De waarde van vloerverwarming voor houten woongebouwen

Houten huizen die tegenwoordig worden gebouwd, doen niet veel onder voor stenen gebouwen. Als een stenen huis met een betonnen fundering en vloeren van gewapend beton echter kan worden uitgerust met alle apparatuur en communicatie, ziet de situatie met houten constructies er niet zo rooskleurig uit. Het hele probleem is dat vanuit technologisch oogpunt een warmwatervloer een aanzienlijke structurele belasting draagt. Niet elke kamer heeft een voldoende veiligheidsmarge, waardoor complexe communicatie met succes kan worden gemonteerd.

Waterverwarmingssystemen werken door het koelmiddel te laten circuleren door een leidingsysteem dat in de vloer is gelegd. De massa van de gehele werkstructuur van warmwatervloeren in werkende staat bereikt grote waarden.

Ter referentie: de massa van een betonnen warmte-geïsoleerde vloer voor één kamer is 5-6 ton. (m² dekvloer 200-300 kg).

Is de houten vloer van een landhuis bestand tegen zo’n gewicht? Zullen de stammen van de basis van een houten huis met zo’n gewicht bestand zijn tegen dergelijke vloeren, zullen dergelijke vloeren betrouwbaar en duurzaam zijn? Er liggen zoveel vragen voor je, maar er zijn opties die het probleem snel en effectief kunnen oplossen. Legsystemen voor warmwatervloeren zijn technieken die zich in de praktijk perfect hebben bewezen. Warme vloeren maken vanwege hun voordelen houten huizen van gewone tijdelijke hutten, volwaardige woongebouwen.

Voor houten constructies speelt vloerverwarming een zeer belangrijke rol. Het verwarmingssysteem “water vloerverwarming” in een houten huis onthult zich in al zijn glorie. De voordelen van deze verwarmingsoptie zijn meer dan duidelijk en zijn als volgt:

 • vloerverwarming de binnenruimte van de woonruimte het meest optimaal opwarmen;
 • bij afwezigheid van conversie is bij dergelijke verwarming stofcirculatie in de kamer uitgesloten;
 • een houten huis, voldoende goed geïsoleerd en uitgerust met warmwatervloeren, is betrouwbaar beschermd tegen een fenomeen als vochtige hoeken;
 • vloerverwarming zorgt voor een optimaal vochtigheidsregime in een houten huis;
 • met deze verwarmingsmethode is de kans op brandwonden volledig uitgesloten, in tegenstelling tot het radiatorverwarmingssysteem;
 • economische indicatoren. Warmwatervloeren in vergelijking met radiatorverwarming verminderen het brandstofverbruik in verband met de bereiding van de koelvloeistof met 30%;
 • aanzienlijke besparingen in binnenruimte;
 • betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van verwarmingssystemen op basis van watervloeren.

Lees dan zeker: verwarmingssysteem in een houten huis.

Over houten huizen gesproken, het enige nadeel van een dergelijk verwarmingssysteem is de omvang van de constructie zelf, de duur en het moeizame werk. Afhankelijk van de nodige technologieën, instructies en regels, zal de installatie van een warme vloer in een houten huis echter niet veel problemen opleveren. Het resultaat van het werk zelf zal de efficiënte werking van verwarmingsapparatuur en aanzienlijk verbeterde leefomstandigheden zijn..

Ter referentie: het watercircuit van de vloerverwarming, gemaakt van polyethyleen buizen, kan worden gebruikt om te werken met koelvloeistof op basis van antivries. Deze verwarmingsoptie is ideaal voor landhuizen en landhuizen, ontworpen voor zeldzame bezoeken tijdens het koude seizoen. Met antivries gevulde leidingen die niet ontdooid kunnen worden.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Heb ik een warme vloer nodig in een huis van hout??

Waarom niet? Warme vloer is handig en comfortabel, weiger geen extra mogelijkheid om het leven aangenamer te maken. In particuliere huizen leggen we meestal een met water verwarmde vloer – we verbinden de pijpleiding met een aparte collector, passen de temperatuur voorzichtig aan. Tegelijkertijd warmen de kamers gelijkmatiger op, de afhankelijkheid van de werking van de hoofdradiatoren neemt af.

Het is mogelijk om een ​​warme vloer te installeren in een badkamer in een huis gemaakt van hout, een badkamer, een woonkamer, een slaapkamer, een kinderkamer, in de keuken – in elke kamer waar het zonder schoenen zou moeten lopen. Met een competente berekening van verwarming is het mogelijk om de kosten van apparatuur voor het hoofdverwarmingsnetwerk te verlagen.

Welke verdieping in een houten huis is beter?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Als de kosten van constructie en werk voorop staan, is het beter om elektrische vloeren te gebruiken. Als we de prijs van energiedragers vergelijken, dan is het watersysteem winstgevender. Om de hoogte van de kamer te besparen, wordt een dunne filmvloer gebruikt..

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Over kachels moet het volgende worden gezegd: schuim voor een warme vloer is niet het beste materiaal. In contact met een warme vloer, waarvan de bedrijfstemperatuur + 70C kan bereiken, veroudert deze en stoot giftig gas uit. Daarom is het beter om ecowool of perliet tussen de vloerbalken te leggen.

Nadat u minerale wol hebt gekozen voor isolatie, moet deze goed worden geïsoleerd door deze te wikkelen met een dampremmende laag. Anders kan warme lucht door openingen en lekken zijn deeltjes uit de ondergrondse ruimte in de kamer brengen. Voor het leggen van tegels is het beter om chemisch neutraal plaatmateriaal te gebruiken: cementgebonden, glas-magnesiaplaat of gipsvezelplaat. OSB en multiplex zijn inferieur aan hen op het gebied van milieuveiligheid.

Houten vloeren op vloerverwarming mogen niet dikker zijn dan 21 mm. Vergeet niet dat hout een goede warmte-isolator is, wat de efficiëntie van het verwarmingssysteem vermindert..

Wat is de beste vloerverwarming in een woonhuis?

Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen:

 1. water;
 2. elektrisch;
 3. film infrarood.

Vergelijkende analyse toont aan dat de “warme vloer” van water in twee opzichten verliest van zijn concurrenten: elk lek wordt een enorm probleem, er zijn serieuze financiële investeringen nodig in de fase van aanleg en reparatie.

Er zijn echter nuances.

 • Op een verwarmde oppervlakte van meer dan 100 m2 vindt in 30-35 jaar een volledig rendement op de investering plaats (tegen de huidige prijzen, en ze kunnen drastisch veranderen, dit alles zal sneller gebeuren). De reden is lage warmtekosten. Natuurlijk, hoe groter de oppervlakte van het huis, hoe sneller het gezinsbudget de terugkeer voelt..
 • Moderne vloerverwarmingssystemen met vloeibare warmtedragers falen zelden voor 50 jaar. Dit is het eerste. Ten tweede is er een andere verwarmingsinstallatietechniek in houten huizen. Reparatie hier is alleen moeilijk als keramische tegels worden gelegd – u moet breken, niet demonteren.

Zie de artikelen voor meer informatie over de vergelijkende analyse:

 • “Welke warme vloeren zijn beter – water of elektrisch?”;
 • “Warme vloer op het balkon of loggia met uw eigen handen”.

Uit dezelfde artikelen kan een algemene conclusie worden getrokken: een elektrische vloerverwarming in een houten huis kan worden gebruikt als een extra type verwarming, die naar het oordeel van de redactie niet effectief is, of voor het constant verwarmen van een klein gebouw of een deel ervan. Bijvoorbeeld een balkon op de tweede verdieping. Hierdoor blijft de mogelijkheid van vloerverwarming op water over..

Veel experts zullen misschien beweren: een “warme vloer” met water en een houten huis zijn onverenigbaar. Lags en ruwe houten vloeren zijn simpelweg niet bestand tegen het gewicht van de cement-zandmortel, die wordt gebruikt om het circuit te vullen met een koelvloeistof. Weigering van de dekvloer verwijdert de warmteaccumulator van de vloercake, waardoor, wanneer de verwarming wordt gestopt, het huis snel koud wordt.

In principe hebben ze gelijk. Het is alleen mogelijk om de dekvloer te vullen in de volgende gevallen:

 • een ruwe houten vloer wordt op de grond gelegd;
 • voor vertragingen werd een krachtige balk van 20 x 22 cm of meer genomen;
 • in plaats van hout werd een betonnen vloerplaat gebruikt.

In alle andere gevallen moet u op zoek naar andere manieren om een ​​waterverwarmde vloer in een privéwoning te installeren. En dat zijn ze – vloerverwarmingssystemen, gemaakt op een “droge” manier. Ze zijn gebaseerd op gegalvaniseerde stalen of aluminium metalen platen. Hun vleugels dienen als dekvloer: ze hopen zich op en geven warmte af. Pijpen passen in speciale groeven in de vorm van een omgekeerde Griekse letter Omega Ω (eindaanzicht).

Belangrijk: voor elke pijplegstap zijn er platen verkrijgbaar, waarmee bij de aanschaf rekening moet worden gehouden..

Het verwarmingscircuit met behulp van deze technologie kan worden geïnstalleerd:

 • op de vertragingen in de openingen tussen de vloerplanken;
 • in een polystyreen plaat met nokken;
 • in speciale sets rails – verkocht in bouwmarkten.

Bovendien kan de basis voor de hele structuur onafhankelijk worden gemaakt: groeven voor buizen worden met een speciaal apparaat in het schuim gebrand. Trouwens, dit is de enige optie om een ​​\u200b\u200bwater “warme vloer” aan te brengen wanneer de contour kan worden gelegd met een “slak”.

Elke methode heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Algemeen:

 • lichtgewicht;
 • gebrek aan “natte” processen;
 • hoge efficiëntie;
 • veelzijdigheid – kan in elke kamer worden geïnstalleerd (slaapkamer, woonkamer, keuken, badkamer), onder elke vloerbedekking (porseleinen steengoed, gelamineerde tegels, linoleum, enz.).

In dit geval ziet de sekstaart er als volgt uit:

 • ruwe vloer;
 • thermisch isolatiemateriaal;
 • verstrooiingsplaten;
 • circulerend vloeistofcircuit;
 • vloerafwerking.

Laten we de instructies voor de droge installatiemethode nader bestuderen

Laten we de instructies voor de droge methode voor het installeren van een water “warme vloer” in meer detail bestuderen. Voor degenen die besloten hebben om de dekvloer te gebruiken, verwijzen we naar het werk “Warmwatervloer onder het laminaat”, waar u antwoorden kunt krijgen op alle vragen die zich voordoen – de technologieën vallen volledig samen.

Kenmerken van het apparaat van warme vloeren (water en elektrisch) in een houten huis

De technologie van het leggen van een met water verwarmde vloer in een houten huis hangt af van het type vloer. Als de eerste verdieping en de kelder bedekt zijn met panelen van gewapend beton, is het verwarmingssysteem gemaakt volgens het “klassieke” schema:

 • egalisatiemortel dekvloer;
 • isolatie (geëxtrudeerd polystyreenschuim, perlietbeton);
 • verwarmingskabel of kunststof buizen;
 • egaliseer dekvloer die de warme vloer bedekt;
 • aflak (tegels, parket, laminaat).

Het is moeilijker om een ​​warme vloer te maken wanneer houten balken worden gebruikt om de kelder en de eerste verdieping te bedekken. In dit geval is er geen solide basis, dus de structuur wordt geassembleerd volgens een van de twee opties:

Optie nummer 1

 • van onderaf wordt een plaat naar de balken geslagen om de isolatie te ondersteunen (minerale wol, geëxpandeerd polystyreen, ecowool, perliet);
 • nadat de thermische isolatie is gelegd, worden plastic buizen aan de zijvlakken van de balken bevestigd;
 • uitsparingen zijn gemaakt in de balken voor de doorgang van pijpen;
 • leg een fijne houten vloer van gegroefde planken of ruw voor het leggen van parket of laminaat.

Optie nummer 2

 • dik multiplex of OSB-plaat (15-20 mm) wordt op de balken gelegd;
 • aan de coating zijn houten staven met een doorsnede van 50x50mm bevestigd;
 • isolatie wordt tussen de staven gelegd;
 • het leggen van een materiaal dat warmte reflecteert (aluminiumfolie);
 • buizen worden bovenop de thermische isolatie geplaatst en aan de staven bevestigd;
 • monteer een ondervloer van een plaat, gipsvezelplaten (gvl), spaanplaten of multiplex;
 • de aflak leggen (keramische tegels, parket, laminaat).

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Twee opties voor het apparaat van een warmwatervloer met behulp van “droge” technologie

Geavanceerde houten vloersystemen maken gebruik van warmteafvoerende metalen platen. Ze hebben twee functies: ze vormen buiskanalen en reflecteren warmte..

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Warmteverdeelplaten voor waterbodem

Om de installatie te vereenvoudigen, kunt u kant-en-klare spaanplaatplaten met gefreesde buisuitsparingen gebruiken. Bovendien vindt u op de markt panelen van dicht polystyreen met gestempelde kanalen (schuimscherm). Ze repareren de leidingen snel en eenvoudig..

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Een plastic buis in een schuimplaat installerenHoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Leidingen van elke configuratie worden gemonteerd in een profielplaat (gelamineerde matten met nokken)

In het geval van schuim is het niet nodig om een ​​plank aan de balken te bevestigen om de thermische isolatie te ondersteunen. In dit geval wordt de harde isolatie rechtstreeks op het oppervlak van de ondervloer bevestigd. Daarna wordt er een substraat op uitgespreid onder het laminaat of wordt een lijmoplossing aangebracht, vervolgens worden een wapeningsnet en tegels gelegd.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Foamboard met verdeelplaten en pijp

Het grootste nadeel van afgewerkte constructies (schuimplaat en gefreesde spaanplaat) zijn hun hoge kosten. Daarom gebruiken sommige doe-het-zelvers een goedkopere manier van kanaliseren. Ze proppen houten planken op de basis, waardoor er openingen tussen hen blijven voor het leggen van pijpen.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Gebruik van houten latten en warmteverdeelplaten voor het leggen van de verwarmingsbuis

In plaats van dure thermoplastische platen kunt u beschikbare aluminiumfolie gebruiken (deze methode is geschikt voor zowel water- als elektrische vloerverwarming).

Planken zijn gemaakt van geschaafde planken of gesneden uit vochtbestendig multiplex. Hun dikte moet groter zijn dan de diameter van de pijpleiding (pijp 17 mm – rail 30 mm). Om de warmteoverdracht te verbeteren, is de kanaalbreedte 5-6 millimeter groter gemaakt dan de buisdiameter.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

“Volksmanieren” om pijpkanalen te vormen

De breedte van de lamellen is 3 cm minder gemaakt dan de geselecteerde steek van de pijplay-out (de pijpsteek is bijvoorbeeld 30 cm – de plankbreedte is 27 cm). Voor een soepele buiging van de pijpleidinglussen zijn in de stroken halfronde groeven uitgesneden.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Een andere manier om met uw eigen handen een warmwatervloer te leggen, wordt weergegeven in het onderstaande diagram:.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

De mogelijkheid om gegalvaniseerd golfkarton te gebruiken voor het leggen van buizen

De profielplaat dient in dit geval als warmtewerend scherm en vormt kanalen voor buizen. In het schema zien we een variant van het leggen van een verwarmingsvloer niet boven de kelder, maar op de eerste verdieping. Van onderaf langs de balken is een fijne vijling van het plafond uit de bekleding gemaakt. Daarom is het schild (10), dat de isolatie ondersteunt, niet bevestigd aan de onderranden van de balken, maar aan de schedelstaven die aan hun zijkanten zijn genageld.

Houd er rekening mee dat bij het installeren van thermische isolatie (behalve schuim), deze altijd van boven en van onder wordt beschermd met een dampremmende film. Het beschermt de isolatie tegen nat worden, omdat het waterdamp de mogelijkheid geeft om het vrij te verlaten..

Laat een thermische opening tussen de rand van de vloer en de muur, u moet er een dempingstape in leggen. Het sluit het contactgebied af en compenseert thermische vervormingen.

Behulpzaam advies!

Gebruik een kamergedroogde plank om de afgewerkte vloer te leggen. Neem de tijd om de afgewerkte houten vloer aan de basis te bevestigen. Tot dit moment zou de warme vloer minimaal 2 dagen moeten werken..

Het installeren van een “droge” elektrische vloerverwarming in een houten huis is eenvoudiger dan het installeren van een watersysteem. Een dunne geleidende kabel heeft geen diepe kanalen nodig. Het wordt aan de basis bevestigd met plastic spanklemmen of metalen platen.

De installatievolgorde ziet er als volgt uit:

 • Een reflecterende laag aluminiumfolie wordt op thermische isolatie geplaatst (geëxpandeerd polystyreen, minerale wol, ecowool, perliet);
 • Op de folie wordt een verzinkt stalen gaas gelegd met een cel van 40×40 of 50×50 mm.
 • In de stammen zijn sleuven gemaakt voor de doorgang van de elektrische kabel;
 • De kabel wordt met klemmen aan het gaas bevestigd;
 • In het midden tussen de draden is een temperatuursensor geïnstalleerd in een gegolfde buis en aangesloten op een temperatuurregelaar;
 • Op een vuurvaste sokkel of in een metalen slang wordt een stroomkabel naar een stopcontact geleid;
 • Er wordt een ondervloer van multiplex gelegd;
 • De aflak is gemonteerd (laminaat, parketplaat).

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Als de elektrische vloerverwarming is bedekt met keramische tegels, verandert de installatieprocedure. In dit geval is de isolatie bedekt met vochtbestendig multiplex of OSB en wordt deze aan de balken bevestigd. Daarna wordt met een spatel een oplossing op de coating aangebracht, wordt er een plastic wapeningsnet in ingebed en worden de tegels gelijmd. Als de verwarmingskabel niet in een spoel gaat, maar aan het gaas wordt gelijmd, wordt de installatie ervan vereenvoudigd. Nadat je de rol hebt uitgerold, hoef je alleen maar lijm op het oppervlak van de basis aan te brengen en de tegels te leggen.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Installatie van keramische tegels op een elektrische warme vloer

Op dezelfde manier wordt een warme filmvloer op houten vloeren gelegd. Het is een dunne matten met flexibele geleidende platen erin gelijmd.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Door de minimale dikte kunt u infraroodfilmvloeren niet alleen onder tegels en laminaat leggen, maar ook onder linoleum en tapijt.

Welke fouten moeten tijdens de installatie worden vermeden?

De ontwerpkenmerken op een houten basis zijn dat eventuele overtredingen en wijzigingen in de gefaseerde installatie van verwarming tot operationele problemen zullen leiden. Condensatie en lekken zijn van cruciaal belang.

Het pijplegsysteem staat de volgende overtredingen niet toe:

 • Overschrijding van de maximale lengte van het circuit – de buis mag niet meer dan 70 m lang zijn. Het circuit moet zich onder de ketel bevinden, zodat de natuurlijke circulatie van het koelmiddel is gewaarborgd, bij afwezigheid van een circulatiepomp.
 • Gebrek aan waterdichtheid – het organiseren van houten vloeren met waterverwarming op zichzelf leidt vaak tot de wens om te besparen op verbruiksgoederen. Houd er rekening mee dat een goede isolatie van houten oppervlakken tegen vocht essentieel is in een houten huis. Het is het beste om je niet te beperken tot eenvoudige maatregelen, maar om extra beschermingsmiddelen te gebruiken: impregnatie en beschermende golf voor de buis.
 • De keuze van het afwerkingsmateriaal – zelfs voordat u een methode kiest voor het installeren van vloerverwarming, moet u overwegen met wat voor soort materiaal het oppervlak zal worden geconfronteerd. De maximale verwarmingstemperatuur en de werkfasen zijn hiervan afhankelijk..

Vloerverwarming voor een houten huis is een slimme oplossing. Op voorwaarde dat de aanbevelingen voor installatie worden opgevolgd, kunnen mogelijke moeilijkheden bij het toekomstige gebruik worden vermeden..

Soorten vloerverwarming die op houten vloeren gelegd kunnen worden

Er zijn twee soorten:

warme systemen: water en elektrisch. Ze zijn gelijk in het creëren van een comfortabele

meubels, verwarm het gebied van de kamer gelijkmatig, er is geen tocht op,

maar ze verschillen in de manier van installatie en bedrijfskosten;.

Water verwarmde vloer

Waterbodem – een circuit van leidingen met een warmtedrager erin, die is aangesloten op het verwarmingssysteem.

Vaker worden dergelijke constructies in een betonnen dekvloer gemonteerd, maar voor huizen met houten

overlappingen – niet geschikt vanwege het indrukwekkende gewicht, omdat niet elke basis

van hout zal het standhouden. Daarom wordt het plaatsen van dit type vloer aanbevolen.

“Droge” methode – zonder dekvloer.

Hydrostructuren zijn populair voor het verwarmen van houten huizen, omdat ze veilig zijn, in

in tegenstelling tot elektrische typen, en hun bedrijfskosten zijn acceptabel.

Het enige nadeel is de mogelijkheid van lekkage bij de verbindingen van pijpen.

Elektrische vloeren

Elektrische apparaten zijn een lus van draden die als verwarmingselement dient. Er zijn: kabel en infrarood.

Kabelsystemen, evenals watervloeren, worden vaker in een dekvloer geïnstalleerd, maar in de aanwezigheid van houten vloeren wordt het aanbevolen om zonder dekvloer te leggen. De infraroodweergave hoeft niet te worden gestort en het installatieproces is het gemakkelijkst.

