Teunisbloem: planten en verzorgen in het open veld, groeien uit zaden

Teunisbloem (Oenothera), of sleutelbloem, of onager is een wortelstokplant uit de Cypriotische familie. Er zijn ongeveer 150 verschillende kruidachtige planten en struiken. Enotera wordt niet alleen gekweekt vanwege zijn decoratieve effect, maar ook vanwege zijn heilzame geneeskrachtige eigenschappen. Er worden veel verschillende medicijnen van gemaakt, die vaak worden gebruikt in de traditionele geneeskunde. De regels voor het planten, kweken en verzorgen van teunisbloem in het open veld zullen hieronder in detail worden beschreven..

Teunisbloem bloembeschrijving

Teunisbloem kan eenjarig, tweejarig of meerjarig zijn. De plant wordt 30 cm tot 1,2 m hoog. Stengels stijf behaard, kunnen recht of kruipend zijn. De bladeren zijn afwisselend gerangschikt. Ze kunnen eenvoudig, gekarteld, met hele randen, veervormig ontleed of gelobd zijn. De bloemen zijn groot genoeg, ongeveer 8 cm in diameter.De bloembladen zijn wit, geel, roze, paars, blauw of rood, zeer geurig. Solitair, maar soms kunnen ze worden verzameld in een bos of borstel. Bloei begint in juni en duurt tot september. Bloemen leven maar één dag en verwelken dan. De vrucht is een doos waarin meer dan drieduizend sleutelbloemzaden rijpen.

Teunisbloem kweken uit zaden

Teunisbloem kweken uit zaden

Tweejarige teunisbloem kan in zaailingen worden gekweekt. Om dit te doen, is het noodzakelijk om in de tweede helft van februari en het eerste decennium van maart zaden in containers met aarde te planten. Nadat de scheuten verschijnen, zullen de zaailingen goed groeien en sterker worden, men zal in de volle grond worden geplant. De afstand tussen de planten moet 50-60 cm . zijn.

Als u geen zaailingen wilt kweken, kunt u teunisbloemzaden direct in de volle grond planten. Het is noodzakelijk om vóór de winter of in de tweede helft van april of het eerste decennium van mei en uitsluitend in vochtige grond te planten. Je moet de zaden met 1 cm verdiepen en de afstand ertussen moet minimaal 30 cm zijn.De grond voor het planten moet van tevoren worden voorbereid. Het is noodzakelijk om het voorzichtig op te graven en organische meststoffen aan te brengen in de vorm van compost en humus. Nadat de scheuten verschijnen, is het noodzakelijk om ze nog eens 10-15 cm verder van elkaar te transplanteren.Hierdoor kunnen de planten goed groeien en zich ontwikkelen, zonder de naburige struiken te hinderen.

Teunisbloem planten in de volle grond

Voor het planten van teunisbloem is het het beste om een ​​goed verlicht deel van de tuin te kiezen, dit zal de bloei overvloediger en duurzamer maken. Maar ook een beetje schaduw verdraagt ​​de plant goed. Wat de samenstelling van de grond betreft, is alles voldoende, aangezien teunisbloem niet kieskeurig is over de grond. Het belangrijkste is om de plant niet te planten waar het bodemvocht erg hoog is. Teunisbloem tolereert geen wateroverlast, dergelijke omstandigheden zijn destructief voor haar. Daarom plant u een teunisbloem het beste in een goed doorlatende zandgrond..

In het eerste jaar na het planten ontwikkelen tweejarige en meerjarige teunisbloemsoorten een wortelstelsel en een basale bladrozet. Maar bloemen en steeltjes beginnen zich pas na een jaar te vormen..

Avond avondverzorging in de tuin

Avond avondverzorging in de tuin

Water geven

Jonge planten moeten eens in de zeven dagen water krijgen, terwijl oudere planten alleen water nodig hebben bij langdurige droogte. Na elke gietbeurt of regen is het noodzakelijk om de grond rond de struiken grondig los te maken en onkruid te verwijderen.

Topdressing en meststoffen

Als er tijdens het planten geen meststoffen op de grond zijn aangebracht, moeten deze in het voorjaar worden aangebracht. Mullein-oplossing is uitstekend geschikt voor lentevoeding. Een uitgebalanceerd complex van minerale meststoffen kan extra worden toegevoegd aan de grond die tijdens het planten wordt bemest, maar dit moet worden gedaan wanneer de teunisbloem actief in bloei staat.

Snoeien

Om de plant langer en overvloediger te laten bloeien en niet te vermenigvuldigen door zelf te zaaien, is het noodzakelijk om regelmatig bloeiwijzen te verwijderen die al zijn gestopt met bloeien en verwelken. Eenjarige en tweejarige teunisbloem aan het einde van het seizoen moet uit de bloementuin worden verwijderd en voor vaste planten moet het bovengrondse deel worden afgesneden.

Overdracht

Wat betreft transplantatie en deling, dit moet om de drie jaar worden gedaan, omdat de sleutelbloem zeer snel degenereert.

Beperking

Omdat de wortels van de sleutelbloem sterk groeien, is het noodzakelijk om beperkingen te installeren rond het bloembed waar de bloem groeit. Graaf als omheining een leisteen of wat metaal in de grond.

Overwintering

Meerjarige teunisbloem heeft geen beschutting nodig voor de winter, maar als er een strenge winter met weinig sneeuw en zeer strenge vorst wordt verwacht, dan kan de plant het beste worden afgedekt met een dikke laag turf of compost.

Soorten en variëteiten van teunisbloem

Avond avondverzorging in de tuin

Tweejarige en meerjarige teunisbloemsoorten worden meestal in de tuin gekweekt..

