Wat zijn lang brandende kolenketels voor particuliere huizen?

Een lang brandende kolenketel is een modern verwarmingsapparaat dat is ontworpen om warmte-energie op te wekken en vervolgens het koelmiddel te verwarmen door bepaalde soorten vaste brandstoffen te verbranden, voornamelijk steenkool en bruinkool, antraciet, steenkoolbriketten, enz..

Verwijzing. Elke ketel die het proces van intense warmteopwekking gedurende een lange periode kan ondersteunen, krijgt in feite het voorvoegsel “lang brandend”: de ketel is een dag op één brandstofklep doorgebrand – heeft deze status gekregen, is twee dagen of langer doorgebrand – de verdere status verandert niet.

Kolenketels voor het verwarmen van een woonhuis

Lang brandende kolengestookte ketels voor particuliere huizen worden vrij vaak gebruikt, vooral als het gaat om gebieden waar geen gasleiding is. Steenkool is een van de beste opties omdat het geen as vormt en een langere verbrandingsperiode heeft dan hout. Zeker als het om antraciet gaat. Ook worden sommige soorten bruine hoeken vaak gebruikt..

De traditionele optie is gevoelloos voor de automatische kolentoevoer en heeft ook geen hoog rendement. Bovendien is het vermeldenswaard de constante vorming van roet in dergelijke ketels, dus u moet de schoorsteen systematisch reinigen. Als we het hebben over moderne modellen, worden bovendien speciale ventilatoren gebruikt om de warmteontwikkeling te vergroten. Ook in dergelijke modellen worden dubbele wanden gebruikt, wat in combinatie helpt om maximale warmteoverdracht en verbeterde verbranding van steenkool te bereiken..

Doel van ketels

Vastebrandstofketels zijn de beste optie voor het verwarmen van ruimtes met verschillende oppervlakten.

Gasverwarmingsapparatuur, zelfs met beschikbare toegang tot de centrale snelweg, vereist aanzienlijke kosten en inspanningen om een ​​individuele lijn aan te brengen.

Elektrische boilers zijn handiger in gebruik. Maar voor het onderhoud van grote objecten zijn modellen met aanzienlijk vermogen vereist, waarvan de installatie een driefasige voeding omvat. Dit gaat gepaard met extra kosten en de noodzaak om overeenstemming te bereiken over het bedradingsproject. Ook bij een noodstroomuitval blijft de woning zonder warmtebron..

Waar zijn moderne ketels mee uitgerust?

De meeste modellen van binnenlandse en buitenlandse fabrikanten zijn uitgerust met thermische isolatie, wat helpt om warmteverlies te verminderen. In dergelijke ketels vervangt de regeleenheid die is uitgerust met een ventilator vaak de automatische trekregelaar..

Om de intensiteit van de verbranding aan te passen, kunt u kiezen voor een automatische of handmatige regelaar van de luchttoevoer naar de verbrandingskamer. Laagvermogenketels met handmatige aanpassing zijn handig in gebruik omdat u de trek kunt aanpassen in overeenstemming met het geselecteerde temperatuurregime.

Er is ook veel vraag naar dubbelcircuitketels voor vaste brandstoffen, die tegelijkertijd twee functies vervullen: het verwarmen van de gebouwen van het huis en het voorzien van warm water voor de bewoners. Bij het kiezen van een apparaat is het de moeite waard om zelf te bepalen: of dit het hoofd- of hulpelement van het systeem zal zijn.

Kolenverwarmingsketels kiezen: kenmerken van het werk, brandstofkeuze, populaire modellen

Schema: werking van een vastebrandstofketel

Als u zich concentreert op de kosten van een ketel op vaste brandstof, is het beter om de voorkeur te geven aan eenheden van buitenlandse fabrikanten in het middelste prijssegment. Een significant verschil met dure analogen is alleen de afwezigheid van complexe elektronica..

De belangrijkste taak is om het verbrandingsproces te regelen, rekening houdend met de temperatuur van de binnen- en buitenlucht, waardoor de werking van de unit wordt vereenvoudigd..

Toepassing en effectiviteit

Vastebrandstofketels hebben geen voorontwerp van een bouwproject nodig, daarom worden ze overal gebruikt – niet alleen voor de vorming van een nieuw, maar ook voor de modernisering van een bestaand verwarmingssysteem in een ruimte (voor huishoudelijke, industriële en commerciële doeleinden ).

Duurzame kolengestookte ketel

De werking van kolen impliceert geen afhankelijkheid van netwerkcommunicatie, daarom zijn dergelijke ketels ideaal voor particuliere huizen in niet-vergassde gebieden. In dergelijke omstandigheden komen ze het meest tot hun recht, omdat ze desgewenst kunnen worden aangepast voor de bereiding en verwarming van water..

Het rendement van lang brandende kolengestookte ketels bereikt 80-87% (tegen de standaard 70-75%), maar ze kunnen geen erg goedkope verwarmingsoptie worden genoemd.

Vergelijking van het rendement van lang brandende kolengestookte ketels (tabel):

belangrijkste bron Calorische waarde, mJ (kW) / kg (m3) Brandstofprijs, RUB / t (m3, kW) efficiëntie De kosten van kW warmte, roebels
steenkool 22,1 (6,2) -27,6 (7,7) 6000-7000 80-87% 1.04-1.20
kolen antraciet 28,3 (7,8) -31,1 (8,7) 8000-8500 80-87% 1.12-1.28
natuurlijk gas 33,5 (9,3) -36,5 (10) 5400-5700 90-95% 0,60-0,64
gehakt brandhout 11,2 (3,1) –14,3 (4,0) 1500-1800 60-65% 0,69-0,80
elektriciteit 3.6 (1) 2,5-4,3 (tarief) 98-99% 2,55-4,34

Zoals uit de tabel blijkt, zijn gasboilers financieel het meest winstgevend. Bij verbranding wordt gas bijna volledig omgezet in thermische energie, dus het is niet nodig om afval te “verspillen”, dat onvermijdelijk wordt gevormd bij het verbranden van vaste brandstof.

De kosten van brandhout zijn ook lager dan die van steenkool, maar op de lange termijn verliest een dergelijke verwarming nog steeds: aangezien hout een lagere dichtheid en massa heeft, dan met hetzelfde volume brandhout, een volledige lading brandhout (zelfs rekening houdend met een toename in brandtijd) is genoeg voor 8-48 uur, en steenkool brandt tot 1-7 dagen.

We kunnen dus het volgende samenvatten: bij afwezigheid van toegang tot de hoofdgasleiding, is een lang brandende kolenketel een zeer goede optie voor het verwarmen van een klein privéhuis (100-150 m2), vooral omdat in vergelijking met een elektrische een het zal inderdaad veel zuiniger zijn.

Haalbaarheid van installatie

Sommige eigenaren van gasboilers zien het nut niet in van het installeren van een extra verwarmingsbron thuis – een kolenkachel. Anderen vinden dit een must. Om te begrijpen welke van hen gelijk heeft, moet u de mogelijke risico’s benadrukken bij het gebruik van verwarmingssystemen (CO) zonder de energiebron te reserveren:

 • een ongeval op de gasleiding of in het lokale net;
 • gebrek aan warmtecapaciteit bij extreme vorst;
 • storingen in de ketel zelf.

De prijs van een modulair beveiligingssysteem met automatische invoer van een back-up verwarmingsbron is misschien niet betaalbaar voor de eigenaar van een privéwoning, terwijl een kolenkachel een betaalbaar alternatief is..

Het heeft geen zin om een ​​zomerhuisje of een jachthuis uit te rusten met een CO met een watercircuit. Zelfs als u er consequent één keer per week bent, maar tegelijkertijd de hele winter regelmatig een leeg huis verwarmt, zijn de kosten absoluut onterecht. In kleine huizen met maximaal drie verwarmde kamers zal ook een open haard of kachel geschikter zijn dan een boiler..

Veel potentiële kopers zijn bang voor het ontbreken van de mogelijkheid om verwarmingsapparaten van dit type te automatiseren. Als u het er niet mee eens bent om de functies van een stoker de klok rond uit te voeren, kijk dan eens naar lang brandende kolenkachels voor in huis. Deze apparaten kunnen tot 8 uur werken op een enkele belasting en hun efficiëntie is bijna 90%.

Apparaat en werkingsprincipe

Stropuva lang brandende kolengestookte ketel

Het werkingsprincipe van een lang brandende kolengestookte ketel naar het voorbeeld van het Stropuva S20-model.

Het apparaat van lang brandende kolengestookte ketels is over het algemeen vergelijkbaar met andere vastebrandstofeenheden, maar het heeft enkele kenmerken:

 • laadkamer – neemt bijna de gehele interne ruimte van het cilindrische lichaam in beslag, wat de verhoogde capaciteit van de ketel verklaart;
 • de ingang van de vuurhaard bevindt zich noodzakelijkerwijs in het bovenste derde deel van de laadkamer, terwijl de deur zelf zowel verticaal als horizontaal kan worden geplaatst;
 • de luchtkamer is ook een recuperator, waardoor de lucht erin opwarmt en de reeds warme verbrandingszone binnengaat;
 • beweegbare verdeler – is een platte metalen “pannenkoek” die nodig is voor het doseren van lucht op het verbrandingsoppervlak van de brandstof;
 • telescopisch kanaal – ziet eruit als een dynamisch verlengende buis die de luchtkamer en de verdeler verbindt;
 • aslade – wordt standaard in het onderste deel van het lichaam geplaatst, maar speelt niet langer de rol van een blazer, zoals in conventionele ketels, daarom moet deze hermetisch worden gesloten;
 • schoorsteen – heeft een “gebroken” (knie) vorm, dus de rook die er doorheen gaat, accumuleert beter warmte en wordt al afgekoeld in de schoorsteen geloosd;
 • warmtewisselaar – “watermantel” is ingebouwd in het ketellichaam, het omringt (in tegenstelling tot een spiraal) de verbrandingskamer en het rookkanaal rond de hele omtrek.

Verwijzing. Het ontwerp van lang brandende ketels van het pyrolyse-type voorziet ook in de aanwezigheid van een secundaire “naverbrandingskamer” voor gloeiende uitlaatgassen (rookgassen). Er wordt een plaats voor toegewezen in het bovenste deel van de primaire verbrandingskamer of het hele lichaam. Het rendement van dergelijke kolengestookte ketels stijgt tot 90-95%.

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat een lange periode van continu bedrijf wordt bereikt door de laadkamer te vergroten, maar dit is niet helemaal waar..

Het werkingsprincipe van dergelijke ketels is om “bovenste verbranding” te implementeren: hiervoor wordt lucht niet van onderaf toegevoerd – door het rooster, zoals in conventionele ketels (directe verbranding), die op natuurlijke trek werken, en van bovenaf – via een luchtkanaal, met geforceerde stroming.

In dergelijke omstandigheden wordt het verbrandingsproces volledig controleerbaar: het is alleen actief in de luchttoevoerzone en heeft bijna geen invloed op het grootste deel van de brandstof. In feite wordt de verbranding gereduceerd tot laag-voor-laag smeulen (zonder vlam) – van de bovenste lagen naar de onderste lagen, wat zorgt voor een meer uniforme warmteoverdracht.

Burn-out van brandstof in een lang spelende ketel

Onderscheidende kenmerken

De langbrandende dubbelcircuitketel voor vaste brandstoffen is een gemoderniseerde versie van de klassieke verwarmingsapparatuur.

Hierin is onder andere ook een warmtewisselaar ingebouwd, die een woning voorziet van een volwaardige warmwatervoorziening..

Het ontwerp van het tweecontourmodel omvat de volgende elementen:

 1. Lichaam – kan worden gemaakt van plaatstaal of gietijzer. Metaaldikte varieert van 4 tot 6 mm.
 2. Vuurhaard kamer. Meestal gemaakt van hetzelfde materiaal als de body van het instrument.
 3. Soort rooster. Het bevindt zich in de verbrandingskamer, het materiaal is gietijzer. Verrijkt de brandstof met de zuurstof die nodig is om de verbranding in stand te houden.
 4. As pan. Verzamelt vast afval dat tijdens de verbranding ontstaat.
 5. Schoorsteen – verwijdert verbrandingsproducten buiten de kamer.
 6. “Water jas”. Meestal is het ingebouwd in het ketellichaam en gevuld met water, dat warmte van de muren ontvangt, waarna het het verwarmingssysteem binnengaat.
 7. Extra warmtewisselaarspiraal – onderscheidt modellen met twee circuits van modellen met één circuit. Ingebouwd in de watermantel van verwarmingsapparatuur om het huis van warm water te voorzien.