Apparaat – elektrische vloerverwarming wordt minder vaak gebruikt in blokhutten, omdat:

 • heeft een hogere operationele

  prijs;

 • brandgevaarlijk, hoewel met de juiste

  installatie, wordt het risico geminimaliseerd.

Ondanks deze

nadelen, elektrische vloeren kunnen in een houten huis worden gemaakt, omdat ze

hebben de volgende positieve aspecten:

 • eenvoudige installatie, vergeleken met water

  systeem – hebben kleinere afmetingen;

 • snel de kamer opwarmen;
 • het is mogelijk om te reguleren

  temperatuur in elke kamer;

 • levensduur meer dan 50 jaar.

Er is geen consensus over welke verwarmde vloeren het beste met uw eigen handen in een houten huis kunnen worden gedaan, het belangrijkste is dat ze licht zijn – zonder dekvloer.

Als we uitgaan van de prijs van warmtebronnen, dan is het watersysteem winstgevender. Houd desgewenst de hoogte van de plafonds – infrarood. Wilt u besparen op de constructie van een constructie – elektrisch?.

Samenvattend kunnen we zeggen dat in huizen met

het is toegestaan ​​om elke vorm van vloerverwarming met houten vloeren te installeren, het belangrijkste is:

doe het in overeenstemming met technologie en in overeenstemming met veiligheidsmaatregelen.

Water- en elektrische vloeren – wat is het fundamentele verschil?

Waterwarmte-geïsoleerde vloeren zijn een systeem van metaal-kunststof of polypropyleen buizen die onder de afwerklaag zijn gelegd, waarin een warmtedrager stroomt. Zijn functie wordt uitgevoerd door warm water geleverd door de verwarmingsketel..

Let op: in houten en kozijnhuizen worden alleen watervloeren gelegd zonder een betonnen dekvloer aan te brengen. De levensduur van dergelijke systemen bereikt 50 jaar, ze zorgen voor een uniforme verwarming van het pand, maken de vloeren niet zwaarder en zijn zuinig

Dit is een goede optie voor privéwoningen met autonome verwarming. Het nadeel van waterverwarmde vloeren in een kozijnhuis is het risico op lekkage en lage warmteaccumulatie. Ze warmen snel op, maar koelen ook snel af.

De levensduur van dergelijke systemen bereikt 50 jaar, ze zorgen voor een uniforme verwarming van het pand, maken de vloeren niet zwaarder en zijn zuinig. Dit is een goede optie voor privéwoningen met autonome verwarming. Het nadeel van waterverwarmde vloeren in een kozijnhuis is het risico op lekkage en lage warmteaccumulatie. Ze warmen snel op, maar koelen ook snel af..

Valtec waterwarmte-geïsoleerde vloer in een houten huis

In elektrische vloeren fungeren kabels, geïsoleerde grafietstrips (verwarmingsmatten) of koolstofstaven (infraroodfilm) als warmteoverdrachtsmiddelen. Sluit de systemen aan op het lichtnet. Ze zijn eenvoudig te installeren. Tegelijkertijd kunnen ze niet dienen als de belangrijkste warmtebron in woonruimten en zijn ze ook niet veilig bij brand in een kozijn of blokhouten huis..

Kennis van de fundamentele verschillen tussen water- en elektrische vloerverwarming is niet alleen belangrijk bij het kiezen van een systeem, maar ook bij het zelf installeren.

Materialen en gereedschappen

Het apparaat van een warmwatervloer in een privéwoning met een droge methode vereist de aankoop van de volgende materialen:

 • een ketel op vaste of vloeibare brandstof, gas (een elektrische ketel verliest economisch aan de kabel van warmte-geïsoleerde vloeren en infraroodfilm);
 • elektrische circulatiepompen – vanwege de interne weerstand van de leidingen is de beweging van het koelmiddel vanwege het drukverschil in het systeem onmogelijk;
 • expansievat;
 • Mayevsky-kraan voor het verwijderen van lucht bij het luchten van het verwarmingssysteem;
 • distributie-eenheid (collector);
 • veiligheidsklep;
 • buizen met speciale bevestigingsmiddelen;
 • hulpstukken voor polypropyleen buizen of perskoppelingen voor metaal-kunststof buizen;
 • antivries, als er in de winter niemand permanent in huis woont;
 • rolwaterdichting in geval van lekkage van leidingen;
 • folie dampdoorlatend warmte-isolerend materiaal. Bij het kopen van een eenvoudige isolatie heeft u voedselfolie nodig;
 • metalen diffusor van gegalvaniseerd staal of aluminium;

Verdeler

Verdeler

Verdeler.

 • lug polystyreen plaat voor het leggen van pijpen;
 • set houten latten.

Als u geld wilt besparen, is een iets andere lijst met materialen mogelijk. Maar we zullen hierover praten tijdens het overwegen van het materiaal..

U kunt montagewerkzaamheden niet met blote handen uitvoeren. Je hebt hulpmiddelen en apparaten nodig (ze kunnen worden gekocht, geleend van vrienden en kennissen, of gehuurd). Door technologie omvat de set:

 • niveau – hiermee kunt u in één vlak werken;
 • roulette – op geen enkele manier. Je zult veel moeten meten;
 • een ijzerzaag voor hout – handig bij het leggen van buizen op balken of op een railsysteem;
 • molen – helpt bij het snijden van pijpen. Hier is ze buiten competitie;
 • set sleutels;
 • verstelbare sleutel. Soms wordt aangegeven dat één verstelbare sleutel voldoende is. Maar dit is niet het geval. Wie zo’n systeem met eigen handen heeft gemonteerd, weet hiervan;
 • soldeermachine – vereist voor XLPE-buizen;
 • schroevendraaier set.

Sommige specialisten nemen een draagbare gasbrander mee, wat in sommige gevallen de voortgang van het werk aanzienlijk versnelt..

Berekening van het aantal leidingen

Het aantal buizen hangt voornamelijk af van hun diameter. En niet omdat er een grotere hoeveelheid koelvloeistof door een grote leiding wordt gepompt, waardoor er minder van nodig zijn. Het punt zit in de grootte van het circuit, dat wordt beperkt door de interne weerstand van de buiswanden. In duidelijke taal betekent dit dat een pomp van welke kracht dan ook geen water door een pijp van eindeloze lengte kan pompen..

Er is altijd een “locked loop”-effect. Dus door een leiding ⌀16 mm kan een elektrische pomp vloeistof verpompen tot een afstand van slechts 80-100 m (afhankelijk van het leidingmateriaal). Op zijn beurt beïnvloedt de buismaat de legafstand: een dunnere buis kan 360 ° worden gebogen met een kleinere radius. Hier zal de stapelstap kleiner zijn. Een dikkere buis heeft natuurlijk een grotere opstap..

Rekening houdend met deze nuances, hebben verwarmingsingenieurs de volgende formule voorgesteld voor het berekenen van het aantal leidingen:

N = S / L x 1,05 + (M x 2), waarbij:

 • N is het aantal pijpen, m;
 • S – verwarmd gebied, m2;
 • L is de pijplegstap, m (de optimale afstand tussen de pijpen is 20 cm);
 • M is de afstand van de contour tot de collector, m;
 • 1.05 – veiligheidsfactor voor radii en aansluitingen.

De berekening kan worden uitgevoerd volgens een vereenvoudigde formule: het verwarmde gebied wordt vermenigvuldigd met 5 – SNiP vereist het leggen van 5 m leidingen per 1 m2 van het oppervlak van de kamer (kamer).

Het tweede punt waarmee rekening wordt gehouden bij het kopen van pijpen is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt.

Diameter

Voor “warme vloeren” worden buizen met verschillende diameters geproduceerd: 16 * 2 mm, 18 * 2 mm, 20 * 2 mm en 25 * 2 mm. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bedrijfservaring in verschillende omstandigheden heeft aangetoond dat over het algemeen sterke en zwakke punten in evenwicht zijn.

Daarom moet u zich concentreren op de draaicirkel: een buis ⌀20 mm past nooit in stappen van 10-15 cm, wat nodig is in smalle ruimtes. Daarom raden experts aan om waterleidingen van 16 mm voor houten huizen te kopen. We benadrukken vooral dat er in alle circuits door het hele huis leidingen van dezelfde diameter moeten zijn..

Vloerapparaat zonder dekvloer

Kortom, het probleem van het installeren van een warme vloer op geprefabriceerde houten sokkels doet zich voor in individuele huishoudens. In de appartementen zijn alle vloeren van beton en het kan nodig zijn om deze technologie toe te passen, tenzij u de oude houten vloer of parket tijdens de reparatie niet wilt verwijderen. En in huizen, zelfs als de vloeren van de eerste verdieping zijn aangebracht in de vorm van een betonnen dekvloer over de grond, is de overgrote meerderheid van de vloeren – zelfs in bakstenen huizen – opgebouwd uit balken.

Zelfs als de balken van staal zijn, zal de bovenste laag van de vloer van hout zijn

Zelfs als de balken van staal zijn, zal de bovenste laag van de vloer van hout zijn

Begane grondvloeren worden ook vaak op balken gemaakt.

Begane grondvloeren worden ook vaak op balken gemaakt.

Verwarmingselementen tussen houtblokken leggen

Verwarmingselementen tussen houtblokken leggen

Optie voor het installeren van een warme vloer over het plafond

 1. Dit ontwerp is een meerlaagse sandwich waarvan de bovenkant de ondervloer is van de bovenstaande kamer. Als het huis net wordt gebouwd, kunnen verwarmingselementen in deze cake worden gelegd; indien reeds in gebruik, kan vloerverwarming worden georganiseerd zonder de plaatvloer te verwijderen.
 2. De gelaagdheid van de structuur kan verschillend zijn en hangt zowel af van de structuur van de vloer als geheel als van het type vloerbedekking dat bij de afwerking moet worden gelegd. En let wel, het hoeft geen karton, tapijt of andere decoratieve spaanplaat te zijn. Het kan heel goed keramiek zijn dat, met een goede voorbereiding van de basis, perfect op hout past..
 3. Met hetzelfde succes kunnen verwarmingselementen onder elke coating worden gemonteerd en de keuze voor een of andere legtechnologie hangt af van hun variëteit. U kunt bijvoorbeeld zorgen voor een traditionele natte dekvloer, waarlangs het erg handig is om niet alleen keramische, maar ook kwartsvinyltegels te monteren. En het gaat niet zozeer om gemak, maar om het betere vermogen van de oplossingslaag om warmte op te hopen en over te dragen..

Keramische vloerverwarming kan ook in een houten huis

Keramische vloerverwarming kan ook in een houten huis

Opmerking! Tegenwoordig zijn er echter alternatieve manieren om de warmteoverdracht van geprefabriceerde houten vloeren te verbeteren. Zo bedachten ze voor het leggen van waterleidingen of kabels metalen platen die opwarmen tot de temperatuur van de koelvloeistof en goed warmte afgeven.

Warmteafvoerende platen

Warmteafvoerende platen

Er zijn uitsparingen in de platen, waardoor de verwarmingselementen niet naar het oppervlak uitsteken en de installatie van de afwerkvloer niet hinderen. Er wordt slechts een dun membraan tussen gelegd, wat helpt om stoom uit de binnenruimte te verwijderen. Dit is als de coating zelf dampdoorlatend is. Er kan ook een dekvloer over de platen worden gegoten, alleen dan moet de tussenlaag ertussen waterdicht zijn.

Warmteverdeelplaten

Warmteverdeelplaten

Zijn er voordelen bij afwezigheid van een monolithische dekvloer??

Als er een betonnen monolietvloer in de taart zit, is het principe van het verwarmingseffect voor iedereen min of meer duidelijk. Verwarmingselementen – of het nu buizen met warm water, gegoten elektrische kabels of opgerolde matten en films zijn – geven warmte-energie af aan nabijgelegen materiaal.

Monolithisch verwarmingssysteem

Monolithisch verwarmingssysteem

 1. Als dit een steen is, wat een betonnen dekvloer is, warmt deze perfect op en geeft deze geleidelijk warmte af aan de bovenliggende laag. Als het een tegel is van natuursteen of kunststeen (keramiek behoort ook tot deze categorie), blijkt de tandem gewoon perfect te zijn, omdat hun eigenschappen ongeveer hetzelfde zijn.
 2. Maar wanneer de warmtebron niet is gehuld in een warmteoverdragend materiaal, maar in een isolerend materiaal, wordt de efficiëntie van het verwarmen van het pand aanzienlijk verminderd. Daarom werd het noodzakelijk om metalen strips te gebruiken, die zich konden ophopen en overdragen in plaats van een structureel materiaal.
 3. In sommige situaties heeft de afwezigheid van een dekvloer echter zelfs de voorkeur. Bijvoorbeeld als er een kelder onder de eerste verdieping is, die geen warmte mag krijgen. Of in oude huizen, waar de vloerbalken na vele jaren van gebruik een deel van hun oorspronkelijke sterkte kunnen verliezen en het ongewenst is om ze te belasten met een vrij massieve laag beton.

water verwarmde vloerHet is heel gemakkelijk om verwarmingselementen in een dergelijke structuur te leggen.

Het is heel gemakkelijk om verwarmingselementen in een dergelijke structuur te leggen.

Op een nota! We zullen nog een zeer belangrijk argument geven voor een geprefabriceerde warme vloer, waarin geen dekvloer is. Zo’n vloer is direct na plaatsing te gebruiken, terwijl je bij het storten van beton eerst de 28 dagen moet wachten om uit te harden (je kunt wel lopen, maar je kunt geen warmte aanbrengen). Bovendien kunt u zelfs zonder dekvloer aan de afwerking alles leggen, ook een tegelbekleding.

Methoden voor droge montage van vloerverwarming

De meest gebruikelijke manier om de lagen van de geïsoleerde vloer in te stellen, is de vloeroptie. In dit geval worden buizen of andere verwarmingselementen ofwel tussen de stammen of bovenop de ruwe planken gelegd.

Tussen vertragingen

In het eerste geval wordt een speciaal gestructureerd substraat tussen de vertragingen gelegd, in de uitsparingen waarvan het erg handig is om buizen te installeren.

Waterleidingen tussen stammen

Waterleidingen tussen stammen

De ondervloer neem je best met een reflecterende toplaag, maar je kunt ook gewone folie-isolatie gebruiken. Door de uitsparingen in een speciale ondergrond hoef je simpelweg niet meer te bedenken hoe je de leidingen op de gewenste plek bevestigt..

Maar als het nodig is, kun je altijd iets verzinnen, dat is wat onderstaande foto ons overtuigt. Hier, tussen de lag, werden dwarsstrips aangebracht, waaraan de verwarmingselementen werden bevestigd met metalen klemmen. Dit alles wordt uiteindelijk dichtgenaaid met plaatmateriaal, waarop al een decoratieve coating is aangebracht.

Als er geen speciale steun is, kun je het zo doen ...

Op ruw oppervlak

In het geval van het leggen van buizen of kabels op een ruwe vloer of een oude plankenvloer, moet je in het laatste geval de groeven frezen waarin de metalen platen, die we hierboven al noemden, moeten worden gestoken. Het enige probleem is dat de tool die je hiervoor nodig hebt waarschijnlijk niet bij de hand is, en niet iedereen kan ermee omgaan. En het inhuren van een specialist voor deze klus kost ongeveer 65 roebel / m.

Optie met het frezen van de ondervloer

Optie met het frezen van de ondervloer

Om zonder frezen te doen, kunt u de methode gebruiken die in het onderstaande voorbeeld wordt getoond. Hier werden, om gegalvaniseerde platen te installeren, planken op een houten basis gemonteerd. Ze zijn met een dergelijke dikte geselecteerd en met een zodanige spoed geïnstalleerd dat het uitsteeksel in de plaat perfect in de opening past..

Optie - platen tussen de planken

Optie – platen tussen de planken

Het valt te betwijfelen of deze methode enige besparing oplevert, want voor wat voor freeswerk, voor wat voor planken moet je op de een of andere manier betalen. Als het niet mogelijk is om de verwarmingselementen tussen de balken te leggen – u wilt de oude vloer niet demonteren, of de lage plafondhoogte staat u niet toe om een ​​andere laag van het blok te installeren, het is veel handiger en goedkoper in gebruik verwarmingsfolies in plaats van buizen. Toegegeven, in bedrijf kan een dergelijke vloer vanwege de kosten van het koelmiddel duurder blijken te zijn..

Aanbevelingen van de fabrikant

Daarop hoeft u niet eens een dekvloer te maken – bedek het systeem gewoon met een beschermende film en leg het laminaat. Maar voor gewalste materialen moet u een tussenliggende harde laag aanbrengen in de vorm van multiplex of ander plaatmateriaal. Maar hier – een tweesnijdend zwaard.

Op een nota! Zo’n laag wordt een extra obstakel voor warmte – reflecterende elementen zullen ook niet veel helpen. Voor een groter verwarmingsrendement is een morteldekvloer nog steeds beter. In het geval van een film kan deze heel dun worden gemaakt, van een zelfnivellerende vloer of een zelfgemaakte oplossing zonder een grote vulstof, die een verhoogd gewicht van gewoon beton inhaalt. Houd er wel rekening mee dat het vulmiddelmengsel additieven moet bevatten die de monoliet immuun maken voor hoge temperaturen..

Het is het beste om een ​​\u200b\u200bdergelijke structuur te vullen met een dekvloer.

Het is het beste om een ​​\u200b\u200bdergelijke structuur te vullen met een dekvloer.

Er is niet één techniek om verwarmde vloeren op houten ondergronden te monteren. Hier moet alles worden besloten op basis van de specifieke situatie en er zijn veel opties. Je kunt je eigen manier bedenken om de lagen te rangschikken, alleen in dit geval moet je het vermogen van dit of dat materiaal om warmte waar te nemen en over te dragen correct vergelijken.

Installatie van een polystyreen verwarmingssysteem

Alle benodigde materialen voor installatie worden compleet met polystyreenplaten verkocht. Het montageschema is vrij eenvoudig: de polystyreenplaat heeft speciale gegroefde platen waarin buizen voor een waterbodem eenvoudig worden vastgeklikt. Eenmaal op zijn plaats geklikt, kan de vloer worden bedekt met elke coating waarvoor geen speciale ondergrond nodig is, zoals een betonnen dekvloer..

Kunt u zich geen interieur voorstellen zonder keramische tegels of linoleum, dan raden wij u aan om boven de piepschuimplaten een laag gipsvezelplaat (gipsvezelplaat 10-15 mm dik) aan te brengen. Gipsvezel is een zeer sterk en licht materiaal, dus je kunt er veilig tegels op leggen met je eigen handen, zonder bang te zijn het verwarmingssysteem te beschadigen.

Volgorde van het werk op een houten basis

Zoals al opgemerkt, zorgen de meeste ontwikkelaars nu voor vloerverwarming onmiddellijk tijdens het bouwen van een huis. Dankzij hen kan onroerend goed altijd winstgevender worden verkocht en weet de koper zeker dat hij zeker niet zal bevriezen in het nieuwe huis. Maar mensen kopen niet altijd kant-en-klare huizen, maar proberen ze zo mogelijk zelf te bouwen. Iedereen begrijpt heel goed dat dit goedkoper is en dat het makkelijker is om je eigen fouten te corrigeren dan die van anderen..

Houten gebouwen vragen speciale aandacht, omdat hout zeer krimpgevoelig is. Dit geldt niet alleen voor het blokhut, maar ook voor de binnenbekleding, die na een jaar minder aantrekkelijk wordt: er verschijnen scheuren, waaruit het waait, en op sommige plaatsen scheuren.

Maar voordat deze scheuren er niet waren

Maar voordat deze scheuren er niet waren

Vaak begint de eigenaar dan pas na te denken over de installatie van vloerverwarming. Maar er staan ​​tenslotte meubels op en het demonteren van de coating om bij de stam te komen is te tijdrovend werk. Hoe kom je uit de situatie??

Analyse van de “vlucht” in fasen

We stellen voor om deze situatie in meer detail te bekijken, aan de hand van een specifiek voorbeeld.

Tafel. Stapsgewijze installatie-instructies.

Stap 1 - de plint verwijderen

Stap 1 – de plint verwijderen

Naast het feit dat de kamer, indien mogelijk, van meubels moet worden bevrijd, is het eerste wat u moet doen de plinten verwijderen. Zelfs als de voegen van de muren en de vloer ooit hoogwaardig waren afgedicht, vormden zich als gevolg van krimpprocessen onder de plinten voor honderd procent stevige gaten. Jouw taak is om ze goed af te dichten met polyurethaanschuim..
Stap 2 - de oude laklaag verwijderen

Stap 2 – de oude laklaag verwijderen

Als er verf op de vloer zit die eerder is afgewerkt en nu ruw zal zijn, is het beter om deze te verwijderen met een schuurmachine of schraper. Het verwijderen van lakmaterialen maakt het mogelijk om een ​​brandvertragende samenstelling aan te brengen.
Stap 3 - bio-beschermende primer aanbrengen

Stap 3 – bio-beschermende primer aanbrengen

We moeten proberen de verwerking zo te maken dat de grond niet alleen de plaat goed van bovenaf verzadigt, maar ook in de voegen stroomt. Als het onmogelijk is om hiervoor een spuitfles te gebruiken, breng de samenstelling dan met een roller met een borstel aan op moeilijk bereikbare plaatsen. Er moeten ten minste twee lagen zijn, en bij voorkeur drie. Elk moet volledig kunnen drogen. De droogtijd wordt bepaald door de instructies van de fabrikant..
Stap 4 - openingen dichten

Stap 4 – gaten dichten

In de volgende fase moet je op de vloer kruipen en handmatig een smalle stalen of rubberen spatel gebruiken om alle openingen tussen de planken met stopverf af te dichten. U kunt ook een van de nieuwerwetse polymere houtafdichtmiddelen gebruiken die in buizen voor een schiethamer worden verkocht..
Stap 5 - een bord kopen voor het contourapparaat

Stap 5 – een bord kopen voor het contourapparaat

Terwijl de stopverf aan het drogen is, kunt u een geschaafde plank kopen, aangezien dit de versie is van het contourapparaat dat in dit geval is gekozen. De breedte van het hout zorgt voor de vereiste afstand tussen de vloerverwarmingsbuizen. In dit geval is het 145 mm, de dikte van het bord is 20 mm.
Stap 6 - de planken snijden

Stap 6 – de planken snijden

Om de planken aan de basis te bevestigen, moet u ook zelftappende schroeven kopen. Isolatie is hier niet voor hen geïnstalleerd, omdat het zich in de oude structuur bevindt en de sleuven nu goed zijn afgedicht.

