Waarom het nodig is om de warmtestroom in het verwarmingssysteem te regelen?

Tijdens de voorbereiding van een huisverwarmingsproject is het noodzakelijk om een ​​warmteberekening uit te voeren, waardoor de optimale apparatuurprestaties, lijnvermogen en thermische balans in het hele huis worden geselecteerd. Tijdens bedrijf kan de modus om verschillende redenen veranderen:

 • verandering in temperatuur buiten;
 • zonne-activiteit;
 • windstoten;
 • warmtestraling van huishoudelijke apparaten.

Als gevolg hiervan wordt de berekende temperatuurbalans geschonden. Maar u kunt afzonderlijke delen van verwarmingsbatterijen niet verwijderen of overstemmen. Om deze situatie te elimineren, is het vereist om extra elementen te installeren, met behulp waarvan de temperatuur van het koelmiddel wordt geregeld..

De voordelen van een driewegmengkraan zijn onder meer:

 • makkelijke installatie;
 • lange levensduur;
 • functionele kenmerken;
 • bruikbaarheid;
 • het vermogen om de temperatuur van de vloeistof onafhankelijk te veranderen;.

Van de negatieve aspecten moet worden benadrukt: de hoge kosten en de onmogelijkheid om met vervuilde stromen te functioneren

Aanpassingslimiet warmtestroom

Het is belangrijk om te weten dat u met het werkingsprincipe van het apparaat de werking van de batterij binnen bepaalde limieten kunt regelen. Limiettarieven zijn afhankelijk van de technische parameters van de producten. Elke radiator heeft zijn eigen maximale warmteafvoer. U kunt het verduidelijken in het paspoort van de fabrikant voor de installatie.

Wat is het en waar is het voor?

Een drieweg-thermostaatkraan is een mengkraan die is ontworpen om het temperatuurregime van de warmtedrager in het verwarmingssysteem te veranderen.

algemene informatie

Het is geen geheim dat het probleem van ongelijkmatige warmteverdeling in de kamer de eigenaren vaak veel problemen bezorgt. Om van een onaangenaam fenomeen af ​​te komen en een comfortabel temperatuurregime te creëren, moet een speciaal apparaat in het verwarmingssysteem worden geïntroduceerd – een warmtekrachtregelaar of een driewegklep.

Het mechanisme zorgt voor recirculatie van de warmteoverdrachtsvloeistof door een bepaalde hoeveelheid gekoelde behandeling te mengen met de hoofdstroom. Momenteel worden T-stukken geïnstalleerd in warmwatervoorzieningssystemen, verwarmingscircuits en sanitaire systemen..

Driewegventiel – multifunctioneel, duurzaam

In verwarmingssystemen met veel knooppunten en circuits worden in de meeste gevallen driewegkranen geïnstalleerd, wat nodig is om de temperatuur in alle radiatoren te stabiliseren. Door het apparaat te gebruiken, kunt u de stroom van de koelvloeistof regelen en deze naar verschillende delen van de kamer verdelen (bijvoorbeeld in de keuken, garage en woonkamers). Een van de belangrijkste voordelen van de uitvinding zijn:

 • compacte en ergonomische afmetingen;
 • multifunctionaliteit;
 • gemak van installatie, bediening en onderhoud;
 • hoge dichtheid;
 • lange levensduur;
 • gemak van schakelen tussen bedrijfsmodi.

Naast de voordelen hebben tees ook nadelen. Deze omvatten de kans op vastlopen van de klep als de bedieningsregels niet worden gevolgd en de snelle slijtage van goedkope producten..

Hoe u een driewegklep correct installeert – deze video vertelt u:

De taak van de driewegklep

Het doel van de driewegklep is om de werkstroom / het medium om te leiden, te mengen of te scheiden, wat uiteindelijk wordt bepaald door het doel van het systeem als geheel.

Het wordt gebruikt in leidingsystemen van ketelhuizen, koelstations, watervoorziening en ventilatie.

Wat is een driewegklep?

Een driewegklep voor verwarming met een thermostaat ziet eruit als een messing T-stuk (soms staal of gietijzer). Maar het werkt anders. Binnenin zit een speciaal thermostatisch mechanisme. Volgens de structuur van het mechanisme worden twee soorten van een dergelijk mechanisme onderscheiden: roterend en zadel.

ventiel

In de eerste, door de steel omhoog te brengen, worden de aftakleidingen geopend, worden de koude en warme stromen gemengd, de totale temperatuur van de uitgaande vloeistof neemt af.

De andere (roterend) is gebaseerd op de rotatie van een bolvorm. De ruimte tussen de sproeiers wordt geheel of gedeeltelijk geopend door een kogel te draaien met een opening (lijkend op een kogelkraan).

Doel en omvang van het apparaat

Zelfs als we alle warmteverliezen in aanmerking nemen en het verwarmingscircuit volledig in overeenstemming met de warmteberekeningsgegevens uitrusten, zal het niet werken om een ​​storing in de warmtebalans als gevolg van externe factoren (temperatuurverschillen, windbelastingen, etc.) uit te sluiten. ).

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Om tijdig op deze processen te reageren en een lange tijd een comfortabele temperatuur in de kamer te handhaven, zijn in de lijn afsluiters en regelkleppen geïnstalleerd – drieweg-thermostaatkranen.

Ze worden zowel in een conventioneel verwarmingscircuit met radiatoren als in vloerverwarmingssystemen gebruikt, waar ze zorgen voor:

 • Omleiding (verdeling) van koelvloeistofstromen.
 • Mengen van warmtedragerstromen met verschillende temperaturen om een ​​vooraf bepaalde temperatuurbar te verkrijgen.
 • Bescherming van de vloerbedekking tegen oververhitting (in vloerverwarmingssystemen).

Voor hetzelfde doel worden drieweg thermische kleppen vaak gebruikt in warmwatersystemen voor huishoudelijk gebruik, waar ze de functie vervullen van een bekende mengkraan..

Specificaties voor 3-weg ventielen

De belangrijkste technische kenmerken van drieweg thermomengkranen zijn:

 • Doorvoer: verbruik van kubieke meter water per uur bij nominale waarden van temperatuur (20 ° C) en druk.
 • Binnendiameter van sproeiers.

De parameters van de doorvoer en interne doorsneden van alle 3 de mondstukken van driewegkleppen zijn meestal hetzelfde.

 • Maximale werkdruk.
 • Dynamisch regelbereik (de verhouding van de doorvoer van de thermische klep in omstandigheden van een volledig open luik tot dezelfde indicator met een halfgesloten luik).

Op een nota! Het dynamisch bereik van drieweg thermostaatkranen, zoals 50:1 of 30:1 wordt als gemiddeld beschouwd. De beste regeleigenschappen worden getoond door apparaten met een indicator van een dynamisch regelbereik van 100:1..

Maten en waarden van de nominale werkdruk van drieweg thermostatische kleppen worden geregeld door respectievelijk GOST 28338-89 en 26349-84.

Scheidings- en mengapparaten

Visueel lijkt de driewegklep op een T-stuk, maar vervult het totaal verschillende functies. Een dergelijke eenheid, uitgerust met een thermostaat, behoort tot afsluiters en is een van de belangrijkste elementen..

Er zijn twee soorten van deze apparaten: scheiden en mengen.

De eerste wordt gebruikt wanneer de koelvloeistof gelijktijdig in meerdere richtingen moet worden toegevoerd. In feite is de unit een menger die met een ingestelde temperatuur een stabiele stroom vormt. Ze monteren het in een netwerk waardoor verwarmde lucht wordt aangevoerd, en in watertoevoersystemen.

Driewegklep

De driewegklep wordt zowel als mengkraan als als lucht- of warmwaterverdeler gebruikt

Producten van het tweede type worden gebruikt om stromen en hun thermoregulatie te combineren. Er zijn twee openingen voor inkomende stromen met verschillende temperaturen en één voor hun uitgang. Ze worden gebruikt bij het installeren van vloerverwarming om oververhitting van het oppervlak te voorkomen..

De driewegklep en de temperatuurregelaar worden apart verkocht. Voor autonome verwarmingssystemen wordt het nog steeds als een meer rationele en effectieve oplossing beschouwd om een ​​structuur met een thermostaat te kopen.

Ontwerp van driewegkleppen

Door het ontwerp zijn de kleppen verdeeld in zadel en roterend. Het werkingsprincipe van de eerste is gebaseerd op de ritmische beweging van de steel verticaal – het “steel-zadel” -aanpassingsschema. Dit type verwijst naar mengkranen. Vaak aangestuurd door een elektromechanische aandrijving.

Het belangrijkste element van de spilstructuur is de roterende sector. Tijdens beweging werkt de stang op de kogelklep en sluit deze de toevoer van koelvloeistof gedeeltelijk of volledig af. Dit aanpassingsschema wordt “ball-socket” genoemd.

Deze apparaten zijn zeer duurzaam. Ze zijn aangepast aan grote temperatuurschommelingen en worden geclassificeerd als afsluiters. In particuliere huizen, waar water in relatief kleine hoeveelheden wordt verbruikt, kunnen ze ook als kranen fungeren..

Bijzonder aan de mengkraan is de aanwezigheid van één uitlaat en twee inlaten. Het is ontworpen om de temperatuur van de werkvloeistof te regelen door stromen van hoge en lage temperatuur te combineren. Als het product correct is geïnstalleerd, kan en zal het streams scheiden.

Driewegkraanbediening

Hier wordt schematisch de werking van een driewegklep van het type zadelmenging en scheiding weergegeven

Een driewegklep van een scheidend type wordt gebruikt wanneer het nodig is om een ​​hete koelvloeistof in meerdere richtingen toe te voeren..

Alle modellen van dergelijke kranen verschillen in sommige opzichten van elkaar:

 • sluitermechanica – het kan een spannings- of pakkingbus zijn;
 • stompvorm – er zijn L, T, S-vormig;
 • het type sluiter – er is een cilindrische, bolvormige, conische;
 • verbinding met het circuit – met behulp van een koppeling, flens, door lassen, enz.;
 • besturingsmethode – automatisch, halfautomatisch, handmatig.

De menginrichting is voorzien van een centraal geplaatste spindel, er zit maar één kogelkraan in. Het sluit de sluiter van de inlaat op het juiste moment.

In apparaten van het scheidingstype is de steel uitgerust met twee kleppen die in de uitlaatmondstukken zijn gemonteerd.

Het werkt volgens een iets ander schema. Het werk van een driewegklep wordt duidelijker na een gedetailleerde analyse van het ontwerp.

Detaillering van een driewegklep

De driewegklep bestaat uit: huis (1), klepinzet (2), klepkegel (3), gepolijste klepsteel (4), klepzitting (5), ontlastkamer (6), stopbuspakking (7)

Het lichaam van dit type product is gegoten. Het is gemaakt van messing of brons met een chroom-nikkel gegalvaniseerde coating. Het vervult zowel beschermende als decoratieve functies. Voor aansluiting op de pijpleiding zijn er takken met schroefdraad – slechts drie stukken. Het type schroefverbinding is afhankelijk van het geselecteerde model.

Optimale drukparameters in het verwarmingssysteem voor een stabiele klepwerking zijn 10 kg / cm². Als deze waarde wordt overschreden, kunnen er problemen ontstaan..

Er zijn ook temperatuurlimieten – 95 voor ketels, 110 º voor zonnepanelen. De toelaatbare regeling van de temperatuur van het koelmiddel voor verschillende modellen ligt in het bereik van 20-60º. Productiviteit varieert van 1,6-2,5 m3 / h.

Van welke materialen zijn thermische driewegkleppen gemaakt?

Een verscheidenheid aan metalen en legeringen wordt gebruikt bij de vervaardiging van 3-weg thermostatische kleppen. Als het gaat om industriële installaties, wordt het volgende het vaakst gebruikt:

Gietijzer. Verschilt in anticorrosieve eigenschappen en vrij hoge sterkte. In het geval van schendingen van productie- en bedieningstechnologieën kunnen gietijzeren producten echter behoorlijk kwetsbaar zijn.

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Zwart koolstofstaal. Het materiaal is duurzaam, goedkoop, maar corrosief. Om het laatste nadeel weg te werken, zijn de driewegventielen vernikkeld en verchroomd..

Roestvrij (gelegeerd) staal. De parameters zijn hoger door de toevoeging van een legering van nikkel en chroom. Hoge sterkte, weerstand tegen oxidatie en corrosie zorgen voor een lange levensduur van producten. Dergelijke thermische kleppen zijn echter veel duurder..

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Voor verwarmingssystemen van particuliere huizen worden meestal messing driewegkleppen gebruikt. Hun temperatuurregime is beperkt tot 200 ° C, maar in het toegestane temperatuurbereik kunnen messing apparaten lang werken. Niet minder populair zijn polymeerproducten die worden gebruikt in de bijbehorende verwarmings- of sanitaircircuits..

Duurder zijn driewegkleppen gemaakt van brons, die qua sterkte niet onderdoen voor hun koperen tegenhangers. Bronzen producten worden meestal geïnstalleerd in koperen verwarmingscircuits.

Belangrijk! Soms in de uitverkoop vindt u afsluiters gemaakt van silumin (lage sterkte aluminiumlegering met silicium). Uiterlijk lijken ze erg op producten gemaakt van roestvrij staal of messing, maar tegelijkertijd zijn ze meerdere keren goedkoper en dienen ze helaas precies zoveel als ze worden geschat op.

Het interne vergrendelingsmechanisme in huishoudelijke producten kan van keramiek zijn (met uitzondering van drieweg gemotoriseerde thermische kleppen). Keramische mechanismen zijn chemisch inert en duurzaam, maar extreem gevoelig voor de zuiverheid van het getransporteerde koelmiddel. De slechte kwaliteit is de reden voor de snelle slijtage van keramische elementen..

Het apparaat en het werkingsprincipe van de driewegklep:

Het ontwerp van een drieweg thermische klep is vergelijkbaar met een T-stuk. Aan 3 zijden zijn er buissecties (nozzles):

 1. Twee (direct en bypass, op de foto verder aangeduid als A en B) zijn bedoeld voor de inkomende of uitgaande stroom in respectievelijk meng- of scheidingsmodus.
 2. Eén (vaak, op de foto – AB) – voor uitgaand of inkomend (ook in de modus voor het mengen of scheiden van de koelvloeistof).

In de koffer bevinden zich:

 1. Een staaf die zorgt voor beweging van het sluitermechanisme.
 2. Vergrendelingsmechanisme (luik).
 3. 2 zittingringen die de klep vastzetten (niet op alle modellen beschikbaar).

Afhankelijk van de specifieke wijziging kan het ontwerp van de drieweg-thermostaatkraan worden aangevuld met andere elementen die nodig zijn voor een volledige werking..

