Enegolovnik - planten en verzorgen in het open veld. Groeiende erythematosus uit zaden, reproductiemethoden. Beschrijving, soorten. Foto

Eryngium is een kruidachtige plant die behoort tot de Umbrella-familie. Over de hele wereld vind je verschillende soorten zowel eenjarige als vaste planten. De stengel van de bloem is meestal rechtopstaand en bereikt een hoogte van 35 cm tot 1,5 m. De bladeren zijn langwerpig, met een leerachtig oppervlak, uitgesneden aan de randen. Bloemen vormen in schermbloemige bloeiwijzen, bloeien van juni tot september.

Enegolovnik is perfect voor het decoreren van een tuinperceel, het zal een bepaalde plaats vinden in het ontwerp van boeketten. Bovendien heeft de plant honingachtige eigenschappen en wordt ze ook gebruikt in de volksgeneeskunde..

Erythematodes kweken uit zaden

Erythematodes kweken uit zaden

Erythematodes zaaien

Erythematosus kan gemakkelijk worden vermeerderd door zaad. Zaden worden direct in de volle grond geplant. De gunstigste tijd is de lente.

 • De zaden worden in holtes van twee centimeter geplaatst..
 • Er is een interval van maximaal 0,5 m tussen de rijen.
 • De gaten tussen de gewassen moeten zich ook op een afstand van 50 cm bevinden.Anders is het nodig om de zaailingen te verdunnen..

De erythematosus kan zich ook voortplanten door zelf te zaaien – de zaden kunnen onafhankelijk in de grond vallen en in de lente zullen ze eruit ontspruiten. Om de noodzakelijke voorwaarden voor volledige ontwikkeling te bieden, moeten ze worden uitgedund. De erythematodes vereist geen speciale zorg. Maar wieden en water geven is gewoon noodzakelijk. De cultuur groeit zeer snel, de wortels dringen diep door in de grond.

Erythematosus zaailingen

Sommige tuinders laten zaailingen uit zaad ontkiemen. Deze procedure wordt meestal aan het einde van de winter gestart. Dan zijn in mei jonge planten klaar om in open grond te worden overgeplant..

 • Zaden worden gezaaid in een voorbereide bak met universele grond. Laad de korrels niet diep. 40-50 cm is genoeg.
 • De gewassen worden afgedekt met folie totdat er scheuten verschijnen. Daarna wordt het deksel verwijderd. De luchttemperatuur moet 20 graden zijn. De verlichting is bij voorkeur helder, maar diffuus..
 • Spruiten vereisen matige watergift.
 • Als de scheuten krap zijn, worden ze overgebracht naar grotere potten, waar ze zich bevinden voordat ze in de volle grond van boord gaan. De procedure wordt eind mei uitgevoerd, maar de zaailingen worden een paar weken uitgehard, waarvoor ze regelmatig in de frisse lucht worden gebracht..
 • Wanneer de zaailing in de grond wordt getransplanteerd, wordt deze eenvoudig samen met een klomp aarde in het voorbereide gat overgebracht. De afstand tussen de aanplant is 40 cm. Na het herplanten van de zaailingen wordt de grond gemulleerd.

Erythemateuze fokken

Voortplanting door de struik te verdelen

Deze methode wordt meestal uitgevoerd in het voorjaar wanneer de vorst achter de rug is. Omdat de cultuur een kwetsbaar wortelstelsel heeft, moet de struik zeer zorgvuldig, zorgvuldig en zorgvuldig worden verdeeld, waarbij de meest kwetsbare plaatsen worden omzeild..

Erythematodes planten in de volle grond

Voor erythematodes is het beter om een ​​zonnig gebied te kiezen. Met deze keuze zullen de bloemen van de plant een rijke schaduw hebben, wat de aantrekkelijkheid en schoonheid van Eringium zal vergroten..

De grond moet licht en goed gedraineerd zijn. Kies dan voor zand- of rotsgrond..

Erythematodes zorg

Erythematodes zorg

Eringium is een pretentieloze plant, dus het is vrij eenvoudig om voor de plant te zorgen..

Water geven

Erythematosus kan praktisch zonder water, zelfs in droge periodes, en overtollig vocht kan de plant volledig vernietigen.

Subculturen en meststoffen

De cultuur vereist geen voeding. Tuinders hebben herhaaldelijk opgemerkt dat het verbeterde voedingsmedium de pracht van de plant verslechtert en de vorstbestendigheid vermindert..

Mulchen

Het is raadzaam om met turf te mulchen. Dit maakt het gemakkelijker om onkruid te bestrijden, dat moet worden verwijderd..

Snoeien

De pracht van de cultuur wordt beïnvloed door de verjonging van de erythematodes. Hiervoor wordt plantensnoei gebruikt. Maar na het einde van de bloei worden de spruiten tot aan de basis afgesneden, waardoor er slechts een kleine stronk overblijft.

Hoge planten moeten worden versterkt met rekwisieten, zodat de stelen niet op de grond vallen..

Erythematodes in de winter

Erythematodes verdraagt ​​de winter goed en heeft geen beschutting nodig. Als de geselecteerde zaden echter niet de nodige winterhardheid hebben, moeten de spruiten bij koud weer worden afgedekt met vuren takken of droog gebladerte..

