Keukenafzuigapparatuur: apparaat en doel

Veel mensen denken dat ventilatie en een afzuigkap identieke begrippen zijn. Maar dit is helemaal niet waar.

Een afzuigkap is een apparaat dat structureel bestaat uit een lichaam, met daarin een filter en een ventilator met een motor. Deze laatste brengt de apparatuur in bedrijf. De luchtstroom die door de ventilator wordt gecreëerd, vangt vet- en roetdeeltjes op met behulp van filters, evenals vreemde geuren. Zo keert de gezuiverde lucht terug naar de keuken en worden apparaten en meubels niet bedekt met neerslaande vuildeeltjes..

Het ventilatiesysteem (afzuigkap boven de keuken) is een installatiestructuur in de muur die alleen voor luchtuitwisseling in de keuken zorgt (luchtafvoer).

De plaats waar de afzuigkap komt, wordt meestal vooraf gepland, tijdens de reparaties in de keuken. Bij de keuze speelt de berekening van de benodigde maat en de juiste performance van het apparaat een rol..

Sommige eigenaren installeren dergelijke apparatuur niet meteen, gekweld door de vraag of een afzuigkap in de keuken nodig is. Al heeft de meerderheid al besloten dat zo’n apparaat handig is. Het is noodzakelijk voor schone lucht in de kamer. Bovendien passen moderne modellen organisch in keukenmeubels, omdat er verschillende soorten zijn.

Waar is het voor?

Sanitaire normen voor ventilatie van keukens vereisen het gebruik van ten minste 10 keer de luchtverversingssnelheid. Dit betekent dat de lucht in de keuken minimaal 10 keer in een uur volledig moet worden ververst. In de regel kan een in de muur ingebouwd ventilatiekanaal, waarvan de prestaties zijn ontworpen om de sanitaire normen te waarborgen, deze taak goed aan. Het kan echter alleen onder bepaalde voorwaarden werken..

Het moet met name worden bijgevuld met een frisse luchtstroom, anders ontstaat er een lichte drukval in de kamer. Dit verschil is voldoende om het natuurlijke ventilatiesysteem te laten stoppen met werken..

In moderne appartementen worden bijna universeel kunststof ramen en luchtdichte deuren gebruikt, die niet voor frisse lucht zorgen. Daarom werkt natuurlijke luchtuitwisseling niet, geforceerde ventilatie is vereist..

De meest effectieve en gebruikelijke manier om het probleem op te lossen is om een ​​afzuigkap te gebruiken met een paraplu die boven de kookplaten is geïnstalleerd. Dit is een eenvoudig en betrouwbaar ontwerp dat stoom en vettige suspensies opvangt op de plaats waar ze vrijkomen en de verspreiding ervan voorkomt componenten door de hele kamer..

Afzuigkap: luxe of noodzaak

Een paar decennia geleden waren afzuigkappen niet erg populair, maar nu zijn ze een noodzakelijk attribuut in bijna elke keuken. Wat is er veranderd? Veel – van lifestyle tot comfortconcepten. Mensen begonnen meer aandacht te besteden aan het soort lucht dat ze inademen. Het ritme van het leven is veranderd en bij thuiskomst wil iedereen ontspannen, genieten van het gevoel van reinheid, thuiscomfort, rust.

Je kunt zonder capuchon

Keukengeuren doordringen kleding, textiel, decoratiematerialen in huis. Ze begonnen meedogenloos van ze af te komen. Een moderne keuken is ondenkbaar zonder afzuigkap. Zelfs als de kachel niet op gas maar op elektriciteit werkt en geen verbrandingsproducten afgeeft, worden de geuren van kokend voedsel niet weggenomen. De lucht moet ofwel uit de kamer worden verwijderd of worden gefilterd.

Je kunt zonder capuchon

Veel mensen bestellen professionele ontwerpprojecten om hun huis zo comfortabel en mooi mogelijk te maken. Een paar decennia geleden leek het een onbereikbare luxe, maar nu is het aan de orde van de dag. De ideeën van mensen over de juiste woning zijn veranderd. Het moet lekker ruiken, en niet meer naar broodjes, maar fris en schoon.

De ideale moderne keuken ziet eruit zoals op de foto – glas, metaal, gladde glanzende oppervlakken, heldere geometrische vormen. Het gebied wordt rationeel gebruikt en probeert maximale functionaliteit van het interieur te bereiken. Zelfs in kleine kamers past alles, van een koelkast tot een mixer. Een kachel zonder afzuigkap lijkt al een anachronisme..

Je kunt zonder capuchon

De afzuigkap verbetert niet alleen de airconditioning in het appartement, hij kan ook geld besparen voor de eigenaar. Tijdens het koken zetten kleine deeltjes vet en roet zich af op afwerkingsmaterialen, meubels, servies, huishoudelijke apparaten. Als gevolg hiervan worden oppervlakken snel dof, bedekt met een gelige blos en verliezen kleuren hun verzadiging. Elk jaar wordt het moeilijker om ze te wassen en moeten er reparaties worden uitgevoerd..

De afzuigkap reinigt de lucht van vetdeeltjes, zodat de decoratie van muren en meubelgevels langer meegaat zonder het oorspronkelijke uiterlijk te veranderen. Als het gezin groot is en je vaak moet koken, dan is het uitlaatsysteem een ​​essentieel onderdeel, want een dikke laag plakkerige geelgrijze plaque bouwt zich vrij snel op op de tegels en het balhoofd. In een gezin waar ze echter weinig en zelden koken en de kachel elektrisch is, kun je andere middelen gebruiken – ventilatie, een elektrische ventilator in het ventilatiegat, enz..

Discussies over de wenselijkheid van het plaatsen van de kap verslappen niet. Veel internetgebruikers beweren dat deze apparaten niet alleen volledig nutteloos zijn, maar zelfs schadelijk kunnen zijn. Hun belangrijkste argumenten zijn:

Het ventilatiesysteem van het appartement is voldoende voor luchtzuivering. Afzuigkappen zijn niet nodig en hun populariteit is uitsluitend te danken aan de belangen van fabrikanten van huishoudelijke apparaten.

Je kunt zonder capuchon

Schema: aan- en afvoerventilatie in het appartement

Op de vetvangers van de apparaten zetten zich deeltjes af, waarin bacteriën zich vermenigvuldigen. Afzuigkap is een risicofactor voor de gezondheid. Als je de filters echter op tijd schoonmaakt en vervangt, zijn de apparaten absoluut veilig..

Je kunt zonder capuchon

Plaque op het vetopvangrooster

Het geluid dat de apparaten tijdens het gebruik maken, is vervelend en overstemt andere geluiden. Dit kan echt een probleem zijn, dus bij het kopen is het de moeite waard om de voorkeur te geven aan het geluidsarme model..

Je kunt zonder capuchon

Een nette afzuigkap past harmonieus in de ruimte, georganiseerd volgens de wetten van esthetiek en doelmatigheid. Het is compact, mooi en, belangrijker nog, reinigt de lucht van onzuiverheden die zich op oppervlakken nestelen, waardoor hun glans en spectaculaire uitstraling behouden blijft. In een moderne keuken kun je niet meer zonder zo’n handig apparaat..

Het advies. Houd bij het nemen van een beslissing rekening met alle argumenten, niet alleen voor, maar ook tegen

Het is belangrijk om te begrijpen of een dergelijk apparaat in uw keuken nodig is. Het komt voor dat mensen kappen kopen, maar ze dan niet gebruiken

Verspil geen geld totdat u zeker bent van het nut van de aankoop.

Je kunt zonder capuchon

Doel van de kap

Zoals we al hebben ontdekt, reinigt ventilatie de lucht in de keuken van vet en roet, waardoor meubels en apparaten worden beschermd. Bij afwezigheid van een afzuigkap lijden alle oppervlakken, inclusief het plafond en de muren, die na verloop van tijd geel worden en niet uitwassen.

Overigens is een verlaagd plafond een goede keuze voor een keuken – het is gemakkelijk schoon te maken, eenvoudig te installeren en een afzuigkap onder een spanplafond in de keuken is heel goed mogelijk. Bovendien kun je tussen de basis en het spanplafond alle lelijke pijpen van de afzuigkap verbergen.

Een ander belangrijk vermogen van ventilatie is het elimineren van geuren. Maar als dit de belangrijkste reden is om een ​​afzuigkap voor de keuken te kopen, kies dan voor een flow afzuigkap, aangezien de circulerende afzuigkap niet tegen onaangename geuren kan.

Ter informatie. Aangezien er niets boven de kachel kan worden geïnstalleerd behalve de afzuigkap, is deze plaats zonder deze leeg. Als u extra planken nodig heeft, kunt u deze boven het ventilatiesysteem installeren. Het zal echter niet zo gemakkelijk zijn om ze te bereiken, alleen vanaf een kruk, maar zo’n truc zal de opslagruimte voor keukenartikelen iets vergroten..

Kenmerken van het apparaat met een ventilatieopening

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Het ontwerp van de afzuigkap met uitlaat voor ventilatie bestaat uit verschillende eenheden:

 • paraplu. Het is een kegelvormig (of prismavormig) element dat de luchtstroom opvangt en in het ventilatiekanaal leidt;
 • uitlaat ventilator. Dit is het belangrijkste structurele element dat de luchttoevoer in een bepaalde richting van een bepaalde energie voorziet;
 • ventilatiekanaal dat de paraplu verbindt met de ventilatie-uitlaat in de muur.

In de regel wordt de ventilator aan de uitlaat van de paraplu geïnstalleerd. Hierdoor haalt u het maximale uit de waaier en is onderhoud of reparatie eenvoudiger. Meestal worden axiale modellen gebruikt die hoge prestaties maar lage druk hebben. Als de doorvoer van het ventilatiekanaal laag is, worden uitvoeringen met een centrifugaalventilator gebruikt. Hierdoor kunnen grote hoeveelheden lucht worden toegevoerd, maar moet rekening worden gehouden met het kanaalontwerp..

Sommige woningen hebben één ventilatiekanaal. Gemeenschappelijk voor alle boven elkaar gelegen appartementen. Het gebruik van een krachtige ventilator kan een situatie creëren. Wanneer de afzuigkap lucht uit de keuken verwijdert. Maar het komt allemaal terecht in de keuken van het appartement op de verdieping erboven.

Er zijn passieve uitlaatkits. Ze zijn niet uitgerust met ventilatoren en werken alleen op natuurlijke trek. Deze ontwerpen creëren geen overdruk, maar zijn te afhankelijk van externe omstandigheden. Elke windstoot kan de afgevoerde stroom terug in de leiding duwen, samen met stof en roetdeeltjes die zich op de wanden hebben gevestigd. Daarom zijn de meest populaire modellen met geforceerde tractie..

Hoofdfuncties

Het is algemeen aanvaard dat de afzuigkap het beste past bij een traditioneel gasfornuis. Tijdens het koken verschijnt er een brandgeur, die moeilijk te verwijderen is met gewoon luchten. Een speciaal apparaat dat alle onaangenaam ruikende lucht absorbeert, komt hier dan ook meer dan ooit goed van pas..

Elektrische en inductiekookplaten hebben zo’n nadeel niet: wanneer ze worden gebruikt, komt er geen koolmonoxide vrij, dus sommige mensen denken dat er geen afzuigkap nodig is. Toch verlopen tijdens het koken bijna alle processen op dezelfde manier.

– zowel op oude als nieuwe platen. Zowel de geur van vet als andere sterke aroma’s verspreiden zich goed van beide soorten apparaten.

De kap is in staat om onaangename geuren te verwijderen die je humeur en eetlust bederven.

Dit is vooral belangrijk voor gezinnen die gewend zijn veel tijd in de keuken door te brengen om samen te ontbijten, lunchen en dineren. Luchtzuivering is in elke ruimte nodig en is niet afhankelijk van het type kachel

Daarom is het raadzaam om zelfs in een keuken met een elektrisch fornuis een afzuigkap te installeren, hoewel dit niet nodig is.

Door lucht aan te zuigen, vangt dit apparaat roet, vet en vuil op dankzij speciale filters – vetvangers. Bovendien verwijdert het in aanwezigheid van een gasfornuis ook overtollig gas dat tijdens het gebruik niet is doorgebrand. Dit alles maakt het niet alleen mogelijk om de lucht te zuiveren, maar ook om een ​​veilige omgeving in het appartement te behouden en om de omliggende objecten te beschermen tegen vetafzettingen..

Ondanks zo’n groot aantal positieve eigenschappen van het apparaat, installeren niet alle mensen het in hun keuken. Soms komt dit doordat ze niet weten waarom er een afzuigkap boven de kachel nodig is. Om te begrijpen of een bepaalde appartementseigenaar het nodig heeft, is het de moeite waard om alle voor- en nadelen te overwegen

Waar de afzuigkap is aangesloten

Waar de afzuigkap is aangesloten

Het is belangrijk om het apparaat correct aan te sluiten op de ventilatieschacht en op het elektriciteitsnet. Het apparaat zelf moet op een hoogte van 70-90 centimeter van de kookplaat worden geplaatst.

Om smelten van het apparaat te voorkomen, is het onmogelijk om het onder de vastgestelde limieten te fixeren, wanneer het boven de 90 centimeter van de kachel wordt geïnstalleerd, wordt de effectiviteit van het product aanzienlijk verminderd.

De luchtuitlaat en de opstellingsplaats van het apparaat zijn verbonden door een ribbel in het geval dat deze buis in een keukenset verborgen kan worden. Wanneer het afvoerkanaal aan de buitenkant zit, is het beter om speciale rechthoekige kanaalbuizen te gebruiken..

Waar wordt de afzuigkap in de keuken verwijderd?

Waar wordt de afzuigkap in de keuken verwijderd?

Het apparaat kan worden uitgenomen via de ventilatieschachtopening, die in elke woning aanwezig is. Indien dit niet mogelijk is, wordt er een extra gat in de muur gemaakt met uitgang direct naar de straat.

Voor-en nadelen

De voordelen van afzuigkappen zijn onder meer:

 • Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

  het wordt mogelijk om te zorgen voor een normatieve en stabiele luchtuitwisseling;

 • geuren, overtollig vocht en warmte worden samen met de afvoerlucht afgevoerd;
 • moderne modellen kunnen in verschillende modi werken. Hiermee kunt u het volume van de uitvoerstroom aanpassen;
 • de werking van een dergelijke kap hoeft niet continu te zijn. Vaak wordt het alleen ingeschakeld terwijl het voedsel wordt gekookt;
 • de meeste afzuigkappen zijn uitgerust met verlichtingsarmaturen die de zichtbaarheid in het keukenwerkgebied verbeteren;
 • verborgen installatie kan worden gebruikt wanneer alleen de afzuigkap zichtbaar is en het luchtkanaal is afgedekt met een decoratieve doos of is geïnstalleerd in een bovenkast;
 • er zijn veel modellen te koop, u kunt een geschikt monster kiezen voor een bestaande headset;
 • de kosten van dergelijke kits zijn in de regel voor iedereen beschikbaar.

Nadelen van afzuigkappen:

 • merkbaar geluid verschijnt tijdens bedrijf. Hoe krachtiger de kit. hoe harder het geluid zal zijn;
 • de kap neemt veel ruimte in beslag. De paraplu steekt naar voren uit, wat gebruikers, vooral lange mensen, vaak hindert. Installatie op grote hoogte vermindert het gunstige effect drastisch;
 • het apparaat heeft een aansluiting op de voeding nodig;
 • uitlaatunits hebben periodiek onderhoud en reparatie nodig;
 • installatie van de kap (vooral het leggen van het luchtkanaal van de paraplu naar de ventilatieopening) is een omslachtige procedure;
 • het effect van het gebruik van de afzuigkap is afhankelijk van de staat van het ventilatiekanaal. Als het verstopt is, kan de lucht nergens worden verwijderd..

Positieve eigenschappen

Er zijn inderdaad veel voordelen bij het installeren van de kap. Hier zijn er enkele:

 • Dit apparaat verwijdert sterke geuren snel uit de keuken en voorkomt dat deze zich naar andere delen van het appartement verspreiden. Deze functie is vooral relevant in kleine appartementen of studio’s, waar geen ruimtes zijn omheind door muren en de keuken één is met de kamer..

  Afzuigkap in de keuken met elektrisch fornuis

  Dankzij speciale filters is hij in staat meubels, vloeren, ramen en muren te beschermen tegen vetdruppels en roet. Als er geen kap is, nestelen ze zich op de omliggende oppervlakken..

 • Aangezien dit een ventilatieapparaat is, kan het de luchtstroom in het appartement vergroten als er onvoldoende luchtuitwisseling is vanuit de natuurlijke ventilatie van het huis. Dit zal helpen om te allen tijde een gezond binnenklimaat te behouden..
 • Tijdens het koken komt er veel vocht vrij waardoor de lucht bevochtigd wordt. De afzuigkap heeft dit probleem niet – het absorbeert overtollig water uit de atmosfeer..
 • Voor liefhebbers van ergonomie is dit apparaat ook handig: je kunt geen extra kast direct boven de elektrische kookplaat hangen, maar het is goed mogelijk om deze boven de afzuigkap te plaatsen.
 • Bij gebruik van een gasfornuis ontlast de afzuigkap ook de eigenaren van verbrandingsproducten. In dit geval moet het echter correct worden gebruikt – zet het niet tegelijkertijd met het gas aan.

 • In de regel zijn in dit apparaat gloeilampen ingebouwd, die gemakkelijk kunnen worden ingeschakeld om de kachel te verlichten. Anders zou je om dit effect te bereiken ze apart moeten monteren, wat voor veel mensen veel moeilijker is..

