Tereprendezési stílusok

A tájtervezés fő feladata a webhely kialakítása, amely lehetővé teszi a harmonikus és vonzó megjelenést. De ezt az eredményt különböző módon lehet elérni. A tájtervezési stílus helyes megválasztása lehetővé teszi, hogy hangsúlyozza a webhely összes előnyét, és olyan kertet hozzon létre, amely a legmegfelelőbb egy adott helyre.

A kerttervezésnek számos különböző iránya van, amelyek közül néhányat a legnépszerűbbnek tartanak, és évek óta nem veszítették el népszerűségüket. Minden tájstílusnak számos megkülönböztető jellemzője és alkotási finomsága van.

Klasszikus (vagy francia, rendes) stílus

Klasszikus (vagy francia, rendes) tájtervezési stílus

Az egyik legnépszerűbb tereprendezési stílus. A legjobb példa az európai palota- és parkkomplexumok területe, ezért ez a stílus a leginkább organikusnak tűnik nagy és tágas területeken. A szabályai szerint díszített kertet a vonalak szigorúsága és tisztasága, valamint a kifinomult lakonizmus jellemzi. Főbb jellemzői között:

 • Szimmetria. Az utak áthaladásának helyei, valamint a virágágyások kialakítása betartják a szimmetria törvényeit. A cserjéket egy vonalba vágják, és az azonos magasságú virágokat virágágyásokra ültetik.
 • A kompozíció központi pontjainak jelenléte. Ebben a minőségben egy ház, kertépítmények és kis építészeti formák – szökőkutak, szobrok, pavilonok.
 • A virágágyásokban lévő virágok általában geometriai mintát képeznek. Az ilyen virágágyások létrehozásához barátságos és hosszú virágzású alacsony növényeket használnak..
 • A szép megjelenés megkönnyítése érdekében az ilyen kert cserjeit és fáit szisztematikusan nyírják. Ezért a tereprendezéshez olyan fajokat használnak, amelyek könnyen tolerálják a hajvágást és az alakformálást. Topiary is jellemző a stílus – képletesen nyírt növények..
 • A kertben gyümölcsfák és cserjék is találhatók. A magas fákat leggyakrabban ösvények keretezik.

A klasszikus stílus lehetővé teszi egy ünnepélyes terület hozzáadását, de állandó karbantartást igényel..

Öko-stílus (vagy naturgarden)

Öko-stílus (vagy naturgarden) a tájtervezésben

Azoknak a webhelytulajdonosoknak, akik igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben beolvadni a természetbe, a tájtervezés öko-stílusa megfelelő. Alacsony költséggel vonzza a rendezést, és különböző domborzatú területeken is megvalósítható. A háznak meg kell felelnie a stílus követelményeinek is: homlokzata csak fát, követ vagy fémet tartalmazhat. Végső megoldásként a falakat függőleges tereprendezéssel lehet elfedni..

Az öko-stílus fő ötlete a harmónia elérése a környező természettel és a természetes táj gondos utánzása:

 • Az ültetéshez helyi növényfajokat választanak ki.
 • A kompozíciók nagy fákon alapulnak, amelyek leggyakrabban nem gyümölcsfák..
 • A tározó jelenléte kívánatos – valódi vagy mesterséges. Az ilyen intézkedések kibővítik a kert ökoszisztémáját. De még egy házi tónak is valódinak kell lennie.
 • A kert funkcionális elemei (padok, pavilonok) természetes anyagokból készülnek, vagy természetes összetevőket használnak: rönk, kender.
 • A pályák kőből vagy vágásokból készülhetnek.
 • A szabad formájú zöld sövények lehetővé teszik a terület zónázását.

Élő lények nélkül egy ilyen kert nem tekinthető teljesnek. Halak úszhatnak, vagy békák élhetnek a tóban, madaraknak vagy jótékony rovaroknak szánt házakat várunk.

Tájkép (vagy angol) stílus

Tájkép (vagy angol) stílusú tájtervezés

Az angol stílus is jelentősen eltér a rendezett franciától. A szabályai szerint készített kert enyhe szabadsággal és hanyagsággal rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy hozzáértően összekapcsolja a kertész munkáját az élővilág lázadásával. A teljes kompozíció létrehozásához közepes méretű területre lesz szüksége lapos vagy dombos domborművel..