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Het ontwerp van het sluitermechanisme gaat uit van de verdeling van driewegkleppen in 2 hoofdgroepen – zadel en roterend, enigszins verschillend in hun werkingsprincipe. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen het mengen en scheiden van (verdeel)thermische afsluiters..

Driewegafsluiters zijn uitgerust met een roterende spindel met daaraan een kogel-, plaat- of cilindrische klep. De translatiebeweging van de steel activeert het sluitermechanisme. Zijn functies:

 1. In de mengmodus, in de uiterste bovenste positie, blokkeert het de vloeistofstroom uit de aftakleiding A, terwijl tegelijkertijd de aftakleiding B wordt geopend. In de uiterste onderste positie blokkeert het de stroom van het koelmiddel uit de aftakleiding B, aftakleiding A openen.
 2. In de gesplitste modus leidt de bovenste positie van de sluiter tot de sluiting van aftakkingsleiding B en gelijktijdige opening van aftakkingsleiding A. De extreem lagere positie daarentegen sluit aftakkingsleiding A en opent aftakkingsleiding B.

  Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Drieweg-draaisluizen zijn uitgerust met een 90° radiale rotatie:

 1. In de mengmodus, door de steel naar links te draaien sluit poort B, opent de koelvloeistofstroom van poort A. Door de staaf naar rechts te draaien sluit poort A en opent poort B.
 2. In de modus voor gesplitste stroom leidt de meest linkse positie de vervoerderstroom naar poort A en de uiterst rechtse positie naar poort B.

  Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Op een nota! De gemeenschappelijke aftakleiding AB overlapt in geen van de opties, daarom wordt deze gekenmerkt door een constante hydraulische modus.

Voor- en nadelen van thermostatische 3-wegkranen

De onbetwiste voordelen van het gebruik van drieweg-thermostaatkranen:

 1. Gemakkelijk de temperatuur van de werkomgeving te beïnvloeden.
 2. Praktisch en energie-efficiëntie van het verwarmingssysteem.
 3. Eenvoudige installatie en onderhoud.
 4. Lange levensduur (afhankelijk van het materiaal waaruit het is gemaakt).

Van de tekortkomingen zou ik de relatief hoge kosten en de noodzaak van een filter in het verwarmingscircuit opmerken om een ​​hoge mate van zuiverheid van het koelmiddel te garanderen.

Elektrisch bediende driewegkleppen: kenmerken en voordelen

Ongeacht de positie van de spindel in de driewegklep stopt de circulatie niet, daarom is dit type apparaat niet geschikt om het debiet van de koelvloeistof te verminderen. Dit is het belangrijkste verschil tussen een drieweg-kogelkraan met elektrische aandrijving en tweewegkleppen, regelaars en andere apparaten..

Met de elektrische aandrijving kunt u de werking van een driewegklep voor verwarming automatiseren

Met de elektrische aandrijving kunt u de werking van een driewegklep voor verwarming automatiseren

Driewegkranen voor vloerverwarming en andere toepassingen

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit type afsluiter te gebruiken:

 1. Om oververhitting van individuele veto-systemen te voorkomen, worden drieweg-mengkranen voor vloerverwarming geïnstalleerd. Hierdoor warmt de met water verwarmde vloer gelijkmatig op, wat bijdraagt ​​aan een comfortabel microklimaat in de ruimte en aan de veiligheid van het systeem.
 2. Door de aanschaf van driewegkleppen voor ketels voor vaste brandstoffen kunt u omgaan met de situatie waarin condensaat in de ketelkamer aan het begin van de oven valt.
 3. In het verwarmingssysteem zijn driewegkleppen geïnstalleerd om de stromen te scheiden en het SWW-circuit te voeden.
 4. Driewegapparaten worden gebruikt voor bypass-leidingen van radiatoren.
 5. De kleppen zijn optimaal voor het creëren van een kortsluiting bij het voorbereiden van de retour.

Een driewegklep gebruiken om vloerverwarming te regelen

Apparaatontwerp en functionaliteit

Driewegkranen (TC) verschillen in maat en materiaal: RVS en brons. Het lichaam kan worden gemaakt van zowel metaal als polymeer materiaal. Hoewel de laatste niet erg populair is.

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Het ontwerp heeft 3 openingen: inlaat en twee uitlaten; binnenin is er een aandrijving die de stromen regelt om een ​​bepaalde temperatuur te verkrijgen.

Structureel voert het product de onderlinge verbinding uit van de werking van een paar tweewegkleppen. Het belangrijkste verschil is dat MC de stroming van het medium niet stopt, maar de intensiteit ervan reguleert. 3-weg apparaten zijn onderverdeeld in groepen volgens het verstelsysteem: “stem-seat” en “ball-seat”, en kunnen worden gekoppeld aan de Herz thermische kop.

De besturing van de beweging van de staaf wordt meestal uitgevoerd door een elektromechanische aandrijving en wordt gebruikt voor installatie in automatische regelsystemen voor thermische processen van de Proterm-ketel en andere moderne vaste brandstoffen.

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Het werkingsprincipe van de TC is gebaseerd op het mengen van 2 temperatuurstromen van de koelvloeistof bij de aanvoer en retour, in de algemene aanvoer, met een temperatuurindicator ingesteld door de gebruiker.

Het medium in de interne holte van het apparaat beweegt van de ene aftakleiding naar de andere, totdat de temperatuurindicator verandert in de gewenste maat.

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Toepassingen

De driewegklep, waarvan het werkingsprincipe hierboven werd besproken, heeft een vrij breed scala aan toepassingen. De variëteiten ervan, zoals een elektromagnetisch apparaat of een apparaat met een thermische kop, worden vaak aangetroffen op moderne snelwegen, waar het nodig is om de verhoudingen aan te passen bij het mengen van twee gescheiden vloeistofstromen, maar zonder het vermogen of het volume te verminderen..

Wat betreft huishoudelijk gebruik, de meest populaire hier wordt beschouwd als een thermostatisch mengapparaat, waarmee u, zoals hierboven vermeld, de temperatuur van de werkvloeistof kunt regelen. Deze vloeistof kan zowel aan de vloerverwarmingsleiding als aan verwarmingsradiatoren worden toegevoerd. En als de klep ook een automatische regeling heeft, dan is het zonder problemen mogelijk om de temperatuur in de woning te regelen.!

Opmerking! Het gebruik van een driewegklep in een verwarmingssysteem om temperatuurdalingen te compenseren is niet alleen zeer gunstig voor comfort en gemak, maar ook voor kostenbesparingen.

Het feit is dat door de temperatuur van de vloeistof bij de “retour” van de verwarming te regelen, het mogelijk is om de hoeveelheid verbruikte brandstof aanzienlijk te verminderen, en dit zal een positief effect hebben op de efficiëntie van het systeem zelf. In sommige systemen is gewoon een klep vereist. In een “warme vloer”-systeem voorkomt dit apparaat bijvoorbeeld dat de vloerbedekking oververhit raakt boven een vooraf bepaald comfortniveau, waardoor gebruikers worden ontlast van onaangename gewaarwordingen..

toepassing driewegklep

Dergelijke regelinrichtingen worden ook gebruikt in waterleidingsystemen om een ​​permanente doorstroming op de gewenste temperatuur te verkrijgen. Het eenvoudigste voorbeeld is een gewone mixer, waarin je water warmer/koeler kunt maken door een koude kraan te openen/sluiten..

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Levensduur van driewegkleppen

De belangrijkste factoren die de levensduur van een drieweg beïnvloeden:

 1. Materiaal waarvan het is gemaakt.
 2. Naleving van de door de fabrikant voorgeschreven bedrijfsomstandigheden – temperatuurregime en kwaliteit van het koelmiddel.
 3. Operatie intensiteit:.
 4. Installatiekwaliteit.

Fabrikanten geven gemiddeld 5 tot 7 jaar garantie op hun producten, waardoor een driewegklep makkelijk 2 keer langer meegaat. Maar de garantie voor plastic modellen is niet langer dan 1 jaar..

Kleppen met een handmatig regelsysteem zijn altijd erkend als de meest betrouwbare. Elektronische en thermostatische sensoren falen veel sneller dan de klep zelf en moeten worden gerepareerd of volledig worden vervangen.

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Het type bepalen

Alle driewegkranen zijn onderverdeeld in 3 typen. Ze verschillen in structuur en werkingsprincipe, wat duidelijk is uit de naam. Mengkranen mengen warm en koud water. Scheiden – verdelen. Ze worden meestal gebruikt om de optimale temperatuur te behouden. Maar er is ook een derde type – een omschakeling, die water tussen twee lijnen schakelt. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in gaswandketels of om een ​​tapwatercircuit te creëren..

Soorten driewegkleppen en kenmerken van hun werk

Allereerst worden drieweg thermische afsluiters ingedeeld naar hun doel in scheiden en mengen:

 • In een mengkraan werken 2 richtingen om een ​​warmtedrager met verschillende temperaturen (warm en koud) te leveren en 1 richting voert een reeds gemengde vloeistofstroom uit. De instelling van de vereiste temperatuurparameters wordt uitgevoerd door de temperatuur en verhoudingen van de toegevoerde stromen aan te passen.

  Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

 • Bij de distributie-thermostaatkraan levert 1 aftakleiding de koelvloeistof, en 2 andere verdelen het onder elkaar en verdelen in verschillende richtingen.

Ter informatie! Onder bepaalde omstandigheden kan de 3-weg mengklep in distributiemodus werken.

Volgens de regelmethode zijn drieweg thermische kleppen autonoom, handmatig, thermostatisch en elektrisch. De laatste twee werken in de regel in de automatische modus..

Eenvoudige stand-alone modellen zijn uitgerust met een thermostatisch element dat in de behuizing is geïnstalleerd met een koelvloeistofuitlaattemperatuur die al in de fabriek is ingesteld. Deze waarde blijft gedurende de gehele levensduur constant..

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Zelfstandig mengende driewegklep
voordelen minpuntjes
Lage prijs De noodzaak om een ​​klep te selecteren voor het temperatuurregime van de retourstroom van de warmtegenerator
Controle van het temperatuurregime van de koelvloeistof De door de fabrikant ingestelde temperatuur kan niet worden gewijzigd.

Voor handmatige bediening is de stuurpen uitgerust met een klep of een draaiknop en een bedieningspaneel met markeringen, in overeenstemming waarmee de thermische modus wordt aangepast.

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Handmatige mengkraan
voordelen minpuntjes
Relatief lage prijs De noodzaak van constante monitoring door een persoon, als gevolg daarvan, een langdurig karakter van de reactie op veranderingen in omgevingscondities
Controle van het temperatuurregime van de koelvloeistof
Mogelijkheid om het temperatuurregime tijdens bedrijf te wijzigen Ongelijkmatige verwarming van het verwarmingscircuit

De drieweg thermostaatkraan met thermostaat is voorzien van een thermostaat gevuld met een vloeibaar of gasvormig medium dat reageert op de geringste schommelingen in de temperatuur van de koelvloeistof.

Zodra de koelvloeistof opwarmt tot de ingestelde temperatuur door de expansie van het reagens, wordt automatisch het zuigersysteem van de thermische klep geactiveerd en wordt de aftakleiding met hete stromen gesloten..

Driewegkleppen met een thermostaat kunnen mechanisch of elektronisch zijn. Het voordeel van mechanische modellen is hun absolute autonomie. Elektronische moeten worden aangesloten op het lichtnet of werken op batterijen..

Dit nadeel wordt echter weggenomen door de volledige automatisering van het proces, het gemak van installatie en geavanceerde functionaliteit – automatische wijziging van het temperatuurregime op tijd van de dag, dagen van de week, enz..

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Driewegmengkraan met thermostaat
voordelen minpuntjes
Automatische regeling van het temperatuurregime van de koelvloeistof Hoge prijs
De mogelijkheid om het temperatuurregime te veranderen Een uiterst nauwkeurige instelling is vereist, fouten in de ingestelde parameters geven een kleine fout in de werking van het systeem
Gelijkmatige verwarming van het verwarmingscircuit

Drieweg-thermokleppen met elektrische aandrijving worden aangestuurd door een elektronische regeleenheid, die werkt op een servoaandrijving. Als het temperatuurregime van de warmtedrager de ingestelde waarden overschrijdt, wordt dit gedetecteerd door een in de module geïnstalleerde thermostaat, die dit doorgeeft aan de regelaar. Hij stuurt een commando naar de omvormer en regelt de stroom van koude of warme koelvloeistof in het systeem.

In dit geval is in de regel geen van de spuitmonden volledig gesloten, maar wordt alleen het volume van de geleverde gekoelde en hete warmtedrager geregeld..

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

Driewegmengkraan met elektrische aandrijving
voordelen minpuntjes
Automatische regeling van het temperatuurregime van de koelvloeistof Hoge prijs
Mogelijkheid om het temperatuurregime te wijzigen Verhoogd stroomverbruik
Nauwkeurige regeling van de aanvoertemperatuur van het verwarmingssysteem Verhoogd koelvloeistofverbruik
Gelijkmatige verwarming van het verwarmingscircuit

Lichaams materiaal

 1. Messing. Het is de meest populaire metaallegering voor betrouwbaarheid en bruikbaarheid..
 2. Staal. Het is veel minder vaak te vinden. Het wordt gekenmerkt door verhoogde sterkte, maar minder duurzaamheid dan messing.
 3. Gietijzer. Niet gebruikt in het dagelijks leven. Het wordt gebruikt voor de installatie van industriële verwarmingssystemen waarin leidingen een diameter hebben van meer dan 40 mm.

Volgens het managementprincipe:

Een driewegkraan voor woningverwarming kan verschillen in de manier waarop deze wordt aangestuurd:

1. Handmatige bediening. Producten van dit type hebben draaiknoppen, die de stroom van het koelmiddel regelen. Als u aan de knop draait, verandert de hoeveelheid water die door verschillende leidingen wordt aangevoerd. Het nadeel van dergelijke mechanismen is de ongelijke en lange verwarming van externe radiatoren. Dergelijke fittingen onderscheiden zich door een eenvoudig apparaat en lage kosten..

2. Automatische controle. De kranen, bestuurd door automaten, maken het mogelijk om het pand zonder menselijke tussenkomst op de gewenste temperatuur te brengen. Bovendien wordt verwarming efficiënter, radiatoren warmen gelijkmatig op, het is niet nodig om constant de werking van het verwarmingscircuit te controleren. De regelklep kan worden aangestuurd door middel van een servoaandrijving, maar ook door middel van een hydrodynamische of pneumatische thermostaat. Hieronder zullen we de kenmerken van elk van deze apparaten bekijken..