Het belangrijkste nadeel van dit ontwerp is de lage productiviteit. Daarom zijn modellen van gietijzer populairder, omdat ze langer afkoelen..

2

Voor-en nadelen

Voordelen:

 • hoog niveau van milieuveiligheid;
 • verhoogde mogelijkheden voor warmteoverdracht, die 90 procent uitmaken van de gegenereerde warmte-energie;
 • de apparatuur is eenvoudig te installeren en te onderhouden;
 • voor aanmaakhout kunt u verschillende soorten vaste brandstoffen gebruiken, ook goedkope;
 • het apparaat kan zowel voor verwarming als voor warmwatervoorziening worden gebruikt;
 • compacte ketelafmetingen;
 • er is geen constante en frequente belading van grondstoffen nodig om de verbranding in stand te houden;
 • de apparatuur kan in een autonome modus werken zonder de constante aanwezigheid van een persoon.

nadelen:

 • grondstoffen die worden gebruikt voor aanmaakhout in lang brandende ketels moeten voldoen aan bepaalde kwaliteits- en vochtigheidseisen;
 • het is belangrijk om de veiligheidsregels in elk stadium van het werk strikt te volgen, of het nu gaat om transport en opslag van brandstof, de verbranding ervan, verwijdering van afval van de ketel;
 • een aanzienlijk niveau van arbeidskosten bij het laden van grondstoffen in niet-geautomatiseerde ketels;
 • een hoog kostenniveau van een dergelijke eenheid in vergelijking met conventionele ketels;
 • geautomatiseerde apparatuur is afhankelijk van constante toegang tot het elektriciteitsnet;
 • er moet voldoende vrije ruimte zijn voor de opslag van verbrandingsmaterialen.

Belangrijkste kenmerken van ketels:

Een moderne, lang brandende kolengestookte ketel kan lange tijd zonder menselijke tussenkomst werken. Het hoeft niet te worden gecontroleerd, het is niet nodig om er constant brandstof in te gooien. Tegelijkertijd wordt gedurende lange tijd een constante hoge temperatuur in de ketel gehandhaafd, waardoor warmte wordt overgedragen aan de warmtewisselaar voor de warmtedrager.

Apparaatclassificatie

Ketels zijn onderverdeeld in verschillende typen, afhankelijk van het type brandstofverbranding:

 • Pyrolyse – uitgerust met een paar verbrandingskamers. In het eerste compartiment vindt smeulen plaats en wordt een gas gevormd, dat in het tweede compartiment met zuurstof wordt gemengd en verbrand. Dergelijke apparatuur stoot een kleine hoeveelheid verontreinigende stoffen uit in de atmosfeer en wordt als milieuvriendelijk beschouwd. Er blijft ook weinig roet achter na de verbranding van brandstof. Automatische modellen zijn bovendien uitgerust met een vermogensregelaar.
 • Met de toplocatie van de verbrandingskamer. Eenvoudig te onderhouden apparaten, met een minimum aan automatische functies die nodig zijn voor gebruik. Ze kunnen autonoom werken, zonder toegang tot het lichtnet. Maar als gevolg van het werk hoopt zich een grote hoeveelheid as op en niet alle soorten brandstof zijn daarvoor geschikt. Zaagsel en fijnkorrelige kettingen kunnen bijvoorbeeld niet worden gebruikt..
 • Pelletketels, die worden gestookt met behulp van speciale geperste briketten. Dergelijke apparatuur is economisch, duurzaam, milieuvriendelijk en efficiënt in gebruik. De nadelen van de apparaten zijn hoge kosten, hoge eisen aan de opslagomstandigheden van brandstof. Pellets worden alleen in een droge ruimte opgeslagen.

Soorten apparaten

Volgens de methode van brandstofverbranding kunnen langbrandende dubbelcircuitketels worden onderverdeeld in:

 • Pyrolyse. Voorzien van twee verbrandingskamers. In een van hen vindt het proces van smeulen en gasontwikkeling voor pyrolyse plaats, in de andere wordt het resulterende gas gemengd met zuurstof en verbrand. Apparatuur van dit type wordt gekenmerkt door een hoge milieuvriendelijkheid – er komt een minimale hoeveelheid schadelijke stoffen in de atmosfeer. Bij het verbrandingsproces komt weinig roet vrij. Als de ketel is uitgerust met automatisering, is het ook mogelijk om het vermogen aan te passen..
 • Met een bovenste verbrandingskamer. Deze ketels zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Het aantal automaten voor hun stabiele werking heeft een minimum nodig, het is mogelijk om in een autonome modus zonder elektriciteit te werken. Er zijn ook nadelen – er wordt veel as gevormd tijdens het gebruik, er is een lijst met vereisten voor de soorten brandstof. Kleine spanen of zaagsel zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor aanmaakhout..
 • Pellet. Voor het aansteken van dergelijke apparatuur worden speciale pellets of gecomprimeerde brandstofbriketten gebruikt. Dergelijke ketels zijn milieuvriendelijk, zuinig en efficiënt en hebben een lange levensduur. Een van de belangrijkste nadelen is de hoge prijs van de ketel en de speciale voorwaarden die moeten worden gehandhaafd voor het opslaan van brandstof. De ruimte moet droog zijn, een hoge luchtvochtigheid zal de pellets aantasten.

2

Gas- en elektrische boiler

Een elektrische verwarmingsketel doet niet onder voor een verwarmingsketel op vaste brandstof; in sommige gevallen is de installatie van een elektrische verwarmingsketel de beste keuze. Een dergelijk geval is de frequente afwezigheid van de eigenaren. Het huis kan de hele winter blijven staan, zodat er een kleine boilercapaciteit overblijft om de temperatuur op peil te houden, maar het is noodzakelijk om een ​​extra elektrische generator te hebben. Het is noodzakelijk om na een bepaalde tijd brandstof toe te voegen aan een verwarmingsketel voor vaste brandstoffen. Een elektrische boiler heeft ook heel wat nadelen, bijvoorbeeld: de prijs van elektriciteit, het vermogen van de bedrading, de hardheid van het water in de watertoevoer moet zeker zijn, enz..

De gasboiler is praktisch, gebruiksvriendelijk en pretentieloos in gebruik. De prestaties kunnen alleen worden verstoord door een storing of een gasuitschakeling, die in de regel uitsluitend op verzoek van de eigenaars plaatsvindt. Gasboilers hebben niet veel ruimte nodig en kunnen op twee soorten brandstof werken. Als er geen plaats in huis is om een ​​verwarmingsketel voor vaste brandstoffen te installeren, kunt u een gasboiler installeren.

Ketels met open of gesloten verbrandingskamer

Door het type verbrandingskamer zijn ketels voor vaste brandstoffen:

 • Met een open kamer – de lucht die nodig is voor de verbranding van brandstof wordt rechtstreeks uit de stookruimte gehaald. Meest voorkomende.
 • Met een extra trek (gesloten kamer) – lucht wordt gedwongen door de ventilator, om deze reden zijn ze vluchtig. De omheining vindt buiten het terrein plaats.

De keuze tussen ketels met de aangegeven typen verbrandingskamers is gebaseerd op de mogelijkheden voor hun installatie. Modellen met een open kamer vereisen naleving van strikte vereisten voor de stookruimte, inclusief de organisatie van een ventilatiesysteem dat in staat is om voldoende zuurstof te leveren.

Schroefgevoede ketels

Autonome vaste brandstof kolengestookte ketels voor het verwarmen van een huis, uitgerust met een schroefoverdracht van brandstof. De brandstoftransporteur wordt gebruikt om brandstof in de kamer te laden en verbrandingsproducten te verwijderen. Brandstoftoevoer en luchtinjectie in de oven, gecontroleerd door moderne automatisering.

Het werkproces wordt als volgt uitgevoerd:

 • Brandstof wordt in een brandstoftank gegoten die in de ketelstructuur is ingebouwd of afzonderlijk wordt geïnstalleerd. Gemechaniseerde opslagplaatsen zijn ook gevuld met vijzeloverbrenging. Steenkool wordt in een speciale ontvanger gegoten, van waaruit het naar de bunker wordt overgebracht.
 • Vanuit de brandstofopslag worden kolen naar de brander gevoerd. Automatisering bewaakt de geportioneerde brandstoftoevoer. Indien nodig wordt de snelheid van de brandstoftoevoer verhoogd of verlaagd..kolenbrander
 • Moderne zuinige kolengestookte ketels voor het verwarmen van een particulier woongebouw zijn aangesloten op kamerthermostaten en gebruiken het modulatieprincipe voor het regelen van het verbrandingsproces. Dankzij automatisering variëren de prestaties van het apparaat van 30 tot 100%.kolengestookte keteloven met automatische toevoer

  Er zijn zogenaamde “slimme” ketels voor het verwarmen van particuliere huizen met kolen. Uitgerust met gevoelige automatisering, werken de apparaten gedurende het hele stookseizoen in een volledig autonome modus, vrijwel zonder te stoppen. Onderhoud, reiniging en tanken worden automatisch uitgevoerd en vereisen geen inspanning van het onderhoudspersoneel.

Handmatige ketels

Individuele kolengestookte ketel voor woningverwarming met handmatige belasting, heeft een klassiek ontwerp en interne structuur. Voor de regeling wordt een mechanische thermostaat of automatisering met aangesloten ventilator gebruikt.

kolen ketel vuurhaard met handmatig laden

De ketel wordt handmatig bediend. In moderne modellen wordt het laden verticaal gedaan. Het ontwerp van de ketel heeft twee luiken: een bovenop wordt gebruikt voor het laden van brandstof, de tweede voor het regelen van het verbrandingsproces.

Het voordeel van klassieke units is installatiegemak en lagere kosten in vergelijking met volledig autonome stations..

Pellet

 • vereisen geen constante aandacht en arbeidsintensief onderhoud;
 • De efficiëntie bereikt 85%;
 • de werkingsduur wordt alleen beperkt door de grootte van de trechter voor automatische toevoer van grondstoffen;
 • uitgerust met een temperatuurregelaar en een sensor die het verwarmingsniveau binnen bewaakt.

Enkel circuit of dubbel circuit

Afhankelijk van het aantal circuits kunnen lang brandende kolengestookte ketels de opgewekte warmte verdelen om een ​​of meerdere taken op te lossen:

 • enkel circuit – exclusief ontworpen voor het verwarmen van de kamer, het is rechtstreeks aangesloten op batterijen (radiatoren) en verwarmt alleen water voor hen;
 • dubbel circuit – heeft een extra warmtewisselaar, die verantwoordelijk is voor de levering van warm water en verwarmingswater voor het vloerverwarmingssysteem.

Verwijzing. Het vermogen van de doorstroomverwarmer die als warmtewisselaar wordt gebruikt, moet constant worden aangepast aan de waterstroom.

Aangezien de verbrandingssnelheid van vaste brandstoffen niet in realtime kan worden gewijzigd, is het voordeel van een kolenketel met een watercircuit zeer twijfelachtig. Bovendien kunnen twee warmtewisselaars niet tegelijkertijd werken en leidt veelvuldig schakelen tot onopzettelijke storingen en slijtage van apparatuur..

Het is redelijker om een ​​indirecte verwarmingsketel aan te sluiten op een eenkringsketel, die zal werken als een gewone boiler.

Ketel Stropuva s15

Gebruik van de langwerkende ketel Stropuva S15 (rechts) in combinatie met een indirecte verwarmingsketel (links).

Pyrolyse ketels

Hun ontwerp onderscheidt zich door de aanwezigheid van een extra kamer die nodig is voor de verbranding van het pyrolysegas dat wordt gevormd tijdens de werking van de ketel. Het bevindt zich bovenaan.