Negatieve eigenschappen

Voordelen van afzuigkappen in de keuken met een elektrisch fornuis

Er zijn mensen die niet alleen geen afzuigkap in huis willen installeren, maar over het algemeen tegen dit apparaat zijn. Ze geloven dat zijn populariteit slechts een marketingtruc is en dat er geen voordeel aan is. Welnu, het is de moeite waard om naar hun argumentatie te luisteren om zelf een keuze te maken:

 • Het eerste dat opvalt als je het apparaat aanzet, is hoe luid het is. Hoewel er ook stille modellen zijn, zijn deze meestal veel duurder. Lawaai treedt op tijdens de werking van ventilatie-apparaten, maar er kan niet worden beweerd dat het sommige mensen kan irriteren.
 • Er zijn ook veel mensen die hun hele leven zonder kap leven en geen overlast voelen. Hun belangrijkste argument ertegen is dat het nutteloos is: ondanks alle gedeclareerde functies is het effect van zijn aanwezigheid bijna onzichtbaar..
 • In een kleine ruimte is het eenvoudig te ventileren zonder extra apparatuur. Het volstaat om het raam te openen en de lucht van de straat in combinatie met de afvoerventilatie zal het lukken. Wie succesvol ventileert zonder kap, ziet het nut er niet van in om deze te installeren..
 • De eigenaren van zeer kleine keukens zijn het ook met hen eens, waar het simpelweg onmogelijk is om iets anders te installeren dan wat er al is. Meestal is de kap een vrij omvangrijke eenheid. Hoewel er kleinere modellen zijn, maar ze zullen opnieuw moeten uitwijken.

  Nadelen van afzuigkappen in de keuken met een elektrisch fornuis

 • Een ander nadeel hangt samen met het feit dat de kap een apparaat is dat direct op de ventilatie is aangesloten. Tijdens de werking kan tractie worden gecreëerd vanuit de ventilatieschacht van de badkamer, wat soms leidt tot problemen met de werking van dit systeem in aangrenzende appartementen. Zo kunt u door voor een optimaal klimaat in huis te zorgen het voor anderen verpesten..

Wat is het nut van een afzuigkap in een keuken met een elektrisch fornuis?

Het kapfilter verzamelt, indien niet schoongemaakt, veel vet en vuil, wat een ideale omgeving wordt voor de ontwikkeling van pathogene bacteriën en andere gevaarlijke micro-organismen. Dit argument is het gemakkelijkst te beargumenteren: als je het apparaat regelmatig schoonmaakt (en dit zou moeten gebeuren), zal dit probleem zich niet voordoen. Als er echter geen afzuigkap is, hoeft deze helemaal niet schoongemaakt te worden..

 • Dit is een extra apparaat in de keuken, waar je geld aan moet uitgeven, en niet iedereen heeft het..

Veel van de genoemde nadelen zijn gebaseerd op het feit dat mensen niet op de hoogte zijn van alternatieve uitlaattechnologieën. Daarom moet u, om een ​​beslissing te nemen, het hele scala aan variaties in overweging nemen..

Soorten afzuigkappen

Er zijn veel soorten afzuigkappen voor in de keuken. Ze verschillen allemaal in de vorm en het ontwerp van de paraplu, omdat de rest van de elementen in dezelfde modus werken en vergelijkbare taken uitvoeren..

Experts maken onderscheid tussen de volgende soorten afzuigkappen:

 • ingebouwd. Dit zijn modellen die met keukensets één geheel vormen. Vaak worden ze erbij verkocht, maar er zijn ook losse sets;
 • vizier kappen. Dit zijn platte modellen voorzien van een luchtfilter. Ze zijn zelden verbonden met ventilatie, wat hun effectiviteit drastisch vermindert;
 • koepel (open haard) kappen. Dit zijn volumineuze structuren met een traditionele vorm, maar het gunstige effect ervan wordt als het maximum beschouwd vanwege het grote oppervlak van de paraplubedekking. Er zijn rechte of schuine modellen;
 • wand (of wand) modellen. Ze worden aan de muur bevestigd, meestal onder een stopcontact of niet ver daarvandaan;
 • eilandkappen worden gebruikt in combinatie met eilandtafels in het midden van de keuken.

Er zijn ook modellen afzuigkappen ingebouwd in het werkblad. Ze zijn niet uitgerust met parasols, waardoor het bruikbare volume van de kamer toeneemt. Tegelijkertijd moeten dergelijke structuren krachtig genoeg zijn om het gewenste effect te bereiken..

Praktische kenmerken van afzuigkappen

Onder de bevolking is er een indrukwekkende vraag naar originele wandkappen, die in verschillende modellen worden gepresenteerd, waaronder:

 • blokkerig;
 • ingebouwd;
 • klassiek;
 • koepelvormig.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Het is gebruikelijk om de laatste overal uit te rusten, ongeacht de locatie van meubelsets..

Een unieke ingebouwde afzuigkap voor de keuken veronderstelt verbetering in speciaal voorbereide kasten, die de rol krijgen van een soort opslagapparaat.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Onervaren nieuwkomers in de sector huishoudelijke apparaten zijn geïnteresseerd in de brandende vraag hoe een afzuigkap te kiezen die niet alleen perfect voldoet aan de persoonlijke behoeften van de directe eigenaar, maar ook aan de behoeften van het pand..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Kap classificatie

Een goed geselecteerde afzuigkap voor een keuken met ontluchting in ventilatie moet ideale prestatieparameters hebben, die worden gevormd afhankelijk van de hoeveelheid lucht die gedurende een uur wordt verwijderd..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Ervaren experts raden aan om hoogwaardige afzuigkappen te kiezen voor grote ruimtes..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Exclusieve afzuigkap voor de keuken zonder afzuiging werkt volgens het principe van luchtrecirculatie.

De motor drijft een ventilator aan die is ontworpen om de lucht goed te laten circuleren door een paar filtratiefasen.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

De eerste wordt vertegenwoordigd door een vetvanger, die zorgt voor het effectief vasthouden van stofdeeltjes, roet en zware soorten dampen.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

De tweede wordt gepresenteerd in de vorm van een koolstoffilter dat vreemde geuren en de kleinste deeltjes passerende lucht neutraliseert.

De volledige werking van een dergelijke afzuigkap wordt verzekerd door aansluiting op het elektriciteitsnet..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Berekening van de minimaal toegestane prestatie

Om geen fout te maken bij het kiezen en kopen van het model dat optimaal is voor uw keuken, moet u vertrouwd raken met de formule voor het berekenen van de prestaties van de uitlaatapparatuur.

De berekeningen gebeuren in verschillende fasen..

 1. Eerst moet je het gebied van de hele keuken vermenigvuldigen met de hoogte van de muren..
 2. Het resultaat wordt vermenigvuldigd met de snelheid van luchtverversing per uur, dat is 12.
 3. Deze waarde wordt vermenigvuldigd met een extra factor 2. Voor elektrische kookplaten is dit 1,7.
 4. Bij de berekende minimale prestatiedrempel wordt een extra 10% van de waarde opgeteld voor elke meter van de lengte van de luchtleiding en elk van zijn bochten. Bij calamiteiten wordt nog eens 10% bijgeteld. Het resultaat is definitief.

Er is ook een eenvoudigere berekeningsformule volgens welke het volume van de keuken (het product van het gebied en de hoogte van de muren) 10 keer moet worden verhoogd.

Formule voor het berekenen van de prestaties van de afzuigkap

Het diagram toont het principe van het berekenen van de minimale prestaties van de afzuigkap, waarbij a de lengte van de keuken is, b de breedte van de keuken, h de hoogte van de kamer.

De vereenvoudigde formule voor het berekenen van de minimale capaciteit van de afzuigkap houdt geen rekening met de belangrijkste nuances: het type kookplaat, de lengte van de luchtpijp en de bochten. We raden u aan om vertrouwd te raken met de berekening van de kap, rekening houdend met alle nuances.

Op basis van deze berekeningen kunt u nagaan of de geïnstalleerde afzuigkap aan uw wensen voldoet. Misschien moet het apparaat worden veranderd in een krachtiger exemplaar.

Welke soorten zijn er??

Afzuigkappen voor keukens kunnen worden ingedeeld op basis van verschillende parameters..

Luchtrecycling:

 • Vloeiend. Het sluit direct aan op de ventilatie en voert de lucht af in een speciaal kanaal. Sommige modellen zijn ook in staat om frisse lucht aan te zuigen en deze de kamer in te lanceren. Het nadeel van zo’n kap is de aanwezigheid van een pijp die verborgen of gemaskeerd moet worden.
 • circulerend. Hij zuigt vervuilde lucht aan, reinigt deze met koolstoffilters en geeft deze weer af in de keuken. In vergelijking met de vloeiende is deze minder effectief en veeleisender. De filters zullen constant moeten worden vervangen en schoongemaakt. Er is echter geen aansluiting op de ventilatieschacht nodig, dus er is geen probleem met het luchtkanaal..

Controle methode:

 • Mechanisch. De eenvoudigste afzuigkap met een conventioneel toetsenbord. Vooral te vinden in het budgetsegment.
 • Schuifregelaar. In plaats van knoppen zijn er schuifregelaars. Ze regelen de stroom, achtergrondverlichting, luchtstroomrichting. Betrouwbaar, terug te vinden in vele ontwerpen.
 • zintuiglijk. De moderne bedieningsmethode wordt vaak aangevuld met een bedieningspaneel op afstand, daarom wordt dit als het handigst beschouwd. Een ander pluspunt is de mogelijkheid tot eenvoudige reiniging, dankzij de gladheid van het oppervlak. Duurder dan mechanica en schuifregelaars.

Materiaal:

 • Plastic. Goedkoop, gemakkelijk schoon te maken, maar niet duurzaam.
 • Geëmailleerd. Ze zijn duurder dan plastic, maar ze gaan langer mee. Ze zien er esthetisch aantrekkelijk uit, zijn gemakkelijk te onderhouden.
 • Staal. Roestvrij staal is lichtgewicht, duurzaam. Het heeft één nadeel: er zijn permanente afdrukken op het oppervlak.
 • Glas. Stijlvol, gemakkelijk schoon te maken, duurzaam. Geef de voorkeur aan wit gehard glas als u niet constant donker mat glas wilt wassen van vlekken en vegen.

Classificatie door ontwerp

Afzuigkappen voor keukens zijn structureel onderverdeeld in 3 typen:

 • Traditioneel. De klassieke afzuigkap is goedkoper en gemakkelijker dan de andere. Dit zijn standaard modellen die aan de muur boven de kookplaat hangen. Er zijn zowel circulerende als vloeiende. Minus – vereist een aparte plaats, om je te verbergen moet je een doos bouwen.
 • Ingebed. De meest onopvallende optie, gemonteerd in de scharnierende module van de headset boven de kachel. Meestal zijn dergelijke kappen telescopisch – dat wil zeggen, ze hebben een intrekbaar paneel, waardoor het dekkingsgebied groter wordt. Kappen worden niet alleen boven het fornuis gebouwd, maar ook in het aanrecht achter het fornuis – tijdens het koken schuift het naar buiten en blijft het open, en als het niet nodig is, verbergt het zich gewoon in de tafel.

onder afzuigkap in de keuken

ronde kap

afzuigkap in een klassiek interieur

 • Koepel. Het wordt als de meest effectieve van de rest beschouwd, omdat het de maximale hoeveelheid geuren opvangt. In sommige gevallen heeft het niet alleen het bovenste gedeelte, maar ook zijluiken die voorkomen dat vuil ontsnapt.

glazen kap

Variaties in vorm

Er zijn top basisopties voor afzuigkappen:

 • Vlak. Het lijkt enigszins op een ingesloten element, maar het is een onafhankelijk element. Dankzij de afgeplatte geometrie bespaart het ruimte in de keuken.
 • Koepel. We hebben het al genoemd in de laatste paragraaf. De koepelvorm hangt letterlijk over het kookgedeelte en neemt al het vuil op.
 • T-vormig. Met een paneel tussen de pijp en het uitlaatsysteem zelf – het is handig om kruiden, kookaccessoires, decor erop op te bergen.

onzichtbare kap

ronde kap

afzuigkap voor klassieke keuken

 • Van plan. Misschien wel het meest in het oog springende ontwerp – het bevindt zich onder een hoek ten opzichte van de kookplaat. Het belangrijkste voordeel van de oplossing is de ruimtebesparing en het gemak van het benaderen van de kachel..
 • Ostrovnaja. Meestal lijkt het op een pijp die aan het plafond hangt in de vorm van een cilinder of een parallellepipedum. Installeert waar u maar wilt.
 • Hoek. Ideaal als de kookplaat in een hoek staat. Meestal kan het oppervlak worden gebruikt voor opslag.

moderne kap

groene keuken met afzuigkap

Met glas

De kap met glas (modern) is ontworpen om niet alleen zijn hoofdfunctie uit te voeren, maar dient ook als een designelement in het interieur. Bij dergelijke apparaten ziet de achtergrondverlichting er vooral interessant uit, vooral als de kap met glas niet gemakkelijk transparant is, maar wit, zwart of bijvoorbeeld rokerig. Glazen kappen zijn niet geschikt voor een retro interieur, ze zien er supermodern uit.

Door het principe van werk

Je kunt zonder capuchon

Door de methode van luchtzuivering zijn de apparaten verdeeld in doorstroom en recirculatie. De eerste zijn moeilijker te installeren – ze moeten worden aangesloten op het ventilatiesysteem..

De essentie van de werking van de stroomkap is dat vervuilde lucht de behuizing in wordt gezogen, door de filters gaat en vervolgens via het kanaal naar de ventilatieschacht wordt afgevoerd, vanwaar het de straat binnenkomt.

Hierdoor wordt de lucht in de kamer constant vernieuwd. Dergelijke apparaten zijn onmisbaar waar voedsel (vooral vet) vaak wordt gekookt..

Recirculatie-apparaten zijn eenvoudiger van ontwerp, kosten minder en werken stiller. Ze zijn eenvoudig te installeren: u moet het apparaat boven de kachel installeren en aan de muur bevestigen.

Het werkingsprincipe is ook anders: de lucht gaat door een systeem van filters die vet, roet vasthouden en vervolgens terugstromen naar de keuken. Als dit type afzuigkap niet is uitgerust met een koolstoffilter, zal het geen geurtjes elimineren..

Hoek

Je kunt zonder capuchon

Verticaal

Je kunt zonder capuchon

Relatief nieuwe apparaten die achter de kachel of kookplaat direct in het werkblad worden gemonteerd.

Het is een paneel met een kleine dikte, dat alleen kan worden uitgetrokken als het is ingeschakeld.

Ideaal voor kleine ruimtes, moderne keukens.

Moet ik installeren??

Nu is er veel discussie over de noodzaak om een ​​afzuigkap in de keuken te installeren. Gebruikers en bloggers waren verdeeld in twee kampen – aanhangers van de traditionele keuken, waarin een afzuigkap boven de kachel of kookplaat moet zijn, en fervente tegenstanders – aanhangers van keukenontwerp zonder afzuigkap.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Sommige gebruikers beweren in hun beoordelingen dat de kap een overblijfsel uit het verleden is. Dit apparaat neemt veel ruimte in beslag en mag niet in een kleine kamer in Chroesjtsjov worden geïnstalleerd.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Andere gebruikers schrijven in hun beoordelingen over de noodzaak om een ​​uitlaatsysteem te installeren, niet alleen als een esthetisch element voor het interieur van de kamer, maar ook als een verplicht functioneel attribuut, dat gewoon onmisbaar is in de keuken, vooral als de gastvrouw veel uitgeeft van de tijd daar eten bereiden?.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

De belangrijkste argumenten tegen het installeren van een afzuigkap

Verwarmt de discussie over de noodzaak om de keuken uit te rusten met uitlaatsystemen, de aanwezigheid van argumenten tegen dit huishoudelijke apparaat:

 • "Je kunt gemakkelijk zonder afzuigkap, gebruik gewoon ventilatiesystemen. Kappen zijn een overblijfsel uit het verleden, hun installatie is alleen gunstig voor fabrikanten van huishoudelijke apparaten".

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

 • "De afzuigkap vormt een gevaar voor de gezondheid, aangezien vetdeeltjes zich op de vetvanger in dit apparaat afzetten, waarin ziektekiemen en bacteriën zich vermenigvuldigen". Als je de filters in dit apparaat op tijd schoonmaakt en vervangt, dan is het gebruik van de afzuigkap absoluut veilig. Bovendien hoopt vet zich op dezelfde manier op op het fornuis en keukenmeubilair, wat de vorming van bacteriën veroorzaakt..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

 • "De kap maakt veel lawaai tijdens het gebruik, wat ongemak veroorzaakt". Het is de moeite waard eraan te denken dat de keuken een plaats is waar het altijd lawaaierig is, omdat voedsel op het fornuis wordt bereid (er wordt bijvoorbeeld vlees gebakken), water uit de kraan stroomt (wanneer voedsel of gerechten worden gewassen), de koelkast, magnetron geven ook bepaalde geluiden af. Daarom zal een ander apparaat niet zo’n belangrijke geluidsbron zijn, vooral als u een kapmodel kiest dat tijdens het gebruik niet veel lawaai maakt..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Wat is de beste afzuigkap voor in de keuken?

Het assortiment apparatuur in handelsorganisaties wordt gepresenteerd in een breed assortiment. Kappen 50 cm en meer in allerlei kleuren, designs, een set aan functies en types zetten je aan het denken: hoe kies je de beste optie?