Het advies! Voordat u een vloerplan met toegepaste afmetingen zou moeten zijn, in overeenstemming waarmee het bord wordt gesneden.

Stap 7 - het einde afronden

Stap 7 – het einde afronden

Zodat bij het leggen van de buis, die stevig moet zijn, er geen vouwen in de lussen ontstaan, de uiteinden van de planken moeten worden afgerond. Gebruik een willekeurig rond voorwerp, breng potloodmarkeringen aan en maak er vervolgens een snede langs met een decoupeerzaag.

Het advies! Het duurt te lang om met een handgereedschap te knoeien, daarom moet u bij veel werk zorgen voor de aanwezigheid van een elektrische.

Stap 8 - toestemming geven

Stap 8 – toestemming geven

Er moet een opening zijn tussen de planken, waarbinnen buizen kunnen worden gelegd. Hun diameter is 16 mm, dus de groefbreedte moet minimaal 20 mm zijn. Omdat de dikte van de plaat exact overeenkomt met deze waarde, wordt de snede eenvoudig als sjabloon gebruikt..
Stap 9 - het bord monteren

Stap 9 – het bord monteren

De installatierichting van het bord moet overeenkomen met het pijplegschema (spiraal, slang, slak, enz.), Dat als basis wordt genomen.
Stap 10 - de pijplus leggen

Stap 10 – de pijplus leggen

Deze houten structuur moet ook worden geopend met een beschermende verbinding – alleen is deze nu hydrofoob, waarna u kunt beginnen met het leggen van de buis in de voorbereide groeven. Het moet langs de hele contour stevig zijn..
Stap 11 - voorbereiding van de spaanplaat

Stap 11 – voorbereiding van de spaanplaat

Spaanplaat zal de hele structuur van bovenaf bedekken – in dit geval gegroefd, van het merk Quick Dec. De vloerverwarmingsbuizen zijn goed verzonken in de groeven, maar de hoofdverwarmingsbuizen steken iets boven het oppervlak uit. Om ze ook te verbergen, werd daarom besloten om overeenkomstige groeven aan de achterkant van het deksel te maken..
Stap 12 - de reflecterende laag monteren

Stap 12 – de reflecterende laag monteren

Maar eerst wordt de houten basis van de vloer bedekt met stroken folie. De eigenaar weigerde metalen platen vanwege de banale reden voor hun hoge kosten..
Stap 13 - de bovenste harde kaft installeren

Stap 13 – de bovenste harde kaft installeren

Zoals eerder vermeld, moet de bovenste laag van de vloercake taai zijn. Om de kosten van het installeren van een andere laag, bijvoorbeeld een laminaat op multiplex, te verlagen, kunt u niet alleen gegroefde spaanplaatplaten nemen, maar dezelfde Quick Dec, alleen met een verfijnd vooroppervlak. Als optie – hoewel duurder, kunnen het Corkstyle digitaal bedrukte kurkplaten zijn, die we op de foto zien..

In een situatie zoals die ons in deze handleiding als voorbeeld diende, lijkt de optie met modulaire platen met een verfijnd vooroppervlak het meest optimaal, zowel in termen van arbeidsintensiteit als kosten..

Ondanks het feit dat het installeren van verwarmingscircuits op een houten ondergrond erg arbeidsintensief is, is het nog steeds niet zo vuil en stoffig als de optie met een cementdekvloer. Hoe dan ook, het is onwenselijk om natte technologieën te gebruiken waar structuren een hoge mate van hygroscopiciteit hebben. Daarom, wanneer het nodig is om dergelijke vloeren in een houten huis te maken, geven de meeste mensen de voorkeur aan de droge installatiemethode..

Legmethode:

De installatie van dit systeem wordt uitgevoerd door de vloermethode. Leidingen met koelvloeistof worden in gespecialiseerde goten geplaatst, die zijn gemaakt op een ondervloer van planken.

Voor een betrouwbare accumulatie en juiste verdeling van warmte over het gehele vloeroppervlak zijn metalen platen gemonteerd met reeds gemaakte uitsparingen voor buizen, waarin ze worden geplaatst.

Dit type platen zorgt naast zijn hoofdfunctie ook voor extra stijfheid van de gehele constructie, waardoor u in principe zonder ondergrond kunt..

Als tegel of linoleum wordt gebruikt als de laatste coating, is het nog steeds wenselijk om het substraat uit te voeren. Als substraat kunt u vellen gipsvezelplaat gebruiken met de laagst mogelijke indicatoren van de thermische isolatieparameter.

Welk gereedschap is nodig voor installatie?

Om het watercircuit te installeren, hebt u nodig:

 1. Roulette.
 2. Kunststof buizen en hulpstukken.
 3. Een set slotenmaker en bouwgereedschap.
 4. Schroevendraaier.
 5. freesmachine.

Installatie van een betonnen water-vloerverwarming op houten vloeren vereist bovendien:

 1. perforator.
 2. reglement.
 3. Haakse slijper voor het snijden van wapening.
 4. Bouwniveau.

Een set frezen en boren, een krachtige boor is handig voor het werken met houten oppervlakken.

Nuances om te overwegen

Elk werk heeft zijn eigen subtiliteiten en beperkingen, het volgende is een lijst met punten waarmee u rekening moet houden:

 • De maximale lengte van het werkcircuit is 70 meter, als een pijp van deze lengte het niet mogelijk maakt om het hele gebied van de kamer te bedekken, dan is het noodzakelijk om een ​​tweede verwarmingscircuit te organiseren;
 • Betrouwbare waterdichtheid. In een houten huis is de aanwezigheid van uitstekende isolatie tegen vocht een garantie dat uw vloer lang meegaat zonder reparatie. Waterdichting moet in meerdere lagen worden uitgevoerd..

Voor- en nadelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming in een woonhuis heeft veel voordelen. De belangrijkste zijn:

 • betrouwbaarheid (lekken kunnen niet verschijnen);

 • geruisloosheid;

 • esthetiek;

 • lange levensduur;

 • uniforme verwarming van het hele grondgebied;

 • eenvoudige bediening.

warme vloer in een woonhuis

In de elektrische vloerverwarming worden verwarmingskabels gebruikt in plaats van leidingen met water.

Nadelen van dit verwarmingssysteem:

 • de aanwezigheid van zwakke elektromagnetische straling (ongevaarlijk en veilig voor de mens);

 • hoog stroomverbruik.

Video – Waterwarmte-geïsoleerde vloer op een houten ondergrond

Video – Installatie van een waterverwarmde vloer

Video – Installatie van IR-films op een houten vloer

Regels voor het installeren van een watersysteem in een houten woongebouw

Elektrische vloerverwarming op houten vloeren hebben we al onder de loep genomen, nu gaan we kennis maken met water vloerverwarming op houten vloer.

Dit systeem gebruikt warm water als warmtebron om de houten vloer te verwarmen. De gasboiler verwarmt het water. Om de temperatuur te regelen, is er een watermengeenheid, deze bevat een pomp, een thermostatische mixer en een verdeelstuk.

Watervloeren in een houten huis kunnen met of zonder betonnen dekvloer worden gelegd. Tegenwoordig adviseren experts om een ​​warme vloer op houten stammen te leggen. Soms is dit de voorkeursoptie. De reden hiervoor kan een houten vloer in een houten huis zijn..

Als de eigenaar van het huis de installatie van een warmwatervloer op een houten vloer uitvoert, is het noodzakelijk om boomstammen op de ruwe vloer te plaatsen, waarvan de afmeting 50×150 mm is. Ze worden om de 60 cm geïnstalleerd.Tussen de vertragingen wordt minerale wol gelegd, waarvan de dikte 100 mm is. Water verwarmingsbuizen erop.

De stammen worden van tevoren voorbereid: er worden sleuven in gesneden voor het leggen van de buis. Multiplex wordt erop geplaatst en vervolgens de planken af. Het nadeel is de luchtspleet, die de verwarmingsefficiëntie van met water verwarmde vloeren op een houten ondergrond vermindert.

De beste optie is om een ​​verwarmingsstructuur onder de dekvloer aan te brengen en er een houten vloerbedekking op te leggen. Het apparaat van een met water verwarmde vloer in een houten huis heeft dus geen nadelen, zoals in het geval van een warme vloer gemaakt met de “droge” methode..

Maar als het huis houten vloeren heeft, is het onmogelijk om een ​​dekvloer te ontwerpen. De reden is het gewicht van het beton. Bovendien laat het “ademende” huis het beton niet zonder scheuren achter..

Een met water verwarmde vloer in een houten huis, gemonteerd rekening houdend met de eigenaardigheden van de constructie van het huis, zal correct worden bediend.

Water warmte-geïsoleerde vloer onder tegels op de eerste verdieping

Een waterverwarmde vloer in een houten huis onder een tegel op de begane grond kan worden gemaakt met een betonnen dekvloer. Als het goed gevuld is, hecht het niet aan de basis en heeft het geen negatief effect op seizoenswisselingen in het hout. Veel experts ondersteunen dit idee niet en zijn geneigd te geloven dat het beter is om een ​​droge dekvloer te gebruiken, maar desalniettemin blijft deze technologie bestaan ​​​​en wordt deze vrij vaak gebruikt..

Ook in een houten huis heeft een betonnen vloer meerdere voordelen. Het is duurzamer, vervormt niet en kraakt niet na verloop van tijd, en is bestand tegen een grotere belasting. U kunt er gemakkelijk elke decoratieve coating op leggen, met name tegels. Een betonnen dekvloer geeft warmte veel beter door dan een droge, dus het is niet nodig om het water op te warmen tot een hoge temperatuur: al bij een temperatuur van 40 graden voel je een aangename warmte.

Waterwarmte-geïsoleerde vloer onder tegels met een dekvloer voor de eerste verdieping

Waterwarmte-geïsoleerde vloer onder tegels met een dekvloer voor de eerste verdieping

Een waterwarmte-geïsoleerde vloer in een houten huis onder een tegel met een betonnen dekvloer wordt volgens het volgende schema gemonteerd:

 1. Voorbereidende fase. Oude vloeren worden verwijderd, de ondergrond wordt voorbereid (reinigen en egaliseren).
 2. Waterdichting wordt op het oppervlak gelegd. De buitenranden worden op de muren gewikkeld en de binnenranden worden overlapt en vastgemaakt met montagetape.
 3. Een dempingsband is langs de omtrek gemonteerd op een hoogte van twee centimeter van het dekvloeroppervlak, dat compenseert voor uitzetting tijdens verwarming.
 4. Op de waterdichting worden schuim- of polystyreenmatten geplaatst. Op de bovenste verdiepingen van gebouwen, waar zich een verwarmde ruimte eronder bevindt, is een isolatielaag van 4 mm dik voldoende, op de eerste verdieping moet deze dikker worden gemaakt – 8-10 cm.
 5. Over het gehele oppervlak van de isolatie worden warmteverdelende platen geplaatst die aan de kanalen van de matten worden bevestigd. Vloerverwarmingsbuizen worden in hun groeven gelegd..
 6. De uiteinden van de leidingen worden aangesloten op het verwarmingssysteem en gecontroleerd op bruikbaarheid en dichtheid.
 7. Als de vloerverwarming klaar is voor gebruik, wordt een betonnen dekvloer gestort, waarvan de dikte 3-7 cm moet zijn.
 8. Aan het einde van het werk moet u wachten tot het volledig is opgedroogd, wat 25-28 dagen optreedt.
 9. Als de dekvloer droog is, worden de tegels gelegd.

Tip: voor een hoogwaardige dekvloer is het beter om mengsels van het merk M-300 en hoger te gebruiken, die worden gekenmerkt door een hoge sterkte, waardoor u sterke betonconstructies kunt maken.

Finse technologie

Warmwatervloeren in een houten huis zonder dekvloer worden vaak geïnstalleerd met behulp van Finse technologie, waarbij gipsvezelplaten worden gebruikt. Dit materiaal is duurzamer, bestand tegen beschadiging en vervorming dan conventionele gipsplaat en wordt tegelijkertijd gekenmerkt door een verhoogde thermische geleidbaarheid. Dergelijke platen worden aan elkaar bevestigd tot de vereiste dikte en bevinden zich tussen buizen met een koelmiddel. Bovenop deze structuur wordt een substraat aangebracht en daarop een tegel..

Vloerverwarming volgens Finse technologie met GVL-modules

Vloerverwarming volgens Finse technologie met GVL-modules

De eenvoudigste en handigste manier om een ​​droge dekvloer van gipsvezelplaat te maken, is als volgt: het oppervlak wordt voorbereid op het werk, er worden waterdichting en isolatie op gelegd. De platen worden aan de stammen bevestigd en op hun oppervlak wordt een pad voor de doorgang van pijpen met water aangebracht. Vervolgens wordt het materiaal langs de getekende contouren gezaagd en op de basis gefixeerd. In het voltooide systeem moeten de buizen zich op een minimale afstand van de platen bevinden, maar het is ook niet de moeite waard om ze volledig van begin tot eind te leggen. Na installatie wordt alle resterende vrije ruimte ertussen gevuld met tegellijm.

Advies: in gespecialiseerde winkels kun je kant-en-klare gipsvezelplaten voor vloerverwarming kopen: ze hoeven niet te worden gesneden en ze zijn helemaal klaar om te leggen. Natuurlijk zijn de kosten van dergelijk materiaal veel hoger..

Installatie van vloerverwarming zonder dekvloer

De meest gebruikelijke methode om met water verwarmde vloeren te maken in een woonhuis met

houten vloeren zijn vlak – geen dekvloer. De conclusie is

pijpen leggen tussen stammen of op ruwe planken.

Voordat u aan het werk gaat, moet u de tool voorbereiden en materiaal kopen. Bovendien moet u een schema voorbereiden voor het leggen van de contour: “slak” of “slang”.

Als u besluit om met uw eigen handen warmwatervloeren te maken in een privéhuis in een dekvloer – zie dit artikel, daarin vindt u een stapsgewijze installatie over hoe u uzelf kunt installeren.

Voordelen van een tieless vloerverwarming

Het geïnstalleerde vloerverwarmingssysteem is lichtgewicht. Het is in staat om mensen in de kamer effectief te verwarmen en de aangrenzende structuren en elementen voor te verwarmen. Het kost niet veel tijd en moeite om zo’n systeem uit te rusten. Bij het leggen is het niet nodig om ongeveer een maand te wachten, zoals het geval is bij het installeren van een betonnen dekvloer om volledige stolling te garanderen..

Het op deze manier geïnstalleerde verwarmingssysteem is direct na het aanbrengen van de aflak klaar voor gebruik. Om het op de vloer gelegde verwarmingssysteem te bedekken, wordt tapijt of linoleum gebruikt. Als het in de badkamer past, kan de afwerking keramische tegels zijn..

Water warmte-geïsoleerde vloer op een houten ondergrond

Ontwerpkenmerken

Vloerverwarming is een goed vervangend of aanvullend systeem te noemen voor radiatoren die langs de wanden worden geplaatst. Tegenwoordig wordt er verschillende apparatuur voor aangeboden. Om de juiste vloer te kiezen, moet u de structuur, de voor- en nadelen van alle soorten goed kennen. Het grote voordeel van vloerverwarming in een houten huis is dat de verwarmde lucht die naar boven beweegt ook de onderste delen van de kamer vult. Het blijkt dat de hele kamer gelijkmatig wordt verwarmd. De volgende figuur illustreert dit:

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Andere positieve aspecten van vloerverwarming:

warmte wordt gevoeld door de voeten, dit maakt het mogelijk om het verwarmingsvermogen te evalueren en energie te besparen;

vloerverwarmingstechnologie maakt het gebruik van automatische sensoren mogelijk om het temperatuurniveau aan te passen

Thermische energie wordt bespaard;

het gebied van stralingswarmte van de vloer is veel groter dan van de batterijen;

vloerverwarming verwarmt alle moeilijk bereikbare plekken in huis;

het vloerverwarmingssysteem is verborgen, wat belangrijk is vanuit esthetisch oogpunt;

ze zijn volkomen veilig voor kinderen, omdat er geen radiatoren zijn om aan te raken en zich te verbranden.. Hieraan moet worden toegevoegd dat deze verwarming geen geluid maakt en onschadelijk is voor mensen

Bovendien kan het gelijktijdig met een radiator worden gebruikt. De keuze hangt af van de beschikbaarheid van brandstof, de kosten en het aantal verdiepingen in het huis.

Hieraan moet worden toegevoegd dat deze verwarming geen geluid maakt en ongevaarlijk is voor de mens. Bovendien kan het gelijktijdig met een radiator worden gebruikt. De keuze hangt af van de beschikbaarheid van brandstof, de kosten en het aantal verdiepingen in het huis..

Voorbereidend werk

 1. Om de ondervloer zonder dekvloer voor te bereiden, verwijdert u de oude vloerbedekking en controleert u de staat van de ondervloer. Als de planken tussen de stammen verrot zijn, moeten ze worden vervangen..
 2. Na reparatie wordt een antiseptische behandeling van alle houten delen van de constructie uitgevoerd en vervolgens wordt waterdicht gemaakt. De film moet de volledige ruimte tussen de balken bedekken, evenals de boomstammen zelf. Doeken zijn verbonden met tape.
 3. Isolatie wordt tussen de plafonds gelegd, de platen moeten zeer strak op de stammen passen.
 4. Bovenop de thermische isolatie wordt een dampremmende film aangebracht. Het is noodzakelijk om een ​​materiaal te kiezen met een lage dampdoorlatendheid. Je kunt ook polyethyleen met een reflecterende laag gebruiken. De film wordt gelegd met een folielaag naar boven, als een dampremmende laag wordt gebruikt, dan moet de ruwe kant bovenop liggen.
 5. Ofwel vellen vochtbestendig multiplex worden op de film geïnstalleerd, die zal dienen als basis voor het leggen van PPS-matten, of spaanplaat met groeven voor het leggen van buizen.
 6. PPS-matten worden volgens tekening aangelegd. Als spaanplaat wordt gebruikt, worden ze na het leggen verbonden met sloten.
 7. Na het plaatsen van de basis wordt een laag folie gelegd, reflecterende platen worden in de matten geplaatst.

Voorbereiding van de basis

Feature installatie van een warmwatervloer in een huis met houten vloeren, die

lange tijd geopereerd, bestaat uit het beoordelen van de toestand

overlappingen. Als het gebouw nieuw is, zijn deze acties niet vereist..

Beoordeling bestaat uit inspectie:

 • balken – bepaal de mate van sterkte;
 • vloer – voor scheuren;
 • gronden – om verschillen te identificeren

  (niet meer dan 3 mm zijn toegestaan).

Eventueel verrotte balken vervangen, hout drogen, oneffenheden gladstrijken door:

oppervlak en dicht scheuren af ​​met kit. Behandel vervolgens de houten vloer

antiseptisch.

De procedure voor het leggen van buizen die een vloerverwarmingssysteem vormen

Het leggen van pijpen kan op twee manieren, die verschillen in het ontwerp van de kanalen die bedoeld zijn voor het leggen van pijpen. De elementen achter deze methodes zijn modules en rails..

In het geval van het gebruik van de eerste optie, is de aankoop van kant-en-klare modules van spaanplaat vereist. Dergelijke modules hebben al vooraf voorbereide speciale uitsparingen, waarvan de afstand wordt bepaald door de gewenste hoeveelheid ruimteverwarming..

Waterwarmte-geïsoleerde vloer uit modules

Dergelijke modulaire systemen als onderdeel van hun kit hebben in de regel alles wat u nodig heeft:

 • modules met daarin voorbereide groeven;
 • pijpen;
 • bevestigingsmiddelen;
 • metalen platen.

De montage van de structuur wordt uitgevoerd volgens het schema dat bij de gekochte kit wordt geleverd..

De modulaire aanpak is echter vrij duur. Om deze reden houden veel mensen van de meer budgettaire methode, die erin bestaat latten te vullen die spaanplaatplaten vervangen en uit planken of multiplex worden gesneden. De diameter van de groeven in de lamellen moet aanzienlijk groter zijn dan de maat van de buizen die erin zijn gelegd en veel meer dan 17 mm zijn. Dankzij deze voorwaarde is het mogelijk om schade aan de leiding te voorkomen die wordt veroorzaakt door de beweging van de houten basis. De breedte van de lamellen wordt bepaald door de afstand tussen de daarin gelegde buizen..

Vloerverwarming leggen op een rooster manier

Een gemengde methode gebruiken om een ​​warme vloer te installeren

Sommige vakmensen gebruiken een methode die de voordelen van tandheugel en modulaire opties combineert. Door deze methode te gebruiken, is het eenvoudig om vloerverwarming te installeren zonder veel geld uit te geven..