Handmatige bediening

De steel wordt aangedreven door een draaiknop of klep. Voor het gemak is een bedieningspaneel geïnstalleerd waarop markeringen zijn aangebracht. Risico’s komen overeen met specifieke thermische hydrologische regimes.

 • De positieve aspecten zijn onder meer:
 • lage kosten van een handmatige aandrijving;
 • directe controle van modusindicatoren;
 • de mogelijkheid om direct de werkvolgorde te veranderen.

hydraulisch

De driewegklep voor verwarming met een thermostaat wordt geleverd met een in de behuizing geïnstalleerde thermostaat. Het apparaat werkt volgens de parameters van de uitlaatwatertemperatuur, die in de fabriek zijn ingesteld. Hydraulische actuator heeft een schijfvormige behuizing.

De lage prijs hoort bij de positieve aspecten van het gebruik. De negatieve kant is de noodzaak om een ​​hydraulische aandrijving te selecteren voor de temperatuur van de vloeistof in de warmtelijn. Het tweede nadeel is de onmogelijkheid om de in de fabriek ingestelde verwarmingsmodus te wijzigen..

pneumatisch

De pneumatische aandrijving automatiseert de bediening van de regelklep en wordt gebruikt voor afstandsbediening. De actuatoren zijn een cilinder met een zuiger die beweegt onder invloed van perslucht.

Voordelen van het gebruik van pneumatische aandrijvingen:

 • snelle controle wanneer de omgevingsomstandigheden veranderen;
 • eenvoud van ontwerp en uitwisselbaarheid;
 • de verandering in kracht wordt bereikt door simpelweg de luchtdruk in de actuator te beperken.

Automatische kleppen

Hierboven is vermeld dat 3-weg kleppen handmatig kunnen worden bediend met behulp van een steel die zich aan één kant van de klep bevindt en is uitgerust met een zwenkhendel of moer. Maar deze controlemethode is niet helemaal handig..

Zoals u weet, wordt het vermogen van het verwarmingscircuit aangepast rekening houdend met de retourtemperatuur, daarom is het mogelijk om alleen het aandeel mengwater met verschillende leidingen handmatig te bepalen. Het veranderen van de uiteindelijke temperatuurindex kan te lang duren en de verdeling van het thermische potentieel is ongelijk..

Door deze eigenschap zijn de laatste tijd automatische ventielen erg populair geworden, die werken op basis van servoaandrijvingen of speciale hydrodynamische en pneumatische koppen. Deze elementen kunnen de huidige configuratie van de driewegklep onmiddellijk wijzigen, rekening houdend met de uitlaattemperatuur.

Automatische kleppen

Automatische kleppen zijn handig in gebruik, daarom zijn ze populairder dan handmatige

Volgens het werkingsprincipe is de elektrische aandrijving vergelijkbaar met handmatige bediening, maar deze werkt zonder menselijke tussenkomst, maar op basis van een elektronische besturingseenheid. De eenheid zelf is een krachtcentrale die de staaf draait en van positie verandert op basis van het signaal.

Bijna alle driewegkleppen ondersteunen de installatie van een servoaandrijving, maar het is raadzaam om speciale ontwerpen te kopen die klein van formaat zijn en ontworpen zijn voor elektrische aandrijvingen.

Nadat de gewenste waarden zijn verkregen, wordt een signaal naar de servo gestuurd om te handelen, waarna deze de positie van de steel verandert of de bal in de tee draait. Een ononderbroken en hoogwaardige werking van het systeem wordt verzekerd door de werking van de elektronische regeleenheid. De afwezigheid van dit knooppunt maakt de installatie nutteloos..

Servo’s hebben veel voordelen. Hun belangrijkste voordeel ligt in het vermogen om de volledige werking van het verwarmingssysteem te automatiseren en uzelf extra gedoe te besparen. Verbind je een node met het Smart Home systeem, dan kun je hiermee ook de verwarming direct vanaf je smartphone regelen..

Typen driewegklepactuators

Actuatortype Functioneel principe Hoe het werkt
Zadel Aangevuld met een stang die translationele op/neer bewegingen maakt. Het zadel in de knoop wordt overlapt door een kegel die aan het uiteinde van de staaf is bevestigd..
draaibaar Aangevuld met een draaiende bal (sector) De draad rolt door het staafelement, waardoor de bal met een opening de beweging van het koelmiddel tussen de sproeiers opent of sluit.

Draaibare mixer

Drieweg thermostaatkraan

Dit product wordt aangevuld met een thermostaat – gas of speciale vloeistof. De thermostaat bevindt zich in een specifieke holte in het geheel. Het reageert op zelfs de kleinste schommelingen in de koelvloeistof.

Naarmate de temperatuur stijgt, zet de thermostaat uit en drijft het zuigersysteem aan, waardoor de toegang tot hete stromen stopt.

Dit is belangrijk!Voordat u een unit met een thermostaat installeert, moet u deze zo nauwkeurig mogelijk configureren: stel temperatuurlimieten in, waardoor de verwarming van de vloeistof in het verwarmingssysteem wordt geregeld.

Het belangrijkste voordeel van het product is de absolute autonome werking..

Drieweg thermostaatkraan

Schema voor het aansluiten van een driewegklep voor verwarming met een thermostaat op de lijn

Hier hoeft niet veel over te worden gezegd. Het volstaat om naar het diagram te kijken, het wordt duidelijk hoe de opname wordt uitgevoerd. We bieden verschillende schematische afbeeldingen van de installatie van dergelijke apparaten..

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema, variëteiten, gebruiksbehoefte

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema, variëteiten, gebruiksbehoefte

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema, variëteiten, gebruiksbehoefte

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema, variëteiten, gebruiksbehoefte

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema, variëteiten, gebruiksbehoefte

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema, variëteiten, gebruiksbehoefte

Bandbreedte

Bij de klep moet deze de ontwerpcapaciteit van het algemene verwarmingssysteem iets overschrijden. Bij het passeren van een circuit van 2 m3/h is een klep van 2,5 m3/h nodig. Maar de toestand van de klep heeft ook invloed op – hoe open of gesloten deze is. Een honderdvoudig verschil in stromen wordt als ideaal beschouwd. Maar verhoudingen van 50:1 en zelfs 30:1 zijn genoeg.

Soorten thermostaten voor een radiator

Een thermostaat voor een verwarmingsradiator zorgt voor een comfortabel microklimaat in elke kamer. Dit artikel beschrijft de opties voor de uitvoering van deze apparaten, de installatiemethoden, evenals verschillende populaire modellen thermostaten met prijzen en kenmerken om uw keuze te vergemakkelijken..

Installatie van thermostaten is mogelijk op de batterijdoorvoerpluggen. Met hun hulp wordt de vloeistoftoevoer naar het product gedeeltelijk of volledig geblokkeerd. Een kraan uitgerust met een thermostaat werkt volgens hetzelfde principe. Het volstaat om de parameters eenmaal in te stellen, de werking van het hele systeem zal in de toekomst in de opgegeven modus gaan. Elektronische assemblages hebben een bijzondere precisie en functionaliteit..

Dit zou je moeten weten! De thermostaat kan de oorspronkelijke vermogensgegevens van de apparatuur niet wijzigen. Met zijn hulp kunt u echter een optimale temperatuurbalans en een comfortabel binnenklimaat creëren..Op radiator gemonteerde thermostaat

Het werkingsprincipe van de thermostaat:

Type regeling Werkingsprincipe Voordelen Nadelen
Mechanisch Het basisprincipe van de werking van de thermostaat is gebaseerd op de fysieke eigenschappen van het temperatuurmiddel (gas of vloeistof) in de kop om uit te zetten onder invloed van temperatuur.

Om te werken, draait u gewoon aan de knop met verdelingen en stelt u deze in op de gewenste temperatuur.

Dit is het eenvoudigste en meest betrouwbare apparaat. Het vereist geen externe stroomaansluiting om te werken. Er kan een foutmarge zijn, lage functionaliteit
Elektronisch Temperatuurregeling is volledig geautomatiseerd.

Gegevens worden weergegeven op het paneel.

Controle over de beweging van de staaf wordt uitgevoerd door een microprocessor.

Het apparaat werkt op batterijen.

U kunt onafhankelijk een comfortabele temperatuur instellen en deze aan de tijd koppelen. Groot formaat, moet de batterijlading en hoge kosten controleren;

Thermostaat ontwerp

Het werkingsprincipe van verschillende thermostaten

De toename van vloeistof in de balg vindt plaats door verwarming van de koelvloeistof of van de kamertemperatuursensor. Hier kiest iedereen wat handiger is. Als de radiator zich onder een raam bevindt van waaruit hij waait, kan de interne sensor de temperatuur ten onrechte aflezen, wat zal leiden tot overmatig brandstof- of elektriciteitsverbruik. In die zin is een elektronische kamerthermometer aangesloten op een verwarmingsregelaar handiger en betrouwbaarder. Elektronica verliest echter aan duurzaamheid aan vloeibare balgen, die werken door verwarming met een koelvloeistof.

De thermostaat op de verwarmingsradiator is gemakkelijk te gebruiken

De thermostaat op de verwarmingsradiator is gemakkelijk te gebruiken

Het werkingsprincipe van de thermostaat kan worden vergeleken met de fittingen van de afvoertank. De waterdruk drukt op de klep, de vloeistof verlaat de tank niet. Door het rubberen ventiel op te tillen, geven we het water een vrije stroom, terwijl de afvoer open blijft totdat de waterdruk minimaal wordt. Na een drukdaling sluit de klep automatisch. Dit is natuurlijk een grove analogie, maar er is iets gemeenschappelijks..

Klep classificatie

Zonder langdurige injecties merken we op dat het apparaat van twee typen kan zijn volgens het werkingsprincipe. Het kan zijn:

 • scheiden;
 • mengen.

De kenmerken van de actie van elk type zijn al duidelijk uit hun naam. De menginrichting bestaat uit twee uitlaten en een inlaat. Met andere woorden, het is nodig om vloeistofstromen te mengen, wat nodig kan zijn om de temperatuur ervan te verlagen. Dit is trouwens de meest optimale optie om de gewenste modus in de “warme vloer” in te stellen.

Bedieningsschema drieweg-draaisluis

De procedure voor het aanpassen van de temperatuur is uiterst eenvoudig. U hoeft alleen maar de huidige temperatuurindicatoren van de inkomende vloeistofstromen te kennen, de vereiste verhoudingen van elk ervan nauwkeurig te berekenen om de vereiste indicatoren aan de uitgang te verkrijgen. Overigens kan dit apparaat, afhankelijk van de juiste installatie en afstelling, functioneren en de stroom splitsen..

tekening 3-weg mengkraan

Maar de gesplitste klep verdeelt een stroom in twee, daarom is deze uitgerust met één inlaat en twee uitlaten. Dit apparaat wordt voornamelijk gebruikt om de stroom van warm water in tapwatersystemen te verdelen. Hoewel het vrij vaak ook wordt aangetroffen in de leidingen van luchtverwarmers.

Uiterlijk zijn beide opties bijna identiek. Maar als u vertrouwd raakt met hun doorsnedetekening, is hun belangrijkste verschil meteen te zien. De steel, die in het mengtype apparaat is geïnstalleerd, heeft één kogelkraan. Het is gecentreerd en overlapt de hoofddoorgang..

sectionele klepstructuur:

Wat betreft de scheidingsinrichtingen, dan heeft de steel daarin twee van dergelijke kleppen, die aan de uitgangen zijn geïnstalleerd. Ze werken volgens het volgende principe: een ervan wordt tegen de stoel gedrukt, waardoor de doorgang wordt gesloten, en de andere opent parallel hiermee doorgang nr. 2.

werk opties

Volgens de controlemethode kunnen moderne modellen zijn:

 • elektrisch;
 • met de hand.

foto van elektrische klep:

In de meeste gevallen wordt een handapparaat gebruikt, dat uiterlijk lijkt op een gewone kogelkraan, maar is uitgerust met drie uitlaatpijpen. Maar elektrische modellen met automatische besturing worden voornamelijk in particuliere huizen gebruikt, namelijk om warmte te verdelen. De gebruiker kan bijvoorbeeld het temperatuurregime voor kamers aanpassen en de werkvloeistof zal stromen in overeenstemming met de afstand tussen de kamer en de verwarming. Als alternatief kunt u het combineren met een “warme vloer”.

Video – Het apparaat in de ketelgroep

Waar worden 3-weg ventielen gebruikt??

Er zijn kleppen van dit type in verschillende schema’s. Ze zijn opgenomen in het bedradingsschema van vloerverwarming om een ​​uniforme verwarming van alle secties te garanderen en om oververhitting van afzonderlijke takken uit te sluiten..

In het geval van een ketel voor vaste brandstoffen wordt vaak condensatie waargenomen in de kamer. Het installeren van een driewegkraan zal helpen om hiermee om te gaan..

Klep in het systeem

Een klep ingebouwd in het “warme vloer”-systeem is verantwoordelijk voor het op het gewenste niveau houden van de temperatuur door kleine porties heet water in de koelvloeistof te mengen

Een driewegapparaat in het verwarmingssysteem werkt effectief wanneer er een tapwatercircuit moet worden aangesloten en de warmtestromen moeten worden gescheiden.

Het gebruik van een klep in de leidingen van radiatoren elimineert de noodzaak van een bypass. Installatie op de retourleiding schept voorwaarden voor een kortsluitingsapparaat..

Waar wordt dit apparaat gebruikt??

De driewegklep, waarvan het werkingsprincipe eerder werd besproken, wordt vrij veel gebruikt. Dergelijke varianten ervan als een elektromagnetisch apparaat of een apparaat met een thermische kop zijn bijvoorbeeld gemakkelijk te vinden op moderne snelwegen, waar het nodig is om de verhoudingen aan te passen tijdens het mengen van twee gescheiden vloeistofstromen, maar tegelijkertijd het volume of de vermogen mag niet worden verminderd..

In het dagelijks leven is het thermostatische mengapparaat het populairst, dat, zoals eerder vermeld, helpt om de temperatuur van het koelmiddel te regelen. Het kan zowel aan de vloerverwarmingsleiding als aan verwarmingsradiatoren worden geleverd. En in het geval dat de klep is uitgerust met automatische besturing, wordt de temperatuurregeling zonder problemen uitgevoerd..

Opmerking! Het gebruik van een driewegverwarmingssysteem in het verwarmingssysteem om temperatuurdalingen te compenseren is niet alleen gunstig voor het creëren van gemak en comfortabele omstandigheden, maar bespaart u ook geld.