Voor pyrolyse-houtgestookte ketels is niet alleen brandstofmateriaal nodig, maar ook elektriciteit, die naar de werking van de ventilator gaat. Het zuigt de lucht aan die wordt gebruikt om het pyrolysegas te verbranden.

Opgemerkt moet worden dat de prijs van pyrolyseketels hoger is dan de kosten van een traditionele verwarmingsketel. Tegelijkertijd worden tijdens de werking warmteverliezen verminderd en is het efficiëntieniveau bijna 90 – 100%.

Automatische bunkerketels

Moderne autonome kolengestookte ketels die in een automatische modus werken, worden bestuurd door een controller en een schroeftoevoermechanisme. De ketelinstallatie is voorzien van geforceerde luchttoevoer en rookgasafvoer.

Om de verwarmingsoppervlakken en rookkanalen schoon te houden, is een stationair zelfreinigend apparaat geïnstalleerd. Kolengestookte ketelhuizen die met dergelijke units zijn uitgerust, vereisen geen groot aantal onderhoudspersoneel, vanwege de hoge mate van automatisering van het verbrandingsproces.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Het werkingsprincipe van automatische kolengestookte ketels:

 1. Wanneer de unit wordt gestart, wordt de brandstoftoevoer van de vijzel gestart.
 2. De eerste fractie steenkool wordt ontstoken door elektroplasma.
 3. Naarmate de verbranding vordert, komt er een verse hoeveelheid brandstof in de verbrandingskamer. De toename van de prestaties van de unit wordt geregeld door de snelheid van de vijzeltransporteur.
 4. Gelijktijdig met de schroefbrandstoftoevoer wordt de gedoseerde luchttoevoer naar de verbrandingskamer ingeschakeld.
 5. De controller bepaalt de snelheid van de luchtinlaat en regelt daarmee de intensiteit van het verbrandingsproces.
 6. Automatische roosterroosters, asresten afvoeren in de asbak.
 7. Roetreiniging wordt uitgevoerd met speciale veren die in de kanalen zijn geïnstalleerd.

Wat is de beste steenkool en hoe bereken je het verbruik?

De meeste lang brandende ketels stellen geen hoge eisen aan de kwaliteit van de grondstoffen. Maar niet alle soorten verwarming zijn geschikt om te verwarmen. Zo zijn houtskoolmodellen niet op de markt te vinden. Antraciet wordt alleen aanbevolen voor gespecialiseerde apparatuur. Qua kwaliteit komt steenkool van de “lange vlam” -kwaliteit er echter dichtbij. Deze optie wordt beschouwd als de beste keuze voor autonome verwarming van woningen..

Het is beter om geen bruinkool te gebruiken voor huishoudelijke ketels, tenzij specifiek gespecificeerd door de fabrikant. Bruin heeft een laag rendement, dus het gebruik ervan is onpraktisch

Steenkool

De fractie grondstoffen voor geautomatiseerde systemen is ook belangrijk, aangezien deze zijn ontworpen voor brandstof met een grootte van 5-25 mm.

Het kolenverbruik wordt door de fabrikant in de technische documentatie aangegeven. Maar u kunt uw eigen gemiddelde berekening maken. Als we aannemen dat voor het verwarmen van een oppervlakte van 10 m². m vereist 1 kW thermische energie per uur, dan per dag met een bouwoppervlakte van 100 m². m vereist 240 kW. Bij verbranding van 1 kg grondstof komt gemiddeld 7,75 kW vrij. Er is ongeveer 31 kg brandstof nodig in 24 uur.

Men moet echter rekening houden met de calorische waarde van steenkool en het asgehalte. Ook moet de verhouding worden aangepast aan de oppervlakte van het huis. Bijvoorbeeld bij 200 m². m – 500 kW per dag, omdat er rekening wordt gehouden met grote warmteverliezen.

Handleiding

Lees de documentatie voordat u het apparaat start. Elke fabrikant heeft zijn eigen vereisten voor de installatie van apparatuur, kolenfractie en brandstofvochtigheid. Maar er zijn ook algemene aspecten..

Oven regels

De instructies zeggen dat:

 1. De brandstof wordt zo geladen dat het hele volume steenkool in één keer wordt gevuld.
 2. Voor aanmaakhout wordt droog papier of snippers bovenop de grondstof gelegd, die automatisch worden aangestoken. De bovenste deur is open, maar het luchtkanaal is gesloten..
 3. Wanneer het verbrandingsproces is begonnen, moet de deur gesloten zijn en moet de telescopische kanaalregelaar worden ingeschakeld..

  Oven regels

De selectie van de gewenste temperatuur in dergelijke ketels wordt automatisch gemaakt. Maar bij sommige modellen wordt de afstelling uitgevoerd met behulp van de luchtkanaaldemper..

Wanneer de verbrandingscyclus is voltooid, worden de resterende grondstoffen uit de laadkamer verwijderd, wordt de aslade schoongemaakt en wordt een nieuwe batch gevuld.

Installatiefuncties en locatieselectie

De unit moet in een aparte ruimte worden geïnstalleerd. Bovendien moet de ruimte ruim genoeg zijn en goed geventileerd. In de stookruimte worden noodzakelijkerwijs niet-brandbare afwerkingsmaterialen gebruikt. Vaak moet er voor een zwaar apparaat een extra betonnen sokkel gemaakt worden..

De installatie van de unit wordt uitgevoerd door professionals. Het is niet alleen noodzakelijk om de ketel te plaatsen, maar ook om deze te voorzien van leidingen met verwarmings- en ventilatiesystemen. Tegelijkertijd zijn verschillende hulpapparatuur gemonteerd – een ventilator, kleppen, sensoren, een waterzuiveringsfilter, een expansievat. Na de installatie moet een testrun worden uitgevoerd..

Parameters voor het berekenen van het vermogen van de ketel voor het verwarmen van een huis

Een volledige berekening van het benodigde vermogen van de verwarmingsketel wordt gemaakt door een specialist, rekening houdend met:

 • gemiddelde jaartemperatuur in de regio;
 • de hoeveelheid neerslag;
 • de geografische ligging van de site en het huis;
 • kwadrateren;
 • soort steenkool gebruikt.

Wanneer u zelf een eenheid kiest, is het de moeite waard om te stoppen bij de meest gemiddelde optie, dat wil zeggen 10 kW energie per uur per 100 vierkante verwarmde oppervlakte.

Er is vraag naar modellen met een ontwerpcapaciteit van 20-35 kW per uur op de markt. Wanneer een sectie verschijnt die de aangegeven kwadratuur overschrijdt, moet een tweede eenheid aan het systeem worden toegevoegd of moet kool met een lange vlam als grondstof worden gekozen. De kosten zullen stijgen, maar 1-3 kW per uur kan worden toegevoegd aan de ontwerpcapaciteit van het systeem.

Analogen met een vermogen van 10-12 kW per uur zijn geschikt voor het verwarmen van een of twee kamers, het is niet rendabel om ze als een optie voor het hele huis te beschouwen.

Beoordeling van de beste modellen kolenketels

Goede eenheden worden aangeboden door buitenlandse en binnenlandse fabrikanten..

De meest populaire apparaten zijn:

 1. Heiztechnik Q Alfa 15. Dit is een 15 kW ketel met een redelijk hoog rendement. Geschikt voor kleine huizen van 110 m². m. De belangrijkste voordelen zijn veelzijdigheid (werkt op kolen, hout en briketten), sterk gietijzeren rooster en een behuizing van 5 mm dik ketelstaal. Het apparaat kan, indien correct gebruikt, tot 20 jaar meegaan..
 2. Stropuva S15U. Het is een ketel van 15 kW. Werkt op kolen, pellets. Een kenmerk van de apparatuur is de aanwezigheid van een bimetalen trekregelaar. Hierdoor is het mogelijk om te doen zonder aansluiting op het lichtnet.
 3. LIEPSNELLE L20U. Dit is een aggregaat van het Litouwse merk. Het vermogen is 20 kW. Het apparaat werkt op kolen, hout, pellets, turf en houtkrullen. Ondersteunt de verbranding gedurende een week wanneer deze volledig is geladen.
 4. Galmet “CARBO” 21. Het is een apparaat van Poolse makelij met een vermogen van 22 kW. Feature – een hoog niveau van automatisering. Het apparaat heeft een manometer, een temperatuursensor en een rookgassensor. Ook in dit model is een PID-controller geïnstalleerd, waarmee u de werking van de hoofdunits en het verbrandingsproces kunt regelen..
 5. “WEEK KO-60”. Dit is een Russische ketel met een vermogen van 60 kW. Het apparaat wordt gebruikt voor het verwarmen van een privéwoning met een oppervlakte tot 250 m². m. Op 1 kolenvulling werkt het model 2-4 dagen. Moderne apparatuur is uitgerust met een microprocessoreenheid, ongevoelig voor spanningspieken en netwerkstoringen.

  Heiztechnik Q Alfa 15

Gecombineerde ketels rating

Een groot aantal verschillende modellen zorgt soms voor moeilijkheden bij het kiezen, zelfs voor specialisten, om nog maar te zwijgen van gewone kopers, dus publiceren we de top 5-modellen. Laten we voor de duidelijkheid de gegevens in een tabel samenvatten..

Model Brandstoffen Beschrijving Vermogen, kW Rendement,% Gewicht, kg
ZOTA MIX-20 Kolen, brandhout, gas, diesel, elektriciteit Een model van een Russische fabrikant die zonder problemen de belangrijkste soorten brandstof verbruikt. Bestand tegen een kortstondige drukverhoging tot 4 atm (werkzaam 3 atm). Materiaal verwarmingselement – naadloze roestvrijstalen buis. Hun werk wordt aangestuurd door een extern bedieningspaneel. Het apparaat is ook uitgerust met een trekregelaar en een thermomanometer, wat de efficiëntie van het verbrandingsproces verhoogt. Ter bescherming tegen warmteverlies is de watermantel geïsoleerd. Duurzaamheid van de buitenmantel wordt bereikt door poedercoating. 3-9 80 140
KARAKAN 16TPEV 3 Brandhout, gas, elektriciteit Het tweecircuitmodel van de Russische fabrikant is vooral populair bij plattelandsbewoners, omdat voorzien van een brede kookplaat, waarop voedsel wordt bereid voor zowel uzelf als uw vee. De unit verwarmt gemakkelijk een ruimte tot 160 m², dit geldt niet alleen voor woningen, maar ook voor industriële gebouwen, incl. serre of garage. De diepte van de staaloven is 0,56 m. De “watermantel” laat het metaal niet oververhitten of doorbranden, waardoor de levensduur van het apparaat lang is. negen 75 120
Teplodar Kupper PRO 22 Brandhout, kolen, gas, pellets Het huishoudelijke model kan gemakkelijk ruimtes tot 220 m² verwarmen. Bij gebruik van brandhout of kolen krijgt de unit de kenmerken van een lang brandende ketel, aangezien de bedrijfstijd op één tabblad respectievelijk 8 en 10 uur is. Een ander pluspunt is een ruime vuurhaard die brandhout tot 600 mm lang kan bevatten. 6 80 115
Kiturami KRM 30R Brandhout, briketten, kolen, diesel. Een dubbelcircuitketel uit Zuid-Korea is uitgerust met meerdere verbrandingskamers en elektronische besturing. In staat om een ​​kamer tot 350 m² te verwarmen. De warmtewisselaars zijn gemaakt van gelegeerd staal, dus het is niet de moeite waard om de druk te veel te verhogen. 35 85-92 170
Protherm Bison 40 NL Gas, diesel, stookolie Een model met twee circuits uit Slowakije kan ruimtes tot 400 m² verwarmen. De regeling wordt uitgevoerd met behulp van een microprocessor en de parameters van de werking van de ketel zijn op elk moment duidelijk zichtbaar op het elektronische display. 38 89 148

Beoordelingen van huishoudelijke ketels voor lang branden op steenkool: voor- en nadelen

Gezien de bewerkelijkheid van het installeren van het verwarmingssysteem en de kosten ervan, is het beter om hierin geen fouten te maken. Om dit te doen, is het belangrijk om van tevoren alle voor- en nadelen van de verbrandingstechnologie op de lange termijn te overwegen, niet alleen gericht op de beloften van fabrikanten, maar ook op de beoordelingen van de echte eigenaren van dergelijke ketels..

