Infraroodstralers

Als u op zoek bent naar moderne en efficiënte apparatuur voor het verwarmen van landhuizen of appartementen, kantoren of industriële gebouwen, let dan op infraroodstralers. Deze apparaten zijn zuinig en efficiënt. Infraroodstralers met een thermostaat zijn perfect om tijdens uw afwezigheid de ingestelde temperatuur in het land op peil te houden om bevriezing te voorkomen. Een ander voordeel is volledige veiligheid. Het zal mogelijk zijn om een ​​dergelijke techniek zelfs in de kinderkamer te installeren, zonder angst dat het kind zichzelf kan verbranden. Om het voor u gemakkelijker te maken om de problemen bij het kiezen van IR-verwarmers te begrijpen, kunt u de manager bellen of de antwoorden lezen in het gedeelte met veelgestelde vragen.

Informatie over infraroodverwarming

Infrarood verwarmingspanelen zijn directe verwarmingen. De technologie is gebaseerd op het gebruik van lichtgolven van onder het zichtbare gebied van rood licht (lange infraroodgolven IR-C*). Deze warmte is te vergelijken met de zonnestralen. Infraroodstraling is volkomen natuurlijk en veilig. Bovendien werkt het goed voor consumenten (het wordt al vele jaren gebruikt in kraamklinieken). De meest prominente bron van infrarode hittegolven is natuurlijk de zon. Door infrarood verwarmingspanelen te gebruiken voor ruimteverwarming, verhuist u een kleine zonnewoning! De golven die door de panelen worden uitgezonden, bereiken het lichaam zonder de lucht te verwarmen, waardoor een gevoel van weldadige warmte en comfort ontstaat.

Infraroodgolflengten worden ingedeeld in drie typen: korte golflengten in de buurt van zichtbaar licht IR-A (> 700 ° C), middellange golflengte IR-B (ongeveer 250-700 ° C) en lange golf IR-C (<250 °C). Een persoon kan infrarode hittegolven waarnemen bij een temperatuur van een bepaald object boven 22 ° C, maar natuurlijk, hoe hoger de oppervlaktetemperatuur, hoe groter de gevoeligheid van de hittegolf.

Infraroodstraling: aard en eigenschappen

Infraroodstraling maakt deel uit van het spectrum van de elektromagnetische straling van de zon. Met behulp van dit deel van het spectrum wordt warmte direct overgedragen aan de grond, verschillende objecten en lichamen, die op hun beurt de lucht verwarmen. Niet alleen worden deze stralen ook wel warmtestralen genoemd..

Maar de zon is niet de enige bron van warmtestralen. Zoals we al zeiden, zendt elk oppervlak dat tot een bepaalde temperatuur wordt verwarmd infrarode golven uit. Het menselijk lichaam is daarop geen uitzondering, waarvan de lengte van de warmtestralen ongeveer 10 µm is (zie figuur 1). Het zijn golven van deze lengte die het gunstigst zijn voor een persoon, het menselijk lichaam neemt ze waar als “van zichzelf”. Daarom zijn infraroodstralen met succes gebruikt in de preventieve geneeskunde. Ze helpen het immuunsysteem te versterken en dragen bij aan de algehele versterking van alle vitale systemen van het lichaam. Onder invloed van warmtestralen wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, de toevoer van de cellen van het menselijk lichaam met de nodige stoffen verbeterd, de stofwisseling en regeneratieve processen worden versneld. Deze lijst kan nog heel lang worden voortgezet..

Hoe infraroodapparaten werken

Een ruimte verwarmen met infraroodstraling is een revolutionaire methode die niet zozeer de lucht zelf verwerkt als wel de objecten in de ruimte. De IR-bron werkt in op de ruimte zoals de zon op onze planeet.

Alle andere verwarmingsmethoden (batterijen, oliekachels, enz.) werken volgens het principe van convectieverwarming van luchtmassa’s. Dat wil zeggen, koude (onverwarmde) lucht stroomt rond het hete oppervlak, ontvangt er warmte van. Een temperatuurstijging betekent een afname van de dichtheid, waardoor de lucht volgens de natuurwetten omhoog gaat.

Maar we leven niet op het plafond. Het is voor ons belangrijk dat de comfortabele luchttemperatuur zich net in het middelste en onderste derde deel van de kamer bevindt..

Er is niets ingewikkelds aan het apparaat van IR-panelen – het is verbazingwekkend hoe de mensheid niet eerder aan hun uitvinding heeft gedacht! De infraroodwarmte die door kachels wordt uitgestraald, is qua kracht en structuur vergelijkbaar met de zonnestralen

Het apparaat dat niet de lucht verwarmt, maar de vloeren, meubels en zelfs je huid, is het infraroodpaneel. Pas na het opwarmen van deze oppervlakken wordt warmte overgedragen aan de omgevingslucht. Verwarming van de kamer begint vanaf de onderkant, waardoor een comfortabele temperatuur wordt geboden op het gebied van menselijke activiteit.

En nu zullen die mensen die op zijn minst een beetje bevriend zijn met natuurkunde een natuurlijke vraag hebben – waarom worden de warmtestralen van de IR-panelen niet onmiddellijk door de lucht geabsorbeerd? Dit is de hele “truc” van deze apparaten!

In het infraroodgebied bevinden zich een soort “zwarte gaten” waar warmtestralen zwak worden geabsorbeerd. Het breedste van zo’n “venster” bevindt zich in het bereik van 8-13,5 micron. Als de warmtestraling een golflengte heeft die er dichtbij ligt, is de luchtdoorvoer in dit geval 80-85%, zodat de infrarode stralen ongehinderd het oppervlak bereiken..

Het werkingsprincipe van een infraroodverwarmer en het verschil met conventionele omvormers

In tegenstelling tot conventionele convectoren verwarmen infraroodstralers niet de lucht in de kamer, maar de objecten erin. Dat geldt niet alleen voor meubels, maar ook voor wanden, plafonds en vloeren..

Over het algemeen is een infraroodverwarmer een kleine zon, waarvan de stralen de lucht binnendringen en deze niet opwarmen. Nadat de straal een object bereikt dat geen licht doorlaat, wordt het licht geabsorbeerd en wordt het object verwarmd..

De eigenaardigheid van infraroodgolven is hun grotere lengte. Daarom is er, wanneer het in contact komt met de huid, een aangename warmte, zoals van de zonnestralen..

Thermische blootstelling vindt onder alle omstandigheden plaats – ook als er sprake is van storing in de vorm van tocht of kou buiten. De golflengte van huishoudelijke infraroodstralers is precies dezelfde als die van de zon.

De convector kan de kamer niet erg snel opwarmen, omdat tijdens de werking warme lucht naar het plafond beweegt. Het blijkt dat er veel energie wordt besteed aan het verwarmen van onnodige ruimte..

Terwijl de persoon zich in het onderste deel van de kamer bevindt, wordt de bovenste sector opgewarmd. De vermenging van de lagen vindt niet direct plaats, waardoor de opwarming vertraging oploopt..

IR-verwarmers werken op een andere manier. Warmte wordt direct na het inschakelen gevoeld en is alleen in het deel van de kamer waar het apparaat is gericht.

Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

Er zijn geen complexe structurele elementen in het apparaat. Het bestaat uit een stalen behuizing, met aan de binnenkant een aluminium reflector met daaraan een verwarmingselement..

Ook in de infraroodverwarming is er een thermostaat voor temperatuurregeling en een sensor die oververhitting uitsluit (zorgt voor tijdige uitschakeling).

In moderne modellen is een andere sensor geïnstalleerd – een rollover, die het voedingscircuit opent in het geval van een val van de verwarming.

Wat zijn IR-apparaten

Er zijn IR-apparaten voor buiten- en binneninstallatie op de markt. Fabrikanten produceren huishoudelijke en industriële modellen die qua uiterlijk, verwarmingstemperatuur en vermogen verschillen. Monsters beschikbaar voor ruimtes met hoge luchtvochtigheid (sauna’s) en explosieveilig.

Infraroodstralers van het plafondtype zijn:

 • met en zonder thermostaat;
 • gas;
 • elektrisch;
 • met open en gesloten warmtedrager.

Er zijn verschillen in de golflengte die door het apparaat wordt uitgezonden:

 • kortegolf, bedoeld voor ruimtes met een hoogte van 6 m;
 • middengolf – voor objecten met een hoogte van 3-6 m;
 • lange golf – geïnstalleerd in ruimtes tot 3 m hoog.

Verwarmingselementen zijn:

 • koolstofvezel (verhitting vindt plaats door koolstofvezels);
 • kwarts (verwarming wordt uitgevoerd met een wolfraamgloeidraad);
 • keramiek (het lichaam van een dergelijk apparaat wordt niet warm);
 • buisvormig (verwarmingselementen);
 • halogeen (de koelvloeistof is een inert gas dat in de buis zit).

Fabrikanten produceren modellen voor lage en hoge temperaturen. Kies voor kleine ruimtes donkere monsters (gloeien niet bij verwarming) met lage temperaturen. Voor grote productieruimtes wordt gekozen voor lichte kachels. Ze worden gebruikt in stadions, magazijnen, handelsvloeren buitenshuis..

Voor een grotere efficiëntie van de infraroodverwarmer van het plafondtype wordt samen met het apparaat een thermisch gordijn geïnstalleerd. Het houdt warmte vast en vermindert energieverliezen.

Classificatie van IR-panelen voor verwarming

Afhankelijk van het criterium dat als basis voor de indeling wordt genomen, zijn alle infraroodverwarmingsapparaten onderverdeeld in vele klassen van groepen en subgroepen.

 1. Volgens de methode van installatie en ontwerp zijn ze onderverdeeld in:
 • Ingebouwd. Ze zijn gebaseerd op gipsplaat, waarop een verwarming (grafietdraad) en thermische isolatie zijn aangebracht. Daarop is een decoratief beschermend scherm geïnstalleerd.
 • scharnierend. Gemaakt van metaal, glas, hittebestendige kunststof. Kachel ingesloten in geanodiseerd aluminium of keramiek.

Inbouwmodellen zijn als het ware “gebonden” aan bouwconstructies of inrichting, gemonteerde typen kunnen als zelfstandig interieurelement worden ingezet.

 1. Door het type (plaats) van de installatie kan men onderscheiden:
 • Plinten. Ze hebben een lange smalle vorm, daarom worden ze onderaan de muren (op de grens met de vloer), onder vensterbanken, in nissen, enz..
 • Op de muur gemonteerd. Ze hebben een groter warmteoverdrachtsoppervlak dan plinten. Ze worden meestal in het midden van de muur geïnstalleerd. Tegelijkertijd kunnen ze niet alleen worden gebruikt in droge, residentiële gebouwen, maar ook in bijgebouwen – zelfs met een hoge luchtvochtigheid. IR-panelen zijn niet bang voor vocht, ze kunnen zelfs in open straatpaviljoens, op veranda’s, enz..
 • Plafond. Ze zijn gemonteerd, je raadt het al, in een systeemplafond, en dit is hun grote pluspunt. Ten eerste bederven ze het ontwerp van de kamer niet. Ten tweede interfereert niets met de doorgang van infrarode stralingsstromen, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Volgens het werkingsprincipe verschillen alle vermelde typen niet. Ze worden gekozen op basis van de doelen die in de regeling zijn gesteld en de taken die zijn opgelost tijdens de renovatie van het pand..

Ingebouwde infraroodverwarming

IR-panelen ingebouwd in de aan het plafond opgehangen structuur “vallen niet in het oog”, nemen geen centimeter bruikbare ruimte weg, hebben geen invloed op het interieurbeeld

 1. Op golflengte worden ze onderscheiden:
 • Kortegolf. Het wordt gekenmerkt door verwarming van meer dan 300 , daarom wordt het meestal gebruikt in grootschalige productiefaciliteiten.
 • Lange golf. Meer “zachter”, zorgen voor een comfortabele temperatuur in woonruimten zonder de gezondheid van anderen te schaden.

Ongeacht het type, moeten infrarood verwarmingspanelen zo worden geïnstalleerd dat de stroom van infraroodstraling geen obstakels op zijn pad ontmoet. De beste plaats om te installeren is een gedeelte van de muur, waarnaast geen meubels of decoratieartikelen zijn..

Door stralingsbereik

Als we infraroodverwarmers beschouwen op basis van het stralingsbereik, worden de volgende typen onderscheiden: korte, middellange en lange golf. Wat is de reden?

De verwarmingselementen die zich binnenin bevinden, kunnen verschillende golflengten afgeven en hebben ook verschillende verwarmingstemperaturen.

Laten we elk van de typen in detail bekijken:

 • Langegolf – apparaten die golven uitzenden met een lengte van 5,6-100 micron. De temperatuur ligt in het bereik van 100-600 graden Celsius. Toepassingsgebied – huis, appartement, kantoren en andere objecten met een plafondhoogte van niet meer dan 3 meter. Als we het hebben over een appartement, is een product met een temperatuur tot 150 C voldoende om het te verwarmen..
 • Middengolf – verwarmingselementen met een golflengte in het bereik van 2,5-5,6 micron. De bedrijfstemperatuur is hoger – 600-1000 C. Verwarmingstoestellen met dergelijke straling worden gebruikt in kantoorgebouwen, in huizen, in industriële gebouwen en andere faciliteiten met een plafondhoogte van 3-6 m.Dit kan een administratief gebouw of een privéwoning zijn.
 • Kortegolf – elementen voor verwarming met een golflengte van 0,74 tot 2,5 micron. Temperatuur – vanaf 100 C. Plafondhoogte moet meer dan 6-8 m zijn. Dergelijke infraroodstralers worden gebruikt in een fabriek of fabrieksvloer en kunnen nuttig zijn in open ruimtes.

Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

Op installatietype:

Per type installatie zijn IR-verwarmers verkrijgbaar in drie typen: wand, plafond en vloer.

De eerste en laatste optie wordt gebruikt in appartementen, op straat, op kantoor en in de garage, en plafond-infraroodstralers worden meestal geïnstalleerd in industriële gebouwen en bijvoorbeeld een kippenhok, kas, tankstation, garage, enz. ..

Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

Op energiebron

Als je een infraroodstraler indeelt op energiebron, zijn er drie soorten:

 • Gas infraroodstralers.
 • Diesel.
 • Elektrisch.

Toepassingsgebied en specificiteit van de operatie

Het beste van alles is dat IR-panelen geschikt zijn voor spotverwarming van een specifieke plaats in een kamer of in een open ruimte. Ze werken goed op recreatiegebieden in de buurt van zomerhuisjes en privéhuizen, gebieden die behoren tot cafés en kleine restaurants..

Meestal worden IR-paneelverwarmers gebruikt als extra verwarmingsbron wanneer het nodig is om de temperatuur op een specifieke plaats te verhogen. Bijvoorbeeld wanneer u een recreatiegebied in een groot huis of een werkruimte ergens in een magazijn of industriële faciliteit moet “isoleren”.

Infrarood hittegolf actiediagram

Met het infraroodpaneel creëer je een “eiland” van warmte in ruimtes met een groot oppervlak. Hun actie is gericht, gericht op een bepaald gebied, meer bepaald op de objecten binnen zijn grenzen.

Wat betreft het op deze manier verwarmen van commerciële gebouwen, het is erg economisch en handig. Met behulp van panelen is het mogelijk om voorwaarden te scheppen voor het meest comfortabele verblijf van een persoon in een bepaald gebied, zonder geld uit te geven aan het verwarmen van de hele kamer.

Weersomstandigheden zoals vochtigheid of wind hebben geen invloed op de stralingsefficiëntie, waardoor de panelen ook buiten uitstekend presteren..

In kantoren worden vaak infraroodpanelen gebruikt als belangrijkste warmtebron. Een dergelijke oplossing is goedkoper dan het inrichten van een eigen mini-stookruimte met apparatuur voor vaste brandstoffen of gas, als het kantoor niet is aangesloten op een centrale verwarming..

IR-verwarmers zijn zuiniger dan olietoestellen, elektrische kachels, enz., aangezien van alle soorten elektrische verwarming, stralingswarmte het meest economisch is. Voor kantoren is het voordelig om vloerverwarming te combineren met in het plafond gemonteerde infraroodpanelen. Dan kun je ook bij koud weer de kamertemperatuur op +20⁰С houden..

Infraroodstraler en lamp

Infraroodstralers zenden meer uit dan alleen hittegolven. ze kunnen gemakkelijk dienen als lampen in de omgeving van entreegroepen en in gangen, als nachtlampjes

Hittegolven uitgezonden door infraroodpanelen

Bij traditionele verwarming stijgt de warmte volgens het principe van luchtcirculatie in de ruimte. Daardoor warmt de ruimte onder het plafond meer op dan op de vloer. In het geval van infraroodverwarming geven muren, objecten en personen die worden verwarmd door thermische infraroodpanelen die door de warmte worden afgegeven, de verzamelde warmte af, waardoor thermisch comfort in de hele kamer wordt bereikt met een gelijkmatige temperatuurverdeling.

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen doen infrarood verwarmingspanelen meer dan alleen de binnenlucht verwarmen. De infraroodgolven die door onze apparaten worden uitgezonden, genereren warmte wanneer ze in contact komen met het oppervlak van een muur, object of lichaam. Na contact met infraroodgolven wordt warmte geabsorbeerd door een object en vervolgens langzaam afgegeven aan de omgeving terwijl het wordt gereflecteerd op andere objecten, die het ook absorberen. We kunnen stellen dat gebruikers hierdoor te maken hebben met twee soorten warmte:

 • Direct (straling) – uitgezonden door panelen;
 • Indirect (straling) – uitgezonden door oppervlakken en objecten.

Dit versterkt het effect van een gelijkmatige temperatuurverdeling in ruimtes. Hierdoor raken we van het gevoel van “koude voeten” en “hete hoofden” af. Verwarmde wanden blijven op hun beurt over het gehele oppervlak droog. Hierdoor kunt u bovendien het vochtprobleem oplossen en de ontwikkeling van schimmel en meeldauw voorkomen. Door de muren af ​​te tappen, hun isolerende eigenschappen verbeteren (een droge muur is beter geïsoleerd vanwege een lagere thermische geleidbaarheid dan een natte muur), waardoor de behoefte aan warmte wordt verminderd.

Argumenten voor en tegen IR-panelen

Wie van plan is om thuis infraroodverwarmingspanelen te installeren, wil natuurlijk niet alleen weten wat de voordelen zijn, maar ook de momenten die voor overlast kunnen zorgen. Daarom volgt hieronder een objectieve beoordeling van zowel de positieve als de nadelen van deze verwarmingsmethode..

In het voordeel van infraroodpanelen zijn er de volgende voordelen:

 1. Slagvastheid en verhoogde sterkte. Infraroodpanelen zijn zelfs niet bang voor schokken en vallen. En dat allemaal dankzij de schokbestendige behuizing en stevige materialen.
 2. Eenvoudige installatie en eenvoudige bediening. Het enige wat u hoeft te doen is het paneel aan een muur of plafond te bevestigen en in een stopcontact te steken. Dit vereist geen speciale kennis, lasapparaat, etc..
 3. Laag energieverbruik. Ten eerste is er geen energieverlies voor het verwarmen van de lucht. Ten tweede verlaagt infraroodstraling de algehele temperatuur van de ruimte met 3-5 ºС, wat energie tot 25% bespaart. Dat wil zeggen, de luchttemperatuur wordt gemiddeld 5 graden hoger gevoeld dan de thermometer aangeeft bij het meten. En dat allemaal omdat niet alleen de gemeten lucht wordt verwarmd, maar ook objecten in de kamer en zelfs de persoon zelf.
 4. Stille werking. Dergelijke verwarmers zullen niet “ploffen” of “gorgelen”, wat betekent dat ze de slaap en andere vitale processen niet verstoren.
 5. Onafhankelijkheid van stroomuitval. Zelfs als de spanning verandert, heeft dit op geen enkele manier invloed op de werking van de kachel..
 6. Behoud van een normale luchtvochtigheid. IR-warmtepanelen drogen de lucht niet uit zoals andere elektrische convectoren, wat het ademen bemoeilijkt en de slijmvliezen uitdrogen. Ze laten geen luchtvermenging toe (koud / warm), daarom stijgt stof veroorzaakt door verwarmde luchtmassa’s niet op.
 7. Compacte afmetingen en gebrek aan aanverwante apparatuur. Het is niet nodig om omvangrijke leidingen, radiatoren, ketels te installeren.

Op internet is echter vrij vaak informatie te vinden over de gevaren van infraroodstraling en de negatieve effecten op het menselijk lichaam. Dergelijke mythen hebben geen wetenschappelijke basis..

Hoe een infraroodapparaat werkt

Stralingsverwarming profiteert van het feit dat het de kamer gelijkmatig verwarmt zonder zones van “stagnatie” van warme massa’s te creëren

Integendeel, in die zin zijn ze “nuttiger” dan andere gebruikelijke verwarmingsmethoden, omdat:

 • droog de lucht niet en verbrand de lucht niet;
 • werp geen stof op, omdat er geen convectie is;
 • houdt het lichaam in goede conditie door het lichte temperatuurcontrast.

Bovendien worden voor mensen met gewrichtsaandoeningen dergelijke kachels zelfs aanbevolen, omdat ze het menselijk lichaam zelf goed opwarmen, waardoor ontsteking en pijn snel zullen verdwijnen.