 • A kert minden vonala sima és puha. A zöldfelületek észrevétlenül “folynak” egymásba, az ösvények kanyargósak és a tározók egyenetlen partokkal rendelkeznek.
 • A házak, épületek és dekorációs elemek díszítéséhez csak természetes anyagokat használnak..
 • Az egzotikus növények gyakorlatilag nincsenek, előnyben részesítik a helyi virágokat és cserjéket. A terület egy részét szántóföldi füves pázsit foglalhatja el.
 • A cserjéket és a fákat csak alkalmanként vágják le, ha szükséges. A helyes koronaformákat itt nem tartják kötelezőnek, sőt még a kertnek is kissé benőttnek kell lennie..

Annak érdekében, hogy még kényelmesebb legyen egy ilyen kertben, minden bizonnyal pihenésre alkalmas helyeket építenek be, romantikát adva a tájhoz. Ez lehet kovácsoltvas padok vagy faragott pavilonok..

Vegyes stílus

Vegyes stílusú tájkép

A vegyes stílus lehetővé teszi, hogy egyszerre több tájirányt testesítsen meg egy webhelyen. Ebben az esetben a kertet több részre osztják, és mindegyiket a maga módján díszítik. Ez a megközelítés vonzza eredetiségével és a növények és a díszítőelemek szabad megválasztásával. Egy másik plusz az a képesség, hogy egy projektet bármilyen méretű és megkönnyebbülésű helyszínen megvalósíthatunk..

 • Az ilyen kombinációk létrehozásához a legegyszerűbb az, ha olyan stílusokat választ, amelyek némileg hasonlítanak egymásra..
 • Általában az egyik fő stílust veszik alapul, más irányú elemeket keverve vele..
 • Néha az ellentétes megoldások kombinációja is nagyon lenyűgözőnek tűnhet. Például egy elhanyagolt, szigorú formájú francia kert néha romantikusabbnak tűnik, mint egy ápolt. Az összetett kísérletekhez azonban ízlésre és arányérzékre van szükség, különben a kertterület kaotikusnak vagy túl szétszórtnak tűnik..

Ha helyesen keveri össze a különböző stílusokat, akkor teljes képet alkothat az egymásba áramló mini-kertekről..

Csúcstechnológia

High-tech stílusú tájtervezés

A csúcstechnológiájú tájtervezést a lakonizmus és a szokatlan megoldások jellemzik. Gyakran használ egzotikus növényfajokat, gyönyörű és tiszta koronával: pálmákat kádakban, tűlevelűeket piramisok vagy háromszögek formájában. Nem szükséges megfigyelni a szimmetriát, amikor ide helyezi őket. A high-tech vonz azzal a ténnyel, hogy szó szerint bármilyen webhelyen létrehozható.

 • A házak és épületek díszítésében a modern anyagok uralkodnak: műanyag, fém, szintetikus vegyületek, valamint plexi..
 • A legtöbb növényt minimalista virágcserepekbe és tartályokba ültetik. A leszállások alakíthatók, hogy szigorúbb vonalakat biztosítsanak. A pályák is egyértelműen meghatározottak. Kövezett vagy kövekkel borított.
 • Az itt virágzó fajokat gyakran helyettesítik vagy kiegészítik gabonafélékkel, pozsgás növényekkel.
 • A helyszínen található víztározók beton- vagy fémszerkezettel vannak keretezve. A szökőkutak gyakran geometrikusak..
 • A kertben szinte nincs övezet. Ha szükséges, gabionok vagy sövények segítenek egy nagy kert részeinek felosztásában..
 • A háttérvilágítás különleges szerepet játszik. Ő az, aki meghatározza a kert hangulatát és segít az ékezetek elhelyezésében. Virágágyások, szökőkutak, szobrok vagy ösvények emelhetők ki.
 • A szabad területeket egyenletes gyep tölti ki.

Az így kapott kertnek ötvöznie kell a stílust és a praktikumot..

Minimalizmus

Minimalista stílusú tájkép

A kert, amelyben nincs semmi felesleges, vonzza az embereket, akiknek nincs lehetőségük hosszú ideig gondoskodni a növényekről és megőrizni vizuális vonzerejét. A minimalizmus a tájtervezésben szintén nem támaszt követelményeket a terület méretével szemben, és jól illeszkedik a kifejezetten övezetes területekre is.