Voor- en nadelen van lang brandende kolengestookte ketels:

Waardigheid nadelen
hulpbronnen besparen – het kolenverbruik per maand is 20-30% lager dan bij conventionele ketels onmogelijkheid om te tanken – u moet wachten tot de brandstof volledig is opgebrand
autonomie – de meeste modellen hebben geen toegang tot elektriciteit nodig continuïteit van het proces – zelfs na het stoppen van het werk zal het smeulen doorgaan
eenvoudig onderhoud – schoonmaken is minder frequent en kost minder tijd toewijzing van een stookruimte – u moet de unit in een aparte ruimte installeren
temperatuurstabiliteit – constante bewaking elimineert oververhitting van het systeem grote afmetingen – zowel de ketel als de trechter (optioneel) nemen veel ruimte in beslag
behoud van het milieu – rook, kolenstof, enz. hopen zich niet op in de kamer. lage werkdruk – maximaal 1,6-1,8 bar (met traditionele 3-4 bar)
betrouwbaarheid – eenvoudig ketelontwerp garandeert bescherming tegen frequente storingen hoge prijs – de ketel zelf is 1,5-2 keer duurder dan normaal + toevoegen. apparatuur

De hoge kosten van een ketel voor langdurige verbranding worden in de loop van de tijd genivelleerd door kolen te besparen: dus de installatie betaalt zichzelf terug in 5-6 jaar.

Welke te kiezen: in detail over de kenmerken die de moeite waard zijn om op te letten

In eerste instantie moet u een lang brandende kolenketel kiezen op basis van de kenmerken van de verwarmde ruimte (warmteverlies, oppervlakte, installatiemogelijkheden, regio), want in geval van een fout moet u niet alleen de apparatuur veranderen, maar ook het gehele leidingwerk, wat extra tijd- en geldkosten met zich meebrengt.

Het is correct om van tevoren de soorten apparaten op de markt te bestuderen en uit te zoeken uit welke kenmerken de prijs voor hen bestaat..

Is het rendabel om een ​​huis te verwarmen met een kolenketel?

Het gebruik van een kolengestookte ketel is gunstig als de belangrijkste en aanvullende bron van warmte-energie. Dit geldt met name voor plaatsen die niet van gas zijn voorzien, of regio’s waar steenkool de meest betaalbare brandstof blijft. In het laatste geval hebben we het bijvoorbeeld over nederzettingen niet ver van kolenmijnen, waar aanzienlijke besparingen worden behaald door de lage leveringskosten van deze energiedrager..

Opgemerkt moet worden dat sommige moderne kolengestookte ketels ook kunnen worden verwarmd met droog hout, waardoor u het meest betaalbare type brandstof kunt kiezen. Er moet echter aan worden herinnerd dat kolenwarmtegeneratoren niet mogen worden verwarmd door alles wat brandt, dat wil zeggen afval, enzovoort, wat meestal duidelijk wordt aangegeven in de instructies voor de apparatuur..

Hoe een huis verwarmd wordt met een lang brandende kolengestookte ketel

Het apparaat onderscheidt zich van een traditionele oven door langdurig gebruik. Het apparaat maakt gebruik van het principe van topverbranding. Als de oven en standaard ketels voor vaste brandstoffen zuurstof van onderaf opnemen, via het meegeleverde rooster, dan hebben dergelijke eenheden een speciaal element. Hierdoor komt lucht van bovenaf het compartiment binnen. Dit helpt om het verbrandingsproces volledig beheersbaar te maken..

Wanneer lucht wordt toegevoerd, wordt het grootste deel van de steenkool niet aangetast en vindt de verbranding bijna laag voor laag plaats. Er wordt smeulen waargenomen – van de bovenkant van de grondstof tot aan de onderkant, wat helpt om een ​​uniforme warmteoverdracht te garanderen.

Het ketelontwerp omvat componenten zoals:

 1. Laadkamer die het grootste deel van de interne ruimte van het lichaam in beslag neemt.
 2. De ingang van de vuurhaard, die zich bovenaan de ketel bevindt.
 3. Luchtkamer, die tegelijkertijd de functies van een recuperator vervult.
 4. Verplaatsbare verdeler voor zuurstofdosering.
 5. Warmtewisselaar, ook wel “watermantel” genoemd. Het is ingebouwd in de keteltrommel en loopt langs de gehele omtrek van de verbrandingskamer. Zo warmt de koelvloeistof op, waardoor de temperatuur in huis stijgt..
 6. Telescopisch kanaal dat de kamer verbindt met de verdeler.
 7. Aslade in het onderste deel van de koffer. Sluit hermetisch af, in tegenstelling tot houtgestookte ketels.

Werkingsprincipe

De schoorsteen wordt gekenmerkt door een gebroken vorm. Daarom, wanneer gassen passeren, wordt energie geaccumuleerd en worden ze verwijderd door de pijp die al is afgekoeld, en blijft de warmte in het huis.

Materiaal primaire warmtewisselaar (lichaam)

Het materiaal waaruit de primaire warmtewisselaar is gemaakt, bepaalt in de eerste plaats de betrouwbaarheid van het systeem, de levensduur en de onderhoudbaarheid van de ketel:

 • staal – is goed bestand tegen temperatuurveranderingen, maar is gevoelig voor corrosie;
 • gietijzer – duurzaam (levensduur van minimaal 25 jaar), koelt langer, blijft de koelvloeistof verwarmen, maar tolereert geen temperatuur- en drukschommelingen.

Een beschadigde stalen kast (vanaf 4 mm dik) kan eenvoudig worden gerepareerd (gelast), maar bros gietijzer moet, zelfs met de minste barst, worden vervangen.

Gietijzeren warmtewisselaar LIEPSNELE L20U model in stalen behuizing

Type brandstof

Allereerst moet u beslissen wat voor soort brandstof voor verwarming zal worden gebruikt. Ga uit van welk type brandstof handiger is om te kopen en te importeren. Als u hout heeft gekapt, is het verstandig om een ​​houtgestookte ketel aan te schaffen. Pelletverwarming kan worden aanbevolen aan eigenaren van huisjes waar geen bomen staan. Kolengestookte ketels zijn geschikt voor wie de mogelijkheid heeft om tegen gunstige voorwaarden hoogwaardige brandstof te bestellen. Zaagselverwarmingssystemen worden meestal gebruikt om houtverwerkingsfaciliteiten te verwarmen.

Gewicht apparaat

Bij het kiezen van een ketel op vaste brandstof voor langdurige verbranding voor het verwarmen van een privéwoning, wordt alleen rekening gehouden met de massaparameter als de eigenaar van plan is de gekochte eenheid aan de muur te bevestigen. Volgens de staatsnormen die zijn vastgesteld door de gasdienst van Rusland, is deze installatiemethode toegestaan ​​voor verwarmingsketels met een volume van minder dan 100 liter.

Laadkamervolume

Kolenverwarmingsketels kiezen: kenmerken van het werk, brandstofkeuze, populaire modellen

Deze parameter kenmerkt de verhouding van het volume van de ingebrachte brandstof tot het vermogen van de verwarmingseenheid. Hoe meer brandstof er in de laadkamer past, hoe minder vaak u de voorraad brandhout/kolen/pellets hoeft aan te vullen. Voor stalen ketels is de verhouding van deze waarden 1,6-2,6 l / kW. Gietijzeren verwarmingseenheden verbruiken minder brandstof – 1,1-1,4 l / kW.

Het totale volume van de laadkamer zal u helpen om de capaciteiten van de ketel ruwweg te beoordelen. Je kunt het in ieder geval niet 100% vullen. Het bruikbare volume van de laadkamer is van veel groter belang. Deze waarde geeft de werkelijke hoeveelheid brandstof weer die u in de verbrandingskamer kunt laden. Om het te bepalen, moet u het principe van verbranding van de geselecteerde ketel en de methode voor het laden van brandstof (boven of voor) kennen.

Minimaal vereist vermogen en verwarmd gebied

Kies correct de kracht van een lang brandende kolenketel, de aannemer, die de installatiewerkzaamheden zal uitvoeren, zou moeten helpen.

U kunt echter zelf een benaderende berekening maken met behulp van de formule:

Q = S × 100, waarbij

 • Q is het benodigde vermogen om de ruimte te verwarmen (kW);
 • S – verwarmde ruimte (m²);
 • 100 – vermogen per oppervlakte-eenheid (W / m2).

Bijvoorbeeld voor een huis met een oppervlakte van 120 m², Q = 120 × 100 = 12000 W ≈ 12 kW.

De fabrikant geeft het vermogen aan voor de meest calorische kolensoort, geleverd als hoofdbrandstof. Om te voorkomen dat de apparatuur op de limiet van de capaciteiten werkt bij het gebruik van andere soorten brandstof, wordt aanbevolen om een ​​marge van 10-20% toe te voegen aan de verkregen waarde, Q ≈ 14 kW.

efficiëntie

Efficiëntie – vertegenwoordigt de verhouding van het verbruikte brandstofvolume tot de warmte-energie die wordt gegenereerd door de kolenketel. Het is de belangrijkste indicator voor de prestaties van de apparatuur en het brandstofverbruik..

Het hangt af van het verwarmingscircuit en de toepassing van innovatieve technologieën in het ketelontwerp. In de EU-landen is het vanwege strenge milieueisen niet toegestaan ​​om nieuwe apparaten met een rendement onder de 90% te installeren. Hightech condensaatketels voor huishoudelijk gebruik werken tegenwoordig met een rendement van 100-105%.

Andere belangrijke selectiecriteria

Bij het kiezen van een lang brandende ketel is het ook de moeite waard om aandacht te besteden aan andere kenmerken, waarvan het gemak van verdere bediening afhangt:

 • mate van automatisering – semi-automatische ketels worden handmatig geladen, waarna ontsteking en verbrandingsondersteuning automatisch gaat, en er is een bunker voorzien in de automatische apparaten, die ook de brandstoftoevoer automatiseert;
 • vluchtigheid – lang brandende automatische kolengestookte ketels vereisen een permanente verbinding met het elektriciteitsnet en ketels met thermomechanische regeling kunnen soepel werken, zelfs zonder toegang tot elektriciteit;
 • het volume van de laadkamer – de grootte van de vuurhaard moet overeenkomen met het vermogen, de optimale indicator is 3,3-5,1 l / kW (voor een 25 kW-ketel met een kamer van 110 l is dit bijvoorbeeld 110/25 = 4,4 l / kW, die als de norm werd beschouwd);
 • andere soorten brandstof – bijna alle kolenketels kunnen worden gestookt met hout en geperste briketten, maar sommige modellen zijn nog veelzijdiger, dat wil zeggen, als je wilt, kun je er een pellet- of zelfs een gasbrander op zetten;
 • bediening en functionaliteit – de apparatuur is uitgerust met een thermostaat, weersafhankelijke automatisering, een zelfreinigend systeem en een GSM-module, evenals veiligheidselementen (noodschakelaar, straalklep, enz.).

Er moet speciale aandacht worden besteed aan het laatste punt, omdat storingen meestal optreden als gevolg van onvoldoende nooduitrusting.

Hoeveel kost de ketel?

De beste ketel voor het verwarmen van een privéhuis met kolen met automatische brandstoftoevoer, gemaakt in Polen of Duitsland, wordt aangeboden door de fabrikant van 350-400 duizend roebel. Volledig geautomatiseerde stations kosten 800-1200 duizend roebel. Apparatuur met handmatige brandstofvulling kost ongeveer 150 duizend roebel.

Huishoudelijke warmtegeneratoren worden aangeboden vanaf 20 duizend roebel. Voor een volledig geautomatiseerd station moet u betalen vanaf 350 duizend roebel. Verschillende factoren zijn van invloed op de kosten van apparatuur:

 1. Type warmtewisselaar.
 2. Werkingsprincipe.
 3. Mate van automatisering.
 4. Land van fabrikant.

Als je wilt, kun je een budgetversie kiezen of op een “premium class” -model blijven.