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Selectiecriteria voor afzuigkappen

Met de meeste online winkels die gespecialiseerd zijn in de distributie van technologie, is er een extra optie voor levering, installatie en inbedrijfstelling, wat handig is voor klanten.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Bij de definitieve selectie van de kap moet men zich laten leiden door de belangrijkste structurele, operationele, technologische kenmerken, die de vormende functionele zijn.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Het is belangrijk om rekening te houden met het ontwerp van het apparaat, zodat het netjes past in het algemene stilistische concept van interieurdecoratie.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Effectieve installatie van een afzuigkap in de keuken is een eerlijke beslissing voor die huisvrouwen die willen experimenteren met de bereiding van culinaire meesterwerken, zoveel mogelijk om de integriteit en presenteerbaarheid van het pand te behouden..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Stap 1. Bepaal het type afzuigkap

De eerste stap is beslissen: je hebt een doorstroom- of circulatiekap nodig.

 • De stroomkap wordt aangesloten op het ventilatiekanaal van de woning en voert de afvoerlucht daarin af. Doorstroommodellen kunnen niet alleen de afvoerlucht volledig (!) afvoeren in de afzuigmodus, maar ook werken in de circulatiemodus en frisse lucht van de straat de kamer in laten lopen. Als uw keuken de mogelijkheid heeft om de afzuigkap aan te sluiten op de ventilatieschacht van het gebouw, dan is dit de moeite waard, vooral als de keuken niet klein of gecombineerd is.

Doorstroom kap

Flow afzuigkap in het interieur van de keuken-woonkamer

 • De circulatiekap is niet aangesloten op het ventilatiekanaal en werkt alleen in recirculatiemodus – hij voert de vervuilde lucht door de filters en gooit de gereinigde lucht vervolgens terug in de kamer. Dit type afzuigkap is minder efficiënt, de prestaties zijn in veel opzichten afhankelijk van de kwaliteit van de filters, dus ze moeten tijdig worden vervangen / schoongemaakt (we zullen hieronder wat over filters praten). Maar de circulerende helpt als het niet mogelijk is om de kap op de ventilatiemijn aan te sluiten. Als de eilandtafel met fornuis bijvoorbeeld te ver van het ventilatiekanaal is geïnstalleerd en u het luchtkanaal niet door de hele keuken wilt trekken.
 • Hangkappen
 • Hangkappen

Circulerende kap

En circulatiekappen zijn goedkoper dan stromende afzuigkappen, dus als je geld wilt besparen en je keuken klein is, dan is een circulatiekap heel geschikt..

Laten we het nu eens hebben over filters..

 • Afzuigkapfilters zijn onderverdeeld in twee categorieën: koolstof- en vetfilters. Circulatieapparaten zijn uitgerust met koolstoffilters en doorstroomapparaten zijn uitgerust met vetfilters. De eersten vangen vetdeeltjes, roet, rook, dampen op. Ze worden gebruikt in elke bedieningsmodus van de afzuigkap, ze kunnen wegwerpbaar of herbruikbaar zijn.

Stap 2. Bepaal welk apparaat we nodig hebben – ingebouwd, hangend of koepelvormig?

 1. Hangende kappen (vanaf 2300 roebel) zijn altijd alleen circulerend, compact en het goedkoopst. Meestal worden ze onder de keukenkast boven de kachel gemonteerd of aan de muur gemonteerd..

Hangende afzuigkap

Een voorbeeld van een hangend apparaat

 1. Koepelkap is een structuur van een paraplu en een pijp en lijkt op een open haard met een schoorsteen (daarom worden ze vaak open haarden genoemd). Dergelijke modellen vereisen altijd aansluiting op het kanaal en zijn duurder, maar ze zien er ook eleganter uit. En in de regel hebben ze geweldige prestaties. Als je vaak kookt, je fornuis / keuken groot is en je wilt dat de afzuigkap het interieur siert, dan is het model haard wat je nodig hebt..

Koepelkap

Koepelafzuigkap in het interieur van een klassieke keuken

 1. Inbouwkappen worden ingebouwd in de kast boven de kachel of in een decoratieve koepel en aangesloten op het luchtkanaal. Ze zijn goed omdat ze gewoon niet te zien zijn, bovendien zijn ingebouwde modellen vanwege het ontbreken van decoratieve versiering goedkoper dan koepelvormige modellen..
 • Naast stationaire inbouwkappen zijn er telescopische (intrekbare) modellen, die indien nodig kunnen worden vergroot tot de maat van de plaat.
 • Ingebouwde kap in het interieur
 • Ingebouwde kap in het interieur
 • Ingebouwde kap in het interieur

Hoek afzuigkap

Eilandkap

Stap 3. We verduidelijken de afmetingen van de plaat en kap

Het belangrijkste principe van het kiezen van een kap op maat is eenvoudig: de breedte van de paraplu moet overeenkomen met de breedte van de plaat of groter zijn dan deze (maar niet minder!).

 • Daarom zijn de meest voorkomende toestellen 50 cm, 60 cm en 90 cm brede afzuigkappen..

afzuigkap

Voor zeer grote platen kunt u een kap kiezen met een breedte van 120 cm of 100 cm, hoewel hun keuze niet te groot is.

 • De diepte kan van 30 tot 50 cm zijn. Deze parameter, hoewel niet zo belangrijk, is nog steeds beter om het apparaat zo te kiezen dat het vizier niet veel boven de kachel uitsteekt, anders kun je erop slaan.

Kies je voor een afzuigkap, dan is ook de hoogte van het toestel van belang. Er staat immers wat de maximaal toelaatbare afstand is tussen het onderoppervlak van de paraplu en het ventilatiegat dat het toelaat. Sommige kappen zijn 1,5 m hoog, andere slechts 1 meter..

 • Trouwens, belangrijke informatie: de afzuigkap moet op minimaal 60 centimeter van de kachel worden geïnstalleerd..

Stap 4. Bereken optimale prestaties

Het is tijd om te praten over het belangrijkste criterium voor het kiezen van een afzuigkap: prestaties..

 • De prestatie van de afzuigkap is een indicator van het maximale luchtvolume dat het apparaat in een uur gebruik kan opvangen. De capaciteit van de zwakste afzuigkap kan 150 m3 / uur zijn, en de krachtigste – 2500 m3 / uur..

Hoe krachtig uw afzuigkap moet zijn, hangt af van de grootte van de keuken (inclusief de grootte van de aangrenzende kamers, indien aanwezig).

Voer de volgende berekeningen uit om de minimale prestaties van het apparaat te achterhalen:

 1. Vermenigvuldig het gebied van de keuken met de hoogte van de muren;
 2. Vermenigvuldig vervolgens het resulterende product met 12 (dit is de snelheid van luchtuitwisseling per uur volgens SES);
 3. Vermenigvuldig deze waarde tot slot met een factor 1,5 of 1,7 (voor een elektrische kookplaat) of 2 (voor het geval je een gasfornuis hebt);
 4. Nu u de vereiste minimale prestatie van de afzuigkap voor uw keuken hebt gevonden, voegt u er nog eens 10% aan toe voor elke bocht van het kanaal en voor elke meter van zijn lengte (van het ventilatiekanaal tot de afzuigkap), evenals een andere 10% in geval van nood – de noodzaak om rook, brandgeur of bijvoorbeeld vis te verwijderen.

Stap 5. Let op het geluidsniveau

Wil je in relatieve stilte koken? Kies voor een afzuigkap met een geluidsniveau tot 45 decibel. Het is waar dat stille afzuigkappen aanzienlijk duurder zijn, en soms wordt hun stilte bereikt door het motorvermogen te verminderen.

 • Welke afzuigkap is beter – met één superkrachtige motor of met twee iets minder krachtige? De tweede optie heeft de voorkeur, omdat de kap hierdoor niet te luid en tegelijkertijd behoorlijk efficiënt kan werken..
 • Goedkope afzuigkappen zijn altijd luidruchtig. Modellen met een geluidsniveau van meer dan 50 dB kunnen bijna net zo luid en irritant zijn als een föhn of stofzuiger.

Stap 6. Het type besturing kiezen

Verschillende kappen hebben verschillende bediening: drukknop, touch, elektronisch (met de mogelijkheid van afstandsbediening) of schuif (zie foto).

Schuifkap

 • Naar onze mening is het de moeite waard om de voorkeur te geven aan een apparaat met een aanraakbedieningspaneel met achtergrondverlichting – het is veel gemakkelijker om het schoon te houden dan de uitstekende knoppen die af en toe dreigen te “plakken” in vet.

Stap 7 Het ontwerp van de kap plannen

Als u besluit een inbouw- of pendelmodel aan te schaffen, verdwijnt de noodzaak om een ​​ontwerp te kiezen vanzelf. Maar bij het kiezen van een rookgasafvoerapparaat is het uiterlijk van de behuizing van groot belang. Hier zijn enkele tips om u te helpen:

 • Voor klassieke en “rustieke” interieurs kiest u voor ingebouwde onzichtbare kappen of koepelvormige toestellen in retro- of landelijke stijl. Houtsnijwerk, kunstmatig verouderde lichaamsafwerkingen, messing of antiek zilveren inzetstukken – dit alles zal zeer geschikt zijn in traditionele keukens. Gelukkig worden tegenwoordig door bijna alle fabrikanten modellen in retrostijl op de markt gepresenteerd. Een standaard kap kan trouwens worden afgesloten met een decoratieve koepel.
 • Decoratieve koepel voor kap en kolom

  Decoratieve koepel voor kap en kolom

 • Decoratieve koepel voor kap en kolom

  Decoratieve koepel voor kap en kolom

Inbouw afzuigkap in het interieur van een klassieke keuken

Inbouw afzuigkap in het interieur van een klassieke keuken

Retro-afzuigkap SMEG in het interieur

Kap in retrostijl in het interieur van de keuken

 • Voor moderne interieurs zijn apparaten met een laconiek ontwerp met heldere of afgeronde vormen meer geschikt. Eventueel gekleurd en bedrukt, met glanzende, matte of chromen afwerkingen. Het belangrijkste is dat hun grootte en vorm niet ten koste mogen gaan van de functionaliteit van de techniek, zoals in de praktijk vaak het geval is..
 • Zo adviseren wij u bijvoorbeeld om af te zien van de populaire schuine kappen zoals op onderstaande foto. Door de helling van de behuizing worden dergelijke apparaten ondoeltreffend, hoewel ze er geweldig uitzien, weinig ruimte innemen, gemakkelijk te gebruiken zijn en voorkomen dat lange gebruikers per ongeluk hun hoofd op het vizier stoten.

Schuine kap in het interieur van de keuken

Nog een ongelukkig voorbeeld van het kiezen van een afzuigkap – deze “cilinder” is te klein voor een fornuis met 4 branders.

De cilindrische vorm van de afzuigkap in het interieur van de keuken

 • Het is het veiligst om de kleur van de kap te kiezen die past bij de gevels, muren of het platform..
 • Het is het gemakkelijkst om metalen kappen te onderhouden, evenals lichtgekleurde apparaten zoals metallic of wit..
 • Het moeilijkst schoon te maken zijn extracten van donkere kleuren met een glanzend oppervlak zoals op de onderstaande foto..

Zwarte kap in het interieur van de keuken

Stof, vingerafdrukken, vegen en vlekken zijn dubbel zichtbaar op zwarte kappen

Belangrijke parameters

Belangrijke parameters

Let op de volgende parameters voordat u koopt:

 • Apparatuur. De vetfilters die in de kit zitten, moeten door de fabrikant worden geleverd.
 • Uitvoering. U moet begrijpen hoeveel vermogen van dit apparaat u nodig heeft om het efficiënt te laten werken..
 • Stilte. Niet alle modellen zijn stil. 40 decibel is de optimale parameter, het geluid zal stil zijn.
 • Opties. Koop geen product zonder eerst de ruimte te meten waar u het wilt monteren.

Esthetische indicatoren

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

De eerste regel bij het kiezen van een afzuigkap voor de keuken is als volgt: het type apparaat moet geschikt zijn voor het interieur van de keukenruimte.

Hangende en inbouwmodellen, uittrekbare systemen “Domino” hebben geen luchtkanaal, hebben geen aansluiting op het ventilatiesysteem nodig en bedekken het gedeelte van de muur voor de kookplaat niet. Dergelijke modellen passen perfect in het interieur van zelfs de kleinste keuken.

Als u de eigenaar wordt van een keuken-woonkamer met een apart kookeiland, moet u een ophangapparaat met een plafondbevestiging selecteren, omdat de keuze aan kleuren, vormen en maten gewoon enorm is.

Koepelmodellen zijn tegenwoordig een van de meest populaire onder huishoudelijke consumenten. Ondanks enige massaliteit passen ze perfect in keukens, dankzij de verscheidenheid aan ontwerpoplossingen voor dergelijke apparaten..

Filtratiesysteem:

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Tegenwoordig zijn bijna alle moderne afzuigkappen (ongeacht model en type) uitgerust met een filtersysteem. Het filtersysteem is geclassificeerd volgens de volgende criteria:

Op type filtersysteem

Afhankelijk van het type en ontwerp kunnen moderne afzuigkappen zijn:

 1. Enkele trap.
 2. Tweetraps.

De eerstgenoemde zijn uitgerust met slechts één grof filter, dat vetdeeltjes uit de luchtstroom opvangt. Deze laatste zijn uitgerust met een reiniging op twee niveaus, die twee of drie filters kan bevatten..

Filters op het eerste niveau

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Ze vertegenwoordigen een cassette met meerdere lagen filtermateriaal. Afhankelijk van de “vulling” kunnen de filterelementen van het eerste niveau zijn:

 • Acryl.
 • Metalen.

De eerste zijn gemaakt in de vorm van een mesh van synthetisch materiaal, dat na gebruik gewassen kan worden. De tweede zijn herbruikbare metalen netten, die worden schoongemaakt als ze vuil worden met een gewoon schoonmaakmiddel…

Tweede niveau filters

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Dit type filterelement is ontworpen om onaangename geuren uit de lucht te verwijderen. Meestal werkt steenkool als een actieve stof in dergelijke elementen. De klassieke koolstoffilter voor een keukenparaplu bestaat uit een plastic behuizing gevuld met houtskoolpoeder of korrels. Deze elementen worden veel gebruikt in afzuigkappen van het circulatietype..

Belangrijk! Koolstoffilters zijn wegwerpartikelen. Na besmetting worden ze weggegooid en vervangen door nieuwe..

Filter dat de ventilatieschacht beschermt

Tijdens het koken zijn altijd zwevende vet- en roetdeeltjes in de lucht aanwezig, die zich afzetten op de ventilatorbladen, de binnenoppervlakken van de afzuigkap en de ventilatieschacht. Bij vermenging met stof kan vet de apparatuur beschadigen en na verloop van tijd de doorsnede van het ventilatiekanaal aanzienlijk verminderen..

Om tegen een dergelijk effect te beschermen, hebben moderne fabrikanten vetfilters in uitlaatapparaten geleverd, die kunnen zijn:

 • Metalen filters zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal, roestvrij staal, aluminium. Ze hebben betrekking op filterelementen van veel eenmalig gebruik;
 • Acryl verdraagt ​​​​ook perfect “wassen” in warm zeepsop. Experts raden aan herbruikbare vetfilters minstens één keer per maand te reinigen;
 • Synthetische elementen zijn gemaakt van opvulling polyester, non-woven en zelfs papier. Ze kunnen niet worden schoongemaakt en worden vervangen door nieuwe als ze vuil worden. Speciale pictogrammen op het elementlichaam dienen als indicator..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Secundaire parameters

Secundaire parameters

 • De kleur van het product maakt niet uit of het wordt gemaskeerd door een keukenpaneel.
 • Fabrikant. Als u tevreden bent met alle belangrijke parameters, moet u niet te veel betalen voor het merk..
 • Type uitlaataansluiting. Kies voor gegolfde of vierkante buizen, u kunt zelfs een overstap maken van gipsplaat.
 • Extra verlichting. Fabrikanten bieden apparaten met ingebouwde lampen zodat ze de kookplaat verlichten, maar meestal geven ze weinig licht.
 • Afstandsbediening. De mogelijkheid om het vermogen op afstand aan te passen.
 • slaaptimer.
 • Type schakelpaneel.

Het raamblad lost het probleem niet op!

Vooral de lucht in de keuken moet worden gereinigd. Tijdens het koken is het hele appartement gevuld met geuren. En als er ineens iets verbrandt in de pan, dan komt er ook rook bij de geuren..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Bovendien neemt tijdens het kookproces de luchtvochtigheid in de kamer aanzienlijk toe. Dit leidt tot vocht, een gunstige omgeving voor de ontwikkeling van schimmel en meeldauw..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Om deze gevolgen te voorkomen, is een goede ventilatie nodig. Simpel ventileren met een ontluchting is niet genoeg.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

De ideale oplossing in dit geval zijn afzuigkappen..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Voorlopige berekeningen

Voordat u de beste kapoptie kiest, moet u enkele berekeningen uitvoeren..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte van de ruimte, de aan- of afwezigheid van toegang tot een stationaire afvoerput daarin. Natuurlijk is het ontwerp en de grootte van de apparatuur belangrijk..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Een zorgvuldige keuze van de kapbreedte is erg belangrijk. De kleinste opening tussen dit apparaat en de kast zal het uiterlijk van het hele keukenensemble verpesten..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Uitlaat: recirculerend of direct-flow?