 • Ezen az oldalon szinte nincs kerti dekoráció. Ezt sziklák vagy rönkök váltják fel, lakonikus szobrokat vagy funkcionális elemeket használhat – például lámpákat.
 • A zónázást alacsony gabionok, lépcsős átmenetek, valamint zöldfelületek biztosítják.
 • A melléképületek száma és a kertépítészet minimális.
 • Az ilyen kert ösvényei egyenesek és egyenesek. A kert tartalmazhat egy kis, tiszta formájú tárolót..
 • A természetes anyagok kombinálhatók mesterséges anyagokkal.
 • A növényválasztás szabadsága: szó szerint bármilyen faj használható, de korlátozott mennyiségben. Előnyösek a kifejezett korú, szép koronájú landolások. A gyökérparcellák talajtakaró.
 • A monoklubák virágokból készülnek. A szabad helyeket gyep tölti ki, amelyet gondosan gondoznak.

Általában a visszafogott színeket részesítik előnyben egy ilyen kert kialakításakor. Nem lesz nehéz gondoskodni egy ilyen webhelyről. A fő nehézség itt az, hogy kezdetben késznek tűnő tájat hozzunk létre..

Modern stílus

A tájtervezés szecessziós stílusa

Az elegáns szecessziót az egyik legdrágább tájstílusnak tartják. Ez a stílus lehetővé teszi a fantáziák megtestesítését, és sima természetes vonalakat vesz alapul. Az eredménynek kissé visszafogottnak kell lennie, de rendkívül művészi..

 • Az építészeti formáknak, valamint az ismétlődő mintás tervezési elemeknek nagy jelentősége van egy ilyen kertben..
 • A helyszínen szinte minden vonal kanyarban van, a derékszög elkerülhető.
 • A házból kerti ösvények sugároznak, és a nap látszatát alkotják.
 • A leszállások száma kicsi, de mindegyik helyesen van elhelyezve és gondosan kiválasztott. Örökzöld és egzotikus fajokat részesítenek előnyben.
 • A növényeket olyan csoportok alkotják, amelyeknek központi eleme van – a legnagyobb, leginkább észrevehető vagy feltűnő ültetés. A virágágyásokat gyakran gyönyörű kerítésekkel keretezik. Ennek a kertnek az egyik legjellemzőbb virága az írisz..
 • A kert palettáján a barna, lila, piros és sárga-zöld árnyalatok dominálnak. Az árnyalatok kiválasztásakor kontrasztokkal játszhat. A különböző formák és textúrák kombinációja is jól néz ki. Például egy fémszobor különösen érdekesnek tűnhet a kőút és a gyep hátterében..

A modern kert díszítő elemei egyesíthetik a szépséget és a praktikumot. Tehát egy bonyolult mintájú elegáns pad a pihenőhely díszeként szolgálhat..

Vidéki stílus (vagy rusztikus)

Vidéki stílusú (vagy rusztikus) tájtervezésben

A rusztikus stílus azok számára alkalmas, akik vidéken, vidéken remekül érzik magukat, kis veteményeskerttel, kúttal és a falusi élet egyéb elemeivel. Vidéki stílus létrehozásakor természetes kő használatát kell elvégezni a helyszínen ösvények, kézzel készített bundák, mesterséges madárfészkek építéséhez. Az egyik fontos díszítőelem lehet egy kis földterület, amelyen gyógynövények vagy gyümölcsfák és cserjék nőnek. Ez a stílus elősegíti a teljes béke és pihenés érzését..

Mediterrán (olasz) stílusban

Mediterrán (olasz) stílusú tájtervezés

Az olasz stílus lehetővé teszi, hogy világos és buja zöld kertet hozzon létre, de ennek megvalósításához szüksége lesz a hőkedvelő növényekre. Éppen ezért ezt az irányt tartják a legalkalmasabbnak az enyhe és párás éghajlatú déli régiók lakói számára..

 • Egy ilyen kert jól alkalmazható nehéz terepű területeken..
 • A teraszok és kerti utak járólappal vagy kövekkel vannak kikövezve. A kerti bútor lehet fonott, fa vagy kovácsoltvas.
 • Ennek a stílusnak a legjellemzőbb növényei a citrusfélék és az olajfák, valamint számos tűlevelű. Ehhez válassza ki a tiszta koronájú mintákat vagy a hajvágásnak ellenálló típusokat..
 • A kerti íveket és a pavilonokat hegymászó növényekkel lehet összefonni.
 • A buja növényzetet tökéletesen hangsúlyozza a kerti tó: medence vagy elegáns szökőkút.
 • Szobrok, kerti figurák és nagy agyag edények ezen kívül segítenek a kert díszítésében. Virágokat is ültethet beléjük..

Ha szeretné, létrehozhatja a Földközi -tenger sarkát még az északi régiókban is. Ehhez meg kell próbálnia hasonló megjelenésű, de hidegálló alternatívát találni a növények számára, amelyek nem képesek áttelelni a kertben, vagy konténeres ültetvényeket kell használni.