Het werk begint met het feit dat een groef wordt geselecteerd in de randplaat voor het leggen van buizen. Vervolgens wordt een afstand van 7 cm of meer vanaf de muur gemeten, waarbij met een snijder een uitsparing wordt gemaakt om de buis in de volgende rij te brengen. De dikte van de gebruikte platen moet groter zijn dan de afmetingen van het erin geproduceerde monster. Hun breedte moet gelijk zijn aan de steek die wordt gebruikt bij het leggen van buizen. De strips worden met zelftappende schroeven aan de stammen bevestigd. Het leggen van de ruwe basis is niet vereist bij het gebruik van deze methode..

Waterdicht materiaal leggen

Een waterdichtmakende film wordt op de vloer uitgespreid, gewone polyethyleenfilm zal niet werken, omdat er condensatie ontstaat.

Het product wordt gelegd met de membraanzijde naar beneden, met een overlap van het ene canvas op het andere – 10 cm, en wordt met elkaar verbonden met dubbelzijdige tape.

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Natte weg

 • Waterdichtingsmateriaal wordt over het hele gebied van de basis op de vloerplanken gelegd. Het kan zelfs een polyethyleenfilm zijn met een dikte van minimaal 0,2 mm. De waterdichting moet naar de muren stijgen en deze met zichzelf bedekken tot een hoogte van 10-15 cm.Als isolatie met meerdere stroken wordt gebruikt, overlappen de stroken met een offset van 10 cm en worden de voegen gesloten met bouwtape.
 • Verder op de vloer worden, volgens het door u gekozen schema, leidingen aangelegd, die met speciale deuvels-klemmen aan de houten vloer worden bevestigd.
 • Vergeet niet om dempingstape langs de hele omtrek van de kamer langs de muren bij de vloer te laten lopen. Het zal de druk op de wand van de betonnen dekvloer beperken wanneer deze uitzet onder invloed van de temperatuur van de vloerverwarmingsleiding..
 • De dekvloer wordt gestort. De dikte varieert van 5 tot 7 cm, afhankelijk van de belastingen waaraan de vloer wordt blootgesteld..

Installatie van lag

Het installatieproces moet beginnen met het vastzetten van de hoeken. Ze zijn bevestigd aan het tegenovergestelde

muren met een stap van 60 cm.Lags worden op de hoeken geïnstalleerd en uitgelijnd met

horizontaal, evenwijdig aan de verhoogde vloer.

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

De eenvoudigste optie om een ​​warme vloer op houtblokken te leggen

Er is een heel eenvoudige optie om een ​​warme vloer langs de boomstammen te leggen, wat helemaal niet betekent dat er een dekvloer moet worden gemaakt. Het wordt veel sneller geïnstalleerd, maar heeft tegelijkertijd een belangrijk nadeel: door het ontbreken van warmtegeleidende materialen wordt de vloer slechter warm en gaat een bepaald deel van de warmte niet omhoog, maar naar beneden. Volgens deze technologie worden de warmteverdeelelementen rechtstreeks aan de stammen zelf bevestigd en lijken de leidingen in hun goten boven de verhoogde vloer door te zakken. In dit geval fungeren metalen platen ook als een extra egalisatielaag voordat de vloer wordt afgewerkt..

Warme vloer op de boomstammen.

Warme vloer op houtblokken.

Uitgang. Een goed ontworpen en geïnstalleerde warme vloer kan de temperatuur aanzienlijk beïnvloeden en een comfortabele sfeer in huis creëren. Het installeren van een warmwatervloer op een houten ondergrond is niet zo’n moeilijke taak als het in eerste instantie lijkt voor iemand die niet veel ervaring heeft met het uitvoeren van bouwwerkzaamheden. Als u de instructies zorgvuldig opvolgt, kunt u een hoogwaardig verwarmingssysteem maken dat vele jaren meegaat. Er zijn veel technologieën voor het monteren van systemen op boomstammen, dus iedereen kiest de meest geschikte voor zichzelf, afhankelijk van de kenmerken van de kamer en zijn eigen mogelijkheden..

Kenmerk van lichtgewicht vloerverwarming

Onderscheidende kenmerken van het droge systeem van vloerverwarming met houten stammen zijn de volgende:.

 • De cement-zand dekvloer kan worden vervangen door een droge prefab dekvloer van een kleinere dikte gemaakt van gips- en/of cementhoudende gipsplaten en bindvezels die bij verhitting niet barsten. Voornamelijk gebruikte gipsvezelplaten (GVL), cementspaanplaten (CSP).
 • De verwarmingsbuis moet op metalen platen worden gelegd die geleiders en warmteverspreiders zullen zijn. Anders kan een afname van het uitgangsvermogen en het verschijnen van een temperatuurzebra optreden. Maar in plaats van metaal te leggen, is het ook mogelijk om de dichtheid van het leggen van pijpleidingen met 2 – 4 keer te vergroten..

Warmteverdeelplaat voor vloerverwarming

 • Lichtgewicht waterverwarmde vloer wordt gekenmerkt door eenvoud van ontwerp en hoge bouwsnelheid.
 • De leidingen kunnen ook tussen de bestaande balken worden geplaatst, waardoor het mogelijk is om een ​​vloer te creëren in lage ruimtes.
 • De warmtecapaciteit van de geprefabriceerde droge dekvloer is relatief klein, waardoor het verwarmingssysteem, net als radiatoren, snel kan worden aangepast aan de gewenste bedrijfsmodus. Dit betekent dat het lichtgewicht systeem het enige verwarmingssysteem in huis kan zijn, zolang het thermisch vermogen voldoende is..
 • Het thermisch vermogen van vloerverwarming met een geprefabriceerde dekvloer kan vanaf 10 vierkante meter meestal niet hoger zijn dan 0,7 kW. ruimte, bij een comfortabele vloertemperatuur van 28 graden (koelvloeistof 30 – 35 graden). Voor een goed geïsoleerd huis in de centrale regio’s zal deze capaciteit dus voldoende zijn voor het grootste deel van het stookseizoen. Meer informatie over welk verwarmingsvermogen voor een huis nodig is, hoe apparatuur en radiatoren worden geselecteerd

Het is logisch om een ​​geprefabriceerde warme vloer te maken, niet alleen bij het bouwen van een huis, maar ook bij het uitvoeren van grote reparaties. Zo’n warme vloer kan in fasen worden gemaakt – eerst het besturingssysteem in de ene kamer, dan wordt het in de volgende gemaakt ….

Metaalplaten leggen - warmteverdelers in een warme vloer

Opties voor pijplijnplaatsing

De pijpleiding tussen stammen of balken plaatsen.

Voor een betere verdeling van warmte-energie wordt in de vloerverwarmingsconstructie geprofileerd plaatstaal gebruikt..

Het kan een speciale warmteafvoer zijn voor leidingen, of (voor plaatsing tussen de stammen) en een gewone geprofileerde plaat. De leiding wordt in de golven van de profielplaat gelegd en ligt onder het niveau van de kist.

Bovenop het tegenrooster of lag worden gipsvezel- of cementgebonden platen in 2 lagen gelegd. Ze hebben voldoende thermische geleidbaarheid zonder te barsten. De lagen worden aan elkaar bevestigd met een lijmoplossing en een rij schroeven met een steek van 25 cm.

Vloerverwarmingsconstructie op houten vloeren

De indeling van de vloerverwarmingsleiding voor de tweede verdieping met de plafondbekleding van de eerste verdieping wordt gepresenteerd. In dit geval kan de dikte van de isolatie klein zijn, 50 – 100 mm (verwarm het plafond van de benedenverdieping niet), terwijl het binnenshuis raadzaam is om milieuvriendelijk geautoclaveerd cellenbeton te gebruiken met een dichtheid van 100 – 150 kg / m3, en geen minerale wol of piepschuim dat gevaarlijk is bij brand. De isolatie is afgeschermd van de stoom die uit de onderste kamer komt met een membraan – een dampscherm.

Leidingen in reliëfisolatie

Er worden vellen geëxtrudeerd polystyreenschuim met een reliëfoppervlak geproduceerd, waarop metalen platen en een pijpleiding in een geselecteerd patroon kunnen worden geplaatst.

Deze isolatie wordt op de planken van de ondervloer gelegd, terwijl de dikte van de hoofdisolatielaag kan worden teruggebracht tot bijvoorbeeld 10 cm, en geëxtrudeerd polystyreenschuim wordt gebruikt met een dikte van 3,5 – 5 cm.

Vervolgens worden de holtes gevuld met cement (gips)mortel, wordt een vlak oppervlak gemaakt en bovenop, zoals in het vorige voorbeeld, worden dubbele gipsvezelplaten gelegd.

U kunt ook gewone vellen geëxtrudeerd polystyreenschuim gebruiken en vervolgens een verwarmingsgereedschap gebruiken om groeven in te snijden voor een metalen warmteafvoer en een pijpleiding. Maar de optie vereist veel handarbeid en overmatige uitgaven aan isolatie.

Voor een gelijkmatige verwarming van het gehele oppervlak moeten de warmteverdeelplaten zich onder 80% van het vloerverwarmingsoppervlak bevinden..

De pijpleiding in de droge dekvloer plaatsen.

Schema met de plaatsing van buizen in de dekvloer

Sleuven voor het plaatsen van warmtereflectoren en leidingen kunnen niet alleen worden gemaakt met isolatie, maar ook met een dekvloer.

Op de stammen wordt een ruwe basis in de vorm van een enkel vel GVL (DSP) gelegd. Er worden stukken gipsplaat met de gewenste configuratie op gelegd, en daartussen metalen platen en een pijpleiding die eraan is bevestigd.

Hiaten, holtes worden gevuld met cementzandmortel met weekmaker, het oppervlak wordt geëgaliseerd. Hierboven worden twee lagen plaatmateriaal GVL of DSP gelegd.

Hoe kan vloerverwarming worden gedaan met gipsplaat?

Aanbevelingen voor het monteren van een verwarmde vloer op een houten ondergrond

In de uitverkoop vindt u constructeurs voor het monteren van lichtgewicht warme vloeren zonder natte processen. Ze omvatten een metalen plaat voor de verwarmingsleiding en geprofileerde isolatie.

Dit alles is bedekt met een droge dekvloer in twee lagen platen met een totale dikte van maximaal 3 cm.Deze montage is eenvoudiger, maar de materialen zijn duurder.

Lichtgewicht vloersets

Ook – wat voor soort warme vloer te maken, elektrisch of water?

 • Alvorens de pijpleiding met mortel of dekvloer te bedekken, is het noodzakelijk om hydraulische tests van de pijpleiding uit te voeren – met maximale druk gedurende enkele uren.
 • Het leggen van de mortel kan alleen worden uitgevoerd op een leiding onder werkdruk (2 atm).
 • Na het afdekken met een dekvloer worden thermische tests uitgevoerd – voor de maximale temperatuur van het koelmiddel binnen 3 uur.
 • De vloerbedekking wordt alleen gebruikt speciaal ontworpen voor gebruik op warme vloeren – dunne parketplaat met impregnatie, speciale soorten laminaat en linoleum.

Schema voor het aansluiten van hydrauliek op het verwarmingssysteem

De toevoerapparatuur bestaat uit een pomp-mengeenheid en een verdeelstuk. In de unit wordt het koelmiddel zodanig gemengd dat de door de regelaar ingestelde temperatuur aan de uitlaat wordt verkregen, maar niet meer dan 35 graden.

De collector verdeelt het koelmiddel over de circuits.

In de regel wordt de installatie van deze hydraulische systemen vertrouwd door specialisten..

Een van de mogelijkheden om lichtgewicht warme vloeren te creëren in een reeds gebouwde woning is een gefaseerde plaatsing in aparte ruimtes. Ten eerste worden de vloeren gemaakt in de kamer die zich het dichtst bij het punt van binnenkomst van de koelvloeistof in één circuit bevindt, meestal een badkamer, een toilet, een keuken. Er is een mengeenheid geïnstalleerd, maar zonder verdeelstuk.

Bij het maken van vloerverwarming met uw eigen handen, is het belangrijk om wat eerste ervaring op te doen. Daarna zal het niet zo moeilijk zijn om verwarmingscircuits voor vloerverwarming in andere kamers te maken en een verdeelstuk te installeren.

Installatie van thermische isolatie

Minerale wol in platen of

basalt isolatie. Tijdens het leggen mag vervorming van de platen niet worden toegestaan.,

anders zullen ze hun hittewerende eigenschappen gedeeltelijk verliezen. Het materiaal is gestapeld

tussen de lags een laag van 10 cm.

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Installatie van waterdichting

De tweede laag waterdichting is geïnstalleerd. De polyethyleenfilm moet in een rek op de stammen worden gelegd, deze mag niet doorhangen en wordt met een nietmachine aan de houten balken bevestigd.

Voorbereiding van de ondergrond voor buizen

Over de lag worden rails van 2 cm dik genageld, met een inkeping van de wanden van 30 mm. Tussen hen moet

worden groeven, hun grootte hangt af van de steek van de buizen, de standaard is 20 mm. In deze groeven worden metalen groeven aangebracht.

platen waarin de waterverwarmingselementen worden gemonteerd.

Het is mogelijk om de aluminium platen te vervangen door folie, die eerst om de buizen moet worden gewikkeld

leg ze in de groeven. Het ene uiteinde van de folie moet met een nietmachine aan de lamellen worden bevestigd.

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Het circuit installeren

In groeven, op gemonteerd

reflecterend profiel, verwarmingsbuizen worden gelegd. Om de bocht te maken

buizen, is het noodzakelijk om het bord vanaf het einde in dit gedeelte met 10 – 15 . in te korten

cm.

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Installatie van buizen op houten platen

Leidingen op speciale platen leggen

Leidingen op speciale platen leggen

In deze versie is de structuur van de vloer hetzelfde als in de eerste: boomstammen en isolatie ertussen. Maar het watercircuit wordt niet in de binnenruimte tussen de stammen gemonteerd, maar bovenop de door het plaatmateriaal gevormde ondervloer. Het is het beste als het DSP- of OSB-platen zijn, die beide duurzaam zijn en in dat geval niet bang zijn voor vocht..

Volgende – het meest tijdrovende deel van het werk. Voor het apparaat van de groeven waarin de buis kan worden gelegd, worden platen uitgesneden. Het is mogelijk uit plaatmateriaal, maar het is handiger om hiervoor een 20 mm dikke plaat te gebruiken (bij een buisdiameter van 16 mm).

Borden zijn gemaakt van planken

Borden zijn gemaakt van planken

Warme vloer in een houten huis

Warme vloer in een houten huis

Vloerverwarming met uw eigen handen leggen

Vloerverwarming met uw eigen handen leggen

Gezien de breedte van het bord en het met een opening op de basis monteren, krijgt u groeven voor het leggen van buizen met de gewenste spoed. Het blijft alleen om de uiteinden af ​​​​te ronden waar de contourlus draait. De platen worden met zelftappende schroeven aan de basis geschroefd en daartussen worden stroken folie gelegd met een benadering van het oppervlak.

Op een nota! Als alternatief kunnen de pijpen niet in de groeven worden gestoken die worden gevormd door de twee in de spleet gemonteerde platen, maar in de groeven die in de platen zelf zijn gesneden. Maar dit is over het algemeen erg tijdrovend en vereist meer materiaalverbruik. Daarom zullen we uw aandacht niet op deze methode richten..

Montage op metalen platen

Bij het leggen van een warme vloer op hout kunnen ook warmteverdelende aluminium platen worden gebruikt. Wat is de essentie van het gebruik van dit element, je zult het begrijpen door de tabel te lezen.

Verdeelplaat voor droge vloerverwarming

Verdeelplaat voor droge vloerverwarming

Tafel. Montage op metalen platen.

Foto’s, stappen
Stap 1. Het houtblok op de ruwe basis monteren

Stap 1. Het houtblok op de ruwe basis monteren

Bij het gebruik van metalen platen worden de vloeren ook gemonteerd op stammen die een ondervloer vormen – of ze kunnen dienen als een oude houten bekleding, alleen goed versterkt. Daarbovenop is nog een rij houtblokken gemonteerd – al zonder enige isolatie, dus hun hoogte kan minimaal zijn.
Stap 2. Afmetingen van de kamer

Stap 2. Afmetingen van de kamer

De platen zijn gemonteerd op houten rails, waarvan de lengte moet worden berekend.
Stap 3. Snijd de houten platen

Stap 3. Snijd de houten platen

Houten platen worden op lengte gesneden …
Stap 4. De rails installeren

Stap 4. De rails installeren

… En zijn gemonteerd op stammen met een steek die overeenkomt met de plaatmaat. U gebruikt de plaat zelf als sjabloon..
Stap 5. Het plaatsegment scheiden

Stap 5. Het plaatsegment scheiden

Er zijn speciale inkepingen op de plaat waarmee u een klein segment ervan kunt scheiden zonder te snijden. Maar indien nodig kan het gemakkelijk worden gesneden met een schaar voor metaal.
Stap 6. De platen bevestigen

Stap 6. De platen bevestigen

Platen worden met nietjes aan de houten basis bevestigd – met behulp van een nietmachine.
Stap 7. De uiteinden van de geleiders afronden

Stap 7. De uiteinden van de geleiders afronden

Om de buis langs de straal te leggen, moeten de randen van de houten geleiders worden afgerond. Als u een elektrisch gaas heeft, kunt u dit niet doen voordat u het bord installeert, maar tijdens het leggen van de pijpen..
Stap 8. Pijpen leggen

Stap 8. Pijpen leggen

Een buis wordt in de voorbereide uitsparingen van de vloer gelegd..
Stap 9. Installatie van waterdichting

Stap 9. Installatie van waterdichting

Van bovenaf is het bedekt met een waterdichtmakende film, waarna een dempingsband rond de omtrek van de muren wordt gemonteerd. Als er laminaat wordt gebruikt, is één ondervloer voldoende..

Als je een warme vloer wilt maken bovenop een oude houten bekleding, dan kun je er uitsparingen voor buizen in maken, zoals op onderstaande foto..

In een houten vloer kunnen uitsparingen voor leidingen gemaakt worden

In een houten vloer kunnen uitsparingen voor leidingen gemaakt worden

U hoeft alleen de warmteverdeelplaten in de groeven te installeren en na het aansluiten van het circuit een laminaat of twee lagen gipsplaat erop te leggen, waarlangs u stenen of keramische tegels kunt monteren.

Vloertegels over vloerverwarming

Vloertegels over vloerverwarming

Beddengoed gebruiken

Als u tegelvloeren moet aanbrengen, wat in sommige delen van een houten huis moet worden gedaan, is het beter om de optie te gebruiken met een fabrieksondervloer voor een watervloer. Het kan worden gerold isolatie met een reflecterende laag en speciale markeringen voor het leggen van buizen of speciale matten met nokken, gemaakt op basis van geëxtrudeerd polystyreen:

 • folierug van geschuimd polyethyleen;

Folierug van polyethyleenschuim

Folierug van polyethyleenschuim

 • polystyreen rolsubstraten;
 • profielmatten.

Profielmatten

Profielmatten

Deze laatste heeft zelfs een lamellensysteem waardoor de buizen eenvoudig aan de bodem kunnen worden bevestigd. Op dergelijke ondergronden kan een monolithische dekvloer worden gegoten. Het belangrijkste is dat er onder hen geen eenvoudige houten vloer is, maar een vochtbestendige basis van multiplex, spaanplaat of OSB, bedekt met een overlap op de muren met plasticfolie en daarvan gescheiden door schokabsorberende tape.

Expert opinie Afanasyev E.V. Hoofdredacteur van het pol-exp.com project Engineer. Vraag het een expert Profielmatten kunnen zowel worden gebruikt bij het leggen van buizen in de ondervloer (tussen de draagbalken), als bij installatie op de verhoogde vloer, met behulp van plaatmateriaal dat op de draagbalken is gemonteerd.

Vloerverwarming is het meest effectief in grote ruimtes

Vloerverwarming is het meest effectief in grote ruimtes

Als de afwerkvloer nog van hout is, kunnen buizen op een ondergrond tussen lage stammen worden gelegd, zodat de contour net onder hun bovenkant komt, en deze vervolgens vullen met gipsmortel of opvullen met droog zand. Dit verbetert de thermische efficiëntie van het systeem, dat niet vergelijkbaar is met houtconstructies..

In het geval van een houten vloer variëren de eisen enigszins.

In het geval van een houten vloer variëren de eisen enigszins.

Over het algemeen kunnen de variaties van de materialen die in het artikel worden genoemd – lag en droge dekvloeren, substraten en platen – heel verschillend zijn. Het belangrijkste hier is dat de ruwe basis sterk is en beschermd tegen vocht, en dat het basisprincipe van de verwarmde vloer niet wordt geschonden: de warmte gaat niet naar beneden, maar wordt gereflecteerd naar de afwerklaag.

Verbinding

Er zijn verschillende manieren om het watercircuit aan te sluiten. De makkelijkste is via de kranen naar de centrale

verwarming, dit maakt handmatige bediening mogelijk. Om verbinding te maken met

huisverwarmingssysteem, u moet een pomp installeren.

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

De onderlaag van de aflak leggen

Als vloerbedekking kunnen gipsvezelplaten of spaanplaten worden gebruikt. Ze moeten volledig

verwarmingselementen afdekken die goed verzonken zijn in de groeven.

Installatie van vloeren

De laatste laag van de “taart” is de geplande vloerbedekking, dit kunnen tegels, linoleum, laminaat zijn. Het belangrijkste is dat het wordt gecombineerd met warme apparaten..