In de meeste gevallen, waar een afzuigkap met directe stroom kan worden geïnstalleerd, is het beter om deze te kiezen: het verwijderen van vervuilde lucht zal de kamer beter ontdoen van vreemde geuren dan filtratie. De rechte kap kan overal worden geïnstalleerd. De enige voorwaarde is de aanwezigheid van een ventilatiesysteem in de dichtstbijzijnde toegang, waarop het kan worden aangesloten. Het wordt niet aanbevolen om het luchtkanaal over lange afstanden te trekken: dit ziet er niet alleen niet erg esthetisch uit, maar leidt ook tot een afname van de efficiëntie van de kap (aangenomen wordt dat elke draai van 90 graden de efficiëntie van de capuchon met 5%).

De direct-flow kap heeft een grof metalen vetfilter, dat is ontworpen om te voorkomen dat vet aan de binnenkant van het apparaat – de motorelementen en de behuizing – terechtkomt. Dit kan immers niet alleen leiden tot uitval van de motor, maar zal op den duur een bron van een onaangename geur worden. Dit filter is meestal verwijderbaar. Het kan worden gewassen, het werkt voor de hele levensduur van de kap. De ervaring leert echter dat het vaak niet zo eenvoudig is om het schoon te maken en vroeg of laat wordt de gebruiker geconfronteerd met de noodzaak om het filter te vervangen..

Een recirculatiekap heeft meestal twee filters: een ervan dient wederom om oliedeeltjes te verwijderen (in de regel is deze gemaakt in de vorm van een plastic cassette, die na een bepaalde mate van vervuiling moet worden vervangen). Het tweede filter is een koolstoffilter, het dient om onaangename geurtjes te elimineren. Het koolstoffilter is ook eenmalig en moet daarom regelmatig worden vervangen. Het is gemakkelijk te raden dat de kosten van dergelijke “verbruiksartikelen” aanzienlijk kunnen oplopen (het wordt bijvoorbeeld aanbevolen om het koolstoffilter elke 4-6 maanden te vervangen). Zeker als er veel en vaak in huis wordt gekookt..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Kap Gefest VO 10 K45 kan zowel in recirculatie- als in directe stroommodus werken

Veel afzuigkappen zijn uitgerust met een signaal om het koolstoffilter te vervangen of om het metalen vetfilter te onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld een lichtindicatie op het bedieningspaneel zijn. Een eenvoudigere optie zijn speciale tekens op het filter die verdwijnen als het vuil wordt.

Daarom wordt de recirculatiekap aanbevolen voor installatie waar het niet mogelijk is om een ​​directe stroomkap te installeren: als er geen toegang is tot de ventilatieschacht of waar de plaatsing van het luchtkanaal om esthetische redenen niet geschikt is (bijvoorbeeld over een keuken “eiland”). Ook merken we op dat de werking van recirculatiekappen niet leidt tot een verlaging van de temperatuur in de ruimte (dit kan bijvoorbeeld van belang zijn in landhuizen).

Afzuigkappen met directe stroming laten vaak toe om in recirculatiemodus te werken: in dit geval moeten ze een extra filter aanschaffen, dat meestal niet in de set zit.

Maar het is beter om niet te kijken naar afzuigkappen van het type met directe stroom die geen filterelementen hebben: ze zullen natuurlijk de verwijdering van vervuilde lucht aankunnen, maar al snel zullen ze zelf vuil worden, zodat het vrij moeilijk zal zijn om was ze..

Uitlaatvermogen:

De hoeveelheid lucht die hij per tijdseenheid kan verwijderen (of zuiveren) is afhankelijk van het vermogen van de afzuigkap. De berekening zal eenvoudig zijn: volgens hygiënische normen moet de kap minimaal 10-12 m³ / h trekken. We berekenen het volume van de keukenruimte, vermenigvuldigen met 12, voegen een “reserve” toe van 20 procent en nog eens 5% -10% als de keuken gas gebruikt en geen elektriciteit – en we krijgen wat we zoeken. Als u geld wilt besparen, kunt u het volume van het meubilair en de koelkast aftrekken..

Een keuken met een oppervlakte van 10 vierkante meter en een plafondhoogte van 3,2 meter heeft bijvoorbeeld een afzuigkap nodig met een capaciteit van ongeveer 500 m³ / h.

De meeste afzuigkappen hebben verschillende werkingsmodi, waarmee u de snelheid van de motor kunt aanpassen, en daarmee het luchtvolume dat door het apparaat gaat (en tegelijkertijd het geluidsniveau).

Geluidsniveau

Het geluidsniveau dat de afzuigkap produceert kan voor enige overlast zorgen. Daarom is het beter om in de winkel naar de kap te kunnen “luisteren” (maar ook hier is het gemakkelijk om een ​​fout te maken, omdat het achtergrondgeluidsniveau in de verkoopruimte aanzienlijk hoger zal zijn en de afmetingen van de bergingen zijn heel anders dan de afmetingen van de thuiskeuken).

Een normaal werkende koepelkap genereert een geluidsniveau van 50 decibel. Het is te vergelijken met een rustig gesprek op 3 meter afstand. Als de kap die je hebt gekozen luider is, moet je serieus nadenken over de wenselijkheid van een dergelijke aankoop..

Kapafmetingen en installatiemethoden

Volgens de bevestigingsmethode zijn de kappen onderverdeeld in verschillende typen:

 • Hangend: deze kappen worden aan de onderkant van een wandkast of keukenplank bevestigd. Ze zijn meestal plat en rechthoekig van vorm en klein van formaat. Ze zijn eenvoudig te monteren, maar door hun kleine formaat zullen de filters in dergelijke afzuigkappen vaker moeten worden vervangen..
 • Ingebouwd: deze kappen worden in het keukenhangmeubel gemonteerd, zodat ze volledig onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Ingebouwde afzuigkappen vind je het vaakst in kleine keukens – waar je ruimte moet besparen.
 • De schoorsteen of koepelvormige kap is bij iedereen bekend: hij is het die het vaakst te zien is in stadsappartementen, vooral waar ze veel en vaak koken.
 • Wandkap wordt direct boven de kachel aan de muur bevestigd.
 • De eilandkap daarentegen is bedoeld voor plafondmontage, boven de kachel die zich in het gebied van het keukeneiland in het midden van de kamer bevindt..
 • We merken ook de meer zeldzame hoekkappen op (ontworpen voor installatie in de hoek van de kamer) en telescopisch, met een intrekbaar luchtinlaatelement (dergelijke kappen worden geïnstalleerd in een bovenkast, maar hebben een extreem laag vermogen).
 • De nieuwste modetrend zijn uittrekbare kappen die in het werkblad zijn ingebouwd. Dergelijke apparaten kosten aanzienlijk meer dan traditionele afzuigkappen, maar u kunt het apparaat volledig onder het aanrecht verbergen (waardoor ruimte boven de kachel wordt vrijgemaakt). Moderner dan dit – behalve misschien de afzuigkappen die direct in de kookplaat zijn ingebouwd.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

De afmetingen van de afzuigkap moeten worden gekozen op basis van de afmetingen van de kookplaat en gezond verstand: in het algemeen wordt aangenomen dat de afzuigkap minstens zo breed moet zijn als de kookplaat (meer is mogelijk). Idealiter moeten de lengte en breedte van de afzuigkap overeenkomen met de overeenkomstige afmetingen van de kachel of kookplaat. Dit zorgt niet alleen voor optimale prestaties van het apparaat, maar ziet er ook het meest esthetisch uit. Tegenwoordig produceren fabrikanten afzuigkappen met een breedte van 45 tot 90 cm.De meest populaire zijn modellen met een lichaamsbreedte van 50, 60 en 90 cm..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Kastontwerp en materiaal

De keuze voor het uiterlijk van de afzuigkap is te wijten aan twee factoren: de aantrekkelijkheid van het ontwerp en het onderhoudsgemak (dagelijkse reiniging). Er zijn veel modellen op de markt, dus het lijdt geen twijfel dat elke chef-kok precies zo’n afzuigkap kan kiezen die er geweldig uitziet in zijn keuken. Maar bij het schoonmaken kunnen er problemen ontstaan. Daarom is het beter om geen afzuigkappen te kiezen, waarvan de behuizing is gemaakt van goedkoop hittebestendig plastic, en te kiezen voor geëmailleerde, of beter – metalen behuizingen, die duurzamer en gemakkelijker schoon te maken zijn. Een alternatief in de vorm van gehard glas is visueel aantrekkelijk, maar het is een dure oplossing, niet erg handig in de dagelijkse zorg..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Ontwerpoplossingen zoals de Smeg KC90AO kunnen er nogal ongewoon uitzien

Controle

De bediening van de kap kan mechanisch of elektronisch zijn (bijvoorbeeld aanraking). In het eerste geval wordt het schakelen tussen bedrijfsmodi en het verlichtingssysteem uitgevoerd met behulp van mechanische knoppen, in het tweede geval – met behulp van een elektronisch systeem, vaak uitgerust met een display dat de geselecteerde bedrijfsmodus aangeeft.

De belangrijkste voordelen van het elektronische besturingssysteem (naast de esthetische) zijn de mogelijkheid om een ​​timer in te stellen voor het in- en uitschakelen van de kap. Meer geavanceerde modellen kunnen automatisch van modus veranderen afhankelijk van de mate van luchtvervuiling, en sommige laten zelfs afstandsbediening toe met een speciale afstandsbediening of smartphone. De noodzaak van de aan- of afwezigheid van dergelijke functies blijft ter beoordeling van de koper..

Extra (optionele) standen zijn onder meer een intensiefstand, waarbij de afzuigkap enige tijd op maximaal vermogen werkt, waarna hij overschakelt naar een van de standaardstanden, en een intervalstand, wat inhoudt dat de afzuigkap gedurende een bepaalde tijd periodiek wordt ingeschakeld. vooraf ingestelde tijd..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

De bediening van de meeste afzuigkappen blijft standaard – begrijpelijk zelfs voor een onervaren gebruiker

De verlichting in de meeste afzuigkappen helpt de kookplaat te verlichten en kan ook een onafhankelijk onderdeel van het interieur worden. De meeste afzuigkappen gebruiken standaard E14-lampen, maar conform de laatste EU-richtlijnen voor energiebesparing zullen alle afzuigkappen in de nabije toekomst overstappen op zuinigere LED-lampen. Als je wilt, kun je een afzuigkap kiezen waarmee je de lichtintensiteit kunt aanpassen of zelfs een bepaalde keukenruimte gericht kunt verlichten..

Vermeldenswaard zijn ook de afzuigkappen, klaar om te werken met kookplaten. Uiteraard wordt de compatibiliteit hier gehandhaafd op het niveau van de fabrikant: het moet hetzelfde zijn. Dergelijke afzuigkappen worden in feite door de kookplaat zelf bestuurd: deze beslist welke modus op dit moment optimaal is, op basis van het gebruik van zijn bronnen..

Installatiefuncties

Ter afsluiting van het gesprek over de afzuigkappen, is het niet overbodig om niet alleen te herinneren aan de noodzaak van de juiste installatie van dit eenvoudige apparaat, maar ook aan de organisatie van het juiste ventilatiesysteem in de woonkamer. Er zijn hier tenslotte veel meer trucs dan je op het eerste gezicht zou denken. De meest voor de hand liggende is waarschijnlijk bekend bij velen: na het installeren van dubbele beglazing in het appartement, wordt de luchtstroom verstoord, wordt de lucht in de kamer te droog, is er niet genoeg zuurstof. Het is noodzakelijk om te onthouden over voldoende instroom bij het installeren van de kap: als er immers niet genoeg lucht in het appartement komt, zal het moeilijker zijn om het eruit te “pompen”..

Het tweede punt is de hoogte van de afzuigkapinstallatie ten opzichte van de kookplaat. Aanbevolen waarden zijn minder dan 75 cm voor een gasfornuis en 65 cm voor een elektrisch fornuis. Als de afzuigkap zich hoog boven de kachel bevindt, is het beter om een ​​model te kiezen met een oppervlak voor luchtinlaat dat breder is dan de kookplaat.

We hebben de vermogensverliezen al genoemd die gepaard gaan met een te lang of kronkelend luchtkanaal, maar velen vergeten tot op de dag van vandaag de noodzaak om voor natuurlijke ventilatie te zorgen. Tijdens de installatie van de afzuigkap wordt het aanvankelijke ventilatiegat vaak geblokkeerd, waardoor de lucht uit de keuken op natuurlijke wijze niet meer naar buiten komt. Als gevolg hiervan moet de afzuigkap veel vaker worden ingeschakeld – alleen om de kamer te “ventileren”.

De eenvoudigste manier om de afzuigkap aan te sluiten op het ventilatiesysteem is een flexibele zilveren ribbelbuis. Het ziet er echter niet erg esthetisch uit en kan bovendien lawaai maken tijdens het gebruik. De oplossing is een star kanaal gemaakt van metalen of kunststof buizen.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Voor de installatie is het handig om alle afmetingen te controleren en het oppervlak voor installatie te markeren: deze instructies zijn te vinden in de instructies voor de afzuigkap.

De eenvoudigste manier om de afzuigkap te installeren is door hem op het lichtnet aan te sluiten. Bij de meeste koepelmodellen kunt u de draad onder een decoratieve doos “verstoppen” (een deel van het kanaal wordt er ook onder verborgen). Een dergelijke oplossing vereist een stopcontact of op zijn minst een draad in het bovenste deel van de keuken (onder het plafond). Het is duidelijk dat het beter is om hier van tevoren over na te denken – in het stadium van keukenontwerp.

Waarom is het zo belangrijk om een ​​afzuigkap in de keuken te hebben?

De afzuigkap is een onmisbaar element in de moderne keuken. Het vervult een belangrijke functie – het reinigt de lucht in de keuken. En bovendien moet het passen in het ontwerp en het interieur in de keuken aanvullen..

1. Zuivering van lucht uit ongewenste dampen.

Een keuken is een plaats waar constant of regelmatig voedsel wordt bereid. Elk kookproces gaat gepaard met frituren en koken, of meer precies, het is stoom, rook, veel verschillende aroma’s van voedsel en vetspatten tijdens het frituren.

Dit alles bederft de keuken, het appartement, meubels en kleding zijn verzadigd met de aroma’s van gekookt voedsel..

Voor de gastvrouw van de keuken wordt het kookproces niet het meest aangenaam, omdat het in de keuken te warm is van alle dampen en één raam zeker niet zal redden. De afzuigkap helpt aroma’s, dampen en rook in de keuken het hoofd te bieden, wat het kookproces aangenamer maakt..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

2. Extra verlichting.

Verlichting in de keuken moet voldoende zijn, dit is meestal het hoofdlicht en licht in de werkruimte (met behulp van spots). Als er een kap is, is het niet nodig om de lampen boven de kachel te monteren, omdat de lamp in de kap voldoende is om het gebied te verlichten.

Bovendien wordt verlichting zonder afzuigkap snel vuil, wat het onderhoud van de keuken bemoeilijkt..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

3. Geld besparen.

Omdat er in de keuken constant voedsel wordt bereid, moet de werkplek regelmatig worden gewassen. De keuken wassen na elke kookbeurt is niet altijd mogelijk..

En vet, dampen en tandplak blijven op het aanrecht, op de muur en zelfs op het plafond.

Om de keuken schoon te maken, moet je agressieve reinigingsmiddelen of andere kopen, reparaties uitvoeren (althans cosmetisch). Het kost geld en veel tijd..

Een goede afzuigkap helpt bij dit probleem, maar je moet hem wel elke keer gebruiken als je eten klaarmaakt..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

4. Vereenvoudigt het schoonmaken rond de kookplaat.

De afzuigkap elimineert de noodzaak om het werkgebied schoon te maken niet volledig, maar als u het elke keer dat u voedsel kookt op het aanrecht en, ten eerste, op het fornuis, aanzet, zal er minder tandplak en minder vet bezinken. Wat de reinigingstijd verkort en het gemakkelijker maakt.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Soorten kappen en hun foto’s in het interieur

Een correct geselecteerde afzuigkap in het keukeninterieur werkt perfect bij de hoogste temperaturen en beschermt tegen hete dampen, vettige condensatie, te hoge vochtigheid, oververhitting.

U kunt apparaten classificeren volgens het werkingsprincipe, de mate van prestatie en vermogen, de hoeveelheid verbruikte elektriciteit.

Ze verschillen ook in hun ontwerpkenmerken en in prijs. De kosten van het apparaat zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van verschillende aanvullende opties die de algehele prestaties helpen verbeteren.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Klassieke afzuigkap

Classic is een goede keuze voor iedereen die houdt van traditionele oplossingen en eenvoudige technische apparaten. Je kunt het apparaat boven het fornuis plaatsen, in een kast zetten, decoreren. Deze optie is recht en hoekig. Maar een hoekafzuigkap voor je keuken is een specifieke optie die minder vaak voorkomt..

Het is geïnstalleerd wanneer de kookplaat niet standaard is.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Klassiekers worden meestal aan de muur gemonteerd, ze raken niet verouderd en de technologische “vulling” wordt elke dag verbeterd en bijgewerkt.

Uiterlijk roepen de klassiekers nostalgie op – het is goed om het te nemen voor een “antieke” keuken, retro, voor een traditioneel interieur, koloniaal of landelijk, Provence.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Tegelijkertijd ziet de hoekige versie er ongewoon uit en bespaart hij ruimte. En dit is ook een vrij klassieke oplossing, want het belangrijkste principe is zichtbaarheid en pasvorm in het interieur..

Opgeschort type apparaten is handig en eenvoudig te installeren.

Scharnierende kappen worden aan de muur gemonteerd, hebben vaak uittrekbare panelen – dit helpt om het dekkingsgebied aanzienlijk uit te breiden. Ze kunnen van het eilandtype zijn, dit is handig als de plaat zich op een afstand van de muur bevindt.

