Trágyák beltéri növényekhez

A szobanövények nem képesek ugyanolyan mennyiségű tápanyagot felvenni a környezetből, mint az őrölt virágok és cserjék. A cserépben lévő talaj elég gyorsan kimerül, ezért az egészséges növekedéshez az ilyen növények speciális műtrágya – ásványi vagy szerves – rendszeres kijuttatását igénylik. Az alkalmazás ütemezése és a kompozíció megválasztása az adott virág jellemzőitől és preferenciáitól függ..

Beltéri virágok felső öltözködése

Beltéri virágok felső öltözködése

Az etetés időzítésének és a készítmény adagolásának helyes megválasztása lehetővé teszi a cserépben lévő növény jó fejlődését, valamint a virágzást vagy a gyümölcsözést. A legtöbb növényt havonta kétszer kell pótolni. Az öltözködés hiánya rossz hatással lehet a virág növekedési ütemére és dekorativitására..

A legtöbb esetben a virágtermesztők a szaküzletekbe mennek a tápanyagokért, de néha etetheti a növényt egy élelmiszerboltban vagy gyógyszertárban vásárolt rögtönzött eszközökkel is. Általában eldobott héjak, szunnyadó tea vagy banánhéj, valamint olcsó, de hatékony gyógyszerek használhatók..

De nem szabad túl gyakran trágyázni a szobanövényeket. A talaj összetételében lévő bizonyos elemek túlzott mennyisége a virág gyengüléséhez, vonzerejének elvesztéséhez vagy betegségéhez is vezethet. Az egyes növények etetésének gyakoriságát és mennyiségét, valamint az ehhez használt eszközöket egyedileg kell kiválasztani, figyelembe véve a szükségleteit, valamint a szezonális fejlődési szakaszokat.

A LEGJOBB TÁPLÁLKOZÁS HAZAI VIRÁGOKNAK! TÁPLÁLKOZÓ KOKTÉLOK BÁRMILYEN TÁRCÁN!A LEGJOBB TÁPOLÁS HAZAI VIRÁGOKNAK! TÁPLÁLKOZÓ KOKTÉLOK BÁRMILYEN TÁRCÁHOZ!

Mikor kell etetni a növényeket

A legtöbb házi virág egyenetlenül fejlődik egész évben, néha növekszik, néha lelassítja a növekedési ütemet. E szakaszok jellemzőinek ismeretében kiválaszthatja az ültetéshez optimális tápanyagkészletet..

Tavaszi

Tavasszal a legtöbb szobanövény téli pihenőidő után kezd felébredni. Ezt elősegíti a nappali órák hosszának növekedése. Függetlenül attól, hogy a bokrok teljesen nyugalmi állapotba kerültek, vagy csak lelassították a fejlődést, ekkor kezdenek aktívan fiatal hajtásokat képezni, és rügyeket rakhatnak. Ehhez sok energiára lesz szükségük, és ezt kell adnia az etetésnek. A növények trágyázni kezdenek, amikor észreveszik a növekedés jeleit. A tavasz elején a bokrok különösen nitrogént igényelnek, ami hozzájárul a levéltömeg kialakulásához. Virágzás előtt csökken a nitrogénigény, ehelyett kálium- és foszfor -kiegészítőket kell használni a rügyek fejlődésének ösztönzésére. Leggyakrabban az etetést havonta 2-3 alkalommal hajtják végre a virágzásig. A műtrágyákat általában folyékony formában alkalmazzák, és igyekeznek a talajt már nedvesen tartani. Ez megvédi az ültetési gyökereket az égéstől. Azoknál a növényeknél, amelyek nem teszik lehetővé a talaj vizesedését, a trágyázást gyakran öntözéssel kombinálják.

Nyár

A nyáron virágzó fajokat őszig továbbra is megtermékenyítik. Ebben az időben fokozott igényük van kálium -kiegészítőkre. Pár hetente alkalmazzák a növények öntözésével vagy permetezéssel. De a virágokkal teljesen borított bokrok esetében a gyökérzet alkalmazása előnyösebb – a folyékony műtrágyák bejutása a szirmokra barna foltok megjelenését eredményezi rajtuk, ami csökkenti a bokor dekoratív hatását.

