Kamille - planten en verzorgen in het open veld. Kamille kweken uit zaden, reproductiemethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Kamille (Matricaria) is een overblijvend kruid van de familie Asteraceae of Asteraceae. Dit is een eenvoudige, maar tegelijkertijd ongewoon mooie bloem. Er zijn ongeveer 20 soorten van deze kruidachtige bloeiende vaste plant. Kamille groeit bijna over de hele planeet. De meest populaire van alle soorten is kamille. Het wordt gebruikt voor zowel medicinale als cosmetische doeleinden. Te vaak wordt kamille verward met andere bloemen uit de Asteraceae-familie, omdat ze op elkaar lijken. Dit artikel gaat over tuinkamille (leucanthemum vulgare), over de regels voor het kweken en verzorgen ervan..

Beschrijving van kamillebloem:

Er zijn nog twee namen voor tuinkamille – madeliefje en popovnik. Een kamille kan in hoogte groeien van 15 tot 60 cm en soms kan de hoogte oplopen tot een meter. Het wortelstelsel is niet erg krachtig en sterk, de wortel is rechtopstaand en kort. De stengel van de bloem is lang en gefacetteerd met basale bladeren van heldergroene of donkergroene kleur. De bloemen zijn helder, net als de zon, de diameter kan oplopen tot 6 cm.Het midden van de bloem is felgeel en de bloembladen zelf zijn wit, maar soms hebben de bladeren een gelige tint.

Kamille kweken uit zaden

Kamille kweken uit zaden

Zaaien

Je kunt kamille op twee manieren kweken: zaailingen en zonder zaailingen. Natuurlijk geven beide methoden een positief resultaat, maar het is beter om reeds gekweekte zaailingen in de volle grond te planten. De beste tijd om kamillezaden voor zaailingen te planten is maart. Om de zaailingen goed te laten ontkiemen, is het noodzakelijk om een ​​​​speciale grond voor te bereiden om het te planten. Meng turf en zand in een verhouding van 1: 1. Het is niet de moeite waard om zaden diep te planten, het is voldoende om ze een paar centimeter in de grond te verdiepen. Na het planten de grond overvloedig water geven en afdekken met plasticfolie om een ​​broeikaseffect te creëren. Je moet dozen met geplante zaden op een zonnige plaats zetten, maar laat geen direct zonlicht toe.

Kamille zaailingen

Onder comfortabele omstandigheden ontkiemen de zaden in ongeveer twee weken, of misschien zelfs eerder. Nadat de scheuten zijn verschenen met plasticfolie, moet u de dozen met zaailingen verwijderen en op een zonnige plaats plaatsen waar geen tocht is. Wanneer de zaailingen ongeveer vijf centimeter groeien, moet deze worden uitgedund, zodat alleen de sterkste en sterkste scheuten overblijven. Onnodige zaailingen moeten voorzichtig worden verwijderd, niet helemaal naar buiten trekken, maar gewoon de stengel tot aan de wortel knijpen. Om ervoor te zorgen dat de kamille goed struikelt, moet over het derde of vierde blad worden geknepen..

Kamille planten in de volle grond

Kamille planten in de volle grond

Het is noodzakelijk om zaailingen niet eerder dan na vier tot zes weken in de volle grond te planten. De plaats voor het planten van kamille moet in een zonnig deel van de tuin zijn. Qua bodem geeft tuinkamille de voorkeur aan neutraal of kamille. Voor het planten is het noodzakelijk om de grond grondig op te graven en een complex van uitgebalanceerde meststoffen aan te brengen, dat speciaal is ontworpen voor bloeiende tuinplanten en alle noodzakelijke sporenelementen en mineralen bevat. Zaailingen moeten op een afstand van 30 cm van elkaar worden geplant. zodat de struiken in de toekomst elkaars groei en ontwikkeling niet belemmeren. Na het planten van zaailingen in de volle grond, is het noodzakelijk om de grond overvloedig water te geven en los te maken.

Verzorging van kamille in de tuin

Na het planten van zaailingen in de volle grond, moet de watergift nog twee weken regelmatig en overvloedig zijn. Dan kan de watergift worden teruggebracht tot 2 keer per week, bij droog weer 3-4 keer. Zorg ervoor dat u na elke watergift de grond grondig losmaakt zodat zuurstof in de grond komt, maar dit moet met uiterste voorzichtigheid gebeuren om het wortelstelsel van kamille, dat dicht bij het oppervlak groeit, niet te beschadigen. Om ervoor te zorgen dat vocht langer in de grond blijft, moet u het mulchen met turf of zaagsel. Het zal ook goed beschermen tegen actieve groei van onkruid rond de plant. Onkruid rond de plant moet indien nodig worden verwijderd en mag in geen geval weglopen. Omdat plagen verschijnen als gevolg van het onkruid. ziekten kunnen ontstaan ​​die leiden tot de dood van de hele plant.

Topdressing en meststoffen

Verzorging van kamille in de tuin

Als organische meststof voor kamille zijn zowel humus als compost met turf uitstekend. Het is raadzaam om dergelijke meststoffen op de grond aan te brengen, zelfs voordat zaailingen worden geplant. Dit zal het verzadigen met nuttige stoffen en sporenelementen die nodig zijn voor de normale groei en ontwikkeling van tuinkamille. Dan moet u nog twee verbanden uitvoeren, één tijdens de periode van actieve groei en de tweede tijdens de ontluikende periode. Speciaal ontwikkelde uitgebalanceerde complexen van vitamines en mineralen voor bloeiende tuinplanten, die in bijna elke winkel te koop zijn voor tuinders en zomerbewoners, zijn uitstekend geschikt als meststof..