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Hierop is het proces van het installeren van een met water verwarmde vloer op houten vloeren zonder dekvloer voltooid..

Ondanks de bewerkelijkheid van deze methode, is deze populair, omdat:

minder vuil en stoffig, en veroorzaakt niet zo’n belasting op de vloeren.

Met folie beklede polystyreenplaten worden op de voorbereide ruwe basis gelegd, ze dienen als hydro- en thermische isolatie, buizen worden gemonteerd en bevestigd met nokken, bovenop wordt geplaatst

multiplex en vloeren.

We leggen een warme vloer op een rekbodem

Voordat u doorgaat met de installatiewerkzaamheden, is het noodzakelijk om de basis voor te bereiden.

Om dit te doen, moet u de vloer zorgvuldig inspecteren, u moet ook de vloerplanken op verschillende plaatsen openen en de staat van de vertraging onderzoeken, indien nodig de beschadigde structurele eenheden vervangen.

De volgende stap is de installatie van het isolatiemateriaal. Voor deze doeleinden wordt meestal een polyethyleenfilm gebruikt, die met een overlap wordt gelegd en met gewone tape met elkaar wordt verbonden..

Volgens een eerder opgesteld schema zijn de plaatsen voor het aansluiten van leidingen gemarkeerd, evenals plaatsen voor het monteren van bedieningselementen voor het hele systeem.

Verder worden, in overeenstemming met de geselecteerde stap, lamellen gemaakt.

Vervolgens wordt de verwarmingsvloer langs de stammen geïnstalleerd. Geleiders zijn gemonteerd en kanalen voor de pijpleiding worden er direct tussen gelaten.

Vervolgens is het absoluut noodzakelijk om de handleidingen te repareren

Het is erg belangrijk om de hoeken van de planken af ​​te ronden om een ​​veilige doorgang van de buis te garanderen. Verder worden metalen strips in de gemaakte groeven geplaatst.

De verwarmingsbuis wordt direct in de gevormde kanalen geplaatst. Vervolgens wordt de leiding aangesloten op het verdeelspruitstuk..

Installatietechniek: zo doe je het zelf?

Na het opstellen van het project kunt u direct doorgaan met de installatie van het verwarmingssysteem. Hiervoor is het noodzakelijk om de basis zo voor te bereiden dat deze gelijk is. Daarna kunt u doorgaan naar de volgende stappen..

Voor-en nadelen

Gezien een warme vloer in een houten huis, worden de volgende positieve kenmerken opgemerkt:

Kenmerken van het water vloerverwarmingssysteem in een landhuis

Kenmerken van het water vloerverwarmingssysteem in een landhuis

 • de mogelijkheid om het als dominante warmtebron te gebruiken;
 • het verkrijgen van gelijkmatig verdeelde warmte, niet alleen op het vloervlak, maar ook door het hele volume van de kamer;
 • zuiniger gebruik in vergelijking met elektrische systemen;
 • compatibiliteit met bijna alle soorten vloeren (tegels, laminaat, linoleum, tapijt, enz.);

Een van de nadelen van een watervloer die op een houten ondergrond is gemonteerd, is het gevaar van lekkage. Dit wordt gecompenseerd door een vakkundige installatie.

Belangrijke regels voor installatie

Een waterverwarmde vloer in een houten huis wordt gemonteerd rekening houdend met enkele vereisten, met name afhankelijk van het materiaal van de vloeren. Het klassieke vloerinstallatieschema in een woonhuis wordt gebruikt als de vloeren panelen van gewapend beton zijn.

De vloer wordt als volgt gelegd:

 • de basis van de houten vloer wordt geëgaliseerd met een dekvloer;
 • de warmte-isolator wordt gelegd in de vorm van geëxtrudeerd polystyreenschuim;
 • leg een systeem van elektrische kabels of leidingen;
 • vul de egalisatiebalk in;
 • een fijne vloerbedekking leggen.

water optie

Als de vloer is gemaakt in de vorm van houten balken, duidt dit op de afwezigheid van een enkele basis..

Daarom wordt een warme vloer in een houten huis volgens het volgende schema gemonteerd:

 • om de basis te isoleren, worden de balken van onderen omzoomd met houten schilden, waarop vervolgens isolatie wordt gelegd – minerale wol, polystyreen, perliet;
 • na het leggen van de warmte-isolator worden buizen aan de zijkanten van de balken bevestigd;
 • buizen worden door speciale uitsparingen in de balken geleid;
 • leg een basis van planken of planken voor afwerking.

De vloer in een houten huis met houten balken kan volgens dit schema worden geïnstalleerd:

 • platen van dik multiplex of OSB-platen worden op de balken gelegd;
 • bevestig een staaf met zijkanten 5×5 cm;
 • een warmte-isolator wordt in de intervallen tussen de staven geplaatst;
 • bovenop is een warmtereflecterend foliemateriaal gemonteerd;
 • contouren zijn bevestigd aan de staven;
 • maak een plank ruwe vloer van vellen gipsvezelplaat, spaanplaat of multiplex;
 • een afwerklaag leggen.

Deskundigen die weten hoe je een warme vloer op een houten vloer legt, adviseren je rekening te houden met de volgende aanbevelingen:

 1. De afgewerkte plankenvloer wordt niet aanbevolen voor gebruik met een waterverwarmd vloersysteem, omdat deze kan vervormen onder invloed van hoge temperaturen en hun verschillen. Het is beter om keramische tegels, laminaat of parket te gebruiken.
 2. Alvorens de dekvloer over de contouren te gieten of de aflak te leggen, is het noodzakelijk om de locatie van de contouren van het systeem te schetsen of te fotograferen, om de reparatie van de warme vloer in geval van pech te vergemakkelijken.
 3. In het geval van het installeren van een houten warme vloer of een andere, zult u zeker tapijten en vloerkleden moeten verlaten. Ze absorberen warmte en ontkrachten de werking van het systeem..
 4. Gebruik bij het gieten van de dekvloer geen mortel van slechte kwaliteit. Het resultaat kan de vorming van luchtbellen in de dekvloeren zijn, wat kan leiden tot oververhitting van het systeem..
 5. Het systeem mag in geen geval worden ingeschakeld om het drogen van de dekvloer te versnellen. Het wordt alleen gecontroleerd voordat de oplossing wordt gegoten en wordt gestart nadat het volledig is gedroogd..

Pijp ligging

Stichting beoordeling

Het apparaat van een warme vloer in een houten huis heeft een hoogwaardige fundering nodig. Het moet sterk, schoon, droog en egaal zijn..

Voordat met de werkzaamheden wordt begonnen, is het noodzakelijk om de vloeren en de gehele vloerconstructie als geheel te herzien:

 1. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen schimmel en rot, vervorming en zichtbare schade aan de vloeren is. Als ze verzwakt zijn, kan het systeem onder het gewicht van het systeem buigen en uitschakelen. Het is de moeite waard om de toonhoogte van de balken te evalueren en, indien nodig, hun aantal toe te voegen, zodat de basis het gewicht van het enorme verwarmingssysteem kan weerstaan.
 2. Vervolgens moet u de vlakheid van de vloer evalueren en hoe stevig de vloerplanken zijn bevestigd – ze moeten onbeweeglijk zijn. Het is belangrijk dat er geen hoogteverschillen, duidelijke gaten en scheuren zijn tussen aangrenzende planken. Als dergelijke defecten worden gevonden, worden lokale reparaties uitgevoerd..
 3. Verwijder vernis en verf van het oppervlak van de houten vloer.
 4. De schone basis is behandeld met antiseptica.
 5. Het egaliseren van de ondergrond wordt uitgevoerd met een lichtgewicht dekvloer, die op de waterdichtingslaag wordt gegoten.

Leidingmarkering en installatie

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

 1. Verder is het op het vel van de warmte-isolator noodzakelijk om de locatie van de leidingen te markeren. Dit kan met een marker of tape, die vervolgens wordt verwijderd. Markering vereenvoudigt het leggen van leidingen aanzienlijk en helpt fouten te voorkomen.
 2. Vervolgens wordt bovenop de warmte-isolerende laag een montagegaas met cellen van 10 bij 10 cm gelegd. Het gaas kan van plastic of metaal zijn.
 3. Vervolgens worden de leidingen direct geïnstalleerd. Ze zijn ingedeeld volgens het schema en vastgezet met klemmen..

In plaats van een gaas kunnen polystyreenmatten worden gebruikt, die tegelijkertijd de leidingen vasthouden en als warmte-isolator fungeren. Dit is een dure optie en vereenvoudigt de installatie..

Hoewel de buizen flexibel zijn, moet u proberen ze tot een minimum te buigen. Niet installeren en beschadigen, trek eraan om het verbruik te verminderen. U moet ze niet van tevoren knippen of één contour maken uit meerdere segmenten..

Benodigde materialen

Om, met een houten huis, zonder veel moeite een met water verwarmde vloer te installeren, moet u hoogwaardige materialen inslaan die geschikt zijn voor specifieke omstandigheden..

 • Leidingen waarvan het verbruik wordt berekend op basis van de noodzaak om zes meter per vierkante meter oppervlak te leggen.
 • Een verzamelaar, een plaats waarvoor wordt gekozen rekening houdend met de beschikbaarheid ervan tijdens bedrijf. Water vloerverwarming apparaat

  Collectorschild.

 • Bevestigingsmiddelen – klemmen, fittingen.
 • Werkende ketel uit het productassortiment ontworpen voor het aansluiten van de geïnstalleerde waterbodem.
 • Wapeningsnet, cementzand, als het de bedoeling is om de dekvloer uit te rusten.
 • Dikke folie
 • Materialen voor hydro- en dampscherm.

Als de waterbodem zonder dekvloer wordt gemonteerd, hebt u platen nodig – cementgebonden, hout-polymeer, gipsvezel. Experts raden het gebruik van spaanplaat zelden aan, omdat dergelijke platen kunnen vervormen onder invloed van vocht.

Aangezien de vloerverwarming op houten balken wordt aanbevolen om te worden aangesloten op autonoom functionerende ketels, is het noodzakelijk om ze te analyseren om het economisch meest winstgevende type te bepalen.

De grootste autonomie en onafhankelijkheid van verschillende energiedragers – hoofdgas of elektriciteit wordt getoond door een ketel die op dieselbrandstof werkt. Gasequivalent blijkt qua maandlasten goedkoper te zijn.

Om een ​​met water verwarmde vloer uit te rusten, is er ook vraag naar ketels voor vaste brandstoffen. Ze zorgen voor een soepele werking van de warme vloer, werkend op hout. Elektrische apparatuur is niet effectief in omgevingen met stroomuitval.

Aanpassing en instelling

De elementen die nodig zijn voor het opstellen van de ingerichte vloerverwarming bevinden zich in de collector. Dit zijn apparaten die het debiet regelen, kleppen, mechanismen die zorgen voor noodafvoer, ventilatieopeningen.

De opbouw van de collector voor het afstellen van de water vloerverwarming

De opbouw van de collector voor het afstellen van de water vloerverwarming

Door het ontwerp is de collector een aftakleiding met het vereiste aantal aftakkingen. Deze oplossing maakt het mogelijk om meerdere circuits van de warme vloer op de hoofdleiding tegelijk aan te sluiten, voor de toevoer van verwarmd water en de opvang van gekoelde (retour)vloeistof.

Vereenvoudigde versies hebben alleen afsluiters, waardoor het praktisch niet mogelijk is om de werking van het waterverwarmingssysteem aan te passen. Het is raadzaam om collectoren met regelkleppen te selecteren, met behulp waarvan de waterstroom in elk gebied wordt geregeld, waardoor een gelijkmatige verwarming van de kamer wordt gegarandeerd.

Er zijn geautomatiseerde modellen van verzamelaars, maar hun prijs is erg hoog en ze worden zelden gebruikt in particuliere woningen..

Temperatuurregeling zonder mengkraan voor vloerverwarming

Assortiment fittingen

Om een ​​met water verwarmde vloer betrouwbaar te monteren met behulp van de meest geschikte metaal-kunststof buizen, is het noodzakelijk om fittingen aan te schaffen voor het maken van verbindingen.

 1. Collet (schroefdraad) – afneembaar. Ze zijn handig omdat u hiermee herhaaldelijk bewerkingen van scheidingselementen en hun daaropvolgende montage kunt uitvoeren. Het pakket bevat een messing behuizing met een beschermende coating, een rubberen pakking, een krimpring. Er zijn verschillende soorten afneembare fittingen:
 • T-stukken; Insteekfittingen voor kunststof buizen

  Insteekfittingen voor kunststof buizen

 • adapters;
 • hoeken:
 • water stopcontacten;
 • kruisen, enz..
 1. Persfittingen zijn uit één stuk, ze vereisen het gebruik van een speciaal gereedschap voor installatie, dat een persmachine, handmatige of microprocessorgestuurde perstang kan zijn. Er zijn verschillende soorten persfittingen te onderscheiden:
 • hoeken;
 • koppelingen;
 • t-shirts.

Hardware voor systeeminstallatie

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Om een ​​watersysteem voor vloerverwarming in een blokhut uit te rusten, hebt u de volgende apparatuur nodig:

 1. Verwarming ketel. U kunt een unit gebruiken die werkt op gas, elektriciteit of vaste brandstof. De meest economische en handige optie is een gasboiler. Als een waterverwarmingssysteem wordt gebruikt als bijverwarming, worden twee afzonderlijke circuits aangebracht: voor radiatoren (verwarmingstemperatuur vanaf 60 graden) en voor vloerverwarming (temperatuurmodus niet hoger dan 30 graden).
 2. Distributie spruitstuk. De unit wordt tussen de ketel en het watercircuit geïnstalleerd. Het verdeelstuk is voorzien van kleppen om de druk aan te passen. Handmatige aanpassing is toegestaan ​​met een kleine pijpleiding, als het nodig is om grote oppervlakken te verwarmen, installeer dan een automatische hoofdverdeler.
 3. Circulatiepomp. Het apparaat voert geforceerde watertoevoer uit;.
 4. Manometer, bewaakt de druk in het watersysteem.
 5. Thermostaat met thermosensor.
 6. Versterkte kunststof of polypropyleen buizen met een diameter van 16 of 20 mm.

De gezondheid van het verwarmingssysteem controleren

Om het geïnstalleerde systeem op structurele sterkte te controleren, is het noodzakelijk om een ​​hydraulische test uit te voeren:

 1. de leidingen moeten gevuld zijn met water;
 2. verhoog de druk tot 5 bar en handhaaf deze;
 3. bekijk het systeem op lekken en verhelp deze;
 4. het is noodzakelijk om de druk te verlagen tot 1-2 bar, laat het 24 uur in deze staat;
 5. als de druk na een dag nog niet is gedaald, moet u het verwarmingssysteem op de maximale temperatuur zetten om de koelvloeistof door alle circuits te laten stromen;
 6. test het systeem 24 uur in deze modus.

Vullen met cement

Warme vloeren in een houten huis: installatiekenmerken

Voor de laatste fase is het noodzakelijk om de leidingen af ​​te koelen tot 25 graden. Voor het storten wordt een speciale dekvloer voor het verwarmingssysteem aanbevolen. De formulering geleidt energie goed voor maximale efficiëntie bij gebruik van een verwarmingssysteem. De samenstelling wordt tegelijk gegoten zodat er geen holtes in ontstaan, het oppervlak moet op verschillende plaatsen worden doorboord met een dun voorwerp.

Om de dekvloer volledig te laten bevriezen, moet u minimaal 30 dagen wachten en pas dan het verwarmingssysteem gaan gebruiken.

De technologie van het installeren van een warme vloer lijkt misschien ingewikkeld, maar door de instructies in de stappen te volgen en maximale aandacht aan het proces te besteden, kunt u de installatie zelf doen zonder de hulp van specialisten.

Koolstofstaven en film

De koelvloeistof kan niet alleen hete vloeistof of elektriciteit zijn, maar ook een koolstofmengsel. Kies afhankelijk van de vloerbekleding voor carbon heaters. Thermische folie is geschikt voor houtaflakken. Voor tegels hebben carbonmatten de voorkeur.

De matten worden afgedekt met beton- of tegellijm. Oppervlaktedikte 4-5 cm De staven zijn niet bang voor “vergrendelen”. Wanneer een gebied oververhit raakt, functioneert de rest normaal. Wanneer de oorzaken van oververhitting zijn geëlimineerd, begint het systeem volledig te werken.

De thermische folie wordt op een voorbereide betonnen ondergrond geplaatst. Het is geïsoleerd, geïsoleerd met een ondergrond met een reflecterend scherm. Het zal de infraroodgolven naar boven richten. Het vereist geen dekvloer. Installatie vindt plaats in korte tijd. Het systeem werkt op elektriciteit.

Hoe leidingen te repareren?

Iedereen die dit materiaal leest en het moment van leggen begrijpt, vraagt ​​​​naar de bevestiging van buizen. De eenvoudigste optie zou eigenlijk zijn om clips te gebruiken die rond de buis gaan en in de isolatie worden gehamerd.

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Algemeen beeld van de leiding, die door middel van clips aan de isolatie is bevestigd

Teken voor de nauwkeurigheid van het werk eerst de legcontour, dan trekt en rolt men de pijp, en de andere spijkert deze met lichte hamerslagen op het schuim. Deze methode blijkt behoorlijk betrouwbaar te zijn, omdat deze gemakkelijk bestand is tegen de constante beweging van werknemers door de leidingen..

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

De buis wordt gelegd, het vloerniveau wordt afgeklopt voor een definitieve dekvloer

Een andere optie is iets duurder, maar stelt u in staat om de afwerkbalk extra te versterken. Hier wordt een gaas met een kleine cel van 10 cm geplaatst, waaraan de buis wordt vastgemaakt met banden of breidraad. Als het huis een tussenkamer heeft waardoor leidingen naar andere kamers gaan, leg het circuit dan om materiaal te besparen. Toegegeven, door sommige circuits uit te schakelen, bijvoorbeeld een hal of een keuken, zullen zich koude gebieden vormen in de tussenruimte, wat oncomfortabel zal zijn. Wil je dit vermijden, leg dan de doorvoerleidingen naast elkaar en gebruik thermische isolatie..

In de ketel wordt de pijp gesneden met een marge, ongeveer een halve meter, voor het gemak van het installeren van de collector. Zodra de laatste buis naar binnen is gebracht en aan de vloer is bevestigd, is het noodzakelijk om de buis in de oven aan de muur te bevestigen. Daarna is het raadzaam om het systeem te controleren, maar vaak wordt een schone dekvloer gestort. Als laatste dekvloer wordt vaak een halfdroge dekvloer gebruikt. Het is de meest succesvolle in zijn klasse, waarmee u een veilige, duurzame, droge en zuinige waterverwarmde vloer in een houten huis krijgt..

Hoe warme vloeren in een houten huis te maken: apparaat- en installatieopties

Fijne halfdroge dekvloer in een blokhut

Metaal-kunststof buizen voor vloerverwarming moeten tijdens de installatie niet alleen 90 graden, maar ook 360 graden worden gedraaid. Gebruik een speciaal gegolfd gereedschap om systeemknikken te voorkomen. Er wordt een pijp doorheen geleid en door het hele circuit getrokken. Als je moet draaien, helpt de gegolfde buis om je inspanningen te meten en niet te veel te doen.

Hoe een stookruimte eruitziet in een houten huis met warme vloeren

Dus de leidingen zijn gestart, het is tijd om de collector te monteren. Wat voor soort verzamelaar het zal zijn – beslis zelf. Het belangrijkste is dat het aantal draden overeenkomt met de contouren van de met water verwarmde vloer van uw houten huis. De collector wordt al dan niet in een speciale doos aan de wand gemonteerd. Vervolgens wordt met behulp van een flare voor vloerverwarmingsleidingen een aansluiting gemaakt op de aanvoer- en retourcircuits.

Het verdeelstuk omvat noodzakelijkerwijs ontluchters, een bypass voor het geval het systeem moet worden doorgelust, een circulatiepomp en een mengsel. Met dit laatste kunt u de temperatuur van alleen de vloerverwarmingscircuits aanpassen en blijft de temperatuur van de radiatoren, indien aanwezig in het huis, ongewijzigd. Voor elk filiaal zijn kranen verplicht. Het is duidelijk dat ze extra investeringen vergen, overgangen van kunststof naar metaal, moeilijkheden veroorzaken en installatietijd in beslag nemen. Uiteindelijk stellen ze u in staat om het probleemgebied te sluiten in geval van reparatie..

Aandacht! Het wordt aanbevolen om alle overgangen van kunststof naar metaal af te dichten met een speciale tape of linnen draad, met behulp van een afdichtingspasta. Dit voorkomt systeemlekken..

Het leggen van de afwerklaag

Elke afwerklaag kan direct op het foliesysteem worden aangebracht. In het geval van een zelfnivellerende vloer of het leggen van keramische tegels direct op een foliesysteem, raden wij aan om het oppervlak van de elementen te behandelen met aarde of beton met contact – dit is nodig om de levensduur van de folie te verlengen. Omdat het systeem is gemonteerd voor de gehele levensduur van het gebouw, en de folie staat in direct contact met een agressief medium (lijm), dit contact dient geminimaliseerd te worden.

Voor keramische tegels en verwarmingsbelastingen van meer dan 60 W/m2 wordt een prefab dekvloer van gipsvezel- of cementgebonden spaanplaat sterk aanbevolen..

Een geprefabriceerde dekvloer wordt aanbevolen om de volgende redenen:

 • Helpt het effect van “gestreepte warme vloer” te voorkomen, die kan optreden als gevolg van verwarming van het vloeroppervlak boven een temperatuur van 26,5 ° C (sanitaire norm);
 • Installatie van keramische tegels of blokparket is sterk vereenvoudigd.

