Hoe tomatenzaailingen te voeren?

Vaak vragen tuinders zich af hoe en wat tomatenzaailingen in de vroege stadia van groei moeten voeren. In sommige gevallen, nadat de zaailingen op het oppervlak van het substraat zijn verschenen, is er een plotselinge remming van de ontwikkeling. De zaailingen beginnen te verwelken, de kleur verandert en de tomatenstruiken stoppen met groeien. Dergelijke symptomen zijn de reden voor het ontbreken van sporenelementen in de bodem. Als het zaaien werd uitgevoerd in een voedzaam los substraat, is het niet nodig om zaailingen regelmatig te voeren. Er moet echter veel aandacht worden besteed aan jonge planten totdat ze zich aanpassen en volledig ontwikkelen..

Nadat de eerste tekenen van verwelkende bladeren zijn ontdekt, is het belangrijk om de juiste meststof te kiezen voor het voeren van tomatenzaailingen.

Voor traditionele groentegewassen is de tijd die nodig is om thuis in zaadcontainers te groeien, meestal een paar maanden. Vervolgens worden de zaailingen overgebracht naar de volle grond. Tijdens deze periode worden tomaten 3-4 keer gevoerd. Voor de eerste keer wordt kunstmest toegepast tijdens de vorming van het 2e en 3e blad, daarna twee weken na het plukken. De procedure wordt na nog eens twee weken herhaald. 10 dagen voor het verplanten naar kassen of naar een perceel, worden zaailingen voor de vierde keer gevoerd.

Hoe en wat tomatenzaailingen te voeren?

Hoe en wat tomatenzaailingen te voeren?

Stikstof

Stikstof is verantwoordelijk voor de aanleg van groen. Gebrek aan stikstof leidt tot vergeling van de bladeren en rood worden van de nerven aan de onderkant van de plaat. Er zijn verschillende formuleringen van voermengsels:

 • een complex genaamd “Biohumus”, bereid volgens de instructies;
 • toortsoplossing, genomen in een verhouding van 1 liter kunstmest per emmer water;
 • een mengsel van 1,5 g kaliumzout, 0,5 g ureum en 4 g superfosfaat. Alle mineraalkorrels zijn opgelost in 1 liter water.

Oververzadiging van de bodem met een stikstofmicro-element kan leiden tot het tegenovergestelde effect. In plaats van smakelijke en sappige vruchten te laten rijpen, zal er gebladerte groeien. Snel vergeelde bladeren zijn het bewijs van een teveel aan stikstof in de weefsels van tomatenzaailingen..

Belangrijk! Veel planten hebben stikstofhoudende complexen nodig, maar deze moeten zeer voorzichtig worden toegevoegd..

Fosfor

Fosfor is de belangrijkste voedingsstof voor elk gewas. De rol van fosfor is om metabolische processen in tomaten te reguleren en de vorming van wortelstekken te versnellen. Dankzij dit micro-element wordt de hoeveelheid stikstof vereffend, de gevolgen voor groenten worden verzacht in geval van overmaat..

Wanneer de bladeren van de planten beginnen te krullen en de kleur van de plaat een paarse tint krijgt, sterft de ontwikkeling van tomatenzaailingen af. Het is tijd om fosformeststoffen toe te voegen, bijvoorbeeld een superfosfaatoplossing. Superfosfaat heeft geen effect in bodems met een zure omgeving, daarom wordt de site vóór het voeden gedeoxideerd met as of kalk. Fosforbemesting wordt dichter bij de wortelzone toegepast. Verstrooiing van korrels op het oppervlak heeft geen effect..

Gebruiksmethoden voor superfosfaat:

 • 15 g van de stof wordt opgelost in 5 l water;
 • 20 eetlepels de korrels worden verdund in 3 liter heet water, gedurende een dag toegediend, het resulterende concentraat wordt verdund met water en een beetje humus wordt toegevoegd om de opname van kunstmest door tomatenzaailingen te verbeteren.

Superfosfaten worden niet aanbevolen om te worden gemengd met as, kalk, ureum en andere soorten meststoffen..

Potassium

Kaliummeststof

Kalium wordt vaak tegelijk met fosfor toegevoegd. Fosfor-kaliumformuleringen zijn te koop. Als de bladeren zijn verschrompeld en de uiteinden droog zijn, hebben de planten kaliumvoeding nodig. Anders zullen de struiken met tussenpozen vrucht dragen. Een andere functie van kalium is de normalisatie van de vitale activiteit van zaailingen in het open veld. Het versnelt de vorming van de eierstok en geeft de tomatensmaak.

Om kalimeststof te gebruiken, moet u een van de volgende methoden gebruiken:.

 1. Los 6 g kaliumsulfaat op in 5 l water.
 2. Los 10 g monofosfaat op in 10 l water.
 3. Verdun 50 ml kaliumhumaat in 10 liter water. Dankzij de introductie van deze samenstelling wordt de structuur van de grond verbeterd en wordt de groei van zaailingen genormaliseerd..
 4. Als bladverband wordt een oplossing van kaliumnitraat gebruikt (verbruik van 15 g stof per 10 l water).
 5. Het meeste kalium zit in as, dus de as wordt onder de wortelzone verspreid en het gebladerte wordt bewaterd met een as-extract in het groeistadium van tomatenstruiken.
 6. Geconcentreerde toorts wordt gemengd met 200 g as en 20 g dubbel superfosfaat.

Belangrijk! Fosfor-kaliumcomplexen zijn verantwoordelijk voor de normale ontwikkeling van tomaten en creëren voorwaarden voor de vorming van een overvloedige eierstok.

Ijzer

Bij een gebrek aan ijzer worden tomatenzaailingen blootgesteld aan chlorose, die optreedt als gevolg van helder daglicht. En omgekeerd zijn sommige tuinders gedwongen om extra verlichting rond de struiken te regelen, maar tegelijkertijd kan een teveel aan licht het tegenovergestelde effect veroorzaken. De ontwikkeling van chlorose leidt tot het verslaan van jonge en oude bladeren. Het blad wordt geel of bruin.

Er zijn twee manieren om met het probleem om te gaan. Het wordt aanbevolen om zieke struiken te besproeien met 0,25% ijzersulfaatoplossing of 0,1% ijzerchelaatoplossing.

Calcium

Calciumverband

De behoefte aan calcium wordt al gedetecteerd in het stadium van zaadontkieming. Als de planten dit micro-element missen, stoppen tomatenzaailingen met groeien, bevriest het wortelstelsel en brokkelen de knoppen en eierstokken af. Tekenen van “calciumgebrek” – de vorming van lichtgele vlekken en vervorming van de bladbladen.

Met het oog op preventie wordt tuinders geadviseerd om regelmatig een reeks maatregelen uit te voeren:

 • besproei de struiken met een askap;
 • geef zaailingen water met water doordrenkt met eierschalen;
 • besproei het met een oplossing van calciumnitraat met een snelheid van 15 g per emmer water.

Het is noodzakelijk om de bladeren te voeren of meststoffen onder de wortels heel voorzichtig toe te voegen om een ​​overdaad aan sporenelementen in de grond niet toe te staan ​​en de delicate bladeren van planten niet te verbranden.