Ősz

Növényi etetés ősszel

A buja nyári virágzás után a növények fokozatosan lassítják növekedési ütemüket. Ezzel együtt az ilyen ültetések gondozási ütemtervét is módosítani kell. Kicsit ritkábban öntözik és trágyázzák őket, így felkészülhetnek a téli pihenésre. Ebben az időben ajánlott az öltözködéshez olyan készítményeket használni, amelyek túlnyomórészt foszfort tartalmaznak. Ezeket körülbelül havonta egyszer alkalmazzák, és megpróbálják csökkenteni az adagot a nyárhoz képest.

Ha egy faj virágzási ideje pontosan ősszel esik, akkor a nyári “ütemterv” szerint továbbra is vigyáznak rá. Használhat hagyományos műtrágyákat és szemcsés műtrágyákat is, amelyek hosszabb ideig oldódnak a talajban, és hosszabb ideig táplálkozást biztosítanak az ültetéshez..

Téli

A lecsökkent nappali órákra reagálva sok virág megpihen, lassítja a fejlődést vagy teljesen kiszárítja a légi részt. Ily módon takarékoskodnak a táplálkozási erőforrásokkal, miközben a növekedés kedvezőbb időpontjára várnak. Ebben az időben lehetetlen műtrágyákkal stimulálni az ültetések növekedését – csak egy jó pihenés biztosíthatja a növények dekoratív hatását a következő szezonban. A legtöbb esetben télen a házi virágokat egyáltalán nem etetik. Az öntözés is minimálisra csökken, különösen akkor, ha az ültetéseket hűvös sarokba helyezték át telelésre..

Ha egy adott faj virágzási ideje pontosan télen esik, akkor a pihenő növények gondozására vonatkozó szabályok nem vonatkoznak rá. Az ilyen virágokat kálium-foszfor-vegyületekkel megtermékenyítik, és hetente egyszer adják hozzá..

Házi műtrágyák

A tapasztalt virágtermesztők nemcsak felvásárolt ásványi kiegészítőkkel, hanem ételmaradékokkal is felfegyverkezhetnek. A talajban bomláskor növényi táplálkozásra alkalmas anyagokra bomlanak. Az ilyen adalékanyagok kétségtelen előnye környezetbarát és hatékony. De ezeknek a módszereknek hátrányai is vannak..

Cukor

Cukor, mint műtrágya

A glükózt és fruktózt tartalmazó cukor kiváló táplálékkiegészítő mindenféle növény számára. A glükóz elősegíti a talaj tápanyagainak jobb asszimilációját és erőt ad az ültetésnek. De ahhoz, hogy a növények gyorsan felvegyék, szén -dioxidra van szükség. Ellenkező esetben a cukros öntet penészhez vezet, és csak problémákat okoz a termelőnek. Az EM gyógyszerek alkalmazása segít elkerülni ezt..

A házi virágok etetéséhez használjon gyógyszertárban vásárolt glükózt vagy finomított cukrot (1 tabletta vagy 1 darab 1 liter vízhez). Az ilyen etetést legfeljebb havonta egyszer kell elvégezni..

Élesztő

Az élesztő használata nem kevésbé gyakori. Az ilyen táplálkozás olyan hormonokkal látja el a növényt, amelyek segítenek normalizálni a növényi sejtek fejlődését. Ezenkívül az élesztő gazdag tiamin-, auxin- és B -vitaminokban. Az élesztő hozzáadása az aljzathoz felgyorsítja a szerves adalékanyagok ásványi elemekké történő átalakításának folyamatát, és ösztönzi a növények számára előnyös különféle mikroorganizmusok fejlődését..

Az élesztő tulajdonságait tekintve összehasonlítható egy komplex ásványi anyag -kiegészítővel. Tápoldat elkészítéséhez 0,5 liter langyos vízben adjunk hozzá 1,5 evőkanál. evőkanál kristálycukor és 1 g élesztő. A felső öltözködést havonta egyszer végzik, a kompozíciót virágzó és dekoratív lombhullató ültetésekhez egyaránt.

Zacc

Kávézacc, mint műtrágya

Az alvó kávé hozzáadható a szubsztrátumhoz a savas környezetet kedvelő növények számára. A legjobb hatást szárított kávézacc használata biztosítja a növény átültetésekor vagy ültetésekor. Sűrű sót adnak a talajkeverékhez sütőpor formájában, javítva annak vízelvezető tulajdonságait. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy telítse a talajt tápanyagokkal, és hozzájárul a növénynek megfelelő mikroflóra kialakulásához..

A terület rendszeres használata hátrányokkal járhat. A benne lévő koffein nem aktiválja, de elnyomja az ültetvények növekedését.

