Hoe waterkers op een vensterbank te kweken. Thuis waterkers kweken

Een groene cultuur die inheems is in de mediterrane landen, waterkers genaamd, wordt nu zeer gerespecteerd in veel Europese landen. Deze exotische plant heeft tal van nuttige en geneeskrachtige eigenschappen en is daarom het hele jaar door in trek in handelszaken. Het bevat een grote hoeveelheid sporenelementen, vitamines en andere waardevolle componenten. Waterkers (of waterkers) onderscheidt zich door zijn individuele en unieke smaak. Kruidige smaak met een lichte bitterheid, die een beetje doet denken aan de scherpte van mosterd, wordt gecombineerd met vele andere groen- en groentegewassen. Waterkers is vooral populair in het dieet van fijnproevers en kenners van gezonde voeding.

Waterkers geeft de voorkeur aan heldere, diffuse en continue (minimaal 14 uur per dag) verlichting. Als ze er genoeg van krijgt in de eerste groeifase, gaat de plant heel snel in de bloeifase. Een volledig verlichtingsniveau kan worden bereikt door containers met planten op de vensterbank te plaatsen. Deze vroegrijpende cultuur geeft de eerste oogst binnen 15-20 dagen na het verschijnen van jonge scheuten. Met zo’n ongewone groeisnelheid van waterkers, kun je altijd groen krijgen als je zaait met een interval van 10-15 dagen..

Bij het kiezen van een plaats voor het kweken van waterkers, moet er rekening mee worden gehouden dat de plant een hoge mate van koudebestendigheid heeft en zelfs in schaduwrijke omstandigheden kan groeien, wat een ander pluspunt zal opleveren – het beteugelen van schieten.

Waterkers: tips voor thuis kweken

Waterkers: tips voor thuis kweken

De keuze van capaciteit en bodem

Een bak of bak voor het kweken van een groencultuur moet minimaal 8-10 cm hoog zijn. Het is raadzaam om het grondmengsel in winkelketens te kopen, omdat de tuingrond de larven en eieren van schadelijke insecten kan bevatten, die gemakkelijk en snel vernietig nieuw opgekomen jonge scheuten … De grond kan worden gebruikt zoals aanbevolen voor het kweken van zaailingen of voor kamerplanten..

Plantverwerking

Preventief spuiten met oplossingen die chemicaliën bevatten, kan niet worden gebruikt, omdat gevaarlijke stoffen geen tijd hebben om in korte tijd te worden geneutraliseerd en onherstelbare schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken.

Zaaien

Zaden worden aanbevolen om willekeurig te worden gezaaid. Gemiddeld verbruik van zaadmateriaal per vierkante meter – 20 g Diepte van het planten van zaden – ongeveer 5 mm.

Temperatuurregime

Om een ​​sterk wortelstelsel van planten te vormen, wordt aanbevolen om containers met opkomende jonge scheuten in een kamer met een temperatuur van zes tot acht graden Celsius te plaatsen en daar te laten totdat het eerste volwaardige blad verschijnt. Zaailingen met opkomende bladeren hebben een hogere inhoudstemperatuur nodig – van 10 tot 15 graden Celsius. U mag de aanbevolen temperatuur niet overschrijden, omdat dit de kwaliteit en het uiterlijk van de waterkers beïnvloedt. Jonge planten zullen beginnen uit te rekken, daarom zullen hun stengels erg dun worden en vervolgens liggen alle exemplaren gewoon op het oppervlak van de grond. De gunstigste plaats met de optimale temperatuur is de ruimte tussen de kozijnen. In de herfst-winterperiode kun je daar veilig containers met planten plaatsen. Deze methode voor het kweken van waterkers levert een opbrengst op van ongeveer 600 g per vierkante meter grondoppervlak..

Hoe waterkers te kweken op een inert substraat?

Hoe waterkers te kweken op een inert substraat?

Soorten organische substraten

Versnipperd organisch plantenafval kan een geweldig materiaal zijn voor waterkers om goed te groeien. Voor gebruik wordt aanbevolen om het geselecteerde materiaal te verbranden met kokend water om schimmelvorming te voorkomen.

Topdressing

Meststoffen moeten op een bepaald moment regelmatig worden toegepast. Na de vorming van het eerste blad op de zaailingen, wordt de eerste voeding uitgevoerd. Dit kan onder de wortel sproeien of water geven met een oplossing bestaande uit 2 liter water en 5 g carbamide. Na zeven dagen – de tweede voeding (complex). De samenstelling is 10 liter water, kaliumzout (10 g), superfosfaat (20 g), ammoniumsulfaat (10 g). Planten water geven met deze oplossing wordt na de oogst herhaald om groeiende gewassen te behouden.

Tips van ervaren tuiniers

De zaadcontainers kunnen op planken worden geplaatst met een hoogte van ongeveer 20 cm tussen de planken. Deze methode is handig in een kleine ruimte met een minimale oppervlakte.

Om een ​​constant niveau van bodemvocht in containers met planten te behouden, is het de moeite waard om een ​​minikas te bouwen met een metalen frame en plasticfolie.

Als zaaibak voor waterkers kan een doorschijnende plastic verpakking van onder voedselproducten (bijvoorbeeld van melk, yoghurt, enz.) worden gebruikt, waarin u alleen drainagegaten hoeft te maken en een klein laagje watten op de onderkant.

Waterkers. Kweken op een vensterbank: van zaaien tot oogsten (video)

Waterkers. Kweken op een vensterbank van zaaien tot oogsten.Waterkers. Van zaaien tot oogsten op een vensterbank.