Waar het op neerkomt, is dat door de temperatuur van de koelvloeistof aan te passen bij de “retour” van de verwarming, u de hoeveelheid verbruikte brandstof aanzienlijk kunt verminderen, bovendien zal de efficiëntie van het systeem zelf toenemen. Op sommige systemen is het installeren van een klep gewoon noodzakelijk. In een “warme vloer”-systeem staat dit apparaat bijvoorbeeld niet toe dat de vloerbedekking hoger oververhit raakt dan nodig is voor comfortabele omstandigheden, waardoor gebruikers worden behoed voor onaangename sensaties.

Dergelijke regelinrichtingen worden ook in sanitaire installaties toegepast om een ​​permanent debiet bij de gewenste temperatuur te verkrijgen. Het meest voorkomende voorbeeld is een conventionele mengkraan, waarmee u de watertemperatuur kunt regelen door kleppen te openen en te sluiten..

Klep schakelcircuit:

Hoe kies je een driewegklep?

Het assortiment drieweg thermoventielen is enorm breed. Hoe een model kiezen zodat het past bij de technische kenmerken van het huisverwarmingssysteem? Let op de volgende parameters:

 1. Het type sluitermechanisme is roterend of zadel. Dit laatste zorgt voor een strakkere hechting van de klep en regelt de druk nauwkeuriger, zelfs bij hoge temperaturen en drukdalingen.
 2. Controlerende type. Het kan autonoom, handmatig, thermostatisch en elektrisch zijn. Elektrische servomodellen zijn het meest geschikt voor vloerverwarming op water.
 3. Toepassingsgebied. Warmwatervoorziening, verwarming – radiator of vloerverwarming. Voor tapwater – verdelen, voor verwarmingscircuits – mengen.
 4. Klep materiaal. Messing en koperen fittingen gaan veel langer mee.
 5. Diameter van leidingen waarop de thermische klep zal worden aangesloten.
 6. Verbindingsmethode – met schroefdraad of flens. Voor doorsneden van meer dan 65 mm worden meestal flensmodellen geïnstalleerd.

Verder moet u vertrouwen op de gegevens van de thermische en hydraulische berekening van het verwarmingscircuit en met name het gebied waar de installatie van de driewegklep is gepland:

 • Druk.
 • Maximale temperatuur van het verwarmingsmedium op de plaats van klepinstallatie.
 • Gemiddeld waterverbruik (m³ per uur).

Deze gegevens moeten noodzakelijkerwijs overeenkomen met de markering op de klep zelf of de informatie in de begeleidende documentatie bij het product..

Op een nota! De 3-weg thermo-mengklep moet niet worden verward met een soortgelijke klep. Ondanks het vergelijkbare ontwerp en werkingsprincipe, is het verschil in het besturingssysteem aanzienlijk. Voor complexe verwarmingssystemen is het beter om een ​​klep te gebruiken, en voor klein en zo eenvoudig mogelijk is een handbediende kraan best geschikt..

De nuances van het kiezen van een apparaat

De volgende richtlijnen zijn gebruikelijk bij het kiezen van een geschikte 3-wegklep:

 1. Gerenommeerde fabrikanten hebben de voorkeur. Vaak zijn er kleppen van lage kwaliteit op de markt van onbekende bedrijven..
 2. Producten van koper of messing zijn slijtvaster..
 3. Handmatige bediening is betrouwbaarder, maar minder functioneel.

Het belangrijkste punt zijn de technische parameters van het systeem waarin het moet worden geïnstalleerd. Er wordt rekening gehouden met de volgende kenmerken: het drukniveau, de hoogste temperatuur van het koelmiddel op het punt van installatie van het apparaat, de toegestane drukval, het watervolume dat door de klep stroomt.

Alleen een ventiel van de juiste maat zal goed werken. Om dit te doen, moet u de prestaties van uw sanitairsysteem vergelijken met de doorvoercoëfficiënt van het apparaat. Het is verplicht aangegeven op elk model..

Voor ruimtes met een beperkte oppervlakte, zoals een badkamer, is het irrationeel om een ​​dure kraan met een thermomengkraan te kiezen.

Op grote oppervlakken met vloerverwarming is een apparaat met automatische temperatuurregeling vereist. De richtlijn voor selectie moet ook de conformiteit van het product zijn met GOST 12894-2005.

De kosten kunnen heel verschillend zijn, het hangt allemaal af van de fabrikant.

In landhuizen met een geïnstalleerde verwarmingsketel voor vaste brandstoffen is het verwarmingsschema niet erg ingewikkeld. Een driewegklep met een vereenvoudigd ontwerp is hier prima..

Het functioneert autonoom en heeft geen thermische kop, sensor of zelfs maar een staaf. Het thermostatische element dat de werking ervan regelt, is op een bepaalde temperatuur ingesteld en bevindt zich in de behuizing.

Aanpassing van werkvloeistofstromen. Waar moet je op letten bij het kopen??

Handmatige aanpassing wordt uitgevoerd door middel van een conventionele kogelkraan. Visueel lijkt het erg op een eenvoudige klep, maar het heeft een extra uitlaat. Dergelijke kleppen worden gebruikt voor geforceerde handbediening..

Wat de automatische afstelling betreft, wordt hier een speciale driewegklep gebruikt, uitgerust met een elektromechanisch apparaat om de positie van de steel te veranderen. Het moet worden aangesloten op een thermostaat om de temperatuur in de kamer te kunnen regelen..

Onthoud dat het bij het kopen van een klep absoluut noodzakelijk is om rekening te houden met de technische parameters van het apparaat, waaronder het volgende:.

 • Diameter van de aansluiting op de hoofdverwarming. Vaak varieert deze indicator van 2 tot 4 centimeter, hoewel veel afhangt van de kenmerken van het systeem zelf. Als het niet mogelijk was om een ​​apparaat met een geschikte diameter te vinden, moet u speciale adapters gebruiken.
 • De mogelijkheid om een ​​servoaandrijving op een driewegklep te installeren, het werkingsprincipe wordt aan het begin van het artikel besproken. Hierdoor kan het apparaat automatisch werken. Dit moment is erg belangrijk als het apparaat is geselecteerd voor gebruik in “warme vloeren” van het watertype.
 • Ten slotte is er de overslag van de pijpleiding. Dit concept betekent het vloeistofvolume dat er in een bepaalde tijd doorheen kan..

Selectiecriteria voor een driewegklep voor verwarming

Voordat u dergelijke apparatuur aanschaft, moet u de parameters van de modellen vergelijken. De vergelijking is gemaakt:

 • door het type actuator;
 • type aandrijving;
 • de aanwezigheid en het type thermostaat;
 • fabrikant en kosten:.

Om het voor de lezer gemakkelijker te maken om door het assortiment van dergelijke producten te navigeren, moet u rekening houden met de modellen van sommige fabrikanten die op de Russische markt worden gepresenteerd..

Er zijn driewegkleppen voor leidingen met een grote diameter.

Verschillen in ontwerp

De regelklep kan, afhankelijk van het ontwerp, zijn:

 • zadel – de beweging van de stuurpen gebeurt verticaal ten opzichte van het zadel. In de regel zijn de functies van dit type apparatuur het mengen van stromen met verschillende temperaturen;

Verticale stamklep

Verticale stamklep

 • roterend – wanneer de steel beweegt, roteert de demper, die de richting en kracht van de stromen regelt.

Poortklep apparaat:

In de huishoudelijke sfeer worden roterende sluizen het meest gebruikt. Zadeloverbrengingen worden alleen geïnstalleerd in geval van blootstelling aan hoge temperaturen en hoge stroomsnelheden.

Verschillende soorten schijven en hun kenmerken

De steel van een driewegklep kan worden bediend:

 • warmtegevoelig element geïnstalleerd op de thermostaat. De voordelen van dit type besturing zijn eenvoud, hoge nauwkeurigheid en geen stroomvoorziening;

Driewegklep met thermostaat

Driewegklep met thermostaat

 • elektrische aandrijving. Kleppen met elektrische aandrijving ontvangen parameters die door de gebruiker zijn ingesteld van temperatuursensoren die op verschillende plaatsen zijn geïnstalleerd of van een gemeenschappelijke besturingscontroller. De kosten van dergelijke apparatuur zijn hoog, maar het belangrijkste voordeel is de maximale nauwkeurigheid van het apparaat..

Elektrisch aangedreven apparatuur

Elektrisch aangedreven apparatuur

Bandbreedteberekening

Het zal niet werken om eenvoudig een driewegklep te selecteren op basis van de diameter van de aftakleiding van de verwarmingseenheid of de toevoerleiding. Het feit is dat het element tijdens het automatisch regelen een variabele hydraulische weerstand creëert, die door de circulatiepomp moet worden overwonnen om het vereiste debiet van het koelmiddel te garanderen. Door berekening wordt de klep zo gekozen dat de vereiste hoeveelheid water op verschillende posities van de steel doorlaat.

Driewegkleppen in het verwarmingssysteem: werkingsprincipe en installatieschema's

Het belangrijkste ontwerpkenmerk van elke 3-wegklep is de nominale capaciteit, aangeduid met de letter Kvs en uitgedrukt in m³/h. Deze waarde, aangegeven in het productpaspoort, geeft de hoeveelheid koude koelvloeistof weer die in 1 uur door een volledig geopende klep gaat. In dit geval is de drukval in het gedeelte voor de regelaar en daarna 1 bar.

Om een ​​regelklep voor doorvoer te selecteren, moet u eerst het debiet bepalen van het koelmiddel dat door de geregelde leiding stroomt. De volgende formule wordt gebruikt:

Hier:

 • G is het vereiste waterdebiet, m³ / h;
 • Q is de warmtebelasting op de verwarmingstak, kW;
 • ∆t is het temperatuurverschil tussen het aanvoer- en retourwater, meestal genomen gelijk aan 20 ° С, en in warme vloeren – 10 ° С.

De volgende stap is het berekenen van de reële coëfficiënt K van het debiet van de mengklep, rekening houdend met de drukval erover 0,2 Bar met de formule:

Voor hetzelfde voorbeeld is de waarde van K gelijk aan 0,86 / √0,2 = 0,86 / 0,45 = 1,9 m³ / h. Open vervolgens de catalogus van de geselecteerde klepfabrikant en selecteer uit de regel een driewegklep waarvan de Kvs gelijk is aan of groter is dan de verkregen waarde. Neem het bekende merk Danfoss en kies uit de VRB3 productserie een afsluiter met DN15 sproeiers en Kvs = 2,5 m³/h. De vorige waarde in de serie is 1,6 m³/h, wat in ons geval duidelijk niet genoeg is..

Vereenvoudigde mengelementen met temperatuurvergrendeling

Een autonome driewegklep van een vereenvoudigd type mag worden geïnstalleerd in eenvoudige verwarmingssystemen van landhuizen, waar warmte wordt verkregen uit een TT-ketel. Voor gebruik heeft het geen thermische kop met een temperatuursensor nodig en er is geen steel..

Het thermostatische element, dat in de behuizing is geïnstalleerd, wordt bijvoorbeeld afgesteld op een bepaalde temperatuur van het koelmiddel aan de uitlaat. оС (moet op de behuizing worden vermeld).

Driewegklep op het verwarmingssysteem: werkingsprincipe, selectie, installatie

De mengklep van dit monster handhaaft altijd de ingestelde temperatuur van het koelmiddel aan de uitlaat, deze instelling verandert niet. Daarom zijn er positieve en negatieve punten bij het gebruik van een dergelijk anker:

 • het voordeel is dat het goedkoper is dan een unit met een thermische kop. Het verschil is ongeveer 30%;
 • nadeel – er is geen mogelijkheid om de verwarming van de uitgaande koelvloeistof aan te passen. Als de fabrieksinstellingen zijn ingesteld op 55 ° C, dan zal hij constant water leveren met een bepaalde temperatuur van ± 2 ° C;
 • Voordat u een klep met een vereenvoudigd ontwerp aanschaft, moet u de documentatie voor de vastebrandstofketel zorgvuldig bestuderen, deze geeft meestal de minimale retourtemperatuur aan.

De thermostatische driewegklep is een nogal handig ding in het verwarmingssysteem van een privéwoning, waardoor het mogelijk is om de verwarmde vloeistof effectief te gebruiken en daardoor brandstof te besparen. Bovendien kunt u met dit onderdeel de levensduur van ketels voor vaste brandstoffen verlengen en speelt het ook de rol van een veiligheidselement. Aan de andere kant moet je de klep nergens boetseren, het is altijd beter om een ​​specialist te raadplegen die hier goed thuis in is.

Hoe een driewegklep te kiezen voor een verwarmingssysteem voor een privéwoning?

Nu weet je voor welke gevallen bepaalde soorten kleppen worden gebruikt. Maar dit is niet het enige selectiecriterium, omdat de kleppen verschillende methoden voor temperatuurregeling en verschillende stroomsnelheden hebben. En het fabricagemateriaal kan verschillen. Laten we dit in meer detail behandelen..

Methode voor temperatuurregeling:

Handmatige 3-weg ventielen

Laten we beginnen met handmatige aanpassingen. Hier is de steel verbonden met een klep of handvat, daaronder bevinden zich markeringen, met behulp waarvan de temperatuur wordt geregeld. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier, dus sommige mensen beschouwen het als betrouwbaarder. Maar ik geloof dat alles van het bedrijf afhangt: als de klep van hoge kwaliteit is, werkt hij niet minder met automatische aanpassing dan met handmatige.

Voordelen: nadelen
Lage prijs in vergelijking met andere soorten kleppen Je moet zelfstandig reageren op alle veranderingen in omgevingscondities
Werkt zonder elektriciteit aan te sluiten Het verwarmingscircuit warmt niet gelijkmatig op

Thermostatische 3-weg ventielen

Thermostatisch.

Als een thermostaat in de constructie is ingebouwd, wordt zo’n klep een thermostatische klep genoemd. Het wordt meestal maar één keer geconfigureerd. Vervolgens selecteert hij zelf de stand van de stengel op basis van temperatuurschommelingen. Hiervoor is een warmtegevoelige vloeistof of gas verantwoordelijk: als de temperatuur stijgt, zetten ze uit en beginnen ze de stengel te bewegen. Deze kleppen zijn elektronisch en mechanisch. Een driewegklep met thermostaat is veel handiger dan een handmatige, omdat ze automatisch werken, maar het kost ook meer.

Voordelen: nadelen
Automatische temperatuurregeling Hoge prijs in vergelijking met handmatige ventielen
Gelijkmatige verwarming van het verwarmingscircuit
Mechanische modellen werken zonder elektriciteit

Gemotoriseerde 3-weg kleppen

Servo aangedreven.

De meest nauwkeurige zijn driewegkleppen met een elektrische aandrijving. Ze hebben een ingebouwde thermostaat, maar worden aangestuurd door een elektronische unit die werkt op een servoaandrijving. Wanneer de temperatuur verandert, stuurt de thermostaat een signaal naar de regelaar. En hij regelt al de aandrijving, het verhogen of verlagen van de stuurpen.