Ingebouwde afzuigkap

Meestal hebben keukens met ingebouwde afzuigkappen een harmonieuze uitstraling, omdat inbouwapparatuur wordt verborgen voor nieuwsgierige blikken. In een nis in een kledingkast of een nachtkastje kunt u een inbouwmodel van een afzuigkap monteren.

Het is zeer efficiënt door het uittrekbare paneel, waardoor het werkoppervlak groter wordt.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Het grote voordeel van de ingebouwde afzuigkap is dat deze simpelweg niet zichtbaar is..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

De inbouwversie kan eenvoudig in het meubel worden gemonteerd – in een nis of in een kledingkast, een stoeprand. Het uittrekbare paneel zorgt voor de mobiliteit en bruikbaarheid van het apparaat. Vereist periodieke reiniging van filters, die niet kunnen worden verwijderd of vervangen.

Tegelijkertijd is de esthetiek van het interieur perfect bewaard gebleven..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Circulerende kap

Dit apparaat heeft deze naam gekregen omdat het de lucht eenvoudig door de kamer laat circuleren en geuren verwijdert door het door een koolstoffilter te leiden, dat zich in de afzuigkap zelf bevindt..

Het principe van zijn werking bepaalt alle positieve en negatieve aspecten van een dergelijk ontwerp..

Voordelen van circulatiekappen

 1. De mogelijkheid om te gebruiken in huizen met een verstopt ventilatiesysteem of eenvoudig ontworpen voor lage tocht en kan de mogelijkheden van moderne afzuigkappen niet aan.
 2. Zo’n apparaat kan overal worden geplaatst en het is niet nodig om de golving van de ventilatieschacht ernaartoe te trekken. Het biedt ook grote mogelijkheden voor ontwerpers – zo’n afzuigkap kan worden verborgen in een aanrecht of achter een valse muur..
 3. Bij het recirculeren van lucht is het niet nodig om een ​​sterke tocht te creëren, waardoor de apparaten compacter en zuiniger kunnen zijn qua energieverbruik.
 4. Met lagere belastingen op de motor, het hoofdbestanddeel van de kap, neemt de algehele levensduur van het apparaat toe..
 5. De plaats van de kookplaat is niet gebonden aan de ventilatieschacht.

Nadelen van circulerende afzuigkappen

 1. De noodzaak om verbruiksartikelen aan te schaffen – afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de afzuigkap, moeten de koolstoffilters ongeveer eens in de zes maanden of een jaar worden vervangen.
 2. U zult het vetfilter regelmatig moeten wassen – het is een fijn metalen gaas dat aan de onderkant van de afzuigkap is geïnstalleerd en wordt gereinigd in stromend water of een vaatwasser.
 3. Het heeft geen zin om een ​​circulatiekap boven een gasfornuis te plaatsen. Bij gasverbranding wordt zuurstof uit de lucht omgezet in koolmonoxide (CO²), dat de afzuigkap eenvoudig door de keuken zal rijden. Recirculatie wordt in dit geval niet alleen ondoeltreffend, maar ook gevaarlijk voor de gezondheid..

Koepelkap

De kap-koepel lijkt op een open haard in zijn vorm. Voor de werking van een dergelijk apparaat is het van belang om een ​​ventilatiesysteem te hebben aangesloten op een luchtkanaal..

Zelfs aan het begin van het verschijnen van koepels waren er geen filters in hun samenstelling en werd de productiviteit verzekerd door lucht aan te zuigen en de snelheid van de toevoer van luchtmassa’s.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Maar tegenwoordig is de kwaliteit van de technologie aanzienlijk toegenomen en is ook de populariteit van koepelvormige kappen toegenomen. Velen zijn niet tevreden met het grote formaat, maar door de schaal is een hoog rendement behaald.

Dome-systemen zijn misschien wel de meest voorkomende. Maten zijn al beschikbaar in verschillende maten – van groot tot vrij compact zonder groot kanaal.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Het ontwerp van modellen vordert ook, vandaag kunt u elk ontwerp en type materiaal kiezen. Traditioneel worden systemen gemaakt van metaallegeringen en kunststof. Maar er zijn glazen koepels gemaakt van natuurlijk hout.

Ingebouwde ventilatoren verhogen de efficiëntie en prestaties. Ingebouwde filters zijn beschikbaar.

Oprolbare capuchon

Deze ventilatieversie is handig in een klein appartement, studio of kleine ruimte. Ergonomie wordt verzekerd door de mobiliteit van het werkpaneel.

Het wordt ook wel een slider, vouwbaar of telescopisch genoemd – afhankelijk van het type constructie.

Filtratie op twee niveaus zorgt voor een natuurlijke circulatie van luchtmassa’s, terwijl het apparaat met een standaardsnelheid werkt, wanneer de lucht door de mijnen gaat zonder de temperatuur te veranderen. Sensoren signaleren verstopping van filters en helpen het systeem op tijd schoon te maken.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Meestal is dit een platte vorm, waardoor u vrije ruimte bovenop kunt laten. Geen complexe constructies van buizen en bochten nodig.

Eilandkap

Dit type apparaat, zoals een eiland, onderscheidt zich door de mogelijkheid om direct boven de plaat aan het plafond te worden bevestigd, ongeacht de locatie. Een goede eilandafzuigkap in een moderne keuken lost eenvoudig en goedkoop het probleem van luchtfiltratie op en bespaart ruimte.

Wanneer de kachel van de muur af beweegt of als u de locatie moet wijzigen, kunt u de herstructurering van de keuken niet koppelen aan stroomventilatie..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Domino’s

Een van de modernste ontwerpopties, die in het werkblad wordt geïnstalleerd (direct naast de kookplaat) en deze “verlaat” wanneer de kachel wordt ingeschakeld. Een zeer handige optie voor kleine keukens.

Voordelen:

 • compactheid.
 • Spectaculair ontwerp.

nadelen:

 • Hoge prijs.
 • Complexiteit van installatie.
 • Lage efficiëntie.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Eiland

Dit type apparatuur is een klassieke keukenparaplu met een plafondbevestiging. Beste optie voor luchtzuivering boven een kookeiland of vrijstaand fornuis.

Voordelen:

 • Hoge performantie.
 • Grote keuze aan ontwerpoplossingen.

nadelen:

 • Complexiteit van installatie.
 • Hoge prijs.
 • Indrukwekkende maat

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Uitlaat eiland

Recirculatie kap

Het principe van zijn werking is dat het apparaat lucht uit de keuken aanzuigt, deze door het filter voert en weer afgeeft in de kamer..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Zo worden vreemde geuren en dampen geneutraliseerd die tijdens de circulatie door het koolstoffilter gaan..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Naast de filterinrichting is ook een vetvanger in het uitlaatmechanisme voorzien..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Voor-en nadelen

Dergelijke afzuigkappen worden meestal gebruikt in huizen met een defect algemeen ventilatiesysteem of als het is ontworpen voor zwakke tocht..

Doorstroom kap

Het belangrijkste is dat het doorstroomtype afzuigkap verschilt van het recirculatietype doordat dit systeem zorgt voor de doorvoer van vervuilde lucht naar buiten de ruimte. Daarom heeft een dergelijke inrichting toegang tot een ventilatieschacht nodig..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Functioneel en mooi

Een afzuigkap in het interieur van een modern appartement vervult niet alleen zijn technische rol, maar is ook een van de designelementen.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Het is belangrijk om het apparaat harmonieus in de keukenruimte te passen. Zeker als de afmetingen van de kap 90 cm of meer zijn. Er zijn verschillende soorten op de plaats van installatie..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Hangkappen

Ze worden als de meest populaire beschouwd omdat ze eenvoudig te installeren zijn en weinig elektriciteit verbruiken. Kapmaat 60 cm – de meest voorkomende.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Uittrekbare modellen

Een uittrekbare capuchon of slider heeft in opgevouwen toestand een minimale afmeting. Tijdens het gebruik steekt een extra paneel uit het hoofdgedeelte, dat de hele omtrek van de kookplaat bedekt. Dit ontwerp kan van het doorstroom- of circulatietype zijn. Ideaal voor beperkte ruimte.

Voordelen:

 • Aanzienlijke ruimtebesparing.
 • Goede functionaliteit.
 • Hoge performantie.
 • Past in bijna elk interieur.

Het nadeel is de hoge kosten.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Verschillen tussen een schuine kap en een traditionele

Als u de catalogi van fabrikanten bestudeert, kunt u ook een ondersoort van een wandkap opmerken, waarbij het werkoppervlak schuin staat. Er moet meteen worden opgemerkt dat deze vormfactor geen functies heeft, maar een aantal belangrijke voordelen heeft:

 • het geluidsniveau als gevolg van de eigenaardigheden van de installatie van ventilatoren is hier minder;
 • bespaart ruimte en biedt vrije toegang tot de kachel;
 • handiger toegang tot het bedieningspaneel;
 • ziet er stijlvol uit (vooral modellen van zwart glas) in vergelijking met andere opties.

Zo’n kap zal elk interieur in moderne stijlen versieren..

Met vergelijkbare kenmerken kost het gekantelde model meer dan de koepel.

Hellingsgraad

Hoe kies je een schuine afzuigkap voor je keukeninterieur?

Voordat u apparatuur koopt, moet u het benodigde vermogen berekenen. Hier zijn speciale formules voor. Het zal voor elke soort anders zijn. Specifiek voor een hellend model ziet de berekening er als volgt uit:

 1. Eerst wordt het volume van de keuken berekend.
 2. Het resulterende aantal wordt vermenigvuldigd met 12 (volgens hygiënische normen moet de lucht in de werkruimte met de kachel aan, binnen 12 uur volledig worden vervangen).
 3. Wat er is gebeurd, wordt opnieuw vermenigvuldigd met de volgende coëfficiënt – 1,3. Dit getal bepaalt de verhouding van de nodige inspanningen om lucht te “pompen” voor het ventilatiekanaal van een gebouw met meerdere verdiepingen.

Anders moet u zich concentreren op de afmetingen van de kachel (de kap moet een paar cm breder zijn), het interieurontwerp en de functionaliteit van de apparatuur.

Het is ook de moeite waard om de voorkeur te geven aan de opties met LED-achtergrondverlichting. Relevant voor grote keukens. Veel eigenaren van dergelijke modellen gebruiken het hoofdlicht praktisch niet als ze laat in de avond koken..

Beroemde fabrikanten, populaire modellen

Overweeg de meest populaire en effectieve modellen afzuigkappen van verschillende fabrikanten..

Siemens LI 67 SA 680 IX

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

3 vermogensniveaus en een intensieve modus. Premium afzuigkap met aanraakbediening. Voorzien van twee motoren met extra geluidsisolatie. Kosten 60.000 roebel.

Krona Kamilla-sensor 600

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Omleiden of circulerende luchtstroom. Afzuigkap met 3 snelheden voorzien van 2 motoren. Verschilt in hoge efficiëntie en relatief lage prijs. Kosten 9000 roebel.

ELIKOR Openhaard Rand 60

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afvoer, luchtcirculatie, verlichting van het werkgebied. Wandmodel met drie snelheden, uitgerust met een extra vetfilter. De kosten zijn 7000 roebel.

Midea MH 60T 349 W

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Verwijdering van afvoerlucht, circulatie van de stroom in de kamer. Hangende afzuigkap met 3 snelheden. voorzien van 2 motoren van 100 watt. Kosten 4000 roebel.

Shindo REYA 60 W

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afleiding van de afvalstroom. Werking met 3 snelheden, laag motorvermogen (65 W) vermindert het geluidsniveau. De kosten zijn 4500 roebel.

MAUNFELD Lee Light 35

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Luchtverwijdering, stroomcirculatie. Eilandkap met drie snelheden met led-verlichting en laag geluidsniveau. Kosten 28.000 roebel.

Faber HOO-B BK / A A52

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afleiding van de afvalstroom. Model ingebouwd in een werkblad. Het heeft 3 werksnelheden, een intensieve stroomverwijderingsmodus. De kosten zijn 105.000 roebel.

Deskundige mening Pavel Maksimovich Torsunov Bij het analyseren van de gegevens kunnen we een aanzienlijk verschil opmerken in de kosten van verschillende modellen. Gezien hun kwaliteit en hoge efficiëntie, kunt u aanzienlijk geld besparen door een model te kopen met een betaalbare prijs..

De beste hangende afzuigkappen voor in de keuken

Deze beoordeling van afzuigkappen omvat vertegenwoordigers van het Sloveense merk Gorenie, het binnenlandse Kronasteel en de Italiaanse fabrikant LEX. Alle afzuigkappen hebben ongeveer dezelfde kenmerken en doen hun werk op een goed niveau, dus de selectiecriteria zijn waarschijnlijk design, een bekende merknaam en klantrecensies met vergelijkbare apparaten..

Gorenje DU 5345 W Kronasteel Jessica slim PB 600 wit LEX Simple 600 RVS
Breedte / diepte / hoogte, cm 50/13 / 48.5 60/8/50 60/15/50
Stroomverbruik, W 150 240 180
Maximaal productiviteit, m3 / uur. 300 350 340
Controlerende type elektronisch mechanisch mechanisch
Lampen gebruikt voor verlichting halogeen gloeiend gloeiende
Maximaal geluidsniveau, dB 54 58 52
Diameter van het luchtkanaal, mm 120 120 120
Werkuren tak / circulatie tak / circulatie tak / circulatie
Aantal snelheden 3 3 3
Filtertype: vettig vet + kolen vettig

Gorenje DU 5345 W

De afzuigkap wordt aangedreven door een elektromotor met drie snelheden – ondanks zijn grootte heeft het apparaat een capaciteit tot 300 m³ / uur, wat voldoende is om de lucht te reinigen in een keuken met een oppervlakte van maximaal 10 m² . Modi worden gecontroleerd en verlichting wordt ingeschakeld door knoppen op het voorpaneel..

Voordelen van Gorenje DU 5345 W

 1. Bedieningsgemak. Er is een knop voor de achtergrondverlichting en elke snelheid.
 2. Eenvoudige installatie – de kap wordt vastgeschroefd met pluggen, waarna het alleen overblijft om het deksel te sluiten.
 3. Weinig gewicht.
 4. Mogelijkheid om te werken in luchtafvoer- en circulatiemodi.
 5. Prijs-kwaliteitverhouding.

Nadelen Gorenje DU 5345 W

 1. Dunne metalen behuizing. Heeft geen invloed op de prestaties, maar er is een algemeen gevoel van “dunne” constructie. In sommige apparaten kan het ponsen van het paneel worden gevoeld.
 2. Bij hoge snelheden is de lucht in het lichaam en de gegolfde leiding merkbaar lawaaierig.
 3. Geen chassisaarde. Maar de motor zit in een plastic behuizing en komt niet in contact met het kaplichaam.
 4. Energie-efficiëntieklasse “E”

Het toestel is een budgetklasse van het middenprijssegment in zijn categorie. Als een kleine keuken een betrouwbaar “werkpaard” nodig heeft met de meest eenvoudige bediening, dan zal de aankoop zichzelf volledig rechtvaardigen.

Kronasteel Jessica slim PB 600 wit

Hangende universele afzuigkap voor een kleine keuken met een drietraps elektromotor, met een capaciteit tot 350 m³/uur. Aangesloten voor gebruik in recirculatie- en afvoermodus. Alle controle wordt uitgevoerd door vijf knoppen – apparaatvoeding, drie bedrijfsmodi en achtergrondverlichting.

Voordelen van Kronasteel Jessica slim PB 600 wit

 1. De achtergrondverlichting zit aan de voorkant, niet in de buurt van de muur. De parameter is voor een amateur, maar meestal zijn het de voorkammen die bezet zijn.
 2. Vetfilters nemen bijna het gehele onderoppervlak in beslag – minder reiniging van de afzuigkap zelf.
 3. Handige locatie van bedieningsknoppen – alle bedieningsmodi zijn duidelijk zichtbaar.
 4. Inclusief houtskoolfilter.
 5. Lage kosten in vergelijking met analogen.

Nadelen van Kronasteel Jessica slim PB 600 wit

 1. Dunne metalen behuizing. Als de mogelijkheid bestaat dat de kap tijdens het gebruik wordt vastgehaakt, is het beter om extra ringen op de steunen te plaatsen zodat het lichaam niet buigt.
 2. Er zijn geen pakkingen bij de verbindingen van de carrosseriedelen – als u ze zelf installeert, wordt het geluidsniveau aanzienlijk verminderd.
 3. De lage prijs is van invloed op de algehele kwaliteit van materialen en vakmanschap – een witte kap heeft mogelijk een zwart netsnoer.

De kap kan zijn hoofdtaak aan: luchtzuivering. Het is logisch om alleen een ander model te verkiezen na vergelijking van het geluidsniveau van de ventilatoren, maar het hangt ook grotendeels af van de kwaliteit van de installatie van het luchtkanaal..

LEX Simple 600 RVS

De combinatie van een zuinige 180W motor met drie snelheden en een inhoud van 340m³ is voldoende voor middelgrote keukens tot 10-12m². Laag gewicht van 4,5 kg zorgt voor eenvoudige installatie, intuïtieve drukknopbediening en laag geluidsniveau – comfortabele bediening.