Ziekten en plagen

De plant is zeer goed bestand tegen ziekten en plagen. Zelfs geïnfecteerde naburige planten zijn niet bang voor eringium.

Einehead in landschapsontwerp

Einehead in landschapsontwerp

Deze exotische plant is vaak te zien in tuinpercelen. Tuinders verwelkomen de aanplant van de erythematosus. En zelfs liefdevol noemen ze het een sierlijke doorn. Cultuur verbetert niet alleen het uiterlijk van het gebied zelf, maar past ook perfect in het landschapsontwerp, ziet er geweldig uit in het ontwerp van heggen, alpenglijbanen, rotstuinen. Fijne blauwe bloemen sieren groepsbeplantingen, zien er geweldig uit tussen grote stenen en rotsen.

De prachtige combinatie van Eringium met lelie, dahlia, phlox en geranium streelt het oog met elegantie en gratie. De plant staat prachtig tegen een achtergrond van roze, rode, witte bloemen. Collage met bellen, klaprozen, granen verrast door zijn organische karakter.

Einehead in de bloemisterij

Bloeiwijzen hebben het vermogen om hun uiterlijke eigenschappen vele jaren te behouden, daarom kun je steeds vaker heldere erythematosus vinden in plechtige boeketten en bloemstukken. Combinaties met lelies, tulpen van verschillende tinten zijn hier geschikt. Een sierlijke doorn in het contrast van tinten ziet er pittoresk en helder uit.

Erythemateuze soorten

Erythemateuze soorten

Er zijn ongeveer 250 soorten eringium. De meest populaire hiervan zijn de volgende gewassen:

 • Alpine erythematodes. De plant is meerjarig, heeft kleine korenbloemblauwe bloemen verzameld door een paraplu. De hoogte van de stengel is ongeveer 50 cm Aan de onderkant van de scheut zijn bladeren op bladstelen, hartvormig met gekartelde randen. Top gebladerte driehoekige configuratie.
 • Balhoofdig koortskruid. Een bloem met ronde bolvormige bloeiwijzen met originele stekels. Bladeren zijn gesneden met doornen aan de randen.
 • Bourget, Burt of Burgati. Rechte stengel, reikend tot 40 cm.Groenachtige bladbladen, ingesneden, met zichtbare nerven.
 • Gigantische erythematodes. Dit is de hoogste vertegenwoordiger van cultuur. Het verspreidingsgebied is de Kaukasus. De stengel bereikt anderhalve meter. Leerachtige bladmessen. De onderste bladeren zijn met lange stekken aan de scheut bevestigd en de bovenste bladeren lijken erop te zitten. De bloemen zijn lichtblauw. En de schutbladen geven de plant dankzij de iriserende structuur een fantastische uitstraling. Eringium schijnt zogenaamd met regenboogsterren.
 • Platbladige erythematodes. De cultuur is meerjarig, vertakt, de stengel bereikt een hoogte van een meter. De scheuten hebben een blauwachtige tint. Gescheiden plaatplaten.
 • Uitzicht op zee. Vaste plant met grote spruiten van turquoise tinten. Bloeiwijzen met een bleke blauwachtige tint. De cultuur kan een hoogte bereiken van 0,7 meter.
 • Veld erythematodes. De fabriek in Tatarstan is opgenomen in het Rode Boek en is wettelijk beschermd. De hoogte van de stengel is slechts 0,5 m. Mooie lichtblauwe bloemen, verzameld in kleine bloeiwijzen in de vorm van paraplu’s. Na het drogen of afsterven veranderen de plantstelen in tumbleweeds.
 • Leavenworth. Dit is een echte struik, waarvan de bladeren en bloeiwijzen in een felle paarse kleur zijn geverfd. De hoogte is 0,6-0,8 m. Ziet er geweldig uit. Het is vaak te vinden in het ontwerp van bloembedden en alpine glijbanen. Alle schoonheid manifesteert zich tijdens de bloeiperiode van de erythematodes, van juni tot september..

Het gebruik van erythematodes in de traditionele geneeskunde

Omdat de wortel van de cultuur rijk is aan tannines, zuren en essentiële oliën, kon de traditionele geneeskunde de heilzame eigenschappen van de plant niet negeren. Afkooksels en infusies bereid uit wortels en kruiden geven een goed slijmoplossend effect, worden gebruikt als diureticum, stimuleren de darmen, verbeteren de functies van de lever en de maag. Een groep ziekten verbiedt echter de inname ervan. Ze mogen niet worden gebruikt door hypertensieve patiënten, zwangere vrouwen, patiënten met diabetes..

De wortels van de plant worden geoogst in de herfst of het vroege voorjaar. Ze worden losgemaakt van de grond, in stukken gesneden en gedroogd in een goed geventileerde berging of onder een afdak. Kant-en-klare wortels kunnen tot drie jaar worden bewaard.

Het gras wordt tijdens de bloei geoogst. Het wordt geplet en aan de lucht gedroogd, altijd in de schaduw. Bereid kruid kan 2 jaar worden gebruikt.

Hoe erythematosus-zaden correct te zaaien (video)

ERINGIUM! Hoe zaden correct te zaaien in het voorjaar?.ERINGIUM! Hoe zaden correct te zaaien in de lente.