Voordelen: nadelen
Vereist geen menselijke deelname aan temperatuurregeling Hoge prijs
Hoogste precisie van alle driewegventielen Afhankelijkheid van elektriciteit
De hoogste kwaliteit en uniforme verwarming verwarming Hoger energieverbruik in vergelijking met elektronische thermostaatkranen

Ik denk dat het beter is om voor de middelste optie te kiezen. Handmatige afstelling is onhandig en de gemotoriseerde klep is duur. En een dergelijke nauwkeurigheid is zelden vereist in een huiselijke omgeving..

productie materiaal:

De duurzaamheid van het product hangt af van het materiaal dat is gebruikt voor de vervaardiging van de behuizing. Ik wil meteen zeggen dat er soms kleppen van silumin zijn. Hoewel ze veel goedkoper zijn, raad ik aan er geen aandacht aan te besteden. En er zijn veel andere betrouwbare materialen:

 1. Zwarte koolstofstalen kleppen zijn duurzaam en relatief goedkoop. Helaas corroderen ze, daarom zijn ze meestal bedekt met nikkel of chroom. Ook roestvrij staal wordt vaak gebruikt, maar dergelijke producten zijn duurder..
 2. Gietijzer is sterk, duurzaam en niet corrosief. Maar meestal zijn dit ouderwetse kleppen, omdat er nu meer geavanceerde materialen worden gebruikt..
 3. De meest populaire zijn messing en bronzen producten. Dit zijn duurzame, sterke en roestvrije materialen. In industriële omstandigheden, waar de temperatuur hoger is dan 200 graden, kunnen ze niet worden gebruikt, maar ze zijn ideaal voor huishoudelijke behoeften. Ik raad je aan om juist zulke driewegventielen te kiezen, als het materiaal niet in de eigenschappen vermeld staat, is het altijd te herkennen aan de karakteristieke kleur en textuur..

Ik zou ook iets willen zeggen over keramiek. Het wordt praktisch niet gebruikt als materiaal voor het lichaam. Maar de interne details zijn er vaak van gemaakt. Dit komt doordat keramiek niet wordt aangetast door chemicaliën. Het is ook duurzaam.

Temperatuurbereik en werkdruk

Bij het kiezen van een driewegklep moet ook rekening worden gehouden met het temperatuurinstelbereik. Zo staat een thermomengkraan voor een vloerverwarming meestal ingesteld op 30-40 °C. Hoewel dit bereik het meest comfortabel is voor het verkrijgen van warm water. Ook de maximale druk die de klep kan weerstaan ​​verschilt. Sommige modellen kunnen tot 16 bar weerstaan. Hoewel meestal in huishoudelijke omstandigheden meer dan 6 bar niet vereist is. Over het algemeen worden de werkdrukwaarden voor deze apparaten geregeld door GOST 26349-84.

Ander

Vergeet natuurlijk niet dat driewegkranen verschillende diameters van de aansluitleidingen hebben. De meest voorkomende huismaten zijn 1 en ¾ inch. De draad kan intern of extern zijn.

Het aantal liters dat per uur door de klep gaat, is afhankelijk van de doorvoerindicatoren. Het moet zo worden gekozen dat de klep een coëfficiënt heeft die iets hoger is dan het berekende resultaat. Als er bijvoorbeeld 2 m³ per uur door het systeem stroomt, moet er gekozen worden voor een klep met een capaciteit van 2,5 m³ per uur..

Maar de capaciteit varieert afhankelijk van of de klep volledig of licht open is. De verhouding van deze indicatoren wordt het dynamisch regelbereik genoemd. Hoe hoger de verhouding, hoe beter de doorvoer behouden blijft. De beste verhouding wordt beschouwd als 100: 1, maar is vrij zeldzaam. De meest voorkomende indicatoren zijn 50: 1 of 30: 1, kleppen met dergelijke indicatoren kunnen veilig worden genomen.

Driewegklep voor verwarming met een thermostaat: schema en belangrijkste functies

Ondanks de uiterlijke gelijkenis met het T-stuk, vervult de klep totaal verschillende functies. De unit, aangevuld met een thermische kop, is het belangrijkste element van de afsluiters.

Een comfortabele temperatuur behouden

Om een ​​comfortabele luchttemperatuur te behouden, moet u de verwarming regelen. Dit kan op twee manieren. In ieder geval zijn manipulaties met de koelvloeistofstromen noodzakelijk. Thermische mengkranen worden aanbevolen voor installatie in huizen met warme vloeren.

Kwalitatieve verandering in de eigenschappen van radiatoren

Om de kwaliteit van het koelmiddel te regelen, moet de warmtegenerator op een lichtgewicht bedrijfsmodus worden geschakeld (er wordt een koude stroom aan de batterijen geleverd).

U moet dit weten!In een privéhuis kunt u de modus in de ketelapparatuur wijzigen. In stedelijke hoogbouw blijft het enige dat overblijft het regelen van de temperatuur in de batterij..Met behulp van de mixer behoud je een comfortabel microklimaat

Kwantitatieve regeling van warmtestroom

Als de temperatuur van de koelvloeistof op geen enkele manier kan worden gewijzigd, moet de hoeveelheid vloeistof worden geregeld met behulp van een driewegregelklep. Er zullen minder stromen door de pijpleiding gaan, daarom zal de luchttemperatuur in de kamer afnemen.

Zo’n apparaat is een driewegklep met een thermostaat. Met zijn hulp kunt u de hoeveelheid vloeistof die door het verwarmingssysteem gaat, beperken (verhogen). Met andere woorden, er zal een kleinere (grotere) hoeveelheid koelvloeistof door de batterijen gaan, respectievelijk de temperatuurbalans van de kamer zal veranderen.

Het is mogelijk om de regelaar afzonderlijk op de batterij en de driewegmontage te installeren, maar om de efficiëntie te verhogen, wordt aanbevolen om een ​​mengkraan met een thermostaat te installeren.

Schema voor het splitsen van streams

Fabrikanten beoordeling

Het is natuurlijk onmogelijk om eenduidig ​​te antwoorden welke fabrikant de beste driewegkranen maakt. Elk product heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. In deze lijst zijn de plaatsen verdeeld volgens de prijs/kwaliteit verhouding.

 1. ESBE (Zweden);
 2. Danfoss (Denemarken);
 3. Watt (Europese Unie);
 4. Valtec (Rusland-Italië);
 5. Caleffi (Italië);
 6. Herz (Oostenrijk);
 7. Barberi (Italië).

De bekendste fabrikanten en modellen: kenmerken en prijzen

Nu wil ik het hebben over de meest populaire en betrouwbare driewegkleppen, zodat het voor u gemakkelijker is om het juiste model te kiezen..

TIM

Fabrikant uit China. Biedt redelijk hoogwaardige producten voor verwarming en watervoorziening tegen een relatief lage prijs.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
TIM ZEISSLER BL3110C04 (ZEISSLER) BL3110C04 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 35-60

Werkdruk: 2-5 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, voor verwarming en warmwatervoorziening 2.300-3.000
TIM BL8803 BL8803 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 38-60

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mixen, externe aansluiting via American 2 800-3 500
TIM BL8804A BL8804A Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 38-60

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, met elektrische aandrijving 2.000-2.600

Esbe

Dit Zweedse bedrijf houdt zich bezig met de productie van verschillende modellen kleppen en controllers. Ik geloof dat de producten van dit bedrijf van de hoogste kwaliteit zijn. hoewel duur.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
Esbe VTA321 VTA321 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 35-60

Werkdruk: 2-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor verwarming en warmwatervoorziening 6.000-6.500
Esbe VTA372 VTA372 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 20-55

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, hoge doorvoer 7.000-8.000
Esbe VTC511 VTC511 Materiaal: gietijzer

Temperatuurbereik: 60-75

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Voor vastebrandstofketels 8.000-9.000

STOUT

Gezamenlijke productie van Rusland, Italië, Spanje en Duitsland. Producten zijn perfect aangepast aan de Russische omstandigheden.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
Stout SVM-0120-164325 SVM-0120-164325 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 20-43

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, voor verwarming en warmwatervoorziening 4.500-5.000
Stout SVM-0125-186520 SVM-0125-186520 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 30-65

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor verwarming 4.000-4.300
Stout SVM-0120-256025 SVM-0120-256025 Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 35-60

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, hoge doorvoer 5 200-5 800

WATT

Een van de grootste fabrikanten van verwarmingsapparatuur in Europa. Enorm assortiment producten.

Foto Model Specificaties: Eigenaardigheden kosten, wrijven.
Watt Aquamix 61C Aquamix 61C Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 32-50

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor warmwatervoorziening 5 200-5 700
Watt Aquamix 63C Aquamix 63C Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 25-50

Werkdruk: 1-10 bar

Diameter: ¾ inch

Mengen, voor vloerverwarming 5.500-6.000
Watt V3GB Watt Klassiek V3GB Watt Klassiek Materiaal: messing

Temperatuurbereik: 20-50

Werkdruk: 3-10 bar

Diameter: 1 inch

Mengen, met elektrische aandrijving 12.500-14.000

“Navien”

De fabrikant “Navien” staat bekend om de productie van ketelapparatuur. Driewegkleppen worden vervaardigd om de stroom van vaste brandstofapparatuur te regelen. De vrijgave door één fabrikant “Navien” van zowel driewegkleppen als ketels is een belangrijk pluspunt. Dit is een garantie voor een efficiënte werking van het gehele verwarmingssysteem..

Driewegkraan

Danfoss

De vrij populaire Duitse fabrikant Danfoss produceert driewegkranen met elektrische aandrijving, die eenvoudig te bedienen, duurzaam en betrouwbaar zijn. De kranen zijn compact genoeg. Het belangrijkste is om het juiste model te kiezen, dan wordt het resultaat bereikt..

Naast de bovengenoemde voordelen kan worden opgemerkt:

 • nauwkeurigheid van temperatuurregeling;
 • stabiliteit;
 • makkelijk onderhoud;
 • het werk is volledig geautomatiseerd.

Danfoss driewegklep

Prijsoverzicht

Voordat u naar een winkel gaat voor de aankoop van een driewegkraan, moet u alle technische punten met betrekking tot de mengkraan en de hoofdverwarming ophelderen. Daarnaast kunt u gebruik maken van ons advies, zie reviews van fabrikanten.

We bieden een overzicht van beproefde fabrikanten en geschatte kosten van afsluiters:

 • De Zweedse fabrikant “Esbe” biedt kranen aan vanaf 3.900 roebel;
 • Honeywell biedt handige en eenvoudige driewegkleppen voor verwarming met een thermostaat voor een prijs van 5.500 roebel;
 • Valtec is nog niet zo lang geleden op de markt gekomen, maar de producten hebben zich alleen aan de positieve kant bewezen. Kranen kunnen worden gekocht voor een prijs van 3.500 roebel;
 • mixers van de fabrikant “Danfoss” bieden tegen een prijs van 3.550 roebel;
 • Heimer-producten kunnen leiders in de budgetlijn worden genoemd. Je kunt ze kopen vanaf 2.000 roebel.

Technische kenmerken “ESBE VRG131” in vergelijking met “ESBE VTA522”

Model Werkdruk, bar Max t, ° Draaddiameter, inch Doorvoer, m3 / h
ESBE VRG131

ESBE VRG131

tien 110 ¾ 6.3
ESBE VTA522

ESBE VTA522

tien 95 1 3.2

Esbe driewegkranen: installatie-instructies en kenmerken

Een van de belangrijkste voordelen van Esbe-modellen zijn eenvoud en betaalbare kosten..

Esbe driewegklep voor verwarming

Nuttig advies!Als u de klep moet afstellen, verlaat dan eenvoudige modellen, waarvan het belangrijkste nadeel het onvermogen is om het temperatuurregime aan de uitlaat te stabiliseren.

Bij het installeren van de klep moet rekening worden gehouden met een aantal kenmerken:

 1. Met de mengeenheid kunt u een extra circuit in het systeem creëren, dat via twee punten op het verdeelstuk is aangesloten, wat een continue circulatie van water aan de uitlaat garandeert.
 2. Bij de inlaat wordt de stroom verzekerd in geval van vraag naar extra warmte.
 3. De klep met een thermostaat is aangesloten op de mengeenheid.
 4. Om het debiet van pompapparatuur te verhogen, wat vaak onvoldoende is vanwege de smalheid van de kleppen die op één punt samenkomen, is een extra leiding nodig om het stroomverbruik van de pomp te verminderen. Dergelijke maatregelen zijn echter niet voor alle Esbee-modellen relevant..
 5. Als er behoefte is aan een tweede leiding, is het de bedoeling om een ​​inregelafsluiter te installeren of de pomp aan te sluiten op deze extra leiding, wat leidt tot egalisatie van de temperaturen van de in- en uitlaatstromen..

Esbe-klep geïntegreerd in het verwarmingssysteem

“Navien”: Koreaanse geassembleerde apparatuur

Het gebeurde zo dat Koreaanse producten altijd van hoge kwaliteit zijn. Deze verklaring is van toepassing op elke techniek, zolang er niet mee geknoeid wordt. Gerenommeerde fabrikanten zoals Navien volgen alle technologische processen. En de lage kosten zijn juist te danken aan het feit dat de productie in de VRC goedkoper is dan in andere landen..

Driewegklep

Driewegklep “Navien” oorspronkelijk uit Korea

De kosten van driewegkleppen “Navien” zijn lager dan die van het vorige merk, maar dit betekent niet dat ze slechter zijn. Hierbij speelt psychologie een rol. De fabrikant is minder bekend, waardoor de merkopmaak minder is..

Herziening van prijzen voor driewegkleppen voor verwarming op Russische tellers

De kosten van de overwogen modellen van driewegkleppen met servoaandrijving zijn aangegeven vanaf januari 2018.

merk model Werkdruk, bar Werktemperatuur, ° С Reactietijd, sec kosten, wrijven.
A20S

A20S

tien 0 ÷ 90 acht 3300
SLIMME QT5304/5306

SLIMME QT5304/5306

twintig 0 ÷ 90 n.v.t 6 800
Mosklapan MS-311-32-50

Mosklapan MS-311-32-50

twintig 0 ÷ 95 40-50 7 800
SLIMME QT3308

SLIMME QT3308

16 0 ÷ 95 16 2700
ARM CR03

ARM CR03

16 0 ÷ 90 acht 2.000

Doe-het-zelf ventielinstallatie

Wanneer u een drieweg thermomengklep met uw eigen handen installeert, moet u rekening houden met het schema van uw ketel en warmtevoorziening in huis. Volg alle instructies en aansluitpunten duidelijk op. Lees ook aandachtig het diagram van de hoofdknooppunten. De knooppunten omvatten alle eenheden die in de buurt van onze ketel zijn geïnstalleerd voor de lichaamsvoorziening van het huis.