Teafőzés

Az alvó kávé mellett tealevelet is használhat öltözködéshez. Segít a talaj minőségének javításában, és további tápanyagforrássá válik a virágok számára. Használat előtt a tealeveleket is előszárítják, majd ültetéskor vagy átültetéskor a talajba ágyazzák, vagy az aljzathoz keverik. Ebben az esetben a száraz főzés nem haladhatja meg a föld teljes térfogatának harmadát..

Az ilyen takarmányozásra különösen érzékeny növények közé tartozik a Saintpaulia. A főzés után aktívabban képeznek rügyeket, és a szokásosnál tovább virágoznak. A tealevelek felhasználhatók a fazék talajtakarására is. Tehát a benne lévő föld lassabban szárad ki. A tealevelek virágcserepekben való használatának fő hátránya a sciarids tömeges megjelenésének kockázata, a legyek, amelyek bosszantják a termesztőt.

Kenyér

A kekszet az egyik váratlan táplálkozási eszköznek tekintik. Az elavult kenyeret apró darabokra vágjuk, és hagyjuk teljesen megszáradni. A növények számára készített oldat elkészítéséhez a kapott kekszet meleg vízzel öntik, és a tartályt szorosan lezárják, terhelést helyezve a tetejére. Ebben a formában körülbelül egy hétig hagyják őket, így a zsemlemorzsa erjedhet. A kekszek mellett friss gyomnövények is hozzáadhatók a jövőbeli megoldáshoz. A megadott idő elteltével a keveréket leszűrjük, vízzel 1:10 arányban hígítjuk, és havonta legfeljebb 2 alkalommal öntözésre használjuk. Ezt az eszközt univerzálisnak tekintik..

Banánhéj

Banánhéj növényi műtrágyaként

A káliumban gazdag banán növényi alapú táplálékforrás is lehet. Sok recept létezik a banánhéj használatára, de különösen népszerű az infúzió. A friss banánhéjat összetörjük, üvegedénybe tesszük, majd forrásban lévő vízzel felöntjük. Egy nap múlva az infúziót szűrjük. Öntözéshez vízzel hígítjuk 1: 3 arányban, és havonta kétszer használjuk..

Apróra vágott és megfelelően szárított banánhéj is hozzáadható az aljzathoz. Hozzájárulnak a lazulásához, és káliumforrássá is válnak, ami különösen szükséges a tavaszi-nyári időszak növényei számára, hogy több virágot képezzenek. De minden használat előtt a banánhéjat alaposan le kell mosni szappannal és szódavízzel..

Citrushéj

A különböző citrusfélék héja is sok vitamint tartalmaz. A takarmányozás mellett a talaj fertőtlenítésében is segít, megszabadítva a káros összetevőktől. A citrusfélék infúziójának elkészítéséhez a friss héjat forrásban lévő vízzel felöntjük és körülbelül 12 órán át tartjuk. A megerőltetés után a készítményt lombozat öntözésére vagy permetezésére használják. Az ilyen intézkedések segíthetnek a beteg növényeknek is, segítenek elpusztítani a kórokozókat, vagy elűzni a káros rovarokat a bokorból..

Tojáshéj

Tojáshéj

A tojáshéj segít a talaj kalciummal való gazdagításában, és vízelvezető elemként is szolgál. A legjobb az egészben, hogy egy ilyen öltözködés hatással lesz a talaj elsavasodásától szenvedő virágokra. Az öntözéshez szükséges infúzió elkészítéséhez a zúzott héjakat egy edénybe helyezzük, és felöntjük vízzel (héjonként 1 liter víz 6 tojásból). Az üveget gézzel letakarva egy hétig melegen hagyják. Az infúziót vízzel (1:10) hígítjuk és etetésre használjuk.

A héj használata előtt fontos meggyőződni arról, hogy a táplált növény ne féljen a talajban lévő felesleges kalciumtól..

Hagyma héja

A hagymahéjat táplálékkiegészítőnek és a káros rovarok elleni küzdelem egyik módjának tekintik. A húsleveshez 15 g héjat kell hozzáadni 0,5 liter vízhez. A keveréket alacsony lángon körülbelül 15 percig forraljuk, majd további 4 órán keresztül ragaszkodunk hozzá. Szűrés után a hagymalevest öntözésre vagy permetezésre használják. Minden típusú növényre alkalmas.

Burgonya húsleves

A főtt burgonya főzése során sok hasznos anyag marad a vízben, ezért növények etetésére is használják. A burgonyakeményítő jó energiaforrássá válik számukra, és serkenti a gyökérzet növekedését..