Wanneer langgolvige IR-stralen de huid raken, raken de receptoren geïrriteerd, waarop de hypothalamus reageert, de gladde spieren van de bloedvaten ontspannen, waardoor ze uitzetten.

Zo helpen infraroodstralen de bloedcirculatie te stimuleren en te verbeteren. Houd er rekening mee dat ze volledig onschadelijk zijn voor de huid, in tegenstelling tot UV-stralen, die zelfs pigmentveranderingen kunnen veroorzaken. Als de benadering om IR-straling te gebruiken rationeel is, zal het moeilijk zijn om nadelen te vinden.

De voordelen van infraroodverwarming

Infrarood verwarmingspanelen zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel, ze helpen bij het genezen van gewrichtsaandoeningen, het is niet voor niets dat ze in de geneeskunde worden gebruikt

In gevallen van slechte service en nalatigheid van apparaten zijn de volgende niet erg prettige gevolgen mogelijk:

 1. Bij onjuiste installatie zal de ruimte opwarmen in de verkeerde zone die in de eerste plaats zou moeten worden behandeld. Infraroodstraling wordt gekenmerkt door een duidelijk beperkt actiesegment.
 2. Het infrarood verwarmingssysteem past niet altijd harmonieus in de omringende ruimte.
 3. Overmatige straling kan een negatieve invloed hebben op elektronica (tv’s, computers en andere elektrische apparaten). Het hangt er echter allemaal van af of de gebruiksnormen worden gevolgd en wat de afmetingen van de ruimte zijn.

Infraroodpanelen zijn een verwarmingssysteem van de nieuwe generatie. Het zorgt voor een veilige en efficiënte verwarming van het huis met minimale financiële kosten. U zult geen noemenswaardige nadelen tegenkomen bij het installeren of gebruiken van de panelen, omdat ze gewoon niet bestaan..

Voor- en nadelen van verwarming met infraroodstralers

Zoals alle uitvindingen in de wereld heeft IR-apparatuur zijn voor- en nadelen. De keuze hangt af van de verhouding daartussen en welke kwaliteit van apparatuur op dit moment prioriteit heeft voor de consument. We zetten de belangrijkste kenmerken van verwarmen met infraroodstralers op een rij, wellicht helpt dit je bij het maken van je keuze:

 • IR-apparaten hebben geen directe invloed op de lucht, wat betekent dat ze deze niet drogen en het microklimaat in de kamer niet veranderen;
 • om dezelfde reden ontstaan ​​er geen convectiestromen en tocht, worden geen stofdeeltjes overgedragen;
 • lucht warmt op van alle oppervlakken die door het apparaat worden beïnvloed en hoopt zich niet op onder het plafond zoals bij conventionele verwarming;
 • het systeem is volledig brandveilig, alle apparaten hebben overbelastingssensoren en schakelen het systeem uit in geval van nood;
 • het compacte formaat van infraroodstralingsapparaten maakt het mogelijk ze zelfs in kleine ruimtes te installeren en vaak volledig verborgen onder decoratieve coatings van muren, vloeren of plafonds;
 • de apparatuur is eenvoudig te installeren en aan te sluiten, zelfs zonder speciale vaardigheden;
 • alle apparatuur heeft een voldoende lange levensduur, aangezien er geen onderdelen in zitten die door slijtage zouden bezwijken. En bij een storing is het mogelijk om een ​​afzonderlijk element of module te vervangen;
 • Het IR-verwarmingssysteem kan volledig worden geautomatiseerd en elk apparaat is geprogrammeerd voor zijn eigen bedrijfsmodus;
 • er is een mogelijkheid tot lokale verwarming in een ruimte van elke grootte;
 • volledige milieuvriendelijkheid: geen lawaai, stof en uitstoot van verbrandingsproducten;
 • de kosten van apparaten kunnen heel verschillend zijn en zijn afhankelijk van het specifieke model;
 • bedrijfskosten zijn afhankelijk van de keuze van de bedrijfsmodus van de apparatuur;
 • IR-apparatuur kan in elke ruimte worden gebruikt, op voorwaarde dat de apparaten op de juiste plaats worden geplaatst.

De helderste verwachtingen kunnen worden vertroebeld door elektriciteitsrekeningen. Lees daarom voordat u infraroodpanelen en verwarmingsverwarmers koopt en installeert, beoordelingen, maak berekeningen. Dit zal u helpen de meest optimale oplossing te vinden..

Milieu vriendelijkheid

Bij deze heater komt het verwarmingselement niet in contact met lucht, hierdoor wordt er geen zuurstof verbrand en droogt de lucht niet uit. Dit geldt vooral voor mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen..

Keramische panelen (consumentenrecensies bevestigen dit) stoten geen schadelijke stoffen uit, stoten geen onaangename geuren uit en zijn volledig stil. Dergelijke apparatuur kan in kinderkamers worden geïnstalleerd..Elektrische panelen voor huisverwarming

Duurzaamheid

Duurzaamheid is de parameter die elke consument zou willen. Keramische verwarmingspanelen zijn zo ontworpen dat het verbruik van hulpbronnen meerdere keren toeneemt, aangezien de apparatuur is verzekerd tegen onopzettelijke schade, is het niet bang voor invloeden van buitenaf.

Door het ontwerp van de verwarmingstoestellen passen ze perfect in elk interieur. Discrete kleuren, laconieke lijnen maken ze universeel, deze apparatuur schendt de esthetiek van de kamer niet.

Mogelijke nadelen

 • Een van de nadelen van het apparaat is de gloed. In een donkere kamer zal het licht genoeg zijn. Wat kan de slaap verstoren?.
 • Warmte stroomt in een gerichte stroom. Dit betekent dat het in één ruimte wordt geconcentreerd. Zelfs als er grote doorgangen tussen kamers zijn, zal de warmte zich niet verspreiden. Want het is niet de lucht die wordt verwarmd, maar de objecten. Dergelijke apparaten zijn niet geschikt voor algemene verwarming van alle kamers of grote ruimtes..
 • Je kunt niet lang in het veld van directe actie van de stralen blijven. Aangezien de werking van de stralen op een persoon wordt gericht, is dit schadelijk. Ook heeft langdurig verblijf in de buurt van het apparaat een nadelig effect op het netvlies van het oog.
 • Straling van de kachel kan brandwonden veroorzaken, net als zonnestralen. Je moet niet dommelen, koesterend in zijn stralen.
 • Het is raadzaam om dergelijke apparaten te kopen met lampen die een coating hebben. Het vermindert de gloed.

Als het te verwarmen gebied groot is, is het beter om meerdere kleine kachels te gebruiken dan een met een indrukwekkend vermogen, dat meer negatieve punten heeft. Sterke straling, groter risico op brandwonden.

Snelle temperatuurdaling wanneer de verwarming is uitgeschakeld

Als u de oliekachel uitschakelt, zal de warmte van de verwarmde vloeistof zich nog enige tijd door de kamer verspreiden. Hiermee kunt u de intervallen van activiteit en passiviteit van het apparaat afwisselen, zodat het minder elektriciteit verbruikt, maar niet stopt met verwarmen.

Infraroodstralers geven alleen warmte af als ze zijn ingeschakeld. Zodra de spanning niet meer naar het verwarmingselement stroomt, stopt de stralingswarmte. De gebruiker voelt zich meteen cool. Als het apparaat lange tijd in de kamer heeft gestaan, waardoor de muren en objecten zijn opgewarmd, dan zal de comfortabele temperatuur iets langer aanhouden. Bij korte aanzetten, zodra het apparaat wordt uitgeschakeld, wordt het meteen koud.

ongelijkmatige verwarming

Een ander nadeel van een infraroodstraler is ongelijkmatige verwarming. Al zijn werk heeft, door het gebruik van elektromagnetische golven in het infraroodbereik, een richtinggevend effect. Als gevolg hiervan zullen in een ruimte met een oppervlakte van 5×5 m die mensen die zich in de invloedszone van de kachel bevinden, warmte voelen. De rest zal cool zijn. Als er bijvoorbeeld twee bedden in een kinderkamer in verschillende hoeken staan, dan moet je ze naast elkaar zetten of twee IR-apparaten tegelijk gebruiken..

Ongelijkmatige verwarming komt ook tot uiting in het feit dat stralingswarmte het gebied verwarmt als licht van een zaklamp – waar het ook valt. Daarom kan het menselijk lichaam aan de ene kant zelfs heet zijn, en aan de andere kant kan de koelte van de omringende lucht worden gevoeld. Met deze werking van het apparaat in de open lucht, zal het periodiek opnieuw moeten worden gerangschikt of uit zichzelf moeten worden gedraaid om van alle kanten op te warmen.

Negatieve impact op een persoon met langdurige intense blootstelling

Over het algemeen zijn infraroodstralers veilig voor de gezondheid, maar er kunnen problemen ontstaan ​​bij langdurige blootstelling aan een apparaat met hoge temperaturen dat constant aan staat. Het is alsof je lange tijd in de zon zit – je kunt niet bruin worden door IR-stralen, maar de geconcentreerde warmte zal de huid uitdrogen en het lichaam heeft geen tijd om het vochtverlies te compenseren door zweet te verwijderen in deze plek. Overgedroogde huid kan dan bakken en loslaten. Daarom is het niet aan te raden om met blote lichaamsdelen aan één kant te gaan zitten voor de constant ingeschakelde verwarming..

Gevaarlijk voor kinderen en huisdieren

IR-verwarmers met hoge temperaturen met spiraalvormige verwarmingselementen kunnen brandwonden veroorzaken als een persoon de lamp of reflector aanraakt. Hoewel het verwarmingselement van de IR-verwarmer is ingesloten in een glazen buis, is het oppervlak van de laatste nog steeds erg heet.

Het verwarmingselement van het apparaat is vaak afgesloten met een metalen rooster met grote cellen, zodat kinderen uit nieuwsgierigheid hun hand daar gemakkelijk kunnen steken. Laat daarom de ingeschakelde IR-verwarming en kinderen niet onbeheerd in dezelfde kamer achter. Een langharig huisdier kan gewond raken als het tegen de verwarming wrijft en per ongeluk de verwarmde spiraalvormige bol aanraakt.

Helder licht

Infraroodstralers met buisvormige verwarmingselementen hebben nog een ander nadeel: een heldere gloed. Bij daglicht is dit niet erg opvallend en helpt het alleen om te zien of het apparaat werkt of niet. In een straatcafé-setting is het zelfs ‘s avonds sfeervol..

Maar in een kamer ‘s nachts kan zo’n “gloeilamp” de rust verstoren en fel in de ogen blijven schijnen. Het is onmogelijk om de behuizing in de andere richting los te draaien, omdat de warmte dan langs wordt geleid.

Brandgevaar

Dit nadeel geldt opnieuw alleen voor modellen met een hoge temperatuur. Door de hoge standaard van de kachel kan deze op verschillende niveaus worden geïnstalleerd om de richting van de stralingswarmte aan te passen aan de locatie van de gebruiker. De standaard heeft een standaard met vier steunpunten om een ​​stabiele positie te bieden, maar een grote hond in huis kan het apparaat gemakkelijk overweldigen tijdens het voorbij rennen. Als het niet wordt gezien, dan het tapijt aanraken of in deze positie op de houten vloer blijven schijnen, kan de kachel brand veroorzaken..

Na het onderwerp van de voor- en nadelen van IR-verwarmers van alle kanten te hebben overwogen, zal het voor u gemakkelijker zijn om uw keuze te maken. En om reeds geteste en populaire modellen met positieve recensies te ontdekken, kunt u kijken op de volgende pagina van de site, die de beste infraroodverwarmers van alle soorten beschrijft.

Belangrijkste voor- en nadelen

Het apparaat heeft bepaalde voordelen ten opzichte van conventionele verwarmingsapparaten. Belangrijkste pluspunten:

 • elke kamer kan worden opgewarmd tot temperaturen tot + 50 ° С;
 • tijdens de werking van de IR-panelen worden de optimale temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden geboden;
 • tijdens de werking van de apparaten treden geen convectieluchtstromen op, daarom is er geen stof in het pand;
 • dankzij de thermostaat wordt een bepaald temperatuurregime in het appartement gehandhaafd en wordt energie bespaard;
 • apparaten minimaliseren het verschil tussen de luchttemperatuur op vloerniveau en aan het plafond;
 • de mogelijkheid om infraroodverwarming niet alleen op het plafondoppervlak te plaatsen, maar ook op de muren;
 • bovenop het geïnstalleerde paneel kunt u tegels of gipsplaat leggen, behang plakken, terwijl dit op geen enkele manier de efficiëntie van het apparaat beïnvloedt;
 • lange levensduur – 50 jaar.

infrarood_meisje

Voordat u infraroodapparaten voor verwarming kiest, moet u rekening houden met hun nadelen. De warmte die ervan uitgaat, is vrij snel voelbaar na het begin van het werk. Maar de distributie ervan heeft een puntkarakter. Dit betekent dat het op de ene plek behoorlijk warm zal zijn, terwijl de temperatuur op een andere plek lager zal zijn. Dit heeft niet het beste effect op het welzijn – een persoon zal vaak hoofdpijn hebben..

De panelen verwarmen niet de lucht, maar alleen de objecten, waardoor er een sterke plastic geur kan ontstaan. Het zal vooral opvallen als de panelen gericht zijn op huishoudelijke apparaten. Het vermogen van dergelijke apparaten ligt op het niveau van 1200 W – het is alleen voldoende om een ​​kamer met een oppervlakte van 8 vierkante meter tot de optimale temperatuur te verwarmen. m.

Constante blootstelling aan infraroodstralen kan de menselijke visuele functie negatief beïnvloeden..

Directe verwarming

In andere soorten kachels wordt een tweetraps verwarmingssysteem gebruikt: ten eerste verwarmt het apparaat de lucht en worden de muren en de persoon verwarmd door de verhoogde kamertemperatuur. Daarom geeft de apparatuur, met een bepaald vermogen, al minder warmte af aan de eindgebruiker..

Bij infraroodstralers werkt warmtestraling direct op de gebruiker en wordt de lucht omzeild. Natuurlijk warmt deze laatste ook geleidelijk op, maar dit komt al van warme muren en objecten. Daarom wordt de verbruikte elektrische energie volledig overgedragen aan de warmte die een persoon ontvangt..

Hoge verwarmingssnelheid

Het duurt ongeveer 30 minuten voordat een persoon warm is van de meegeleverde oliekoeler. Er wordt tijd besteed aan het verwarmen van de olie met een elektrisch verwarmingselement, daarna de lucht in de kamer en pas daarna de gebruiker.

Voor convectormodellen gebeurt dit iets sneller, maar het proces wordt nog steeds gecompliceerd door het feit dat de warme lucht die door het paneel wordt verwarmd, opstijgt en de persoon, die lager blijft, ongemak blijft ervaren. En alleen als het hele luchtvolume opwarmt en zich vermengt, kun je opwarmen.

Infraroodstralers beginnen direct na het opwarmen van de spoel warmte af te geven, wat 27 seconden duurt. Al na deze tijd schijnen warmtestralen op de gebruiker en verwarmen hem. Als je thuiskomt van je werk, hoef je niet lang in een koude kamer te zitten, maar creëer je meteen een comfortabel miniklimaat.

winstgevendheid

Omdat infraroodstralers niet de hele kamer hoeven te verwarmen, kunnen ze op een lager vermogensniveau worden gebruikt dan andere typen. Voor olie is bijvoorbeeld 1500-2000 W optimaal om een ​​grote slaapkamer op te warmen. Het is voldoende voor het IR-apparaat om 500 W te verbruiken, gericht op de consument. Zelfs met dit eenvoudige voorbeeld is te zien dat het stroomverbruik met 30-75% wordt verminderd, afhankelijk van de instellingen en de afstand tot de gebruiker..

Gebrek aan convectieluchtstromen

Volgens de wet van de natuurkunde stijgt warme lucht van andere soorten kachels altijd op, en hoe lager een persoon is, hoe kouder.

Gerichte warmte van een infraroodstraler valt naar een specifieke locatie, ongeacht de hoogte. IR-stralen planten zich niet van onder naar boven voort, maar langs een bepaalde vector, geleid door een reflector.

Tijdens de werking van convectoren wordt een constante vermenging van luchtmassa’s waargenomen. Deze beweging zorgt voor tocht en bevordert de snelle verwering van de producten die in de kamer achterblijven, de beweging van stof. Infraroodstralers genereren geen luchtbeweging en zorgen zo voor een aangename omgeving.

Lokale verwarming

Als de kamer groot is, zijn infraroodverwarmingen praktisch omdat ze lokale verwarming mogelijk maken, waarbij een verhoogde temperatuur in slechts één deel van de kamer wordt gehandhaafd. In een groot kantoor kan dit bijvoorbeeld een ruimte zijn waar medewerkers aan een bureau zitten, terwijl de kant van de kamer met de archiefkast koeler blijft. In het magazijn kun je de ruimte opwarmen met de levering van goederen, waar mensen direct draaien, en de rekken met een lagere temperatuur verlaten.

Stille werking

Er zijn geen ventilatoren, geen kokende olie, geen andere bewegende delen in IR-verwarmers. Het is ingesteld op een bepaald verwarmingsniveau, wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld. Van alle uitgezonden geluiden is alleen het periodiek klikken van het relais hoorbaar, wat kan worden uitgesloten door de verwarming op maximaal te zetten (zodat deze niet uitschakelt) en het vermogen van het verwarmingselement te beperken met een tuimelschakelaar (dus om niet oververhit te raken). Zo’n stille optie is optimaal voor een slaapkamer en een kinderkamer en interfereert niet met extra geluiden uit rust..

Verwarming in open ruimtes

Als u een oliekoeler op straat installeert, zal de warmte naar boven verdampen en met een lichte bries zal deze zelfs van dichtbij niet meer worden gevoeld. IR-stralers werken met infraroodstraling, die door de wind en tocht gaat en mensen en objecten blijft verwarmen. Hierdoor kunt u ze gebruiken op veranda’s zonder beglazing, in tuinhuisjes, terrassen, terrasjes, VIP-zones op sportterreinen, open werkplekken.

Dit is vooral voordelig in die gevallen waarin ventilatie en warmtebehoud gewoon tegelijkertijd nodig zijn. Zo is het tijdens het lassen of schilderen toegestaan ​​om alle ramen en deuren in de ruimte te openen, maar zal het apparaat steevast zijn verwarmende effect behouden..

Lange levensduur

Infraroodstralers hebben alleen een verwarmingselement, een vermogensregelaar en een reflector (de laatste is niet in alle modellen beschikbaar, maar alleen in modellen met hoge temperaturen). Bewegende delen en koelvloeistofcirculatie zijn volledig afwezig. In feite valt daar niets te breken en voor onderhoud hoeft de reflector slechts periodiek te worden schoongeveegd voor een efficiëntere warmteverdeling. Eenvoudige en duurzame constructie is bestand tegen onbedoelde stoten of vallen.

Ecologische reinheid

De verwarmingselementen zijn afgesloten met glazen buizen, waardoor je soms (na een lange stilstand) alleen een lichte geur van verbrand stof kunt voelen, die snel weer wegtrekt. Tijdens bedrijf komen er geen bijproducten vrij (verbranding van koolstof, rook).

Er zijn geen schadelijke materialen in hun ontwerp (alleen staal, glas, keramiek, diëlektrica en PVC, op plaatsen van het lichaam die niet worden blootgesteld aan verwarming), daarom verdampen er geen gifstoffen of vergiften tijdens het gebruik. Warmte werkt zacht, zoals zonlicht, en heeft geen invloed op de slaap of het actieve leven. Bij een storing lekt er geen olie uit, waardoor de vloerbedekking wordt verontreinigd.

Watersysteem

Het meest populaire schema, vanwege het feit dat het met succes een lage prijs en een hoog rendement combineert. In stadswoningen zit zo’n paneelsysteem standaard. In individuele huizen wordt het alleen geplaatst als het bedoeld is voor gebruik het hele jaar door.

Het zijn metalen buizen met een kleine diameter die zich in de dikte van de muren bevinden, waardoor water of een andere technische vloeistof is toegestaan.

Werkingsprincipe: water, wanneer het in de ketel wordt verwarmd, beweegt door leidingen die de muur verwarmen, en het is de lucht in de kamer.

Voordelen:

 • de woning warmt in een kwartier op;
 • goedkoopheid;
 • installatiegemak van panelen.

minpuntjes:

 • je kunt geen andere vloeistof dan water gebruiken;
 • koelt snel af.

Het convectieproces verloopt vrij langzaam, daarom is het vereist om de radiator zo laag mogelijk te plaatsen, anders wordt de vloer van de kamer koel.

Verwarmingspanelen

Warmte wordt overgedragen door straling. Tegelijkertijd is het niet de lucht die opwarmt, maar de muren, meubels, enz. Dit alles gebeurt vanwege het feit dat de muren, het plafond en de vloer van de kamer worden gebruikt als verwarmingssystemen.

Het voordeel hiervan is dat de gemiddelde temperatuur in de kamer misschien lager is dan algemeen wordt aangenomen, maar de persoon zal zich er prettig bij voelen. Biedt aanzienlijke besparingen in de vorm van lagere verwarmingskosten.

