak “vas” -ként. Nem véletlenül kapta a Siderasis ilyen nevet, mivel megjelenése teljesen igazolja nevét. A növény minden részét bőségesen borítják vörösesbarna kiálló szőrszálak..

Itthon ennek a nemzetségnek minden képviselőjéből csak egy fajt gondoznak – a Siderasis fuscata esetében. Ez egy lágyszárú növény, nagy, vastag levelekkel, amelyeket rozettában és rövid szárban gyűjtenek össze..

Az oldalsó levelek ellipszis alakúak, a felső oldalon a levéllemez színe olívazöld, ezüstös középső véna, lila az alsó oldalon. A szórólapok bőségesen serdülők, vörösesbarna szőrszálakkal. A levelek hossza elérheti a legfeljebb 20 centimétert.

Ennek a növénynek a virágai lila vagy kék színűek, nem sok, kicsi méretűek, három sziromból állnak, és kis lábakon állnak.

Oldalsó gondozás otthon

Oldalsó gondozás otthon

Helyszín és világítás

Ez a növény elvileg nem igényes a megvilágításra: az oldalsó szórványos és erős fényben, valamint kis árnyékban is jól tud növekedni. A lényeg az, hogy nem ajánlott közvetlen napfénynek kitenni..

Hőfok

Az oldalfű tartásához a legkényelmesebb hőmérséklet a tavaszi és a nyári szezonban 23-25 ​​Celsius fok. És télen a hőmérsékletet kissé le kell csökkenteni, de nem lehet kevesebb, mint 16 fok..

Levegő páratartalma

Légnedvesség szempontjából nagyon nedvességkedvelő növény. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy a pubertás miatt szigorúan tilos a permetezése. Az oldalsó páratartalom növelése érdekében az edényt egy széles serpenyőbe kell helyeznie nedvesített agyaggal (moha használható) vagy speciális légnedvesítővel..

Locsolás

A Siderasis tavasszal és nyáron mérsékelt öntözést igényel, amit ősszel csökkenteni kell, télen pedig gyakorlatilag nem kell.

A Siderasis tavasszal és nyáron mérsékelt öntözést igényel, amit ősszel csökkenteni kell, télen pedig gyakorlatilag nem kell. Ezenkívül a víz (meleg, ülepedett) nem csöpöghet a levelekre..

Felső öltözködés és műtrágya

Csak a tavaszi és a nyári szezonban szükséges a siderasist bármilyen komplex műtrágyával etetni. A hagyományos műtrágyák minden szobanövényhez jól alkalmazhatók. A felső öltözködést körülbelül kéthetente egyszer kell elvégezni, míg a koncentráció többszöröse legyen kisebb, mint a mellékelt utasításokban.

Átruházás

Az optimális talajösszetétel az újratelepítéshez egy rész gyepből, két rész humuszból és egy rész homokból áll. Az átültetés során a legjobb egy sekély edényt használni. Fontos gondoskodni a növény jó vízelvezetéséről..

Siderazis reprodukciója

Siderazis reprodukciója

Nagyon egyszerű az oldalsó szaporítás otthoni szaporítása: ehhez elegendő egy felnőtt növény bokrát felosztani az átültetés során.

Betegségek és kártevők

Öntözés vagy száraz levegő hiányában a levelek végei kiszáradnak. A kártevők közül a siderasisok leggyakrabban a pók atkákat és a pikkelyes rovarokat érintik..