Steenkoolkwaliteiten voor thuisketels

In de technische documentatie voor de ketels wordt gedetailleerd aangegeven welk type steenkool kan worden gebruikt bij de werking van verwarmingsapparatuur. De fabrikant ontwerpt de verbrandingskamer en warmtewisselaar om een ​​maximale warmteoverdracht te bereiken. Daarom is het de moeite waard om alleen het type en de kwaliteit steenkool te gebruiken die in de technische documentatie worden vermeld..

Traditioneel worden verschillende soorten kolen gebruikt:

 • Bitumineuze kolen – verkrijgbaar in drie varianten. Gaskool, voornamelijk gebruikt in pyrolyseketels, omdat het bij verbranding een grote hoeveelheid koolstofdioxide uitstoot.
 • Gesteente met een lange vlam genereert veel warmte, maar verbrandt veel sneller. Antraciet is moeilijker te ontsteken, maar heeft een lager as- en onbrandbaar residu.
 • Houtskool – heeft goede warmteoverdrachtssnelheden, maar is economisch niet winstgevend, vooral als je bedenkt dat de benodigde hoeveelheid steenkool ongeveer 2 ton per maand is.

kolen voor thuisketel

Het verbruik van kolen per dag hangt van veel factoren af: de gemiddelde omgevingstemperatuur in de winter, de kwaliteit van de gebruikte brandstof en het vermogen om de ketel goed te verwarmen. Geschatte kosten zijn aangegeven in de technische documentatie van de ketel.

Het kolenverbruik moet ongeveer gelijk zijn aan de gegeven parameters. Als de kosten meer dan 15% bedragen, is onderhoud aan de ketel nodig: schoorsteen en warmtewisselaar reinigen.

Prijzen kolenketels

Europese ketels zijn duurder dan huishoudelijke producten. Leiderschap met betrekking tot prijsbeleid wordt ingenomen door Duitse ketels. Lang brandende ketels Buderus, Viessmann, kosten vanaf 350 duizend roebel. Poolse, Tsjechische en Letse modellen, aangeboden vanaf 100 duizend roebel.

Een kolengestookte ketel van Russische makelij met een lange brandduur kost 50-60 duizend roebel. in de minimale configuratie. Modellen met een gemodificeerde verbrandingskamer en het principe van bovenste verbranding, evenals universele apparatuur, kosten in het bereik van 80-100 duizend roebel.

Hoe de duur van het verbranden van kolen te verlengen?

Een kolengestookte ketel kan 6-120 uur continu branden. Technische kenmerken van verwarmingsapparatuur: verbruik en type brandstof worden gedetailleerd beschreven in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. De interne structuur van de laadkamer en warmtewisselaar, speciaal ontworpen voor een bepaald type kolen.

Om de brandtijd te verlengen, moet u verschillende aanbevelingen volgen:

 • Volg strikt de instructies van de fabrikant in de gebruiksaanwijzing.
 • Onderhoud de ketel regelmatig: reinig de verbrandingskamer, warmtewisselaar en schoorsteen.
 • Het is correct om de ketel met kolen te verwarmen, rekening houdend met de eigenaardigheden van aanmaakhout.

kolen verbranden in een ketel

Als het kolenverbruik 15% overschrijdt door de fabrikant, heeft de ketel dringend onderhoud nodig. Na het reinigen van de schoorsteen en warmtewisselaar zullen de trekeigenschappen verbeteren en het brandstofverbruik afnemen..

Welke steenkool is beter om te verwarmen – kwaliteiten, fracties?

Het is de moeite waard om nogmaals te benadrukken dat de ketel het type steenkool nodig heeft dat door de fabrikant in de technische documentatie is gespecificeerd. Deze regel is vooral belangrijk om in acht te nemen bij het gebruik van vastebrandstofapparatuur die in Europa is gemaakt. Huishoudelijke eenheden zijn niet zo gevoelig voor de kwaliteit van de brandstof en kunnen op bijna elke brandstof en fijnstof werken, met een maximale verhouding van steen en fijnstof van 50 tot 50.

Volgens de aanbevelingen van de fabrikant heeft de ketel het volgende type steenkool nodig:

 1. Steenkool.
 2. Antraciet.

Bruinkool, met een laag asgehalte, kan worden gebruikt in continu brandende modellen, op voorwaarde dat voorverwarmde lucht aan de oven wordt toegevoerd. Gebruik van houtskool en brandstofpellets is mogelijk.

kolen voor de ketel

Ondanks de kenmerken die door de fabrikant zijn aangegeven, is het niet mogelijk om de hoeveelheid kolen voor de winter nauwkeurig te berekenen, omdat de kosten van veel componenten afhankelijk zijn:

 1. Duur van het stookseizoen.
 2. Gemiddelde jaartemperatuur.
 3. Brandstofkwaliteit.
 4. Thermische prestaties van het gebouw.

Een geschatte berekening van het kolenverbruik kan worden gedaan met behulp van speciale rekenmachines of met behulp van de diensten van adviseurs.

Om de warmteafgifte te verhogen, heeft u voor de meeste modellen ketels een steenkoolkwaliteit nodig – antraciet. Het gesteente is moeilijk te ontsteken, maar heeft de beste specifieke warmte-indicatoren..

Tips om goed te verwarmen

Conventionele ketels werken op steenkool van elke fractie. Automatische brandstoftoevoerapparatuur, gevoelig voor brandstofklontjes. De optimale afmeting van de kolenzeef is 5-25 mm. Moderne modellen uitgerust met een speciale brander kunnen werken op kolenstof.

Bij het gebruik van steen wordt het aanmaakproces als volgt uitgevoerd:

 • In de ketel wordt een kleine hoeveelheid droog hout aangestoken.
 • In klassieke ketels wordt steenkool bijgevuld nadat de houtblokken zijn opgebrand. Bij lang brandende modellen wordt eerst de brandstof erin gedaan, waarna de ontsteking wordt uitgevoerd.
 • Tijdens de verbranding blijft er een kleine hoeveelheid as en roet achter van de steenkool. Om het percentage afzettingen te verminderen, wordt aanbevolen om de brandstof in lagen te leggen, waarbij steenkool gemengd met brandhout in lagen wordt gelegd.
 • Bij het aansteken staat de schuif helemaal open, wat zorgt voor voldoende luchtstroom die nodig is voor de verbranding van kolen. Nadat de brandstof is opgeflakkerd, wordt de klep gesloten.

steenkoolverbrandingsprincipe:

De bekendste fabrikanten en modellen met prijzen

De Russische markt voor HVAC-apparatuur is verzadigd met kolengestookte ketels, zowel huishoudelijk als westers. Bovendien hebben Russische modificaties de beste verhouding "prijs kwaliteit".

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Op dit moment zijn echter kolencentrales van Europese bedrijven de meest functionele met automatische werking..

Zo werden in 2019 volgens kopers de volgende modellen populaire modellen van kolengestookte ketels, op 200 m2 oppervlakte:

 1. ZOTA "Meester" 20, kosten vanaf 01.01.2020 – 31.889 roebel.
 2. Protherm "Bever" 20 DLO, kosten per 01.01. – RUB 38.440.
 3. Bosch "Stevig" 2000 B SFU 12, kosten vanaf 01.01.2020 – 51.430 roebel.
 4. Stropuva S15U, kosten per 01.01.2020 – 39.789 roebel.
 5. Buderus "Logano" S181-15 E, kosten vanaf 01.01.2020 – 258.800 roebel.
 6. Teplodar "Kupper" OK 20, kosten vanaf 01.01.2020 – 28.340 roebel.
 7. Thermocraft "Uragan" Prof 22, kosten vanaf 01.01.2020 – 34.650 roebel.

Stropuva S15U

Stropuva S15U

Stropuva (Stropuva) S15U met een vermogen van 15 kW is een universele mijnketel die niet alleen op kolen werkt, maar ook op hout, pellets en briketten van elk materiaal. Het is uitgerust met een bimetalen trekregelaar, waardoor aansluiting op het elektriciteitsnet niet nodig is. Geschikt voor woningen van 100-120 m2.

Kosten: 81.500-99.770 roebel.

Land van herkomst: Rusland-Litouwen, STROPUVA LLC (STROPUVA).

Heiztechnik Q Alfa 15

Heiztechnik Q Alfa 15

Heiztechnik (Heiztechnik) Q Alfa 15 met een vermogen van 15 kW is bedoeld voor het verwarmen van een ruimte met een oppervlakte van 110-130 m2, verbrandt kolen, houtsnippers, verschillende houtsoorten en briketten. Deze Poolse ketel onderscheidt zich door een combinatie van gietijzeren roosters en een behuizing van dik ketelstaal (5 mm), die een lange levensduur garandeert – tot 20 jaar..

Kosten: 62 240-68 720 roebel.

Land van herkomst: Polen, “HEIZTECHNIK” LLC.

Buderus Logano S181-15E

Buderus Logano S181-15E

Buderus Logano S181-15E met een vermogen van 15 kW is een van de beste lang brandende kolengestookte ketels voor het verwarmen van een privéwoning met een oppervlakte van 120-140 m2. Het basispakket omvat water- en gastemperatuursensoren, evenals een ruime bunker (240 l), waardoor het apparaat 3-5 dagen achter elkaar werkt.

Kosten: 218.000-250.640 roebel.

Land van herkomst: Duitsland, LLC “BOSCH” (BOSCH THERMOTECHNIKA).

WEEK KO-60

WEEK KO-60

WEEK KO-60 met een capaciteit van 60 kW is een zeer efficiënt model van huishoudelijke productie dat in staat is om een ​​huis van 200-250 m2 gedurende 2-4 dagen op één kolenbed te verwarmen. De microprocessoreenheid is niet gevoelig voor stroomuitval en wanneer deze is uitgeschakeld, sterft de ketel gewoon langzaam uit (6-12 uur).

Kosten: 115.900-130.500 roebel.

Land van herkomst: Rusland (Kemerovo), TRIAI LLC.

TIS PRO 11

TIS PRO 11

TIS (TIS) PRO 11 met een vermogen van 11 kW is een compacte unit die zeer geschikt is voor het verwarmen van een klein privéhuis, huisje of zomerhuisje van 80-100 m2. Aanpassing van de luchttoevoer kan handmatig (met behulp van een bout op de deur) of automatisch (met behulp van een mechanische thermostaat) – naar keuze.

Kosten: 64 100-67 200 roebel.

Land van herkomst: Wit-Rusland, LLC “BelKomin” TIS Group (TIS Group).

LIEPSNEL L20U

LIEPSNEL L20U

LIEPSNELE (Liepsnele) L20U met een vermogen van 20 kW is een niet-vluchtige ketel voor een huis van 150-180 m2, heeft een ruime laadkamer (320 l), die de brandtijd van één bladwijzer tot 6-7 dagen garandeert . Het is praktisch “omnivoor”: het kan worden verwarmd met kolen, hout, zaagsel, schaafsel, pellets en zelfs turf.

Kosten: 85 400-90 560 roebel.

Land van herkomst: Litouwen, LLC “VAKARO RASA”.