Amikor a burgonyaleves lehűlt, 1: 3 arányban hígítjuk. Fontos, hogy egyszerre ne legyen sós. Ez az etetés különösen jó a vastag és húsos lombú fajok számára..

A burgonyahéj megtermékenyítésre is használható. Annak érdekében, hogy véletlenül ne juttasson káros baktériumokat a talajba a héjjal, összetörni és szárítani kell a sütőben vagy fagyasztani. Tisztítószereket adnak a talajhoz, vagy infúziókat készítenek.

Aloe juice

Aloe juice

Az aloe juice -val végzett talajkezelés antimikrobiális hatással bír, serkenti a növény immunitását és javítja azok regenerálódását, valamint elősegíti a bokrok aktívabb fejlődését.

A gyümölcslé előállításához az aloe bokrot 4 éves kortól használják. Több papírlapot levágnak róla, egy zacskóba helyezik és a hűtőszekrénybe teszik. Az ilyen feldolgozás növeli a gyümölcslé mennyiségét. Egy hét múlva a lombozatot húsdarálóban összetörik és kinyomják. 0,5 liter víz öntözéséhez 1/2 teáskanálnyi lé szükséges. Az oldatot hetente kétszer alkalmazzák..

Cigarettahamu

A cigarettából és a dohányporból származó hamu hatása összehasonlítható a fahamuval való etetéssel. Adjunk hozzá fél evőkanál 1 pohár vizet. evőkanál hamu és használja a műtrágya oldatot havonta 2 alkalommal.

A hamuhoz hasonlóan a hamu foszfort és káliumot is tartalmaz, amelyek fontosak a növények számára – a legfontosabb elemek a rügyek kialakulása és az azt követő virágzás időszakában. Ősszel az ilyen etetés segít megerősíteni az ültetvényeket a telelés előtt. Az ilyen összetételre különösen érzékeny növények közé tartoznak az olyan gyakori növények, mint a muskátli, a begónia, valamint a fukszia és a ciklamen..

Amikor cigarettahamut használ az öltözködéshez, fontos, hogy ne ragadja el magát. A modern cigaretták sok káros adalékanyagot és impregnálást tartalmaznak. A talajban felhalmozódva nem segítenek, hanem éppen ellenkezőleg, elpusztítják a növényeket. Ezenkívül a hamu csökkenti a talaj savasságát, ezért nem alkalmas olyan növényekre, amelyek a savas szubsztrátumot részesítik előnyben..

Akvárium víz

Akváriumvíz a növények műtrágyájaként

Az akváriumvíz sok hasznos anyagot is tartalmaz az otthoni virágok számára. Elősegíti a jótékony mikroflóra kialakulását, javítja a talaj általános minőségét és normalizálja a savasság szintjét. Az ilyen vízben található nitrogén aktiválja az ültetvények növekedését és fejlődését..

Ajánlott az akvárium vizének használata kora tavasztól nyár közepéig. Ezen időszak után a növény nitrogénpótló igénye csökken. A vizet legfeljebb havonta egyszer hozzák be – ellenkező esetben a talaj savanyulhat és zöldellhet.

Műtrágyák a gyógyszertárból

A gyógyszertárban sok olyan termék is kapható, amelyek alkalmasak az otthoni virágok növekedésének javítására. Ezek olcsóak, de ugyanakkor meglehetősen erőteljes hatást fejtenek ki, ezért csak egyszer kell használni őket hosszú időn belül..

Fogpor és paszta

Fogpor a virágok műtrágyájaként

A fogpor a házi gyökérgyulladás elleni szer része. 0,5 l vízhez adjunk hozzá 8 evőkanál. evőkanál fahamut és ugyanannyi fogport, valamint 4 teáskanál réz -szulfátot. A kapott keveréket addig keverjük, amíg az összes komponens fel nem oldódik.

A beteg növényt óvatosan aláássuk úgy, hogy a gyökerek kissé csupaszok legyenek, majd a keveréket rájuk és a szomszédos szárra visszük fel. A kezelt bokrot egy hétig sötét sarokba helyezzük, és nem öntözzük. Egy hasonló eljárás segít megszabadulni a rothadástól..

borostyánkősav

A borostyánkősav -tablettákat vagy -porokat mind a gyógyszertárakban, mind a virágüzletekben értékesítik. Ez az anyag stimuláló hatással van az ültetésre, és segít az immunrendszer erősítésében. Leginkább a stressz vagy a nem megfelelő karbantartás miatt legyengült növényekre lesz szükség ilyen etetésre. Néha a sav segít még a nagyon beteg virágok felélesztésében is..

