Marjolein

Marjolein (Origanum majorana) behoort tot de kruidachtige vaste planten die tot de Lamiaceae-familie behoren. In de natuurlijke omgeving komt de plant voor in de landen van Midden-Amerika en Noord-Afrika..

In de oudheid waardeerden de Romeinen en Egyptenaren marjolein vanwege zijn geneeskrachtige en decoratieve eigenschappen en werd het vaak gebruikt als specerij bij het koken. In Griekenland geloofde men dat het kruid magische krachten heeft die verloren liefde kunnen herstellen. Volgens de legende kreeg marjolein zijn uitgesproken aroma dankzij de godin van de liefde Aphrodite. Er is zelfs een soort ritueel waarbij de hoofden van jonge mensen die gaan trouwen worden versierd met kransen die zijn geweven van dit geurige marjoleinkruid. In het oude Rome werd de plant gebruikt als afrodisiacum.

Tegenwoordig is het kruid over de hele wereld erg populair. Het wordt gebruikt als additief bij de bereiding van diverse vis- en groentegerechten of bij conservering. De bladeren van de plant kunnen vers of gedroogd worden gegeten. Veel desserts, likeuren, likeuren worden gemaakt op basis van marjolein, wat een speciale geur en smaak geeft.

Marjolein beschrijving

Marjolein beschrijving

De hoogte van de vertakte grijze tint van de stengels bereikt 20-50 cm Dichter bij het oppervlak van het substraat worden de scheuten verhout. Langwerpige bladeren hebben stompe uiteinden en bladsteelbasis. Zowel de binnen- als de buitenzijde van de plaat zijn bedekt met een vilten coating. De bloeiwijzen bestaan ​​​​uit grijze ruige trossen met een ronde vorm, die zijn geweven tot zittende aartjes. De meeste soorten marjolein beginnen midden in de zomer te bloeien, dan verschijnen er kleine knoppen met rode of witte of roze bloemkronen op de stelen. Marjolein draagt ​​vrucht in eivormige noten, zacht aanvoelend. Voor de teelt wordt meestal eenjarige marjolein gebruikt, de zogenaamde tuinmarjolein..

Marjolein kweken uit zaden

Zaad marjolein

Zaaien

Het kweken van marjolein wordt uitgevoerd met zaailingen, dus je zult eerst moeten zaaien. Zaden ontkiemen niet goed in open veldomstandigheden. Het kweken van marjoleinzaailingen en het verzorgen ervan veroorzaakt geen problemen voor tuinders. Graszaden worden gemengd met zand in een verhouding van 1: 5. De optimale tijd om te beginnen met het zaaien van marjoleinzaden is in april. Dozen voor toekomstige zaailingen worden gevuld met een mengsel van humus en graszoden met een snelheid van 1: 2, waarbij gemalen krijt wordt toegevoegd.

Nadat de grond is geëgaliseerd en grondig bevochtigd, worden groeven uitgegraven met een afstand van 4-5 cm van elkaar.De zaden worden slechts enkele millimeters verdiept en besprenkeld met een dunne laag aarde. Van bovenaf worden de zaailingboxen afgedekt met folie of glas en overgebracht naar een ruimte waar kamertemperatuur heerst. Het duurt minimaal 2-3 weken voordat de spruiten verschijnen. Vervolgens worden de dozen verplaatst naar een ruimte met een lagere temperatuur (ongeveer 15 ºC).

Marjolein. Pittig bed.Marjolein. Pittig bed.

Marjolein in huis

Nadat de spruiten in massa beginnen te groeien, worden ze indien nodig bewaterd. Het substraat moet worden bevochtigd, maar niet overstroomd met water. Natte grond heeft geen zin. Naast water geven, wordt de grond periodiek losgemaakt. In mei worden de eerste bladeren van de zaailingen al gevormd. Dit is een excuus om planten in een kas of kas te verplanten. Hier zullen ze snel sterker worden en opgroeien. De plukfase mag worden overgeslagen als bij het planten vooraf rekening wordt gehouden met de afstand tussen de zaailingen.

De thermofiele marjoleinplant verdraagt ​​​​zelfs geen kleine nachtvorst. Daarom wordt het gras uitgehard voordat het naar de open grond wordt gestuurd. De folie wordt regelmatig uit de dozen gehaald, dan kunnen de zaailingen snel wennen aan de omgeving. Het uithardingsproces wordt van dag tot dag verlengd zodat de marjoleinstruiken wennen aan de frisse lucht. Het bevochtigen van de grond tijdens de uithardingsperiode gebeurt iets minder vaak dan in de gebruikelijke modus.

Marjolein buiten planten

Marjolein planten

Wanneer planten?