Installatie van foliepanelen in een houten huis

Installatie van een leiding in een foliepaneel

Montage foliepaneel 9.png

Voorbeeld geïnstalleerd systeem

installatie van een water-vloerverwarming in een houten huis

installatie van een water-vloerverwarming in een houten huis

installatie van een water-vloerverwarming in een houten huis

Waterbodem zonder dekvloer 4.jpg

installatie van een water-vloerverwarming in een houten huis

Waterbodem zonder dekvloer 9.jpg

Waterbodem zonder dekvloer 8.jpg

Implementatie van een kant-en-klare oplossing

Dit is de gemakkelijkste manier om het te doen. Een vloerset wordt gekocht bij een ijzerhandel. Er kunnen twee varianten van deze oplossing zijn. De eerste zijn polystyreenmatten die zijn uitgerust met buisfittingen.

Ze kunnen worden gedupliceerd met een isolatielaag. In dit geval kunnen ze direct op de basis worden gelegd. Het grote voordeel van dergelijke matten is de uiterst eenvoudige installatie. Ze zijn echter niet sterk genoeg om de vloer direct op de matten te monteren..

Onder de zachte coatings, maar ook onder de tegels, moet u twee lagen gipsplaat leggen. De vloer kan ook worden samengesteld uit modules van spaanplaat. Ze zijn af fabriek voorzien van uitsparingen voor buizen met een bepaalde systeemsteek. De modules worden aangevuld met bevestigingsmiddelen, metalen warmteverdeelplaten en buizen.

Warme vloer

Polystyreenmatten zijn een uitstekende oplossing voor het aanbrengen van een waterbodem. Met deze optie kunt u een superdunne watervloer uitrusten die minimaal de hoogte van de kamer in beslag neemt.

Om de onderdelen met elkaar te verbinden is er een slotverbinding voorzien, wat de montage enorm vergemakkelijkt. Dergelijke constructies zijn sterk genoeg en vereisen geen extra versterking. Hun grootste nadeel zijn hun hoge kosten..

Elk van de kant-en-klare oplossingen vereist een zorgvuldige voorbereiding van de basis. Als het een oude vloer betreft, wordt er een grondige revisie uitgevoerd. De beschadigde gebieden worden weggegooid en gerepareerd. Planken zitten stevig vast, hoogteverschillen worden weggewerkt. Vervolgens wordt al het vuil en stof verwijderd en wordt de basis geprimed.

Nadat het is opgedroogd, wordt de isolatie gelegd en indien nodig bevestigd. De volgende stap is het leggen van de matten. Een geschikte lijm wordt op de buitenkant van elk van hen aangebracht, meestal “vloeibare nagels”, en de plaat wordt op de basis gelijmd. Het is belangrijk dat de lijm goed hecht en de mat goed op zijn plaats houdt.

Als het de bedoeling is om spaanplaatvloeren te leggen, wordt deze geassembleerd in strikte overeenstemming met de instructies van de fabrikant. Nadat de leidingkanalen klaar zijn, begint u met leggen. Vloerverwarmingsbuizen kunnen worden gelegd met een “slang”, “slak” of een andere geschikte methode..

De elementen zijn aangesloten in een enkel systeem en aangesloten op het verwarmingssysteem. Vervolgens wordt een druktest uitgevoerd en wordt de prestatie van de waterbodem gecontroleerd, waarna wordt overgegaan tot het leggen van de vloerbedekking.

Spoorbouw

Begin met het voorbereiden van de fundering. Net als in de vorige versies moet deze worden genivelleerd en versterkt. Vervolgens wordt elke geschikte isolatie op de basis geplaatst..

De eenvoudigste methode om een ​​waterbodem te installeren is de “slang”, daarom wordt deze het vaakst gebruikt. Voor een railontwerp is dit de beste optie. Om de afmetingen van de onderdelen te bepalen wordt een exacte plattegrond getekend.

Water warmte-geïsoleerde vloer

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het leggen van een warmwatervloer. De eenvoudigste van alle opties is een slang, de afbeelding toont het diagram

Daarop zijn de gebieden gemarkeerd waar de apparatuur voor de waterbodem zal worden geïnstalleerd en de plaatsen voor toevoerleidingen. Vervolgens worden, met strikte naleving van de geselecteerde legstap, gidsen getekend. Het aantal benodigde onderdelen wordt berekend en hun afmetingen worden bepaald..

Nu moet je de handleidingen voorbereiden. Ze zijn gesneden uit elk geschikt en beschikbaar materiaal. Daarna kunt u doorgaan met de installatie. Onderdelen moeten in strikte overeenstemming met het ontwikkelde plan op de basis worden gelegd.

Elke geleider wordt op een ruwe ondergrond geplaatst en er stevig aan bevestigd met zelftappende schroeven. Er moeten kanalen zijn tussen de onderdelen, die nodig zijn voor het installeren van leidingen. In de secties van de bocht van de lijn moeten scherpe hoeken van de geleiders worden afgerond om de leidingen niet per ongeluk te beschadigen.

Nadat alle lamellen aan de basis zijn bevestigd, beginnen ze de folie te leggen. Neem hiervoor een materiaal met een dikte van minimaal 50 micron. De platen worden in de kanalen gedrukt en buigen voorzichtig rond elke uitsparing. Letterlijk elk kanaal “uitleggen” met folie.

Om ervoor te zorgen dat de vellen niet verschuiven, worden ze met een nietmachine op de lamellen bevestigd. Voor een betere warmteoverdracht is het raadzaam om de buizen voor het leggen in dezelfde folie te wikkelen, maar dit is niet nodig.

Installatie van een drijvende waterbodem

Om de buis soepel te laten draaien en deze niet per ongeluk te beschadigen, moeten de geleiders in de buigsecties worden afgerond. Hun scherpe hoeken zijn verwijderd

Vervolgens wordt de buis in de voorbereide kanalen gelegd. Om het op sommige plaatsen op zijn plaats te bevestigen, wordt het met metalen platen aan de lamellen of aan de vloer bevestigd. Aan het einde van de installatie wordt de waterbodem aangesloten op het verwarmingssysteem en wordt een verplichte druktest uitgevoerd. Als er geen lekkageovertredingen zijn gedetecteerd, beginnen ze zich voor te bereiden op de installatie van de toplaag..

Dit zijn slechts drie opties voor het installeren van een vloerverwarmingssysteem. In de praktijk zijn er nog veel meer. Ambachtslieden passen ze aan hun omstandigheden aan en selecteren beschikbare materialen en geschikte technologieën.

Het volgende artikel maakt u kennis met de regels, formules en een voorbeeld van het berekenen van het vloerverwarmingssysteem, dat we ten zeerste aanbevelen om te lezen.

Op platen van geëxpandeerd polystyreen

Geëxpandeerde polystyreenplaten voor vloerverwarming worden geproduceerd met speciale groeven, waarin gemakkelijk een zachte contour past. Dergelijke matten worden op een vooraf genivelleerde multiplexbasis of OSB-platen gelegd. Deze methode voor het installeren van een warme vloer in een houten huis is droog. Na het fixeren van de contour worden DSP-platen en een afwerklaag erop gelegd. Het voordeel van deze methode is de eenvoud en hoge werksnelheid..

vloer op lakens

In een dekvloer gelegd op een houten ondergrond

De traditionele methode van installatie is dekvloer. Eerst wordt de basis geëgaliseerd, isolatie en een laag waterdichting gelegd. Een demperband wordt rond de omtrek van de kamer bevestigd. Een wapeningsnet met een cel van 10 x 10 cm wordt op speciale standaards geïnstalleerd.De contour wordt met plastic klemmen aan het gaas bevestigd. Installeer bakens en vul de dekvloer.

dekvloer

Tussen de planken op de vloer gepropt

Het is een goedkoop alternatief voor modulaire gefreesde groefbases. In dit geval worden de lamellen langs de ondervloer bevestigd met een opening tussen aangrenzende elementen. De dikte van de opening komt overeen met de breedte van de circuitleiding.

Om warmteverlies te verminderen, is de dikte van de latten zo gekozen dat de afstand van het bovenvlak van de buis tot de onderkant van de afwerklaag minimaal is..

In de geselecteerde groeven

Een vlakke houten basis wordt gebruikt als mat voor het zetten van de contouren. De groeven met de vereiste breedte worden vooraf door de machine geselecteerd op het oppervlak van de frezen. Deze methode is economisch omdat er geen extra componenten hoeven te worden aangeschaft..

vloer in groeven

Terrasplanken op logboeken

Het werk begint met de voorbereiding van een houten basis. Als het een oude vloer is, worden alle noodzakelijke reparaties uitgevoerd. Dan is het noodzakelijk om de stammen te leggen waarop de warmwatervloer onder de houten vloer zal liggen. De voorbereide stammen worden strikt op het niveau geplaatst met een afstand tussen de elementen in de orde van 0,6 m.

Dit is de beste optie, je kunt delen met een grote afstand leggen. Maar in dit geval zijn dikkere planken nodig om de vloer te vormen..

Warm water vloer

De voorbereiding van de fundering is een zeer belangrijk punt. Het is raadzaam om een ​​nieuwe ondervloer onder de constructie te leggen, maar u kunt ook de oude gebruiken als deze in goede staat is. Alle beschadigde gebieden moeten worden gerepareerd

De balken zijn stevig verankerd aan de basis. Verder is de basis tussen hen uitgerust met vertragingen, waarop de isolatie zal worden gelegd. Om dit te doen, worden planken, multiplex, spaanplaat of elk ander geschikt materiaal tegen de balken gevoerd..

Als u geld wilt besparen, kunt u in plaats van de basis hoeken of latten aan de stammen spijkeren, waarop de isolerende coating zal rusten. Maar je moet begrijpen dat het in dit geval moeilijk en niet vrij stromend moet zijn. Isolatie wordt op de voorbereide basis gelegd. Het kan polystyreen, steenwol met hoge dichtheid, polystyreen, enz..

Na de vorming van het warmte-isolerende tapijt beginnen ze met het vervaardigen van de vloer. Neem hiervoor planken met een dikte van minimaal 0,03 m. Ze beginnen ze aan de balken te schroeven. De eerste wordt bevestigd op een afstand van 0,02 m van het muuroppervlak, een vergelijkbare opening wordt gemaakt bij het bevestigen van alle andere onderdelen.

Een belangrijk punt is de keuze van de breedte van de planken die op de vloer worden bevestigd. Het moet overeenkomen met de breedte van de metalen warmteverdeelplaten, die vervolgens in de resulterende groeven worden gestoken.

De pijp wordt op een “slang” -manier gelegd, wat de noodzaak inhoudt om groeven te maken voor zijn bochten. Laat hiervoor speciale openingen met een breedte van ongeveer 0,15 m op gelijke afstand van elkaar..

Watervloeren

Om de bocht van de buis te vormen waardoor het koelmiddel circuleert, zijn sommige planken op enige afstand van de muur bevestigd

In de praktijk ziet het er zo uit Twee planken worden geschroefd met een afwijking van 0,5 cm van de muur, de volgende twee – op een afstand van 5 – 7 cm.En zo verder tot het einde van de rij.

Aan de andere kant van de basis worden die planken die tegen de muur waren bevestigd op een afstand geschroefd en die met een opening – dichtbij. Zo wordt een groef gevormd voor de pijpbocht. Nadat de gehele vloer is gelegd, gaat u verder met het plaatsen van de warmteverdeelplaten..

Ze worden in de groeven gestoken die door de planken worden gevormd en stevig vastgemaakt met nietjes of gewone spijkers. Het is optimaal dat de zijkanten van de naast elkaar liggende platen dicht bij elkaar liggen.

Dan wordt een stevig warmteoverdrachtscherm gevormd. Nu kunt u beginnen met het leggen van buizen. Het is makkelijker om dit samen te doen. Een werknemer zal de spoel afwikkelen en de tweede zal direct met het leggen omgaan.

Het onderdeel wordt met weinig moeite in de groef van de warmteverdeelplaat gedrukt. Het is het beste om de retourleiding van de contourlus langs de muur onder de vloerplanken te laten lopen..

Nadat het hele circuit is aangelegd, controleert u nogmaals de juiste installatie en sluit u deze aan op het verwarmingssysteem. Het onder druk zetten van de waterbodem is verplicht. Dan kunt u beginnen met de voorbereidingen voor het leggen van de vloer..

Verdere zorgregels

Wanneer elektrische verwarming of een waterwarmte-geïsoleerde vloer al op een houten vloer is gemonteerd, rijst een natuurlijke vraag: hoe moet deze worden onderhouden zodat deze probleemloos kan worden bediend?

Volg deze tips voor een lange levensduur:

 • zorg ervoor dat de vloer niet wordt verwarmd door direct zonlicht (gordijnen optrekken);
 • schoonmaken kan het beste met een stofzuiger – verwijder stof op de vloer en zelfs in de spleten tussen de planken;
 • zorg ervoor dat u uw schoenen uittrekt als u van straat terugkeert, omdat er vuil en schuurmiddelen op kunnen zitten die krassen op de vloer kunnen veroorzaken;
 • in het gebied waar een zwaar voorwerp staat, is het beter om een ​​vloermat te leggen;
 • vocht heeft een negatieve invloed op de houten vloer, daarom moeten rubberen matten op de veronderstelde plaatsen worden afgedekt.
 • Houten vloerverwarming, correct berekend en gelegd, dient de eigenaren. Dit alles wordt gedaan door bouwers, of de eigenaren installeren met hun eigen handen een warme vloer in een houten huis..

Gemak en installatieproblemen

De installatie wordt zo uitgevoerd dat secties met directe en omgekeerde watertoevoer elkaar afwisselen of zich bevinden in overeenstemming met de verwarmde zones van de kamer. De meest populaire lay-outs zijn “slak”, “slang” en “gecombineerd”.

Belangrijk: bij het ontwikkelen van een installatieschema wordt rekening gehouden met de plaatsing van zware omvangrijke items. Er worden geen verwarmingsbuizen onder gelegd..

Als het nodig is om de verwarming bij de buitenmuren te versterken, worden geconcentreerde lay-outs gebruikt. De buisafstand is afhankelijk van het oppervlak van de kamer en de toegestane lengte van het pijpleidinggedeelte. De voor- en nadelen van verschillende installatieschema’s worden weergegeven in de tabel.

Schema voordelen minpuntjes Sollicitatie
Slang Eenvoudig te installeren, geeft een gelijkmatige vermindering van de verwarming van het begin tot het einde van de sectie Temperatuurverschil aan het begin en einde van de sectie Gebruikt voor kleine ruimtes waar het temperatuurverschil onbeduidend is
Dubbele slang Door de afwisseling van direct en reverse feed secties geeft het een meer gelijkmatige verwarming van de vloer Moeilijker te installeren, vereist veel bochten Geschikt voor grote ruimtes, de grotere buisafstand compenseert het aantal windingen
Spiraal (slak) Afwisselend koude en warme ruimtes zorgen voor een gelijkmatige verwarming Niet van toepassing voor kleine ruimtes Verkleint de buisafstand door minder windingen

De keuze voor een bepaald schema hangt af van de afmetingen van de ruimte, de eisen aan uniformiteit en de mate van vloerverwarming..

Video: warme vloer in een huis met twee verdiepingen

Enkele handige tips

Voordat u watervloeren in een houten huis maakt, moet u de voor- en nadelen afwegen, rekening houden met de structurele kenmerken van de woning en het budget voor het evenement correct berekenen. Houd er rekening mee dat houten constructies krimpen tijdens het droogproces. In ruimtes met warme vloeren is het belangrijk om een ​​optimaal microklimaat te behouden. Dit wordt gedaan zodat het hout niet uitdroogt en gaat rotten. Als u besluit om dergelijke vloeren zelf te maken, raden we u aan om alle fasen van het werk zorgvuldig te bestuderen. Het advies van professionele bouwers kan ook geen kwaad. De werking van dit systeem is gebaseerd op de circulatie van warm water; als de componenten verkeerd worden geïnstalleerd, is lekkage mogelijk. Dit heeft een nadelig effect op de conditie van het hout en het zal nodig zijn om niet alleen een deel van de houten bekleding te vervangen, maar ook om de oorzaak van het lek volledig te elimineren.

Lichtgewicht terrassysteemontwerp

Het belangrijkste element van drooggelegde warmwatervloeren in houten huizen is een metalen plaat met een groef in de vorm van een omgekeerde Griekse letter Ω (gezien vanaf het einde). De wanden van de uitsparing bedekken het lichaam van de buis stevig met het koelmiddel en de zij “vleugels” van de plaat vergroten het warmteafvoergebied in plaats van de dekvloer.

Verwijzing. Platen voor een gelijkmatige verdeling van de warmtestroom zijn gemaakt van gegalvaniseerd staal en aluminium. Hun breedte is anders en wordt geselecteerd afhankelijk van de steek van de buizen (standaard – voor een afstand van 150 en 200 mm). Het product kan met uw eigen handen in gelijke delen worden gebroken dankzij de dwarse inkepingen (perforaties).

Metalen warmtedissipators

Links – verzinkte plaat, rechts – aluminium

Met behulp van metalen diffusors kan een watervloerverwarming op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • met behulp van de technologie van het bekende Uponor-merk, het leggen van leidingen van verwarmingscircuits in de openingen tussen de vloerplaten;
 • gebruik van speciale polystyreenplaten voor vloerverwarming, voorzien van uitstekende nokken of kant-en-klare groeven;
 • met het uitbranden van depressies in gewoon schuim met een speciaal apparaat;
 • met behulp van sets van houten producten, waar groeven zijn gemaakt voor verwarmingswatercircuits.

Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar ze zijn verenigd door 3 belangrijke eigenschappen: laag gewicht, efficiëntie en de afwezigheid van “natte” processen, wat de installatie aanzienlijk versnelt. Welke methode je ook kiest, de “taart” van de vloer blijft ongewijzigd en bestaat uit de volgende lagen (van onder naar boven):

 1. Basis voor het leggen van isolatie.
 2. Warmte-isolerend materiaal.
 3. Warmteverdeelplaten.
 4. Circulerende verwarmde waterleidingen;
 5. Afwerking vloeren.

Leidingen met warmtedrager in een houten omhulsel

Lichtgewicht vloersysteemdiagram

Opmerking. Bij het installeren van met water verwarmde vloeren op een houten ondergrond, kan een dampremmende film en een diffusiemembraan (waterdichting) worden gebruikt in de verwarmende “cake”.

Nu zullen we in detail uitvinden wat de beste manier is om de vloer te isoleren en hoe je een warme vloer in een houten huis op de juiste manier kunt maken met behulp van een van de bovenstaande methoden. Maar eerst een paar woorden over de selectie van componenten.

Modulaire vloerverwarming

De eenvoudigste vanuit het oogpunt van installatie is de modulaire vloer. Het bestaat uit kant-en-klare houten elementen, waarin zich groeven bevinden voor het leidingsysteem.

Rek verwarmde vloer

Een warmwaterverwarmingssysteem met een roostervloer wordt als volgt geïnstalleerd:

1. Op het voorbereide en geëgaliseerde oppervlak worden ICE-platen met een breedte van ongeveer 60 centimeter gelegd. Daartussen is een groef van 5 centimeter breed gelaten..

2. Een aluminium profiel wordt geplaatst in de gevormde groeven volgens het geselecteerde lay-outschema.

3. Het leidingsysteem is gemonteerd in aluminium geleiders.

4. Na het aansluiten van de leidingen op het verdeelstuk en het testen van het systeem – wordt de roostervloer afgesloten met een ondervloer en een topcoat.

Installatie met Uponor technologie

De techniek is wijdverbreid geworden als de eenvoudigste en meest betaalbare in termen van geldelijke kosten. Minerale wol fungeert hier als isolatiemateriaal, buizen en platen kunnen naar eigen inzicht en financiële mogelijkheden worden ingenomen. De essentie van de methode is het leggen van houten planken met een dikte van 20 mm op boomstammen met intervallen van 2 cm voor de verdere installatie van een met water verwarmde vloer, zoals weergegeven in het diagram:

Houten vloer taart cutaway

Er wordt een ventilatiespleet gemaakt tussen de thermische isolatie en de plinten (niet zichtbaar in het diagram)

Opmerking. Een soortgelijk schema kan worden gebruikt in alle woongebouwen waar houten vloeren op boomstammen worden gelegd, ook op betonnen funderingen..

Om met deze technologie warme vloeren met uw eigen handen te maken, hebt u een gewone set slotenmaker- en timmergereedschap nodig, evenals een speciale schaar voor het knippen van polymeerbuizen. Bij het installeren van vloerverwarming op het plafond van de eerste verdieping (boven de grond of een onverwarmde kelder), voer de werkzaamheden in deze volgorde uit:

 1. Spijker de schedelstaven van 25 x 25 mm gelijk met de onderkant van de balken. Leg daarop ondervloeren van 20 mm planken, zoals weergegeven in onderstaande tekening..
 2. Bedek de ondervloer samen met de draagbalken met een waterdichtingsfilm (technische benaming – diffusiemembraan) met de waterdichte kant naar beneden. Let op een overlap tussen de doeken van minimaal 10 cm en lijm de naden zorgvuldig vast met dubbelzijdig plakband.
 3. Leg de minerale wolplaten over de waterdichting zodat ze niet kreuken, anders verliest de basaltvezel gedeeltelijk zijn thermische isolatie-eigenschappen. De dikte van de isolatie moet minimaal 5 cm minder zijn dan de hoogte van de stam, om een ​​ventilatiespleet te creëren tussen het oppervlak van de watten en de toekomstige houten vloer om vocht te verwijderen.
 4. Verspreid de dampremmende folie over de stammen. Polyethyleen moet met een nietmachine aan de boom worden vastgedraaid en vastgemaakt, zodat deze niet doorhangt in de openingen tussen de balken.
 5. Balkplanken 2 cm dik over de lag, 30 mm achteruit stappen van de muur. Laat, afhankelijk van de pijpsteek (15 of 20 cm), sleuven van 20 mm tussen de planken voor de warmteverdeelplaten.
 6. Plaats metalen platen in de sleuven en leg de verwarmingsbuizen eroverheen, plaats ze in de Ω-vormige groeven. Om de pijp te draaien, verkort u de uiteinden van de planken op deze plaats met 10-15 cm.
 7. Leid de uiteinden van de leidingen langs de wanden naar de vloerverwarmingskam, sluit ze aan en controleer het systeem op lekkage. Een vloerafwerking installeren.