Er zijn ook nadelen: slechte onderhoudbaarheid, hoge installatiekosten en foutopsporing.

Installatie-aanbevelingen

Voor het installeren van infrarood verwarmingspanelen heeft u geen speciale kennis en ervaring nodig. Het gereedschap dat nodig is tijdens de installatie staat ter beschikking van elke eigenaar. De documenten voor het apparaat moeten stapsgewijze installatie-instructies bevatten. Als je het niet hebt gevonden, ga dan naar de website van de paneelfabrikant, daar is zeker dergelijke informatie..

Paneelbevestigingen zijn er al bij inbegrepen. Als u hier een eigen visie op heeft, kunt u zelf de bevestigingsmiddelen kiezen. Zorg er echter voor dat het het gewicht kan dragen van het paneel dat u wilt installeren..

Hier zijn nog een paar nuances, die u beter van tevoren kunt weten, dat wil zeggen voordat u met de installatie begint:

 • Een groot percentage van de vervaardigde panelen zijn plafondpanelen. Velen hebben hoekbeugels, maar niet allemaal. Let daarom bij het kopen op dit punt. Draaibare modellen zijn beter omdat hun werkoppervlak 30 ° kan draaien.
 • Voor kamers met hoge plafonds worden modellen geproduceerd die aan kettingen zijn opgehangen. Hiermee kunt u de stralingsintensiteit regelen en de verwarmde ruimte selecteren..
 • Om te berekenen hoeveel vermogen het verwarmingssysteem moet hebben om de kamer te verwarmen met IR-panelen, gaat u verder met de berekening – 1 kW per 10 m2.
 • Monteer de panelen in overeenstemming met de aanbevolen montagehoogte, aangezien de meeste lagere vermogenspanelen de ruimte efficiënter en gelijkmatiger verwarmen door dode hoeken en hotspots te elimineren.

Laat het verwarmingsoppervlak tijdens de installatie niet in contact komen met brandbare en ontvlambare stoffen.

Infrarood plafondverwarmer

Plafond infrarood toestellen worden geleverd met een complete montagekit. Geleverd met beugels, haken en kettingen, afhankelijk van het model

Let bij de installatie van het apparaat op een hoogwaardige isolatie van de bedradingscontacten. Gebruik hiervoor plastic doppen of isolatietape..

Installatiefuncties

Naast het hoge rendement van IR-verwarming, ligt het voordeel in het feit dat de installatieprocedure vrij eenvoudig is. Het volstaat om alle instructies in de installatie-instructies te volgen. Deze is te vinden op de website van de fabrikant van de apparatuur. Dan hoef je alleen nog maar het toestel aan te zetten op het netwerk en kun je in huis genieten van een aangenaam microklimaat..

Dergelijke apparaten kunnen op muren en plafonds worden geïnstalleerd. Als de laatste optie is geselecteerd, dan:

 1. Gebruik bij het uitvoeren van manipulaties geschikte bevestigingsmiddelen. Het moet betrouwbaar zijn om het gewicht van het te installeren apparaat te dragen..
 2. De kachel wordt bevestigd met behulp van de meegeleverde bevestigingsmiddelen. Dit zijn meestal stalen kettingen of stijve beugels..
 3. Tijdens de installatie is het noodzakelijk om contact van het verwarmingsoppervlak met stoffen en materialen die tot de klasse van ontvlambare stoffen behoren en bij verwarming kunnen ontbranden volledig uit te sluiten.
 4. Zorg bij het installeren van het apparaat voor een hoogwaardige isolatie van de bedradingscontacten met behulp van speciale tape of plastic doppen.

Het installeren van een embedded systeem is een complexere procedure die in verschillende fasen plaatsvindt..

De installatie begint met het feit dat het op het plafondoppervlak noodzakelijk is om thermisch isolatiemateriaal op basis van lavsan te bevestigen. De geïnstalleerde isolatie moet niet alleen het volledige oppervlak van het plafond bedekken, maar ook gedeeltelijk de muren. In dit geval wordt het verlies van warmte-energie in de hoeken van de woning geminimaliseerd. Bovenop de aangebrachte coating moet thermische folie worden aangebracht. Voor een veilige bevestiging aan het plafond is het noodzakelijk om de plaatsen te gebruiken die bedoeld zijn voor de snede. In dit geval is schade aan de geleiders uitgesloten en worden de verwarmingselementen niet beschadigd..

Wanneer de installatie van de thermische film is voltooid, isoleer dan de contacten aan één kant. Sluit een draad aan de andere aan. Hiervoor worden afzonderlijke delen van het plafond parallel geschakeld. Kies daarna een plaats aan de muur en installeer daar een thermostaat. Dit apparaat biedt de mogelijkheid om de bedrijfsmodi van IR-verwarming te regelen.

Het blijft om de prestaties van het systeem te controleren. Als het goed werkt en de film warm wordt, kun je doorgaan met het afwerken van het plafond. Meestal wordt voor deze bewerking voering, PVC of gipsplaat gebruikt – materialen die niet verschillen in warmtereflecterende eigenschappen.

Infraroodverwarming is een nieuwe tijdoplossing voor efficiënte woningverwarming. De voordelen van dergelijke apparaten zijn al door veel appartementseigenaren gewaardeerd. Het volstaat om het apparaat te kopen, het correct te installeren en de warmte zal in het appartement heersen. De kamer warmt snel op tot een hoge temperatuur. Conventionele verwarmingsradiatoren zijn hiertoe niet in staat..

Brandveiligheid

IR-verwarmers hebben geen vloeibare warmtedrager en geen bewegende delen van de constructie. Dit verhoogt hun algehele betrouwbaarheid en brandveiligheid. Een laag thermische isolatie aan de achterkant van de radiator beschermt de behuizing tegen oververhitting en maakt directe montage van apparaten aan het plafond mogelijk.

Dit is belangrijk in kamers met een lage hoogte, vooral zolderkamers. Afhankelijk van de eisen van de fabrikant voor stroomkeuze, installatie en aansluiting op het lichtnet, zijn de apparaten volkomen veilig.

Andere voordelen van dergelijke apparatuur:

 • Een infraroodstraler kan de luchttemperatuur zowel in de hele ruimte als in een bepaald deel ervan verhogen.,
 • een verwarmde ruimte is niet bang voor tocht,
 • bij gebruik van deze apparatuur droogt de lucht niet uit,
 • er verschijnen geen onaangename geuren wanneer het apparaat is ingeschakeld en verwarmd,
 • apparaten van dit type verbranden geen zuurstof, wat betekent dat ze lang kunnen worden gebruikt – dit veroorzaakt geen hoofdpijn of andere kwalen.

Let bij het kopen van dergelijke apparatuur op het vermogen, het verwarmingsgebied en de spanning. Dit zijn de belangrijkste kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen. Het is ook de moeite waard om van tevoren te overwegen waar het wordt geïnstalleerd – zodat u kunt beslissen over de afmetingen van het apparaat dat u nodig hebt. Afhankelijk hiervan kunnen apparaten een breed scala aan doeleinden hebben: voor een kippenhok, voor een balkon, voor een wasstraat, voor kassen, voor een autoservice, voor een magazijn, voor een werkplaats, in een badkamer.

Invloed van infraroodstraling op mensen

Aangezien infraroodapparaten het nieuwste technologische wonder kunnen worden genoemd, rijst een natuurlijke vraag hoe veilig de apparaten zijn voor mensen. Volgens de resultaten van onderzoekswerk werd onthuld dat langgolvige infraroodstraling bij matig vermogen een gunstig effect heeft op de algemene toestand van een persoon en het lichaam niet schaadt. Bovendien oefenen medische instellingen therapeutische procedures uit in gespecialiseerde infraroodboxen..

Een negatief effect van het apparaat kan alleen zijn als de samenstelling van de materialen die worden gebruikt voor de vervaardiging van apparatuur agressieve onzuiverheden bevat die verdampen tijdens de werking van het apparaat.

Infraroodverwarmingssystemen zijn zuinig, mobiel, nemen geen bruikbare ruimte in, veilig voor de gezondheid van mens en dier.

Berekening van het IR-verwarmingsproject

Een nauwkeurige en hoogwaardige berekening bij het ontwerpen van een verwarmingssysteem kan alleen worden gemaakt door een specialist. Maar u kunt zelf geschatte cijfers krijgen voor infraroodverwarming. De volgende indicatoren van hoeveelheden zijn hierbij van belang:

 • totaal vermogen voor het verwarmen van de kamer als geheel;
 • vermogensdichtheid (de vereiste hoeveelheid per vierkante meter)
 • mate van comfort (temperatuurmodus acceptabel voor bewoners).

Bij de berekening moet rekening worden gehouden met thermische isolatie-indicatoren. Voor niet-professionele berekeningen kunt u navigeren op uw eigen gevoel.

Laten we een klein huisje nemen met een oppervlakte van 200m2, waarvan de eigenaren zich op hun gemak voelen bij 190C. Het huis is gebouwd van silicaatstenen, dubbele beglazing is geïnstalleerd. Het warmteverlies in de woning is gemiddeld, een vermogensdichtheid van 100 W/m2 is daarvoor voldoende. Het totale vermogen voor verwarming zal 2000W zijn. Houd er rekening mee dat bij een gemiddelde waarde van warmteverlies deze waarde moet worden vermenigvuldigd met een reductiefactor van 0,85: bij infraroodverwarming wordt de temperatuur 3-4 graden hoger gevoeld.

De hoogte en locatie van de kachel is belangrijk. Als de eigenaren hebben besloten om ze op een hoogte van 2,5 m van de vloer aan de muur te plaatsen, kan het 8 vierkante meter van het gebied verwarmen. In de versie voor plafondmontage op een hoogte van drie meter zou het volume verwarmde meters toenemen tot 24, wat het aantal verwarmingsapparaten in het project aanzienlijk vermindert.

De hoogte van de warmte- en elektriciteitskosten is afhankelijk van zeer nauwkeurige berekeningen en u kunt dit werk het beste aan specialisten toevertrouwen..

Voor- en nadelen van IR-verwarming

Een huis verwarmen met infraroodverwarming heeft uitstekende verbruikseigenschappen:

 • directe verwarming en zijn hoge snelheid. Verzendt snelheid direct naar omringende objecten direct na verbinding met het netwerk;
 • relatieve winstgevendheid. Aangedreven door een 220V-stopcontact, uitgerust met een temperatuursensor die een aan-signaal uitzendt wanneer de temperatuur afkoelt en uitgaat nadat een comfortabele modus is ingesteld;
 • de mogelijkheid om individuele lokale ruimtes en open ruimtes te verwarmen. Een onvervangbare eigenschap bij het verwarmen van veranda’s en open terrassen. Hiermee kunt u warme ruimtes creëren in aparte kamers (in de slaapkamer, in de kinderkamer);
 • de duur van de levensduur. De eenvoud van het ontwerp en het werkingsprincipe behouden de vitale functionaliteit van de apparaten voor een lange tijd. Bovendien zijn IR-stralers gemakkelijk te repareren;
 • milieuvriendelijkheid en veiligheid. Er zijn geen lawaai, trillingen, uitstoot van verbrandingsproducten, oliedampen en andere bijwerkingen die inherent zijn aan traditionele radiatoren bij de werking van infraroodapparatuur. Verbrandt geen zuurstof en droogt geen lucht;
 • eenvoud en variabiliteit van de installatie. Vereist geen hoge kwalificaties van werknemers en grote inspanningen;
 • de mogelijkheid van afstandsbediening door middel van een smartphone, pc, afstandsbediening;

Het minpunt van infraroodverwarming in huis is in de meeste gevallen vergezocht. Een van de nadelen is duidelijk:

 • hoge kosten van apparatuur (ten opzichte van andere soorten apparaten);
 • snelle afkoeling van verwarmingsapparatuur. De oliekoeler zal na het uitschakelen nog enige tijd warmte afgeven, de IR-apparatuur zal onmiddellijk afkoelen.
 • Directe afhankelijkheid van elektriciteit

Een aantal negatieve eigenschappen worden geassocieerd met foutieve vermogensberekeningen in het ontwerpproces, onjuiste plaatsing van apparaten. De negatieve houding ten opzichte van IR-apparatuur is in de meeste gevallen vergezocht en niet meer dan een mythe..

Verschillende apparaten

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan IR-panelen beschikbaar. Op basis van uw behoeften kunt u eenvoudig de juiste apparatuur vinden.

Volgens zo’n parameter als de installatiemethode, is deze verdeeld in twee hoofdtypen:

 1. scharnierend. Deze apparaten onderscheiden zich door een gekleurde metalen behuizing. Het warmt op dankzij de emitter die in de structuur is geïnstalleerd. Na installatie aan de muur met behulp van bevestigingsmiddelen, is het infraroodpaneel klaar voor gebruik, je hoeft hem alleen maar in te pluggen.
 2. Ingebouwd. Thermische infraroodpanelen van dit type zijn gebaseerd op gipsplaat, waarop twee lagen van de emitter zijn geplaatst, evenals isolatie. In het bovenste gedeelte is een infraroodstraler geïnstalleerd – een koolstofgeleidende draad. Daarbovenop zit een beschermende polymeercoating. Apparaten zijn aangesloten op een 220 V-netwerk.

Er zijn ook designpanelen voor plaatsing aan de muur, deze kunnen verschillende maten en kleuren hebben. Plinten zijn ook verkrijgbaar in winkels. Geplaatst rond de omtrek van de kamer, vervangen ze de gebruikelijke plint.

Als u de muren afwerkt met gipsplaat, kan infraroodverwarming aan de muur worden gebruikt als de belangrijkste bron van thermische energie. Als er bekende gietijzeren radiatoren in het appartement zijn, is een dergelijk apparaat een goede optie voor back-upverwarming..

Elektrisch

Momenteel wint stralingsverwarming steeds meer aan populariteit – het is een verbeterd warmtedistributieschema. Als een klassieke radiator lucht verwarmt, waarvan de warmte wordt overgedragen op omringende objecten, dan geven infrarood keramische panelen warmte af aan objecten die deze verder afgeven..

In de meeste gevallen worden de volgende verwarmingstoestellen gebruikt:

 1. STEP-panelen zijn een van de meest economische soorten verwarmingstoestellen. Hun lichaam is gemaakt van een gegalvaniseerde metalen doos, met daarin een reflecterende warmte-isolerende laag en een krachtig verwarmingselement. Straling van het apparaat verwarmt objecten in de kamer. Het kan voor elk doel in kamers worden gebruikt, omdat het volkomen veilig is..
 2. Keramische panelen die infraroodverwarming en convector combineren. Het voorpaneel is gemaakt van glaskeramiek, met een laag energieverbruik, het verwarmingselement heeft een hoge warmteoverdrachtscoëfficiënt. Aan de achterkant bevindt zich een warmteaccumulerende coating die zorgt voor natuurlijke convectie.
 3. EINT-panelen zijn infrarood langegolfverwarmers. Er zijn wand-, vloer- en plafondpanelen en kunnen worden geïnstalleerd in particuliere woningen, appartementen en kantoren. Ze zijn veilig en betrouwbaar, vormen geen brandgevaar en drogen de lucht niet uit.

Film infrarood verwarming

Film-infraroodverwarming hoeft geen warmte van de bron te transporteren, waarbij er een aanzienlijk warmteverlies is. Het gemak van de film valt niet te ontkennen, hij kan overal worden geplaatst: op de vloer, muur, plafond. Als het op het plafond wordt geplaatst, kan het op 2/3 van het oppervlak worden geplaatst, waardoor de kamer gelijkmatiger wordt verwarmd. En de film zelf kan worden gedrapeerd met decoratieve materialen..

eint panelen

Thuis verwarming infrarood film

Let op: maar onder geen beding mag infrarood-plafondverwarming worden geïnstalleerd onder PVC-spanplafonds of stoffen plafonds.

Boven de verwarmingsfolie moet u eerst een gipskartonframe plaatsen. En de decoratieve afwerking moet noodzakelijkerwijs zonder metaal zijn..

Het systeem heeft veel voordelen. Hier zijn er een paar:

   • alleen elektriciteit wordt gebruikt voor communicatie;
   • het is niet nodig om ketels aan te schaffen en extra gebouwen te gebruiken om het systeem te installeren;
   • het systeem is niet onderhevig aan bevriezing en er is geen seizoensgebonden “conservering” nodig;
   • je kunt snel en eenvoudig demonteren en op een andere plek weer terugplaatsen;
   • geen service nodig, zeer gebruiksvriendelijk;
   • het systeem werkt geluidloos en heeft ook geen verbrandingsproducten;
   • verslechtert niet door spanningspieken in het netwerk;
   • duurzaam genoeg, kan tot 50 jaar meegaan.

   Maar er zijn natuurlijk ook nadelen: op basis van de hoogte van de kamer en thermische beveiliging kan van vijf tot twintig watt per vierkante meter worden gebruikt. Het wordt 100 vierkante meter, ongeveer 1000 W per uur, 24 W per dag en 720 W per maand. Op basis hiervan moet u, voordat u dit systeem installeert, goed nadenken, alle voor- en nadelen afwegen.

   Keramische verwarmingspanelen: beoordelingen van experts

   Zoals hierboven vermeld, worden kamers verwarmd door zachte warmtestromen. Artsen zeggen dat dit de ideale toestand is waarin het menselijk lichaam zich prettig voelt..

   Duurzaamheid, betrouwbaarheid, vochtbestendigheid, explosieveiligheid en brandveiligheid maken het mogelijk om deze verwarmingstoestellen in kantoor- en woongebouwen van elk doel te gebruiken als hulp- of hoofdverwarming (zowel zomerhuisjes, huisjes, huizen, appartementen, modules en winkelpaviljoens als zomerhuisjes als openbare en gemeentelijke voorzieningen)

   Door keramische verwarmingspanelen te installeren (reviews bevestigen dit) in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven (slaapkamers, speelkamers), verhoogt u het comfort van kinderen aanzienlijk en vermindert u het risico op verkoudheid. Om kinderen extra veiligheid te bieden, zijn deze apparaten uitgerust met beschermende schermen. De afwezigheid van uitstekende delen en de lage oppervlaktetemperatuur maken keramische verwarmingspanelen absoluut veilig voor kinderen van alle leeftijden.

   De afwezigheid van holtes en scheuren voorkomt de ophoping van vuil en stof, wat gemak en gemak biedt voor dit type verwarmingsapparaat. En het belangrijkste is dat het niet langer nodig is om de radiatoren periodiek te schilderen. Het is voldoende om het oppervlak af te vegen met een katoenen doek en een niet-schurend schoonmaakmiddel.

   IR-verwarming als alternatief voor traditionele verwarming

   In vergelijking met infraroodverwarming, convectorverwarming. gas of vaste brandstof, misschien een meer leidende positie innemen in Rusland. Maar dit is alleen in termen van prevalentie. Dit kan worden verklaard door zowel gewoonte als onvoldoende informatie over deze hightech verwarmingsmethode. Als we efficiëntie vergelijken, dan is infraroodverwarming de onbetwiste leider onder andere methoden voor het verwarmen van een huis. Bovendien overtreft infraroodapparatuur traditionele verwarmingstoestellen (kachels, verwarmingsketels, elektrische convectoren, enz.) in verschillende parameters tegelijk:

   • installatiegemak;
   • gebrek aan lawaai;
   • gebrek aan verbrandingsproducten;
   • ecologische netheid en vele anderen.

   Selectie van panelen en hun installatie in het appartement

   Het vermogen van de panelen voor het huis wordt geselecteerd met een snelheid van 1 kW voor 20-25 kubieke meter ruimte. Als u de grootte van de kamer kent, is het gemakkelijk om te berekenen welke panelen ervoor nodig zijn..

   Als er al verwarmingsradiatoren zijn geïnstalleerd en panelen een ondergeschikte rol spelen, is het noodzakelijk om het vermogen te verminderen en de meest compacte apparatuur te kiezen. Het rendement van dergelijke kachels bereikt 90%: dit betekent dat ze elektriciteit zo efficiënt mogelijk gebruiken, dus hun installatie zal veel efficiënter zijn dan het installeren van conventionele radiatoren of convectoren.

   Om de koelvloeistof in het systeem te verwarmen, kan niet alleen elektriciteit worden gebruikt. Verwarming op gas zal veel goedkoper zijn en als er een dergelijke mogelijkheid is, kunt u nadenken over aansluitmogelijkheden. Het koelmiddel wordt in de wisselaar opgewarmd en stroomt vervolgens door de leidingen naar de panelen, die zachte warmte door de kamer verspreiden. Dit is echter een vrij moeilijke optie: het is veel gemakkelijker om een ​​conventioneel systeem uit te rusten met verwarmingselementen..

   Uiterlijk is het wandpaneel een dunne plaat, het kan verschillende afmetingen hebben. U kunt gewone producten kopen, of u kunt designpanelen bestellen, waarvan het buitenoppervlak wordt versierd met felgekleurde patronen..