Het planten van marjolein in de volle grond wordt uitgevoerd op voorwaarde dat gevaarlijke voorjaarsvorst niet terugkeert. We hebben het over eind mei of begin juni, dan is het weer definitief gestabiliseerd. Van 15 tot 20 middelgrote zaailingen worden op het tuinbed geplant, omdat de cultuur een neiging tot bossigheid vertoont. Van zo’n bed kunt u een voldoende hoeveelheid van het gewas verzamelen dat nodig is voor thuisgebruik. De locatie van de site is gekozen in het licht, weg van tocht.

Voor het kweken van marjolein is zandleem en leemachtige grond geschikt, volledig opgewarmd door de zonnestralen. Gewasbedden kunnen het beste worden gedaan op de plaats van eerdere aardappelaanplant. Ze worden voorbereid voordat ze zaailingen verplanten. De diepte van de voren moet ongeveer 20 cm zijn.De site is ook voorbemest met humus of compost, terwijl minerale korrels van superfosfaat of kaliumsulfaat worden toegevoegd. Het gegraven tuinbed wordt overvloedig bewaterd.

Landingsschema

Marjoleinzaailingen worden in de volle grond getransplanteerd in overeenstemming met agrotechnische regels. De opening tussen de zaailingen wordt op 15 tot 20 cm gehouden.De rijen zelf worden op een afstand van 40 cm van elkaar geplaatst. De grond wordt eerst bevochtigd. Handenvol compost worden in de gaten gegoten, waarna zaailingen erin worden geplaatst, samen met een aarden kluit. Het oppervlak wordt aangestampt en bewaterd. Het wortelproces duurt ongeveer 2-3 weken..

Voor een succesvolle aanpassing hebben jonge marjoleinstruiken bescherming tegen de brandende zon ‘s middags en regelmatig water nodig. Wanneer de zaailingen goed wortel schieten, worden ze gevoed met salpeter opgelost in water. Elke vierkante meter van de nok kost ongeveer een emmer water.

Marjolein zorg

Marjolein zorg

De zorg voor marjolein is precies hetzelfde als voor andere gewassen. Het gebied met het zaaien van gras wordt bevochtigd, losgemaakt en onkruid wordt verwijderd, er wordt topdressing aangebracht en de planten worden beschermd tegen ongedierte. Wieden is van groot belang, omdat de warmteminnende plant scherp reageert op het gebrek aan vrije ruimte en het gebrek aan drainage. Het wordt aanbevolen om regelmatig en zorgvuldig voor uw marjolein te zorgen..

Water geven

Het kruid is droogtetolerant, maar vereist nog steeds constant vocht. Zonder water worden de bladeren vervaagd en verliezen ze hun aantrekkelijkheid. Het is beter om de plant ‘s morgens of’ s avonds water te geven met warm, bezonken water. In juli wordt het watervolume dat onder de struiken wordt aangebracht gehalveerd en wordt alleen water gegeven als zich een korst vormt op de bovenste laag van de grond. Bevochtigde grond moet worden losgemaakt.

Voeden

Drie weken na het planten van zaailingen op de site, wordt de marjolein gevoed met complexe meststoffen. Meng hiervoor kaliumzout, ureum en superfosfaat en verdun in een emmer water. Om de plant normaal te laten groeien en ontwikkelen, is een dergelijke voeding voldoende.

Ziekten en plagen

Groeiende marjolein

Jonge aanplant van marjolein is vatbaar voor de ziekte van Alternaria, wanneer de bladeren bedekt zijn met vlekken. De gevolgen van de ziekte zijn het stoppen van de groei van het gras. Alternaria wordt verergerd door vochtig weer en verdikte gewassen. U kunt de verspreiding van de ziekte stoppen door het gebladerte te behandelen met fungicide preparaten..

Vaak is er een infectie van de cultuur met mottenlarven, die de gemalen groene massa opeten. Alleen spuiten met insecticiden vernietigt ongedierte.

Ophalen en bewaren van marjolein

Het is toegestaan ​​om meerdere keren per seizoen marjoleinkruiden te verzamelen. Bijvoorbeeld in juli en september. De bladeren van de plant worden zorgvuldig gesneden met een scherp mes en gewassen onder stromend schoon water om het stof te verwijderen dat zich in de loop van de tijd heeft opgehoopt. Bladeren worden op papier gedroogd, in een dunne laag uitgespreid of op zolders of planken aan het plafond vastgemaakt. Wanneer de marjoleintrossen volledig droog zijn, worden de grondstoffen gesorteerd en worden vreemde brokstukken of gele bladeren gescheiden. Vervolgens wordt het handmatig geplet en in glazen potten gegoten, goed afgesloten met een deksel. Het is raadzaam om het kruid op een donkere, droge plaats te bewaren..

In de bedden waar marjolein werd verbouwd, schieten groenten als rapen, wortelen, bieten of radijzen goed wortel..