Kamille na de bloei

Om de zaden te verzamelen, moet je wachten tot de bloemen helemaal droog zijn. Kies dan de grootste en sterkste van hen, snijd ze voorzichtig en plaats ze nog een paar weken op een droge en goed geventileerde plaats zodat de zaden uitdrogen. De gedroogde bloemen moeten zorgvuldig worden geschild en de zaden moeten in een papieren zak worden gegoten. Bewaren op een droge plaats uit direct zonlicht. Dergelijke zaden behouden hun ontkieming twee tot drie jaar..

Kamille in de winter

Meerjarige madeliefjes hebben voorbereiding nodig voor overwintering. Omdat veel van hen niet winterhard zijn. Nadat de bloeiperiode voorbij is en de zaden zijn verzameld, is het noodzakelijk om de stelen van de madeliefjes af te snijden, waarbij je ongeveer vijf centimeter van de wortel laat. Dan moet je de rest van de madeliefjes bedekken met gebladerte of zaagsel, je kunt ook bedekken met een niet-geweven materiaal.

Kamille vermeerdering

Kamille vermeerdering

Kamille plant zich op twee manieren voort: door zaad en door de struik te verdelen. Tuinkamille is een meerjarige plant, dus om de 2-3 jaar moet de bloem naar een nieuwe plaats worden getransplanteerd, het is tijdens deze periode dat de struik kan worden verdeeld. Dit zal niet alleen helpen om het aantal kamillestruiken in de tuin te vergroten, maar ook om oudere struiken te verjongen, ze zullen beter beginnen te groeien en overvloedig bloeien, de struiken zullen weelderiger en sterker worden..

Het is noodzakelijk om van september tot oktober transplantatie en deling uit te voeren. Het is noodzakelijk om de wortels van de kamille voorzichtig uit te graven en de wortels te scheiden met jonge scheuten. Verplant de kamille naar een nieuwe plaats, die van tevoren moet worden voorbereid. Breng de nodige meststoffen aan op de grond en graaf gaten die geschikt zijn voor de wortels. Na het verplanten moet de plant overvloedig worden bewaterd en moet het grondoppervlak worden gemulleerd met zaagsel of bladeren..

De methode voor het planten van zaailingen is hierboven beschreven. Wat betreft het planten van zaden in de volle grond, dan moet dit in de herfst worden gedaan. De zaden moeten in de grond worden geplant en ingegraven, de sterkste zaden zullen de winter overleven en zullen in het vroege voorjaar ontkiemen. Zo’n soort natuurlijke selectie voor planten.

Ziekten en plagen

Met onjuiste zorg kan tuinkamille verschillende ziekten en infecties ondergaan. De meest voorkomende hiervan zijn echte meeldauw, roest, fusarium en grijsrot. Als u de symptomen van het verschijnen van de bovengenoemde ziekten niet op tijd opmerkt, kunnen ze de plant volledig vernietigen. Omdat dergelijke infecties de bladeren, bloemen, stengel en zelfs het wortelstelsel aantasten. Om het verschijnen van deze ziekten te voorkomen, is het noodzakelijk om tijdig te irrigeren, de grond los te maken en hinderlijk onkruid te verwijderen. breng op tijd meststoffen aan en mulch de grond er bovenop met zaagsel of droge bladeren. Als de plant toch ziek wordt, moet deze worden behandeld en moet hier zo snel mogelijk mee worden begonnen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de hele bloem voorzichtig en grondig te besproeien met een oplossing van speciale fungiciden. Die helpen bij het bestrijden van soortgelijke ziekten van tuinplanten.

De belangrijkste plagen van tuinkamille zijn bladluizen, ritnaalden, trips en stervleugelvlieg. Insecten verjagen is erg moeilijk, dus het is het beste om ze buiten te houden. Om dit te doen, moet u de regels voor de verzorging en teelt van tuinkamille volgen en uw tuin zorgvuldig in de gaten houden, zodat de planten die in de buurt groeien ook niet worden aangevallen door ongedierte. Als er toch insecten verschijnen, moet u de plant onmiddellijk besproeien met speciale insecto-acariciden.

Soorten en variëteiten van kamille

Soorten en variëteiten van kamille

Weidekamille of madeliefje – zo’n vaste plant kan wel een meter hoog worden. De bloemen zijn groot, tot zeven centimeter in diameter. De bloembladen zijn wit en het buisvormige midden is heldergeel. De meest populaire tuinvormen van weidekamille: Sanssouci, Mae Queen, Maxima Koenig.

Koerilen kamille – een verscheidenheid aan bloeiende kamille. In de hoogte kan zo’n madeliefje maar 20 cm groeien, maar desondanks is het wortelstelsel sterk en verdikt. De bloemen zijn groot, soms worden ze wel 8 cm.

Moeraskamille of moeraschrysant – deze variëteit van kamille is erg laag, bereikt zelden 25 centimeter, maar groeit in een weelderige struik. Bladeren zijn heldergroen. De bloemen hebben een ongebruikelijke vorm, de bladeren zijn wit en kort en het midden is groot en felgeel.

Nivyanik de beste – in hoogte kan het oplopen tot 1 m. Het grootste deel van de wortelstok bevindt zich aan de oppervlakte. De bloemen zijn erg groot en spreidend, ze kunnen een diameter van 10 cm bereiken, de bloembladen zijn wit en groeien in meerdere rijen, het midden is geel. De bloemen van deze variëteit lijken erg op chrysant, vandaar de tweede naam. Populairste soorten: Alaska, Beethoven, Stern von Antwerp, Schwabengrub, Little Princesses.

Alles over meerjarige kamille – planten, groeien en verzorgen (video)

Alles over meerjarige kamille planten teelt zorg plagen ziekten voeden kamille reproductieAlles over meerjarige kamille planten teelt zorg plagen ziekten voeden kamille reproductie