Hoe een houten vloer goed te isoleren?

Let op: bij het plaatsen van een geïsoleerde vloer worden het membraan en de dampremmende laag verwisseld – de plastic folie wordt van onderaf gelegd

De methode voor het leggen van een met water verwarmde vloer op houten stammen wordt in detail getoond in de video:

Werkzaamheden aan de overlap tussen de vloeren worden in dezelfde volgorde uitgevoerd, alleen ondervloerplaten kunnen van onderaf rechtstreeks op de stammen worden genageld. Trouwens, in plaats van hout kun je hier OSB-platen gebruiken, terwijl je het plafond van de eerste verdieping omzoomt.

Belangrijk! Verwar een diffusiemembraan niet met een dampremmende film, anders zal de minerale wol verzadigd raken met water en niet langer een verwarming zijn. Waterdichtheid aan de onderkant van de “taart” beschermt de watten tegen nat worden van buitenaf en de bovenste film laat geen waterdamp door. In plafonds is het tegenovergestelde waar – de dampremmende laag wordt van onderaf gelegd, het membraan – van bovenaf. Om vocht uit de isolatie te verwijderen, dienen een ventilatieopening van 5 cm en ventilatieopeningen in de muren van een houten huis.

Naast eenvoud en goedkoopheid heeft deze methode voor het installeren van met water verwarmde vloeren één nadeel: leidingen kunnen alleen met een “slang” worden gelegd, daarom moeten de gebouwen van een houten huis in verschillende verwarmingscircuits worden verdeeld om te bereiken uniforme verwarming.

Isolatielaag apparaat

Om warmtelekkage te voorkomen, is het noodzakelijk om een ​​isolerende laag aan te brengen. Het materiaal voor de implementatie ervan wordt individueel geselecteerd op basis van de bedrijfsomstandigheden. Het moet vochtbestendig zijn, vuurvast en compatibel met andere bouwmaterialen.

Het is wenselijk dat er extra geluidsisolatie wordt aangebracht. Waar mogelijk wordt het dunste maar meest effectieve materiaal gekozen.

Optie voor buisbevestiging

De eigenlijke vloer onder de leidingen wordt op de isolatie gelegd. Er zijn hier veel opties. Dit kunnen polystyreenmatten zijn met speciale pijpnokken. Dergelijke matten worden geproduceerd met enkele en dubbele isolatie.

In het laatste geval kan de isolerende laag overbodig zijn. Als vloerbedekking kunnen platen gezaagd hout met gezaagde groeven voor buizen worden gebruikt. Ze worden ook industrieel geproduceerd. Er zijn ook zelfgemaakte vloeren gemaakt van latten, spijlen, enz..

Pijp voor de beweging van de koelvloeistof

Verder wordt de warmtepijp in de voorbereide bevestigingsmiddelen en groeven geplaatst. Voor de beste pasvorm en het creëren van een hitteschild, zijn de onderdelen in een speciaal aluminium profiel geplaatst.

Als er geen is, kunt u vergelijkbare elementen van gegalvaniseerd staal maken of elk onderdeel met dikke folie omwikkelen. Optimaal een extra laag folie op de geïnstalleerde leidingen leggen.

Installatie-instructies voor polystyreensysteem

Deze methode voor het leggen van vloerverwarmingscircuits maakt het werk veel sneller en gemakkelijker, omdat het gebruik maakt van tweelaagse polystyreenschuimplaten met geleiders in de vorm van uitstekende nokken. Voor de vervaardiging van platen werd polystyreen van verschillende dichtheid gebruikt – de bovenste laag is duurzamer, de onderste is zacht.

Vloerverwarming onder laminaat

Het is vrij eenvoudig om volgens dit schema leidingbedrading voor vloerverwarming te maken.

De techniek is geschikt voor elke vloer met een vlak oppervlak, bijvoorbeeld van OSB-multiplex (zoals in huizen van SIP-panelen). Warmwatervloeren op een vlakke houten vloer worden gemaakt met behulp van de volgende technologie:

 1. Bedek de stammen met OSB-platen en zet ze vast met verzinkte parkers. Als er werkzaamheden worden uitgevoerd op de houten vloer van de eerste verdieping, moet er minerale wolisolatie tussen de balken worden gelegd, zoals beschreven in de vorige paragraaf. De dikte van het polystyreensysteem is niet voldoende voor volledige thermische isolatie van het gebouw van onderaf.
 2. Bevestig demptape aan de muren rond de kamer.
 3. Leg de polystyreenplaten op het afgewerkte oppervlak en bevestig ze aan elkaar met sloten.
 4. Installeer de diffusorplaten volgens het schema en de afstand tussen de leidingen en bevestig ze tussen de nokken. Terwijl u de buis van de spoel afwikkelt, steekt u deze in de groeven van de platen.
 5. Bedek de verwarmingscircuits met plasticfolie, overlap en verlijm de platen.
 6. Installeer de basis van de vloer gemaakt van gipsvezelplaten (GVL), waar u vervolgens een afwerklaag legt (een populaire optie is laminaat).

Details van het werk worden getoond in de video van de Russische fabrikant van geëxpandeerde polystyreensystemen – Rusteplopol:

Het advies. Sluit voor het leggen van de aflak de toevoerleidingen van de circuits aan op het verdeelstuk van de verdeel- en mengeenheid en voer een dichtheidstest (druktest) uit met een druk van 4 bar.

De voordelen van becijferde isolatie voor warmwatervloeren liggen voor de hand: eenvoud en snelheid van installatiewerk, het vermogen om buizen niet alleen met een “slang”, maar ook met een slak te leggen. Er zijn ook nadelen:

 • hoge prijs;
 • het materiaal kan buigen door grote mechanische belastingen;
 • door de openingen tussen de nokken wordt een klein deel van de warmte besteed aan nutteloze verwarming van de lucht onder de vloer.

Alternatieve opties

Lokale ambachtslieden probeerden geld te besparen en boden verschillende interessante opties voor het leggen van waterverwarmingsbuizen.

 • In een huis zonder kelder wordt een isolerend grondkussen gemaakt – een laag geëxpandeerde klei met een dikte van 40-50 cm wordt gegoten en een laag zand wordt gegoten. Dit alles wordt geramd en vervolgens genivelleerd. Schuimblokken worden eenvoudig op een zandkussen gelegd. Ze worden samengenomen met lijm. Op basis van het resulterende oppervlak wordt een contourlay-outdiagram getekend. Met een slijpmachine of een kettingzaag worden kanalen van 20 x 20 mm uitgesneden voor buizen. De contour wordt gelegd. Hierop wordt multiplex, gipsplaat, GVG, vezelplaat of OSB gelegd. Afwerking vloerbedekking wordt gemonteerd.
 • Schuimpolystyreenplaten worden genomen. Daarin worden kanalen uitgesneden met een speciaal apparaat voor pijpen. Metalen diffusers worden vervangen door voedselfolie.

Schuimpolystyreenplaten worden genomen

  3. Koop goedkope houten contourstylingsets. Hier wordt folie ook als diffusor gebruikt..

Andere manieren om buizen te leggen

Andere producten kunnen als basis dienen voor verwarmingslussen, waar metalen platen in kunnen worden geplaatst:

 • voorgegroefde platen van geëxpandeerd polystyreen;
 • fabriekssets van houten producten met uitsparingen voor het leggen van pijpleidingen;
 • polystyreenplaten met een dichtheid van 35 kg / m³, waarbij de groeven met de hand worden gesneden met behulp van een speciaal thermisch mes.

Naast geëxpandeerd polystyreen met nokken zijn er polymeerplaten met kant-en-klare groeven in het winkelnetwerk. Deze optie is geschikt voor zowel installatie op een vlak oppervlak als in de vloer, gelijk met de vertragingen, zoals weergegeven in het diagram:

Systeemmodel van polystyreenschuim

In de ruimten tussen de balken kunnen thermische isolatieplaten worden geplaatst

Opmerking. De nadelen van deze optie zijn de noodzaak om groeven in de stammen te snijden voor de doorgang van pijpen en het polymeer op de hoeken te bevestigen zodat het niet aan het hout hecht. Daarom kunnen platen met groeven het beste op een basis van OSB-multiplex of genivelleerde planken worden geplaatst..

Houten en polymeer basis voor pijpen

Set houten elementen (links) en piepschuim met buisgroeven (rechts)

Een groot pluspunt van houten sets voor de installatie van vloerverwarming op water is het vermogen van de coating om een ​​grote belasting van omvangrijke meubels te dragen zonder vervorming. Producten met plaatuitsparingen worden gemonteerd op balken met isolatie zoals hierboven beschreven (Uponor merktechnologie). Het zetten van een houten warmte-geïsoleerde vloer heeft slechts één nadeel: de hoge materiaalkosten.

Huiseigenaren met de tijd kunnen besparen op een polystyreensysteem door een warmtesnijder en gewoon schuim met hoge dichtheid aan te schaffen. De technologie is eenvoudig: de isolatieplaten worden op een genivelleerd oppervlak gelegd, waarna het leidingtraject erin moet worden uitgebrand in overeenstemming met het diagram. Het blijft over om warmteverdelers te installeren en er leidingen in te steken..

Handgemaakte groeven

Brandgroeven in polystyreen met een thermisch mes

Is het mogelijk om op materialen te besparen?

Omdat componenten voor vloerverwarming zonder dekvloer veel geld kosten, hebben veel vakmensen manieren gevonden om het zonder te doen:

 1. Plaats de verwarmingstakken in het plafond, direct op de isolatie. Dan worden Ω-vormige producten niet gebruikt..
 2. Maak zelf uitsnijdingen in de planken en rol in plaats van platen langs de lengte van de groeven aluminiumfolie uit die gebruikt is om te bakken.
 3. Zelf stalen warmteverspreiders maken met behulp van metaalbewerkingsapparatuur.
 4. Je kunt ook zelf een houten systeem maken om buizen in sleuven te leggen, bijvoorbeeld van spaanplaat.

Van de vermelde opties kunt u alleen met de laatste 2 geld besparen en tegelijkertijd effectieve verwarming organiseren. Inderdaad, op een listogib-machine kunnen platen van elk metaal worden gemaakt, alleen het groefprofiel zal rechthoekig blijken te zijn en niet “omega-vormig”.

Verborgen plaatsing van metaal-kunststof

Leidingen in de vloeren worden nog steeds beoefend.

Wanneer buizen in een houten structuur worden gelegd, hebben ze slecht contact met de afwerklaag en verwarmen ze de lucht eromheen meer dan de kamer. Om een ​​dergelijke verwarming effect te laten hebben, moeten de leidingen op een afstand van 10 cm van elkaar worden gelegd en moet de temperatuur van het koelmiddel tot het maximum worden verhoogd. Dan verliest het idee zijn betekenis, het is gemakkelijker om radiatoren te installeren.

Dunne aluminiumfolie dient als een slechte warmtestroomverdeler vanwege de dikte in honderdsten van een millimeter. Bovendien desintegreert het na verloop van tijd door geleidelijke oxidatie, dus het heeft geen zin om folie te gebruiken..

Aluminiumfolie voering

Ambachtslieden – ambachtslieden maken onafhankelijk groeven voor pijpleidingen en rollen er rollen aluminiumfolie in

Er is nog een andere manier om geld te besparen – om de verwarming van een houten huis met elektrische vloerverwarming te organiseren met behulp van infraroodfilmverwarmers. Maar zo’n systeem verliest zijn veelzijdigheid, dat wil zeggen, je kunt alleen elektriciteit gebruiken voor verwarming, je moet gas of hout vergeten.

Over de voor- en nadelen van “droge” vloersystemen

Tot slot wil ik de voordelen opmerken van vloerverwarming zonder een dekvloer die eigenaren van particuliere houten huizen kan aantrekken:

 1. Het ontwerp is lichtgewicht, betrouwbaar en efficiënt tegelijk.
 2. In tegenstelling tot verwarmingscircuits die zijn ingebed in een dekvloer, is het in een dergelijk systeem eenvoudig om een ​​lek te detecteren en te verhelpen.
 3. De dikte van de “taart” die boven de bovenste snede van de stam uitsteekt – van 20 tot 50 mm.
 4. Watervloeren met strooiplaten van staal of aluminium kunnen geen warmte ophopen en zijn praktisch verstoken van traagheid. Dienovereenkomstig verwarmen ze de kamers snel en reageren ze snel op automatiseringsopdrachten en veranderingen in het debiet van het koelmiddel in de lussen..
 5. Snelle installatie door de afwezigheid van “natte” processen en stolling van de oplossing. Hoe lichte warme vloeren in korte tijd worden gerangschikt, wordt getoond in de volgende video:

Als referentie. Op verschillende internetbronnen is er tegenstrijdige informatie over de verminderde warmteoverdracht van een vloersysteem in vergelijking met een monolithisch systeem. In theorie is dit waar, maar in de praktijk is het verschil klein en is het vrij moeilijk om een ​​vergelijking te maken..

Het enige nadeel dat huisuitvinders dwingt om slim om te gaan met aluminiumfolie, is de prijs van staalproducten, vooral wanneer ze worden gebundeld met gevormd polystyreenschuim. Je kunt deze nuance als volgt omzeilen: maak om de beurt een warme vloer in alle kamers, bij het verschijnen van financiële kansen. Eerst moet je de vloer isoleren en een kam plaatsen, en dan geleidelijk de leidingen installeren, beginnend bij het pand waar de bewoners constant zijn.

Afwerking coating

De ideale vloerbedekking voor verwarmingskabels en folies zijn keramische tegels. Helaas wordt het leggen op een houten ondergrond zelden toegepast, omdat het gepaard gaat met grote technologische problemen. Desalniettemin werken moderne vloerverwarmingssystemen behoorlijk effectief, zelfs wanneer ze onder laminaat, linoleum en zelfs tapijt worden gelegd – u hoeft alleen maar rekening te houden met de chemische samenstelling van de coatings: sommige ervan kunnen, zelfs bij lage verwarming, schadelijke, giftige stoffen uitstoten.

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 8

Maar aangezien de maximale temperatuur van de verwarmingselementen van een warme vloer bijna nooit hoger is dan 50 graden, is de belangrijkste vereiste voor de vloerbedekking een goede thermische geleidbaarheid. Laminaatkarton en linoleum van de lagere prijsklasse voldoen niet goed aan deze voorwaarde, maar kunnen met de juiste vaardigheden wel gebruikt worden..

Droog leggen op een stevige ondergrond

Op een massief houten vloer die als ondergrond wordt gebruikt, worden folieverwarmers of kabelmatten als één van de sandwichlagen gelegd. Direct op een houten bekleding (plaat, triplex, spaanplaat of OSB-platen) wordt indien nodig een waterdichtmakende laag van een willekeurige mastiek met de juiste eigenschappen aangebracht. Er wordt een warmtereflecterende coating op gelegd, die tegelijkertijd de rol van thermische isolatie speelt; meestal is het geschuimd polystyreenschuim. Vervolgens wordt de elektrische vloer gelegd en wordt de laatste vloer erop gemonteerd..

Indien nodig (bijvoorbeeld voor een gelamineerde plaat) wordt een substraat gelegd tussen het verwarmingsoppervlak van de vloerverwarmingselementen en de aflak – maar dit gebeurt vrij zelden: zo’n pakking geleidt de warmte zeer slecht.

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 9

Foliekabelmatten worden op dezelfde manier gelegd, alleen voor hen is een warmtereflecterende sandwichlaag niet vereist – deze rol wordt gespeeld door de foliebasis van de mat. Het is alleen nodig om er rekening mee te houden dat bijna alle fabrikanten van elektrische vloerverwarming alle lagen produceren die nodig zijn voor het leggen van de “sandwich” – en garanderen dat alleen aan de aangegeven kenmerken van de kachels wordt voldaan bij gebruik van gepatenteerde materialen en aanbevolen legtechnologieën.

bekabeling

In beide gevallen wordt aanbevolen om de kabel zo te leggen dat deze het oppervlak van de stam niet snijdt. Als dit niet kan worden vermeden, is het op de kruising noodzakelijk om in de bovenkant van de thermische isolatie in te snijden en de sleuven te bedekken met een laag folie. In dit geval mag de kabel geen fysiek contact hebben met het bodemvlak van de afwerklaag – hij moet het luchtkussen tussen de stammen verwarmen.

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 11

De dikte van de afwerklaag mag niet groter zijn dan 24 mm, anders begint het rendement van de elektrische vloerverwarming sterk terug te lopen. Tapijt wordt alleen gebruikt in geval van dringende noodzaak – het heeft een zeer lage thermische geleidbaarheid … linoleum wordt ook aanbevolen om in het meest extreme geval te worden gebruikt – er is een zeer hoog risico op beschadiging van de verwarmingselementen van de warme vloer aan de dezelfde tijd.

Een collector aansluiten voor vloerverwarming

Het vloerverwarmingssysteem kan in een ruimte van elke grootte worden geïnstalleerd. Voordat met de installatie wordt begonnen, is het noodzakelijk om de benodigde leidinglengte te berekenen. Om dit te doen, kunt u een diagram op ruitjespapier tekenen. Houd er rekening mee dat de afstand tussen de leidingen ongeveer 10 centimeter moet zijn, de leidingen moeten zich op dezelfde afstand van de muren bevinden.

Video – aansluiten van een verdeelkast

Voor gebouwen in koude klimaatzones wordt een “slang”-indeling aanbevolen, deze zorgt voor minimaal warmteverlies.

Droge warme vloer op lamellen

In plaats van geprofileerde polystyreenschuimplaten kunnen verschillende vormmaterialen worden gebruikt als basis voor een droge warme vloer: kantplaten, evenals lamellen gesneden uit verschillende structurele platen: cement (DSP) en gipsvezelplaten (GSPv), gips- glasvezel (GVLv), enz..

Zoals hierboven al vermeld, mag u geen georiënteerde strandplaat (OSB, OSB) en spaanplaat (spaanplaat) gebruiken, evenals multiplex voor vloeren. Bij verhitting stoten deze materialen continu levensbedreigend formaldehydegas uit..

Valtec waterwarmte-geïsoleerde vloer in een houten huis

De breedte van de rail wordt gekozen afhankelijk van de spoed van de verwarmingsbuis in de vloer 130 – 280 mm., De spleet (spleet voor de buis) tussen de lamellen moet precies 20 mm zijn (voor buis d = 16). Op plaatsen van pijpbochten moeten de steunrails worden afgerond.

De lamellen van de steunlaag kunnen zowel direct op de stammen (over de stammen) als op een ruwe houten vloer worden gelegd. Direct op balken leggen zal de vloerhoogte verminderen.

Wanneer de steunrails rechtstreeks op de stammen worden gelegd, mag de afstand tussen de stammen niet meer dan 600 mm zijn. Als de afwerkingsvloer parket, laminaat, linoleum of tapijt is, en minstens 300 mm. Als de vloer is gemaakt van keramische tegels ..

Voor een gelijkmatige verwarming van het gehele vloeroppervlak moeten de warmteverdeelplaten zich onder 80% van het vloerverwarmingsoppervlak bevinden.

Selectie van aflakken

Bij het uitvoeren van een onafhankelijke vloerverwarming in een houten huis, is het in de fase van projectontwikkeling noodzakelijk om na te denken over wat de afwerklaag op de vloer zal zijn. Voor dergelijke omstandigheden kunt u verschillende variëteiten ophalen.

 • Keramische tegels gekenmerkt door een hoge warmteoverdracht van een snel opwarmend oppervlak. Het is raadzaam om er een dekvloer onder te maken of het watercircuit af te dekken met een cementgebonden spaanplaat.
 • Zowel parket als laminaat kunnen zowel op matten als op voorbereide groeven worden gemonteerd.
 • Het bord kan een elegante oplossing zijn bij het aanbrengen van een warme vloer op houtblokken.

Technische eisen voor het plaatsen van een elektrische vloerverwarming

Wanneer de eigenaar stopt op elektrische warme vloeren in een houten huis, moet hij de regels kennen en toepassen voor de juiste installatie van het systeem en de verdere werking ervan..

Voordat u aan het werk gaat, is het erg belangrijk om te weten wat het doel is van de ruimte waar het elektrische systeem met verwarming wordt opgesteld. Ze zorgen ook voor de plaatsing van meubels, vooral zware (kasten, banken, muren), omdat u niet leg de kabel onder de basis.

In de meeste gevallen wordt een elektrische vloerverwarming in een houten huis gemaakt op een houten ondergrond, zonder het gebruik van een betonnen dekvloer. Als de kabel zich onder het meubilair bevindt, kan het gewicht van voorwerpen er druk op uitoefenen, en als gevolg daarvan – mechanische schade. Als gevolg hiervan zal het repareren van de kabel of het vervangen ervan een hoop gedoe zijn..

