Gebrek aan voedingsstoffen in tomaten

Ziekten of plagen zijn niet altijd verantwoordelijk voor het ongezonde uiterlijk van tomatengewassen. In sommige gevallen zijn droge bladeren, bleke kleur van de plant en langzame groei van het gewas het gevolg van onvoldoende voedingsstoffen in de bodem. Hun tekort moet dringend worden aangevuld en de ontwikkeling van tomaten zal in een normaal ritme doorgaan. Het is erg belangrijk om te begrijpen welke elementen de plant mist. Een tekort aan voedingsstoffen wordt bepaald door het uiterlijk van tomatenstruiken.

Gebrek aan voedingsstoffen in tomaten

Kaliumtekort (K)

Bij een gebrek aan kalium beginnen nieuwe bladeren op groentestruiken op te rollen en oude krijgen een lichte geelheid.

Bij een gebrek aan kalium beginnen nieuwe bladeren op groentestruiken op te rollen, en oude krijgen een lichte geelheid en drogen langzaam op, waardoor ze een soort droge rand vormen aan de randen van de bladeren. Vlekken met een geelbruine tint rond de randen van groen gebladerte zijn een teken van een gebrek aan kalium..

Het is noodzakelijk om tomatengewassen te redden door water te geven en te sproeien met kaliumgehalte. Elke plant moet minimaal een halve liter potas krijgen. De oplossing voor irrigatie wordt bereid uit 5 liter water en 1 theelepel kaliumnitraat en voor sproeien – uit 2 liter water en 1 eetlepel kaliumchloor.

Stikstoftekort (N)

De bladeren op tomatenstruiken drogen eerst aan de randen, worden dan geelachtig en vallen eraf. De struik strekt zich uit, de greens zien er lusteloos en bleek uit, het gebladerte vertraagt ​​​​in groei en de stengel wordt onstabiel en zacht.

Het wordt aanbevolen om een ​​stikstofbevattende topdressing te maken. Elke tomatenstruik moet worden bewaterd met een oplossing: 5 liter water en 1 theelepel ureum.

Zink (Zn) tekort

Het ontbreken van dit element kan worden bepaald door bruine vlekken op de bladeren van planten, door omhoog krullende bladeren, door kleine gele vlekken op jonge kleine bladeren die verschijnen. Na korte tijd wordt het blad volledig droog en valt het af. Groenteontwikkeling vertraagt.

Het is noodzakelijk om een ​​​​meststof toe te passen die zink bevat. Benodigd: 5 liter water en 2-3 gram zinksulfaat.

Molybdeen (Mo)-tekort

De kleur van groen blad wordt geleidelijk lichter en wordt geel. De randen van de bladeren beginnen te krullen, lichtgele stippen verschijnen op hun oppervlak tussen de nerven.

U moet de culturen voeden met een oplossing bereid uit 5 liter water en 1 gram ammoniummolybdaat (0,02% oplossing).

Fosfor (P)-tekort

In het begin krijgen alle delen van de struik een donkergroene tint met een licht blauw en in de toekomst kunnen ze volledig paars worden.

In het begin krijgen alle delen van de struik een donkergroene tint met een licht blauw en in de toekomst kunnen ze volledig paars worden. Tegelijkertijd verandert het “gedrag” van de bladeren: ze kunnen naar de binnenkant draaien of sterk naar boven stijgen, stevig vastklampend aan de stijve stengel.

Vloeibare meststof die fosfor bevat, wordt tijdens het water geven aangebracht in een hoeveelheid van vijfhonderd milliliter voor elke plant. Het wordt bereid uit 2 liter kokend water en 2 glazen superfosfaat en laat het een nacht trekken. Voeg voor gebruik 5 liter water toe voor elke 500 milliliter oplossing..

Boriumtekort (B)

Het lommerrijke deel van de struiken krijgt een bleek lichtgroene tint. De bladeren in het bovenste deel van de planten beginnen naar de grond te krullen en worden na verloop van tijd broos. Fruitovarium komt niet voor, bloemen verdwijnen massaal. Er verschijnt een groot aantal stiefkinderen.

Het ontbreken van dit element is de belangrijkste reden voor het ontbreken van een eierstok. Als preventieve maatregel is het noodzakelijk om tijdens de bloeiperiode groenteplanten te sproeien. Benodigd: 5 liter water en 2-3 gram boorzuur.

Zwaveltekort (S)

De symptomen van een gebrek aan dit element lijken sterk op die van een gebrek aan stikstof. Alleen met een stikstoftekort op tomatenstruiken worden eerst oude bladeren aangetast, en hier – jonge. De rijke groene kleur van de bladeren vervaagt en verandert dan in gele tinten. De stengel is erg broos en breekbaar, omdat deze zijn kracht verliest en dunner wordt.

Het is noodzakelijk om een ​​meststof toe te passen die bestaat uit 5 liter water en 5 gram magnesiumsulfaat.

Calciumtekort (Ca)

De bovenkant van de vrucht begint geleidelijk te rotten en uit te drogen.

Volwassen tomatenbladeren krijgen een donkergroene kleur, terwijl jongeren droogtips en kleine stippen met een gele tint hebben. De bovenkant van de vruchten begint geleidelijk te rotten en uit te drogen.

In dergelijke gevallen wordt besproeid met een oplossing bereid uit 5 liter water en 10 gram calciumnitraat..

IJzer (Fe)-tekort

De groei van de cultuur vertraagt. De bladeren verliezen geleidelijk hun groene kleur van de basis tot de uiteinden, worden eerst geel en verkleuren dan volledig.

Het is noodzakelijk om de tomatenstruiken te voeden met kunstmest bereid uit 3 gram kopersulfaat en 5 liter water.

Koper (Cu)-tekort

Het uiterlijk van de plant verandert volledig. De stengels worden lethargisch en levenloos, alle bladeren worden in buizen gedraaid. Bloei eindigt met het afstoten van bladeren zonder de vorming van een eierstok.

Voor het spuiten wordt een meststof gebruikt die is bereid uit 10 liter water en 2 gram kopersulfaat..

Mangaan (Mn)-tekort

Er is een geleidelijke vergeling van de bladeren, die begint bij hun basis. Het bladoppervlak lijkt op een mozaïek van verschillende tinten geel en groen..

Planten kunnen samen worden gekweekt door bemesting. Topdressing wordt bereid uit 10 liter water en 5 gram mangaan.

Magnesium (Mg)-tekort

Het blad aan tomatenstruiken wordt geel tussen de bladnerven en krult omhoog.

Het blad aan tomatenstruiken wordt geel tussen de bladnerven en krult op.

Spuiten is noodzakelijk als een dringende maatregel. Benodigd: 5 liter water en 1/2 theelepel magnesiumnitraat.

Chloortekort (Cl)

Jonge bladeren ontwikkelen zich bijna niet, hebben een onregelmatige vorm en geelgroene kleur. Verwelking vindt plaats op de toppen van tomatenplanten.

Dit probleem is eenvoudig op te lossen door te besproeien met een oplossing van 10 liter water en 5 eetlepels kaliumchloride..

Voor degenen die voor biologische landbouw hebben gekozen, wordt aanbevolen om kippenmest of kruideninfusie (stikstof), as (kalium en fosfor), eierschalen (calcium) te gebruiken als meststoffen met ontbrekende voedingsstoffen.

Waarom worden tomatenbladeren geel? Meststoffen met micro-elementen (video)

Waarom tomatenbladeren geel worden Meststoffen met sporenelementenWaarom tomatenbladeren geel worden Meststoffen met sporenelementen