Buderus Logano S111-2-32

Review van de vastebrandstofketel Buderus Logano S111-2-32

 • Vermogen (kW): 32
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 2.5

Voordelen:

 • doordacht ontwerp
 • gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken

nadelen:

 • korte brandduur bij belading met eurohout
 • gaat snel kapot
 • houdt de ingestelde temperatuur niet aan

NMK Siberië-Gefest KVO 15 TE

Beoordeling van vastebrandstofketel NMK Siberia-Gefest KVO 15 TE

 • Vermogen (kW): 15
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 3.0

Voordelen:

 • enorme vuurhaard in volume en lengte
 • handig laden
 • compact
 • komt snel op temperatuur
 • schoorsteen veelzijdigheid

nadelen:

 • kwaliteit
 • niet handig om schoon te maken

Protherm Bever 20 DLO

Review van de vastebrandstofketel Protherm Bober 20 DLO

 • Vermogen (kW): 19
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 4.5

Voordelen:

 • eenvoud
 • grote verbrandingskamer

nadelen:

 • Nee

ZOTA Populier М 20

Review van de vastebrandstofketel ZOTA Poplar M 20

 • Vermogen (kW): 20
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 3,5

Voordelen:

 • prijs-kwaliteit verhouding
 • makkelijk te gebruiken

nadelen:

 • kleine laadruimte
 • kleine aslade

Lemax Vooruit-20

Review van vastebrandstofketel Lemax Forward-20

 • Vermogen (kW): 20
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 5.0

Voordelen:

 • de mogelijkheid om aan te sluiten op een waterverwarmingssysteem met natuurlijke circulatie
 • staaldikte:
 • verticaal laden
 • stil
 • is niet afhankelijk van elektriciteit
 • hoge efficiëntie

nadelen:

 • verticale laadhoogte

Lemax Vooruit-16

Review van vastebrandstofketel Lemax Forward-16

 • Vermogen (kW): 17
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 5.0

Voordelen:

 • prijs
 • niet-volatiliteit
 • handige laaddeur

nadelen:

 • schoorsteen diameter

Lemax Vooruit-12.5

Beoordeling van vastebrandstofketel Lemax Forward-12.5

 • Vermogen (kW): 13
 • Aantal circuits: 1
 • Type: buiten
 • Beoordeling: 5.0

Voordelen:

 • wisselvalligheid
 • stil
 • krachtig
 • prijs
 • wordt niet warm buiten

nadelen:

 • onhandig om schoon te maken
 • verticaal laden
 • kleine vuurhaard
 • het is onmogelijk om smeulen te reguleren

Verwarmingsketels voor vaste brandstoffen zijn een waardig alternatief voor gaswarmtegeneratoren, vooral wanneer het huis niet van gas wordt voorzien. We hebben het met name over steenkoolmodellen, aangezien steenkool een van de meest betaalbare soorten brandstof blijft..

Opgemerkt moet worden dat in moderne kolengestookte ketels voor het verwarmen van een privéwoning, zowel de functionaliteit als de kenmerken in het algemeen veel beter zijn dan klassieke kachels, wat de installatie van de eerste een echt winstgevende oplossing maakt..

ZOTA “Master” 20

ZOTA

ZOTA “Master” met een vermogen van 20 kW is een zeer budgetvriendelijke geïsoleerde (basaltkarton)ketel die een druk tot 3 bar kan weerstaan ​​en werkt op vrijwel elke brandstof: kolen, hout, pellets en gas (optioneel). Het gebruikt ook elektriciteit als hulpwarmtebron (TEN).

Land van herkomst: Rusland, OOO TPK KrasnoyarskEnergoKomplekt.

Kosten: 25 690-31 889 roebel.

Protherm “Bever” 20 DLO

Protherm

Protherm “Beaver” met een vermogen van 20 kW is een niet-vluchtige ketel met een werkdruk tot 4 bar, die een langere levensduur heeft, omdat hij gebruik maakt van een hightech (GG20) gietijzeren warmtewisselaar die resistent is tegen corrosie en thermische schokken. Kan alleen worden verwarmd met verschillende kolen en hout.

Land van herkomst: Slowakije, LLC “Vaillant Group” (Vailant Group rus).

Kosten: 67.600-68.445 roebel.

Bosch “Solid” 2000 B SFU 12

Bosch

Bosch “Solid” 2000 B SFU met een vermogen van 13,5 kW is een eenvoudige, betrouwbare ketel, geslepen voor het gebruik van bruinkool, maar kan ook kolen, cokes, brandhout en houtafval verbranden. Uitgerust met een ingebouwd drukregelapparaat (max. 2 bar), thermische beveiliging en gaswervelingen.

Land van herkomst: Duitsland, Bosch LLC (Bosch Thermotekhnika rus).

Kosten: 48 764– 51 436 roebel.

Galmet “CARBO” 21

Galmet

Galmet “CARBO” 21 met een vermogen van 22 kW is een Poolse semi-automatische kolengestookte ketel die al in zijn basisconfiguratie een vrij rijke uitrusting heeft: een intelligente PID-regelaar die alle ketelcomponenten regelt en het verbrandingsproces regelt, een rookgas sensor, een thermometer en een manometer. Druklimiet – tot 2 bar.

Land van herkomst: Polen-Rusland, LLC “GALMET” (GALMET-RUS).

Kosten: 113 890-116 759 roebel.

Buderus “Logano” S181-15 E

Ketel Buderus

Buderus “Logano” S181-15 E met een vermogen van 15 kW is een van de beste bunker automatische kolenketels voor het verwarmen van een privéwoning, met ingebouwde water- en gastemperatuursensoren. Verbeterd ontwerp van de warmtewisselaar zorgt voor een lange verbranding van kolen/pellets en is bestand tegen drukken tot 3 bar.

Land van herkomst: Duitsland, Bosch LLC (Bosch Thermotekhnika rus).

Kosten: 252.000-258.840 roebel.

Prijzen: overzichtstabel

Prijsclassificatie lang brandende kolengestookte ketels (tabel):

Lang brandend kolenketelmodel kosten, wrijven.
Stropuva (Stropuva) S15U 85 400–90 560
Heiztechnik Q Alfa 15 62 240-68 720
Buderus Logano S181-15E 218.000-250.640
WEEK KO-60 115.900-130.500
TIS PRO 11 64 100-67 200
LIEPSNEL L20U 81 500-99 770
VIADRUS Hercules U22D 126 600 –128 530
Galmet CARBO 21 103 890-116 750

Over goedkope landkachels die op kolen gestookt kunnen worden

Er is. Toegegeven, in onze winkel niet, maar in de natuur daar. Als je een klein huis hebt, tot 150 kubieke meter, of een zomerhuisje en er is kolen, dan is dit artikel iets voor jou.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Ten eerste over waarom er geen gietijzeren kachels zijn voor het stoken van houtskool in de Heat-Steam-winkel.

 1. ze zijn goedkoop en erg zwaar omdat ze van gietijzer zijn gemaakt – laders lijken ertegen te zijn en trekken gewichten voor drie kopeken.
 2. er is niet zo’n grote vraag naar hen in de regio Moskou dat het interessant zou zijn om ermee om te gaan

Een beetje schoolfysica, in eenvoudige woorden.

Het enige criterium dat een voor kolen ontworpen oven zou moeten hebben, is een volledig gietijzeren vuurhaard. Alle stalen kachels, zelfs met beschermende patronen in de vuurkist, zullen u niet lang van dienst zijn. Misschien behalve Butakov op kolen, maar ik weet het niet zeker

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Steenkoolverbranding, bij hoge temperaturen, in contact met gewoon staal (of het nu een stalen rooster of een ovenwand is, of interne leidingen) vernietigt het. Maar er is geen gietijzer.

Een beetje over de verbrandingstemperatuur:.

Uchons hebben allerlei soorten mensen, zo’n term: soortelijke verbrandingswarmte – een waarde die aangeeft hoeveel warmte er vrijkomt bij de volledige verbranding van brandstof met een gewicht van 1 kg of een volume van 1 m³.

Elk materiaal heeft zijn eigen.

Dat wil zeggen, als je een stalen kachel hebt gekocht en deze opwarmt met linoleum, plastic bakjes van geroosterd melkpoeder, zakken uit de supermarkt, evenals oude parketvloeren, dan zou je niet verbaasd moeten zijn waarom mijn koolstofstalen kachel is uitgebrand. Dit is allemaal wetenschap, schuldig, want het is een rastak, geen fabrikant die een slechte oven heeft gemaakt. Maar als de kachel volledig van gietijzer was, zou hij niets hebben. Voor gietijzer.

Het algoritme voor het kopen van een kachel van een denkend persoon met weinig geld op zak zou als volgt moeten zijn:

 • A) Ik heb een boom dus ik heb een goedkope lang brandende kachel nodig
 • B) Ik heb een beetje hout, een halve kolen met kolen en oude parketvloeren van het appartement van mijn grootvader – wat betekent dat ik een gietijzeren kachel nodig heb

In het onnatuurlijke en mooie, dat wil zeggen, nadat je op gietijzer hebt gepoetst met hittebestendige verf uit een spray

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Brandstof Brandhout, brandstofbriketten

Het volume van de verwarmde ruimte is maximaal 40 kubieke meter. m

Vermogen tot 15 kW

Ovengewicht 43 kg

Schoorsteendiameter 115 mm

Prijs – ongeveer 250 dollar in winkels, maar je kunt goedkoper kopen bij onderofficieren van de overlevingsforums.

De kachel is dan een legerexemplaar, ook onder de communisten is hij ontwikkeld, wat betekent:

Moderne Chinese gietijzeren buikkachel.

Ik merk meteen op dat alle fabrikanten uit China schrijven dat hun kachels op hout branden. Maar gietijzer blijft gietijzer, en een volledig gietijzeren potkachel zal je meerdere keren langer van dienst zijn dan een stalen.

Het sleutelwoord is modern, dat wil zeggen, het werd niet vrijgegeven in de jaren van Mao, toen het Chinese gietijzer spelonkachtig was en barstte uit het water dat erop werd gemorst, en sinds de tijd van Hu Jin Tao, vanaf het begin van 2000, toen de meeste Europese merken gietijzeren ovens begonnen te gieten in China, volgens hun Europese technologieën, en de Chinezen.

Nu zijn Chinese gietijzeren ovens onderverdeeld in ovens die worden verkocht onder Europese merken voor duur en onder Chinese merken voor goedkoop voor de binnenlandse markt en voor andere landen. Dit is de laatste optie en we zullen zien. De kachel is Chinees, voor China kan het worden onderscheiden door markering – dit zijn 2-3 Latijnse letters en enkele cijfers van de bulldozer. Zelf zie ik trouwens bij elke kachelbeurs Chinese stands met de mooiste gietijzeren Chinese kachels. Niet alleen dat, ze zijn ook op een slimme manier gemaakt.

Natuurlijk zijn binnenlandse Chinese merken niet Europees, maar een ovenkwaliteit van $ 300 verwachten voor een oven van $ 3.000 is onbezonnen. Chinese kachels vergelijken met POV-57 is echter een keuze richting China.

1) Chinese kachels zijn van binnen, dat wil zeggen, zelfs de goedkoopste hebben een zeer mooie gieting

2) Dankzij moderne giettechnologieën hebben ze kleppen voor fijnafstelling van de luchttoevoer, wat betekent dat ze zuiniger zijn

3) Ze hebben modellen met glas, zij het klein

Er zijn ook nadelen ten opzichte van POV-57:

1) Vaak hebben ze een niet-standaard schoorsteendiameter – laten we zeggen 132, en soms een diameter van 150 – daarop is een schoorsteen anderhalf keer duurder dan op een Povovskiy 115

2) POV gietijzer is meer gietijzer! Bij dezelfde maat is de POV vaak zwaarder dan de Chinese, dezelfde maat

3) Bij het kopen van een Chinese kachel moet je met beide ogen kijken naar de “dichtheid”: strakheid van de deursluiting, strakheid van het afdichtkoord, strakheid van het sluiten van de dempers

4) Chinese kachels zijn duurder, ergens rond de $ 50-150. Of misschien 100%, snm is duurder als je POV-57 van de vaandrig kocht voor een fles cognac en een blikje snacks

Welnu, over Chinese fabrikanten die een goede distributie hebben in Rusland:

De kachels hebben een naam uit letters JA en een nummer.

Laten we zeggen JA 044 – ziet er Europees uit, maar kost 200 dollar meer dan POV – 57

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Het is jammer dat de Crown-website geen volledige catalogus heeft.

Ik vond JA 047 ook leuk, het is zelfs een beetje goedkoper

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

400 dollar en een gietijzeren kachel SUNME-505 is van jou

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Ja, het is ja- 047 van Crown, zeg het je!

Het is gewoon dezelfde kachel maar uit verschillende fabrieken! Trouwens, POV-57 werd ook geproduceerd door verschillende fabrieken, met behoud van algemene ontwerpoplossingen..

Topcasting-fabriek en zijn TST-gelabelde ovens

Laten we zeggen TST 944

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

De fabriek produceert ovens met HF-markering

Laten we zeggen een dikbuikfornuis van driehonderd dollar HF-706

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Historische achtergrond omwille van gerechtigheid

De voorouders van al deze Chinese ovens: oorspronkelijk uit Noorwegen!