   Dergelijke items kunnen overal in de kamer worden geplaatst en zien er goed uit in het interieur. Nadat u de plaats voor het installeren van de panelen hebt gekozen, kunt u direct doorgaan met de installatie:

   Er wordt een kit gekocht die, naast het paneel zelf, een kabel, een thermostaat en een sensorsysteem bevat waarmee u de temperatuur in de kamer kunt controleren. Met hun hulp zal het mogelijk zijn om een ​​stabiel verwarmingsniveau te handhaven, dat zonder menselijke tussenkomst zal worden geregeld. In dit geval kunt u verschillende panelen oppikken die qua vermogen verschillen: dankzij de werking van de thermostaat kunnen ze het optimale temperatuurregime behouden.

   Het is noodzakelijk om de plaats voor de panelen te bepalen. De beste optie zijn de wanden tussen de ramen: dit leidt de warme stroom de kamer in en de straling zorgt voor een gelijkmatige verwarming. Je kunt ze aan de muren hangen, zoals schilderijen, of ze aan het plafond installeren in overeenstemming met het ontwerpproject..

   Een set sensoren en een thermostaat zijn in de kamer geïnstalleerd, het systeem is via een kabel tot één geheel verbonden en verbonden met het netwerk. De kabel kan worden opgeborgen in een doos en aan de muur worden bevestigd voor een nette kamer.

   Meestal kost de installatie een minimum aan tijd; zelfs een thuisvakman die nog niet eerder met dergelijke systemen heeft gewerkt, kan dergelijke panelen eenvoudig installeren. Fabrikanten leveren producten met gedetailleerde instructies die beschrijven hoe het systeem werkt. U kunt berekenen op welk punt in de kamer het constant het koudst is, en daar is het aangewezen om het thermische infraroodpaneel te plaatsen..

   Als zelfinstallatie problemen veroorzaakt, is het beter om het niet te riskeren, maar de hulp in te roepen van een specialist. Daarnaast is het raadzaam om het elektriciteitsnet met stabilisatoren te beschermen tegen plotselinge spanningspieken. Infraroodpanelen tolereren negatief sterke stijgingen en dalingen in het elektrische systeem, zodat ze zelfs bij een enkele storing lange tijd kunnen falen..

   Een belangrijk voordeel van dergelijke panelen is hun veelzijdigheid. De uitrusting van het benodigde vermogen kan niet alleen worden gekozen voor de woonkamer, maar ook voor de productiewerkplaats, de assemblagehal en elke andere grote ruimte waarin van alle kanten een gelijkmatige verwarming kan worden gegarandeerd

   Dankzij de hoge energie-efficiëntie is het mogelijk om de verwarmingskosten te minimaliseren en tegelijkertijd de meest comfortabele omgeving in de kamer te creëren..

   Een paar woorden over de soorten infraroodverwarmers

   Conventioneel wordt dit type klimaattechnologie verdeeld in drie groepen, afhankelijk van de locatie: vloer, wand en plafond. Het verschil tussen allemaal ligt alleen in het installatieschema en in de aan- of afwezigheid van sommige functies..

   Vloer

   Apparaten van dit type installatie kunnen worden vervoerd, wat transport een aantrekkelijk voordeel maakt bij het kiezen van een aankoop. Ofwel een handvat of een speciaal compartiment voor het installeren van het snoer is verantwoordelijk voor het gemak van de overdracht, en er kunnen ook kleine wieltjes zijn.

   In de regel hebben dergelijke verwarmers speciale sensoren. Een van hen redt bijvoorbeeld van oververhitting, de andere schakelt het apparaat uit wanneer het omvalt. Ik vraag me af welke thermostaten zijn toegevoegd of de mogelijkheid om met de afstandsbediening te bedienen.

   muur

   Dit type infraroodverwarming heeft twee plaatsen – een nis onder het raam of het onderste deel van de muur.

   In de regel zijn ze vergelijkbaar met radiatoren voor centrale verwarming, zoals velen al in een huis of appartement hebben, alleen zijn ze plat. We merken meteen dat ze niet slechter verwarmen dan andere soorten IR-verwarmers.

   Alle opties voor wandmontage beschikken over een thermostaat en een systeem dat het apparaat beschermt tegen oververhitting. Omdat het wandmodel zwaarder is dan het vloer- of hangende model, wordt het lange tijd gemonteerd, rekening houdend met alle nuances van het kamerontwerp. Tijdens de installatie moet u het apparaat mogelijk versieren met verschillende decoratieve elementen, zoals ornament, steen, stucwerk of het gewoon in de gewenste kleur schilderen..

   Plafond

   Meestal lijken plafondopties erg op lampen, en ze zijn nogal omvangrijk en vrij zwaar van gewicht. Dergelijke kachels zijn niet helemaal geschikt voor installatie in een woonwijk – ze kunnen beter worden gebruikt in niet-residentiële gebieden, zoals een kantoor, garage, verschillende magazijnen.

   De voordelen van deze versie van de IR-verwarmer zijn hun hoge vermogen, waarmee u veel warmte kunt genereren, de aanwezigheid van een thermostaat en een groot gebiedsbereik, wat kan helpen bij het verwarmen van kamers met een groot vierkant. Je kunt zo’n verwarming bedienen met de afstandsbediening, wat best handig is.

   Belangrijk! Afzonderlijk is het vermeldenswaard de gemengde modellen met wand- en plafondmontage of vloer- en wandmontage. Hun veelzijdigheid stelt u in staat om de mogelijkheden voor het verwarmen van de kamer uit te breiden door de installatielocatie te kiezen.

   Waar is het voor en waar wordt het toegepast??

   Infraroodplafondpanelen zijn niets meer dan een verwarmingsapparaat. Net als vele anderen wordt hij aangedreven door een elektrisch netwerk. Het werkingsprincipe van een dergelijk apparaat is gebaseerd op het gebruik van energie die wordt uitgestraald door infraroodstralen. Bij ons bekende verwarmingssystemen werken als volgt: ze verwarmen gewoon de lucht in de kamer.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Ze richten hun stralen op specifieke interieuritems. Objecten worden warm, terwijl de lucht koel blijft.

   Dit betekent dat uw huishouden gemakkelijk kan ademen..

   Andere infraroodpanelen werken volgens een iets ander principe. Ze zijn uitgerust met een speciaal apparaat dat een thermostaat wordt genoemd. Dankzij zo’n apparaat houd je gemakkelijk de gewenste temperatuur in de ruimte waar het paneel is geïnstalleerd..

   Geconcludeerd kan worden dat de werking van een dergelijk apparaat gebaseerd is op het proces van het omzetten van stralingsenergie van een infraroodpaneel in warmte door warmte af te geven aan de omringende ruimte. Het blijft hangen op verwarmde objecten.

   Objecten houden warmte lang vast, in tegenstelling tot lucht. Met dit proces kunt u vochtigheid in de lucht bereiken, en niet ontvochtigen, zoals gewoonlijk het geval is..

   Specificaties:

   • vermogen – 400 W;
   • spanning – 220V;
   • gewicht – 2,3 kg;
   • werkhoogte – 1,8-3 m;
   • werk in de winter – 4 m²;
   • in de herfst / lente – 8 m²;
   • geïnstalleerd op met hout afgewerkte plafonds;
   • oververhitting of onderverwarming van de ruimte is uitgesloten;
   • het apparaat wordt geleverd met een Duitse thermostaat;
   • IP 54 bescherming.

   Infrarood verwarmingsapparaten

   Het doel van infraroodpanelen is de hoofd- of aanvullende verwarming van residentiële, administratieve, kinder- en commerciële instellingen. Wat zijn deze apparaten??

   Dit is een gewone gipsplaat, met aan de achterkant verschillende lagen elektrische isolatie. Daarop wordt een koolstofdraad gelegd. Ze fungeert ook als verwarming. Het verwarmingselement heeft extra bescherming. Daarop wordt een decoratieve beschermlaag van polymeren gelegd. Infrarood thermische panelen worden aangesloten op een gewoon 220 V stopcontact.

   Welke andere technische kenmerken hebben de beschreven apparaten? De belangrijkste is het principe van ruimteverwarming. In tegenstelling tot convectoren zenden infrarood thermische panelen golven uit die niet de lucht in de kamer verwarmen, maar de objecten erin. De geproduceerde warmte is te vergelijken met de warmte van een nachtvuur, een houtkachel, een Russische kachel of de zonnestralen..

   Wat zijn de voordelen van deze verwarmingsoptie??

   • Ten eerste kun je met behulp hiervan de warmtestromen rationeler door de kamer verdelen, terwijl je bespaart op elektriciteit.
   • Ten tweede drogen infrarood elektrische kachels de lucht niet uit. Het handhaaft de noodzakelijke vochtigheidsdrempel, zodat een persoon zich comfortabeler voelt en er geen gevoel van benauwdheid is..
   • Ten derde is het mogelijk het optreden van convectiestromen te minimaliseren. Stof stijgt niet op van de vloer, de deeltjes verbranden niet, dus er is geen karakteristieke geur in de kamer. Dezelfde omstandigheid sluit het verschijnen van tocht volledig uit..

   Maar het belangrijkste voordeel van thermische panelen is het creëren van een speciale comfortabele sfeer in het koude seizoen. De basis is een temperatuur die dicht bij die van een menselijk lichaam ligt..

   Energiebesparende technologieën

   Moderne technologieën zorgen voor hoge energiebesparingen. Hoe gebeurde dit? Dergelijke apparaten zijn verbonden met een automatische regelaar waarmee u het microklimaat in een aparte ruimte kunt regelen..

   Het systeem egaliseert de luchttemperatuur op vloer- en plafondniveau. De objecten in de kamer verzamelen geleidelijk warmte en geven dan pas het teveel aan de ruimte af. Hierdoor is het mogelijk om zeer snel grote ruimtes op te warmen, waardoor een comfortabele warmte voor een persoon wordt gecreëerd. Tegelijkertijd is de energiebesparing minimaal 40%.

   Brede ontwerpmogelijkheden

   Elektrische panelen voor huisverwarmingHet gebruik van de beschreven apparaten maakt het mogelijk om complexe communicatiesystemen bestaande uit radiatoren en hoofdleidingen volledig te verlaten. Zij zijn het die worden gebruikt bij de installatie van traditionele distributiesystemen voor waterverwarming. Eenvoudige elektrische panelen kunnen op elk horizontaal oppervlak worden geïnstalleerd. En niet alleen aan de muren, maar ook aan de plafonds, waar verwarmingssystemen ook hun effectiviteit bewijzen. Tegelijkertijd lijdt de kwaliteit van hun werk er op geen enkele manier onder. De aanwezigheid van een thermostaat vereenvoudigt de bediening en bediening van elektrische infraroodpanelen.

   Opmerking! De gipsplaatbasis en de verwarmingstemperatuur van het leisteencircuit, dat tot maximaal 50 graden kan worden verwarmd, maakt het mogelijk om, indien nodig, het oppervlak van de beschreven apparaten extra te versieren. Ze kunnen worden gebruikt om behang te lijmen, tegels en andere decoratieve afwerkingsmaterialen te leggen..

   Talrijke studies hebben aangetoond dat infraroodstraling volkomen veilig is voor de menselijke gezondheid. Het bereik komt overeen met het bereik van thermische straling van het menselijk lichaam en is 5-20 micron. Daarom wordt een dergelijke verwarming comfortabel waargenomen door het menselijk lichaam. Het valt op dat onder invloed van lange golven de bloedcirculatie, spiervoeding en zuurstoftoevoer naar weefsels worden verbeterd. Dit verbetert de gezondheidstoestand en versterkt het immuunsysteem..

   Vanwege dit effect wordt infraroodstraling tegenwoordig veel gebruikt in de fysiotherapie. Namelijk in complexen die het mogelijk maken om te ontspannen en de gevolgen van constante stress weg te werken.

   Opmerking! Bij het gebruik van infrarood verwarmingspanelen wordt tocht volledig geëlimineerd en verliest de lucht in de kamer zijn vocht niet en blijft deze altijd fris. Dit is gunstig voor de gezondheid van kinderen. Ze zijn minder ziek van verkoudheid en mensen met een allergie ervaren niet het ongemak dat gepaard gaat met het optreden van gevaarlijke reacties..

   Hoe thermische panelen worden geassembleerd en vervoerd

   Elektrische panelen voor huisverwarming

   Welke afmetingen kunnen thermische panelen hebben? Ze kunnen overeenkomen met de afmetingen van de gipsplaten. Daarom, als gipsplaat wordt gebruikt bij het inrichten van kamers, kunt u onmiddellijk zorgen voor zowel het verwarmen van de kamer als het ontwerp ervan.

   Conventionele thermische panelen worden op dezelfde manier als gipsplaatplaten op metalen profielen bevestigd. Hun ontwerp is zodanig dat zowel open als verborgen installatie kan worden uitgevoerd. Het belangrijkste is om de stopcontacten correct te verwijderen en aan te sluiten. Er is een speciaal gat voorzien voor de uitgang van contacten.

   In de regel worden bochten gemaakt en in de kabelgoot gelegd. Het biedt tegelijkertijd open toegang tot hen en verbergt ze voor nieuwsgierige blikken..

   Opmerking! De achterzijde van de panelen moet worden geïsoleerd met een isolatielaag. Fabrikanten verpakken thermische infraroodpanelen in een speciale verpakking, die de veiligheid van de installatie tijdens het transport garandeert..

   Beschikbare versies

   Er zijn vandaag verschillende opties voor thermische infraroodpanelen te koop:

   1. Wandmodellen.
   2. Accumulatie apparaten.
   3. Thermische panelen onder het raam.
   4. Plafond, gemaakt in de “amstrong” stijl.
   5. Plafond gemonteerde elektrische panelen.

   De naam is gebaseerd op het principe van het gebruik van verwarmingssystemen. Er zijn ook elektrische panelen te koop waarvan de voorkant lijkt op vulkanische lava of natuursteenkorrels. Binnenlandse fabrikanten produceren apparaten die eruitzien als schilderijen, complexe kunstvoorwerpen, ongewone decoratieve panelen die perfect passen in de concepten van moderne stijlen.

   Bestaande alternatieven

   Elektrische panelen voor huisverwarming

   Niet iedereen durft tegenwoordig infraroodpanelen te gebruiken. Als een eenvoudiger en vertrouwder alternatief kunnen elektrische en waterthermische panelen worden gebruikt..

   De eerstgenoemden produceren warmte door elektriciteit om te zetten. Het gebruik ervan is geschikt wanneer er geen manier is om leidingen met koelvloeistof naar een aparte ruimte te brengen. Verschillende kracht, verschillende maten, verschillende materialen die bij de productie worden gebruikt – de keuze is enorm. Daarom zal het gemakkelijk zijn om iets specifieks voor jezelf te kiezen..

   Er zijn ook elektrische panelen te koop, die een “symbiose” zijn van een radiator en een convector. Ze zijn meestal uitgerust met twee verwarmingselementen, waarvan de ene infraroodwarmte genereert en de andere convectiestromen..

   Waterverwarmingspanelen zijn conventionele paneelradiatoren die zijn aangesloten op een algemeen verwarmingssysteem of op een tapwatersysteem. Het meest populaire apparaat zijn met water verwarmde handdoekrekken. Ze zijn zeer eenvoudig te monteren en “live” in stand-alone systemen. Ze zijn kwetsbaar in centrale verwarmingssystemen. Zeer vaak treedt een defect van waterpanelen op vanwege de slechte kwaliteit van de koelvloeistof, evenals vanwege drukschommelingen.

   Maar de levensduur kan worden verlengd door een adapter aan te sluiten – een tussenwarmtewisselaar. Het wordt parallel op het paneel aangesloten.

   Soorten verwarmingselementen, voor- en nadelen, welke te kiezen?

   Houd er bij het kiezen van een infraroodstraler rekening mee dat de modellen verschillen in de schaal waarin het verwarmingselement wordt geplaatst. Het kan van metaal, kwarts of keramiek zijn..

   Halogeen

   Het apparaat ziet eruit als een halogeenlamp die in het infraroodbereik werkt. In de binnenholte van het product bevindt zich een filament, dat is gemaakt van koolstofvezel of wolfraam.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Wanneer de gloeidraad wordt verwarmd, komt infraroodenergie vrij met daaropvolgende overdracht naar de buis.

   De eigenaardigheden van halogeenlampen zijn onder meer de emissie van licht met een gouden tint, die de ogen irriteert. Om het effect te elimineren, passen een aantal fabrikanten een speciale samenstelling toe.

   Maar zelfs dit is niet het grootste nadeel. Halogeenverwarmers zenden korte golflengten uit die gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid. Daarom is het beter om dergelijke apparaten te weigeren..

   Micathermisch (buisvormig)

   Dit type verwarmingselement is gemaakt van metaal en impliceert structureel het gebruik van een keramisch element..

   Voordelen – betrouwbaarheid, gebruiksgemak en een grote bron. Het nadeel is de aanwezigheid van licht knetteren.

   De reden voor het gekraak is het verschil in de thermische uitzettingscoëfficiënten van de aluminium behuizing en de stalen spoel.

   Controleer bij het kiezen van een IR-verwarmer van dit type de parameters van het verwarmingselement, de kwaliteit van de behuizing, isolator, folie en emitter. Zo’n apparaat is de beste optie voor continu gebruik..

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Film infrarood analogen

   Ze worden voornamelijk gebruikt als infrarood warme vloeren, maar kunnen ook worden gebruikt als elementen voor individuele verwarming. Film-infraroodstralers worden meestal aan de muur gemonteerd. Vaak gebruikt in badkamers.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Element isolator

   Bij langdurig gebruik kan het lichaam van de infraroodverwarmer oververhit raken boven 95 graden. Om het probleem te voorkomen, is een isolator geïnstalleerd, die van verschillende typen is..

   Het meest voorkomende product is het basalttype. Het is vooral belangrijk dat er geen schadelijke additieven in zitten, omdat dergelijke componenten bij verhitting giftige formaldehyde afgeven, wat gevaarlijk is voor het menselijk lichaam..

   Houd er rekening mee dat de thermische isolator is goedgekeurd voor gebruik in de voedingsindustrie, wat de veiligheid van het product garandeert. Bestudeer hiervoor het hygiënecertificaat – het moet dienovereenkomstig worden gemarkeerd. Op eerste verzoek van de koper is de verkoper verplicht een document te overleggen.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Gas infraroodstralers

   Het werkingsprincipe van een gas-infraroodverwarming is vergelijkbaar in het eindresultaat met een elektrische – het straalt ook stralingswarmte uit in het infraroodbereik. Maar om het te maken, wordt een keramische plaat gebruikt. Het wordt verwarmd door een toevoer van aardgas en lucht die samenkomen in een mengkamer waar vlamloze verbranding plaatsvindt. Hierdoor wordt de hoofdwarmte overgedragen op de poreuze keramische plaat. Verwarmd keramiek begint infrarode stralen de kamer in te zenden.

   Dit type apparatuur is mobieler omdat het vanuit een cilinder werkt. Deze laatste wordt naast of kan worden verwijderd van het apparaat dankzij een lange slang. Door het ontwerp van sommige kachels kunt u de cilinder in het lichaam verbergen.

   Op vorm en type zijn gas-infraroodstralers:

   • huishouden (huis, datsja);
   • wandelen (voor tenten);
   • op een hoog rek (voor straatcafés, observatiedekken).

   Laten we, nu we het werkingsprincipe van de belangrijkste soorten van deze apparatuur begrijpen, eens kijken naar de voor- en nadelen van infraroodverwarmers ten opzichte van olie- of convectieverwarmers. Zo maak je de juiste keuze voor het verwarmen van een appartement, huis, open ruimte of werkplek..

   Gezien de lage prevalentie en het enigszins afwijkende werkingsprincipe van gasmodellen, zullen we hun vergelijking weglaten en ons concentreren op elektrische kachels.

   Hoe kies je het juiste IR-paneel?

   Infraroodpanelen: voor- en nadelen van IR-verwarming, soorten wandapparaten, doe-het-zelf installatieregels

   Er zijn een aantal parameters waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van elektrische verwarmingssystemen:

   • Kamer gebied;
   • Plafondhoogte;
   • Warmteverlies;
   • Brontype: hoofd, aanvullend.

   Het benodigde vermogen van de apparatuur wordt berekend met de formule:

   P = S × H × K

   P – Benodigd vermogen van de apparatuur;

   S – Kameroppervlakte, m2;

   H – Hoogte kamer m;

   K – Geschat warmteverlies, rekening houdend met de veiligheidsfactor W / m³.

   Voor ruimtes met standaard thermische isolatie, waar het apparaat als belangrijkste warmtebron nodig is (K = 30-40 W / m³).

   Als extra bron van ruimteverwarming (K = 20-30 W/m³).

   U kunt het benodigde vermogen voor uw doelbehoeften van het apparaat achterhalen volgens kant-en-klare berekeningen. Gebruik de onderstaande tabel voordat u infraroodverwarmingspanelen koopt:.

   Convectorvermogen, W

   Hoofdverwarmingsbron

   Extra warmtebron

   400

   Tot 4m

   Tot 8m

   600

   5 – 6m

   9 – 12m

   800

   7 – 8m

   13 – 16m

   1000

   9 – 10m

   17 – 20m

   1200

   11 – 12m

   21 – 24m

   1400

   13 – 15m

   25 – 28m

   2000

   Tot 22m

   Tot 40m

   Op basis van de tabelgegevens kunt u eenvoudig onafhankelijk het vermogen van de zender selecteren, wat het meest effectief is voor uw bedrijfsomstandigheden..