Voordelen van LEX Simple 600 Inox

 1. Universele zilveren kleur.
 2. Bij de eerste twee snelheden is de werking van de kap praktisch onhoorbaar (lawaai bij de derde snelheid of in de intensieve modus is een onvermijdelijk kwaad voor apparaten van deze klasse)
 3. Hoogwaardige carrosseriemontage – alles zit stevig vast en rammelt niet tijdens het gebruik.
 4. Beschermkap onder het bedieningspaneel.
 5. Goede combinatie van prijs, betrouwbaarheid en functionaliteit – de afzuigkap kan worden geïnstalleerd om te werken in de uitlaat- en circulatiemodus.

Nadelen van LEX Simple 600 Inox

 1. Enigszins hoekig en rechttoe rechtaan ontwerp, maar dit is puur een kwestie van smaak.
 2. Oneconomische verlichting op gloeilampen – ze verbruiken 80 W / h en verwarmen het oppervlak van de kap enorm.

Dit model kan niet alleen bogen op goede eigenschappen – het was ook opgenomen in de beoordeling van afzuigkappen, omdat kopers er geen negatieve feedback op achterlaten met betrekking tot geluid of andere prestatiekenmerken. Als er geen speciale vereisten zijn voor het ontwerp van het apparaat, dan is deze afzuigkap een uitstekende assistent in de keuken..

De beste inbouw afzuigkappen voor in de keuken

Wanneer u van plan bent een dergelijk apparaat aan te schaffen, moet u zeker rekening houden met de afmetingen van de kap en de plaats waar deze zal worden gebouwd.

Elica FILO IX / A / 60 ELIKOR Integra 60 Kronasteel Kamilla Sensor 2M 600 inox / zwart glas
Productiviteit, m3 / uur 800 400 400
Aantal snelheden 3 2 3
Maximaal geluidsniveau, dB 55 40
Filter vettig vettig vettig
Werkuren tak / circulatie tak / circulatie tak / circulatie
Controlerende type elektronisch mechanisch elektronisch
Verlichting LED lamp halogeenlamp halogeenlamp
Diameter van het luchtkanaal, mm 120 120 120
Breedte / hoogte / diepte, cm 60/34/35 60/18/28 64/37 / 23.5

Elica FILO IX / A / 60

Krachtige afzuigkap met drie standen met een intensieve capaciteit tot 800 m³/uur en elektronische kloksturing. Kan worden geïnstalleerd voor circulatie- of omleidingsbedrijf. Voorzien van zuinige LED verlichting – 2 x 3 Watt lampen.

Voordelen van Elica FILO IX / A / 60

 1. Monolithisch ontwerp zonder bewegende delen – niets om te breken.
 2. Na installatie bijna onzichtbaar – het paneel wordt volledig onder de kast geplaatst.
 3. Laag geluidsniveau – de uitlaat is pas hoorbaar bij de derde snelheid en in de intensieve modus.

Nadelen Elica FILO IX / A / 60

 1. De montageschroeven in de set hebben de vorm van een “sterretje” -bevestiging – bij het kopen moet u ervoor zorgen dat er iets is om ze vast te draaien.
 2. Koud licht van lampen met achtergrondverlichting – velen associëren met ziekenhuisverlichting, maar dit is niet voor iedereen.
 3. Als de diameter van de ventilatie van het appartement smal is, kan het uitlaatvermogen zelfs buitensporig zijn. Het ventilatiegat op het apparaat zelf met een diameter van 150 mm – hetzelfde moet worden gedaan met de uitlaatpijp – anders kan dit het werkingsvolume beïnvloeden.

Allereerst is het beter om aandacht te besteden aan een dergelijke kap aan de eigenaren van studio-appartementen, met een minimalistisch ontwerp en een grote keuken, die meestal wordt gecombineerd met de woonkamer. Maar voordat u koopt, moet u beslissen of er voldoende ventilatiecapaciteit is voor de werking ervan..

ELIKOR Integra 60

Afzuigkap met twee snelheden voor installatie in een kast boven een kachel. Afhankelijk van de installatiemethode werkt hij in de luchtafvoer- of recirculatiemodus en passeert hij zelf 400 m³ lucht per uur. Bedrijfsmodi worden geconfigureerd door mechanische knoppen en schakelaars, en aan / uit wordt uitgevoerd door het paneel eruit te trekken.

Pluspunten van ELIKOR Integra 60

 1. Eenvoudige en intuïtieve bediening.
 2. De ronde vormen van het uittrekbare paneel passen goed in het keukendesign.
 3. Goede prijs-kwaliteitverhouding en prestaties.

Nadelen van ELIKOR Integra 60

 1. Als de afzuigkap in de luchtrecirculatiemodus werkt, moet het benodigde koolstoffilter apart worden aangeschaft..
 2. Op tweede snelheid hoor je haar heel goed werken..
 3. Weinig bedrijfsmodi.
 4. Als u van plan bent de afzuigkap in recirculatiemodus te gebruiken, moet het koolstoffilter apart worden aangeschaft.

Allereerst is de afzuigkap bedoeld voor een kleine keuken – zelfs bij de eerste snelheid kan hij de taak goed aan. Voor het kopen is het beter om het geluidsniveau te vergelijken met de grootte van de ruimte waarin de afzuigkap zal worden gebruikt..

Kronasteel Kamilla Sensor 2M 600 inox / zwart glas

Gecombineerde, afvoer-recirculatie ingebouwde uittrekbare afzuigkap met elektronische tiptoetsbediening. Het model is uitgerust met twee 200 Watt elektromotoren, die in drie standen werken, met een maximale capaciteit van 550 m³/uur..

Voordelen van Kronasteel Kamilla Sensor 2M 600 inox / zwart glas

 1. Gebruiksgemak – schuif het paneel na de eerste instelling van de modi gewoon naar buiten.
 2. Filterreinigingsindicator.
 3. Aanraakknoppen – er zitten geen kleine gaatjes in, zoals bij gewone, waar stof en vuil constant worden gevuld.
 4. Meer dan genoeg prestaties voor keukens van standaardformaat.
 5. In plaats van één motor die op hogere snelheden draait in een intensieve modus, worden er twee gebruikt, die

Nadelen van Kronasteel Kamilla Sensor 2M 600 inox / zwart glas

 1. Er wordt veel elektriciteit besteed aan verlichting – 2×50 watt en dit alles om de kachel te verlichten tijdens het koken.
 2. De plaats op het paneel waar de achtergrondverlichtingslampen zich bevinden, wordt erg heet.
 3. De kap kan niet worden gestart zonder het bedieningspaneel uit te trekken.

De afzuigkap vervult zijn taak om geuren uit het keukenfornuis perfect te verwijderen, en dankzij het minimalistische ontwerp en de aanraakbediening moet hij fans van moderne trends in de productie van huiselektronica en andere apparatuur aanspreken..

De beste afzuigkappen voor in de keuken

Hansa OKC 6726 IH Kronasteel LINA 600 wit 4P-S MAUNFELD Toren C 60
Stroomverbruik, W 160 198 250
Diameter luchtkanaal 150 150 120
Werkuren tak / circulatie tak / circulatie tak / circulatie
Maximaal productiviteit, m3 / uur 620 800 520
Controlerende type elektronisch elektronisch elektronisch
Verlichting halogeenlamp LED lamp halogeenlamp
Aantal snelheden 4 4 3
Filter vettig vettig vettig
Maximaal geluidsniveau, dB 69 40 54
Breedte / hoogte / diepte, cm 60/143/47 60 / 133,2 / 43,6 50/92/31

Hansa OKC 6726 IH

Universele afzuigkap voor gebruik in luchtafvoer- en circulatiemodus. Een elektromotor met een vermogen van 160 watt zorgt voor een maximale prestatie van 620 m³/uur, wanneer de vierde snelheidsmodus is ingeschakeld. Het apparaat wordt bestuurd door aanraaktoetsen, met de weergave van de huidige bedrijfsmodus op het display.

Voordelen van Hansa OKC 6726 IH

 1. Origineel ontwerp.
 2. Heldere verlichting van het werkgebied – kan worden gebruikt in plaats van het gebruikelijke licht in de keuken.
 3. Vier bedrijfsmodi om ruis/prestaties aan te passen.

Nadelen van Hansa OKC 6726 IH

 1. Verlichtingslampen worden erg heet – raak tijdens hun werking de behuizing niet aan of verander ze naar een lage temperatuur.
 2. Af en toe kunnen de aanraaktoetsen “wiggen” – u moet de kap uit het stopcontact halen.
 3. Zwakke verlichting van de aanraaktoetsen – bij fel licht zijn ze gewoon moeilijk te zien, en wanneer de kap in de stand-bymodus staat, moeten de toetsen met de aanraking worden ingedrukt.

Een betrouwbaar werkpaard met een origineel ontwerp dat in zijn prijsklasse afwijkt van de meeste vergelijkbare modellen. Als de technische kenmerken van het apparaat en het ontwerpprobleem geschikt zijn, dan is deze kap een van de eerste kandidaten om in overweging te nemen..

Kronasteel LINA 600 wit 4P-S

Elektronisch gestuurde schoorsteenkap met een capaciteit van 800 m³/uur. Het is geïnstalleerd in een opening van 60 cm breed en kan werken in de modi circulatie en luchtafzuiging. Motor met een maximaal vermogen van 198 watt werkt in vier standen voor lage geluidsniveaus en energiebesparing.

Voordelen van Kronasteel LINA 600 wit 4P-S

 1. Rustig werk. Het geluid is alleen te horen bij 3-4 snelheden, en voor normaal koken zijn de eerste twee voldoende.
 2. Ontwerp. LED-verlichting, aanraakbediening en display geven de afzuigkap een persoonlijk tintje.
 3. Veelzijdigheid. Als je een koolstoffilter voor de afzuigkap koopt, kun je deze in recirculatiemodus gebruiken.

Nadelen van Kronasteel LINA 600 wit 4P-S

 1. Een aparte transformator wordt gebruikt om de LED-achtergrondverlichting van stroom te voorzien – als deze faalt, duurt het zoeken naar een nieuwe en de vervanging ervan enige tijd.
 2. Tijdens de installatie wordt het netsnoer te veel afgekneld door de beschermende behuizing – je moet ofwel een uitsparing in de muur maken, of de behuizing zelf boren.

Bij het beslissen welke afzuigkap het beste is om te kopen voor de keuken, zal niet het laatste argument zijn dat dit een apparaat is met een minimum aan negatieve beoordelingen van mensen die het gebruiken. Als je betrouwbaarheid, kracht, stille werking nodig hebt en je kunt er iets meer voor betalen dan de gemiddelde prijs, dan is dit model de juiste keuze..

MAUNFELD Toren C 60

Stijlvolle afzuigkap met glazen werkblad, 600 mm inbouwbreedte en drukknopbediening. Afhankelijk van de behoeften wordt een van de drie bedrijfsmodi gebruikt, waarmee u het geluidsniveau in de keuken kunt aanpassen. De afzuigkap laat 520 m³ lucht per uur door, wat meer dan genoeg is voor een ruimte van 20 m².

Voordelen van MAUNFELD Toren C 60

 1. Prijs-kwaliteitverhouding.
 2. Extra verlichting van de kookzone.
 3. Het werkoppervlak is schuin geplaatst – minder kans om uw hoofd erop te stoten.
 4. Mogelijkheid tot aansluiting in circulatie- en stroommodi.
 5. Terugslagklep standaard meegeleverd.

Nadelen van MAUNFELD Tower C 60

 1. Volgens de instructies moet de hoogte van de plaatsing boven het tafelblad 45 cm zijn.Als de kap op deze hoogte wordt geplaatst, zijn de bedieningsknoppen niet zichtbaar – ze moeten worden ingedrukt door aanraking of bukken om ze te zien.
 2. Een veelvoorkomend nadeel van zwarte kleding is dat ze goed zichtbaar zijn met handvlekken en stof..
 3. Als er veel stoom uit potten komt, kan deze de stoom mogelijk niet volledig opnemen..
 4. Het maakt een merkbaar geluid bij maximaal motortoerental.

De praktische en pretentieloze Tower C 60 is een goede keuze voor keukens tot 15-20 m² waar prestatie, design en een lage prijs vereist zijn..

Beoordeling van de beste fabrikanten

Voordat u een keukenluchtreiniger aanschaft, raden experts aan om u in detail vertrouwd te maken met de beoordeling van de meest populaire modellen van het prijssegment dat bij u past..

De meeste van onze landgenoten geven de voorkeur aan merken als Siemens, Bosch, Kronasteel, Hansa, Gorenje, Elikor, Samsung. Ze combineren met succes hoge kwaliteit, betrouwbaarheid, betaalbare kosten en een aantrekkelijk uiterlijk van gefabriceerde producten..

Budgetmodellen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen Gorenje DU5345W

Dit model wordt erkend als een van de beste hangende luchtreinigers die er geweldig uitziet in een kleine keuken. Productiviteit – 300 m3 / u. Tweetraps filtersysteem, drie bedrijfsmodi van de axiale ventilator, heldere halogeenverlichting. Geleverd met aluminium vet- en koolstoffilters. Type bediening – drukknop.

Voordelen:

 • Betaalbare kosten.
 • Installatiegemak.
 • Lichtgewicht.

nadelen:

 • Hoog geluidsniveau.
Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen Elikor Integra 60

Elikor Integra 60 wordt beschouwd als een van de goedkoopste inbouwmodellen. Het apparaat is perfect bestand tegen de taken in de keukens van gemiddelde grootte. Een kenmerk van dit apparaat is de mogelijkheid om in circulatie te werken (zonder aansluiting op ventilatie) en in stromingsmodi (met uitlaat naar het ventilatiesysteem). Productiviteit – 400 m3 / u. Twee snelheden, vetfilter. Gloeiende verlichting. Type bediening – drukknop.

Voordelen:

 • Betaalbare kosten.
 • Installatiegemak.
 • Eenvoudige bediening.
 • Laag geluidsniveau 52dB bij piekbelasting.

nadelen:

 • Zwakke functionaliteit.

Midden prijssegment

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen Candy CBT 6130 X

Ondanks de relatief lage kosten is dit embedded model een van de goedkoopste in het middensegment. Productiviteit – met 200 m3 / h kunt u gemakkelijk omgaan met luchtzuivering in een kleine keuken.

Kenmerken: twee motoren; de mogelijkheid om in twee modi te werken, een tweetraps filtratiesysteem, drie rotatiesnelheden van de ventilatorbladen. Halogeen achtergrondverlichting. Het bedieningstype is een drukknop. Compleet met vet- en koolstoffilter.

Voordelen:

 • Betaalbare kosten.
 • Leuke functionaliteit.
 • Laag geluidsniveau (42 dB).

nadelen:

 • Relatief lage prestaties.
 • Korte netwerkkabel.
Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen Zigmund Shtain K 003.51

De Zigmund Shtain K 003.51 afzuigkap kenmerkt zich door een hoog prestatieniveau van 1000 m3/h. Door de breedte van 50 cm is het apparaat eenvoudig te plaatsen in kleine keukens. Kenmerken: de mogelijkheid om in twee modi te werken (omleiding / recirculatie); 3 snelheden, vetfilter, gloeilampverlichting. Drukknopbediening maakt dit model zo eenvoudig mogelijk in het dagelijks gebruik..

Voordelen:

 • Uitstekende prestatie.
 • Anti-terugslagklep voorzien.
 • Hoge bouwkwaliteit.
 • Laag (voor deze prestatie) geluidsniveau 56 dB.

nadelen:

 • Eentraps filtratiesysteem.

Premium-modellen

Hansa OKC 6726 IH

Hansa OKC 6726 IH is een moderne koepelvormige luchtreiniger die dankzij het opvallende ontwerp in het ontwerp van elke keuken past. Breedte – 60 cm Productiviteit – 62 m3 / h. Kenmerken en functionaliteit: twee werkingsmodi (ventilatie / absorber); 3 snelheden, uitschakeltimer. Verlichting met 2 gloeilampen.

Voordelen:

 • Modern ontwerp.
 • Goed optreden.
 • Laag geluidsniveau (53 dB piekbelasting).

nadelen:

 • Slechts één vetfilter inbegrepen.
Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen Bosch DFS 067K50

De producten van dit merk hebben een reputatie opgebouwd als betrouwbare fabrikant van hoogwaardige huishoudelijke apparaten. Volgens beoordelingen heeft de ingebouwde keukenluchtreiniger Bosch DFS 067K50 de beste, vandaag de dag, de verhouding tussen prijs en kwaliteit. Het apparaat is voorzien van een stalen body van 60 cm breed.De productiviteit is 700 m3/h. Drie bedrijfsmodi (omleiding / circulatie / intensief); 4 snelheden; aanraakbediening. Reinigingssysteem: vetfilter met verstoppingsindicator en de mogelijkheid om een ​​actief filterelement te installeren. Het apparaat is uitgerust met een timer en LED-achtergrondverlichting.

Voordelen:

 • Vakmanschap;
 • functionaliteit;
 • Laag geluidsniveau;

Het nadeel is de hoge kosten.

Verschillende plaatsingsregels

Omdat er niets ingewikkelds is aan het installatieschema van de afzuigkap, geven veel huiseigenaren er de voorkeur aan om de installatie zelf te doen. Het is de moeite waard om te weten dat:

 • de afstand tot het gasfornuis moet 75-85 cm zijn voor een rechte lijn en 55-65 cm voor een hellende;
 • voor een elektrisch fornuis zijn de indicatoren iets minder dan respectievelijk 65-75 cm en 35-45 cm;
 • boven de wandkast moet een stopcontact aanwezig zijn;
 • aarding is vereist.

U kunt alleen 5-10 cm van de normen afwijken als de ontwerpkenmerken of de groei van de kok dit niet toelaten.

Hoe een afzuigkap te verbergen?

