Évelő évelő rozsaláb - ültetés és gondozás nyílt terepen. Rozsfű termesztése magvakból. Leírás, típusok. Fénykép

Az évelő évelő gyöngyfű (Lolium perenne) az egyik legellenállóbb és legigénytelenebb pázsitfű, amely a „Sport” fajtával megjelölt Gabonafélék család gyepkeverékei közé tartozik..

Sok erőfeszítést igényel egy gyönyörű és rendezett gyep létrehozása, amely díszíti a kert területét. Ez a feladat csak első pillantásra tűnik könnyűnek, de valójában nem is minden tapasztalt kertésznek sikerül. Először is helyesen kell kiválasztani a füvet, amely megfelel a terület talajtípusának és éghajlatának. Ez az egyetlen módja annak, hogy vonzó és egyenletes gyepet hozzon létre..

Ültetés előtt fontos, hogy legyen elképzelésünk arról, hogy milyen célból termesztik a gyepet. Díszítheti a területet, lefedheti az üres területeket, vagy zöld üdülőterületként szolgálhat, ahol a gyerekek aktív játékokkal lesznek elfoglalva..

Rozsfű pázsit leírása

A rozsfű hajtásai erősen elágazóak, és kis élénkzöld levelekkel borítják. Az erős gyökérzetet a gyors növekedés jellemzi. A növény nem veszíti el gazdag zöld színét az első fagy kezdetéig. Vágva és nyírva rövid idő alatt helyreáll. Az ugyanott termesztett gyönyörű és elegáns gyógynövény több mint 5 évig is fennmaradhat.

Az évelő rozsalúka évelő növény, és más gyepfűfajtákhoz képest nagyon ellenáll a taposásnak. A növény minden előnye mellett nem tolerálja a talaj túlzott nedvességét, ezért gyakran elpusztul árvíz vagy a helyszín elárasztása esetén. Téli hótakaró vagy túl alacsony hőmérséklet hiányában a fűgyökér megfagy.

Az évelő rozsalunak több neve is van, például évelő gyöngyfű, angol vagy legelői rozsaláb.

Természetes körülmények között megtalálható Európában vagy Észak -Afrikában. Néha a gyógynövény Ázsia bizonyos régióiban nő..

Növekvő gyep fű rozsaláb magvakból

Növekvő gyep fű rozsaláb magvakból

Az évelő rozselét közvetlenül nyílt talajba vetett magvakból termesztik. Az ültetés előtt elő kell készíteni a helyet. Távolítsa el a gyomokat és a nagy köveket, ássa fel a talajt, hogy legyen ideje leülepedni a vetés előtt. Röviddel a vetés előtt szükség van a talaj további tömörítésére és a felület kiegyenlítésére. Nem ajánlott olyan területet választani, amelynek hajlásszöge meghaladja a 30 fokot, különben a talaj kúszik.

Ősszel jobb a rizsfű termesztési területét kálium- és foszfor -műtrágyákkal gazdagítani. Tavasszal a talajt nitrogénvegyületekkel kell trágyázni..

A vetés legjobb idejét kora tavasznak tekintik, amikor a levegő hőmérséklete nem csökken 2-4 fok alá. Ha lehetőség van a gyep állandó öntözésére, akkor a magokat egész nyáron el lehet vetni. Az előkészített területen szétszóródnak, és vékony talajréteggel borítják. Egy héttel később, kedvező időjárási körülmények között, megjelennek az első hajtások.

A nyár beköszöntével rendszeresen öntözni kell a gyepet. Ezután aktívan növekszik, és buja és vastag szőnyeget képez. A szezon során többször kell nyírni a gyepet, hogy megőrizze vonzó megjelenését és gátolja a hajtások aktív növekedését..

Ennek az évelő évelőnek a vetés alatti fogyasztása eltérő lehet. Általában 1 hektár föld betöltéséhez körülbelül 14 kg tiszta rozsos fű keverékét kell felhasználnia. Ha fűkeveréket használ, akkor fogyasztása nem haladja meg a 10 kg -ot..

A telt, sűrű bevonat nagyon gyorsan kialakul. A fűnyírót fűnyíróval használják. A hajtások kiváló regenerálódási képességgel rendelkeznek, így egy idő után ismét élénkzöld szőnyeggel borítják a területet..