Geproduceerd sinds 1930.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

en JOTUL F 601, een nog oudere oven

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Potkachel en andere lang brandende kolenkachels

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

In de winter hebben de eigenaren niet constant, maar van tijd tot tijd verwarming nodig van niet-residentiële gebouwen in de vorm van garages, schuren, baden en kleine landhuizen. In dit geval is het belangrijkste doel om snel warmte te verkrijgen tegen minimale financiële kosten. Vanwege de hoge elektriciteitskosten zijn elektrische kachels in dergelijke gebouwen niet altijd economisch haalbaar. De optimale verwarmingsbron voor een kleine ruimte kan een lang brandende kolenkachel zijn..

Zijn werk is gebaseerd op het principe van pyrolyse, waarbij de verbranding van boven naar beneden plaatsvindt met gecontroleerde luchtinjectie. Steenkool voor deze ovens is een goedkope, betaalbare en kosteneffectieve brandstof. Het ontwerp van lang brandende ovens biedt een hoog rendement door hoogwaardige warmteoverdracht.

Hoe pyrolyse werkt?

Het pyrolyseproces is de thermochemische ontleding van vaste brandstoffen. Het vindt plaats in vier fasen:

 1. Drogen. In dit stadium wordt vocht uit het brandstofinzetstuk verwijderd vanwege de hitte van het aanmaakhout..
 2. Bij verhitting komen vluchtige componenten vrij uit het grootste deel van de brandstof. Zware koolwaterstoffen in de vorm van harsen en bitumen in de steenkoolmassa ontleden tot vluchtige verbindingen. Daarna begint de verkoling of carbonisatie van de brandstof..
 3. Bij aanwezigheid van voldoende zuurstof en een verhoging van de temperatuur van de hydrolysegassen tot het vlampunt begint het verbrandingsproces. De temperatuur in deze zone bereikt +600 graden, wat aanleiding geeft tot het proces van koolstofverbranding.
 4. Nadat de vluchtige stoffen uit het grootste deel van de brandstof zijn verbrand, blijft er een gloeiend hete slak met koolstofresten in de blusoven achter. In omstandigheden van zuurstofgebrek en een temperatuurdaling tot +400 graden begint het te werken als een katalysator voor de reductiereactie. Waterstof komt vrij uit waterdamp en koolmonoxide komt vrij uit kooldioxide in de vorm van koolmonoxide.

In de laatste fase wordt veel energie besteed aan de afbraak van de kolenresten en de gevormde verbindingen geven warmte terug. Daarom hebben we in feite een endotherme reactie.

Koolmonoxide geproduceerd na de verbranding van steenkool is een giftige verbinding die gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid. Om de teruggewonnen gassen in de hete zone te houden, is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat daar voldoende vers verwarmde lucht wordt toegevoerd om een ​​hoog rendement van de unit te bereiken..

De eenvoudige constructieve oplossing van lang brandende ovens zorgt voor de mogelijkheid van hun efficiënte werking. Extra warmte kan worden verkregen uit de brandstofmassa die in de lang brandende oven wordt geladen door de luchttoevoer aan te passen. Tegelijkertijd worden de gegenereerde gassen schoner..

Zelfgemaakte kachel dikbuik kachel

Onlangs hebben veel ontwerpers exclusieve opties aangeboden voor kachels of open haarden, die in landhuizen worden geïnstalleerd. Voor bewoners van prestigieuze huisjes zijn ze niet alleen een extra warmtebron, maar ook het mooiste accessoire voor de interieurdecoratie van het pand. Dergelijke individuele kachels vullen de ruimte met zowel warmte als bijzondere gezelligheid. Het knetterende brandhout in de kachel of open haard ziet er heel mooi en romantisch uit als een winterstorm buiten het raam woedt.

De meest populaire, primitieve en efficiënte langbrandende kachel voor tijdelijke verwarming is de welbekende potkachel. Het eenvoudige apparaat is gebaseerd op de “symbiose” van de Russische kachel en open haard. Met één lading brandstof kan hij 4 uur lang een comfortabele binnentemperatuur behouden. De potkachel kan in elke ruimte worden geïnstalleerd waar u de schoorsteen naar buiten kunt brengen.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Tegenwoordig kan iedereen die over de vaardigheden beschikt om slotenmakerswerk uit te voeren, met zijn eigen handen een potkachel maken van allerlei soorten afvalmateriaal. Deze oven:

 • Niet afhankelijk van elektriciteit en gas.
 • Eenvoudig te onderhouden en te bedienen.
 • Hiermee kunt u het verbrandingsproces regelen.
 • Neemt weinig ruimte in beslag.
 • Compact en zuinig.
 • Kan een gat hebben voor het plaatsen van pannen om voedsel te koken of water te verwarmen.

Onder de nadelen van een dergelijke oven moet worden opgemerkt dat het een laag rendement, een hoog debiet van uitlaatgassen en een snelle koeling heeft. Om de temperatuur in de kamer te handhaven, moet deze daarom constant worden verwarmd..

Onze ambachtslieden maken kachels-kachels, met een lasapparaat bij de hand en gebruikte:

 • grote blikken;
 • metalen hoeken;
 • brede pijpen;
 • gasflessen;
 • metalen dozen;
 • grote brandblussers;
 • oude vaten;
 • staalplaten;
 • schoorsteenpijpen;
 • metalen roosters.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Voor het gemak van het werk kunt u ook de technische uitrusting van de fabrieksproductie gebruiken in de vorm van:

Gedetailleerde tekeningen zijn niet nodig om een ​​potkachel te maken. Het belangrijkste is om het meest efficiënte ontwerp te krijgen. Overweeg de belangrijkste knooppunten waaruit de zelfgemaakte kachelstructuur bestaat.

Het is de verbrandingskamer die de functie van warmteoverdracht vervult. Hoe groter het oppervlak van het buitenoppervlak, hoe beter.

Het is belangrijk dat de bodem van de kamer voldoende ruimte heeft voor het opslaan van brandhout of het vullen van kolen. Daarom worden cilindrische zelfgemaakte apparaten op hun kant geplaatst. Rechthoekige ovens zijn horizontaal ontworpen met een minimale afmeting van 250 × 350 mm.

Grote fornuizen van vaten of gasflessen zijn praktisch en rechtopstaand.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

De aslade, extra gelast of geschroefd aan de onderkant van de structuur, is handig voor het selecteren van as. De opstelling met een ventilator draagt ​​bij aan een betere warmteontwikkeling, en de onderste deur zorgt voor de benodigde hoeveelheid zuurstof en regeling van de verbrandingsintensiteit.

Deze elementen worden met hun eigen handen gemaakt van de overblijfselen van metaal na het uitsnijden van de openingen. Restjes van ballonnen herhalen immers de buiging van het oppervlak, en dit is erg belangrijk in het werk. Stalen deurluifels worden door lassen aan het lichaam bevestigd en vervolgens worden de deuren zelf eraan opgehangen.

Hier is het noodzakelijk om een ​​vergrendeling te voorzien, die kan worden gemaakt als een guillotineklep of bout.

De optimale openingen voor de vuurhaard zijn 250 × 250 mm, voor de ventilator – 100 mm hoog en 250 mm breed. De luifels worden op dezelfde verticale as gemonteerd. Tussen de openingen wordt een afstand van circa 10 centimeter aangehouden. Om te voorkomen dat kolen door de deur naar buiten vallen, is de opening van de oven iets boven het niveau van het rooster geplaatst.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Voor de afvoer van rookgassen in een kachel wordt een stalen buis met een diameter van 100-150 mm gebruikt. De buis zelf is niet geïsoleerd – hij dient als extra warmtebron. En voor een betere warmteoverdracht wordt het met schuine of horizontale secties naar de uitlaat gepositioneerd, waardoor het pad van warme gassen wordt vergroot.

De uitlaat voor het aansluiten van de schoorsteen wordt bovenop of beter aan de zijkant geplaatst. De laatste optie vertraagt ​​de afvoer van gassen, waardoor er ruimte overblijft voor de kookzone..

Opmerking! In de schoorsteen, om de intensiteit van de afvoer van hete gassen te regelen, is het raadzaam om een ​​draai- of richtingsklep te gebruiken.

Naleving van de veiligheidsvoorwaarden tijdens bedrijf

Wanneer u van plan bent om met uw eigen handen een lang brandende oven te maken, moet u altijd rekening houden met veiligheidsmaatregelen. Een zelfgemaakt apparaat mag de hoeveelheid zuurstof niet significant verminderen en gevaarlijke gassen in het interne volume van de kamer uitstoten.

Er mogen geen gordijnen, gordijnen, plastic of brandbare voorwerpen in de buurt van lang brandende kachels zijn. Om een ​​mogelijke brand in de buurt van de kachel te voorkomen, is het noodzakelijk om vrije ruimte te bieden, en daaronder moet een metalen plaat, bakstenen vloer of fundering zijn.

Hoe doe je het zelf??

  Het ontwerp van een steenoven gestookt met kolen of briketten is vrij eenvoudig, je hoeft alleen maar aan twee voorwaarden te voldoen:

 • de vuurhaard moet van vuurvaste stenen zijn gemaakt;
 • de kachel moet voorzien zijn van reinigingsmiddelen in alle delen van de schoorsteen.

  Steenkooloven metseltechnologie

Het bestelschema van de universele oven wordt weergegeven in de afbeelding. Dankzij een eenvoudig apparaat kunt u het zelf doen, ook zonder ervaring. De kachel heeft een klein formaat, hij kan worden gebruikt om een ​​land of landhuis te verwarmen met een oppervlakte van maximaal 36 vierkante meter, bestaande uit een of twee kamers. In het laatste geval wordt de vuurhaard aan de zijkant van de keuken geplaatst en wordt de achterwand, die tijdens de vuurhaard opwarmt, naar de kamer gebracht.

De oven bestaat uit een doe-het-zelf-oven gemaakt van vuurvaste vuurvaste stenen en een bovenovenkanaal met één oprolbare.

De rookgassen worden vastgehouden in het kanaal, er ontstaat een beleffect en het ovenlichaam warmt op. Na afkoeling daalt de rook naar beneden en gaat via het gordijn de schoorsteen in. Het is uitgerust met twee dempers, waardoor de scherpe grens tussen warme en koude lucht en vochtcondensatie wordt geëlimineerd.

Onder de vuurhaard bevindt zich een blazer gecombineerd met een aslade. Het onder druk zetten wordt uitgevoerd via het rooster, luchtverplaatsing wordt verzekerd door een eenvoudig schoorsteenontwerp en een goede trek.

Legvolgorde:

 1. Installeer de oven op een vrijstaande fundering van gewapend beton. De afmetingen van de fundering moeten de afmetingen van de oven met 5-10 cm overschrijden, de hoogte is 50-70 cm, terwijl deze 15 cm onder het niveau van de uiteindelijke vloerbedekking moet zijn. Na het gieten en drogen van de fundering, wordt deze geëgaliseerd met cementmortel, er worden twee lagen dakbedekking of andere opgerolde waterdichting op gelegd, waarna ze de oven met hun eigen handen beginnen te leggen.
 2. Ze leggen twee rijen stenen neer – de basis van de oven, met massief metselwerk met een rood bakstenen verband. Ze worden op een cementmortel gelegd.
 3. Verder wordt het leggen uitgevoerd in overeenstemming met het schema voor een oplossing van vuurvaste klei. De eerste rij vormt de bodem van de aslade.
 4. In de tweede en derde rij is de ventilatordeur zichtbaar en wordt deze vastgezet met behulp van gegloeid draad dat tussen de stenen is gelegd.
 5. De vierde rij vormt de overlap van de askamer en een opening voor een blazer en asverwijdering uit de oven.
 6. Vanaf de vijfde rij wordt het metselwerk uitgevoerd met vuurvaste stenen. In de vijfde rij wordt het rooster gelegd.
 7. In de zesde en zevende wordt de deur van de vuurhaard op dezelfde manier geïnstalleerd als de ventilatordeur.
 8. Rijen 9 t/m 11 vormen de wanden van de vuurhaard, ze worden gelegd met een dressing.
 9. In de 12e rij is een gewelf gemaakt van ¾ deel van de steen, en in de 13e en 14e overlappen ze het gewelf.
 10. Installeer op de 15e rij een reinigingsdeur en een roll-up.
 11. Vanaf de 16e rij is het metselwerk weer van rode baksteen. Rookkanalen zijn aangelegd volgens het schema.
 12. Kleppen zijn geïnstalleerd op de 25e en 32e rij.
 13. Rijen 33 en 34 voltooien de overlapping van de kachel en leg vervolgens de schoorsteen op de vereiste hoogte.
 14. De kachel wordt aan de lucht gedroogd en vervolgens voorzichtig in meerdere fasen verwarmd, eerst met hout en daarna meerdere ovens met kolen. Tijdens bedrijf is het toegestaan ​​om alle vaste brandstoffen te gebruiken: steenkool, antraciet, brandhout en houtafval, pellets en briketten.