   Selectieregels

   Het gebruik van dergelijke apparaten is een efficiëntere manier om uw eigen huis te verwarmen. Maar je moet weten hoe je de juiste apparatuur kiest. Allereerst moet u beslissen voor welk doel het apparaat zal worden gebruikt..

   Als u een model nodig heeft dat de belangrijkste verwarmingsbron zal zijn, moet u allereerst op het vermogen letten. Het is wenselijk dat het apparaat minimaal 100 W/m2 heeft. Als in een stadsappartement de plafondhoogte meer dan 3,5 m is, moet u zich concentreren op de norm van 120-130 W / m². m.

   infrarood_afbeelding

   U moet voorzichtiger zijn bij het kiezen van panelen, uitgaan van uw behoeften

   Er zijn nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de keuze van een infraroodstraler:

   1. Binnen muren. Hun type, evenals de aanwezigheid van isolatiestructuren op hun oppervlak.
   2. Beglazing kwaliteit. Hierbij maakt het uit welk type raam er in de openingen is geplaatst, hoe effectief de vleugels tegen het kozijn worden gedrukt, of er energiebesparend glas in de producten aanwezig is.
   3. Kenmerken van het plafond. Wat is de staat van het plafond, dat zich bovenaan bevindt – een ander appartement of een dak?.

   Al deze factoren hebben een grote invloed op het warmteverlies in de ruimte..

   Subtiliteiten naar keuze

   Afhankelijk van het verwarmde gebied en de bedrijfsomstandigheden wordt het aantal verwarmingen berekend. Voor een kleine kamer is één apparaat geïnstalleerd, voor werk op grote oppervlakken – meerdere. Bij het kiezen van een model wordt rekening gehouden met een aantal indicatoren.

   1. Voordat u een plafond-infraroodstraler kiest, wordt bepaald op welk gebied deze moet werken. Voor industriële, kantoor- en magazijnruimten met een groot gebied worden krachtige lichtverwarmers gekozen.
   2. Een belangrijke indicator is de staat van het plafond. Balken, vloeren, spanconstructies moeten het gewicht van het model dragen.
   3. De hoogte van het plafond moet zorgen voor een normale warmtestroom.
   4. Type warmtedrager.
   5. Kies voor plafondmontage lichtgewicht modellen met een aluminium behuizing, filmapparaten.
   6. De aanwezigheid van een afstandsbediening, een oververhittingssensor, een thermostaat in het monster. Met deze apparaten wordt modelonderhoud vereenvoudigd..
   7. Meerdere modellen zijn op een groot oppervlak geïnstalleerd.

   Afhankelijk van de selectieregels gaat het apparaat lang mee en is het stroomverbruik minimaal..

   Subtiliteiten van installatie

   Kachels worden parallel aan ramen, deuren, buitenmuren geïnstalleerd. Als u van plan bent meerdere apparaten te installeren, maak dan een berekening om een ​​gelijkmatige verwarming van de kamer te garanderen.

   Eén verwarming, geïnstalleerd aan het plafond op een hoogte van 2,5 m, werkt gemiddeld over een oppervlakte van 20 m². Er zijn hangende kachels en inbouwmodellen te koop.

   Belangrijke tips voor het kiezen van een apparaat

   Begrijp dat bij het kiezen van een infraroodstraler de prijs niet het belangrijkste criterium mag zijn. Veel mensen kiezen voor modellen met de laagste kosten, maar ze zijn van slechte kwaliteit en falen snel..

   Bovendien besparen fabrikanten van dergelijke apparaten op contactverbindingen, die tijdens bedrijf kunnen leiden tot vonken, kortsluiting in het circuit en zelfs brand..

   Natuurlijk brengt het gebruik van elk elektrisch apparaat risico’s met zich mee, maar als de infraroodstraler van hoge kwaliteit is gemaakt, is het gevaar minimaal..

   Let bij het kiezen van een apparaat op een aantal criteria:

   • Land van fabrikant;
   • Kamer grootte;
   • Stroom;
   • Type (huishouden, industrieel);
   • De aanwezigheid van een thermostaat;
   • Mogelijkheid tot bediening vanaf de afstandsbediening;
   • Vochtbeschermingsniveau (waterbestendigheid);
   • Bedrijf.

   Elk van de bovenstaande criteria is van belang.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Let op de fabrikant

   Wanneer u een infraroodstraler koopt, wilt u een product van hoge kwaliteit kopen dat een lange levensduur heeft en jarenlang regelmatig dienst doet. Maar welk bedrijf kan het product beter kopen??

   De optimale oplossing is om een ​​product uit Europa te kopen, maar je zult er een groot bedrag voor moeten betalen. Daarnaast hebben grote Europese fabrikanten fabrieken in China, waar de goederen worden geproduceerd..

   Na verloop van tijd worden daar ook componenten besteld, wat leidt tot een afname van de kwaliteit van producten. Daarom is het de moeite waard om bij het kopen op het land van herkomst te letten..

   De belangrijkste fabrikanten zijn UFO, Ballu, Saturn, Ecostar, Sinbo, Zubr en anderen..

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   We inspecteren het lichaam van het product

   Let bij het kopen van een infraroodstraler op de staat van het lichaam. Het moet gemaakt zijn van hoogwaardig materiaal, wat een extra veiligheidsgarantie is.

   Voorheen werd alleen staal gebruikt, maar moderne modellen gebruiken aluminium behuizingen. Hun voordelen zijn modern uiterlijk, betrouwbaarheid, lichtheid en schoonheid..

   Let bij het onderzoeken van het apparaat op de volgende punten:

   • De aanwezigheid van verf aan de binnenkant van de behuizing (het zou niet moeten zijn).
   • Aanwezigheid van sporen van corrosie op het oppervlak. Dit geeft aan dat er na verloop van tijd roest aan de buitenkant zal verschijnen. Als gevolg hiervan zal het uiterlijk worden verwend..

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   We kijken naar het vermogen, welk cijfer zou optimaal moeten zijn?

   Bij het kiezen van een infrarood kachel voor een garage, huis, kas, appartement of kippenhok is het belangrijk om het juiste vermogen te kiezen. Een eenvoudig principe werkt hier. 10 vierkante meter meter van de kamer is goed voor 1 kW vermogen.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   In het ideale geval wordt aanbevolen om verwarmingseenheden met een kleine gangreserve te kopen als er geen andere verwarmingstoestellen in de kamer zijn..

   De noodzaak om het vermogen te verhogen is te wijten aan het verlies van warmte door plafonds, raamopeningen en muren. Als het product wordt gebruikt als een extra verwarmingsapparaat, wordt het vermogen berekend rekening houdend met de bedrijfsomstandigheden. Er moet ook rekening worden gehouden met warmteverliezen..

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Moet je letten op 300 W kachels? Hun voordeel is het gebruiksgemak, maar ze zijn geschikt voor kleine kamers, garages, kelders of andere kamers die kortstondig moeten worden verwarmd..

   Zijn?

   Dergelijke kachels zijn niet schadelijk voor de mens, maar als ze soepel werken bij hoge temperaturen, zullen er nog steeds gezondheidsproblemen optreden. Het effect zal hetzelfde zijn alsof je de hele dag onder de brandende zon zou zitten, alleen word je niet bruin, maar de huid zal veel vocht verliezen, omdat zweet geen tijd heeft om vrij te komen, de huid zal beginnen te verkleuren afpellen.

   Experts raden aan om alleen in kleding op te warmen in de buurt van een infraroodverwarming. Er zijn modellen voor hoge temperaturen die zijn uitgerust met een spiraalvormig verwarmingselement. Dergelijke oplossingen kunnen niet alleen de huid uitdrogen, er is een groot risico op brandwonden als u per ongeluk de reflector aanraakt. Ondanks het feit dat in moderne modellen kachels het verwarmingselement is afgesloten met een beschermbuis, warmt het nog steeds goed op en kan het verbranden. Zelfs als er een speciale grill bovenop het verwarmingselement is geïnstalleerd, kunnen kleine kinderen uit interesse hun hand naar binnen steken..

   Beoordeling van zuinige paneelverwarmers met een laag verbruik

   Thermische panelen voor verwarming in huis

   Met de komst van de herfst wordt de temperatuur in appartementen en huisjes niet erg comfortabel. De centrale verwarming is nog niet gestart en het is al merkbaar koel buiten. Het is niet verwonderlijk dat velen zich van tevoren proberen voor te bereiden op dit fenomeen, om een ​​​​effectieve verwarming te krijgen.

   De paneelverwarmer is een van de meest efficiënte apparaten op de markt, die relatief recent verscheen, maar al een hoge populariteit heeft bereikt. De paneelconstructie is te danken aan het feit dat deze de beschikbare ruimte volledig kan benutten.

   Tijdens de installatie neemt het paneel een minimum aan ruimte in beslag, kan het op het oppervlak van een plafond of muur worden geïnstalleerd, terwijl het wordt gekenmerkt door een indrukwekkend oppervlak, dat de warmteoverdrachtscoëfficiënt verhoogt.

   Moderne technologieën

   Zuinige paneelverwarmers met een laag energieverbruik worden gepresenteerd in verschillende groepen.

   Modellen voor wandmontage van koolstof-infrarood

   Verwarming wordt uitgevoerd door een intern element op koolstofbasis. Het werkingsprincipe is gebaseerd op de productie van infraroodstraling, waardoor de overdracht van thermische energie wordt uitgevoerd. Tot op zekere hoogte vindt ook het effect van convectie plaats, de koude lucht van de kamer komt in contact met het verwarmde oppervlak van het apparaat, stijgt natuurlijk naar boven en er is een constante circulatie van luchtmassa’s. De massa van deze apparaten is klein, wat de installatie vereenvoudigt.

   Een extra kenmerk – tijdens bedrijf worden anionen gegenereerd, dat wil zeggen negatief geladen deeltjes die het microklimaat van de kamer verbeteren, bijdragen aan de effectieve afzetting van stof.

   Het buitenste vlak van het apparaat bereikt een maximale temperatuur van 80 graden, dat wil zeggen dat de verbranding van stof en zuurstof niet plaatsvindt, maar u kunt brandwonden krijgen als u er onzorgvuldig mee omgaat. Als er kinderen thuis zijn, wordt de installatie uitgevoerd met inachtneming van deze functie. Moderne aanpassingen van deze techniek worden aangevuld met temperatuurregelaars, waardoor de microklimaatinstellingen worden aangepast en het energieverbruik wordt verminderd. Je kunt ze echter alleen zien op apparaten met een hoog vermogen, vanaf een kilowatt.

   Kwartspaneel

   De basis van de kast is gemaakt van kwartszand en aan de binnenkant bevinden zich verschillende metalen spiralen. Eerst wordt de inhoud van het paneel direct verwarmd, het begint warmte te verzamelen en naar de kamer over te brengen. Deze functie verklaart de aanzienlijke thermische traagheid van het apparaat; volledige verwarming vindt pas na 25 minuten plaats. Desalniettemin legt dezelfde functie uit dat het paneel geleidelijk afkoelt, zelfs als het is uitgeschakeld, kan het de kamer verwarmen..

   Helaas is dit niet de beste optie als het gezin kleine kinderen heeft, omdat het oppervlak tot 95 graden wordt verwarmd, dus u moet ofwel de installatie op een ontoegankelijke hoogte uitvoeren, of zorgen voor een beschermend scherm..

   De stijging van de luchttemperatuur in de ruimte wordt voornamelijk bereikt door convectie, maar er vindt ook infraroodstraling plaats. In feite kan dit apparaat worden toegeschreven aan de categorie elektrische convectoren, maar de verbetering met kwartszand maakte het mogelijk om de traagheid te vergroten en de oppervlaktetemperatuur te verlagen, zodat stof en zuurstof niet worden verbrand..

   Verwarming foto’s

   De meest ongewone huishoudelijke apparaten. In feite zijn het apparaten met koolstofelementen, maar het buitenoppervlak is versierd met een tekening of foto, dus ze zien er niet uit als utilitaire apparaten, maar als schilderijen..

   Klassieke opties

   Meer traditionele apparaten, die al tientallen jaren bekend zijn, worden ook geproduceerd in de vorm van panelen:

   • Radiator van het modulaire type. Structureel lijkt dit apparaat sterk op een analoog van waterverwarming, maar is bedoeld voor autonoom gebruik. Meestal werkt het apparaat volgens een “droog” principe, dat wil zeggen, er zijn stalen staafverwarmers aan de binnenkant.
   • Type kachel-convector paneel. Vanuit ontwerpoogpunt is dit een vrij eenvoudig apparaat, met aan de binnenkant een warmtewisselaar en aan de buitenkant is er een convectiekamer, die ook de functie van bescherming vervult, het algehele uiterlijk van de apparatuur vormt. Het werkingsprincipe is volledig gebaseerd op convectie. Moderne aanpassingen zijn vrij zuinig, maar ook volkomen veilig, de verwarming van de behuizing bereikt een maximum van 60 graden, dat wil zeggen dat het onmogelijk is om te verbranden. Houd er rekening mee dat het 20-30 minuten duurt om de ingestelde temperatuur in de kamer te bereiken met behulp van deze techniek, u moet niet rekenen op direct werk.

   Standaardmodellen zonder thermostaat

   1. Almac IK16

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Dit apparaat kan een kamer opwarmen met een totale oppervlakte van maximaal 25 vierkante meter. Tegelijkertijd varieert het vermogen van het apparaat van 1500 tot 2000 W. Er is een vochtbeschermingsfunctie. Het apparaat wordt mechanisch bestuurd. Ook is er zo’n handige functie als een timer. Dit betekent dat u de gewenste opwarmtijd kunt instellen, ook als u niet op de knoppen drukt..

   2. RESANTA ICO-1500

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Dit apparaat heeft een vermogen van ongeveer 100 watt. Daarnaast is er een mechanische regelfunctie en oververhittingsbeveiliging. Het voordeel van dit model is de mogelijkheid van eenvoudige installatie, omdat alle benodigde bevestigingsmiddelen al in de set zitten. De kosten van een dergelijk apparaat in Rusland zijn gemiddeld 3500 roebel.

   3. NeoClima IR-08

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Een apparaat met een vermogen van 2000 watt. Er is een functie van bescherming tegen oververhitting en vocht. Heeft een zwart laconiek design met chromen accenten. Er is een functie van zowel aanraakbediening als bediening met behulp van de afstandsbediening. De kosten van het apparaat zijn 5.000 roebel.

   4. Ballu BIH-APL-1.0

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Het is een koolstofvezelverwarmer die een oppervlakte van maximaal 25 vierkante meter kan beslaan. Tegelijkertijd is het vermogen 800 watt. Het apparaat heeft positieve recensies gekregen vanwege het feit dat het zowel mechanische als aanraakbediening heeft met behulp van de afstandsbediening. Ook heeft het, net als zijn voorgangers, een functie van bescherming tegen oververhitting en overmatig vocht. De kosten op de markt zijn gemiddeld ongeveer 3.000 roebel.

   Plafond met thermostaat

   1. Timberk TCH A5 800

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Een apparaat dat een oppervlakte tot 20 vierkante meter aankan. Het vermogen is 1000 watt. Heeft een witte tint, aangenaam koud halogeenlicht. Voorzien van elektronische regelfunctie, ingebouwde timer en oververhittingsbeveiliging. Het heeft positieve recensies gekregen vanwege de duurzaamheid en het installatiegemak. De kosten bedragen ongeveer 7000 roebel.

   2. Timberk TCH A5 1500

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Een heater die een oppervlakte van 16 vierkante meter aan kan. Vermogen 1.500 Watt. Timerfunctie, bescherming tegen vocht en oververhitting. Het apparaat is gemaakt in een laconieke witte kleur. Werkt stil en stil. Daarnaast is er een functie voor het toevoeren van geïoniseerde lucht, evenals een ingebouwd koolstoffilter. De kosten op de markt zijn 5000 roebel en veel positieve recensies van kopers.

   3. Pioen Thermo Glas P-10

    Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

    Een heater die een oppervlakte tot 30 vierkante meter aan kan. Vermogen 2000 W. Elektronische besturing, evenals aanraking. Er is een display waarmee je op afstand functies en temperatuur kunt aanpassen. Er is ook een zelfinclusiefunctie, een wekker. Een zeer functioneel en tegelijkertijd mooi apparaat dat een echte versiering van je interieur zal worden.

   Berekening van het minimaal benodigde vermogen

   Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een apparaat moet worden geselecteerd op basis van zijn vermogenskenmerken. Maar hoe te begrijpen dat het apparaat echt kan omgaan met de ruimte waarin u het plaatst?.

   Dus in uw berekeningen moet u er rekening mee houden dat 100 watt verwarmingsvermogen op één vierkante meter van de kamer moet vallen..

   Dat wil zeggen, als u een apparaat koopt voor een kamer van 20 vierkante meter, dan zou het vermogen gemiddeld 2000 watt moeten zijn. Zo’n berekening is vrij eenvoudig en stelt u in staat te begrijpen welke eenheid u nodig heeft, zelfs in een winkel..

   Voordelen van panelen

   Laten we de voordelen samenvatten die alle paneelverwarmers kenmerken, ongeacht het type verwarmingselement:

   • Ruimte besparen in de kamer, omdat de ongebruikte vlakken van de muren en het plafond worden gebruikt voor installatie;
   • Stijlvolle uitstraling;
   • Maakbaarheid, energiebesparing;
   • Makkelijk te installeren;
   • De mogelijkheid om verder te decoreren en te verbergen onder beschermende panelen zonder afbreuk te doen aan de efficiëntie, indien vereist door het interieur van de kamer.

   Als we het hebben over welke apparaten beter zijn, dan zal het niet mogelijk zijn om een ​​eenduidig ​​antwoord op deze vraag te geven. Het is noodzakelijk om elk van de situaties afzonderlijk te bekijken. Voor een stadsappartement is het bijvoorbeeld de moeite waard om een ​​infraroodoptie te kiezen die optimaal is voor continu gebruik, wat de efficiëntie aantoont. Voor periodiek gebruik op het platteland of in een landhuis is een convector beter geschikt.

   Prijs

   U kunt eigenaar worden van dergelijke modellen voor een bedrag van 2000 roebel. en tot 25 duizend. Hoe meer functionaliteit het apparaat heeft, hoe laconieker het ontwerp en hoe beter de materialen, hoe duurder het zal zijn. Gemiddeld kun je een goed apparaat kopen voor 5-7 duizend roebel.

   Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van een apparaat??

   Bij het kiezen van een apparaat moet u naast kosten en uiterlijk op verschillende punten bouwen:

   1. Plafondtype: geschorst of niet. Want als het plafond scharnierend is, moet je het apparaat kiezen dat zo licht mogelijk is.
   2. Denk ook eens aan de kwestie van macht.
   3. Het vermogen om te controleren. Want als je een mechanisch bestuurd apparaat kiest, moet je ernaar reiken, en dit is niet altijd beschikbaar.

   Warm wandsysteem – verwarmen op een nieuwe manier

   Paneelverwarming in de muur, zoals in het “vloerverwarming” systeem, kan water of elektrisch zijn.

   • het watersysteem omvat collectoren die zijn verbonden door buizen waardoor water stroomt en warmte afgeeft aan de wanden;
   • in het geval van een elektrisch systeem worden elektrische verwarmingskabels gebruikt.

   Beide manieren om een ​​ruimte te verwarmen hebben zowel voor- als nadelen. De verwarmde wanden stralen heel zacht warmte de ruimte in en laten geen stof drijven. Het nadeel kan de hoge installatiekosten zijn en het onvermogen om hoge meubels bij de muren te plaatsen. Een apart punt zijn de vereisten voor thermische isolatie van verticale scheidingswanden.

   De geschiedenis van het idee

   Is het iemand opgevallen dat zelfs bij een hoge temperatuur in de kamer, als er tocht op de vloer is, het nog steeds koud is. Of intuïtief wil je de ijsmuren niet aanraken.

   Misschien is dat de reden waarom alle huizen met een interieurdecoratie van hout ongewoon gezellig aanvoelen. Het punt zit natuurlijk niet in het materiaal, het is gewoon dat het hout warm aanvoelt en het lichaam het voelt.

   Door dergelijke momenten op te merken, hebben de ontwerpers een verwarmingssysteem ontwikkeld “warme muren voor het huis” en “warme vloer”.

   Het idee is natuurlijk niet nieuw, en in alle huizen van het oude gebouw, waar ovens waren, werd verwarmingstechnologie gebruikt met een grof verwarmde muur die door de kamers van het gebouw liep.

   Dit was mogelijk door een complex schoorsteensysteem te creëren met veel kanalen in deze muur. Later, in de jaren 60, werd een project ontwikkeld voor de constructie van huizen met meerdere verdiepingen van panelen van betonelementen met kanalen erin..

   Het moest er doorheen (en er waren eigenlijk werkende objecten) een koelvloeistof in de vorm van hete lucht..

   Het project werd niet wijdverbreid vanwege de complexiteit van het installeren van de panelen, die nauwkeurig moesten worden uitgelijnd en de verbindingen ertussen goed moesten worden afgedicht. Maar het principe zelf werd de voorloper van moderne technologieën voor het organiseren van warme muren..