Holland stílusban

Holland tájtervezési stílus

A régi holland stílus nagy és kis területekre egyaránt alkalmas. Ebben az esetben a kert feltételes zónákra oszlik, amelyek mindegyike a maga módján díszíthető. Ily módon a stílus egy vegyesre hasonlít, ugyanakkor megvannak a sajátosságai..

 • A zónázó elem sövény.
 • Az utak természetes kővel vannak kikövezve. Egyenes vagy átlós irányúak, és a bejárat felé közelednek.
 • A kertben nincsenek éles átmenetek, a lakó- vagy segédépületek pedig elveszhetnek a növények hátterében. A függőleges kertészetet gyakran használják.
 • A kert minden ültetését gondosan ápolni kell. Nagy fák vannak jelen kis számban. A gyümölcsnövényeket rácson termesztik.
 • A virágok között a hollandokra jellemző hagymás jellegzetesség érvényesül. A virágzó növények sokasága ellenére a zöld a kert fő színe..
 • Kerti dekorációként szokatlan tartályokat használhat virágok ültetéséhez hulladékanyagokból, valamint kis figurákat vagy szobrokat..

Ez a kert egyesíti a szépséget, a tisztaságot és a mértékletességet, és feltételezi a szabad hely legracionálisabb kihasználását is..

Gyarmati stílus

Gyarmati stílusú tájkép

Ez az amerikai stílus a gyarmatosítók korára utal. Az európai kertek és épületek jellegzetességei összefonódnak az általuk kialakított új földterületek sajátosságaival. Egy ilyen webhelyre a legjellemzőbbek:

 • Eklekticizmus. A helyi növények itt együtt élhetnek egzotikus növényekkel, de a kert fő részét szerény fajok foglalják el..
 • A kert nagyon jól karbantartott, de kissé hanyag. Leggyakrabban a ház mögött található..
 • Sok növényt nem ágyásokba vagy virágágyásokba ültetnek, hanem cserépbe vagy tartályba. A kert mellett zöldségkert is található a helyszínen zöldségekkel és gyógynövényekkel..
 • A természetes és szilárd anyagok dominálnak. A többi természetes összetevőn alapuló stílushoz hasonlóan itt is kerülni kell a műanyagot..
 • A kerti dekoráció nem lehet túl divatos. Lehet egyszerű és aranyos figura, hasonló az antik szobrokhoz, vagy funkcionális dekorációk – lámpák, gyönyörű padok és pavilonok..

A gyarmati kert inkább munka vagy játék, mint kívülről való gyönyörködés, de ettől nem lesz kevésbé vonzó..

Alpesi stílusú (vagy park faház)

Alpesi stílusú (vagy park-faház) tájtervezésben

Az alpesi tájtervezés egy hangulatos “svájci” sarok létrehozását jelenti. Ennek a stílusnak a legegyszerűbb megvalósítása egy nehéz terepű területen, de sík terep is alkalmas..

 • A stílus legismertebb tulajdonsága a kövek sokasága. A rockerek és a sziklakertek szolgálják a kert fő fénypontjait.
 • A zöldek mérsékelten vannak jelen, kiemelve és árnyékolva a köveket. A növények között széles körben használják a miniatűr tűlevelűeket és a talajtakarókat..
 • A faház stílusban épített ház segít végül a szükséges kép kialakításában..
 • A kerti övezetek határai homályosak, ezeket hagyományosan kövek vagy növények jelölik, nincsenek egyértelmű vonalak.
 • Egy valódi víztömeg helyettesíthető kavics -utánzással – száraz tóval vagy patakkal.
 • Olyan helyeken, ahol a legjobb kilátás nyílik az egész kertre, pavilonok vagy padok vannak felszerelve.

Ebben a stílusban a természetes szépség ötvöződik a gazdaságossággal, így egy ilyen kert karbantartása minimális lesz. A szokásos dekoráció (figurák és egyéb dekorációk) itt hiányzik, hangsúlyozva a beavatkozás hiányát a létrehozott tájban.

Mór stílus

Mór stílusú tájkép

A mór stílusú kerti telek a nyugalom és a pihenés, a nyugalom és a nyugalom helye. A napsugarakban szikrázó szökőkútban víz fröccsen, illat és számos virágos növény, díszítőelemek változatos színpalettája – mindez egy közönséges kertből mór mese. Ebben megfeledkezik minden nehézségről és bajról, a háztartási problémákról és gondokról, és a gondok és szorongások egyszerűen eltűnnek. Itt úgy tűnik, hogy egy másik világba, egy másik életbe merülsz.