Soorten en variëteiten van marjolein met foto’s

Soorten en variëteiten van marjolein

Tuinders kweken bij voorkeur slechts 2 soorten marjolein: blad en bloem. De eerste grassoort heeft een sterke, spreidende stengel en uitgebreide vegetatie, maar geeft weinig bloeiwijzen, de andere wordt gewaardeerd om zijn decoratieve en geneeskrachtige eigenschappen. De beste soorten marjolein zijn onder meer:

 • Baikal – struiken van gemiddelde lengte, gekenmerkt door witte weelderige aartjes, die een geurig aroma uitstralen en aantrekkelijk groen blad;
 • Gourmet geeft een hoge opbrengst en rijpt in ongeveer drie maanden. De hoogte van de stengels bereikt ongeveer 60 cm.De bladeren van de plant zijn niet minder geurig dan die van de vorige soort, maar de kleur van de bladeren lijkt een toon lichter;
 • Tushinsky Semko is een ras van Russische fokkers. De rijpingstijd is 130-140 dagen. De struiken vertakken weinig en de bladeren zijn bedekt met een vilten bloem. Het onderste deel van de plant verstijft na verloop van tijd. Het blad is langwerpig met puntige uiteinden. De bloemen bestaan ​​uit kleine knoppen die zich uitstrekken tot lange aartjes. De stengels en bladeren zijn eetbaar totdat de bloei begint, daarna kunnen ze vers worden geconsumeerd;
 • Thermos – heeft rechtopstaande zilverachtige stengels die tot 40 cm lang kunnen worden. Het blad is klein, groen van kleur. Bloeiwijzen in witte tinten.
 • Scandi is een middelgrote geurende variëteit met kleine eivormige bladeren met een glad oppervlak. De variëteit bloeit met witte bloeiwijzen.

Eigenschappen en gebruik van marjolein

Eigenschappen en gebruik van marjolein

Gunstige eigenschappen

De heilzame componenten van marjolein hopen zich voornamelijk op in de bloeiende aartjes van de plant. In de weefsels van het gras werden sporenelementen, pectines, flavonoïden, fytonciden, vitamines, essentiële oliën en andere actieve biologische stoffen aangetroffen..

In de volksgeneeskunde wordt marjolein gewaardeerd om een ​​aantal nuttige eigenschappen, bijvoorbeeld een kruid:

 • is een uitstekende remedie tegen kiespijn, verlicht ontstekingen, versterkt het glazuur en geneest het tandvlees;
 • werkt als een effectief slijmoplossend middel voor longziekten;
 • gebruikt bij de behandeling van voortplantingsstoornissen, onregelmatige menstruatie en andere gynaecologische aandoeningen;
 • verbetert de bloedcirculatie en beïnvloedt de vorming van nieuwe bloedcellen;
 • normaliseert de werking van het maagdarmkanaal en de spijsverteringsprocessen, elimineert ontstekingshaarden in de darmen en helpt winderigheid weg te werken;
 • heeft een diuretisch effect en verlicht zwelling van de blaas;
 • bestrijdt slapeloosheid en heeft een kalmerend effect op het lichaam.

Recepten

Marjolein recepten

Marjolein kruideninfusies worden aanbevolen als thee. Om het voor te bereiden, moet je 2 theelepels nemen. gedroogd kruidenpoeder en giet 2,5 el. kokend water, laat het dan trekken. Majoraanthee helpt bij hoofdpijn. Kruidenzalven van de bladeren worden gebruikt voor reuma, behandeling van kneuzingen, genezing van schaafwonden en andere wonden, evenals voor verkoudheid bij baby’s. Om thuis een medicinale zalf te bereiden, 1 theelepel. gedroogde kruiden worden gemengd met 1 theelepel. alcohol en 1 tl. gesmolten boter. Het mengsel wordt grondig opgewarmd in een waterbad, door een zeef of kaasdoek geperst en afgekoeld. Als een baby een loopneus begint te krijgen, adviseren artsen moeders om de neusvleugels met deze zalf erin te smeren..

Essentiële olie op basis van marjolein, die eruitziet als een vloeibaar zuur en geurig medicijn, is van bijzonder belang in de volks- en officiële geneeskunde. Het wordt vaak gebruikt in aromatherapie om spanning, angst te verlichten en je verfrist en energiek te voelen. Etherische olie helpt bij wratten en eelt. Slechts een paar druppels marjoleinolie, opgelost in olijfolie, zijn voldoende om probleemgebieden op de huid te smeren. De olie kan ook worden toegevoegd aan conventionele hand- en voetcrèmes. Hierdoor wordt de huid zachter en fluweelzacht..

Contra-indicaties

Een overdosis van het kruid veroorzaakt ernstige migraineaanvallen. Vanwege het gehalte aan het hormoon fyto-oestrogeen wordt de marjoleinplant niet aanbevolen voor zwangere vrouwen met trombose en tromboflebitis. In grote hoeveelheden is marjolein gevaarlijk voor deze categorie mensen, dus de kruiden moeten met voorzichtigheid worden gebruikt om geen gezondheidsproblemen te veroorzaken. Kleine kinderen onder de vijf jaar mogen geen bloemen of marjoleinblaadjes aan hun eten toevoegen..