 1. We installeren de pomp op de retourleiding. Als het op het voer van de ketel staat, zal het snel bederven..
 2. Er is een aansluiting nodig, die ook met de hand kan worden gedaan, het zal de hele wateraansluiteenheid beschermen tegen oververhitting.
 3. In het natuurlijke circulatiesysteem van het koelmiddel wordt de koudwatertoevoerleiding aangesloten op de ketelinlaat (meestal onderaan). Warmwaterleiding – van bovenaf naar de ketel (zoals weergegeven in het diagram). Houd er rekening mee dat de pijp van het hete koelmiddel moet zijn gemaakt van goed staal, koper, gietijzer of bis-legering, omdat de watertemperatuur kan worden verwarmd tot 100-105 graden Celsius.
 4. De aansluiting van het expansievat (hetzij op de retourleiding of bij de uitlaat – het maakt niet uit, zie het diagram) dient als een soort zekering en buffer in ons knooppunt.
 5. Aansluiting op een veiligheidsgroep: op een manometer die de druk in de ketel aangeeft; naar het noodoverdrukventiel; automatische veiligheidsventilatie. Deze veiligheidsvoorzieningen worden aan de uitlaat van de ketel geïnstalleerd om de verwarmde warmtedrager te regelen (zie schema).
 6. Installatie en aansluiting volgens het schema van de warmteaccumulator.
 7. Hierna is de aansluiting van de driewegmengklep strikt in overeenstemming met het diagram, hij is het die warm water uit de warmteaccumulator zal mengen met koud water uit de retour.

Als u via de zoekopdracht bij dit artikel bent gekomen, heeft u waarschijnlijk al iets gehoord over het mengen van buisfittingen die worden gebruikt in verwarmingssystemen van particuliere huizen en appartementen. Dus, zonder lange voorwoorden, stellen we voor om 3 vragen te bespreken: hoe werkt een thermostatische driewegklep, waar moet deze worden geïnstalleerd en hoe kies je de juiste om geen extra geld uit te geven.

De taak van elke 3-wegklep is om water van de gewenste temperatuur aan de hoofdleiding te leveren door 2 stromen te mengen of te scheiden. Zo is het element uitgerust met drie uitgangen, waarvan er één altijd open is en de andere twee elkaar geheel of gedeeltelijk overlappen tijdens bedrijf. Vandaar de naam van de kraan – drieweg (soms zeggen ze ook “drieweg”, wat niet correct is).

Volgens de methode om het koelmiddel van de vereiste temperatuur te bereiden, zijn de thermostatische kleppen verdeeld in 2 groepen, weergegeven op de foto:

 1. Mengen. Ze worden geleverd met 2 waterstromen – warm en gekoeld (de ingangen worden aangeduid met de letters “A” en “B”), en vanaf de derde aftakleiding (gemarkeerd met “AB”) is er een mengsel van de ingestelde temperatuur. Op het messing lichaam is er een markering in de vorm van een pijl die uit twee richtingen convergeert.
 2. Scheiden of verdelen. De inkomende warmtedrager is verdeeld in 2 geregelde variabele stromen. Markering op het lichaam – 2 divergerende pijlen of letters “A”, “B” op de uitlaatpijpen en “AB” bij de inlaat.

Volgens het werkingsprincipe zijn driewegkleppen ook verdeeld in twee typen: zadel- en kogelkranen. Het apparaat van de eerste is vergelijkbaar met gewone waterkleppen, alleen wordt in plaats van een draadstang een drukklep gebruikt. Er wordt een plaat op bevestigd, die tussen twee zadels beweegt en achtereenvolgens 2 passen blokkeert. De staaf wordt op drie manieren geperst:

 • ingebouwd thermo-element
 • thermische kop met externe temperatuursensor
 • servo-.

Thermo-mengkogelkranen werken volgens het principe van dezelfde kranen, met slechts drie uitgangen. Ze worden handmatig bestuurd of vanuit een elektrische aandrijving die de stang draait op commando van de automatisering. De elementen hebben een volledige doorlaat en worden gekenmerkt door een hoge stroomcapaciteit, wat een lagere hydraulische weerstand betekent. Nadeel – afhankelijkheid van de spanning in het lichtnet en de noodzaak om een ​​ononderbroken stroomvoorziening (UPS) te installeren.

Installatieregels voor fittingen:

Meestal geeft de fabrikant op het lichaam van een driewegklep de beweging van de waterstroom aan met pijlen. Aan de hand van deze referentiepunten kunt u ook het type afsluiter bepalen. De verbinding met het systeem verloopt zoals aangegeven door de pijlen. De plaats van installatie moet geschikt zijn voor latere aanpassingen of vervanging in het geval van een storing. Hiervoor zijn zowel retour als aanvoer geschikt. Maar lees de instructies aandachtig, aangezien niet alle kleppen kunnen worden geïnstalleerd voor toevoer.

Omdat de meeste ventielen van binnen van keramiek zijn, kunnen ze niet goed tegen vuil water. Daarom is het beter om een ​​filter voor de klep te installeren. Als dit niet gebeurt, kan het apparaat verstopt raken. In sommige gevallen is het voldoende om het schoon te maken, maar soms helpt zelfs dit niet. Beknibbel daarom niet op filters..

De elektrische aandrijving mag niet aan de onderkant worden geplaatst, en mechanische thermostatische mengkranen worden ook niet geadviseerd om op deze manier, uitsluitend verticaal, te installeren. Maar ik zal uit eigen ervaring zeggen dat dit in sommige gevallen mogelijk is. En de beoordelingen van sommige eigenaren bevestigen dit..

Interne organisatie

Er zijn twee soorten roterende sluizen, zitting en roterende. Ze verschillen in interne structuur en type toegepaste kracht voor aanpassing..

De roterende driewegklep heeft een kogelkraan. Hij draait, blokkeert de ene richting en opent een andere (zie afbeelding). De interne structuur van een dergelijke kraan is vergelijkbaar met een kogelkraan..

Werkingsprincipe van 3-weg roterende klep:

Werkingsprincipe van 3-weg roterende klep:

De driewegzadelklep heeft een steel met één (in de menging) of twee (in de scheidende) afsluiters (zie afb.). Het zijn metalen ballen die strak in het nest passen. Wanneer een van hen de stroom blokkeert, is de tweede volledig open.

Het werkingsprincipe van een driewegschotelklep:

Hoe installeer ik een doe-het-zelf mengkraan?

Dit installatieschema wordt voornamelijk gebruikt in stookruimten van die verwarmingssystemen die zijn aangesloten op een hydraulische afscheider of op een zwaartekrachtcollector. En de pomp, die zich in circuit nr. 2 bevindt, zorgt voor de vereiste circulatie van de werkvloeistof.

Driewegkleppen in het verwarmingssysteem: werkingsprincipe en installatieschema's

Opmerking! Als de driewegklep rechtstreeks wordt aangesloten op een bypass-bron van thermische energie die is aangesloten op poort B, moet een klep worden geïnstalleerd met een hydraulische weerstand die gelijk is aan dezelfde weerstand van deze bron.

Driewegkleppen in het verwarmingssysteem: werkingsprincipe en installatieschema's

Als dit niet gebeurt, zal de stroomsnelheid van de werkvloeistof in het segment AB fluctueren in overeenstemming met de beweging van de staaf. Merk ook op dat dit installatieschema voorziet in de mogelijke beëindiging van de vloeistofcirculatie door de bron als de installatie werd uitgevoerd zonder een circulatiepomp of een hydraulische afscheider in het hoofdcircuit.

Driewegkleppen in het verwarmingssysteem: werkingsprincipe en installatieschema's

Het is onwenselijk om de klep aan te sluiten op verwarmingssystemen of een drukverdeelstuk bij afwezigheid van apparaten die de overmatige druk smoren. Anders zal de stroomsnelheid van de vloeistof in sectie A-B fluctueren, en aanzienlijk.

Driewegkleppen in het verwarmingssysteem: werkingsprincipe en installatieschema's

Als oververhitting van de retour is toegestaan, wordt overdruk afgevoerd door middel van een jumper die parallel aan de klepmix in het circuit is geïnstalleerd.

Kenmerken van productinstallatie

Tijdens de installatie van driewegkleppen komen veel nuances naar voren. De ononderbroken werking van het verwarmingssysteem is afhankelijk van hun boekhouding. De fabrikant voegt instructies bij voor elke klep, waarvan de naleving vervolgens veel problemen zal voorkomen..

Algemene installatierichtlijnen

Het belangrijkste is om de klep in eerste instantie in de juiste positie te zetten, geleid door de aanwijzingen die worden aangegeven door de pijlen op het lichaam. Wijzers geven het pad van de waterstroom aan.

A staat voor directe verplaatsing, B staat voor loodrechte of bypass-richting, AB staat voor gecombineerde invoer of uitvoer.

Op basis van de richting zijn er twee klepmodellen:

 • symmetrisch of T-vormig;
 • asymmetrisch of L-vormig.

Bij montage langs de eerste komt de vloeistof de klep binnen via de eindgaten. Komt na het mengen door het midden naar buiten.

In de tweede variant komt een warme stroom vanaf het einde binnen en een koude stroom van onderaf. De uitlaat na het mengen van de vloeistof bij verschillende temperaturen vindt plaats via het tweede uiteinde.

Installatieschema ventiel # 1

Het installatieschema van de klep op de foto wordt gebruikt in verwarmingssystemen die worden aangedreven door een drukverdeelstuk

Het tweede belangrijke punt bij het installeren van de mengkraan is dat deze niet mag worden geplaatst met de aandrijving of de thermostaatkop naar beneden. Voor aanvang van de werkzaamheden is voorbereiding noodzakelijk: water wordt voor het installatiepunt afgesneden. Controleer vervolgens de leiding op de aanwezigheid van resten die ervoor kunnen zorgen dat de kleppakking defect raakt.

Het belangrijkste is om een ​​plaats voor installatie te kiezen, zodat de klep toegang heeft. Het kan zijn dat het in de toekomst moet worden gecontroleerd of gedemonteerd. Dit alles vereist vrije ruimte..

Mengventiel inzetstuk

Bij het plaatsen van een driewegmengkraan in een stadsverwarmingssysteem zijn er verschillende mogelijkheden. De keuze van het schema hangt af van de aard van de aansluiting van het verwarmingssysteem.

Wanneer, volgens de bedrijfsomstandigheden van de ketel, een fenomeen als oververhitting van het koelmiddel in de retour is toegestaan, ontstaat er noodzakelijkerwijs een overdruk. In dit geval wordt een jumper gemonteerd die de overtollige kop smoren. Het wordt parallel aan de klepmix geïnstalleerd..

Klep aansluitschema # 2

Dit circuit wordt gebruikt wanneer het verwarmingssysteem is aangesloten op een zwaartekrachtcollector. Het is belangrijk om de juiste installatieoptie te kiezen op basis van de kenmerken van uw pijpleiding.

Het diagram op de foto is een garantie voor een hoogwaardige regeling van de systeemparameters. Als de driewegklep rechtstreeks op de ketel wordt aangesloten, wat meestal het geval is bij autonome verwarmingssystemen, is een inzetstuk voor een inregelafsluiter vereist..

Als de aanbeveling voor het installeren van een balanceerapparaat wordt genegeerd, kunnen aanzienlijke veranderingen in de stroomsnelheid van de werkvloeistof, afhankelijk van de positie van de steel, optreden in de AB-poort..

Aansluiting volgens het bovenstaande diagram garandeert niet de afwezigheid van circulatie van de koelvloeistof door de bron. Om dit te bereiken, is het noodzakelijk om bovendien een hydraulische isolator en een circulatiepomp op het circuit aan te sluiten..

Om de stromen te scheiden wordt ook de mengkraan geplaatst. De noodzaak hiervoor ontstaat wanneer het onaanvaardbaar is om het broncircuit volledig te isoleren, maar het omzeilen van de vloeistof in de retour mogelijk is. Meestal wordt deze optie gebruikt in de aanwezigheid van een autonome stookruimte..

Aansluitschema nr. 3

De inregelafsluiter wordt geïnstalleerd in het gedeelte van de pijpleiding van de driewegklep die is aangesloten op de poort gemarkeerd met het symbool B. De hydraulische weerstand moet identiek zijn aan die van de ketel.

Houd er rekening mee dat bij sommige modellen trillingen en geluid kunnen optreden. Dit komt door inconsistente stroomrichtingen in de pijpleiding en het mengartikel. Hierdoor kan de druk over de klep dalen tot onder de toegestane.

Het scheidingsapparaat installeren

Wanneer de temperatuur van de bron hoger is dan vereist door de verbruiker, wordt een klep die de stromen scheidt in het circuit opgenomen. In dit geval zal de oververhitte vloeistof bij een constant debiet zowel in het ketelcircuit als door de consument niet naar de laatste komen..

Om het circuit te laten werken, moet in beide circuits een pomp aanwezig zijn..

Op basis van het bovenstaande kunnen algemene aanbevelingen worden samengevat:

 1. Bij het installeren van een driewegklep worden manometers ervoor en erna geïnstalleerd.
 2. Om het binnendringen van onzuiverheden te voorkomen, is een filter voor het product gemonteerd.
 3. De behuizing van het apparaat mag niet worden belast.
 4. Een goede regeling moet worden gewaarborgd door een overdruksmoorinrichting voor de klep te plaatsen..
 5. Tijdens de installatie mag de klep zich niet boven de aandrijving bevinden.

Het is ook noodzakelijk om voor het product en daarna de rechte delen te behouden die door de fabrikant worden aanbevolen. Het niet naleven van deze regel zal leiden tot een wijziging van de aangegeven technische kenmerken. De garantie voor het apparaat is niet geldig.

Lay-out van de driewegklep in het verwarmingssysteem

Driewegklep in een verwarmingssysteem met een vastebrandstofketel

Het eenvoudigste schema in een systeem met een ketel op vaste brandstof. Doel: bescherming tegen condensatie en oververhitting, handhaving van de temperatuur in het verwarmingscircuit.Schema voor het aansluiten van een warme vloer op een elektrische boiler

Verwarmingsschema met een elektrische boiler en vloerverwarming. Hydrocollectoren worden gebruikt om warme vloeren te scheiden in meerdere circuits..Driewegklep in een verwarmingssysteem met indirecte ketel

Gebruik in leidingen met een indirecte verwarmingsketel, waarmee u de warmwatervoorziening kunt organiseren met een enkelcircuitketel.