   Onderhoud

   Alle verwarmingssystemen hebben controle en onderhoud nodig. Warmwaterwanden onderscheiden zich van conventionele warmwaterverwarming door een groot vloeistofvolume..

   In de regel wordt water in standaardradiatoren zelden ververst, maar ze bevinden zich slechts op enkele plaatsen in de kamer. Warm muurkanaalsysteem doordringt grote oppervlakken.

   Gezien de laatste ontdekkingen van wetenschappers op het gebied van energie, kan straling van vuil water biologische organismen remmen en hun immuniteit verzwakken. Daarom is het raadzaam om elk seizoen het water in het systeem te verversen..

   Tijdens bedrijf is het noodzakelijk om de automatische ontluchtingsapparaten periodiek te controleren. Ze kunnen lekken. Het is ook noodzakelijk om de druk in het systeem te bewaken en de retourtemperatuur te regelen..

   Als het niet genoeg opwarmt, zet u de hoogste snelheid op de circulatiepomp, waardoor de luchtsluizen worden verdreven. Het is raadzaam om hetzelfde te doen tijdens langdurige stroomstoringen..

   Efficiëntie van het warme wandsysteem

   Efficiëntie van het verwarmingssysteem met warme muren

   Evaluatie van de effectiviteit en functionaliteit van het systeem kan worden gedaan door de voor- en nadelen van warmwatermuren op een rij te zetten. De belangrijkste voordelen van het complex zijn:

   1. Gebrek aan verwarmingsapparaten;
   2. Hogere warmteafgifte dan vloerverwarming;
   3. Verminderd materiaalverbruik;
   4. Het is mogelijk om het netwerk als koelsysteem te gebruiken;
   5. Mogelijkheid tot zelfmontage.

   De afwezigheid van apparaten maakt ruimte in de kamer vrij, maar het totale oppervlak wordt verkleind vanwege de totale dikte van de “taart” van de structuur.

   Verhoogd thermisch vermogen wordt bereikt door de watertemperatuur te verhogen tot 70C en het verschil tussen de directe en retourwarmtedrager te vergroten tot 150C. Deze indicatoren overtreffen de vergelijkbare temperatuurkarakteristieken van het vloersysteem, beperkt door de oppervlaktetemperatuur van de vloerbedekking, wat comfortabel is voor de mens..

   De dikte van de pleisterlaag is meestal altijd kleiner dan de dikte van de dekvloer. Dienovereenkomstig neemt de thermische weerstand af – verwarming vindt sneller plaats en met minder warmteverbruik. Door deze indicatoren wordt een betere warmteoverdracht bereikt..

   Veel mensen praten over energiebesparing bij het gebruik van warmwatermuren als hoofdverwarming. Deze kwestie vereist meer gedetailleerde overweging, aangezien de uitspraken over de economie van het systeem onjuist zijn..

   Bij warme muren wordt het pompvermogen niet verminderd, dat wil zeggen dat er geen energiebesparing is. Het kan zelfs nodig zijn om het vermogen te verhogen, omdat de hydraulische weerstand van het systeem aanzienlijk toeneemt.

   Dit komt doordat elk circuit verticaal is georiënteerd en minimaal 2 meter waterkolom toevoegt aan de totale weerstand van het systeem. De totale waarde van de waterkolommen van alle circuits legt een serieuze correctie op aan de vereiste opvoerhoogte van de pompeenheid, waarvan de prestaties direct afhangen.

   De stelling over besparingen door het stralingskarakter van warmteoverdracht (en door deze verlaging van de temperatuur in de ruimte met 1 – 20C) en de afwezigheid van convectieve warmteoverdracht is eveneens onjuist. De stralingswarmteoverdracht is bij een warme muur groter dan bij warme vloeren – maar convectie is niet opgeheven. De lucht komt ook in contact met het verwarmde wandoppervlak, ontvangt warmte en stijgt op, wordt vervangen door koude lucht.

   Dit komt trouwens door het ontbreken van de noodzaak van de aanleg van circuits met een hoogte van meer dan 2 meter..

   Op basis van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat warmwaterwanden geen uitstekend rendement hebben en qua rendement vergelijkbaar zijn met radiatorverwarming. Maar in vergelijking met radiatorsystemen geeft een warme wand een meer uniforme warmtestroom en een hoogwaardige blokkering van de weg naar warmteverliezen..

   Het materiaalverbruik voor de installatie van inbouwverwarming aan de muur is minder dan in de vloerconfiguratie van het systeem. Dit wordt bevestigd door berekening. Het debiet van pijpleidingen met een legstap van 200 mm ligt in het bereik van 4 – 5 meter per 1 vierkante meter leggen.

   Voor een ruimte met een oppervlakte van 100 m2 is de benodigde gemiddelde hoeveelheid leiding 100 x 4,5 = 450 meter.

   In dit geval is de lengte van de omtrek van de kamer 40 meter, de breedte van de contouren (in het geval van een warme muur – de hoogte) – 2 meter. Het aantal leidingen wordt dan: 40 x 2 x 4,5 = 360 meter. De materiaalbesparing is bijna 100 meter.

   Het is moeilijk te zeggen over het gebruik van leidingen van het inbouwcomplex voor ruimtekoeling. Hiervoor is het noodzakelijk om berekeningen uit te voeren, omdat er zeer weinig feitelijke gegevens zijn. In dit geval moet rekening worden gehouden met de mogelijkheid van condensvorming, de werkingsmodi van de mengeenheid – deze is immers gericht op werk bij verwarming, met andere temperaturen van de werkomgeving.

   Het systeem van warmwatermuren heeft de volgende nadelen:

   1. Vermindering van het interne volume van gebouwen;
   2. Moeilijkheden bij het installeren van elektrische bedrading;
   3. Vereisten voor plaatsing van meubels;
   4. Ongelijkmatige verwarming van de kamer.

   Ongelijkmatige verwarming van kamers wordt vaak geëgaliseerd door de constructie van verwarmingscircuits bij de constructie van scheidingswanden tussen kamers. In dit geval zal het circuit aangrenzende kamers in verschillende mate verwarmen, afhankelijk van de ligging van de leidingen ten opzichte van elke kamer..

   Ingebouwde verwarming op basis van water-vloerverwarming – de oorspronkelijke configuratie van het verwarmingssysteem. Het heeft zowel voor- als nadelen. De behoefte aan toepassing hangt af van de specifieke wensen van de eigenaar van het verwarmde pand, de vereiste bedrijfs- en plaatsingsomstandigheden. Wandinbouwverwarming is goedkoper om te installeren, maar watervloeren zijn nog steeds aanzienlijk populairder. Het meest toepasbare systeem van warme wanden in ruimtes met beperkte hoogte, het kan efficiënt werken op objecten met verhoogde vloerbelasting (geen noodzaak voor het aanleggen van een krachtige dekvloer)

   Afwerking “warme muren”

   Na installatie van het wandverwarming (koel)systeem wordt deze getest. Tijdens deze is het raadzaam om water te gebruiken om lekkages nauwkeurig te identificeren. Bij testen met lucht bestaat het risico op onjuiste resultaten, omdat drukverliezen mogelijk zijn door de rubberen afdichtingen van de verbindingselementen van de klep.

   Na de bovenstaande bewerkingen met de “natte” installatiemethode, wordt pleisterwerk uitgevoerd. De eerste laag pleister wordt op de muur aangebracht en op één niveau uitgelijnd met de buis, vervolgens wordt het gipsgaas aangebracht en wordt de tweede laag aangebracht. De maximale dikte van de pleister boven de buis mag niet meer zijn dan 3 cm, het minimum – 1 cm

   Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat bij het uitvoeren van deze werken het verwarmingssysteem onder druk moet staan ​​op het niveau van 1,5 van de bedrijfswaarde. Hierdoor kan in de toekomst de negatieve invloed van de lineaire uitzetting van de leiding worden vermeden..

   Tot slot kan de muur worden afgewerkt met tegels, steen, behang of geverfd. Gebruik echter geen materialen die de warmte niet goed geleiden, zoals bijvoorbeeld houten panelen of dik behang..

   Hetzelfde geldt voor het opruimen van de muren. Voor een effectieve warmteoverdracht moeten ze zo open mogelijk zijn en niet worden belemmerd door meubels. Als u bijvoorbeeld een foto moet ophangen, kan het vrij eenvoudig zijn om de positie van de buis te vinden om deze niet te beschadigen. Voor deze doeleinden is een herbruikbare thermofilm bedoeld, die door fabrikanten van stralingsverwarmingssystemen als extra accessoire wordt aangeboden..

   Natte en droge installatiesystemen

   De meest gebruikte technische oplossingen voor de installatie van wandverwarming zijn op twee manieren in te delen:

   1. “Natte” methode (met coating van verwarmingsbuizen met een laag pleister);
   2. “Droge” methode (met gipsplaatcoating).

   “Natte” manier

   Op deze manier wordt de installatie van leidingen in de buitenmuren gedaan. De buizen worden in een meander gelegd, bij voorkeur horizontaal, met een buisafstand van 15, 20 of 25 cm. Deze oplossing zorgt voor de meest efficiënte verwarming en het gebruik van de kleinste buigradii van de buizen.

   Warme muur - verwarming

   In gevallen waar de afstand tussen de leidingen 5 tot 10 cm is, moeten ze in de vorm van een dubbele meander worden geplaatst.

   Warme muur - verwarming

   Het is ook mogelijk om buizen in een kronkelende verticale vorm of zelfs in een slakvorm te leggen, maar dergelijke oplossingen kunnen bedrijfsproblemen veroorzaken in de vorm van luchtbellen..

   Warme muur - verwarming

   De meest gebruikte voor warme wanden zijn meerlagenbuizen X-PE / Al / PE-X en buizen gemaakt van PE-X of PE-RT polyethyleen met een diameter van 14 mm, de lengte van de spoel met de benadering van de verdeler moet niet groter zijn dan 80 m.

   De afstand van de buis tot aangrenzende muren, raam- en deuropeningen, vloer en plafond moet minimaal 10 cm zijn. De afstand tussen de montageprofielen mag niet meer zijn dan 50 cm.

   In het natte installatiesysteem wordt meestal gipspleister met lage thermische uitzetting gebruikt, dat wordt gekenmerkt door een hoge thermische geleidbaarheid en weerstand tegen temperatuur. De pleister wordt in lagen aangebracht. De eerste laag moet de verwarmingselementen bedekken en een dikte hebben van ongeveer 20 mm. Vervolgens wordt een kunststof- of glasvezelgaas met cellen van minimaal 7 x 7 mm in het gips geperst. Het gaas moet op een aangrenzende muur worden gerold. Het canvas wordt vervolgens bedekt met een andere laag pleister met een dikte van 10-15 mm. De totale pleisterlaag met buizen is ongeveer 40 mm.

   Het complete natte wandverwarmingssysteem is weergegeven in de figuur..

   muur verwarmingssysteem

   “Droge” methode

   De eenvoudigste versie van de installatie van een verwarmingssysteem “warme wanden” is de droge methode, wanneer leidingen tussen de profielen van de gipsplaatwand worden gemonteerd. Als alternatief kunt u de verwarmingsbuizen op de hellingen van het zolderdak leggen. Deze methode veroorzaakt bepaalde implementatieproblemen – bijvoorbeeld de noodzaak om groeven in het profiel te snijden voor installatie om de doorgang van verticale leidingen te garanderen. Bovendien moet bij de berekening rekening worden gehouden met de lage thermische geleidbaarheid van een dergelijke muur, omdat er een luchtlaag is tussen de leidingen en de gipsplaat..

   Voorbereiding en isolatie van muren

   Beschouw een voorbeeld van het installeren van warmwatermuren en vloeren met behulp van het voorbeeld van een bad met de bovenstaande omgevingsparameters. Eerst moet u beslissen over de locatie van het stoombad. De muren zelf hoeven niet hoog te zijn. Voorwaarde hiervoor is natuurlijk een perfect vlak en gepleisterd oppervlak. Het gebruik van een gassilicaatblok stelt u dus in staat om het gewenste resultaat te bereiken..

   Vervolgens wordt een thermisch isolatiepaneel van geëxtrudeerd polystyreenschuim geïnstalleerd, maar de bevestiging mag niet van plastic zijn, omdat de verwachte hoge temperatuur in de stoomkamer de bevestigingsmiddelen kan smelten. De beste optie zou zijn om de plaat op een speciaal schuim te “planten”. Bovendien is het nodig om voor een betere bevestiging tweemaal schuim op de plaat aan te brengen en het geëxtrudeerde polystyreenschuim ook tweemaal tegen de wand aan te drukken. Voorheen werd de muur ontstoft met een primer en behandeld met een waterdichtingslaag. Wat betreft de isolatie van de vloer, het verschil met de isolatie van de muur is dat er een polyethyleenfilm op het thermische isolatiepaneel van geëxtrudeerd polystyreenschuim wordt geplaatst.

   Vervolgens wordt een wapeningsnet gemonteerd. Er zijn twee montagemogelijkheden:

   1. Druk eenvoudig tegen het geëxtrudeerde polystyreenschuim. Dan is er geen opening tussen het gaas en het polystyreen..
   2. Bevestig met een chemische plug met twee ringen om een ​​afstand van ongeveer een centimeter tussen het gaas en het polystyreen te bereiken. Hierdoor kan de pijp verder van de muur worden geplaatst, hierdoor is het beter om de kamer op te warmen. Als een gasblok (of schuimblok) de basis vormt van het muurmetselwerk, moet een chemische deuvel worden gebruikt. In het geval dat een baksteen of ander materiaal wordt gebruikt, kunt u afzien van conventionele ankers als bevestiging. Volgens de techniek van het uitvoeren van het werk, is het handiger om eerst het gaas te snijden en vervolgens te repareren.

   Waar is dit type verwarming toepasbaar?

   Het “warme wanden” systeem is zo ontworpen dat het in elke ruimte technisch haalbaar is. Het is gemakkelijk te installeren op elke muur, natuurlijk, niet na grote reparaties en afwerking. De vraag is, zal dit type verwarming effectief zijn in een bepaalde kamer? Er zijn hier een aantal voorkeuren:

   • Ruimten waar een minimum aan apparatuur en meubilair het muurvlak blokkeren, zijn ideaal: auditoria, kantoorgebouwen, slaapkamers en gangpaden.
   • Plaatsen met een hoge luchtvochtigheid: sauna’s, wasserijen, baden, douches. Een dergelijke verwarming draagt ​​bij aan een goede droging..
   • Moeilijk uit te rusten ruimtes met andere verwarmingssystemen: garages, magazijnen, hangars, badkamers, zwembaden, werkplaatsen.
   • Als extra type verwarming op de bestaande, maar waarvan het vermogen niet voldoende is voor volledige verwarming.
   • In vestibules om een ​​thermische barrière te creëren.

   warm wandsysteem

   Lay-out van de contouren van warme muren

   Warmwatermuren en vloerverwarming - olymp.in portal

   Een horizontale slang heeft de voorkeur boven een verticale.

   De verdeling van warmwaterwanden wordt uitgevoerd met een horizontale of verticale slang. De methode van het leggen van slakken maakt het moeilijk om luchtsloten te verwijderen, dus wordt het niet gebruikt. De koelvloeistof beweegt van onder naar boven, van vloer tot plafond. Bij verticale bedrading is er een probleem met het verwijderen van lucht in de bovenste halve ringen. Het is gemakkelijker om lucht te verdrijven met horizontale verdeling. In tegenstelling tot vloerverwarming is de pijplegstap niet beperkt, aangezien temperatuurdalingen zijn toegestaan. Variabele toonhoogte kan worden gebruikt om een ​​kamertemperatuurverdeling te bereiken die dicht bij ideale omstandigheden ligt:

   • vanaf de vloer tot een hoogte van 120 cm worden buizen gelegd in stappen van 10-15 cm;
   • in het interval van 120-180 cm is de stap 20-25 cm;
   • boven 180 cm, kan de stap 30-40 cm zijn.

   De contour wordt onder de dekvloer of onder de gipsplaat geplaatst (natte en droge methoden).

   We hebben al beschreven hoe u vloerverwarming onder de dekvloer legt. Met de muren gebeurt alles op dezelfde manier, dus we zullen onszelf niet herhalen. Bij installatie met een droge methode, om het gebied van warmtewisseling te vergroten, wordt een vel gegalvaniseerd golfkarton aan de muur bevestigd. PEX-buis gemaakt met een van de naaimethoden (a, b, c) wordt in de groeven geplaatst. Gipsplaat wordt op het golfkarton geschroefd.

   Op warmwatermuren is het volgens beoordelingen absoluut noodzakelijk om een ​​​​aparte elektrische pomp te installeren. In een verticaal lagetemperatuurcircuit moet de snelheid van het verwarmingsmedium minimaal 0,25 m / s zijn. De waterdruk moet sterk genoeg zijn om alle lucht die zich in het systeem kan ophopen, eruit te persen. Vloerverwarming is trouwens verstoken van zo’n probleem, al is daar vaak ook een pomp voor nodig. Warme wanden zijn verbonden met het hoofdverwarmingssysteem via een verdeelunit, waarin thermostaten en een automatische ontluchter zijn geïnstalleerd.

   Installatie van warme muren in houten huizen is toegestaan. In dit geval is alleen de droge afwerkmethode geschikt. Het is niet nodig om golfkarton te gebruiken. Het is mogelijk om de contour tussen de latten te leggen, nadat de reflecterende isolatie eerder met folie in de kamer is gelegd. Tegelijkertijd is Penofol niet genoeg voor normale isolatie, het is slechts een scherm voor IR-stralen.

   Waterverwarming aan de muur heeft een aantal onmiskenbare voordelen in vergelijking met andere methoden om warmte naar een ruimte over te brengen..

   Belangrijkste voordelen:

   1. Warmteoverdracht van warme muren is 85% als gevolg van stralingswarmteoverdracht. Met een dergelijke warmtewisseling voelen mensen en huisdieren zich prettig in de kamer, ondanks het feit dat de temperatuur 1,5-2,5C lager is dan bij convectieve warmtewisseling. De convectieve component van warmte-uitwisseling overheerst bij verwarming met een radiator. Dat wil zeggen, door de temperatuur van 18-20 ° C in plaats van 21-22 ° C te handhaven, maken warme wandsystemen het mogelijk om per seizoen aanzienlijk brandstof te besparen (tot 11% voor een verwarmingswarmtegenerator (ketel).
   2. Door convectieve stromen tot een minimum te beperken, met wandverwarming, kunt u de stofcirculatie in de kamer verminderen en in de meeste gevallen volledig stoppen. Dergelijke omstandigheden verbeteren het microklimaat, vooral voor de menselijke ademhaling..
   3. Het warmteverlies van de kamer wordt gecompenseerd binnen het bereik van 150-180 W / m2. Dit zijn beduidend hogere tarieven ten opzichte van vloerverwarming (100 = 120 W/m2). Dergelijke processen zijn te wijten aan het feit dat de temperatuur van het aan het verwarmingssysteem toegevoerde water kan worden verhoogd tot 70 ° C om een ​​temperatuurverschil te verkrijgen tussen de aanvoerretourleiding in het warme wandsysteem, dat 15 ° C kan bereiken ( in warme vloeren is deze indicator beperkt tot 10 ° C).
   4. In vergelijking met waterverwarmde vloeren kunnen waterverwarmde wandsystemen worden weggelaten bij circulatiepompen met een lagere capaciteit, dit vanwege het grotere temperatuurverschil dat optreedt tussen de directe en retourleidingen..
   5. Bij wandverwarming wordt de leidingafstand door niets beperkt. Dit komt door de aanwezigheid van temperatuurverschillen tussen aangrenzende delen van het wandoppervlak. Deze verschillen hebben geen invloed op de gewaarwordingen van de persoon die in de kamer is..
   6. Bij gebruik van een variabele spoed van leidingen, in een systeem van warmwatermuren, wordt de warmteverdeling in de ruimte bereikt, wat bijna ideaal is. Hiervoor worden leidingen gelegd in secties 1-1,2 m van de vloer (stap 10-15 cm); op een sectie van 1,2-1,8 m vanaf de vloer – een trede van 20-25 cm en hoger dan 1,8 m – kan een pijpstap 30-40 cm bereiken Deze waarde is afhankelijk van de berekende gegevens over warmteverlies. In dit geval wordt de bewegingsrichting van het koelmiddel bijna altijd genomen van de vloeren naar het plafond..
   7. Aandacht! Het systeem van warmwatermuren behoort tot stralingswarmteoverdrachtssystemen, daarom wordt het niet aanbevolen om het op delen van muren te plaatsen die tijdens bedrijf door meubels worden bedekt..
   8. Het gebruik van een systeem van warmwaterwanden maakt het mogelijk om twee aangrenzende kamers met één lus te verwarmen. Om dit te doen, worden de scharnieren langs interne scheidingswanden gelegd, die zijn gemaakt van materialen met een relatief lage weerstand tegen warmteoverdracht (gewapend beton, baksteen).

   Warmwatermuren en vloerverwarming - olymp.in portal

   De kenmerken van het warme wandsysteem, die hieronder worden vermeld, bepalen de reikwijdte van de toepassing, waarbij deze verwarmingsmethode het maximale consumenten- en economische effect zal geven..