Als je een ongeschikt model hebt gekocht of het interieur hebt gewijzigd nadat je de afzuigkap hebt geïnstalleerd, kun je deze in de doos verbergen. Het voordeel van de methode is dat er boven ruimte is voor het opbergen van keukengerei..

Een ongebruikelijke maar effectieve optie is een spiegelfilm. Dankzij een visuele illusie lost alles wat overbodig is letterlijk op in de ruimte..

kap doos

lade boven de kap

planten in de keuken

Meestal is het echter nodig om niet het uitlaatsysteem zelf te sluiten, maar de pijp ervan. Er zijn 4 belangrijke manieren om dit te doen:

 • Verstop je in het plafond. Met een rekbaar of scharnierend plafondontwerp kunt u lelijke communicatie volledig verbergen. Maar deze zal op een lager niveau moeten worden geplaatst, omdat standaardbuizen een diameter hebben van 10-15 cm.
 • Naai in een doos. Decoratieve dozen zijn gemaakt van spaanplaat, MDF, hout, metaal, gipsplaat. Dit is een klus met een lage complexiteit, dus je kunt het zelf doen. Het nadeel van deze methode is het ontbreken van extra functionaliteit.
 • Verwijder de kast in de bovenste rij. Een extra tweede rij bovenkasten maakt het niet alleen mogelijk om de opslagruimte te vergroten, maar ook om de ribbels die naar de ventilatie gaan te verbergen.
 • Versier in de kleur van de muren. De methode is uitsluitend geschikt voor monochrome afwerkingen. Wanneer je de ronde pijp overschildert in de kleur van de muur erachter, lost hij gewoon op..

Als je je niet schaamt voor het feit dat er een pijp in het interieur zit en het past bij de stijl van de keuken (loft, modern, hi-tech), laat het dan zoals het is. Of focus erop door het in een felle kleur te schilderen..

spiegelwand in de keuken

Aanbevelingen voor accommodatie

Om de efficiëntie van de afzuigkap te verhogen, moet u deze eerst correct selecteren en ten tweede correct installeren.Ongeacht de vorm, kies volgens de breedte van de plaat of meer. Dit is de garantie voor schone lucht. De diepte daarentegen zou iets minder moeten zijn – anders stoot je er constant je hoofd tegenaan..

Velen geloven dat de kap zich direct boven het schort moet bevinden – dat wil zeggen op een hoogte van 60 cm.Maar deze overtuiging is niet waar. De hoogte van de locatie verschilt per type plaat:

 • 65-75 over elektrisch;
 • 75-85 boven gas.

Een uitzondering is de schuine vorm. Hij wordt 45-55 cm boven het elektrische fornuis geplaatst en 55-65 cm boven het gas.

Het verkleinen van de afstand helpt om de lucht beter te zuiveren, maar door een te kleine ruimte is er een groot risico op schade aan het systeem door oververhitting.

keuken met afzuigkap in de stijl van minimalisme

Op de foto een herhaling van duidelijke geometrische lijnen in apparatuur en meubels

aparte kap

huis met kap

Verzorging en onderhoud

Voor dergelijke installaties zijn in de regel geen speciale stappen vereist. Periodiek reinigen ze de behuizing, de waaier van de ventilator (als daar toegang toe is). Soms moet het apparaat worden gerepareerd, maar hiervoor worden specialisten uitgenodigd, omdat u het luchtkanaal moet demonteren of de paraplu van de rest van de set moet loskoppelen.

Zelfreparatie van de kap kan alleen worden uitgevoerd door getrainde mensen met de juiste opleiding. Fouten kunnen leiden tot ongelukken met familieleden of andere gebruikers..

Een afzuigkap met een ventilatie-aansluiting wordt beschouwd als de meest efficiënte en betrouwbare ontwerpoptie. Het verwijdert afvoerlucht en verwijdert overtollig vocht, warmte, geuren en andere ongewenste componenten.

Experts raden aan om dit specifieke type constructie te gebruiken. Omdat het ook de meest economische is, omdat er geen constante vervanging van dure filters nodig is. Het enige moeilijke moment is de installatie, aansluiting op ventilatie. Het is noodzakelijk dat het kanaal in de muur niet verstopt is met vuil en normaal werkt.

Luchtzuiveringsmodus

Volgens het werkingsprincipe zijn er drie soorten luchtreinigers:

 1. stromend;
 2. recirculeren;
 3. gecombineerd.

Flow afzuigkappen worden afzuigkappen genoemd met een aansluiting op de ventilatie (luchtkanaal). De lucht wordt opgevangen door de ventilatorwaaier en onmiddellijk via het kanaal uit de kamer verdreven. Volgens dit principe werken de oude klassieke opties in de retrostijl die ons bekend zijn. Doorstroomapparaten maken minder geluid dan recirculatie.

Afzuigkappen voor een keuken met een luchtkanaal, hoewel efficiënter dan recirculatiekappen, hebben één groot nadeel: ingewikkelde installatie. Bovendien is het niet altijd mogelijk om een ​​technologisch gat te slaan om de afzuigkap in de keuken te installeren, het ventilatiekanaal kan afwezig of te ver weg zijn.

Luchtzuiveringsmodus: hardlopen, recirculeren, gecombineerd

De meeste moderne afzuigkappen met een luchtkanaal werken in een gecombineerde modus (afvoer – circulatie), je kunt het onder het ventilatiekanaal brengen, of je kunt het onafhankelijk gebruiken. Ze zijn ook uitgerust met een ARS-systeem dat reageert op de geur van verbranding. Dankzij dit systeem wordt de luchtreiniger automatisch ingeschakeld op basis van het signaal van de sensor, waardoor zelfs de kleinste geurtjes beter kunnen worden opgevangen..

Controlepaneel

Afzuigapparaten verschillen ook in de manier waarop ze worden aangestuurd. De volgende typen zijn te onderscheiden:

 • drukknop (verhoogde knoppen),
 • aanraking (platte niet-bolle knoppen),
 • schuifregelaar (mechanische horizontale schakelaar),
 • afstandsbediening (met behulp van de afstandsbediening).

  soorten kap bedieningspaneel

Het is moeilijk te zeggen welke soorten afzuigkappen beter zijn voor bediening – de keuze wordt alleen bepaald door uw voorkeuren en de algemene stijl in technologie en interieur: een schuif- of knoppenpaneel past beter in retrostijl en een aanraakpaneel in een moderne. Er moet echter worden opgemerkt dat schuifregelaars en knoppen gevoeliger zijn voor vuil en moeilijker schoon te maken zijn, wat niet kan worden gezegd van hun modernere tegenhangers..

Verbinding met communicatie

Correcte installatie van de luchtreiniger is de sleutel tot zijn hoogwaardige werk. Gebruik korte leidingen om het apparaat op het ventilatiesysteem aan te sluiten. Hoe meer knieën het ventilatiekanaal heeft, hoe lager de prestatie van het apparaat (elke bocht vermindert deze indicator met 5%).

Het is beter om een ​​kanaal te kiezen met gladde wanden en een grote diameter. Gegolfde slangen, ondanks hun gemakkelijke installatie, verminderen de prestaties aanzienlijk.

Verlichting

Verlichting boven de kachel is nooit overbodig, daarom zijn moderne luchtreinigers voorzien van achtergrondverlichting. Dit kan een halogeen-, TL- of gloeilamp zijn. Meestal bevinden lichtbronnen zich aan de achterkant van het apparaat. In nieuwe modellen is er een roterende lamp waarmee u de lichtstroom in het gewenste gebied kunt richten en de intensiteit ervan kunt wijzigen. Een kap met glas is meestal voorzien van een groot aantal lampen en kan zelfs een volwaardige kroonluchter vervangen. Bij weinig licht kun je dit type afzuigkap kiezen.

Is het de moeite waard om een ​​afzuigkap te installeren?

Nu is er veel controverse over de vraag of een afzuigkap nodig is voor keukens of niet. Gebruikers en populaire bloggers waren verdeeld in twee kampen – sommige zijn voorstanders van de traditionele keuken, waarin je ten koste van alles een afzuigkap boven de kookplaat moet hangen, en er zijn ook fervente tegenstanders die ook aanhangers zijn van keukenontwerp zonder afzuigkap. Sommige gebruikers beweren in hun eigen beoordelingen dat de afzuigkap een echt overblijfsel uit het verleden is en dat een dergelijk apparaat veel ruimte in beslag neemt en niet in een kleine keuken mag worden geïnstalleerd (vooral in Chroesjtsjov).

De rest van de gebruikers in hun beoordelingen schrijven dat het nodig is om een ​​uitlaatsysteem te installeren, niet alleen als een esthetisch element voor het interieur van de kamer, maar ook als een functioneel attribuut waar je niet zonder kunt in de keuken, vooral als de gastvrouw besteedt veel tijd aan koken.

Wat is het gevaar van het installeren van een afzuigkap?

Het gevaar is dat de natuurlijke ventilatie wordt belemmerd als er een afzuigkap wordt geïnstalleerd. Daarom kan het appartement worden gevuld met gas dat ergens lekt. Als er niet tegelijkertijd verse lucht wordt toegevoerd, zal een dergelijke hoeveelheid gas zich ophopen in het appartementsvolume, waarbij de kans op een explosie groot is. Bovendien redt zelfs een open raam of constante ventilatie de situatie niet, omdat er geen uitlaat door de ventilatiemijn zal zijn. Luchtverversing moet constant plaatsvinden. Afzuigkappen voor keukens zijn vanaf 2019 verboden. Hoe word je geen crimineel en wat moet je doen? *

Hoe word je geen crimineel als je al afzuigkappen hebt?

Als je al een afzuigkap hebt of deze net gaat installeren, is dat een overtreding van de nieuwe normen, d.w.z. je hoeft geen crimineel te worden. Gebruik hiervoor een van de volgende oplossingen:

De elektrische kachel kan worden geïnstalleerd als de kenmerken van de elektrische bedrading dit toelaten. Of je krijgt een kookplaat. Onder deze voorwaarde is uw afzuigkap helemaal in de wet: de nieuwe regels gelden alleen voor panden met gasapparatuur..

Het filter van dergelijke kappen is volledig bestand tegen het reinigen van de lucht van vuil en onaangename geuren. Dergelijke kappen zijn gemonteerd zoals alle andere. Het enige verschil is dat ze niet aangesloten hoeven te worden op de ventilatiemijn. Afzuigkappen voor keukens zijn vanaf 2019 verboden. Hoe word je geen crimineel en wat moet je doen? *

Uitbreiding van de toegang tot het ventilatiekanaal Als de toegang tot het ventilatiekanaal wordt verbreed, afgesloten met een groter rooster en de kap zo aangesloten dat slechts een deel van het rooster wordt afgedekt, is een constante luchtuitwisseling gegarandeerd. En de afzuigkap is geen overtreding. Afzuigkappen voor keukens zijn vanaf 2019 verboden. Hoe word je geen crimineel en wat moet je doen? *

Opstelling van de uitlaat door het raam Deze oplossing is vaak niet haalbaar. Omdat het apparaat op grote afstand van het raam kan worden geplaatst. Bovendien kan het het ontwerp van de keuken gemakkelijk verpesten. Maar als desondanks de uitvoer via het venster is geselecteerd, kunt u het venster niet gebruiken. Het is voldoende om een ​​geschikt gat in het glas te maken. Of vervang het glas door duurzaam plastic en snij er een gat in. Uitlaat door de muur naar de straat Met de juiste toestemming kan er een uitlaat in de buitenmuur worden aangebracht. Het is waar dat het verboden is om dit werk alleen te doen. Bij gebrek aan de juiste vaardigheden is het mogelijk om ongewild bepaalde brand- en operationele normen te schenden. Om zo’n gat te regelen, moet u contact opnemen met een specialist..

Wanneer je zonder capuchon kunt?

Er zijn situaties waarin u het kunt doen zonder een afzuigsysteem boven de kachel te installeren. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Als je praktisch geen eten kookt in de keuken, en deze kamer wordt gebruikt als eetkamer.
 • Je hebt een krachtige elektrische ventilator die dampen en geurtjes bij het koken verwijdert.
 • U heeft zojuist een ultramodern elektrisch fornuis aangeschaft. Tijdens het gebruik van dit huishoudelijke apparaat wordt geen koolmonoxide geproduceerd, waarvan de afgifte inherent is aan gasanalogen..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Compromisoplossing:

Ingebouwde huishoudelijke apparaten worden een compromisoplossing voor kleine ruimtes. Het past netjes in het ontwerp van de kamer en richt zich niet op de beperkte ruimte..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

De afzuigkap kan, net als alle andere huishoudelijke apparaten, worden ingebouwd in bijvoorbeeld een wandkast, een keukenset of een werkblad. Dit apparaat heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere modellen:

 1. Compactheid – neemt niet veel ruimte in beslag. Ruimtebesparing is vooral belangrijk voor kleine keukens..
 2. Trekt geen aandacht – past perfect in keukenmeubels.
 3. Beschikbaarheid van extra functies. In de lade waarin de afzuigkap is ingebouwd kun je bijvoorbeeld allerlei keukengerei kwijt..
 4. Hiermee kunt u een modieus en stijlvol kamerontwerp creëren, de integriteit behouden en niet uit het algemene interieur van de kamer komen.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Het enige nadeel is dat ingebouwde afzuigkappen duurder zijn dan conventionele klassieke hangende modellen. Maar dit nadeel is gemakkelijk te rechtvaardigen door zijn multifunctionaliteit en esthetische uitstraling..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Voor- en nadelen van een keuken zonder afzuigsysteem

Ten slotte, als u beslist over de noodzaak om dit huishoudelijke apparaat in de keuken te installeren, moet u rekening houden met de voor- en nadelen die kenmerkend zijn voor een kamer zonder afzuigkap.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Voor- en nadelen van het niet hebben van een apparaat

Voor- en nadelen van afzuigkappen in een keuken met een elektrisch fornuis

Het is de moeite waard om te overwegen hoe het eruit zal zien en wat de voor- en nadelen zijn van een keuken waarin de afzuigkap niet is geïnstalleerd. Ondanks de verzekeringen van sommige mensen, is het heel goed mogelijk om zonder haar te leven. Na alle voor- en nadelen te hebben afgewogen, kunt u begrijpen of u in dit specifieke appartement een afzuigkap boven de kachel nodig heeft..

Deze stand van zaken heeft verschillende voordelen:

 • gebrek aan onnodig mechanisch geluid;
 • meer vrije ruimte, wat vooral waardevol is in kleine keukens;
 • ontwerp wordt laconieker, niet belast door zware apparaten.

Vergeet echter niet de problemen die zich in dit geval kunnen voordoen. Het zijn er nog een beetje:

 • als de eigenaren van het pand dol zijn op en vaak gefrituurd voedsel koken, zal de geur zich door het appartement verspreiden en in meubels, kleding en andere textielcoatings eten;
 • om te ventileren, moet je constant het raam openen – dit is misschien niet altijd handig, vooral in de winter, en kan leiden tot tocht, verkoudheid, de dood van bloemen op de vensterbanken;

  Negatieve eigenschappen van de afzuigkap in de keuken met een elektrisch fornuis

  alle oppervlakken in de keuken zullen uiteindelijk bedekt raken met een vettige film, die niet gemakkelijk te verwijderen is, en u zult vaker algemene reiniging moeten uitvoeren;

 • dit heeft ook invloed op het uiterlijk van de kamer – het behang en zelfs het plafond zullen hun presentatie verliezen, reparaties moeten zeer binnenkort worden uitgevoerd;
 • als een gasfornuis wordt gebruikt, zal de koolmonoxide die tijdens het gebruik wordt gegenereerd nergens heen gaan en een negatieve invloed hebben op de menselijke gezondheid.

Natuurlijk zijn er beduidend meer nadelen aan het ontbreken van een kap dan voordelen. Veel mensen leven hun hele leven zonder, en er gebeurt niets vreselijks met hen. Het blijkt dat je in sommige gevallen veilig zonder dit apparaat kunt..

Argumenten voor: Extractie is nodig

Ondanks de oproepen van de fabrikanten van afzuigkappen over hun voordelen, is het aan de gewone consument om op basis van praktische ervaring te beslissen over de noodzaak van afzuigkappen. Op veel internetforums kunt u beoordelingen vinden van mensen die afzuigkappen in hun appartementen gebruiken. Voor de noodzaak van een afzuigkap in de keuken spreken de volgende argumenten:

Elimineert sterke geuren in de keuken die zich verspreiden naar andere kamers. Dit probleem is vooral uitgesproken in studio-appartementen, waar geen aparte omheinde keukens zijn..

Verhoogt geforceerd de luchtuitwisseling bij onvoldoende toevoerluchtvolume door natuurlijke ventilatie.

Verwijdert vet- en roetdeeltjes die in de lucht zitten en die zich op meubels, servies en apparaten kunnen nestelen.

Verwijdert overtollig vocht uit de lucht die vrijkomt tijdens het koken.

De ergonomie van de keuken neemt toe: er kan een extra opbergkast boven de afzuigkap worden gehangen, die niet direct boven het elektrische fornuis kon worden geplaatst.

Reinigt de lucht van verbrandingsproducten in keukens met een gasfornuis

In dit geval is het echter erg belangrijk om het uitlaatapparaat correct te gebruiken, dat wil zeggen niet om het tegelijkertijd in te schakelen met de werking van de gaskolom.

Veel huisvrouwen merken naast de hoofdfunctie een extra eigenschap van de afzuigkap op: ingebouwde gloeilampen verlichten het elektrische fornuis, waardoor het kookproces gemakkelijker wordt.