Schijven gebruiken

Naast de thermostaatkop kan de klep op andere manieren worden aangestuurd. De eerste is handmatig, wanneer de diepte van het indrukken van de stang wordt bepaald door de rotatie van het handvat buiten het lichaam. Niet de beste optie en is alleen geschikt als de temperatuur van het water dat de leidingen binnenkomt onveranderd is. Een andere mogelijkheid is aansturing door middel van een servo en een elektrische aandrijving die commando’s ontvangt van de controller. Om met verschillende actuatoren samen te werken, wordt een ander type kleppen gebruikt – roterende kleppen, waarvan het apparaat wordt weergegeven in de afbeelding:

3-weg kogelkraan zwenkend type:

Deze 3-wegklep lijkt sterk op een conventionele gemotoriseerde kogelkraan.

Het schema van de zwenkkraan voor 3 uitgangen

Hier is er een zekere overeenkomst met een kogelkraan, alleen heeft het werkende wartelelement een andere gatvorm om de koelvloeistof in twee richtingen tegelijk te laten passeren. Het werkingsprincipe is hier eenvoudig: de as wordt in de gewenste hoek gedraaid, geroteerd door de aandrijving. Deze laatste wordt aangestuurd door een controller die pulsen ontvangt van een of meerdere sensoren. Gewoonlijk worden klepaandrijvingen geïnstalleerd in complexe of geautomatiseerde weersgestuurde verwarmingssystemen..

Schema’s voor het aansluiten van de klep op het verwarmingssysteem

Wanneer er begrip is van wat een driewegklep is en waar zijn werk uit bestaat, kunt u verschillende aansluitschema’s overwegen, afhankelijk van het doel en de rol van het element bij het verwarmen van het huis. Installatie van een thermomengende 3-wegklep wordt uitgevoerd in 4 gevallen:

 1. Om de vastebrandstofketel te beschermen tegen de gevolgen van condensatie en temperatuurschokken na plotselinge stroomuitval.
 2. De koelvloeistof in de vloerverwarmingscircuits moet opwarmen tot 45 ° C, de temperatuur wordt op peil gehouden door een mengunit met een driewegklep.
 3. Om de vereiste watertemperatuur in verschillende takken van het systeem te handhaven.
 4. Wanneer u een indirecte verwarmingsketel wilt aansluiten op een eenkringsgasketel.

Om de verwarmingseenheid voor vaste brandstoffen te beschermen tegen condensvorming, is het onmogelijk om tijdens het opwarmen gekoeld water uit het radiatornetwerk naar de keteltank te laten lopen. Hiervoor wordt het volgende ketelaansluitschema met bypass en driewegmengklep gebruikt:

Gedetailleerd schema van de klepinstallatie in het TT-ketelcircuit

De schakeling werkt als volgt. Totdat de warmteopwekker is opgewarmd, circuleert het water in een kleine cirkel door de bypass. Wanneer het koelmiddel in de retourleiding opwarmt tot 50-55 ° C, begint de klep te openen en mengt het koude koelmiddel uit het systeem. Wanneer de kachel in de bedrijfsmodus komt, wordt de bypass gesloten en gaat de volledige stroom door de radiatoren. Dit onderwerp wordt in meer detail behandeld in de video:

In het vloerverwarmingssysteem vervult dit element dezelfde functies. De circulatiepomp drijft het koelmiddel langs de verwarmingscircuits totdat het begint af te koelen. Zodra dit gebeurt, zullen de sensor en de thermische kop werken, waarna de driewegklep warm water van de ketel aan het gesloten circuit zal toevoegen. Hoe u het vloerverwarmingsspruitstuk, de pomp en de klep op de juiste manier met uw eigen handen installeert, wordt weergegeven in het diagram:

Water mengen met 3-weg ventiel

De pomp laat water langs de contouren van de warme vloer circuleren en de klep houdt de temperatuur op 35 … 45 graden

Het volgende voorbeeld van het gebruik en aansluiten van dit belangrijke onderdeel is het doorvoeren van een warmtegenerator voor vaste brandstoffen en een buffertank met een warmteaccumulator. Om het geheel snel genoeg op te warmen, moet de temperatuur van de meegeleverde koelvloeistof 70 tot 85 ° C zijn, wat helemaal niet nodig is in het radiatorverwarmingssysteem. De driewegklep die achter de tank is geïnstalleerd, helpt samen met een aparte circulatiepomp om deze te laten zakken..

Aansluitschema van de buffertank op CO

In het schema met een warmteaccumulator en een TT-ketel worden 2 mengkleppen gebruikt, elk regelt de temperatuur in zijn eigen circuit

Belangrijk. Houd er bij het installeren van de mengkraan rekening mee dat de pomp aan de kant moet komen waar de altijd open aansluiting van de driewegkraan zit..

Het complexe verwarmingssysteem van een groot huisje kan veel verbruikers hebben die zijn aangesloten door middel van een hydraulische pijl en een verdeelstuk. Bovendien is het in elk van de circuits noodzakelijk om een ​​koelvloeistof met een verschillende temperatuur toe te voeren. Het hoogste is nodig voor een indirecte verwarmingsketel, daarom zijn er geen regelkleppen op de toevoer. De rest van de verbruikers heeft een koudere koelvloeistof nodig, en daarom zijn ze aangesloten via driewegkleppen.

Verwarmingsschema van een huisje met vloerverwarming, radiatoren en een boiler

Er is een driewegklep in elk circuit van het circuit, omdat het nodig is om water met verschillende temperaturen te bereiden. Alleen de warmwaterboiler is rechtstreeks aangesloten op de kam

In een schema met een indirecte verwarmingsketel en een enkelcircuit-gasketel, kun je ook niet zonder een driewegklep. De taak van het element is om de koelvloeistofstroom naar de warmwaterboiler te schakelen op commando van de controller (de elektrische aandrijving wordt geactiveerd).

Aansluiten van de thermostaat voor het laden van de ketel

Terwijl de spoel de ketel verwarmt, is de verwarming inactief omdat de klep de stroom tussen 2 leidingen schakelt

Installatieschema van een driewegscheidingsventiel

Biedt kwantitatieve controle bij de consument – door het debiet van de koelvloeistof te veranderen. Het wordt gebruikt als het, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden van de warmtebron, is toegestaan ​​om het koelmiddel in de retourleiding te omzeilen en het stoppen van de circulatie in het broncircuit niet is toegestaan..

Dit installatieschema met driewegkleppen wordt veel gebruikt in water- en luchtverwarmingsunits die zijn aangesloten vanuit een autonome stookruimte. Om de hydraulische circuits te koppelen moet het drukverlies bij de inregelafsluiter in de bypassleiding gelijk zijn aan het drukverlies bij de verbruiker.

Dit installatieschema van de driewegklep is bedoeld voor aansluiting op een leiding met overdruk. De circulatie van het koelmiddel in het verbruikerscircuit wordt verzorgd door de overdruk die wordt gecreëerd door de circulatiepomp in het circuit van de warmtebron.

Installatieschema van een driewegscheidingsventiel

Installatieschema’s van een mengende driewegklep voor scheiding

Zorgt voor kwantitatieve controle bij de consument door middel van een 3-weg mengkraan. Het wordt gebruikt als, volgens de bedrijfsomstandigheden, de beëindiging van de stroom in het broncircuit niet is toegestaan ​​en de bypass van het koelmiddel van de toevoerleiding naar de retour acceptabel is.

Soortgelijke schema’s voor het aansluiten van driewegkleppen worden veel gebruikt in de leidingen van luchtverwarmers en luchtkoelers, evenals in waterverwarmingseenheden die zijn geïnstalleerd in autonome stookruimten..

Het wordt aanbevolen om op de mengleiding van de driewegklep een inregelafsluiter te installeren met een hydraulische weerstand gelijk aan die van de verbruiker. Circulatie door de verbruiker en bypass wordt uitgevoerd vanwege de overdruk in het broncircuit.

Met de juiste selectie van de klep en hydraulische aansluiting van de bypass met het verbruikerscircuit, is de stroom door de warmtebron constant en in het verbruikerscircuit – variabel.

Installatieschema's van een mengende driewegklep voor scheiding

Aansluitschema van een mengende driewegklep voor stroomscheiding naar een drukverdeelstuk

Aangezien de waterstroom in de tegenovergestelde richting van de stroomrichting in de mengklep beweegt, kunnen bij sommige kleppen geluid en trillingen toenemen, evenals een afname van de toelaatbare drukval over de klep..

Installatieschema van een drieweg-mengklep voor scheiding naar een hydraulische schakelaar Bij aansluiting van een unit met een drieweg-scheidingsklep op een warmtebron direct of in een drukloze verdeler, moet een circulatiepomp worden geïnstalleerd in de aanvoer of retour pijp. De pomp kan worden gedeeld door meerdere circuits.

Installatieschema's van een mengende driewegklep voor scheiding

Het aansluitschema van een driewegklep die de stroom verdeelt, met een extra bypass in het verbruikerscircuit, parallel aan de mengleiding, wordt gebruikt op voorwaarde dat het temperatuurregime van de bron het temperatuurregime van de verbruiker overschrijdt.

De eigenaardigheid van dit schema is dat de kosten in het circuit van de bron en de consument constant zullen zijn en dat het oververhitte koelmiddel niet naar de consument zal komen. De consument krijgt kwaliteitsregulering. Om dit schema te laten werken, is het noodzakelijk om een ​​pomp in het verbruikerscircuit en in het broncircuit te installeren..

Installatieschema's van een mengende driewegklep voor scheiding

Budgetelementen met vaste watertemperatuur

In eenvoudige verwarmingssystemen van landhuizen, die thermische energie ontvangen van een TT-ketel, is het toegestaan ​​om een ​​driewegklep van een vereenvoudigd type te installeren die autonoom werkt. Voor zijn werk heeft hij geen thermische kop met een temperatuursensor nodig, en er is ook geen staaf. Het thermostatische regelelement wordt in de behuizing gemonteerd en is ingesteld op een bepaalde uitlaatwatertemperatuur, bijvoorbeeld 60 of 50 ° C (aangegeven op de behuizing).

Driewegklep met ingebouwd thermokoppel

Werkingsschema en ontwerp van een klep met een ingebouwd regelelement

Een thermo-mengklep van dit type handhaaft altijd een vaste uitlaattemperatuur van het koelmiddel, deze instelling kan niet worden gewijzigd. Daarom is er een plus en een min bij het gebruik van dergelijke fittingen:

 1. Het voordeel is lagere kosten dan de thermische kopassemblage. Het verschil is aanzienlijk – ongeveer 30%.
 2. Nadeel – u kunt de verwarming van de uitgaande warmtedrager niet regelen. Staat het element af fabriek op 55°C, dan zal het altijd water leveren met deze temperatuur ± 2 °C.

Het advies. Voordat u een klep met een vereenvoudigd ontwerp koopt, moet u de technische documentatie voor een vastebrandstofketel zorgvuldig lezen, deze geeft vaak de minimumtemperatuur van de retourwarmtedrager aan. Meer informatie over het gebruik van mengkranen vindt u in een aparte publicatie..

Functionele fundamenten en basistypen collectoren

Het werkschema van de verzamelaar voor een warme vloer is vrij eenvoudig. Het verwarmingsmedium van de verwarmingsketel komt de toevoerverdeler binnen. Het wordt aanbevolen om het bovenop te plaatsen (boven de retourkam), maar afhankelijk van de lokale installatiekenmerken en het type aangesloten mengeenheid kan het ook hieronder worden geïnstalleerd. Het collectorlichaam heeft twee of meer aftakkingen die zijn uitgerust met geschikte afsluit- en regelkleppen. Voor elk van de takken wordt het koelmiddel omgeleid naar bepaalde TP-leidingen. Het uitlaatuiteinde van de leidinglus sluit op een retourverdeelstuk dat de verzamelde totale stroom naar de verwarmingsketel leidt.

Vanzelfsprekend is in het eenvoudigste geval de collector voor een met water verwarmde vloer een stuk buis met een aantal schroefdraaduitlaten. Afhankelijk van de uiteindelijke configuratie die hij ontvangt, kan de complexiteit van zijn montage, instellingen en kosten echter aanzienlijk variëren. Laten we eerst eens kijken naar de meest populaire basismodellen van distributeurs voor water TP.

Met fittingen voor het aansluiten van circuits

Een van de meest budgettaire, maar volledig gebruiksklare, is een kam met inlaat- / uitlaatschroefdraad en fittingen voor het verbinden van metaal-kunststof of volledig verknoopte polyethyleen buizen. Een van deze modellen wordt getoond op de onderstaande foto..

Met geïntegreerde kranen

In de minimale configuratie vindt u ook een collector voor vloerverwarming die is uitgerust met tweeweg-kogelkranen (Fig. 3). Dergelijke apparaten bieden geen aanpassing per circuit – ze zijn alleen ontworpen om individuele verwarmingstakken in of uit te schakelen. Aangezien het vloerverwarmingssysteem wordt aangeschaft en geïnstalleerd om het comfort van de bewoners te verhogen, hetgeen wordt verzekerd door een nauwkeurige afstelling van het systeem, is de wenselijkheid van het gebruik van dergelijke kammen zuiver selectief van aard. De foto toont een soortgelijk verdeelstuk voor drie circuits met geïntegreerde tweeweg-kogelkranen.

Bij het kopen van de aangegeven budgettaire opties voor distributeurs, moet er rekening mee worden gehouden dat het gebruik ervan fundamentele kennis vereist, evenals uitgebreide ervaring met de installatie van verwarmingssystemen. Bovendien zijn de aankoopbesparingen nogal willekeurig, omdat alle extra apparatuur afzonderlijk moet worden gekocht. Praktisch vereenvoudigde collectoren voor een warmwaterbodem zonder aanpassingen zijn alleen geschikt voor hulpsystemen voor een of twee lussen van korte lengte. Ze zijn ook geschikt voor meerdere circuits, maar met identieke thermische en hydraulische eigenschappen. Het ontwerp van dergelijke kammen biedt immers niet de technische mogelijkheid om regel- en regelapparatuur rechtstreeks op elke tak te installeren..

Met regelventielen

Het volgende niveau, zowel qua kosten als functionaliteit, is de vloerverwarmingsverdeler met regelkleppen. Dergelijke apparaten kunnen, wanneer ze in handmatige modus worden gebruikt, al zorgen voor aanpassing van het debiet van het koelmiddel voor individuele verwarmingscircuits. Voor hen is het in de meeste gevallen technisch mogelijk om aandrijvingen met servoaandrijvingen te installeren in plaats van handmatige kleppen. De actuatoren kunnen ofwel direct worden aangesloten op elektronische temperatuursensoren die in kamers zijn geïnstalleerd of op een centraal programmeerbaar regelapparaat. Figuur 4 toont een voorbeeld van een verdeelstuk met regelkleppen.

