Winde: planten en verzorgen in het open veld, groeien uit zaden

Winde (Convolvulus) is een prachtig bloeiende klimplant uit de familie Bindweed. Er zijn meer dan 250 soorten van deze plant. Winde is geschikt voor het decoreren van gebouwen, verschillende tuinstructuren, bogen en meer. Dit artikel zal u in detail vertellen over de regels voor het planten, kweken en verzorgen van winde..

Beschrijving van de windeplant

De winde kan een eenjarige of een meerjarige plant zijn. En ook een kruid of struik. De stengels kunnen rechtopstaand of kruipend zijn. Het wortelstelsel kruipt, de wortels zijn draadachtig. Bladeren kunnen eenvoudig, afwisselend, heel, gesteeld, gelobd, gekarteld, pijlvormig, hartvormig zijn. Bloemen worden meestal verzameld in bloeiwijzen, bloeien bij zonsopgang en sluiten ‘s avonds. Bloemkronen zijn klokvormig of trechtervormig. Zaden rijpen in een doos.

Met decoratieve soorten winde kunt u verticale oppervlakken decoreren en een originele look van landschapsontwerp creëren.

Winde uit zaden kweken

Winde kweken uit zaden

De winde reproduceert uitsluitend door zaad. Om de plant sneller te laten groeien en beter te laten bloeien, is het het beste om de zaailingen te laten groeien en de zaden niet direct in de volle grond te planten. Het is noodzakelijk om in maart windezaden voor zaailingen te planten. Voor het planten moeten de zaden 24 uur in water worden geweekt. Plant dan in aparte potten. Als grond is het beter om een ​​speciale grond te gebruiken voor het planten van zaailingen van bloeiende planten. De zaden moeten een beetje worden verdiept en bestrooid met aarde erop. Het is niet nodig om winde in gewone containers te planten, omdat de zaailingen van deze plant erg pijnlijk zijn om te verplanten..

De potten met de geplante zaden moeten in een ruimte worden geplaatst waar de temperatuur 18 tot 20 graden is. Regelmatig water geven is ook noodzakelijk. Na ongeveer 2 weken verschijnen de eerste scheuten. Naast water geven, hebben windezaailingen minerale meststoffen nodig, die eens in de 2 weken moeten worden aangebracht..

Winde planten in de volle grond

Voor het planten is het noodzakelijk om de zaailingen in de frisse lucht te brengen, te beginnen met 10 minuten en geleidelijk de tijd te verlengen. Het is noodzakelijk om eind mei zaailingen te planten. Op dit moment zal de vorst waarschijnlijk niet terugkeren, de grond is voldoende opgewarmd en er is goed weer ontstaan. Als het voorjaar te koud is, is het beter om het planten uit te stellen tot begin juni. De plantplaats kan het beste worden toegewezen in een goed verlichte ruimte van de tuin, dan duurt de bloei veel langer..

Winde kan in absoluut elke grond groeien, maar leemachtige en goed doorlatende grond wordt als comfortabeler beschouwd. Voor het planten is het noodzakelijk om turf aan de grond toe te voegen, de grond goed op te graven en het oppervlak waterpas te maken. Graaf vervolgens gaten en transplanteer de zaailingen voorzichtig samen met de aarden kluit (als de zaailingen in turfpotten zijn geplant, hoeft u ze niet te verwijderen – dergelijke potten worden met de planten geplant). De afstand tussen de planten moet minimaal 25 cm zijn. Na het planten is het noodzakelijk om overvloedig water te geven.

Zorg voor winde

Zorg voor winde

De winde heeft regelmatig en overvloedig water nodig. Gebrek aan vocht zal leiden tot het laten vallen van de knoppen en door overmatig vocht kunnen verschillende schimmelziekten optreden. In een te droge zomer moet speciale aandacht worden besteed aan water geven. De plant hoeft alleen in de eerste weken na het planten te worden gewied, sindsdien onderdrukt het alle onkruid en laat het niet groeien.

Hierboven werd gezegd dat de winde een klimplant is, daarom heeft hij ondersteuning nodig, die hij zal vlechten tijdens de periode van actieve groei. Langs de muur van het gebouw kun je een dichte draad spannen of een frame installeren waarover de plant zal krullen. Wanneer de zaailingen een beetje groeien, moeten de scheuten voorzichtig op een steun worden gewikkeld. Als de winde in de verkeerde richting groeit, kunt u een kleine snoei van overtollige scheuten uitvoeren..

Het komt voor dat de plant heel langzaam groeit, in welk geval het, om de groei te versnellen, nodig is om houtas of speciale preparaten voor bloeiende planten onder de wortels toe te voegen. Bijvoorbeeld Agricola of Nitrofoska. Nou dat is alles, dat is alles zorg voor winde!