Ami a keveréket illeti, természetesen a kevert típusú pázsit sokkal szebbnek tűnik, de egyes gyógynövények több karbantartást igényelnek, mint a tiszta rozsos fű..

Az ültetési anyag a kerti növényboltokban vásárolható meg. Amikor a rozsfű már növekszik a helyszínen, önállóan is felhalmozhatja a magokat. A kaszálás egyszerűen érintetlenül hagy egy kis füves foltot a tüskék éréséhez. Sárgulásuk után a tüskéket levágjuk, és a magokat kivesszük..

A legelői rozsaláb nem tolerálja a termesztést az alföldön és az árvizekre hajlamos területeken. A növény szerény a talajválasztásban, de savas talajban nem fog növekedni. A termékeny és agyagos talajtípusok jól illeszkednek ehhez a gyephez.

Gyepápoló rozázsfű

Gyepápoló rozázsfű

Locsolás

Az első dolog, amire különös figyelmet kell fordítani, a fű rendszeres öntözése. A rozsalúz nem reagál jól az aszályra, és a lelőhely túlzott vizesedése a gyökerek halálát idézheti elő. A vetés előtt a talajt vízzel is telíteni kell. A gyepnövekedés időszakában szerves műtrágyákat juttatnak a talajba.

Egy hajvágás

Ne féljen a fű gyakori kaszálásától, mert az gyorsan kinőhet és felborulhat a kert területére. A növény ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek. Ez a pázsitfű gyakorlatilag nem lesz beteg.

Telelés

A fagyos, hómentes telek veszélyesek az évelő rozsalúk termesztésére, amelyek során a növényzet nagy százaléka elvész. A fiatal palánták a késő tavaszi fagyok idején meghalhatnak. Ha azon a területen, ahol a fű nő, üregek válnak észrevehetővé, akkor az ilyen réseket magvak töltik ki..

A legoptimálisabb növekedési feltételek a mérsékelt éghajlati paraméterek. A gyep gyökerei legfeljebb -18 fokos fagyot képesek elviselni. Ha a terület felszínét vastag hótakaró védi, akkor a gyep túlélésének esélye megnő..

Rozsfű tájtervezésben

Ez az évelő legelő kiváló dekoráció természetes kertészként. Parkokban, kertekben vagy sportpályákon ültetik..

A burgonya gyönyörűen keveredik lucernával és rózsaszín lóherével, és a gabonafélék, például a réti kékfű, a cserkesz vagy a fésű kiegészítik a fűtakarót.

Előnyös tulajdonságok

Az évelő rozsalétet gyakran találják a mezőgazdaságban. A fű gyors növekedése áprilisban kezdődik. Májusban a gyep legelőként használható. A növény gazdag termést hoz létre sűrű, tápláló zöldek formájában, amelyek szarvasmarhák, lovak vagy juhok táplálékául szolgálnak. Kedvező körülmények között egy hektár földről akár 400 centner fűkeveréket is nyerhetnek. Ugyanez a terület 90-100 centner szénát ad.

A rozsalúz pozitív hatással van a talaj szerkezetére, javítja termékeny tulajdonságait, csökkenti az erózió kockázatát.

Ryegrass fű típusai és fajtái

A világ minden tájáról származó tenyésztők sokféle zöld bevonatot próbáltak kifejleszteni, amelyek díszíthetik a sportpályákat és a rekreációs területeket. Egyedi növényekkel vetik őket, vagy fűkeveréket használnak.

A “Sport” jelzésű fűkeverékek a következő gyepfajtákat tartalmazzák: Greenfield furgon, Henrietta és Roadrunner. Rajtuk kívül nem kevésbé népszerű a hazai tenyésztők által tenyésztett évelő rozsfű:

  • Leningrádszkij – Ezt a fajtát sima világoszöld hajtások jellemzik, és főként az északnyugati régiókban termesztik;
  • Főnix – kúszó hajtások jellemzik, az ország északi és északnyugati részén nő;
  • Hamupipőke – fagyálló és szerény, kiváló minőségű gyepfűnek nevezik. A kaszálás után azonban sokáig tart a hajtások frissítése;
  • Voronezh – az egyik legszaporodóbb fajtának tartják.

Rozsfű vagy angol pelyva – növényi jellemzők (videó)

Köpködő évelő vagy angol rozegfű Lolium perenne (orosz)Köpködő évelő vagy angol rozegfű Lolium perenne (orosz)