   De belangrijkste eigenschappen en voordelen van het vloerverwarmingssysteem – warme muren:

   • Het verwarmingselement is het gehele oppervlak van de vloer en wanden. Er zijn geen verwarmingstoestellen. Mogelijkheid tot efficiënter gebruik van de oppervlakte van woon-, kantoor- of ander pand;
   • Lage oppervlaktetemperatuur, die ongeveer + 25-28 ° is, voor SPA-zones tot 35 ° С
   • Uniform en gunstig voor de mens, vanuit het oogpunt van fysiologie, de temperatuurverdeling in de kamer langs de hoogte;
   • Hygiëne – een meervoudige vermindering van de hoeveelheid stof in de lucht van de kamer en daarmee van bacteriën, die vaak de oorzaak zijn van verschillende ziekten;
   • Warmte-energie besparen. In woongebouwen – 10-35%, en in kamers met hoge plafonds, bijvoorbeeld sportscholen, tentoonstellingspaviljoens, kerken, enz. – tot 50% en meer!
   • Optimale luchtvochtigheid in de ruimte;
   • In tegenstelling tot hete radiatoren (meer dan + 70 ° С), draagt ​​vloerverwarming niet bij aan het optreden van positieve luchtionisatie die ongunstig is voor de mens, wat een ondermaats effect heeft op de menselijke gezondheid;
   • In ruimtes waar constant mensen aanwezig zijn, is de maximale vloeroppervlaktetemperatuur volgens Europese normen + 27 ° С, en de gemiddelde temperatuur tijdens de verwarmingsperiode schommelt binnen het bereik van + 23-24 ° С.
   • Hoog draagcomfort. Bij het gebruik van wandverwarmingssystemen ontstaat het gevoel van thermisch comfort zelfs bij kamertemperatuur van 17-18 ° C. De kamertemperatuur kan met 2-3 ° C worden verlaagd.
   • Energiebesparing tot 12%. De temperatuur van de koelvloeistof is 30-35 ° C, dus warme muren zijn vanuit operationeel oogpunt een meer economische oplossing in vergelijking met andere watersystemen. en stelt u in staat om het jaarlijkse energieverbruik van het pand te verminderen.
   • Geen stofcirculatie. Door de lage waarde van convectieve stromen creëren wandverwarmingssystemen een minimale luchtverplaatsing in de ruimte. Tegelijkertijd is er geen circulatie van fijn verspreid stof, wat de longen spaart, vooral bij mensen met allergieën.
   • Hoge esthetiek, omdat er zijn geen verwarmingstoestellen. Bij het installeren van een wandverwarmingssysteem is het niet nodig om traditionele verwarmingssystemen te gebruiken. Dit vergroot de vrije ruimte en de ontwerpmogelijkheden van de ruimte..
   • Ideale combinatie met warmtepompen. Door de hoge warmteafgifte bij lage temperaturen van het verwarmingsmedium kunnen vloerverwarmingssystemen eenvoudig worden gecombineerd met warmtepompen.

   Bij vloerverwarming wordt bijna 70% van de warmte overgedragen in de vorm van aangename warmtestraling, die niet bijdraagt ​​aan het opstijgen van stof in de lucht. Waarom gebeurt het? Bij een binnenluchttemperatuur van +20 ° C is de gemiddelde temperatuur op het vloeroppervlak in het stookseizoen 23-24 ° C, wat aangeeft dat het temperatuurverschil 3-4 ° C is. En bij radiatorverwarming is het temperatuurverschil bij een radiatortemperatuur van 50-60 °C 30-40 °C. Het is het grote temperatuurverschil dat de sterke luchtconvectie veroorzaakt. die helpt om van het vloeroppervlak te tillen en stof op te heffen.

   Warmwatermuren en vloerverwarming - olymp.in portal

   In tegenstelling tot traditionele systemen wordt een stralingswarmtebalans bereikt tussen een persoon en de omringende oppervlakken in de kamer. Door de gelijkmatige verdeling van de temperatuur over de hoogte van de kamer, zorgt het wandverwarmingssysteem voor een zachte en comfortabele verwarming, en droogt de lucht ook niet uit en ioniseert deze niet, zoals infraroodverwarming; voorkomt het verschijnen van schimmel en meeldauw op de muren.

   In een verwarmingssysteem met warme muren wordt thermisch comfort al bereikt vanaf een luchttemperatuur in de kamer van 17-18 ° C, wat 2-3 ° C lager is dan in een verwarmingssysteem met radiatoren.

   Warmwatermuren en vloerverwarming - olymp.in portal

   In combinatie, warme muren en vloerverwarming, is het toegestaan ​​om elke vloerbedekking uit te voeren, of het nu hout, linoleum, tegels, enz..

   De functionaliteit van het gehele systeem is afhankelijk van het ontwerp, daarom zijn de ontwerper en de installateur gelijkelijk verantwoordelijk voor de klant voor de juiste implementatie van het systeem, in overeenstemming met de eisen van de fabrikant..

   Voorbeelden van optimale toepassingsomstandigheden:

   • ruimten met een kleine hoeveelheid meubilair en apparatuur in de buurt van de muren (kantoorruimten, auditoriumgangen, slaapkamers);
   • ruimten zonder vrije vloeroppervlakken, waar het onmogelijk is om waterverwarmde vloersystemen te plaatsen (badkamers, zwembaden, garages, werkplaatsen);
   • ruimten met een hoge vloervochtigheid, waar het gebruik van een warmwatervloer niet effectief is vanwege het hoge energieverbruik voor vochtverdamping (badkamers, gootstenen, wasserijen, zwembaden);
   • elk pand dat niet over de capaciteit van één individueel systeem beschikt;
   • met water verwarmde muren – naast de met water verwarmde vloer, om warmteverliezen door de ramen te compenseren (elk pand).

   Bij het installeren van warmwatermuren moet speciale aandacht worden besteed aan het berekenen van de temperatuurregimes van de buitenmuren. Bij het ontwerpen van een systeem kunnen er vragen rijzen: waar moet de isolerende laag komen en hoe dik moet deze zijn. Bij gebruik van isolatielagen van buitenaf zal het vriespunt verschoven worden naar de dikte van de isolatie, en daarom kunnen de omhullende constructies gemaakt worden van niet-vorstbestendige materialen. Het nadeel van deze oplossing is dat naast het energieverbruik voor het verwarmen van het pand, een aanzienlijk deel van de thermische energie wordt besteed aan het verwarmen van de omsluitende constructies..

   De optie met het plaatsen van isolatielagen vanaf de zijkant van het pand zal leiden tot een verplaatsing van het vriespunt van de muren, in de richting van de binnenrand. Deze oplossing vereist het gebruik van vorstbestendige wandmaterialen en een snelle, traagheidsregeling van de gemiddelde temperatuur van het koelmiddel. Anders zijn situaties mogelijk met volledige bevriezing van de muren en het onvermijdelijke optreden van condensatie.

   Dezelfde eisen worden gesteld aan wandverwarming, zonder het gebruik van isolatie. In dergelijke gevallen kunnen misrekeningen of vertragingen in de regeling van warmtestromen leiden tot aanzienlijke warmteverliezen via de buitenmuren. Structureel levert de installatie van een warmwandsysteem voor specialisten die bekend zijn met de installatie van waterverwarmde vloeren geen ernstige problemen op..

   Warmwatermuren en vloerverwarming - olymp.in portal

   Houd bij het gebruik van wandverwarming met leidingen voor warmwaterwanden rekening met enkele technologische regels waarmee u de meest voorkomende fouten kunt vermijden:

   • Bij het maken van een pleisterlaag is het optimaal om deze in twee fasen te produceren. De eerste laag wordt aangebracht over wapeningsdraadframes waaraan buizen zijn bevestigd. Wanneer deze laag de vereiste sterkte bereikt, wordt er een pleistergaas op bevestigd en wordt een afwerkpleisterlaag aangebracht..
   • Breng bovenop de afwerkpleisterlaag een laag “Strobi” mesh of vergelijkbaar elastisch papier aan. Deze maatregel is nodig om het ontstaan ​​van scheuren in de egalisatielaag te voorkomen;
   • De dikte van de lagen cement-kalkmortel boven de buis voor een warmwatermuur moet in het bereik van 20-30 mm zijn.
   • Voordat u begint met de installatie van warmwatermuren, is het noodzakelijk om distributie- en installatiedozen voor laagstroom- en elektrische bedrading vooraf te installeren. De bedrading zelf wordt na het laatste pleisterwerk in de dikte van de bovenste pleisterlagen gelegd.
   • De toevoer van warmtedragers naar de leidingen is toegestaan ​​na de laatste droging van de pleisterlaag.
   • Om daaropvolgende mechanische schade aan wandverwarmingsbuizen te voorkomen, wordt aanbevolen om het uitvoeringsschema uit te voeren met pijpassenbindingen.

   Warmwatermuren en vloerverwarming - olymp.in portal

   Waterverwarmde wanden kunnen gelijktijdig met een waterverwarmde vloer worden toegepast. Een waterverwarmde vloer is een onafhankelijk leidingsysteem dat onder de vloerbedekking wordt aangebracht. Dit zijn gesloten systemen waardoor water circuleert. Zowel de warmtebron in huis als de gemeenschappelijke verwarmingssystemen kunnen dienen als aanvulling op een waterverwarmde vloer. En als het huis een boiler heeft, zullen de met water verwarmde vloeren het bestaande verwarmingssysteem volledig vervangen. Dergelijke thermische systemen zullen niet lekken, omdat ze bestaan ​​uit flexibele buizen van duurzaam materiaal met een dekvloerlaag die beschermt tegen elke vorm van schade. Maak onderscheid tussen lichte en betonnen systemen, afhankelijk van waar de waterverwarmde vloeren worden geïnstalleerd. Als de systemen zijn gericht op houten landhuizen, wordt de technologie van het installeren van een warme vloer op de tweede verdieping en hoger niet gebruikt in een zware betonnen dekvloer, maar in geëxpandeerd polystyreen, waarna de vloer wordt bedekt met een vochtbestendige gipsvezelplaat. Bij het leggen van dit type vloer in stadsappartementen is het goed mogelijk om een ​​licht polystyreensysteem te gebruiken. Als dit grootschalige bouwprojecten zijn, kunt u een beroep doen op een betonnen dekvloer..

   In de aanwezigheid van vloerverwarmingssystemen in een appartement verliezen verwarmingsradiatoren gewoon hun waarde. Om de warmteoverdracht van een met water verwarmde vloer te vergroten, hoeft u geen kurk en parket te gebruiken, omdat dergelijke vloerbedekkingen geen warmte doorlaten en snel verslechteren vanwege incompatibiliteit met warmtedragers. Voor het bekleden van dergelijke vloeren is het beter om andere materialen te kiezen, zoals linoleum, laminaat, tapijt, tegels of porselein..

   Thuis verwarmen met een warme muur is zuinig of niet?

   Laten we eens kijken naar de geïsoleerde buitenmuur van ons huis en een warmtetechnische berekening maken. De berekening houdt rekening met de luchttemperatuur in de ruimte en de buitenluchttemperatuur. Door de warme lucht in huis warmt de muur op, die komt in contact met de koudere buitenlucht en begint daardoor warmte te verliezen. Wij vergoeden deze verliezen. De bouwvoorschriften zeggen dat de oppervlaktetemperatuur van de muur in de kamer niet lager mag zijn dan 4 ° C van de luchttemperatuur in deze kamer. Is de luchttemperatuur in de woonkamer bijvoorbeeld 20 ° , dan mag de muurtemperatuur niet lager zijn dan 16 ° С.

   Thermische berekening van de muur

   Laten we eens kijken naar het thermische ontwerp van de muur. We hebben een bakstenen muur van 510 mm en geïsoleerd met EPS 80 mm (de structuur van de muur en het bouwgebied spelen in dit geval geen rol). Warmteoverdrachtsweerstand volgens de rekenmachine: 3,46 (m² • ˚С) / W.

   Warmteverlies in huis door muren

   We gaan naar het tabblad “Warmteverlies” en hieronder zien we dat het warmteverlies tijdens het stookseizoen 25,12 kWh per 1m2 van de muur is. Dit is wanneer de woning wordt verwarmd met radiatoren of vloerverwarming. Maar als we warme leidingen in de muren installeren, stijgt de temperatuur van het binnenste deel van de muur aanzienlijk en zal niet langer 16 ° C zijn, maar 40 ° C.

   Warmteverlies thuis met warme muren

   We keren weer terug naar de rekenmachine en verhogen de temperatuur tot 30 ° C (helaas staat de rekenmachine niet toe om deze te verhogen tot 40 ° C), we kijken naar het warmteverlies, deze bedragen 37,31 kWh bij verwarming met een warme muur, wat anderhalf keer meer is dan het vorige resultaat.

   Conclusie: bij een interne luchttemperatuur van 20 ° C zal het verlies van een huis veel hoger zijn als het wordt verwarmd door warme muren, omdat de temperatuur van de buitenmuur hoger zal zijn en hoe groter het temperatuurverschil , hoe groter het warmteverlies. Tijdens het stookseizoen moet u meer betalen voor gas, elektriciteit, brandhout of een andere brandstof.

   We wegen alle voor- en nadelen af

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Van de nadelen van muurisolatie bij een elektrische warme vloer zijn dus de volgende te onderscheiden:

   1. Slechte warmteoverdracht. Omdat het verwarmingselement komt in de muur te zitten, de warmte moet eerst door de afwerklaag (gips of gipsplaten) gaan, daarna pas in de verwarmde ruimte. Hier wordt het volgende beeld gevormd – verwarming zal alleen de eerste 15-20 cm van het oppervlak opvangen en de verwarmde lucht zal naar het plafond stijgen. Als gevolg hiervan zal verwarming niet effectief zijn en moeten er extra elektrische kachels worden geïnstalleerd..
   2. Meubels en huishoudelijke apparaten mogen niet tegen de muur worden geplaatst. Alles is hier ook duidelijk – alle kasten, koelkasten, tv’s en planken zullen de toch al zwakke verwarming van de kamer verstoren. Bovendien kan directe blootstelling aan warmte zowel meubels (het begint uit te drogen) als elektrische apparaten (oververhitting) negatief beïnvloeden.
   3. Aanzienlijk warmteverlies. Warmte wordt niet alleen naar de binnenkant van het huis uitgestraald, maar ook naar buiten (naar de buitenkant van de muur). Het is onmogelijk om thermische isolatiefolie onder de infraroodfilm te leggen, dus u begrijpt zelf hoe dit de verwarmingsefficiëntie zal verminderen.
   4. Verminderde veelzijdigheid van verticale oppervlakken. Als u op het moment van installatie van de warme vloer geen speciale bevestigingsmiddelen voorziet, is het in de toekomst, na afwerking, onwaarschijnlijk dat u een tv aan de muur of zelfs een foto kunt hangen zonder het verwarmingselement te beschadigen.
   5. Verschuiving van het dauwpunt naar binnen. Een van de grootste nadelen van elektrische wandverwarming. Condensatie verzamelt zich meestal tussen koude en warme oppervlakken. Als dit onder normale omstandigheden aan de buitenzijde van gebouwen gebeurt, dan zal bij het leggen van een verwarmingskabel of folie het dauwpunt ongeveer in het midden van de muur liggen. Hierdoor zal het in de winter harder vriezen en sneller instorten. Bovendien zal de kans op schimmel en meeldauw aanzienlijk toenemen..
   6. Verhoogde energiekosten. Elektrische warme wanden zijn niet het meest economische verwarmingssysteem. Hoewel de verwarmingskabel op een verticaal oppervlak met grotere afstand kan worden gelegd, zal het elektriciteitsverbruik nog steeds aanzienlijk zijn. En waarom is dit nodig als het verwarmingsrendement vrij laag is??
   7. Decoratieve wanddecoratie gaat minder lang mee. Bij elektrische verwarming van een verticaal oppervlak is er geen garantie dat het behang niet binnen enkele maanden loslaat. Als u bovendien de verkeerde oplossing kiest bij het leggen van een warme vloer onder een tegel (bijvoorbeeld in een badkamer), kan deze er na het eerste stookseizoen af ​​vallen. U kunt zich alleen geen zorgen maken als de muren zijn genaaid met gipsplaat.

   Zoals je ziet zijn er nogal wat nadelen aan zo’n verwarmingssysteem en die zijn allemaal aanzienlijk. We hebben veel discussies op de forums gelezen en vonden slechts twee belangrijke voordelen van het installeren van een warme vloer aan de muur:

   1. Bij verticale verwarming verspreidt stof zich niet door de kamer.
   2. Omdat de verwarmingskabel of infraroodfilm in de muur wordt gestapeld, worden de kamers ruimer.

   Nu kun je zelf concluderen of het mogelijk is om de warme vloer aan de muur te leggen. Mocht je toch besluiten om een ​​dergelijk elektrisch verwarmingssysteem te gebruiken, lees dan verder hoe je de verwarmingskabel en folie goed bevestigt..

   Wat moet er worden gedaan om warmteverlies te verminderen??

   Hoe warmteverlies door een warme muur te verminderen?

   Om warmteverlies van warme muren te verminderen, moeten ze worden geplaatst in binnenmuren die niet in contact komen met de buitenlucht. In dit geval kunnen we twee kamers verwarmen met één muur, bijvoorbeeld als het een scheidingswand is tussen twee slaapkamers. Maar als de binnenmuur grenst aan de buitenmuur, dan warmen we ook een deel van de buitenmuur op, en dit is al een verhoogd warmteverlies. Daarom moet je een stap terug doen van de buitenmuur.

   Je moet ook onthouden dat warme muren nergens mee kunnen worden bedekt, bijvoorbeeld een kast of andere interieurelementen in de buurt plaatsen. Ook kan een bed niet in de buurt van warme muren worden geïnstalleerd, een persoon zal zich ongemakkelijk voelen.

   En als we de muren die aan de gang grenzen warm maken, omdat de gang ook een huis is en de warmte in huis blijft? Maar in de doorgangszones wordt er niet verwarmd, aangezien hier warme lucht vanuit de woonkamers komt. En als je toch de doorgangszones verwarmt, dan gaat deze overtollige warmte gewoon naar de ventilatie en krijgen we weer warmteverlies.

   Conclusie: een warme muur kan alleen tussen woonruimten worden gemaakt, alleen dan kunnen we praten over een soort opportuniteit en rationeel gebruik van energiebronnen.

   Vermindering van warmteverlies, constructieve oplossingen

   Vermindering van warmteverlies door warme muren, constructieve oplossingen

   Je hebt niettemin besloten om warme muren in huis te maken, ondanks alle bovenstaande argumenten van de inefficiëntie van deze technologie. Hoe verder te gaan?

   Er zijn twee manieren om de muurstructuur goed te krijgen:

   1. Verhoog de dikte van de isolatie buiten.
   2. Installeer extra isolatie aan de binnenkant van de muur en monteer vervolgens warme muren.

   In het eerste geval moeten we meer geld uitgeven aan isolatie. In de tweede sluiten we de muur af met isolatie van binnenuit, waardoor alle eigenschappen van het muurmateriaal worden geëgaliseerd, een broeikaseffect wordt gecreëerd (met EPS-isolatie) en wandeigenschappen zoals sorptie, capillaire activiteit, traagheid, enz. teniet worden gedaan. Als het huis van bakstenen is gebouwd, is dit in wezen geld dat in de wind wordt gegooid..

   Conclusie: een warme muur is een duur verwarmingssysteem voor een huis, wat leidt tot hogere kosten bij het bouwen van een huis, zeer twijfelachtige zuinigheid in gebruik, zodat een persoon zich op zijn gemak voelt, je moet alle muren in het huis warm maken , enzovoort..

   Waar kan ik het beste een infraroodstraler plaatsen?

   Hoe installeer ik een infrarood verwarming

   Klantrecensies en meningen van experts verschillen hierin soms te veel van elkaar. Sommige mensen denken dat het beter is om de kachel aan het plafond te plaatsen, terwijl anderen het beter aan de muur kunnen hangen of op de grond kunnen zetten..

   Houd er echter rekening mee dat warme lucht naar boven zal stijgen, dus aan de muur gemonteerde verwarmingspanelen zullen niet erg effectief zijn..

   Als we een model van een vloer- of plafondverwarming nemen, wordt eerst de vloer verwarmd en zal de warme lucht opstijgen. Daarom is het verschil tussen hen onbeduidend, het is alleen belangrijk hoe handig het voor u is om het apparaat op de vloer of aan het plafond te plaatsen..

   Optimale installatieplaats voor elektrische verwarmingstoestellen

   Persoonlijke voorkeur is hierbij cruciaal. Er is geen consensus over dit onderwerp: sommige mensen houden van de muurbevestiging van infraroodpanelen voor verwarming, anderen – vloer of plafond. Aangezien warme lucht altijd naar boven stijgt, is wandmontage niet zo effectief. Als de verwarmingspanelen op de vloer worden geplaatst, zal de met hun hulp verwarmde lucht de hele kamer gelijkmatig verwarmen en geleidelijk stijgen naar het plafond. Ongeveer hetzelfde actieschema voor plafondverwarmingspanelen: in dit geval hangt het allemaal af van het gemak van de locatie.

   Wat is beter: vloer of plafond??

   Waar is het beter om te plaatsen: aan het plafond of op de vloer, of misschien aan de muren? Het is de moeite waard om te bedenken dat warme lucht naar boven stijgt, waardoor wandverwarmingspanelen minder effectief zijn..

