Koreaanse spar: foto, beschrijving van de boom, gebruik in landschapsontwerp

Eén naam “Koreaanse spar” betekent dat het een boom uit Korea is. Op het eiland Jeju bestaan ​​bijna alle bossen uit deze bomen. Deze groenblijvende plant heeft een dichte, kegelvormige kroon en kan tot 15 meter hoog worden. Ontwikkeld in gunstige omstandigheden, kan het 150 jaar of langer leven. Dergelijke gunstige voorwaarden zijn:

  • Open gebieden. Kan groeien en zich ontwikkelen in de schaduw, maar geeft de voorkeur aan open plekken met veel licht.
  • Geschikte grond. Voelt goed op leem, op licht zure, licht alkalische en lichte bodems.
  • Voldoende vocht. Een vochtminnende boom die tijdens droge perioden geen vochttekort verdraagt.

Koreaanse spar groeit vrij langzaam – de jaarlijkse groei is 3-5 cm.In het wild groeit het voornamelijk in de bergen, met een voorkeur voor hoogtes van 1000 tot 2000 meter. Volwassen bomen zijn bedekt met roodbruine bast en hebben sabelgebogen donkergroene naalden van 10-15 cm lang. Rijpe kegels zijn violet-paars gekleurd en zien eruit als een cilinder 5-7 cm lang en 2-3 cm breed.

Deze boom is voorzien van een sterk wortelgestel dat diep in de grond gaat.

Deze boom is voorzien van een sterk wortelgestel dat diep in de grond gaat. Anders is het onmogelijk – bergen, rotsachtige hellingen, constante “invallen” van moessons. Opgroeien in zulke moeilijke omstandigheden zonder een goed wortelstelsel kan simpelweg niet overleven. Het kan worden gevonden in gemengde bossen. Koreaanse spar werd voor het eerst geclassificeerd in 1907.

Koreaans dennen- en landschapsontwerp

Ondanks dat haar thuisland Korea is, doet ze het goed op de middelste baan. Deze groenblijvende boom ziet er in elk seizoen geweldig uit en wordt daarom met succes gebruikt bij de organisatie van landschapsontwerp. Door zijn langzame groei groeit een dertigjarige spar tot een hoogte van niet meer dan 3 meter en behoudt daarom lang zijn kroonvorm, gevormd door natuurlijke of kunstmatige middelen. Naast de gebruikelijke spar zijn er de decoratieve vormen, van kleine gestalte, die met succes door amateur-tuinders worden gebruikt voor het modelleren van hun zomerhuisjes..

Koreaans dennen- en landschapsontwerp

Het ziet er goed uit tegen de achtergrond van naald- en bladverliezende aanplant. Goede buren van Koreaanse spar kunnen zijn – berk, berberis, esdoorn, thuja, den, spar, cipres, jeneverbes. Laagblijvende en dwergvariëteiten kunnen in kuipen worden geplant of worden gebruikt voor het modelleren van rotsachtige gebieden. Deze boom verdraagt ​​geen stedelijke omstandigheden, omdat hij gevoelig is voor vervuilde lucht, maar ontwikkelt zich zonder problemen buiten de stad. Het wordt aanbevolen om gewone dennenrassen in enkele aanplant te gebruiken en ondermaatse en dwergvariëteiten in groepen te gebruiken. Met deze boom kunnen levende barrières worden gevormd..

Planten en vertrekken

Bij het planten van sparren moet er rekening mee worden gehouden dat zaailingen van 5 tot 10 jaar het beste wortel schieten. Voor het planten wordt een landingsput gevormd met een breedte van 50×50 cm en een diepte van 60-80 cm.Als de grond zwaar is, moet voor drainage worden gezorgd. Om dit te doen, wordt een laag steenslag of gebroken baksteen van ongeveer 20 cm dik op de bodem van de put gegoten.Om de put te vullen, wordt een substraat bereid uit een mengsel van klei, aarde, humus, turf en zand (2: 3: 1: 1). Zorg ervoor dat u minerale meststof (nitroammofoska) toevoegt, ergens tussen 200-300 gram en ongeveer tien kg zaagsel. Bij het planten moet je controleren zodat de wortelhals op grondniveau blijft.