Montage van aanvoer- en retourcollectoren

De economy-versie van de collector voor een warmwatervloer omvat ook gepaarde samenstellingen van aanvoer- en retourverdelers (afb. 5). Ze hebben mogelijk al extra montagegaten of geïnstalleerde Mayevsky-kranen, beveiligingsgroepen, snelkoppeling met schroefdraad “Amerikaans” voor eenvoudige aansluiting op de primaire verwarmingscircuits of mengeenheid.

Hoe een driewegklep op werking te controleren?

Allereerst moet een extern onderzoek worden uitgevoerd: er mogen geen scheuren in de plastic en metalen behuizingen zijn. Wat betreft de regelaar, deze moet soepel in alle richtingen draaien. Om de thermische kop te controleren, moet deze worden verwarmd. Bijvoorbeeld een bouwföhn. In dit geval moet de stengel bewegen in overeenstemming met de indicatoren. Als de klep een elektrische actuator heeft, kunt u de werking ervan controleren met een tester, maar hiervoor moet u de elektrische actuator demonteren.

Driewegkleppen zien er alleen uit als een T-stuk. Hun apparaat is veel gecompliceerder en het toepassingsgebied is behoorlijk divers. Kies verantwoord een klep, overweeg alleen modellen van bekende, gerenommeerde fabrikanten, gelukkig zijn er genoeg van. En dan zal dit kleine maar zeer belangrijke apparaat jarenlang probleemloos werken.

Regels voor de werking van een driewegklep

Een T-stuk dat in het systeem is geïnstalleerd, vereist periodieke inspectie op slijtage en lekken. Als er een lek wordt gevonden, kunt u proberen de schroefdraadverbinding vast te draaien. Als het lek niet kan worden gerepareerd, moet de mixer worden gedemonteerd. Heel vaak zijn het de O-ringen die verslijten. Door ze te vervangen en de elementen van kalkaanslag te reinigen, wordt de levensduur van het apparaat verlengd..

Om de slijtage van het apparaat te verminderen, moet het periodiek worden gesmeerd met een speciaal sanitairproduct..

Veel voorkomende fouten en problemen bij het installeren van een driewegklep

Fouten gemaakt tijdens de installatie van het “T-stuk” verkorten niet alleen de levensduur, maar hebben ook een negatief effect op de werking van de hele lijn:

 1. Verkeerde aansluiting van de aftakleidingen verhoogt de hydraulische weerstand.
 2. Het gebruik van modellen met PTFE-afdichtingen in systemen met een bedrijfstemperatuur van meer dan 150 ° C vereist vervanging van de driewegmenger na 2-3 maanden.
 3. Installatie op een moeilijk bereikbare locatie bemoeilijkt preventief onderhoud.

Deskundig advies

 1. De messing behuizing raakt gemakkelijk beschadigd tijdens de installatie. Om dit te voorkomen, is het beter om een ​​dichte stoffen pakking onder de sleutel te plaatsen..
 2. Voor het installeren van een driewegklep op kunststof leidingen zijn speciale adapters nodig..
 3. In plaats van een “T-stuk” kunnen 2 conventionele tweewegkleppen worden gebruikt. Ze zouden volgens het omgekeerde schema moeten werken: wanneer de ene opent, sluit de andere.

Hoe maak je een verwarmingssysteem met een vierwegklep?

Een vierwegklep is een element van het verwarmingssysteem, waarop vier leidingen zijn aangesloten, met warmtedragers van verschillende temperaturen, en wordt gebruikt om oververhitting van een ketel op vaste brandstof te voorkomen. De thermostatische klep voorkomt dat de temperatuur in de ketel de 110°C overschrijdt. Al bij een temperatuur van 95 ° C begint het koud water om het systeem te koelen.

Ontwerp met vierwegkleppen

Vierweg mengkraan. vierwegklep voor verwarming

Het lichaam is gemaakt van messing, er zijn 4 verbindingspijpen aan bevestigd. In het lichaam bevindt zich een bus en een spil, waarvan de werking een complexe configuratie heeft.

De thermostatische mengkraan heeft de volgende functies:

 • Het mengen van waterstromen van verschillende temperaturen. Dankzij het mengen, soepele regeling van waterverwarmingswerken;
 • Ketel bescherming. Vierwegmenger voorkomt corrosie, waardoor de levensduur van de apparatuur wordt verlengd.

Vierweg mengcircuit

Het werkingsprincipe van een dergelijke klep voor verwarming is om de spil in het lichaam te draaien. Bovendien moet deze rotatie vrij zijn, aangezien de huls geen schroefdraad heeft. Het werkende deel van de spil heeft twee sneden waardoor de stroom in twee passages wordt geopend. De stroom wordt dus gereguleerd en kan niet rechtstreeks naar het tweede monster gaan. De stroom kan worden omgezet in een van de spuitmonden aan de linker- of rechterkant ervan. Dus alle stromen die van tegenovergestelde kanten komen, worden gemengd en verdeeld over vier sproeiers.

Er zijn ontwerpen waarin een duwstang werkt in plaats van een spindel, maar dergelijke apparaten kunnen stromen niet mengen..

Vierweg mengkraan. vierwegklep voor verwarming

De klep wordt op twee manieren aangestuurd:

 • Handmatig. Distributie van stromen vereist de installatie van de steel in één specifieke positie. U moet deze positie handmatig aanpassen..
 • Auto. De spil roteert als gevolg van een commando ontvangen van een externe encoder. Op deze manier houdt het verwarmingssysteem altijd de gewenste temperatuur aan..

De vierwegmengklep zorgt voor een stabiele doorstroming van koud en warm verwarmingsmedium. Het principe van zijn werking vereist geen installatie van een differentiële bypass, omdat de klep zelf de vereiste hoeveelheid water doorlaat. Het apparaat wordt gebruikt waar temperatuurregeling vereist is. Allereerst is het een radiatorverwarmingssysteem met een vastebrandstofketel. Als in andere gevallen de regeling van warmtedragers plaatsvindt met behulp van een hydraulische pomp en een bypass, dan vervangt hier de werking van de klep deze twee elementen volledig. Als gevolg hiervan werkt de ketel in een stabiele modus en ontvangt hij constant een afgemeten hoeveelheid koelvloeistof.

Verwarming met vierwegklep

Installatie van een verwarmingssysteem met een vierwegklep:

Vierweg mengkraan. vierwegklep voor verwarming

Vierweg mengkraan. vierwegklep voor verwarming

Het aansluitschema van een verwarmingssysteem met een vierwegmengkraan bestaat uit de volgende elementen:

 1. Boiler;
 2. Vierweg thermostatische mengkraan;
 3. Veiligheidsklep;
 4. Reduceerventiel;
 5. Filter;
 6. Kogelkraan;
 7. Pomp;
 8. Verwarmingsbatterijen.

Het geïnstalleerde verwarmingssysteem moet met water worden doorgespoeld. Dit is nodig zodat verschillende mechanische deeltjes eruit worden verwijderd. Daarna moet de werking van de ketel worden gecontroleerd bij een druk van 2 bar en met het expansievat uitgeschakeld.

Opgemerkt moet worden dat er een korte tijd moet verstrijken tussen het begin van de volledige werking van de ketel en de controle ervan onder hydraulische druk. De tijdslimiet is te wijten aan het feit dat bij een lange afwezigheid van water in het verwarmingssysteem, het zal corroderen

Praktisch gebruik

Overal waar het nodig is om een ​​hoogwaardige regeling van de koelvloeistof te garanderen, kunnen vierwegkleppen worden gebruikt. Kwaliteitscontrole is de controle van de temperatuur van het koelmiddel, niet het debiet. Er is maar één manier om de vereiste temperatuur in het waterverwarmingssysteem te bereiken – door heet en gekoeld water te mengen, waardoor een koelvloeistof met de vereiste parameters aan de uitlaat wordt verkregen. De succesvolle implementatie van dit proces is precies wat het apparaat van de vierwegklep verzekert. Hier zijn een paar voorbeelden van het instellen van een element voor dergelijke gevallen:

 • in een radiatorverwarmingssysteem met een vastebrandstofketel als warmtebron;
 • in het vloerverwarmingscircuit.

Zoals u weet, heeft een ketel op vaste brandstof in de verwarmingsmodus bescherming nodig tegen condensatie, waardoor de wanden van de oven onderhevig zijn aan corrosie. De traditionele opstelling met een bypass en een driewegmengklep die voorkomt dat koud water uit het systeem in de boilertank komt, kan worden verbeterd. In plaats van een bypassleiding en een mengeenheid is een vierwegklep geïnstalleerd, zoals weergegeven in het diagram:

leidingen van het verwarmingssysteem met een vierwegklep

Een natuurlijke vraag rijst: wat is het nut van een dergelijk schema, waarbij u een tweede pomp en zelfs een controller moet installeren om de servoaandrijving te regelen? Feit is dat hier het werk van de vierwegklep niet alleen de bypass vervangt, maar ook de hydraulische afscheider (hydraulische pijl), als daar behoefte aan is. Als resultaat krijgen we 2 aparte circuits die koelvloeistof met elkaar uitwisselen als dat nodig is. De ketel ontvangt gekoeld water in een gedoseerde dosis en de radiatoren ontvangen de warmtedrager met de optimale temperatuur..

Aangezien het water dat door de verwarmingscircuits van de vloerverwarming circuleert, opwarmt tot maximaal 45 ° C, is het onaanvaardbaar om de koelvloeistof er rechtstreeks uit de ketel in te laten lopen. Om deze temperatuur te kunnen weerstaan, wordt voor het verdeelstuk meestal een mengunit met drieweg-thermostaatkraan en een bypass geplaatst. Maar als in plaats van deze unit een vierwegmengklep is geïnstalleerd, kan retourwater van de radiatoren worden gebruikt in de verwarmingscircuits, zoals weergegeven in het diagram:

mengkranen in het vloerverwarmingscircuit

Schematische afbeelding

De functionaliteit van een vierwegklep is gebaseerd op de rotatie van een spindel die erin is geïnstalleerd. De beweging is niet beperkt, omdat er geen draad op de mouw zit. Er zijn 2 monsters op het werkende deel van het bewegende element. Door hen stroomt water door twee kanalen. Dit leidt ertoe dat de vloeistof niet alle kanalen tegelijk kan binnendringen en gelijkmatig wordt verdeeld.

Gezond! Het bewegende koelmiddel komt in een van de twee sproeiers aan de rechter- of linkerkant ervan. Volgens dit principe wordt water in het hele systeem gemengd..

Er zijn modellen van vierwegkleppen zonder spindel. In plaats daarvan is een duwstang geïnstalleerd. Het nadeel van dit ontwerp is het ontbreken van een functie voor het mengen van stromen..

De besturing van de werking van de vierwegklep gebeurt op 2 manieren:

 • Handmatig. Om de vloeistof te verdelen, wordt de steel strikt in één positie geïnstalleerd. De instelling van de modi wordt ook handmatig uitgevoerd..
 • Automatisch. Het roterende element begint te bewegen na ontvangst van een commando van een externe sensor. Specifiek ontwerp zorgt voor een constante ingestelde temperatuur.

De vierwegklep voor verwarming dient om het overlopen van de gebruikte warmtedrager te verminderen. Door het eenvoudige ontwerp van het apparaat kan het element worden bediend zonder differentiële bypasses, omdat de klep slechts een bepaald vloeistofvolume door zichzelf kan laten gaan.

Het apparaat is onmisbaar waar constante bewaking van de temperatuur van de koelvloeistof vereist is. Allereerst zijn dit verwarmingssystemen van het type radiator met een ketel op vaste brandstof (brandhout, kolen).

Bij andere verwarmingssystemen wordt de temperatuur van de koelvloeistof geregeld door een waterpomp en een bypass, hier zijn deze functies toegewezen aan een vierwegklep. Als gevolg hiervan is de werking van de ketel stabiel en overschrijdt de hoeveelheid ontvangen warmtedrager de norm niet..

Hoe het systeem is gebouwd

Het ontwerp van het verwarmingssysteem en het aansluitschema van het verwarmingssysteem in combinatie met een vierwegklep ziet eruit zoals op de afbeelding..

Het verwarmingssysteem is opgebouwd uit de volgende componenten:

 • 1 – Ketel.
 • 2 – Vierwegklep.
 • 3 – de veiligheidsklep.
 • 4 – de reduceerklep.
 • 5 – Filteren.
 • 6 – de kogelkraan.
 • 7 – de circulatiepomp.
 • 8 – Verwarmingsbatterijen (radiatoren).

Honeywell

Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de productie van componenten en elektronische systemen voor gebruik in een breed scala van industrieën, van ruimtevaart tot militaire overheidsopdrachten.

Kleppen van de V5442A-serie zijn bedoeld voor gebruik in systemen waar de koelvloeistof een vloeistof is met een glycolgehalte van niet meer dan 50 eenheden. Bestand tegen temperatuurbereiken van 2 tot 110 ° C.

Honeywell afsluiters zijn verkrijgbaar in aansluitmaten: 20, 25, 32 mm. Ze werken in combinatie met elektrische aandrijvingen. In systemen met een hoge vermogenswaarde worden flensproducten uit de ZR-FA-serie geïnstalleerd.

Valtec

Het Italiaanse bedrijf, opgericht in 2002. Een van de richtingen van het bedrijf is de productie van vierwegmengkranen die zijn ontworpen voor continu gebruik in verwarmings- en airconditioningsystemen..

Met een relatief kleine geschiedenis van bestaan, analyseerde de technische afdeling van het merk de voor- en nadelen van de producten van toonaangevende merken en creëerde, rekening houdend met hun fouten, een eigen lijn. Tegenwoordig doet het qua kwaliteit op geen enkele manier onder voor bekende merken..

Samenvatten

Een driewegklep voor verwarming in het algemeen en vloerverwarming in het bijzonder, een handig en noodzakelijk apparaat. Dankzij hem komt de eigenaar van een te lage of hoge temperatuur af – het is altijd op een comfortabel niveau. Als we kijken naar de klimaatverandering, wordt er tegenwoordig steeds meer vraag naar driewegkranen. Dit betekent dat mensen het belang begonnen te begrijpen van het installeren van een dergelijke eenheid in het verwarmingssysteem..

We hopen dat de informatie in ons artikel nuttig, interessant en begrijpelijk was voor de lezer. Misschien heeft u tijdens het lezen nog vragen – we beantwoorden ze graag in de onderstaande opmerkingen. Als je ervaring hebt met het maken van dergelijke werken, deel deze dan met minder ervaren doe-het-zelvers die ons online magazine bezoeken voor advies..