   Bij plafondradiatoren, maar ook bij radiatoren die in de vloer zijn ingebouwd, wordt de vloer warm en stijgt de warme lucht naar het plafond. Daarom is de keuze van installatie op het plafond of de vloer niet bijzonder belangrijk, kies naar uw smaak. Nu zijn er meer moderne installatie-opties verschenen: plinten-verwarmers en wandgemonteerde eint-panelen-afbeeldingen. Het is de moeite waard om te overwegen dat het de objecten zijn die opwarmen, en niet de lucht, daarom wordt het gevoel van comfort precies gevoeld in de nabijheid en directe impact van de kachel.

   Welk bedrijf is beter om een ​​infraroodstraler te kopen?

   De meeste bedrijven die in de rating zijn opgenomen, zijn al lang op de markt en zijn het populairst in hun niche:

   • Neoclima is een merk van verwarmings- en klimaatapparatuur dat producten van Europese kwaliteit aanbiedt. Ze hebben zowel goedkope modellen als premium producten op voorraad. Tijdens het productieproces ondergaat het product een meertrapsinspectie, wat een lange levensduur garandeert.
   • Fluwelen seizoen – deze producten zijn ontwikkeld door Spetsmash LLC en zijn volledig gemaakt van huishoudelijke materialen. De fabrikant garandeert de koper comfort, gezelligheid, warmte en een aangenaam microklimaat op het platteland, in een appartement, huis, enz..
   • Pathfinder is een fabrikant van gasapparatuur voor toeristen, waaronder compacte kachels. Het toepassingsgebied is jagen, vissen, wandelen, picknicken, enz..
   • Ballu is een merk dat huishoudelijke en industriële apparaten produceert. Het bedrijf werd opgericht in 1978, actief ontwikkeld tot 1994, verscheen pas in 2003 op de Russische markt.
   • Electrolux is een Zweeds bedrijf dat huishoudelijke en professionele apparaten produceert die aan 150 landen worden geleverd. Opgericht in 1919 in Zweden, is actief in ontwikkeling, heeft meer dan 60 miljoen eenheden verkocht.
   • Timberk is een van de erkende leiders in de productie van waterverwarmings- en verwarmingsapparatuur. Een deel van deze lijst wordt in Europa geproduceerd, terwijl een deel van de producten in onze eigen fabriek in China wordt gemaakt..

   Bij het kiezen van een bedrijf moet het belangrijkste punt de beschikbaarheid van service zijn, het niveau van merkvertegenwoordiging in winkels, het prijsbeleid en de meningen van gebruikers..

   Beoordeling van de beste infraroodstralers

   Op basis van de analyse van klantbeoordelingen werd een objectieve lijst van leiders samengesteld. Belangrijk waren hun indrukken van de prijs-kwaliteitverhouding, de prestaties van de toestellen en het bedieningsgemak..

   De selectiecriteria voor de winnaars waren:

   • Type (huishoudelijk, industrieel, buiten);
   • Service gebied;
   • Installatiemethode (muur, vloer, plafond, mobiel);
   • Veiligheidsklasse;
   • Lichaams materiaal;
   • Apparatuur;
   • Het niveau van vochtbescherming en windweerstand;
   • Ontwerp (kleur, vorm, enz.);
   • Dimensies en gewicht;
   • Functionaliteit (stroom, afstandsbediening, thermostaat, etc.).

   De meest populaire soorten verwarmingselementen – koolstof, keramiek, kwarts, verwarmingselementen en film – werden als basis genomen voor het samenstellen van een objectieve beoordeling van de beste infraroodverwarmers..

   Nikaten 300 W

   Dit is een keramisch wandpaneel in een klassiek design met mooie kleuren. Het vermogen van 300 W is voldoende om een ​​kamer van ongeveer 7 vierkante meter te verwarmen. m., maar er zullen meerdere apparaten in grote ruimtes moeten worden geïnstalleerd. Het werkingsprincipe is gebaseerd op infraroodstraling, die wordt gekenmerkt door een hoog rendement en snelle verwarming van de omliggende interieurelementen. Verwarmde apparaten geven de warmte geleidelijk af aan de kamer. De afwezigheid van energieverliezen is het belangrijkste voordeel van het apparaat. De verwarming is uitgerust met een thermostaat om de bedrijfsmodus te regelen.

   Waardigheid

   • Snelle installatie;
   • Hoge duurzaamheid van het apparaat;
   • Esthetische uitstraling die in de meeste interieurs past;
   • Het minimale elektriciteitsverbruik is 2,1 kW per dag;
   • Compacte afmetingen 60x40x4 cm.

   nadelen

   • Geschikt voor kleine ruimtes 5-7 m2.

   Nikapanelen 650 Premium

   Dit verwarmingspaneel, gestileerd als natuurlijke materialen, is verkrijgbaar in de kleuren “Agaat” en “Blange”. De structuurverwarmer is volledig gemaakt van milieuvriendelijke stoffen die absoluut veilig zijn voor de mens. Weerstand tegen het vrijkomen van giftige stoffen garandeert de afwezigheid van onaangename geuren tijdens de werking ervan.

   Na verwarming van het apparaat droogt het de lucht niet uit; om de energie-efficiëntie van het apparaat te verhogen, is het voorpaneel gemaakt van porselein-steengoed – dit is een praktisch en veilig materiaal met een hoog rendement. Beoordelingen van de energiebesparende keramische verwarming geven aan dat het vermogen van 800 W voldoende is om een ​​comfortabele temperatuur te handhaven in kamers tot 10 vierkante meter. m.

   Waardigheid

   • Maakt geen geluid tijdens bedrijf;
   • Veilig te gebruiken in huizen met houten interieurdecoratie;
   • De installatie duurt ongeveer 15 minuten;
   • Geschat energieverbruik – 50 W / h * m2;
   • De werkingsgarantieperiode is 5 jaar, maar duurt gemiddeld 25 jaar.

   nadelen

   • Onvoldoende beschermingsklasse voor installatie in badkamers – IP33.

   Een externe thermostaat is een nuttige toevoeging aan de verwarming, die het gebruik van het paneel automatiseert – de elektronica zal onafhankelijk de ingestelde temperatuur in de kamer handhaven.

   Pioen Temroglas Keramiek 10

   Uiterlijk is deze kachel een tweelaags wit glas met keramische coating en aan de achterkant – een donkergrijs paneel. Het unieke van het model zit in de combinatie van twee materialen: keramiek en gehard glas, die samen een sterk warmte-uitstralend vermogen vertonen. Deze succesvolle combinatie staat garant voor efficiënt energieverbruik, bedrijfszekerheid en hoge betrouwbaarheid. De unieke technologie maakte het mogelijk om de totale afmetingen van de koffer te verkleinen, onder meer door de noodzaak voor een aluminium frame te elimineren.

   Temroglas Keramiek 10 (1000 W)

   Waardigheid

   • Het glas aan de achterkant warmt niet op, dus er is geen brandgevaar;
   • Slank lichaam (10 mm);
   • Duurzaamheid van het product, dat tot 20-25 jaar kan dienen;
   • Weegt slechts 4,6 kg;
   • Met een vermogen van 1 kW kan hij in de winter tot 10 m2 of in de herfst en lente tot 20 m2 verwarmen.

   nadelen

   • Het glas warmt op tot 200 ° C en het apparaat moet zo worden gemonteerd dat het niet verbrandt bij aanraking.

   Dit is een plafondmodel, dat wordt bevestigd door middel van kleine kabels, alle benodigde apparaten voor installatie zijn in de set inbegrepen. Het armatuur is voorzien van een verstelbare hanger, wandbevestigingen zijn optioneel verkrijgbaar.

   Kovea Power Sense KH-2006

   Het is een lichtgewicht heater van kleine afmetingen met een wolfraam emitter. Het behoort tot de budgetserie en is bijzonder in trek bij toeristen. Een apparaat met een gewicht van 1,4 kg is voldoende om een ​​oppervlakte van 10 m2 te verwarmen bij een gasverbruik van 0,08 kg/u. Het model is ideaal voor het creëren van een comfortabele omgeving in een grote tent, auto tijdens het parkeren, vissen of jagen. Een hoge warmteoverdracht wordt verzekerd door een keramische plaat en de veiligheid wordt gegarandeerd door een overdrukventiel. Voor transportgemak wordt het model geleverd met een harde plastic hoes die het apparaat beschermt tegen beschadiging.

   Kovea Power Sense (KH-2006)

   Waardigheid

   • Gecombineerde praktische kunststof en aluminium behuizing;
   • De heater zorgt ook bij strenge vorst voor een sterke warmtestroom;
   • De wolfraamzender is duurzaam en heeft geen speciaal onderhoud nodig;
   • Elektrische piëzo maakt een aansteker of lucifers overbodig;
   • Handige handgreep.

   nadelen

   • Van een volle cilinder kan KGF-110 3 uur werken.

   Een gaskachel is een goede aankoop voor mensen die in grote bedrijven reizen. Zijn vermogen is voldoende om de lucht te verwarmen in een 6-persoons tent, auto, opblaasboot met luifel, etc..

   Ballu Bigh-55

   … Ik had de kans om Ballu BIGH-55 persoonlijk te controleren en was best tevreden met het resultaat. De kachel ontsteekt eenvoudig, werkt geluidloos en is vrij zuinig door de snelle stijging van de oppervlaktetemperatuur, niet van lucht. Meestal staat hij in de zomerkeuken, maar ook in de winter neem ik hem mee naar de datsja, hij neemt niet te veel ruimte in beslag in de kofferbak.

   Dit is de beste keramische kachel voor infrarood convectieve verwarming. Het apparaatconcept verhoogt de warmteoverdracht met 25% in vergelijking met klassieke modellen. Het is vervaardigd in een volledig gesloten behuizing, die aan de voorkant is uitgerust met een keramisch paneel (klasse A).

   Het apparaat is ontworpen om binnenshuis te werken: in landhuizen, datsja’s en commerciële ondernemingen. Het maximale verwarmingsoppervlak is 60 m2. De temperatuurregelaar met 3 bedrijfsmodi stelt u in staat om handmatig het juiste warmteniveau in het gebouw in te stellen. Fast Heat-technologie garandeert een gelijkmatige verwarming van aangrenzende ruimtes.

   Ballu BIGH-55

   Waardigheid

   • U kunt een cilinder van 27 liter installeren;
   • Krachtige en gebruiksvriendelijke hardware;
   • Draagbaarheid van het apparaat: het weegt 8,4 kg en de afmetingen zijn 42x36x72 cm;
   • Gasverbruik – 0,3 kg / uur;
   • Roll-over en brandblussystemen.

   nadelen

   • Wees voorzichtig bij het installeren van de cilinder, anders kunnen temperatuursensoren en buizen worden beschadigd;
   • Er is geen uitschakelknop, dus het gas moet worden afgesloten met een klep op de cilinder.

   Het belangrijkste voordeel van de Ballu Bigh-55 is de volledige onafhankelijkheid van de eigenaren van het apparaat van de voeding. Ook kunnen een of twee apparaten het gemiddelde huis volledig verwarmen..

   Pathfinder Dixon

   Infrarood gaskachel met een vermogen van 4,62 kW kan een ruimte tot 30 m2 verwarmen. Kenmerken van het model zijn zuinig gasverbruik, 0,181 m3/uur en gerichte verwarming. Het kan naar een woonkamer of de locatie van een visser, een jager worden gestuurd en warm blijven zonder overmatig brandstofverbruik voor het verwarmen van onnodige kamers. Het apparaat kan zelfs open ruimtes verwarmen. Dit model onderscheidt zich door de veiligheid van het werk, onderworpen aan de basisregels voor gebruik en heeft absoluut geen elektriciteit nodig, het is voldoende om alleen een propaangasfles bij u te hebben..

   Pathfinder Dixon 4,62 kW

   Waardigheid

   • Lichtgewicht – 1,6 kg;
   • Infrarood gerichte verwarming;
   • Er is een piëzo;
   • Geschikt als fornuis om te verwarmen en te koken;
   • Compacte afmetingen – 21x27x9,5 cm.

   nadelen

   • De temperatuur van het emitterende oppervlak is 800-900 ° C – dit is goed, maar als het wordt aangeraakt, kan het verbranden;
   • Geen groeven voor wandmontage.

   Het apparaat moet worden beschermd tegen vocht, anders kan het keramische oppervlak door een scherpe temperatuurdaling barsten of volledig falen, omdat het heel goed mogelijk is om het te vervangen.

   Het meest waardige kwartsmodel

   Ballu BIH-LM-1.5 – het model heeft een vermogen tot 1,5 kW. Handhaaft een comfortabele temperatuur met een gecombineerde convectieve-infraroodverwarming. Koude lucht komt het apparaat binnen via de onderste opening, waarna de warmte via het doorgangsrooster ontsnapt en zich door het hele huis verspreidt. Het apparaat is eenvoudig te installeren op verwijderbare steunen en kan ook met beugels aan de muur worden bevestigd. Efficiëntie van gebruik komt tot uiting in een appartement met een oppervlakte van maximaal 25 m² M. Het heeft kleine afmetingen 460x350x315 mm en weegt 3,5 kg. Het apparaat veroorzaakt geen brandgeur, veroorzaakt geen allergieën en is veilig. Het heeft een handige draagbeugel aan de bovenkant, waardoor het afwisselend in elke kamer kan worden geplaatst.

   Het apparaat kan in open en gesloten ruimtes worden gebruikt, houdt de warmte perfect vast en is zuinig. De warmte in de kamer komt in een paar minuten. Beschermrooster beschermt tegen onbedoeld contact met het verwarmingselement.

   Voordelen:

   • Warmt snel op;
   • Houdt je warm;
   • Er is een achtergrondverlichting;
   • Betaalbare prijs;
   • Goede kwaliteit.

   nadelen

   • Verwarmt slechts een klein gebied.

   Uit reviews blijkt dat de Ballu infrarood heater alleen geschikt is voor kleine kamers, voornamelijk gebruikt in een kinderkamer. Dankzij het draagbare mechanisme kunt u het apparaat afwisselend in elke kamer plaatsen en het van extra warmte voorzien als er geen autonome verwarming is.

   Electrolux ECH / AG2-1500 T – het model heeft een innovatieve gebruikstechnologie, is uitgerust met een componentapparaat dat start en stop regelt. De infraroodstraler kan aan de wand of op de vloer worden gemonteerd, de installatie wordt apart aangeschaft. Het heeft een modern verwarmingselement – Egel, dat de ruimte onmiddellijk van warmte voorziet en een comfortabele omgeving garandeert. De levensduur van het verwarmingselement is tot 25 jaar, het is economisch, praktisch en duurzaam.

   Het reinigingssysteem heeft vier filters die stof en vuil grondig verwijderen zonder allergieën en andere bijwerkingen te veroorzaken. De luchtinlaat beslaat een groot gebied en kan in grootschalige huizen worden geplaatst. De maximale oppervlakteverwarming is 60 graden, de aanbevolen luchttemperatuur is 25-27. Gewicht is 3,2 kg, met afmetingen – 56×40. 40×9. 10 cm.

   Infrarood verwarmingspanelen: soorten, werkingsprincipe, installatieprocedure

   Voordelen:

   • Makkelijk te gebruiken
   • Werkt geruisloos;
   • Warmt snel op;
   • Zuinig verbruik;
   • Geschikt voor grote oppervlakken.

   nadelen

   • Hoge prijs.

   Keramische kachel model Venetië

   Moderne infraroodstralers TM “Venetië”, die twee soorten warmteoverdracht combineren, zorgen voor een economisch gebruik van elektriciteit tijdens het gebruik. Door tot 85 ° te verwarmen, wordt het keramische paneel van de kachel een effectieve infraroodwarmtebron en de achterkant van het apparaat met speciale gaten verwarmt de kamer door natuurlijke convectie.

   U kunt keramische kachels Venetië kopen met thermostaten (PKIT, PKK-serie), waardoor het vermogen wordt geregeld afhankelijk van het klimaat. Er worden ook goedkope versies van voordelige apparaten zonder thermostaten van de Venice PKI, EPKI-lijn geproduceerd. Dergelijke verwarmingsapparaten kunnen zowel worden gebruikt voor de organisatie van autonome verwarming als als een extra verwarmingsbron..

   keramicheskij-obogrevatel-novogo-pokoleniya-foto-czena-modeli-otzyvy-5

   Keramische paneelverwarming Venetië in het interieur.

   Keramische kachels Venice onderscheiden zich door hun stilte, zowel tijdens bedrijf als tijdens koeling. De apparaten stoten geen vreemde geuren uit; wanneer ze worden losgekoppeld van het netwerk, blijft het gevoel van werkende verwarming lang aanwezig. De verwarmingsapparatuur van TM “Venice” had oorspronkelijk alleen een muurconstructie. Wel zijn er steunpoten ontwikkeld om de toestellen op de vloer te plaatsen. Om de vloerstaande keramische kachels gemakkelijk te kunnen dragen, zijn hun stands uitgerust met zwenkwielen.

   Elektrische apparatuur kan worden gebruikt om zowel appartementen als particuliere huizen te verwarmen. De apparaten zijn pretentieloos in installatie, hebben geen onderhoud nodig en kunnen 24 uur ononderbroken werken. De door de fabrikant vastgestelde levensduur is maximaal 30 jaar. Alle apparatuur heeft een fabrieksgarantie van 5 jaar.

   U kunt een keramische energiebesparende kachel voor uw huis in Venetië kopen in een uitgekiend ontwerp. De panelen worden aangeboden in een breed scala aan kleuren en texturen. Een uitstekende oplossing voor een stijlvol interieur zijn apparaten met toegepaste fotoprint of een patroon gemaakt door zandstralen. Dergelijke apparaten zullen elk interieur individueel en compleet maken..

   keramicheskij-obogrevatel-novogo-pokoleniya-foto-czena-modeli-otzyvy-6

   Tabel: fabrikanten, kenmerken en prijzen voor infraroodverwarmers

   Fabrikant Eigenaardigheden Minimumprijs, wrijven.
   BALLU Het assortiment omvat kachels voor industriële en huishoudelijke gebouwen. Meest vertegenwoordigd door wand- en plafondmodellen. 650
   ALMAC Vooral in het assortiment plafondmodellen van IR-verwarmers. Producten worden vervaardigd in Rusland. 2390
   TIMBERK Het Zwitserse merk produceert producten van hoge kwaliteit en heeft twee productievestigingen in verschillende landen. 530
   NEOCLIMA Een internationaal bedrijf produceert klimaatapparatuur die zo veilig mogelijk is voor mens en milieu. 590

   Video

   Infraroodverwarmer beoordelingen van klanten

   En nu bieden we u de beoordelingen te lezen van degenen die al infraroodverwarmers hebben geïnstalleerd en hun mening hierover met anderen willen delen..

   Ik gebruik al meer dan een jaar een Icoline infraroodstraler. Nu heb ik er meerdere aan het plafond boven de ramen hangen: respectievelijk 4 op de begane grond en 3 op zolder. Ik gebruik een houtkachel als hoofdverwarming. In het begin gebruikte ik de kachels als een overstroming in de ochtend en begon ze in de winter te gebruiken, zodat het niet nodig was om het huis met hout te verwarmen. Zuinig in verbruik en zeer comfortabel binnenshuis.

   Dmitry, Peter

   Ik gebruik nu drie jaar een infraroodstraler en ik zie geen problemen. In de winter wordt de kamertemperatuur op ongeveer 20 graden Celsius gehouden. Zet kachels in de badkamer, toilet, keuken, slaapkamer en woonkamer. Het huis is gemaakt van hout, er is geen geelheid verschenen, zoals veel mensen bang maken. Het enige wat ik niet leuk vind is de look.

   Alexander, Tambov

   Wij hebben de goedkoopste infraroodstraler van het merk Almak aan het werk. Er zijn geen klachten over het apparaat, maar er is heel weinig om de hele kamer te verwarmen. Daardoor is het aan de ene kant warm en aan de andere kant koud. Ik wil mijn meerderen nog om één vragen.

   Victoria, Moskou

   Nadat we het huis hadden gebouwd, hebben we lang nagedacht over verwarming. Verwarming op gas leek te duur en het beveiligingsniveau is ook zwak. Brandhout kopen en verwarmen is ook niet goedkoop, en er is veel gedoe mee. Daarom kozen we voor infraroodstralers voor het hele huis. Ze werden geïnstalleerd in de slaapkamer, badkamer, badkamer en in andere kamers. Zelfs in het kippenhok hingen ze een hangende kachel, nu haasten de kippen zich een heel jaar lang..

   Vasnetsov, regio Khabarovsk

   Natuurlijk heeft infraroodverwarming zowel voor- als nadelen. Dus bij het verwarmen van gebouwen zijn er veel nuances, maar voor open ruimtes zijn dergelijke kachels gewoon onvervangbaar. Terrassen, stadions, open loggia’s – al deze plaatsen kunnen perfect worden verwarmd met infraroodfilmverwarmers of -kachels.

   Nu verandert dit type verwarming al geleidelijk van een alternatief naar de belangrijkste voor veel gebruikers die liever een infraroodkachel in huis plaatsen dan deze met hout te verwarmen..