Tweejarige soorten:

Oenothera drummondii – een sterk vertakte struik. Hij groeit van 30 cm tot 80 cm De stengel is krachtig. De bladeren zijn langwerpig-lancetvormig, tegenoverstaand, heel, puntig naar de uiteinden, donkergroen van kleur. Bloemen tot 7 cm in diameter, hebben vier bloemblaadjes en een ongelooflijke geur, geel.

Teunisbloem (Oenothera versicolor) – een tweejarige plant die tot honderdtwintig centimeter hoog wordt. Bloemen zijn oranje. De meer populaire variëteit van dit type onder tuinders is Sansent Boulevard. De struik van deze variëteit wordt 35-45 cm hoog. De bloemen hebben een oranje-baksteentint.

Tweejaarlijkse teunisbloem (Oenothera biennis), teunisbloem of teunisbloem – De stengels van deze plant zijn rechtopstaand en bedekt met korte haren. Ze worden tot 1,2 m hoog. Het blad is heel, dun getand, bijna volledig, heeft een lancetvormige vorm, groeit tot 20 cm lang. De bloemen van deze plant kunnen tot 5 cm in diameter zijn, bloeien alleen ‘s avonds of bij bewolkt weer, felgeel of citroengeel. De meest populaire variëteit is Vechernyaya Zorya. Struiken van deze variëteit groeien tot 1 m hoog. De bloemen zijn goudgeel van kleur met een rode tint, hebben een aangenaam aroma.

Teunisbloem (Oenothera speciosa) – dit jong wordt tot veertig centimeter hoog. De bladeren zijn langwerpig en dun getand. Gecupte bloemen, tot 5 cm in diameter, wit of roze, zeer geurig.

Teunisbloem (Oenothera erythrosepala), teunisbloem Lamarck – tweejaarlijks. De oorsprong van deze soort is nog steeds een mysterie. Sterk vertakkende struik, rechte stelen. Groeit tot 1 m hoog. De bladeren zijn ovaal-lancetvormig, glad, lichtgroen van kleur. Bloemen zijn geel, verzameld in dichte borstels.

Meerjarige soorten:

Teunisbloemeigenschappen: schade en voordeel

Teunisbloem (Oenothera missouriensis), grootbloemige teunisbloem – stengels stijgen op, groeien van dertig tot veertig centimeter hoog. Bladeren kunnen ovaal of smal lancetvormig zijn. Bloemen zijn solitair, hebben een aangenaam aroma, tot 10 cm in diameter, goudgeel van kleur.

Teunisbloem (Oenothera perennis, Oenothera pumila) – Deze soort wordt als ondermaats beschouwd, omdat hij slechts tot 25 cm hoog wordt. De bladeren zijn smal lancetvormig. De bloemen zijn heldergeel, klein van formaat, verzameld in aartjes.

Teunisbloem (Oenothera tetragona), teunisbloem Frazera – groeit tot 70 cm hoog. De bladeren zijn ovaal, blauwgroen in de zomer en roodachtig in de herfst. Bloemen zijn geel, verzameld in corymbose bloeiwijzen. De meest populaire soorten: Sonnenwende (goudgele bloemen), Friverkeri (goudgele bloemen, stengels en knoppen zijn rood), Hoes Licht (kanariegele bloemen).

Gemeenschappelijke teunisbloem (Oenothera fruticosa) – een halfheesterplant die tot 1,2 m hoog wordt. De bladeren zijn langwerpig-ovaal en donkergroen van kleur. Bloemen van gemiddelde grootte, gele tint, zeer geurig.

Eigenschappen van teunisbloem: schade en voordeel

Teunisbloem heeft een groot aantal nuttige eigenschappen, omdat het saponine, carotenoïde, steroïde, flavonoïde, tannine, fenolcarbonzuur, polysacharide, anthocyanine, slijm, polyterpenoïde, vitamine C in grote hoeveelheden bevat, evenals macro- en micro-elementen calcium, magnesium , kalium, natrium, zink, mangaan, selenium en ijzer.

Ook de wortels van de plant bevatten veel heilzame stoffen. De ezel is een van de belangrijke ingrediënten in volksrecepten die gericht zijn op de behandeling van verkoudheid en tuberculose. Naast de wortels en stengels van de plant zijn teunisbloemzaden van grote waarde. Ze maken olie, die een grote hoeveelheid meervoudig onverzadigde en vetzuren, aminozuren en eiwitten bevat. Teunisbloemzaadolie helpt bij het bestrijden van bloedstolsels in bloedvaten, heeft een goede werking op het lichaam bij leveraandoeningen en eczeem. Helpt ook bij het verlichten van diathese en jeukende ichthyosis.

Verschillende preparaten met de toevoeging van teunisbloem helpen bij het bestrijden van artritis, trombose, astma, tumoren en schimmelziekten. Teunisbloemtinctuur helpt diarree te bestrijden en verbetert uitdroging.

Wat betreft contra-indicaties, deze omvatten zonder controle het gebruik van preparaten die teunisbloem bevatten. Hierdoor kunnen bijwerkingen in de vorm van hoofdpijn en misselijkheid beginnen. Teunisbloem wordt ook niet aanbevolen voor mensen die lijden aan epilepsie en schizofrenie. Teunisbloem mag niet gelijktijdig met epileptogene geneesmiddelen en fenothiazinen worden ingenomen. Het is noodzakelijk om verschillende middelen te nemen waarin teunisbloem is alleen als daar een indicatie voor is en alleen in de dosering die nodig is.

Enotera: groeien en verzorgen (video)

Enotera Nachtkaars, cultivatie.Enotera Nachtkaars, cultivatie.