Planten en vertrekken

Na het planten hebben de zaailingen vocht nodig, vooral tijdens droge periodes. Het wordt 2-3 keer bewaterd met een snelheid van 15-20 liter water per plant en, indien nodig (vooral bij hitte), wordt de kroon besproeid (besprenkeld). In het 3e jaar na het planten wordt “Kemiro-wagen” geïntroduceerd met een snelheid van 150 gram per vierkante meter in het voorjaar. Spar is een vochtminnende boom, maar verdraagt ​​geen overtollig vocht. Tijdens de groei moet u de grond constant tot een diepte van 25-30 cm losmaken en mulchen. Voor mulch zijn zaagsel, houtsnippers of turf geschikt, dat bedekt is met een laag van 5 cm tot 8 cm in de stamcirkels. De plant, hoewel vorstbestendig, maar in het eerste jaar van aanplant, moet worden beschermd tegen strenge vorst door hem te bedekken met vuren takken of ander hulpmateriaal. In de toekomst, wanneer de boom sterker wordt, is een dergelijke bescherming niet nodig..

Dennenkroonvorming is niet kunstmatig vereist, maar kan nodig zijn, vooral nadat takken zijn beschadigd als gevolg van late voorjaarsvorst. In dit geval worden de beschadigde takken verwijderd en kan het nodig zijn om de groei van de kroon te corrigeren..

Reproductie van Koreaanse zilverspar

Het plant zich voort door zaden en stekken. Zaden worden geoogst aan het begin van hun rijping. Je kunt in de herfst of lente zaaien, maar daarvoor moeten ze worden gestratificeerd. Hiervoor worden de zaden 30-40 dagen op een bepaalde temperatuur bewaard, wat bijdraagt ​​aan een snellere ontkieming van zaden. Bij het planten in het voorjaar kunt u sneeuwen. Hiervoor wordt op een bepaalde plaats sneeuw verdicht en worden zaden op de verdichte sneeuw geplaatst..

Reproductie van Koreaanse zilverspar

Vervolgens worden de zaden bedekt met stro en wordt er een plastic folie bovenop geplaatst. Dan is dit alles weer bedekt met sneeuw. Voor vermeerdering door stekken worden jaarlijkse scheuten met een knop aan de bovenkant van de scheut geselecteerd. Bij vermeerdering door stekken wordt de kroon van de toekomstige boom onafhankelijk gevormd. De eerste 10 jaar groeien de stekken heel langzaam, daarna iets sneller, en zo groeit het steeds verder..

Spar soorten

Spar behoort tot de dennenfamilie en dit geslacht heeft meer dan 50 soorten die veel voorkomen in de gematigde zone van de bergachtige streken van het noordelijk halfrond. Dit zijn de belangrijkste soorten:

  • Aziatische spar. Het wordt beschouwd als een soort subalpiene spar. Groeit in gemengde bossen van westelijk Noord-Amerika op een hoogte van 1200-2600 meter boven zeeniveau.
  • Balsem spar. Groeit in de bossen van Noord-Amerika en Canada, tot aan de grens van de toendra, en wordt beschouwd als de meest voorkomende soort van deze plaatsen.
  • Witte of Europese spar. Haar thuisland zijn de bergen van Midden- en Zuid-Europa..
  • Witte spar. Dit is de meest voorkomende soort van het Russische Verre Oosten, maar is te vinden in China en Korea..
  • Vinca spar. Het meest decoratieve type spar en groeit in Centraal Japan op bergketens op het niveau van 1300-2300 meter.
  • De spar is hoog. Een van de snelst groeiende dennenbomen. Deze boom kan tot 100 meter hoog worden..
  • Fir Grieks of Kefallin. Habitat – het zuiden van Albanië, Griekenland (schiereiland Peloponnesos, eiland Kefallinia) en behoort tot de subalpiene planten.

Veel experts zijn van mening dat de spar uit de dennenfamilie een van de mooiste bomen is..

Adblock
detector