Az egészséges növények esetében a sav további tápanyagforrássá válik, valamint elősegíti a talajban lévő anyagok felszívódását. Öntözéshez 1/2 tablettát adunk 5 liter vízhez. Az ilyen etetés hatása majdnem egy évig elegendő lehet, de ha szükséges, a savat egy kicsit gyakrabban is fel lehet használni. A legfontosabb, hogy ne használja a virágzási időszakban vagy az ültetési pihenőben..

Ricinusolaj

A ricinusolaj hozzájárul a nagyobb számú rügy kialakulásához, ezért a nyáron virágzó ültetvényeknél a felső öltözködést kora tavasztól július közepéig végzik..

Az oldat elkészítéséhez 1/2 teáskanál olajat adunk 0,5 liter vízhez. Az öntözést havonta körülbelül egyszer végezzük, de minden eljáráshoz friss oldatra van szükség, és nem menthető meg az utolsó alkalomtól..

Jód

A jód a virágok műtrágyája

A természetben a jód összetett vegyületek összetevője, és nem fordul elő tiszta formájában. Ugyanakkor jelentős szerepet játszik a növények életében. A jód elősegíti a növekedés és a virágzás pompájának aktiválását, valamint védelmet nyújt bizonyos betegségek és kártevők ellen.

A jódhiány az egészségtelen fakó lombozat, a gyenge virágzás, valamint a különböző betegségek iránti erős fogékonyság alapján ítélhető meg. Szinte minden otthoni virágnak különböző mértékben van szüksége jódra, ezért különféle komplex ásványi kiegészítőkben szerepel, valamint a gombás betegségek megelőzésében és az ültetések immunitásának erősítésében. Az oldat elkészítéséhez öntsön 1 ml jódot 350 ml vízbe. Ezt a keveréket a vetőmagok fertőtlenítésére, valamint öntözésre és lombszórásra használják..

Virágaim és szuper eledel minden beltéri növény számára.Virágaim és szuper eledel minden beltéri növény számára.

Ammónia

Ez az adalékanyag segíti a növény nitrogénellátását. Az ammónia tökéletesen felszívódik és gyors hatást fejt ki, javítja a lombozat színtelítettségét és növeli méretét, valamint felgyorsítja a rügyképződés folyamatát. Ezenkívül egy ilyen megoldás lehetővé teszi a talaj fertőtlenítését..

A táplálkozási összetétel 0,5 liter vízhez való elkészítéséhez vegyen 1/2 evőkanál. evőkanál alkohol. Az oldatot öntözésre használják.

C vitamin

Az aszkorbinsav, mint növényi műtrágya

Az aszkorbinsavat olyan növényeknél használhatjuk, amelyek a savas talajt kedvelik, mint például a hortenzia vagy azálea. Öntözéskor a sav rendszeres használata 0,5 liter vízben 1/2 tabletta arányban lehetővé teszi az ültetvények gyorsabb fejlődését.

Más növények esetében aszkorbinsavat adhatunk a tápanyag -összetételhez. Elkészítéséhez 1/2 tabletta savat adunk 0,5 liter vízhez, valamint fél evőkanál. evőkanál száraz élesztőt és cukrot. Az oldatot egy napig infundáljuk, majd vízzel 1:10 arányban hígítjuk.

A klorózis kezelésére 10 tabletta savat és 5 g vas -szulfátot veszünk 0,5 liter vízhez. Az oldatot szisztematikusan öntözésre vagy permetezésre használják.

Kálium -permanganát

A kálium -permanganát sok káliumot és mangánt tartalmaz, ami elősegíti a virágok jobb fejlődését és bőségesebb virágzását, ugyanakkor ez a kompozíció gyakori használattal növeli a talaj savasságát, ezért általában olyan virágok öntözésére használják, amelyek inkább hasonló környezet.

A növények kálium -permanganátjának fő alkalmazási területe a fertőtlenítés. Kálium -permanganát -oldatot használnak az ültetés előtti talajműveléshez, valamint a virágok kezeléséhez vagy a káros rovarok elleni küzdelemhez. Az oldat koncentrációjának mértéke az alkalmazás körétől függ. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a kálium -permanganát jellegzetes színű, az oldat színe halvány rózsaszínű (gyenge) és sötétlila (nagyon gazdag) között változhat. A tápláló öntözéshez elegendő havonta egyszer használt rózsaszínű oldat..