Je kunt zonder capuchon

In een unanieme mening waren gebruikers het erover eens dat voor een effectieve luchtzuivering een afzuigapparaat moet worden gebruikt dat is aangesloten op een natuurlijk ventilatiekanaal en niet op een circulatietype, vooral boven een kachel met een gaskolom.

Argumenten tegen: geen afzuigkap nodig

Tegenstanders zijn van mening dat de noodzaak van installatie wordt opgelegd door fabrikanten van afzuigkappen en keukenmeubels, waarvan het ontwerp vaak voorziet in de aanwezigheid van deze apparaten. Er zijn verschillende argumenten tegen de verplichte aanwezigheid van een uitlaat “paraplu”:

 1. Gebruikers zien geen tastbaar verschil tussen de aan- en afwezigheid van dit apparaat in de keuken: elke tweede huisvrouw beweert dat ze het goed deed zonder..
 2. Veel mensen merken geluid op tijdens de werking van de kap, wat voor een zeker ongemak zorgt.
 3. Om een ​​kleine ruimte effectief te ventileren, volstaat het om een ​​raam te openen, waarna de trek in het natuurlijke ventilatiekanaal toeneemt, dus het is niet nodig om een ​​afzuigapparaat te installeren. Vaak is er de mening van huisvrouwen: “Ik heb een heel kleine keuken in Chroesjtsjov, waar de afzuigkap gewoon niet past, dus ik kan het zonder.”.
 4. Een uitlaatsysteem dat in een stadsappartement is geïnstalleerd, kan tocht veroorzaken vanuit de ventilatieschacht van de badkamer en ventilatieproblemen veroorzaken voor buren.
 5. Het filterapparaat van de kap verzamelt een grote hoeveelheid vuil en vet en een dergelijke omgeving heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van verschillende bacteriën. Opgemerkt moet worden dat dergelijke problemen zich niet voordoen bij regelmatig onderhoud van het filter en de vetvangers..

Bovendien voorziet het originele keukenontwerp vaak niet in de aanwezigheid van een afzuigkap. In dit geval verlaten de eigenaren het helemaal of installeren ze een compact circulatiemodel.

Het wel of niet installeren van een afzuigkap is ieders persoonlijke zaak. U moet begrijpen dat er in elk afzonderlijk geval nuances zijn die bepalen of het nodig is. Een uitlaat “paraplu” is zeker handig als er een gasfornuis is en er dagelijks veel gekookt wordt..

Je kunt zonder capuchon

Als compromisoplossing kunt u kiezen voor ingebouwde apparaten – ze zijn compact, onzichtbaar tegen de achtergrond van meubels, behouden de unieke stijl van de kamer.

Compromis

Een compromisoptie zou ingebouwde huishoudelijke apparaten zijn die laconiek in het algehele interieur passen en zich niet concentreren op de beperkte ruimte. De afzuigkap kan, net als elk ander huishoudelijk apparaat, worden ingebouwd in bijvoorbeeld een tafelblad of in een headset-wandkast. Het enige nadeel kan zijn dat de ingebouwde modellen veel duurder zijn dan de reguliere klassieke. Maar dit is gemakkelijk te rechtvaardigen door zijn veelzijdigheid en mooie uitstraling. Maak een weloverwogen beslissing of u een afzuigkap in de keuken nodig heeft, en dan zult u blij zijn in deze kamer en u zult ook graag uw gezin verwennen met gezond en lekker eten..

Lay-outs

Afhankelijk van de grootte, vorm van de kamer, de gewenste functionaliteit, de ruimtelijkheid van de headset, kunt u verschillende indelingsopties kiezen.

Geen kasten aan één kant

Met een hoekindeling kunt u een trendy design realiseren zonder in te boeten aan ruimte en vertrouwde opbergruimte. Om dit te doen, volstaat het om slechts één kant van de kasten vrij te maken..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Lineair

Een andere veelzijdige lay-outoptie. Als de kamer klein is, zal de lineaire keuken niet zo ruim zijn. In andere gevallen is dit een goede oplossing om een ​​symmetrisch meubelensemble te creëren..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Aan de zijkanten kunt u hoge kasten of kolommen plaatsen voor inbouwapparatuur of het bewaren van voedsel.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Dubbele rij of parallel

In dit geval zijn de sokkels het beste te combineren met zuilen, hoge etuis, dressoirs of dressoirs..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Dan is er nog meer opslagruimte dan in een conventionele two-tier headset..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Met een eiland

Het eiland kan heel functioneel zijn: met opbergruimte onder het aanrecht, met inbouwapparatuur, etc..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Het eiland is te combineren met hoge kasten.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Opslag organiseren??

Als je van tevoren nadenkt over waar je gerechten, kruiden en alles wat de meeste huisvrouwen gewend zijn in bovenkasten te bewaren, dan hoef je geen gemak en functionaliteit op te offeren voor een modieus ontwerp. We zullen u vertellen hoe u de gebruikelijke opslag kunt vervangen.

1. Allen passen in de onderste sokkels

Denk er eens over na, misschien heb je de bovenkasten niet echt nodig. Hoe dit te bepalen? Hier zijn enkele tekenen:

 1. de meeste planken bovenaan zijn leeg, omdat veel opbergruimte is niet nodig voor uw kleine gezin. En in de onderste sokkels zijn niet alle hoeken naar boven gepropt..
 2. je ziet geen problemen om vaker voorover te buigen voor het benodigde keukengerei.
 3. je staat open voor nieuwe ontwerpideeën, verander graag je gebruikelijke afdruiprek in een op maat gemaakte – ingebouwd in de onderkast.

Als je op ten minste één van de bovenstaande uitspraken een positief antwoord hebt gegeven, is het tijd om na te denken over welk compartiment je gaat nemen voor borden, mokken, waar je de potten gaat bepalen, waar een nieuwe plek komt voor het bewaren van granen. Hier zijn enkele opties om dit alles in de onderste kasten te passen..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Ideeën voor het opbergen van potten

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

2. Bewaar in etuis, kasten, op planken

Eén zo’n hoge kast kan de hele bovenste rij van een middelgrote headset vervangen.

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Zelfs in een kleine keuken kun je ruimte toewijzen aan zo’n hoge etui, en in sommige gevallen is het zelfs mogelijk om twee van dergelijke modules te plaatsen..

3. Gebruik de ruimte onder de gootsteen rationeel

Ook bij een diepe spoelbak kun je gebruik maken van de ruimte onder de spoelbak. Gebruik haken om handschoenen en borstels, tassenmanden, kratten op te hangen. De onderstaande foto toont enkele ideeën over het gebruik van deze zone..

Afzuigkap: varianten, voor- en nadelen

Welke afzuigkap past bij jouw keuken

Bij het kiezen van een afzuigkap voor de keuken is het belangrijk om de technische kenmerken ervan te evalueren. Hierbij moet u rekening houden met de kracht van de lucht die gedurende een uur in bedrijf door de kap gaat..

Heb je een kleine keuken waar je niet zo vaak kookt, dan is een afzuigkap met een inhoud van 150-300 m3 per uur best geschikt. Als er 3-4 mensen in het gezin zijn, is het de moeite waard om een ​​​​krachtigere afzuigkap met indicatoren van 400 tot 500 m3 per uur van dichterbij te bekijken..

Het is ook de moeite waard om de frequentie van luchtuitwisseling te overwegen, wat de verhouding van het volume van de keuken met gezuiverde lucht binnen een uur betekent. Het is normaal als de lucht binnen een uur 6 tot 12 keer wordt ververst.

Als u bijvoorbeeld een keuken heeft met een inhoud van 25 kubieke meter (oppervlak van 10 vierkanten en een hoogte van 2,5 meter), kunt u de lucht 6 keer vernieuwen met een afzuigkap met een capaciteit van 150 m3 per uur..

Nu moet u de grootte van de kap en de vereiste afstand tot de kachel bepalen. De optimale afmeting van de afzuigkap zal identiek zijn aan de afmeting van de tegels, wat betekent dat de afmeting van de afzuigkap 50 bij 60 cm klein zal zijn, aangezien de breedte van de kookplaat gemiddeld 60-90 centimeter is.

Daarom is het onwaarschijnlijk dat u, ondanks de doorvaarthoogte en de grootte van het kanaal, het gewenste effect bereikt met zo’n kleine afzuigkap. Wil je de lucht zoveel mogelijk zuiveren, dan moet bij een plaatbreedte van 90 centimeter de breedte van de kap minimaal 120 cm zijn.

Wat de installatiehoogte betreft, mag de afstand van de afzuigkap tot de kookplaat niet minder zijn dan 65 cm, wat helpt om oververhitting van de apparatuur en het optreden van een ontvlambare situatie te voorkomen..

Beste filterkap

Beste filterkap

Alle schadelijke onzuiverheden worden via het luchtkanaal verwijderd, bij goede trek kan je zonder filter, maar bij een omgekeerde slag komt al het vuil terug in de omgevingsatmosfeer.

Specificaties:

 • Filters zijn gebruikt vet en houtskool.
 • Standaard case parameters.

voordelen

 • Schone lucht stroomt terug bij recirculatie.
 • Werkefficiëntie neemt aanzienlijk toe.
 • Reserveonderdelen kunnen gemakkelijk worden gekocht.
 • Gemakkelijke toegang tot de benodigde elementen.

Beste filterkap

minpuntjes

 • Regelmatige vervanging van koolstoffilters.
 • De vetelementen worden gereinigd en gespoeld als ze vuil worden..

De beste recirculatiekap

De beste recirculatiekap

Recirculatie houdt in dat de aangezogen lucht, na te zijn gereinigd door het filtersysteem, terug de ruimte in stroomt. Dergelijke units hebben geen luchtkanaal..

Specificaties:

 • Tweetraps filtratiesysteem.
 • Compact ontwerp.

voordelen

 • Door dezelfde lucht in de kamer te verplaatsen, wordt het warm.
 • Installatiegemak.
 • Geen kanaal nodig.
 • Ruimte besparen.

De beste recirculatiekap

minpuntjes

 • Frequente vervanging van filterelementen vereist.
 • Laag rendement, de lucht is slechts 80 procent schoon.
 • Aan het einde van het werk in de keuken, wordt aanbevolen om het apparaat uit te schakelen en de kamer door het raam te ventileren om het temperatuurregime te herstellen..
 • Bij recirculatie is het vermogen minder dan in een stromingssysteem.
 • Kan niet boven een gasfornuis worden geïnstalleerd.

Beste afzuigkap met ventilator

Beste afzuigkap met ventilator

Het wordt gebruikt wanneer er niet genoeg trek in de ventilatieschacht is. Een nogal primitief apparaat, gemakkelijk te gebruiken, druk op één knop.

Specificaties:

 • Ventilatoren zijn onderverdeeld in: axiaal, radiaal, diametraal.
 • Compacte afmetingen.
 • Terugslagklep:.
 • Veiligheid van gebruik.
 • Standaard witte kleur.

voordelen

 • Hoge efficiëntie tegen lage kosten.
 • Lange levensduur.
 • Beschermt tegen schadelijke insecten.
 • De ventilator kan pluisjes wegzuigen.
 • Neemt niet veel ruimte in beslag.
 • Goedkoop.
 • Makkelijk te besturen.
 • Makkelijk te gebruiken.

Beste afzuigkap met ventilator

minpuntjes

 • Luidheid van het werk.
 • Laag rendement, direct van de kachel, vuil zal de uitlaatopening waar de ventilator zich bevindt niet bereiken.

De beste afzuigkap met een magnetron

De beste afzuigkap met een magnetron

Geïnstalleerd boven de kachel en vervult meerdere functies tegelijk.

Specificaties:

 • Hoog vermogen.
 • Grote afmetingen.

voordelen

 • Multifunctionaliteit.
 • Het is niet nodig om extra apparatuur te kopen, twee in één.
 • Makkelijk te gebruiken.
 • Ruimte besparen.

De beste afzuigkap met een magnetron

minpuntjes

 • In het geval van een storing van een element, gaan beide apparaten in een niet-werkende staat.
 • Bij gebruik van een magnetron werkt het ventilatiesysteem niet op volle capaciteit.
 • Zelden te vinden op Russische toonbanken, dergelijke exemplaren zijn meer naar de smaak van Amerikanen.
 • Hoog prijskaartje.

De beste afzuigkap met automatische start

De beste afzuigkap met automatische start

Het apparaat schakelt automatisch in als reactie op de kookintensiteit. Na het reinigen schakelt het systeem zichzelf uit. Een onvervangbare optie in de keuken van vergeetachtige mensen.

Specificaties:

 • De aanwezigheid van een sensor die de luchtinhoud opvangt.
 • Verschillende niveaus van systeemgevoeligheid.

voordelen

 • Het is niet nodig om de werking van het apparaat te regelen, de automatisering is uitgevonden voor het comfort van de consument.
 • Zelfinstellend vermogen.
 • Leidt niet af van het kookproces.

De beste afzuigkap met automatische start

minpuntjes

 • De hoge kosten van het product. Vergelijkbare modellen zonder sensoren zijn veel goedkoper..

Ideeën voor interieurontwerp

De afzuigkap in het interieur van de keuken zal een harmonieuze aanvulling zijn op het ontwerp, als u het juiste model kiest.

In een landelijke of Provençaalse keuken zal een grote afzuigkap met een gebeeldhouwde rand het centrale element worden. Kies een contrasterende kleuroptie om het nog beter zichtbaar te maken.

De koepelvormige kap met gouden bies past harmonieus in het klassieke interieur. Een alternatief idee voor de klassieke stijl is een kap die verborgen is achter houten zijkanten onder de gevels.

houten keukenfronten

Op de foto is er een ruime keuken met stalen inbouwapparatuur

bronzen kap

afzuigkap decor

Let bij het inrichten van een moderne keuken in Art Nouveau-stijl op schuine glasopties of moderne eilandmodellen.

De high-tech richting is ook geschikt voor een design hellende gehard glazen kap of een stalen koepelvormige kap.

minimalistische keuken

De foto toont het interieur in de stijl van minimalisme

keuken met eiland

keuken met houtafwerking

Afhankelijk van de omgeving worden op de zolder stalen of zwarte kappen aangekocht. De vorm is geschikt voor koepel, cilindrisch, rechthoekig.

keuken in een blokhut

Voorbeelden voor kleine keukens

De belangrijkste taak in een compacte keuken is om ruimte te besparen. De kap moet ook overeenkomen met deze parameter. De meest beknopte modellen zijn ingebouwd of plat. Bovendien hoeft u, als ze circuleren, geen volumineuze leiding te plaatsen..

Ondanks al hun verdiensten zijn inbouw- of onderkastmodellen niet de meest economische. Er zijn meer onzichtbare, maar niet minder effectieve technologieën.

Plafondverzonken lost het probleem van ruimtebesparing in kasten op. Als u de afzuigkap in een span- of scharnierend frame plaatst, kan deze helemaal onopgemerkt blijven – alleen een decoratief rooster is van buitenaf zichtbaar.

In een woonhuis is het mogelijk om ventilatieapparatuur in de muur te plaatsen. Het blijft bijna onzichtbaar en doet zijn functies uitstekend..

Wanneer het te laat is om wijzigingen aan het project of de afwerking aan te brengen, helpt de installatie van het in het aanrechtblad ingebouwde model. De afzuigkap bevindt zich in de directe omgeving van de kookzone en zuigt efficiënt vervuilde lucht aan. En het is veel gemakkelijker om in de buurt te komen van het reinigen van vet of het vervangen van filters..

keuken met open planken

kast boven de kap

verborgen capuchon

Videoadvies: hoe kies je de juiste afzuigkap voor de keuken

Tips voor het bedienen van afzuigkappen

Soms gebeurt het dat de huiseigenaren de afzuigkap kochten, installeerden, waarna het verblijf in de keuken ernstig ongemak begon te veroorzaken..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Een soortgelijk probleem houdt verband met afzuigkappen, waarvan de werking gepaard gaat met enorme geluidsgolven, waardoor het onmogelijk is om het gesprek in de kamer voort te zetten zonder uw stem te verheffen..

Daarom wordt het geluidsniveau van het apparaat een van de bepalende factoren bij een succesvolle keuze..

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Uitstekende stille afzuigkappen werken onmerkbaar zonder extra problemen te veroorzaken voor bewoners en gasten van het appartement. Een persoon die voor het eerst geconfronteerd werd met de noodzaak om elementen van huishoudelijke apparatuur te selecteren, weet niet welke afzuigkappen voor de keuken beter zijn.

(+90 foto's) Afzuigkappen: soorten en voordelen 90 foto's

Algemene aanbevelingen

Veel hangt af van welk apparaat je hebt gekocht. Als je wilt dat de techniek mooi en functioneel is, overweeg dan de volgende punten:

 • Meet de kookplaat. Voor klein is 50 cm voldoende, en voor medium, overweeg modellen vanaf 60 cm.
 • Bepaal welke configuratie u verkiest – ingebed of niet. Voordat u tot aanschaf overgaat, raden wij u aan om te lezen over de soorten afzuigkappen;
 • Overweeg de locatie van de kasten;
 • Als het model een luchtkanaal heeft, moet u het probleem met de doos oplossen – het is onwaarschijnlijk dat een brede pijp de kamer zal versieren;
 • Hang de afzuigkap op een hoogte van minimaal 50 cm van de kachel om oververhitting te voorkomen.

Naleving van deze eenvoudige regels helpt ongemak te voorkomen en zorgt voor een stabiele werking van het apparaat. Laten we nu verder gaan met het meest interessante: foto’s bekijken met succesvolle voorbeelden van schuine uitlaatpanelen in het interieur van de keuken.