De elektrische structuur van een warme vloer in een houten huis is noodzakelijkerwijs uitgerust met een thermostaat en een temperatuursensor, waarmee u de verwarming kunt regelen en het risico op ontsteking kunt voorkomen. Een veilige parameter voor een houten huis is 40 graden.

Waterdichtingsmateriaal is ook opgenomen in de lijst met verplichte componenten voor een elektrisch vloerverwarmingssysteem, omdat vocht een gevaarlijke factor is. Water geleidt stroom en dit kan kortsluiting veroorzaken. De hele elektrische structuur zal eronder lijden. Om een ​​dergelijk resultaat te voorkomen, wordt waterdichting gelegd.

Er zijn eisen aan de kracht van de afwerkvloer waar hardhout wordt gebruikt. Als het lariks of grenen is, is de toegestane dikte 24 mm en mag eiken of beuken niet meer dan 22 mm hebben. In het geval van een grotere coatingparameter kan dit de levensduur van een warme vloer in een houten huis verkorten..

Verwarmingselementen voor elektrische vloerverwarming

Er zijn verschillende soorten elektrische kachels ontworpen voor vloerverwarming – en ze hebben een laag eigen gewicht en vereisen geen betonnen dekvloer als basis. Het:

 • plaat infrarood film kachels;
 • folie matten;
 • staaf verwarmingsmatten;
 • kabelmatten of kabel gelegd op speciale montageplaten.

Als basiselement van het verwarmingssysteem is vloerverwarming op basis van een van deze kachels aan te raden om alleen te gebruiken in kleine kamers met permanente bewoning – ze kunnen de lucht in een groot huisje alleen in een warm zuidelijk klimaat opwarmen tot een comfortabele temperatuur . ..

Folievloeren en foliematten

Filmverwarmers zijn gelamineerde strips van koolstof-grafietmengsel en kunnen niet alleen worden gebruikt voor vloerverwarming, maar ook voor het ophangen aan muren en zelfs plafonds. Wanneer de voeding is aangesloten, begint elk van deze “panelen” uit te stralen in het infraroodbereik, wat leidt tot verwarming van objecten in de kamer, evenals muren en plafonds. Van hen wordt warmte overgedragen aan de omringende lucht..

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 2

Het onbetwiste voordeel van de film warme vloer is het onbetaalbare installatiegemak en de mogelijkheid om het onder elke vloerbedekking of zelfs net onder het tapijt te leggen. Kan onder grote meubels worden geïnstalleerd. Daarnaast is infraroodstraling de snelste manier om een ​​ruimte te verwarmen. Maar dit is nog steeds een relatief dure vorm van verwarming, nogal “vraatzuchtig” qua elektriciteitsverbruik.

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 3

Foliematten zijn een soort vloerverwarmingsfolie. Meer precies, een hybride van een film met een kabel, die bijna alle voordelen van het eerste type heeft en geen nadelen heeft van het tweede type kachels..

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 4

Hengelmatten

De warmte-geïsoleerde kernvloer is een set parallel geschakelde buizen gevuld met een speciaal mengsel – koolstof. Het heeft een kleine (minder dan 1 cm) dikte en een hoge sterkte. De zuinigste qua energieverbruik, maar ook de duurste van de soorten elektrische vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 5

De hoge kosten van hengelmatten worden echter volledig gerechtvaardigd door hun verdiensten: hengels gevuld met koolstof werken zelfregulerend en zijn daarom niet bang om te “vergrendelen” door bijvoorbeeld massieve meubels. Bovendien zijn dergelijke matten praktisch niet bang voor onopzettelijke mechanische schade – door de parallelle verbinding met elkaar veroorzaakt een storing van één staaf geen uitval van de hele mat.

Kabelmatten

Kabelmatten zijn de meest voorkomende vorm van elektrische vloerverwarming. Ze zijn een lange verwarmingskabel gelegd en bevestigd op een gaasbodem. Het leggen wordt meestal uitgevoerd met een “slang”, terwijl de dikte van een dergelijke mat niet groter is dan 10 mm. Relatief goedkoop, maar ook nogal grillig in gebruik.

Elektrische vloerverwarming in een houten huis 6

Dergelijke matten worden op vrije delen van de vloer gelegd, anders zal de kabel waarschijnlijk bezwijken door plaatselijke oververhitting. Kabelmatten zijn bang voor mechanische schade en praktisch ongeschikt voor reparatie.

Infrarood folie vloer

De constructie van een infraroodvloer is een eenvoudigere installatieoptie dan een elektrisch systeem van het kabeltype. Hoewel het qua prestatiekenmerken niet onderdoet voor dit apparaat. Metalen platen (grafiet) worden gebruikt als verwarmingselementen.

Zoals bij het begin van alle bouwwerkzaamheden, moet u alles inslaan wat u nodig heeft:

 1. Infraroodfilm – in grootte moet deze kleiner zijn dan het gebied van de kamer, omdat deze niet onder zware voorwerpen wordt geplaatst (koolstofelementen kunnen worden geknepen).
 2. Isolatiemateriaal met een folielaag – de grootte ervan moet gelijk zijn aan het hele oppervlak van de kamer.
 3. Met polyethyleenfolie – verwarmingselementen zijn ermee bedekt.
 4. Plakband – je hebt folie en constructie nodig.
 5. Multiplex – er moet genoeg van zijn om de hele kamer in twee lagen te bedekken.
 6. Bitumen isolatie en isolatietape.

Ter informatie! In de winkel kunt u een infrarood warme vloer kant-en-klaar kopen, deze bevat een complete set van alle toebehoren voor het installeren van het systeem. Maar er zit geen thermostaat en temperatuur apparaat in, deze moeten apart aangeschaft worden.

Om een ​​warme folievloer te maken heb je nodig:

 • bouw mes;
 • schaar;
 • schroevendraaier;
 • tang.

Het werk van het assembleren van een vloercake met infraroodfilm is als volgt:

 1. Voorbereiding van de basis. In aanwezigheid van een houten ruwe basis, adviseren experts om de vloer voor de film van multiplexplaten te leggen, idealiter als ze met een klikmechanisme zijn. Een dergelijk oppervlak is vlak en praktisch zonder naden. Multiplex wordt met zelftappende schroeven op een houten ondergrond bevestigd, waarvan de doppen 1 – 2 mm in het hout verzonken zijn. Het is mogelijk om een ​​kleine laag thermische isolatie onder het triplex te leggen, bijvoorbeeld geschuimd polyethyleen.

Foto - Er wordt een vloer gelegd

 1. Thermische isolatie. Er is een warmte-isolerende laag gemonteerd, die voor warmte-isolatie zorgt, het folie-oppervlak moet naar boven worden geplaatst. Het product wordt end-to-end gelegd en met een nietmachine aan het triplex bevestigd. En de voegen tussen de platen zijn verbonden met plakband, u kunt folie of constructie gebruiken.

Foto - Het leggen van de thermische isolatielaag

 1. Opstellen van een plan voor de plaatsing van de thermostaat en de plaats van de folie. De plaats van bevestiging van de thermostaat wordt bepaald, het is beter als deze zich in de buurt van de uitgang van de kamer en naast de schakelaars bevindt. Een diagram van de installatie van de film is getekend, alle kabelbedrading is aangegeven.

Het advies! Het wordt aanbevolen om de machine voor de infraroodfilm-vloerthermostaat apart te installeren.

 1. Voorbereiding van doeken. De folie wordt op de daarvoor bestemde plaatsen met een schaar op de gewenste lengte gesneden. Het is verboden de folie elders te snijden..

Foto - Filmvoorbereiding

 1. Filminstallatie. Infraroodvloeren moeten parallel worden gelegd, koperen strips moeten worden gelegd.

Foto - De film leggen

 1. Kabel isolatie. Het is vereist om de delen van de snede van de film te isoleren, waar het niet de bedoeling is om de kabel op de communicatie aan te sluiten. Dit gebeurt met bitumen.

Foto - Filmisolatie

 1. Installatie van contacten. De klemmen worden op de plaatsen van de koperen bus geplaatst, waar deze wordt aangesloten op het elektrische circuit. Eén klemplaat wordt in de folie geplaatst en de andere buiten, bovenop de koperen strips. U moet de clip stevig vastzetten en met een tang inknijpen.

Foto - Installatie van terminals

 1. IR-film bevestigen. Vloerverwarmingsstrips met vaste klemmen worden met elkaar verbonden. Dit gebeurt met constructietape, voor een betere fixatie kan de folie langs de randen worden vastgepakt met een stap van 500 mm.
 2. Systeem verbinding. Volgens het diagram zijn de klemmen verbonden met de uiteinden van de draad. Om een ​​goed contact te krijgen wordt de junctie stevig vastgeklemd met een tang.

Foto - Draden aansluiten

Ter informatie! Er zijn enkele modellen van de filmvloer waarin de verbinding met het elektrische circuit wordt gemaakt met behulp van een contact – een oogje, dat is bevestigd met een klinknagel.

 1. Eindisolatie. Alle klemmen moeten worden behandeld met bitumentape. Eén strook is aan de onderkant van de clip gelijmd en de andere is bedekt op de kruising van de clip met de film. Daarna worden beide plakbanden aan elkaar gelijmd. Het is noodzakelijk om te controleren of alle contacten goed geïsoleerd zijn..

Foto - Terminal isolatie

 1. Installatie temperatuursensor. Het is bevestigd aan de onderkant van de film, op een zwarte strook, op een afstand van 150 mm van de rand van het canvas. Bevestiging gebeurt met montagetape. De sensor zelf en de draad ervan worden in folie-isolatie geplaatst om een ​​vlak oppervlak te krijgen. Om dit te doen, worden er groeven in uitgesneden voor de sensor, klemmen en draden. De draden en de sensor die in de folie-isolatie zijn geplaatst, worden vastgezet met tape.

Foto - Sensor installatie

 1. Een thermostaat installeren. De thermostaat kan op een wandcontactdoos worden gelegd of gemonteerd. Volgens het model loopt het leggen van de kabel ernaartoe langs de muur of past in de groeven die in de muur zijn gemaakt..

Foto - Een thermostaat installeren en draden aansluiten

 1. Aansluiten van de kabel op de thermostaat. Er is een kabel aangesloten op de thermostaat van een infraroodfilm, een sensor en een stroombron thuis. Dit dient te gebeuren volgens de instructies die bij de thermostaat zijn meegeleverd..

Ter informatie! Bij het bevestigen van de draad over de muur, om het uiterlijk te verbeteren en ongelukken te voorkomen, wordt deze in een speciale doos geplaatst die aan de muur wordt bevestigd.

 1. Gezondheidscontrole van het systeem. Op de thermostaat wordt een indicator van maximaal 30 graden ingesteld en wordt de werking van elk canvas gecontroleerd. Het is belangrijk dat er geen vonken ontstaan ​​bij de aansluitpunten van de klemmen..
 2. Waterdicht maken. Over het gehele oppervlak van de IR-vloer wordt een polyethyleenfilm aangebracht. Het wordt gelegd met een overlap van 100 mm en wordt op meerdere plaatsen op tape bevestigd..

Foto - IR-film waterdicht maken

 1. Installatie van de ondergrond. Multiplex is gemonteerd op de verwarmingselementen, die als basis zullen dienen voor de vloer.
 2. Het leggen van de toplaag. De geplande bekleding wordt op de gemonteerde vloer gelegd.

Foto - Installatie van ondergrond en vloer

Concluderend is het de moeite waard om te zeggen dat wanneer u beslist welk verwarmingssysteem u kiest (water of elektrisch) op een houten vloer, u eerst moet beslissen wie de installatiewerkzaamheden zal uitvoeren.

Als u de vloerverwarming “taart” zelfstandig op een houten vloer wilt monteren, moet u de installatietechniek en de instructies van de systeemfabrikant strikt volgen.

Stap voor stap uitvoering

Het leggen van folievloeren gaat heel snel:

 1. Isolon wordt op een schone en gelijkmatige ondergrond gelegd – het reflecteert warmte-energie in de kamer, beschermt het tegen tocht van onderaf en maakt de basis waterpas voor afwerking. De voegen tussen de doeken zijn verlijmd met folietape.
 2. Infraroodfilm leggen.
 3. De draden worden aangesloten op de klemmen, vervolgens wordt de bitumenisolatie uitgevoerd, die bij de set wordt geleverd.
 4. Aan de muur wordt een regeleenheid gemonteerd, waarop het verwarmingssysteem wordt aangesloten.
 5. Controleer de prestaties van de filmvloer.
 6. Een afwerklaag aanbrengen.

stap 1

stap 2

stap 3

stap 4

stap 5

Verwarmingsmatten op een houten ondergrond leggen

Om een ​​warme vloer op basis van verwarmingsmatten te organiseren, wordt een gegalvaniseerde plaat op de isolatie gelegd. De verwarmingsmatten worden direct op de verzinkte plaat gelegd. De basis van de mat is voorzien van een lijmlaag, er zijn dus geen extra bevestigingen voor het systeem. Als extra bevestiging nodig is, is het raadzaam om gaten in de gegalvaniseerde plaat te boren, er een kabelbinder doorheen te halen en deze te gebruiken om de verwarmingskabel te bevestigen.

Bij het leggen van een warme vloer wordt rekening gehouden met de breedte van de verwarmingsmat, in de regel is deze 0,5 m. Als de afstand tussen de vertragingen veel groter is dan deze waarde (bijvoorbeeld 0,7-0,9 m), zal het leggen van de verwarmingsmat een nogal moeilijke taak zijn, omdat u in dit geval de achterkant van de mat op zijn plaats moet snijden en vaak moet maken windingen van de verwarmingskabel.

Verwarmingsmat Gulfstream MGS2 (0,5 m²)

Verwarmingsmat Gulfstream MGS2 (0,5 m²)

 • Vermogen: 14W
 • Doel: vloerverwarming
 • Land van herkomst: Zuid-Korea
 • Verwarmingstype: comfortabel
 • Scherm: aluminiumfolie
 • Verwarmingsoppervlak max: 0,5 m²

Verwarmingsmat Gulfstream MGS2 (1 m²)

Verwarmingsmat Gulfstream MGS2 (1 m²)

 • Vermogen: 14W
 • Doel: vloerverwarming
 • Land van herkomst: Zuid-Korea
 • Verwarmingstype: comfortabel
 • Scherm: aluminiumfolie
 • Verwarmingsoppervlak max: 1 m²

NanoThermische verwarmingsmat (0,5 m²)

NanoThermische verwarmingsmat (0,5 m²)

 • Vermogen: 14W
 • Doel: vloerverwarming
 • Scherm: aluminiumfolie
 • Verwarmingstype: comfortabel
 • Verwarmingsoppervlak min: 0,5 m²
 • Verwarmingsoppervlak max: 0,5 m²

NanoThermische verwarmingsmat (1 m²)

NanoThermische verwarmingsmat (1 m²)

 • Vermogen: 14W
 • Doel: vloerverwarming
 • Scherm: aluminiumfolie
 • Verwarmingstype: comfortabel
 • Verwarmingsoppervlak min: 1 m²
 • Verwarmingsoppervlak max: 1 m²

Verwarmingssecties op een houten ondergrond leggen

De verwarmingskabel bevestigen

Verwarmingssecties, evenals matten, worden op een gegalvaniseerde plaat over thermische isolatie gelegd, maar in dit geval wordt een metalen constructiegaas of montagetape voor een warme vloer gebruikt om de verwarmingskabel te bevestigen, die is bevestigd met zelftappende schroeven naar de gegalvaniseerde plaat.

Bij gebruik van een gaas wordt de kabel eraan bevestigd met kunststof klemmen met een steek van 250-300 mm over de gehele lengte van de kabel.

Bij gebruik van een montagetape wordt de kabel bevestigd met behulp van de “lipjes” op de tape zelf.

Om de warmteoverdracht van de kabel te verbeteren, wordt aanbevolen om deze over de gehele lengte met aluminiumtape op het oppervlak van de verzinkte plaat te lijmen..

Bij het leggen mag de kabel niet worden gekruist en moet de uniforme helling van de plaatsing, bepaald door de instructies voor het gegeven model van de warme vloer, in acht worden genomen..

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van vloerverwarming in een houten huis

 • Hoogwaardige bedrading
 • Elektrische vloerverwarming is gevoelig voor plaatselijke oververhitting van het oppervlak (blokkerende werking). Laat geen omvangrijke voorwerpen op de grond liggen (bijvoorbeeld een matras, deken, enz.), een groot voorwerp zonder poten (dozen, meubels, enz.). Thermoregulatie op deze plek kan worden verstoord en dit deel van het systeem kan worden beschadigd.
 • Om energie te besparen, is het beter om de bedrijfsmodus van de vloerverwarming aan te passen aan de tijd die in huis wordt doorgebracht. Met programmeerbare thermostaten kunt u de dagen van de week en de tijd van de dag voor het elektrische verwarmingssysteem instellen.

Evgeny Shchipunov

Gecontroleerd door: Evgeny Shchipunov Chief Engineer van SKO Alfa-Project LLC

Een paar woorden ter afsluiting

In een houten huis kan elektrische vloerverwarming niet als belangrijkste warmtebron worden gebruikt. Dit is economisch onpraktisch en kan het systeem oververhitten, waardoor het brandgevaar toeneemt. Bij het leggen van verwarmingselementen is het noodzakelijk om de regels voor elektrische installatie en brandveiligheidsnormen strikt in acht te nemen..

Elektrische warme vloer onder het laminaat op een houten vloer

Elektrische warme vloer onder het laminaat op een houten vloer

Als aflak op een warme vloer, zoals tegels of laminaat, kunt u het beste materialen met een hoge thermische geleidbaarheid gebruiken. Het wordt niet aanbevolen om tapijt en linoleum met een rug op een warme vloer te leggen, omdat hun verwarming een sterkere verwarming van het systeem vereist. Voordat u een warme vloer installeert – kabel, infrarood of film, moet u zorgen voor hoogwaardige isolatie van de structuur van een houten huis, anders is verwarming niet effectief en te duur.

Huis met strip en monolithische fundering

Het verwarmingssysteem is al voorzien tijdens de bouw van de fundering. Met een tape of monolithische basis van het huis, zal niet alleen radiatorverwarming, maar ook vloerverwarming effectief zijn. De fundering is geïsoleerd met grind, geëxpandeerde klei, isolatiemateriaal. Waterdichting uitvoeren.

Een goed voorbereide bodem heeft geen hoog warmteverlies. Verwarmingselementen voor “warme vloer” in het huis worden op een betonnen ondergrond gelegd. Gebruik zowel vloeibare als elektrische verwarming.

Vloeistofleiding op de vloer

Het systeem is een pijpleiding waardoor het koelmiddel circuleert. Het wordt verwarmd in een warmtewisselaar die zich in een oven of ketel bevindt. De aanvoer- en retourcircuits zijn van de ketel verwijderd. De leidingen zijn aangesloten op een communicatiekam. Op een betonnen ondergrond wordt een vloeistofcircuit gelegd. Het wordt geleverd met warm water of antivries.

De leiding is aangesloten op de collectoren. Voor automatische regeling is een driewegmengklep met thermische kop voorzien. De vloeistofleiding wordt afgesloten met een diepe betonnen dekvloer van 7-8 cm dik.

“Warme vloer” in een woonhuis kan in alle kamers worden geïnstalleerd, inclusief een badkamer, een toilet, een sauna, een garage. Installatie vereist hoge apparatuurkosten, maar onderhoud zal goedkoop zijn voor de eigenaar van het huisje. Vloerbekleding kan elk zijn, ongeacht thermische geleidbaarheid en textuur.

Kabelsecties en matten

Op de betonnen sokkel kunnen elektrische verwarmingselementen worden geplaatst. Als de ruimte een complexe geometrie heeft, wordt het aanbevolen om kabelsecties te gebruiken. De sectie is een geleider van een bepaalde lengte en vermogen.

Matten worden gebruikt om een ​​ruimte te verwarmen met de juiste geometrie. Ze kunnen worden gedraaid door het gaas te verwijderen of door te knippen met een montageschaar. Het gaas is gemaakt van glasvezel of hittebestendig plastic. Secties en matten kunnen met uw eigen handen in een houten huis worden geïnstalleerd. Vloerverwarmingssystemen worden gebruikt in Moskou en andere steden..

Wat moet het apparaat zijn van een met water verwarmde vloer in een houten huis?

Belangrijkste punten voor het kiezen van vloerverwarming

Nadat u hebt besloten om vloerverwarming in een badhuis uit te rusten of bij het kiezen van een vloerverwarmingssysteem voor een blokhut, moet met de volgende punten rekening worden gehouden:

 1. Configuratie, oppervlakte en hoogte van de ruimte waar de installatie hoort te zijn.
 2. Het systeem wordt gebruikt als hoofd- of bijverwarming, in beide gevallen wordt de berekening van de capaciteit van de constructie op verschillende manieren uitgevoerd.
 3. Werklast van de kamer met meubilair. Alle soorten vloerverwarming, behalve infrarood, zijn niet bestand tegen oververhitting, het meubilair oefent druk uit op de structuur, waardoor de temperatuur stijgt.

Tips voor het kiezen: water of elektrische vloer

De meningen waren verdeeld over welke verdieping – water of elektrisch – beter is. Er kan maar één ding ondubbelzinnig worden vermeld: als de prijs van het product en het installatiegemak voorop staan, moet u voor elektrische verwarming kiezen. Als het energieverbruik en de duurzaamheid gunstig zijn, is het verwarmen van warm water beter.