Siderata: wat is het en hoe gebruik je ze in het land

Tegenwoordig hoor je heel wat goede dingen over siderates van tuinders en landbouwliefhebbers. Deze planten groeien zeer snel en fungeren als een uitstekende groene meststof, die zo nodig is in elk zomerhuisje. De belangrijkste taak en het vermogen van groenbemesters is het herstel van de vruchtbaarheid en volledige bodemvernieuwing. Met behulp van groenbemesters maak je in korte tijd van de armste en meest verwaarloosde grond een voedzame en vruchtbare grond..

Hoe groenbemester te gebruiken?

Planten zaaien - sideraten kan op verschillende manieren: samen met groentegewassen of tussen aanplant (voor of na)

Groenbemesters kun je op verschillende manieren zaaien: samen met groentegewassen of tussen aanplant (voor of na). Siderata worden gezaaid in het vroege voorjaar of het vroege najaar..

In de toekomstige moestuin (voor het kweken van kool, courgette, komkommers) kunnen bijvoorbeeld groenbemesterplanten aan het begin van de lente worden gezaaid. Toch zal het land bijna tot het einde van het voorjaarsseizoen kaal blijven, omdat deze warmteminnende groentegewassen niet vóór mei in de volle grond worden geteeld.

Zodra de sneeuw in het gebied smelt, kun je meteen mosterd of waterkers zaaien. Deze bodembedekkers groeien in korte tijd een grote hoeveelheid groene massa aan, die na het maaien bruikbaar is als mulch of organische mest..

Het wortelgedeelte van de planten moet in de grond blijven. Micro-organismen in de bodem gaan plantenresten omzetten in stoffen die nuttig zijn voor bodem en planten. Je kunt ze helpen het proces te versnellen met een medicijn met effectieve micro-organismen..

Het is raadzaam om in deze tuin pas 15-20 dagen na het maaien van groenbemester te beginnen met het planten van groentegewassen..

Het is noodzakelijk om de grond in de bedden voor te bereiden op vroegrijpe groenten (bijvoorbeeld radijs of slabladeren) na de laatste oogst (helemaal aan het begin van de herfst). In een maand – anderhalve maand voor het koude weer, slagen de siderata erin om ongeveer 40 centimeter groene massa en meer dan 30 centimeter van het wortelgedeelte te laten groeien. Met de komst van de eerste nachtvorst sterft de groene massa van groenbemester en begint het actieve werk van regenwormen, bacteriën en verschillende micro-organismen. Gedurende het winterseizoen is er een geleidelijke vernieuwing en verbetering van de bodemsamenstelling. Tegen het vroege voorjaar zal dit perceel volledig klaar zijn voor het planten van groenten..

Succesvolle sideratieregels

Succesvolle sideratieregels

 1. Het zaaien van zaden van groenbemesterplanten wordt alleen uitgevoerd in goed bevochtigde en losse grond..
 2. De kiemtijd van zaden kan worden geminimaliseerd als ze bij het planten een beetje worden uitgerold zodat er meer contact is met de grond.
 3. Vogels veroorzaken grote schade in perken met groenbemesters. Ze kunnen smullen van zaden die op het oppervlak van de bedden liggen en dan zullen al je inspanningen tevergeefs zijn. Je kunt planten redden van zo’n gevederde invasie met de hulp van een gewone vogelverschrikker.
 4. Het wordt afgeraden om voor groenbemester planten te gebruiken die tot dezelfde familie behoren als de voor opplant bestemde groentegewassen. Deze relatie suggereert dezelfde bodemvoeding en vergelijkbare infectieziekten..
 5. Het wordt niet aanbevolen om de integriteit van de grond in het tuinbed te schenden door te graven, en nog meer samen met de groene massa. Alle nuttige micro-organismen worden vernietigd tijdens het graven en er treden negatieve veranderingen op in de samenstelling van de grond. Het groene deel van de plant moet worden gemaaid of gesneden en worden gebruikt voor mulch of organische toevoegingen.
 6. Als de zijtakken van het planten in de lente niet worden afgesneden voor de bloei, worden de stengels stijf, wat het proces van hun ontbinding verder vertraagt. Daarom wordt aanbevolen om de groene massa te oogsten voordat deze bloeit..