Elke metalen kachel met het effect van langdurig branden kan worden aangepast voor het stoken van kolen door met uw eigen handen een bekleding van vuurvaste stenen in de vuurkist te leggen en de blazer uit te rusten met een ventilator. Met een dergelijke verfijning zal het ovenmetaal niet uitbranden door hoge temperaturen en zal de steenkool lange tijd gestaag branden..

Installatieprocedure

De ketel behoort tot de objecten met verhoogd gevaar, deze moet worden geïnstalleerd volgens het project van gespecialiseerde organisaties die licenties hebben voor de relevante soorten werk.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Algoritme van het werk tijdens de installatie van een kolenketel:

 1. Er worden voorbereidende maatregelen uitgevoerd: Selectie van een ruimte voor een oven en het betonneren van een basis voor het plaatsen van een eenheid en hulpapparatuur.
 2. Leiding van een ketel met een intern verwarmingscircuit uitvoeren.
 3. Voer leidingen van de ketel uit met een rookventilatiesysteem.
 4. Installeer hulpapparatuur: ventilator, centrifugaalpomp, ontluchters, veiligheidsklep, temperatuursensoren, waterzuiveringsfilter en expansievat.
 5. Voer een proef- en druktest van het systeem uit met 1,5 werkwaterdruk, om de dichtheid van de verbinding van buis en structurele elementen te controleren.

Ontwerp

Het uiterlijk van de kachel is vaak net zo belangrijk als andere factoren. Een kachel voor een woonruimte moet een modern design hebben en harmonieus in het interieur passen. Er zijn veel geïmporteerde modellen op de markt, waaronder u voor elk huis een kant-en-klare kachel kunt kiezen. Canadese, Duitse, Poolse, Franse langbrandende kachels en ovens gemaakt in Servië zijn erg populair. Ook Russische ovens met een lange verbrandingscyclus worden in een even uitgebreid assortiment gepresenteerd..

Functionaliteit

In sommige gevallen spelen extra opties een beslissende rol bij het kiezen van een verwarmingsapparaat. Dit kan de aanwezigheid zijn van een kookplaat, de mogelijkheid om een ​​warmtewisselaar te gebruiken, een thermische accumulator, de aanwezigheid van een hoogwaardig automatiseringssysteem, enz..

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Doe-het-zelf kolenkachel voor zomerhuisjes

Het is de goedkoopste manier om met uw eigen handen een stenen verwarmingskachel op kolen te maken.

instrumenten

 • troffel;
 • troffels;
 • hamers;
 • oefening;
 • ander.

Schema en bestelling

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen

Beschrijving van metselwerk

 • Leg er bovenop, zonder mortel, een baksteen (zie foto # 2, eerste rij). We controleren de horizontaliteit strikt met behulp van een niveau.
 • Installeer de ventilatordeur. We maken het vast met een draad en wikkelen het met een asbestkoord.
 • We plaatsen roosters recht boven de blazer.
 • We leggen verder volgens de bestelling (zie foto nr. 2)
 • Installeer de deur van de vuurhaard. We repareren het met draad en stenen.
 • Van bovenaf moet de rij de branddeur overlappen en 130 mm erboven eindigen.
 • We gaan verder met leggen en schuiven de stenen iets terug. Daarvoor leggen we een asbestkoord, waarop we de kookplaat installeren.
 • Laten we beginnen met de vorming van de schoorsteen vanaf de volgende rij. Het ontwerp voorziet in de installatie van een schaalbuis van plaatstaal of gegolfd aluminium. De pijp mag niet zwaar zijn. Anders kan het zwaartepunt verschuiven..
 • Op de elfde rij hebben we een klep geplaatst om de luchtstroom te regelen. Vergeet niet om het af te dichten met een asbestkoord en het af te dekken met klei.
 • Vervolgens plaatsen we de schoorsteen in de vierpersoonskamer, die we samenvoegen met de metalen. De buis moet strikt verticaal zijn en niet naar de zijkant buigen. Voor meer stabiliteit moet het worden bedekt met drie rijen stenen..
 • We verwijderen de uitbreekstenen die we op de 4e rij plaatsen, we reinigen de schoorsteen van puin.
 • Nu moet de kolenkachel worden gewit. Elke kalk zal verdwijnen. Experts raden aan om blauw en een beetje melk toe te voegen. Zodat de whitewash niet donkerder wordt en wegvliegt.
 • We installeren een metalen plaat voor de vuurhaard.
 • Installeer de plint

Welke steenkool te gebruiken??

Voor verwarming is antraciet van categorie A het meest geschikt, fractie – tot 40 mm. Het heeft de volgende voordelen:

 • heeft een langere brandduur;
 • meer economisch;
 • vormt minder slakken;
 • heeft een betere warmteafvoer.

Vereisten voor de opstelling van een kolenketelhuis in een privéwoning

Een kolengestookte stookruimte moet aan dezelfde eisen voldoen als elke ruimte die wordt gebruikt voor de installatie van een vastebrandstofketel. De normen hebben betrekking op de veilige installatie en aansluiting, alsmede de verdere werking van verwarmingsapparatuur en zijn vooral gericht op het voorkomen van brand.

Als minimumeisen voor een stookruimte wordt het volgende aangegeven:

 • Toe- en afvoerventilatie is vereist. Er wordt een afzuigkap voor de ketel geplaatst. De kamer is voorzien van openslaande raamopeningen. Als dit niet voldoende is, is geforceerde ventilatie vereist. Deze toestand beïnvloedt de kenmerken van de trek in de ketel. Bij onvoldoende ventilatie begint rook de kamer in te stromen, kolen ontsteken slecht en gaan snel uit.
 • De installatie van de ketel, de aansluiting en verwijdering van de schoorsteen uit het gebouw, worden uitgevoerd in overeenstemming met SNiP en PP N 390 “On fire regime”.

Waar een kolenketel plaatsen?

Verwarmingsnormen worden aangegeven met SP en PP N 390 en beschrijven in detail de vereisten voor de gebruikte ruimte voor de behoeften van de stookruimte. Met name de bouwvoorschriften bepalen de plaats van de ketel. De minimale eisen waaraan de stookruimte moet voldoen zijn vastgelegd:

 • kolenketel in huis

  Een vastebrandstofketel kan in elke kamer van het huis worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat de kamer voldoet aan de brandveiligheidsnormen. Deze voorwaarde maakt het gebruik van de kelder en de kelder van het huis mogelijk (het zal nodig zijn om de nodige ventilatie van de kamer te voorzien).

 • In aangrenzende ruimtes worden ketels met een vermogen tot 40 kW geïnstalleerd. Hoogwaardige apparatuur, uitsluitend in geïsoleerde ruimtes.
 • De wanden en vloer van de stookruimte zijn bekleed met onbrandbare materialen. Bij installatie op een houten vloer moet u een speciale basis maken van onbrandbaar materiaal en de basis voor de branddeur naaien met een metalen of asbestplaat.
 • De maximaal toegestane brandgevaarlijke afstand tot de ketel is 50 cm.De opening kan worden verkleind na het leggen van warmte-isolerend materiaal, bovenop vastgenaaid met metaal. De algemene regel is om de ketel en het waterbehandelingssysteem zo te installeren dat er vrije toegang is tot alle belangrijke onderdelen van de apparatuur..
 • Opslag van kolen in het huis is toegestaan ​​in een droge ruimte, gescheiden van de stookruimte door een onbrandbare muur. In de ruimte waar de ketel is geïnstalleerd, is opslag van het dagtarief van kolen toegestaan.

Hoe een schoorsteen te installeren?

Bij het verbranden van kolen in een ketel stijgt de rookgastemperatuur boven de 550 °C. Zelfs in moderne ketels, die effectief de warmte van verwarmde verbrandingsproducten accumuleren, bij de uitgang van de ketel, is de temperatuur van het verwarmde gas nog steeds hoger dan 150 ° C. Om deze reden worden er hogere eisen gesteld aan de schoorsteen van vastebrandstofeenheden:

 • Brandveiligheid van de stookruimte – de gebruikte rookafvoerpijp moet bestand zijn tegen verwarming, zonder vervorming en burn-out, en een laag thermische isolatie hebben. Bij het passeren van de vloerplaten van het gebouw en het dak worden speciale sneden gebruikt.
 • Doorsnede – ronde of ovale doorsnede van de buis is ideaal.
 • Bakstenen schoorsteen kan worden gebruikt na verplichte pluggen.
 • Trekkenmerken – om de normale verbranding van kolen te behouden, is het noodzakelijk om te zorgen voor een goede luchtstroom in de oven en een intensieve verwijdering van verbrandingsproducten. Bij het verbranden van steen is 2-3 keer meer lucht nodig dan bij het verbranden van hout en andere vaste brandstoffen. Correcte aansluiting van de ketel op het rookafvoersysteem zorgt voor de benodigde trek voor de werking.
 • De binnenpijp moet bestand zijn tegen de zure effecten van condensatie.

schoorsteendiagram voor kolenketel thuis

Zoals de praktijk laat zien, zou de beste oplossing zijn om goed geïsoleerde sandwichbuizen of keramiek te gebruiken..

Selectie van een verwarmingssysteem voor een kolenketel

Het verwarmings- en warmwatervoorzieningssysteem met een kolenketel in uw huis lijkt op de menselijke bloedsomloop. De levensduur van het huis hangt praktisch af van hoe de vloeistof langs het watercircuit circuleert. Daarom is het niet voldoende om een ​​kolenketel correct in huis te installeren, het is ook noodzakelijk om het meest geschikte verwarmingssysteem correct te selecteren:

 • Een systeem met geforceerde circulatie van het koelmiddel – het belangrijkste voordeel van deze keuze is de uniforme en snelle verwarming van woonruimten. Het huis warmt op in slechts 20 minuten. De warmte begint vrijwel onmiddellijk te stromen. Het nadeel van deze oplossing is de volatiliteit. De pompen stoppen met werken na een stroomstoring. Lees hier meer.
 • Systeem met natuurlijke circulatie – de beweging van het koelmiddel vindt plaats door de expansie van de verwarmingsvloeistof. (Meer informatie over het kiezen van een zwaartekrachtverwarmingssysteem, nadelen en voordelen wordt hier beschreven.)

diagram van een geschatte leidingen van een kolengestookte ketel in een huis

Werking: hoe een ketel goed te verwarmen met kolen

Kolenketels worden gestookt met een kleine hoeveelheid houtsnippers en papier, waarna de deur van de vuurhaard wordt gesloten. De ventilator wordt geopend zodat de trek zorgt voor het verbrandingsproces. Als de unit een luchttoevoerregelaar heeft, is deze ingesteld op een temperatuur van 70 C.

Na 20 minuten stookhout zijn de keteloven en de gasleidingen zo warm dat er kolen gegooid kunnen worden. De schuifafsluiter gaat volledig open. Tijdens het voeren is de ventilator gesloten. Pas daarna wordt de ovendeur geopend en wordt een laag steenkool tot 6 cm gelegd, en nadat deze is opgebrand, heeft de volgende steenkoollaag 20 cm nodig.

Als we het bovenstaande samenvatten, kunnen we concluderen dat er nog steeds vraag is naar vastebrandstofketels die werken op kolenbrandstof, zowel op het gebied van individuele verwarming van woongebouwen als in de productie, waar industriële kolenketels nog steeds in voldoende volume werken..

Moderne ontwikkelingen in de ketelconstructie maken het gebruik van gietijzeren verwarmingsoppervlakken mogelijk in de meest geavanceerde innovatieve ketels.

Hoe een lang brandende kolengestookte ketel werkt - alle voor- en nadelen