Leeuwebekbloem - planten en verzorgen in het open veld. Teelt van leeuwebekken uit zaden, reproductiemethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Leeuwebek (Antirrhinum), of antirrinum, is een pretentieloos bloeiend kruid dat niet veel tijd en moeite kost om te verzorgen en te onderhouden en wordt gekenmerkt door een lange bloeiperiode die duurt van begin juni tot half oktober. De bloem brengt een merkbare heropleving van elk bloembed of bloementuin, het is populair bij amateurbloemisten en bij echte professionals in landschapsontwerp..

De cultuur is rijk aan een verscheidenheid aan soorten en hybride variëteiten, waarvan de overvloed te danken is aan het nauwgezette en langdurige werk van fokkers. Onder de vele soorten leeuwebekken kun je verschillende tinten en kleuren vinden, behalve blauw en lichtblauw. De mensen noemen de plant liefkozend “honden”, omdat de vorm van de bloem lijkt op een open mond (van een leeuw of een hond – het is zoals het wordt gezien door wie).

Fokmethoden voor leeuwenbek

Een bloeiende cultuur wordt gemakkelijk vermeerderd door zaden – op een zaailing en niet-zaailing manier. Zaden planten in de volle grond wordt niet vaak gebruikt, omdat de kieming van zaden met onvoldoende verwarmde grond in het voorjaar laag is. Het op deze manier kweken van een bloem is behoorlijk lastig, daarom is de meest populaire methode om een ​​gewas uit zaailingen te kweken. Zaailingen van leeuwebekken worden binnenshuis gekweekt, waarna ze onder gunstige weersomstandigheden worden overgebracht naar open grond in een bloementuin of tuin.

Bij het kopen van kant-en-klare zaailingen, moet u letten op de kwaliteit ervan, die kan worden bepaald door verschillende tekens. Hoogwaardige zaailingen moeten een gezond en goed ontwikkeld worteldeel hebben, waarop deeltjes vochtige (niet overgedroogde) grond zijn bewaard. De stelen moeten sterk en niet dun zijn en de bladeren moeten goed gevormd zijn en een gezonde groene kleur hebben. Andere (tegengestelde) tekens duiden op onjuiste verzorging en onjuiste groeiomstandigheden voor jonge planten..

Zaaien en zaailingen kweken

Zaaien en zaailingen kweken

U kunt thuis zaailingen van hoge kwaliteit kweken, met inachtneming van alle regels, deadlines en voorbereidende maatregelen. Pretentieloze bloemen vereisen geen speciaal substraat en speciale detentievoorwaarden. De plant is zeer winterhard en niet veeleisend. Zelfs als aan de minimumvoorwaarden wordt voldaan en rekening wordt gehouden met de individuele kenmerken van de leeuwebek, kunnen uitstekende resultaten worden behaald..

Om zaaigoed te zaaien rond de periode van 20 april tot 20 mei, is het noodzakelijk om hoogwaardige zaden van de geselecteerde variëteit, containers of zaailingdozen, een geschikt grondmengsel, een kleine schop, een hark en een zeef aan te schaffen.

Individuele containers of middelgrote houten kisten kunnen worden gebruikt voor het algemeen planten van zaden. De geselecteerde container moet tot de bovenkant worden gevuld met een grondmengsel, nadat het eerder is behandeld met een zwakke mangaanoplossing en het oppervlak moet worden geëgaliseerd met een miniatuurtuingereedschap of met de hand.

De grond moet licht, ademend en los zijn. In gespecialiseerde winkels voor tuinders en bloemisten kunt u een grondmengsel kopen voor het kweken van zaailingen of een substraat dat bedoeld is voor bloeiende meerjarige tuinplanten.

Na het chaotisch zaaien van zaad op het oppervlak, is het aan te raden om elk zaadje lichtjes in het substraat te drukken met je vinger of de achterkant van een gewoon potlood of pen. Gewassen moeten worden besprenkeld met een dunne laag aarde en besproeid met water op kamertemperatuur uit een spuitfles. Na al deze procedures moeten de containers worden afgedekt met een dikke transparante film of glas om een ​​mini-kas te creëren en in een warme ruimte worden geplaatst. Bodembevochtiging moet regelmatig en tijdig worden uitgevoerd..