Nuttige eigenschappen van groenbemester

Nuttige eigenschappen van groenbemester

Is groenbemester echt veel nuttiger dan conventionele minerale meststoffen? Is het de moeite waard om ze te cultiveren, tijd en energie te besteden aan de zorg voor ze? Laten we proberen erachter te komen wat het voordeel van planten is – sideraten en hun voordelen.

Als je goed kijkt naar het leven van planten in het wild, zie je veel interessante en leerzame dingen. Gedurende vele tientallen en honderden jaren groeien en ontwikkelen planten zich, laten dan hun blad vallen of sterven volledig af, er vindt een afbraakproces plaats in de bodem. In de toekomst wordt deze grond een uitstekend voedsel voor de volgende generatie planten. Het levert alle noodzakelijke voedingsstoffen en wordt vanzelf vruchtbaar..

Dit gebeurt van generatie op generatie. De natuurlijke vruchtbare laag leert de natuur zelf scheppen, zonder het gebruik van allerlei meststoffen en graafwerk. Flora-vertegenwoordigers zorgen voor zichzelf.

Als je alle regels van groenbemester volgt, zal de armste en uitgeputte grond heel snel “tot leven komen” en alles geven wat de planten erop nodig hebben.

 1. Siderata is het vermogen om de balans van alle noodzakelijke nuttige elementen in de bodem te behouden: stikstof, kalium, calcium, fosfor en organische verbindingen.
 2. De bodem wordt niet vruchtbaar zonder regenwormen, kleine insecten, bacteriën en micro-organismen. Groenbemesters dragen bij aan hun uiterlijk en creëren de meest gunstige leefomstandigheden.
 3. Het grote voordeel van deze groenbemesters is dat ze onkruid volledig uit de tuinperken verwijderen. Het tapijt van het zaaien van groenbemester is zo dicht dat zelfs een klein grassprietje niet kan ontkiemen..
 4. Het wortelstelsel van groenbemesterplanten is zo ontworpen dat ze als het ware alle voedingsstoffen uit de diepte naar het bodemoppervlak trekken. Tegelijkertijd wordt de grond los, met een normale zuurgraad en met grote mogelijkheden voor doorgang van vocht en lucht..
 5. Planten – sideraten laten geen vocht uit de grond verdampen en laten de grond niet oververhitten. Een dicht groen tapijt is een soort beschermende laag.
 6. Siderata, gezaaid in het herfstseizoen, zal de grond in het gebied beschermen tegen stortregens en sterke windstoten, voorkomen dat het diep bevriest en het sneeuwdek tot de lente behouden.
 7. Door het gezamenlijk aanplanten van groente- en groenbemesters kun je planten beschermen tegen ziekten en plagen.

De meest voorkomende siderates

Een groot aantal vertegenwoordigers van de flora kan worden gebruikt als groenbemester. Het kunnen niet alleen groenten en granen zijn, maar ook verschillende soorten bloemen en onkruid..

 • Van de kruisbloemige familie – radijs, mosterd, koolzaad.
 • Van de peulvruchtenfamilie – sojabonen, bonen, linzen, erwten, klaver, luzerne, kikkererwten.
 • Uit de familie van granen – tarwe, rogge, gerst.

Perfect bewezen als groenbemester planten calendula, zonnebloem, brandnetel, amarant, boekweit, phacelia en Oost-Indische kers.

Siderata. Wat het is? Waarom zijn siderates nodig (video)

Siderata. Wat het is? Waarom zijn sideraten nodig?Siderata. Wat het is? Waarom zijn sideraten nodig?