Ennek a stílusnak a fő és központi eleme egy tározó, ahonnan kővel és fehér vagy sárga árnyalatokkal díszített utak vannak. A kertterület nagy részét évelő, fényesen virágzó lágyszárú növények és cserjék borítják, amelyek a meleg évszakban egymás után virágoznak. A különböző virágzási periódusú növények állandó ünneplés érzetét keltik, amelyet változatos aromájuk táplál..

A kertben lévő épületek falait és sövényeit növények díszítik, amelyeken többszínű virágok kúsznak. A mór kertben minden bizonnyal szökőkút, medence, rózsakert és különleges dekorációként mozaik található. A tározók és a legtöbb ösvény határának díszítésére szolgál. A színséma lágy és visszafogott hangokból és félárnyalatokból, valamint több lágy árnyalatból áll. A rózsakert és a medence ennek a stílusnak két elválaszthatatlan eleme. A speciálisan kiválasztott, vonzó színű és illatos aromájú rózsafajtákat a kert szintje fölé emelt medence közelében ültetik. Ennek a mesés pihenőhelynek a befejező elemei a kertben elhelyezett kanapék lesznek..

Kínai stílus

Kínai stílusú tájtervezés

A kínai stílus a tájtervezésben magában foglalja az ember és a természet teljes egységét. Nem lehetnek éles körvonalak, éles sarkok és egyenes vonalak. Minden elem egyesülést és teljes harmóniát jelent, ezért csak ívelt formák legyenek jelen, amelyek nem okoznak irritációt..

A kínai kert a feng shui filozófiáján alapul, ezért minden összetevője különleges jelentéssel bír. Az oldal itt a világ miniképe.

 • Az ilyen kert kötelező alkotóelemei a tározók. Sőt, az egyikben a víznek nyugodtnak kell lennie, a másikban pedig áramlónak..
 • A kertben sok kő található, amelyeket növények egészítenek ki. A virágok csak kis mennyiségben vannak jelen.
 • A kert bejáratánál téglalap alakú kapu van felszerelve. A belső zónázáshoz falak vannak speciális nyílásokkal – “holdkapuk” vagy ablakok.
 • A bútorokat csak fedett pavilonokban lehet felszerelni.

A jellegzetes ívelt tetővel és dekoratív lámpákkal ellátott kerti szerkezetek segítenek hangsúlyozni a kínai stílust..

japán stílus

Japán stílusú tájkép

A japán stílus nagyon népszerű a professzionális tájtervezők körében. Harmonikusan ötvözi a természetes követ, a dekoratív szerkezeteket és elemeket, a vízszerkezeteket és a növényvilág változatosságát. A japánok tisztelettel és tisztelettel bánnak a fákkal, hegyekkel és vízesésekkel. Ez tükröződik a japán kertben, ahol kőösvények vagy padok láthatók fából készült ülésekkel, apró hidak egy zúgó vagy száraz patak felett, vagy egy kőtál – szökőkút. A kert kötelező része a japán lámpák, a bambuszkerítések és a nagy kövek. Minden objektum aszimmetrikusan van elrendezve, de együtt úgy néz ki, mint egy teljes kompozíció. A japán stílus egyik titka a természetes elemek használata..

Hogyan válasszuk ki a tájtervezés stílusát

Hogyan válasszuk ki a tájtervezés stílusát

Amikor egy kerti telek tájstílusáról dönt, sok részletet kell figyelembe venni. Először is az ízlésének kell vezérelnie, de emellett figyelembe kell vennie:

 • A terület elhelyezkedésének, területének és domborzatának jellemzői, a megvilágítás szintje és a talaj jellege.
 • A választott tájstílusra jellemző növények követelményei: képesek -e normálisan fejlődni olyan körülmények között, mint a telelés?
 • Háztartási érdekek. Nem mindenkinek tetszhet a kövek összetétele, a veteményeskert hiánya vagy a trópusi növényekkel ellátott kádak bősége. A kertnek mindenkinek örömet kell okoznia.
 • Az az idő és erőfeszítés, amely megköveteli a kialakított kert gondozását, valamint a létrehozásának költségeit.
 • A kiválasztott stílus és kertterv mennyire befolyásolja a helyszínen való könnyű mozgást.

Az összes érv összehasonlításával valóban hangulatos és gyönyörű kertet hozhat létre tetszőleges stílusban vagy azok kombinációjában..