Voor het snelle verschijnen van zaailingen is het noodzakelijk om de temperatuur in de kamer van 20 tot 23 graden Celsius te houden. Het is erg belangrijk om gedurende 10-12 uur per dag zacht diffuus licht te behouden. De eerste scheuten zullen binnen ongeveer 15 dagen verschijnen, waarna een procedure voor het luchten en verharden van de jonge zaailingen wordt toegevoegd. Elke dag zou de tijd besteed aan onbedekte zaailingen moeten toenemen en al snel leiden tot het verwijderen van glas of film. Verharding van zaailingen bevordert een goede overleving van jonge gewassen in de open lucht en snelle aanpassing in omstandigheden van verschillende dag- en nachttemperaturen.

Het belangrijkste zorgelement is tijdig water geven en voldoende bodemvocht. De watergift is matig, zonder overtollig vocht. Na ongeveer 30-40 dagen verschijnen er twee volwaardige bladeren op de planten – je kunt plukken. De wortels van “honden” zijn erg kwetsbaar, daarom moet je heel voorzichtig zijn bij het overbrengen van planten naar individuele potten. Je kunt 2-3 spruiten tegelijk in één bloempot planten.

Om weelderige bloeiende planten te vormen en de groei van zijscheuten te stimuleren, wordt aanbevolen om een ​​​​knijpprocedure uit te voeren naar de toppen van de zaailingen. Het wordt uitgevoerd wanneer de leeuwebek groeit tot de tien centimeter..

Zaailingen planten in de volle grond

Zaailingen planten in de volle grond

Het is mogelijk om zaailingen alleen over te brengen naar open bloembedden als het warm weer is, zonder de dreiging van terugkeer van nachtvorst. De gunstigste tijd is de tweede helft van mei. Tegen die tijd zou de leeuwebek eruit moeten zien als een kleine gevormde struik – sterk, sterk en met een sappige groene kleur..

Leeuwebek is een lichtminnende plant, dus het moet een goed verlichte plek in de tuin kiezen. Als er slechts een licht beschaduwd stuk grond of halfschaduw beschikbaar is, is het mogelijk om er bloemen op te planten..

De afstand tussen aanplant van zaailingen van dwerg- en ondermaatse variëteiten is ongeveer 15 cm, voor hoge – minimaal 40 of 45 cm.

Zorg voor leeuwenbek buitenshuis

De bloemen water geven moet spaarzaam, maar regelmatig gebeuren, omdat gewassen erg van vocht houden. Voor irrigatie kunt u bezonken water of gewoon water gebruiken, rechtstreeks uit de watertoevoer. Het is raadzaam om jonge bloemen water te geven vanuit een strooiende gieter, zodat een sterke waterstraal de tere struiken niet beschadigt.

Het wordt aanbevolen om organische meststoffen te gebruiken als eerste aanvullende voeding ongeveer 15-20 dagen na het planten van zaailingen in de volle grond (bijvoorbeeld nitrophoska). Vervolgens moet regelmatig topdressing worden aangebracht met tussenpozen van twee weken. U kunt complexe minerale meststoffen gebruiken die stikstof, kalium en fosfor bevatten.

Het mulchen van de grond beschermt tegen onkruid en houdt vocht vast in de grond, waardoor de behoefte aan water aanzienlijk wordt verminderd. Als mulch kunt u zaagsel, stro of humus nemen..

Het losmaken wordt periodiek en ondiep uitgevoerd. Het biedt luchttoegang tot de wortels en vernietigt opkomend onkruid.

Een leeuwenbek in de tuin planten, ervoor zorgen en het hele groeiproces is niet moeilijk, zelfs een onervaren bloemist kan het aan. Met een grote liefde voor planten, doorzettingsvermogen en geduld zal de leeuwenbek je bedanken met zijn uithoudingsvermogen, hoge decoratieve werking en een lange bloeiperiode. Verschillende soorten bloeiende gewassen passen perfect in verschillende natuurlijke ensembles en composities en zien er ook geweldig uit bij leden van hun gezin..

Leeuwebek – groeien en verzorgen (video)

SNAPDRAAK. Groeien en verzorgen. Een regenboog van stemming. Bloemen in de tuinSNAPDRAAK. Groeien en verzorgen. Een regenboog van stemming. Bloemen in de tuin