Een ceder planten en verzorgen. Siberische ceder kweken uit zaden

Siberische ceder (Siberische cederpijnboom, Pinus sibirica) is een naaldboom uit de dennenfamilie, behorend tot de waardevolle groenblijvende meerjarige gewassen. De vruchten (het zijn ook zaden), pijnboompitten, hebben tal van nuttige en helende eigenschappen. De gunstigste omstandigheden voor de teelt van ceder zijn in de taiga-regio’s. In het wild begint de boom pas op 40-jarige leeftijd zijn eerste vruchten te dragen, en met gecultiveerde aanplant en goede zorg kan dit veel eerder gebeuren, ongeveer 15-20 jaar..

Ceder kweken uit zaden

Voor het planten is het raadzaam om bewezen rassenzaden te kopen. De gunstigste tijd om te zaaien is de laatste week van april of de eerste week van mei..

Zaadvoorbereiding voor het planten begint ongeveer negentig dagen voor het zaaien. Stratificatie is een van de belangrijkste punten van zaadvoorbereiding, zonder welke zaailingen in het eerste jaar helemaal niet verschijnen. Voorbehandeling omvat sorteren, ruimen, verharden en ziektebescherming.

Ceder kweken uit zaden

Zaadverwerking begint met drie weken.

  • De eerste ligt ongeveer drie uur in koud water om lege en beschadigde noten te identificeren. Zaden van de hoogste kwaliteit zijn verzadigd met vocht en zinken naar de bodem van de container, en leeg en ongeschikt om te planten drijven naar de oppervlakte (ze worden niet gebruikt om te zaaien).
  • De tweede onderdompeling – in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat (lichtroze), gedurende ongeveer twee uur om verschillende schimmel- en infectieziekten te voorkomen.
  • Ten derde – in heet water met een temperatuur van ongeveer 50 graden gedurende een periode van maximaal drie dagen. Elke dag moet het water worden afgetapt en vervangen door vers water..

Na “waterprocedures” moeten zaden (één deel) worden gemengd met rivierzand of bevochtigde turfkruimel (drie delen). Het afgewerkte mengsel wordt in een houten bak met gaten aan de onderkant en aan elke kant geplaatst. De dikte van de laag zaden met zand is ongeveer 20 cm De container moet op houten blokken in een donkere en koele ruimte met een temperatuur van 4 tot 6 graden Celsius worden geplaatst..

Voor elke vierkante meter land is ongeveer 30 g zaden en verplichte bemesting vereist. Het bereidt de grond voor en verrijkt deze met essentiële voedingsstoffen. Voedingsstof bestaat uit superfosfaat (1 g), kalium (0,5 g), houtas (2 g) en veengrond.

De grond in het geselecteerde gebied moet droog zandig of nat leem zijn.

Zaaien

Eerst moeten de zaden van het grondmengsel worden gescheiden, enige tijd in een mangaanoplossing worden bewaard en vervolgens worden gedroogd en in de grond worden geplant. Zaaidiepte – 2-3 centimeter. Het wordt aanbevolen om het grondoppervlak te bedekken met een klein laagje fijn zaagsel. Deze mulch beschermt de grond tegen uitdroging en verdichting na hevige regenval..

Gewasbescherming tegen vogels wordt uitgevoerd met behulp van speciale schilden. Ze kunnen worden gebouwd van wilgenstokken, gelegd op houten blokken, ongeveer op een hoogte van 6-7 cm van het aardoppervlak..

Preventieve behandeling van gewassen tegen schimmel- en infectieziekten wordt uitgevoerd met een oplossing van kaliumpermanganaat, die groeven moet worden bewaterd met geplante pijnboompitten.

Zaailingen van Siberische ceder planten

Zaailingen van Siberische ceder planten

Zeven of acht jaar oude zaailingen worden overgebracht naar een vaste plaats samen met een aarden kluit gewikkeld in een vochtige doek. De afstand tussen de gaten is van 4 tot 8 meter. De grootte van de plantkuil mag niet veel groter zijn dan de grootte van de wortel van de zaailing. De boom wordt geplant in aarde vermengd met humus of mest.

Het wordt niet aanbevolen om eenzame zaailingen te planten, omdat dit de vorming van de eierstok, vruchtvorming en vruchtkwaliteit negatief zal beïnvloeden..

Een ziekte bestrijden

Witte bloei op de stengel van de zaailing moet twee keer worden behandeld met zeepschuim verkregen door een kleine hoeveelheid water en vloeibare waszeep op te schuimen.

Zaailingen enten

Een geënte cederzaailing begint al in het vijfde of zevende levensjaar vruchten af ​​​​te werpen, in tegenstelling tot een gewone zaailing, die pas op de leeftijd van 15-20 jaar zijn eerste vruchten zal dragen.

Je kunt alleen smakelijke en gezonde cedervruchten krijgen met veel geduld en dagelijkse verzorging van de naaldplant. De volledige ontwikkeling van ceder en de overvloed van de oogst hangt af van kwaliteitszorg en goede levensomstandigheden..

Hoe je thuis een ceder uit een noot kunt laten groeien (video)

Hoe pijnboompitten thuis te kweken?Hoe pijnboompitten thuis te kweken?