Winde na de bloei

Het is gebruikelijk om eenjarige winde te telen, dus midden in de herfst hoef je alleen maar de plant samen met de wortels te verwijderen en de grond goed op te graven. Omdat de plant zich goed voortplant door zelf te zaaien, verschijnen komend voorjaar op dezelfde plek windescheuten.

Ziekten en plagen

Het is uiterst zeldzaam om ziekten en aantasting door schadelijke insecten op de winde te beschadigen. Soms kan de plant ziek worden van echte meeldauw, die moet worden bestreden zodra de eerste tekenen van de ziekte verschijnen. Een zieke plant moet grondig worden behandeld met een oplossing van een fungicide. Wat betreft ongedierte, winde kan bladluizen aanvallen. Je kunt er vanaf komen door de plant te behandelen met medicijnen zoals Aktara, Actellik of Antitlin.

Hoe zich te ontdoen van winde

Hoe zich te ontdoen van winde

Er zijn niet alleen decoratieve soorten winde, maar ook wilde. Het is een dergelijke winde die als onkruid wordt beschouwd, waar je heel moeilijk vanaf kunt komen. De winde is verstrengeld om de plant en begint deze te verstikken, waardoor deze niet goed groeit en zich ontwikkelt. Daarom is het het beste om met dergelijk onkruid om te gaan als het nog jong is. De winde moet onmiddellijk worden uitgetrokken en proberen de hele wortel uit de grond te verwijderen, omdat er nieuwe scheuten uit de overblijfselen zullen groeien. Als de wiet desondanks actief in de tuin begon te groeien, moet u speciale preparaten gebruiken. Bijvoorbeeld Lintur, Tornado of Roundup.

Om eindelijk van de winde af te komen, is het in het voorjaar noodzakelijk om grondig te graven en alle delen en vooral de wortels van de plant te verwijderen. Bedek het gebied vervolgens met een materiaal dat geen licht en zuurstof doorlaat. In dergelijke omstandigheden zal de winde afsterven. Je kunt er ook vanaf komen met behulp van siderates. Witte mosterd, die de groei van onkruid onderdrukt, is uitstekend geschikt voor het bestrijden van winde. Na elke oogst is het noodzakelijk om de grond voorzichtig op te graven en alle delen van het onkruid te verwijderen. Zodat de zaden niet afbrokkelen en de planten niet opnieuw ontkiemen, moeten ze buiten de tuin worden verbrand..

Soorten en variëteiten winde

Soorten en variëteiten winde

Hieronder zullen we het hebben over de meer populaire soorten tuinwinde..

Moorse winde (Convolvulus sabatius, Convolvulus Mauritanicus) – geweldig voor het kweken in een container of hangende mand. De stelen kunnen tot 50 cm hoog worden, het blad is zacht, grijsgroen van kleur. Bloemen van bleke lila kleur.

Winde (Convolvulus bicuspidatus, Convolvulus fischerianus) – groeit in zijn natuurlijke omgeving op een berghelling, op een zanderige rivieroever of in een bergsteppe. Stengels ongeveer 40 cm lang, liggend en soms oplopend. De bladeren zijn behaard en kaal, hebben een sagittale vorm. Enkele bloemen, roze.

Driekleurige winde (Convolvulus tricolor, Convolvulus minor) – kruidachtig en dicht vertakt eenjarig. De stengels verspreiden zich over de grond en komen soms omhoog. De bladeren zijn lelie-lancetvormig, puntig aan het uiteinde, glad of ruw, hebben een doffe groene kleur. De bloemen zijn trechtervormig en hebben een interessante kleur. Helderblauw aan de randen, wit in het midden en geel dichter bij de keelholte. Er zijn ook varianten van paarsblauw, blauw, wit, roze en paars. Meer populaire:

  • Krimzon Monarch – de bloemen van deze variëteit zijn vrij groot en hebben een interessante frambozenkleur.
  • Royal Ensign – de scheuten van deze variëteit aan komkommers groeien tot 45 cm.De bloemen hebben een originele kleur, rijk blauw aan de randen en worden geel dichter bij de keel.
  • Blue Flash – deze variëteit wordt als dwerg beschouwd, omdat deze niet hoger wordt dan 25 cm Bloemen hebben een lichtblauwe tint.

Er is nog een winde, deze heeft verschillende namen – sterwinde, Spaanse vlag, kvamoklit gelobd of ochtendglorie Mina Lobata. Het is ook een gekrulde winde, maar het behoort niet tot hun geslacht..

Winde is een prachtige haag (video)

Perfect levend hek met bloemen &# 127803; De hele zomer en de helft van de herfst (Oekraïne) &# 127800; Winde &# 127800; &# 127803; Veel kleuren&# 127804;&# 127804;&# 127804;Perfect levend hek met bloemen �� De hele zomer en de helft van de herfst (Oekraïne) �� Winde �� �� Veel bloemen������